»

Profesionalni Fermi

Quadro 5000 v ospredju, 6000 v ozadju

vir: X-Bit Labs
X-Bit Labs - nVidia že dolgo kot prve na novi arhitekturi predstavi grafične kartice, namenjene igričarjem, katerim pa nekoliko kasneje sledijo še profesionalni rabi namenjene kartice iz serije Quadro. S predstavitvijo arhitekture Fermi se je to sicer nekoliko spremenilo, saj je nVidia začela močneje oglaševati kartice, namenjene zgolj izračunom, iz serije Tesla. Vseeno, dobre tri mesece po izidu grafičnega Fermija, jedra GF100, smo dobili še na enakem jedru osnovano serijo Quadro. Slednjo zaenkrat sestavlja 5 izdelkov v kar štirih serijah - Quadro Plex 7000, ki v zunanjem ohišju združuje dve najmočnejši kartici...

31 komentarjev

Grafična kartica s štirimi gigabajti

vir: Gizmodo
Slashdot - Grafični gigant nVidia je izdala grafično kartico, za katero pravijo, da je najmočnejša v zgodovini. Model z imenom Quadro FX 5800, ki nadomešča 5600, prinaša 240 CUDA-programljivih paralelnih jeder in premierno kar štiri gigabajte vgrajenega pomnilnika. S ceno 3500 dolarjev seveda ni namenjena nažiganju iger, temveč modeliranju, grafičnemu oblikovanju in podobno, poročata Slashdot in Gizmodo.

23 komentarjev

Epox s Socket T in 939 na CeBIT-u

X-Bit Labs - Epox je potrdil govorice, da bo na prihajajočem CeBIT-u 2004 uradno predstavil svoje plošče za procesorje LGA775 in PGA939. EP-5EPA+ bo tako plošča z ležiščem Socket T na naboru i915G, ki bo imela grafično jedro Intel Extreme Graphics 3, PCI Express in podporo dvokanalnemu pomnilniku. EP-9NDA+ na nVidiinem nForce3 bo namenjena AMD-jevim Athlon 64 s 939 pini in podporo dvokanalnemu pomnilniku.

Poleg tega bo Epox predstavil še grafične kartice na GPU-jih GeForce FX 5700, GeForce FX 5700LE oziroma GeForce FX 5500, nekaj izdelkov Bluetooth, sestavljene osebne računalnike s Pentiumi M in še kaj bi se našlo. Klik!

0 komentarjev

Albatron Gigi GeForce FX5700 Ultra pod drobnogledom

X-Bit Labs - Vsem preskusom, ki se dandanes pojavljajo po internetu kot gobe po dežju, navkljub se je pridružil še en, ki so ga spisali ruski tovariši na X-bit Labs. Pod prste so vzeli Albatronov FX5700 Ultra, ki so ga testirali na dolgo in široko v sedemnajstih igrah in 3D Marku, vse skupaj pa spisali v obliki štiriindvajset(!) strani dolgega članka. Na koncu so zapisali, da se kartica odnese primerno (dobre zmožnosti navijanja, dobro hlajenje in dobri rezultati), vendar pa je zaradi hlajenja precej glasna. Za daljše branje pa odklikajte sem.

0 komentarjev

Predstavitev Quadra FX 1100

X-Bit Labs - nVidia je včeraj predstavila novo grafično kartico Quadro FX 1100, ki temelji na že poznani NV36 arhitekturi, znani tudi pod imenom GeForce FX5700. Nova grafikulja ima štiri cevovode, izboljšano obdelovanje pixel in vertex shaderjev, pomembna novost pa je tudi 0,13-mikronska tehnologija izdelave, ki je v družini Quadro predstavljena premierno. S hitrim 650 MHz 128-bitnim DDR SDRAM pomnilnikom lahko kartica prenese 10,4 GB/s podatkov. Takt samega jedra in cena kartice še nista znana. Več o tem.

3 komentarji

Predstavljen Quadro FX Go700

X-Bit Labs -

nVidia je predstavila svojo prvo GeForceFX grafično kartico, s polno podporo DirectX 9.0, namenjeno mobilnih računalnikom in optimizirano za najzahtevnejše aplikacije. Prodajala se bo pod imenom Quadro FX Go700. Poleg vseh dobrot, ki nam jih prinašajo Quadro grafične kartice, bo Quadro FX Go700 opremljena še s PowerMizer 3.0 tehnologijo, ki služi manjši porabi energije.

V tem trenutku še ni jasno, ali je nova kartica grajena na jedru FX5200 ali FX5600, saj nVidia še ni podala vseh tehničnih podrobnosti. Quadro FX Go700 lahko dobite takoj, saj se že nahaja v Dellovih Precision M60 mobilnih računalih, osnovanih na Intelovem Centrinu. Klik!

0 komentarjev

Intel napoveduje

X-Bit Labs - Intelovi predstavniki so v ponedeljek predstavili še nekaj dodatnih informacij o prihajajočem 64-bitnem procesorju. Procesor bo kodno poimenovan Montecito, premierno pa bomo videli tudi novo tehnologijo. V procesor bosta namreč vgrajeni dve jedri. Ostale novosti bodo več kot milijarda tranzistorjev, 0.09-mikronska tehnologija izdelave, 18 MB L3 predpomnilnika lociranega na procesorju samem ter nov sistem FSB, o katerem pa zaenkrat še ni znanega skorajda nič. Procesor lahko pričakujemo v letu 2005; o ceni še ni podatkov. Klik!

8 komentarjev

Informacije o NV3x družini

X-Bit Labs - Po Nvidiini odločitvi, da ne bodo prodali mnogo NV30 kartic na tržišču, so se odločili predstaviti uradne informacije o ostalih karticah NV3x družine. Oglejmo si jih:
  • NV40 bo izdan še letos, a nihče ne ve točno kdaj. Zgrajen bo v 0.13-mikronski tehnologiji, posedoval pa bo 150 milijonov tranzistorjev, kar proti 125 milijonom GeForceaFX ne izgleda ravno veliko. Očitno bo NV40 samo izpopolnjena verzija.
  • O NV35 je na voljo že več podatkov. Dostopen bo poleti letos, sestavljen bo iz 130 milijonov tranzistorjev. Obeta nič kaj presentljivo novega.
  • NV31 bo, kot smo že poročali, uradno predstavljen na letošnjem CeBit-u marca. Imel bo 80 milijonov tranzistorjev in štiri cevovode. Dobavljiv bo v več različicah, edina razlika pa bo delovna frekvenca jedra, ki se bo gibala od 250, 300 do 350 MHz. Pomnilnik bo tiktakal pri 650 MHz oz. pri 500 MHz pri počasnejši različici.
  • Največ inačic pa naj bi ugledala dozdaj neznana NV34 kartica. Tri do šest najverjetneje. Kartice te serije bodo imele 45...

6 komentarjev

nVidia predstavila nov grafični procesor

več strani - nVidia zopet preseneča. Tokrat so predstavili trenutno najhitrejši grafični procesor za prenosnike, GeForce 4 Ti4200 Go imenovan. Procesor, prej kodno imenovan NV28M, 100% podpira DirectX 8, tiktaka na 200/400 MHz ter uporablja DDR SDRAM pomnilnik. Prav tako podpira AGP 3.0, kljub temu da le-tega ne podpira še noben prenosnik na tržišču. Če vas zanima, kako se obnese v praksi, si lahko ogledate tudi test na AnandTechu. Klik!

1 komentar