»

Nič več belih in črnih seznamov

Slo-Tech - Pred davnimi leti, ko so bili diski (ter optične enote itd.) še na vodilu ATA, se je uveljavila terminologija master/slave. Podobno terminologijo uporabljajo tudi v nekaterih drugih segmentih, denimo pri podatkovnih bazah, urah in celo pri lokomotivah. Da ima takšna terminologija prizvok iz nekih drugih časov suženjstva, ki ni več primeren, ni nov očitek. Že leta 2003 so mestne oblasti v Los Angelesu pozvale proizvajalce, naj terminologijo spremenijo (alternative bi bile primarno/sekundarno, primarno/replika), a poziv na veliko razumevanja ni naletel. Global Language Monitor je oznaki master/slave leta 2004 razglasil kot najbolj politično nekorekten termin. A časi so se spremenili.

Drupal je leta 2014 povzel terminologijo primary/replica. Leta 2018 je Redis začel uporabljati isto terminologijo, Chromium je sledil lani. Enako so storili tudi v Pythonu, PostgreSQLin še kod. Ni presenetljivo, da je termin letos med protesti Black lives matter ponovno vzpodbudil debate, ali je čas za...

193 komentarjev

Robotske dirke

Slashdot - DARPA (Defense Advanced Research Projects Agency) se je po tem, ko je v zadnjem hipu spremenila pravila in izločila več kot polovico tekmovalcev, ker "naj ne bi bili dovolj pripravljeni za takšen iziv", končno odločila za 25 tekmovalcev, ki se bodo potegovali za nagrado milijon dolarjev na 200 milj (321 kilometrov) dolgi progi tik ob mestu Barstow v Kaliforniji 8. marca.

Da pa za manjše ekipe, katerim naj bi bilo to tekmovanje namenjeno, ni vse tako črno, so poskrbeli kar prvotni tekmovalci (katere je DARPA izključila), ki so se združili in ustanovili IRRF(International Robot Racing Federation), ki bo septembra priredil "pravo" odprto prvenstvo v dirkanju z roboti na 300 milj (482 kilometrov) dolgi necestni progi in z nagrado enega milijona dolarjev. Klik!

Škoda, ker pri nas takšna tekmovanja komajda prirejajo, kaj šele da bi dodali kakšne denarne oz. materialne nagrade ...

2 komentarja

Saj ni res, pa je

Slashdot - Čez Lužo ponovno presenečajo. V Los Angelesu so tokrat vsi izdelovalci in prodajalci računalniške opreme dobili zanimivo zahtevo ISD-ja, v kateri jim zaradi kulturne pestrosti in občutljivosti Los Angelesa prepovedujejo uporabo terminov master/slave (gospodar/suženj) za označevanje nadrejenih in podrejenih naprav v računalništvu. Vsa stvar preverjeno ni šala, saj so pri Snopes.com celotno zgodbo preverili pri oblasteh, ki so potrdile, da je mišljena povsem resno. Snopes.com, Slashdot.

14 komentarjev

The Renewed Beauty Of Slo-Tech's Design

Slo-Tech - As I am wishing you a beautiful morning of the first April day, I am also here to tell you an orgasmically enthusiasting news, you all will be affected from. My name is Vivian Banks, I come from Los Angeles, CA and from today onwards I am the newly appointed editor in chief of the cutest Slovenian site, Slo-Tech. I am sorry for not mastering Slovene, but I can promise to the name of my favourite goddess, Pandora, that I shall learn it by the end of this year. Dobro jutro! 0:) So that you shall remain untroubled with my english cuteness, I have appointed two very cute translators, who are originally from Zagreb, but master your language. At least so they say. So, I hope you shall enjoy your beautiful stay as I shall try to lead this site into extasy.
----
Međtem ko vam želim prećudovito jutro prvog aprilskog dne, jaz sam tudi tukaj da vam povedam eno orgazmično entuziatično novico, od koje boste vsi afektani. Moje ime je Vivian Banks in prihajam iz Los Angelesa iz Kalifornije. Sem...

71 komentarjev