»

Walkman kraljuje na Japonskem

*Pirova zmaga

vir: engadget
engadget - Kar štiri leta so minila, odkar je Apple tudi na Japonskem zavzel prvo mesto na področju prenosnih predvajalnikov glasbe s svojim glavnim orožjem, iPodom. A očitno so pred nami novi časi, saj je konec avgusta glede na raziskavo tokijske družbe BCN Inc. največji tržni delež s 43 odstotki v rokah držal Sony s svojimi predvajalniki Walkman. Čeprav so iPodi zasedli drugo mesto z 42,1%, je moralni zmagovalec vseeno Apple.

Deloma začuda, deloma pa razumljivo v delež iPodov ni vključen iPhone, ki je trenutno v obliki 3GS najbolj popularen pametni mobilnik na Japonskem. Razumljivo, ker v raziskavo niso bili...

35 komentarjev

Bo Zune dobil milostni strel?

Slashdot - Zdi se, kakor da bi se Microsoft že od samega izida Zuna trudil in poskušal prodati izdelek, ki ga pravzaprav nihče v resnici noče. Zune ima hudo konkurenco v obliki iPoda, poleg tega pa ga pesti uporaba DRM-ja, ki se ga Microsoft še vedno oklepa tudi z nedavno predstavljeno storitvijo MSN Mobile Music, medtem ko iTunes in Amazon omogočata nakup glasbe brez tovrstnih omejitev. V zadnjem četrtletju so se Microsoftovi prihodki od prodaje Zunov razpolovili na manj kot 100 milijonov dolarjev, dočim je prodaja iPodov rahlo zrasla na 3,3 milijarde dolarjev. Tu je še nedavni fiasko z masovnim samomorom Zunov na silvestrovo, o čemer smo prav tako poročali. V lučih zadnjih odpuščanj v oddelkih za zabavo in razvedrilo v Microsoftu je glavno vprašanje, ali nameravajo odnehati z Zuni. Logično bi bilo, da bodo to storili kmalu, saj - kot pravijo na Slashdotu - Zune pač ne bo nikoli tako kul kot iPod.

31 komentarjev

Spletne urice: Kaj nas iPod nauči o spletu?

Slo-Tech - V sredo, 8. marca vas ob 19.00 vabimo v Kiberpipo na novo predavanje iz serije Spletnih uric z naslovom Kaj nas lahko iPod nauči o spletu?

Apple je lani prodal 32 milijonov iPodov, od tega 14 milijonov v zadnjem četrtletju, in s tem navkljub izjemni konkurenci poskrbel, da iPod ostaja fenomen in daleč najbolj prodajana družina predvajalnikov glasbe.

Na predavanju si bomo ogledali, zakaj je iPod toliko uspešnejši od konkurence, ki ponuja več funkcionalnosti za manj denarja in kaj nas lahko nauči o uspešnem razvoju spletnih storitev.

Predaval bo Marko Samastur, ki verjame v odprte standarde, prosto izbiro in splet brez ovir, in ki s somišljeniki ustvarja Marelo.

9 komentarjev

Glasba prihodnosti je premešana

Wired News - Leander Kahney je napisal odličen prispevek o novih vzorcih poslušanja glasbe, ki izhajajo iz ogromnih glasbenih zbirk. Medtem ko so v starih časih naši starši položili ploščo na gramofon in jo poslušali od začetka do konca in pri tem uživali tudi v samem vrstnem redu glasbenih komadov, danes temu ni tako. Tisočev MP3-datotek, ki se najdejo na raznih iPodih ter seveda trdih diskih, ne moremo poslušati na klasičen način - od začetka do konca. Zato marsikdo prepusti izbiro kar računalniku, ki po naključnem vzorcu izbira skladbe. Pogosto je to tudi edini način, da odkrijemo redke glasbene bisere, ki bi sicer postali neopaženi. Obstaja pa tudi alternativni pogled na to navado, ki pravi, da takšen pristop k poslušanju najbolj ustreza t. i. MTV-generaciji, ki se težko osredotoči na posamezno stvar za dlje časa.

Kaj pa vi? Poslušate glasbo od začetka do konca, naključno ali pa si raje prižgete kar radio?

12 komentarjev

Vključi me nežno

Wired News - Wired poroča o zanimivi novi aktivnosti, ki se širi znotraj vsaj dela iPod skupnosti. Tistim, ki morda samo občasno pokukate iz sveta nalinijskih frpijk, naj namignem, da je to Applov mp3 predvajalnik, ki uživa izredno priljubljenost v Ameriki in Veliki Britaniji. Pri nas 'igračke' zaradi visoke cene še ni veliko zaslediti. Tistih nekaj uporabnikov pa boste brez težav zaznali po belih slušalkah.

Vrnimo se nazaj k z iPodi povezani aktivnosti. Med uporabniki se širi kultura deljenja glasbe. Medtem ko hodite po ulici in si na svojem iPodu nabijate zadnji album skupine The Stroj, k vam pristopi mladenka, prav tako opremljena z iPodom in iz njega izključi slušalke. Namigne vam, da se...

17 komentarjev

iLinuxPod

Wired News - Verjetno vas večina pozna Applov prenosni mp3 predvajalnik iPod. Najbrž pa ne veste, da je mala stvarca sposobna poganjati pravi linux.
No, tega verjetno ni vedel niti sam Steve Jobs. Programerju Bernardu Leachu na tej strani pa je uspelo priljubljeni OS spraviti na iPoda. Zaenkrat še ne zna početi nič pametnega, vendar dan ko bo funkcioniral kot pravi PDA in še kaj več verjetno ni daleč.

0 komentarjev

Apple iPod namesto gramofonov v diskotekah

Wired News - Tale je pa bosa. Nek manhattanski klub, samooklicani posebnež med klubi, je za privabitev gostov ubral novo taktiko. Namesto gramofonov se na didžejevem mestu kitita dva mala iPoda, prvi s 5 GB, drugi pa z 10 GB glasbe v obliki MP3. Vsak, ki hoče preizkusiti svoje obvladovanje mešanja glasbe, dobi na voljo sedem minut. Pravilo je samo eno: če vrtiš metal-balade, te vržemo ven [:D]. Sodeč po tem članku ideja popolnoma zažiga. Res je, da na iPodu ne moremo nastavljati hitrosti predvajanja, tako da ujemanje ritmike odpade, sámo "scratchanje" je pa z malim trikom celo izvedljivo. Klik!

5 komentarjev

Doživetja nekega Slo-Techerja

Jaz - Ne boste verjeli kaj se mi je pravkar zgodilo! Na svojo vtičnico, na kateri imam vključeno: računalnik z dvema napajalnikoma, ekran, dva para zvočnikov, tiskalnik, skener, halogensko svetilko ter polnilec za mobitel, sem priključil še en grelec za foro, pač da me bo grel ponoči. Stvar se zažene in dela... Kakih 10 minut... In potem začne v razdelilcu nekaj pokati... In poka vse pogosteje... Pogledam in vidim STRELE ČEZ RAZDELILEC! Še preden sem se zavedel, kaj se je ravnokar zgodilo, je vrglo ven varovalko za mojo sobo. Hvalabogu se ni nič uničilo, razen varovalk mojega razdelilca. Naj še omenim, da je razdelilec imel kakih 100°C ter smrdel ko kuga .

Jao... In jaz sem hotel gor priključiti še peltierjev element .

7 komentarjev