»

AMD-ju pol milijarde evrov

InfoWorld -

Že pred časom smo poročali o namigovanjih, da naj bi AMD nameraval zgraditi svojo tovarno v Dresdnu. Vse skupaj je od tedaj postalo že povsem uradno.

Na InfoWorld tako poročajo, da bo AMD prejel izdatno finančno injekcijo. Nemčija mu bo namreč podarila 545 milijonov evrov sredstev za gradnjo dresdenske tovarne, ki se bo imenovala Fab 36. Delovati bo pričela predvidoma leta 2006, njena izgradnja pa bo stala 1,9 milijarde evrov, medtem ko bo zaposlovala približno tisoč ljudi. Več o tem.

14 komentarjev

AMD-jeva tovarna v Dresdnu bo

X-Bit Labs - Konec preteklega tedna smo poročali o nepotrjenih informacijah, da naj bi AMD nameraval odpreti novo tovarno v naši bližnji okolici, v Dresdnu. Danes je vsa stvar postala uradna, saj je AMD svoje načrte obelodanil tudi sedmi sili. Nova tovarna bo zgrajena in popolnoma funkcionalna do leta 2006, zaposlovala pa bo predvidoma več kot tisoč visoko izobraženih inženirjev in tehnikov. Celotna investicija je vredna 2,4 milijarde dolarjev. Več o tem.

12 komentarjev

AMD - naš sosed?

X-Bit Labs - Špekulacije in obvestila iz dobro obveščenih krogov sicer niso pogosta snov poročanja Slo-techa, vendar je tokrat tema precej zanimiva tudi za lokalno javnost. Za kaj točno gre?

Če gre verjeti poročanju X-bit Labs, lahko pričakujemo, da bo AMD svojo novo tovarno postavil skoraj v naši okolici. Tako se kot najverjetnejša lokacija pojavlja Dresden, kjer naj bi urejali samo še birokratske postopke, nakar naj bi stekla gradnja.

Spet dobro obveščeni krogi poročajo, da naj bi bila vrednost naložbe 1,3 milijarde dolarjev, kar je precej malo, pravijo na X-bit Labs. Malo zaradi dejstva, da je Jerry Sanders pred nekaj meseci povedal, da naj bi tovarna stala približno trikrat več, namreč dobre 4 milijarde zelencev.

Nekaj podrobnosti najdete še tukaj.

18 komentarjev

AMD-jevih 90 nm odloženih na drugo polovico naslednjega leta

AMD-jeva pota

vir: X-Bit Labs
X-Bit Labs - Podjetje Advanced Micro Devices je obvestilo javnost o nekaterih njihovih načrtih za prihodnost na področju procesorjev. Za bližnjo prihodnost so že napovedali izdajo procesorja s kodnim imenom "Newcastle". Opremljen bo s 512 KB L2-predpomnilnika, izdelan v 0,13 mikronih in operiral s 64-biti naenkrat. Na področju mobilnih procesorjev pa se nam obeta kar nekaj pridobitev, kot so SOI tehnologija, 90 nanometrov, procesorji pa bodo poimenovani s kodnimi imeni Odessa, Oakville in Trinidad. Seveda se bo kmalu tudi izven prenosnih računal pojavila 90-nm tehnologija in SOI. Več o tem.

19 komentarjev

Se bo Silicijeva dolina morala preimenovati?

Slashdot - Ob vse večji porabi toka in posledično oddani toploti današnjih in še posebej prihajajočih procesorjev se tako Intel kot AMD ozirata po nadomestilih za silicij, saj ta preveč "pušča". To pomeni, da je na vratih, ki določajo stanje tranzistorja (vklopljen, izklopljen), nekaj napetosti, tudi ko so "zaprta". Kar je še huje, s tem, ko manjšamo elemente, tanjšamo tudi izolacijsko plast, kar le še povečuje puščanje. Prihajajoči procesorji iz Intelovih logov bodo imeli na primer to plast debelo le štiri do pet atomov.

Dosedanja rešitev vseh teh zagat je bila, da povečamo preklopno napetost, kar pa ima žal neljube posledice v obliki močnejšega gretja. Se pa da ta problem rešiti tudi bolje elegantno. Namesto puščajočega silicija uporabimo kovino. Kakšno zlitino natanko še nihče ne ve natančno (ali pa hudobnež molči in si mane roke ob misli na bogastvo, ki ga čaka), vseeno pa naj bi se čipi s takšnimi vrati pojavili leta 2007, skupaj s 45 nm tehnologijo izdelave.

16 komentarjev

AMD poroča o izgubah

News.com - AMD se že kar nekaj časa utaplja v rdečih številkah, kar potrjujejo tudi danes objavljeni poslovni rezultati. V tretjem četrtletju so izgube znašale 31 milijonov zelencev. Do 28. septembra je podjetje imelo dobrih 950 milijonov ameriških dolarjev prometa. Obdobje se je sicer končalo veliko bolje, kot so napovedovali mnogi analitiki, saj se je prodaja čipov povečala. Izvirna novica in ostale zanimive informacije.

12 komentarjev