»

Fusion izdelan v 32 nm SOI

AMD Fusion

vir: X-Bit Labs
X-Bit Labs - AMDjev Fusion, ki ga pričakujemo v letu 2011, bo podoben Intelovim procesorjem Clarkdale in Arrandale, saj bo poleg procesorskega (CPU) jedra v istem pakiranju tudi grafično jedro (GPU). V pogovoru s finančnimi analitiki je Dirk Meyer, CEO AMDja, povedal, da so se za prve primerke APUjev (accelerated processing unit), kot so poimenovali združeno procesorsko in grafično jedro, odločili uporabiti SOI proizvodni proces v velikosti 32 nm. Ker bodo prvi primerki, označeni s kodnim imenom Llano, vsebovali grafični čip iz družine Radeon HD 5000, bo treba enega izmed njih predelati in pripraviti...

10 komentarjev

AMD in prehod na 90 nm

X-Bit Labs - AMD je sporočil, da so začeli prehajati na 90 nm tehnologijo. Kljub temu, da so novice zaenkrat še neuradne, je AMD obljubil, da bodo prve pošiljke poslane na trg v tretjem četrtletju letošnjega leta. V izdelke bodo poleg prejšnjih tehnologij vključili še nekaj novejših, kot je na primer SOI. Proizvodnja je bila predvidena za julij, na voljo pa naj bi bili septembra, oktobra ali novembra. To je sedaj potrdil tudi AMD. Manjša tehnologija naj bi omogočila manjšo porabo energijo, uporabo višjih frekvenc in manjše gretje.

To pa ni edina novica. Če gre verjeti načrtom, bo decembra izdelan tudi Athlon 64 3800+ (2,6 GHz) in Athlon 64 FX-53 (2,4 GHz). Uporabljala naj bi že novo podnožje -- Socket 939. Tako naj bi postala najhitrejša procesorja za namizne računalnike. Izvirna novica

13 komentarjev

AMD leta 2004

X-Bit Labs - Po dokaj dobrih in točnih informacijah iz AMD-ja, vam lahko okvirno predstavim kaj kani AMD obdelodaniti leta gospodovega 2004. Zanimivi so predvsem podatki, da bodo nekatera jedra procesorjev narejena v več različicah in sicer za različna podnožja. Torej eno jedro in več različnih podnožij. Naj torej samo naštejem vse načrtovane procesorje za trg namiznih PC-jev prihodnjega leta:
  • ClawHammer 940-pinski – 1 MB L2, dvo-kanalni pomnilniški kontroler, 0,13 mikrona in SOI;
  • ClawHammer 939-pinski – 1 MB L2, dvo-kanalni pomnilniški kontroler, Cool’n’Quiet tehnologija, 0,13 mikrona in SOI;
  • Newcastle 939-pinski – 512 KB L2, dvo-kanalni pomnilniški kontroler, Cool’n’Quiet tehnologija, 0,13 mikrona SOI;
  • Winchester 939-pinski – 512 KB L2, dvo-kanalni pomnilniški kontroler, Cool’n’Quiet tehnologija, 90nm SOI;
  • San Diego 939-pinski – 1 MB L2, dvo-kanalni pomnilniški kontroler, Cool’n’Quiet tehnologija, 90nm in SOI;
  • ClawHammer 754-pinski – 1MB L2, Cool’n’Quiet tehnologija, 0,13 mikrona in SOI;
  • ...

13 komentarjev

AMD - naš sosed?

X-Bit Labs - Špekulacije in obvestila iz dobro obveščenih krogov sicer niso pogosta snov poročanja Slo-techa, vendar je tokrat tema precej zanimiva tudi za lokalno javnost. Za kaj točno gre?

Če gre verjeti poročanju X-bit Labs, lahko pričakujemo, da bo AMD svojo novo tovarno postavil skoraj v naši okolici. Tako se kot najverjetnejša lokacija pojavlja Dresden, kjer naj bi urejali samo še birokratske postopke, nakar naj bi stekla gradnja.

Spet dobro obveščeni krogi poročajo, da naj bi bila vrednost naložbe 1,3 milijarde dolarjev, kar je precej malo, pravijo na X-bit Labs. Malo zaradi dejstva, da je Jerry Sanders pred nekaj meseci povedal, da naj bi tovarna stala približno trikrat več, namreč dobre 4 milijarde zelencev.

Nekaj podrobnosti najdete še tukaj.

18 komentarjev

AMD-jevih 90 nm odloženih na drugo polovico naslednjega leta

AMD-jeva pota

vir: X-Bit Labs
X-Bit Labs - Podjetje Advanced Micro Devices je obvestilo javnost o nekaterih njihovih načrtih za prihodnost na področju procesorjev. Za bližnjo prihodnost so že napovedali izdajo procesorja s kodnim imenom "Newcastle". Opremljen bo s 512 KB L2-predpomnilnika, izdelan v 0,13 mikronih in operiral s 64-biti naenkrat. Na področju mobilnih procesorjev pa se nam obeta kar nekaj pridobitev, kot so SOI tehnologija, 90 nanometrov, procesorji pa bodo poimenovani s kodnimi imeni Odessa, Oakville in Trinidad. Seveda se bo kmalu tudi izven prenosnih računal pojavila 90-nm tehnologija in SOI. Več o tem.

19 komentarjev

Intel znižuje ceno procesorjem

Cene Pentiumov M

vir: DigiTimes
DigiTimes - Zaradi vedno večjega povpraševanja po AMD-jevih procesorjih se je Intel odločil, da zniža cene svojih in tako poskusi kupce prepričati v nakup njihovih. V nedeljo so pocenili Pentium M procesorje, ki so namenjeni uporabi v prenosnikih. Cene so se spustile za celo tretjino pri 1,7 GHz modelu, najmanj, in sicer za dobrih trinajst odstotkov, pa pri najšibkejšem 1,4 GHz modelu. Drugi razlog za pocenitev je tudi predstavitev najnovejšega 1,8 GHz Pentiuma M s kodnim imenom Dothan, ki stane 637 dolarjev.Pocenitve pa se nam obetajo tudi na področju procesorjev za namizne računalnike. Te bo Intel pocenil 26. oktobra, ko bo predstavil dva novinca -- 3,2 (HTTE) in 3,4 GHz...

12 komentarjev

Nov mobilni procesor

X-Bit Labs - VIA se je odločila razširiti svojo družino mobilnih procesorjev. Tokrat bodo dodali procesor, ki se zaenkrat imenuje še s kodnim imenom Antar. Takisto podjetje optimisično pričakuje, da se bo prodaja njihovih procesorjev potrojila. Z lanskih dveh na letošnjih šest milijonov, nameravajo. Torej, prihajajoči Antar bo najverjetneje tiktakal pri 900 MHz, porabil pa naj bi manj kot 10W energije. Mamljivo, ni kaj. Podrobnejše informacije žal še niso znane. Novica.

5 komentarjev

Cruical in novosti

Tweak3D - Crucial je, verjetno zaradi napovedi Advanced Micro Devices-a (AMD), da bo tudi on posegel na ta trg, predstavil par novih CompactFlash modulov.
Novi so torej 48MB, 64MB, 96MB in 128MB moduli. Imajo tudi pet letno garancijo, kar verjetno pomiri tudi najbolj skeptične med vami... Kaj lahko človek vse posname na 128MB lahko le ugibam, ker nimam digitalca. Ampak verjetno veliko. Cruical je zelo kvalitetno podjetje, ki se bo, pomoje, res potrudilo in naredilo kakovostne module. A kaj, ko je cena tkooooo visoka.

2 komentarja

15. oktobra se nam obeta še ena Microprocessor Forum prireditev

X-Bit Labs - 15. oktobra se bo v San Hoseju v Kaliforniji (ZDA) začel štiridnevno srečanje proizvajalcev mikroprocesorjev z imenom Microprocessor Forum. Vsi največji proizvajalci so svojo udeležbo že potrdili in obeta se nam nekaj zanimivih predstavitev.
  • Intel bo predstavil nove načrte za prihodnost (roadmape) na mobilnem, desktop in strežniškem področju. Prav tako bodo razkrili več informacij o novem mobilnem procesorju z imenom Banias, ki je zasnovan na popolnoma novi arhitekturi in prihaja v letu 2003.
  • AMD bo prvič bolj podrobno predstavil arhitekturo 64 bitnih Hammer procesorjev, ki jih bomo videli v drugi polovici 2002. Prav tako bodo govorili o prihodnosti HyperTransporta in vgradnji te tehnologije v Hammerje.
  • Transmeta bo predstavila svoje načrte za prihodnost ter razkrila nekaj podrobnosti o novi ekonomični VLIW arhitekturi za Crusoe procesorje.
  • VIA bo javnosti predstavila načrte o prebitju 1GHz meje ter novo Voyager jedro za prihodnje procesorje.
Smeha, ehm, novic in novosti polna kapa...

0 komentarjev

Od kje ime Barton

več strani - V spodnji novici govorim o Barton jedru procesorja, ki ga bo izdeloval AMD. Jedro bo v 0.13 mikronski tehnologiji in izdelano s pomočjo SOI tehnologije. Ampak od kje izhaja Barton? Vsa druga AMD-jeva kodna imena niso lastna, človeška imena (Thunderbird, Spitfire, Palomino,...) Kje so torej našli prav Barton-a? Stari mački se bodo spomnili, da je 2 februarja 1992 sodnik J. Barton Phelps odločil, da ima tudi AMD pravico do procesorskega patenta 386. Sojenje je trajalo pet let in je, po razsodbi prineslo AMD-ju pravico do izdelave procesorjev. Vsi procesorji (ki jih jaz poznam, vsaj) so narejeni na x86 tehnologiji. Ta se je seveda razvila in razvila,... V znak hvaležnosti (očitno) bo AMD imenoval svoj 0.13 mikronski procesor, izdelan z SOI tehnologijo, Barton.

5 komentarjev

Dolby: preteklost, sedanjost in prihodnost

Digital Silence - Večina uporabnikov ob omembi kino (in sedaj, na srečo, tudi računalniškega) zvoka takoj pomisli na Dolby. In tako je tudi prav... podjetje, ki obstaja že okoli 30 let se ni nikoli ukvarjalo z ničemer drugim, kot zvokom. Zato so sedaj standardi, ki jih postavi Dolby povečinoma hitro sprejeti in podjetje pravzaprav narekuje razvoj. Na strani Digital Silence si lahko ogledate zanimiv pregled tega podjetja, od začetkov do njihovih načrtov v prihodnosti. če vas zanima, kako in kaj boste poslušali v prihodnjih letih, vam ogled kar priporočam.

0 komentarjev