»

AMD-jevi gonilniki pomotoma navijajo procesor

Slo-Tech - AMD je potrdil, da je v njegovih gonilnik za grafične čipe Radeon Adrenalin hrošč, ki povzroči avtomatično navijanje AMD-jevih procesorjev (CPU). O težavi zadnjih nekaj dni poročajo različni uporabniki, ki so na spletu objavljali zgodbe o tem, kako so njihovi procesorji skrivnostno povišali takt. Naposled so kot krivca določili gonilnike za grafične kartice, kar je povzročilo nemalo privzdignjenih obrvi. A diagnoza je bila pravilna.

Že septembra je AMD omogočil preprosto navijanje centralnega procesorja, kar je integriral kar v gonilnike za grafični čip. Procesorji Ryzen serije 5000 so bili sposobni navijanja, integracija v gonilnike za grafične čipe pa je pomenila, da uporabnikom za preprosto navijanje ni bilo treba prenesti orodja Ryzen Master. Morebitno navijanje je bilo tako ali tako dovolj zmerno, da ne bi smelo povzročiti težav s stabilnostjo sistema. A ker gonilniki samodejno spremenijo nastavitve v BIOS-u, lahko navijejo procesor tudi brez vednosti uporabnika.

Hrošč se...

4 komentarji

Catalyst 3.9 izšli

vir: ATI
ATI - Kot je navada že zadnjih nekaj mesecev so tudi tokrat z novim mesecem prišli tudi novi ATi-jevi gonilniki za grafične kartice. Ker ste verjetno vsi slišali za mrtve monitorje in pregrete grafične kartice, ki naj bi jih povzročali Canibalysti™ 3.8, vam je jasno, da so bili tokratni gonilniki še posebej težko pričakovani.

Iz razumljivih razlogov je, kljub pomanjkanju konkretnih dokazov, veliko ljudi vseeno raje preskočilo/odinštaliralo Catalyste 3.8 in bilo tako primoranih potrpeti kak hrošč več kot bi bilo sicer potrebno. Glede mrtvih monitorjev je res težko komentirati, a dejstvo obstaja, da je bilo zelo malo konkretnih primerov/dokazov in zelo veliko govoričenja/ugibanja. Verjetno je bila kriva ne ravno najboljša oprema, ki ni bila sposobna prenesti tistega, kar bi praviloma morala. Po...

32 komentarjev

ATI: Catalyst 3.8 ne povzročajo pregrevanja

FiringSquad -

Včeraj smo poročali, da se na spletu pojavljajo namigovanja, da novi ATI-jevi gonilniki morda pozvročajo pregrevanje grafičnih kartic, kar naj bi v ekstremu lahko vodilo celo do uničenja monitorja. No, roko na srce, se je to zgodilo le beta preizkuševalcu, tako da resne nevarnosti za končne potrošnike ni.

Na FiringSquad so objavili ATI-jevo sporočilo za javnost, v katerem trdijo, da so temeljito preučili vse domnevne napake in med svojim testiranjem niso odkrili oz. potrdili nobenih. Prav tako trdijo, da je večji del kode enak kot v Catalyst 3.7, torej je povsem nemogoče, da bi se kartice z uporabo novih segrevale za deset stopinj bolj. ATI tako zanika vsakršno odgovornost. Klik!

24 komentarjev

ATi Catalyst 3,8 in pregrevanje

Rage3D - Pojavila so se poročanja o tem, da naj bi ATIjevi video gonilniki povzročali pregrevanje grafičnih kartic in celo pripeljali do uničenja monitorja. Monitor se je skuril sicer le enemu od uporabnikov, pa še ta je bil beta tester, tako da glede tega verjetno ni skrbi. Zanimivo pa je dejstvo, da se grafične kartice segrejejo za 10°C bolj kot z drugimi gonilniki. Atijevci seveda pravijo, da to segrevanje še zdaleč ni blizu kritične temperature oziroma temperature za katero jamčijo delovanje grafične kartice, a hkrati zadevo še vedno raziskujejo. Rage3D

37 komentarjev

Catalyst 3.8

AnandTech - Pred nekaj dnevi je ATi izdal nove gonilnike za serijo Radeonov - Catalyst, tokrat z inačico 3,8. Ker pa je zadnje čase vse več dvomov, kar se gonilnikov tiče, so se na Anand Tech potrudili in spisali članek, v katerem so zajeli tudi teste.

V večini testov novejša verzija gonilnikov kar precej pripomore k boljšim rezultatom v primerjavi z 3,7. Članek obsega zajetnih 23 strani in je priporočljiv, zatorej - klik!

13 komentarjev

ATI z novimi gonilniki

Rage3D - Po Microsoftovi izdaji DirectX 9 knjižic, je bil tudi Ati izdal nove gonilnike s podporo DirectX 9 tehnologiji, imenovane Catalyst 3.0. Gonilniki so digitalno podpisani za Radeon 9700/9500 družino, medtem ko ostale kartice na podpis še čakajo. Novi gonilniki naj bi vsem karticam prinesli kar lepo število dodatnih FPS v igrah. Poleg tega pa dobite na ATI-jevi še nekaj novih demotov ter screenshootov. Klik!

2 komentarja