»

IBM predstavil procesor Power 5

X-Bit Labs - IBM je včeraj predstavil prve komercialne izdelke, temelječe na procesorjih Power 5, ki so namenjeni rabi v najzahtevnejših strežniških okoljih. Vsak čip Power 5 ima dve jedri, ki si delita 1,92 MB drugo- in 36 MB tretjenivojskega predpomnilnika. Tipični procesor je tako MCM velikosti 95mm x 95mm s štirimi čipi (torej osmimi jedri), ki ima skupaj 144 MB predpomnilnika. Skupaj lahko naslovi do en terabajt pomnilnika. Procesor Power 5 sestoji iz 276 milijonov tranzistorjev, grajen je v 0,13-mikronski tehnologiji, tiktakal pa naj bi z 1,9 GHz. Novi procesorji bodo podpirali programe, ki so bili napisani za 64-bitne Power 4. Več podatkov.

14 komentarjev

IBM-ov POWER5

POWER5

vir: The inquirer
The inquirer - Na strani The Inquirerja se je pojavila slika novega IBM-ovega procesorja, sestavljenega iz štirih POWER5 čipov, v vsakem sta dve procesorski jedri, zraven pa je še zajetnih 144 MB L3 predpomnilnika.

Procesor, ki je že skoraj nared za proizvodnjo, bo tiktakal pri dveh gigahertzih, moč pa jih bo povezati v sistem šestnajstih. Prodaja se bo začela v prvi polovici prihodnjega leta, cena pa bo verjetno nekje tam zgoraj, v oblakih. Še klik.

12 komentarjev

Intel Madison Itanium

The inquirer - Kot poroča The Inquirer, bodo Intelovi Madison Itanium procesorji ugledali luč sveta 30. junija. Na začetku bodo na voljo tri različne verzije, in sicer z 1,5 GHz, 1,4 GHz in 1,3 GHz frekvenco. Takisto se bodo razlikovali po količini L3-predpomnilnika; prvi 6 MB, drugi 4 MB in zadnji 3 MB. Cena najzmogljivejšega modela naj bi se gibala okrog 4.200 ameriških zelencev, za 4 MB verzijo bo treba odšteti 2.250 dolarjev, za najšibkejšo pa okoli 1.300 zelencev. Pozneje naj bi Intel izdal še Itaniuma 2, ki bo deloval na 1,0 GHz in bo imel 1,5 MB L3-predpomnilnika. Stal bo 750 dolarjev. Klik!

2 komentarja

Konkurenca HyperThreadingu

X-Bit Labs - IBM in SUN Microsystems bojda razvijata procesorje, ki bodo sposobni izvajanja več programskih niti v enem jedru -- skratka gre za konkurenco Intelovemu HyperThreadingu.
  • IBM že ponuja svoj dvojedrni Power4 procesor, ki trenutno lahko simulatno procesira dve niti. Naslednje leto nameravajo pri IBM predstaviti njegovega naslednika, Power5, ki bo takisto dvojedrni, dasiravno bo lahko procesiral štiri simultane niti. Procesor bo grajen v 0.13-mikronski tehnologiji; tiktakal bo pri poldrugem gigahercu.
  • SUN trenutno razvija dvojedrni UltraSparc IV, ki bo zmogel obdelovati le eno nit. Leta 2005 bodo izdali še H različico svojih procesorskih sistemov. Zgrajen bo iz osmih prirejenih UltraSparc II, s čimer bo moč poganjati do 32 simultanih niti.
Dodatne informacije in izvirna novica.

7 komentarjev