»

Abit BL7R

PC Hardware - Na začetku bi se rad v imenu celega Slo-techa opravičil za včerajšnje pomanjkanje novic, a očitno nobeden od pisunov in administratorjev ni utegnil. Pa upajmo, da bo danes bolje.

Abitova nova plošča BL7R (R pomeni raid) je namenjena Intelovim Pentium 4 procesorjem, in sicer z uporabo navadnega SDRAM pomnilnika, ki ga podpira do 3 GB. Kot je že iz imena razvidno, ta plošča podpira raid (1, 0, 0+1), ima eno AGP, šest PCI ter eno CNR režo. Poleg tega ima vgrajen še debug displejček in tri USB priključke. Vgraditev same plošče je abitovsko enostavna, performanse pa so glede na SDR pomnilnik dobre. Če vas zanima še kaj več o tej mamaplati, najdete to tukaj.

0 komentarjev

Nove plošče iz ASUSa

X-Bit Labs - Po določenem času sem se spet pojavil na sceni pisanja novic... Pa začnimo.

Na COMDEX sejmu je ASUS predstavil kar nekaj zanimivih osnovnih plošč. Tukaj so na kratko predstavljene nekatere:
  • P4S333: Socket478 osnovna plošča za P4 procesorje, ki temelji na SiS645 čipovju. Ima 3 DIMM reže za PC1600/PC2100/PC2700 DDR SDRAM, 6 PCI rež, 1 AGP 4x slot in 1 ACR režo. Poleg tega ima 6 USB priključkov in integrirano C-media CMI8738 6-kanalno zvočno kartico, ki podpira SPDIF vmesnik.
  • A7A266-E: Ta plošča je namenjena Athlon/Duron kebrom in je osnovana na ALi MAGiK 1 C-revision čipovju. Plošča bo oblikovana po vzoru starejše A7A266 in bo imela 2 DIMM slota za PC1600/PC2100 DDR SDRAM ter 3 DIMM slote za PC133 SDRAM. Poleg tega bo plošča imela AGP Pro režo, 5 PCI rež, 6 USB priključkov in integrirano C-media zvočno kartico. Omeniti bi bilo treba tudi to, da bo plošča podpirala tudi ATA/133 vmesnik in bo uporabnikom ponujala izjemne možnosti za navijanje. (vsaj tako pravi ASUS...)
  • A7A133: Pravzaprav...

0 komentarjev

MSI-jeva Dual Athlon osnovna plošča

uebertakten.de - Japonska Akiba poroča o predstavitvi MSI-jeve dual Athlon osnovne plošče. Govor je o MSI K7D Master-LR, ki bazira na AMD-jevem čipsetu AMD-760MP. Seveda naj bi podpirala plošča poleg AMD-jevih MP (Multiprocesing) procesorjev tudi navadne Athlone in Durone. Plošča na sebi ponuja 4 DDR pomnilniške reže, dve 64 in tri 32bit-ne PCI reže, eno AGP Pro in eno CNR režo. Plošča pa ima na sebi tudi RAID kontroler (Promise PD20265R). Predvsem pa je zanimivo to, da lahko osnovna plošča uporablja napajalnike po standardu ATX 2.01, ki so bili do sedaj potrebni le za P4 sisteme. Sama plošča bo na voljo avgusta.

0 komentarjev

Epox EP-3SPA3

AnandTech - Pri Anandetchu so pod drobnogled dobili novo Epoxovo matično ploščo, EP-3SPA3. Plošča temelji na Intelovem i815EP čipovju. Omogoča nastavljanje FSBja od 66 pa vse do 250 megahercov po 1 MHz korakih. Voltažo procesorja lahko dvignete za 0.3 volta. Ima 3 reže za pomnilnik, 5 PCI rež ter eno CNR režo.
V testih se je obnesla dokaj dobro, povprečno malo nad povprečjem plošč z i815E ali EP čipovji. Celoten test si lahko ogledate tukaj.

0 komentarjev

DDR plate ko gobe po dežju

2CPU - Kaj pa ta kombinacija: SMP dual plošča z DDR podporo? Sliši se jako ekstravagantno, a plošče s tema dvema funkcijama že curljajo na trg. Počasi, a zanesljivo, a vselej. Tako bodo na naš trg pricurljale tri plošče treh različnih proizvajalcev: Supermicro, Iwill ter Gigabyte. Najnovejša od vseh treh, Gigabytova, bo nosila laskavi naziv GA6RXDW (a se geniji ne bi mogli spomniti imena "DualMonster" ali kaj takega, to bo meni ostalo večno vprašanje) ter bo polna raznoraznih priboljškov. Poleg že omenjene podpore SMP ter DDR, bo ta plošča imela 4 reže za pomnilnik, 5 PCI ter eno CNR režo, ter BIOS, ki bo prava Meka za vse, željne navijanja. Police naj bi ta mamaplata ugledala sredi letošnjega leta. Če bo le res tista govorica o izenačitvi DDR ter SDR cen pomnilnika (to je nekaj časa nazaj zagrozil Micron), se bo kombinacija DDR + dual Athlon izkazala za beštijalno hitro ter relativno poceni. A kdo sem jaz, da bi napovedoval prihodnost. Počakajmo in videli bomo. Upam ....

1 komentar

Test Gigabyte 60XE i815EP platke

Tweak Town - Tweak Town je dobil v roke osnovno ploščo največjega proizvajalca motherboardov na svetu, Gigabytea. Platka temelji na Intelovem (malo bolj) obetavnem čipovju i815EP. Kaj je EP, porečete? Eh, isto kot i815, samo da ima en velik plus - inženirji so se končno zavedli ter odstranili grafični čip iz plošče. Torej, en čip poln hroščev manj je en velik plus za ploščo več . MB res zgleda impresivno, saj ima 6 PCI rež, eno AGP ter eno CNR režo, kar je za moje pojme pesek v oči. Test si le oglejte, saj mislim da ta plošča obeta veliko. Klik!

0 komentarjev