»

Nokia pripravlja netbooka

X-Bit Labs - Nokia je že v začetku leta povedala, da jo močno zanima trg malih prenosnikov. Končno so tudi uradno najavili, da se podajajo med ostale konkurente z dvema modeloma, ki ju bodo predstavili v tretji letošnji četrtini. Prvi bo verjetno precej standarden netbook, saj bo osnovan na procesorjih Atom, izdelovala pa jih bo Quanta, eden izmed najpomembnejših izdelovalcev prenosnikov. Drugi model bo pravzaprav smartbook (da, še ena definicija prenosnika...), v katerem bo počival Qualcommov ARM procesor Snapdragon in ga bo izdeloval Compal. S tem bo verjetno zelo podoben na Computexu videnemu Eee PCju, ki je prav tako vseboal procesor Snapdragon.

Podatkov o operacijskem sistemu, ki bo tekel na prenosnikih, ni, vsaj smartbook pa bi lahko uporabljal prirejeno različico Nokiinega operacijskega sistema Symbian. Na Atom procesorjih osnovan netbook bi lahko uporabljal prirejen operacijski sistem Maemo, ki temelji na Linuxu, kar bi bila logična poteza, saj Intel in Nokia že sodelujeta na projektu...

4 komentarji

Zbogom Socket A

The inquirer - Socket A in AMDjeve procesorje Athlon, ki smo jih uporabljali na tem podnožju, verjetno poznate domala vsi, ki ste se v zadnjih letih vsaj malo zanimali za računalniško tehnologijo.

Prvi procesorji na podnožju Socket A so se pojavili leta 2000: to so bili 700 MHz Athloni, nekoliko kasneje pa se je pridružil še 600 MHz Duron. Zadnji procesorji na tej platformi so bili Semproni, ki se prodajajo še danes.

The Inquirer poroča, da se po več kot petih letih služenja Socket A poslavlja za vedno. Slika verjetno pove več kot tisoč besed.



Socket A je definitivno posebnost v zgodovini računalništva. Pri zelo hitrem razvojnem tempu, ki ga narekuje računalniška industrija, se je uspel obdržati na trgu več kot...

44 komentarjev

Socket 370 se poslavlja

X-Bit Labs - Intel je danes uradno najavil, da bo prenehal z dobavo Pentiumov III 1,4 GHz s 512 kB L2 distributerjem, ki so tudi zadnji procesorji, ki še uporabljajo Socket 370 podnožje. Tako se po štirih letih uradna podpora ležišču, ki je že davnega leta 1999 nosilo 366 MHz Celerone, izteka. Intel bo naročila za te procesorje sprejemal še do sedmega novembra, zadnjo pošiljko box inačic pa bo Intel odposlal 16. aprila prihodnje leto. Tray verzije procesorjev bodo dobavljive še malce kasneje. Klik!

4 komentarji

Dva Pentiuma in Xeon se poslavljajo

X-Bit Labs - Dokaj normalno je, da se vsi izdelki po določenem času umaknejo s tržišča in prostor prepustijo svojim naslednikom. Intel je tako objavil, da s polic umikajo dva Pentiuma, 2,0 in 2,2 GHz inačici, ter 1,8 GHz Xeona. Slednjega ne bo mogoče več naročiti od prihodnjega januarja, zadnje oškatljene verzije pa bodo odposlali aprila. Pentiuma bosta na voljo za naročila do srede letošnjega novembra, medtem ko bodo zadnje procesorje pri Intelu odposlali februrja prihodnje leto. Klik!

Dodatek: To seveda še ne pomeni, da procesorjev sploh ne bo moč več dobiti, saj bodo še vedno dostopni prek programa Intel Embedded in ustreznih distributerjev, ne bodo pa več dostopni pri lokalnih prodajalcih.

1 komentar

Intel znižuje cene

X-Bit Labs -

Če smo dozdaj poročali samo o AMD-jevem zniževanju cen, tokrat konkurenčna novica. Intel je danes uradno najavil, da namerava z 11. majem znižati cene večine svojih procesorjev. Na prvi pogled nenavadna odločitev dobi smisel, čim izvemo, da bo kakšen teden kasneje Intel izdal nove procesorje z 800 MHz-vodilom in HyperThreadingom (HT) -- tokrat tudi v počasnejših inačicah.

Znižanje bo več kot očitno, saj se bo naprimer cena Pentiuma 2,8 GHz spustila s 375 na 262 dolarjev. Razumljivo, saj bo enako hiter procesor z 800 MHz-vodilom in HT stal 278 dolarjev. Tabela cen.

9 komentarjev

Konec Socket370 procesorjev

X-Bit Labs - Štiri leta dolga doba Socket370 procesorjev se očitno končuje. Intel je namreč danes javno objavil, da bo prenehal z izdelovanjem svojih procesorjev (Celeronov) za to podnožje. S postopkom prenehanja proizvodnje so začeli že pred dobrim tednom, 11. april 2003 pa postaja datum, po katerem ne bo več možno dobiti novih Socket370 procesorjev. Klik!

4 komentarji

Novi Duroni in Celeroni

X-Bit Labs - Naslednji teden se nam najverjetneje obetata dva nova procesorja. Duron 900 in Celeron 850. Duron 900 bo zadnji procesor iz družine Duron, ki bo še vedno temeljil na Spitfire jedru in bo predstavljen 2. aprila. Novi Celeron 850 bo uporabljal 100 MHz vodilo (66MHz bi bilo nesmiselno!). Procesorja se bosta istočasno pojavila zaradi konkurence eden drugemu, a kot kaže, želi biti in tudi bo AMDjev Duron hitrejši od Intelovega Celerona. Hvala Timon!

0 komentarjev

Plošča ECS D6VAA

t - break - Hm, še nikoli nisem slišal za podjetje ECS, ampak ta plošča se zdi obetavna. Gre namreč za ploščo z VIInim čipovjem, konkretneje 82C694X in VT82C686B čipa, ki podpirata do 1.5 GB pomnilnika, na njej je HPT 370 ATA-100 kontroler z možnostjo RAID polja in kar je najbolj zanimivo, dve Socket 370 podnožji, ki podpirata Celerone, P3 coppermine in Cyrixe, vanju pa lahko damo tudi dva P3 procesorja z različno hitrostjo, če le podpirata SMP. Seveda pa na njej lahko deluje tudi en sam procesor. Več informacij in test dobite tukaj.

0 komentarjev