»

Navijanje novega Semprona Palermo 3100+

X-Bit Labs - AMD je sočasno s predstavitvijo novega jedra Athlonov 64, imenovanega Venice, predstavil tudi izpopolnjeno jedro svojega low-end procesorja Sempron, imenovano Palermo. Palermo predstavlja novo E-revizijo jedra in je zgrajen v sodobnejši - 90-nanometrski tehnologiji, podpira strojno izvajanje ukazov SSE3, sede pa v podnožje Socket 754. Ker so se tudi prejšnji Semproni (revizije CG in D) za podnožje Socket 754 precej dobro navijali, so se na X-Bit Labs odločili popeljati na test novega Semprona 3100E+....

13 komentarjev

Athlon FX-53 še pred novim letom?

FX-51

vir: Amdmb.com
X-Bit Labs - Zopet malo špekulacij glede izida novih procesorjev. Kot verjetno že veste, bo AMD vsekakor moral odgovoriti na Intelove Pentiume 4 Extreme Edition, in to namerava storiti z Athlonom FX-53 v kombinaciji z dvokanalnim pomnilnikom. 940-pinski, 0,13 mikronski, na SoI zgrajeni in SSE2 podpirajoči procesor bo potreboval dve ploščici registriranega PC3200 pomnilnika za kar najhitrejše delovanje, a postavljajo se vprašanja, če bodo v tovarni v Dresdenu lahko zagotovili zadostno količino teh pošastkov. Klik!

16 komentarjev

Procesorske vojne je konec

The inquirer - Novinarji, predvsem iz ekonomskih krogov, nas vsak dan bolj presenečajo. Tako je po poročanju Inquirerja Business Week v enem od člankov pokopal AMD in razglasil konec procesorske vojne. Lep primer, kaj se zgodi, ko ljudje presežejo strokovne okvire in začnejo prikazovati neresnice.

Kot lahko preberemo, naj bi bili razlogi, zaradi katerih naj bi AMD odstopil od nadaljnega razvoja, predvsem ekonomski, tesno pa jim sledi tehnološka nezmožnost prehoda na 90-nanometrsko tehnologijo. Kljub vsemu je smisel članka drugje, saj nam Mike Magee poskuša prikazati, kako bi zgledal trg mikroprocesorjev brez enega igralca.

Seznam se začne z ustavljenim razvojem, nadaljuje preko zmanjšane odgovornosti medijem in zvečane poslušnosti proizvajalcev matičnih plošč in se končno ustavi pri aspektu, ki bi najbolj prizadel širšo javnost. Gre seveda za cene, ki bi se lahko nesorazmerno povečale, pri tem pa je treba še upoštevati, da bi temu sledilo še zmanjšanje izdaje hitrejših modelov.

Kot avtor...

84 komentarjev

AMD po Intelovih poteh?

X-Bit Labs -

Prekomerno in prepogosto menjavanje podnožij, vrst pomnilnika in podobne nečednosti so bile doslej v Intelovi domeni, medtem ko so se uporabniki AMD-jevih sistemov s ponosom hvalili o združljivosti nazaj in naprej. Vendar pa X-Bit Labs poročajo, da odslej položaj ne bo več tako rožnat.

Intel je jeseni leta 1999 na trg poslal Pentium III, ki je sprva "zahteval" RDRAM, ki je bil mnogo predrag, kar je bila voda na mlin AMD-ju. Intelu to seveda ni bilo povšeči, zato so se odločili podpreti še ljudski SDRAM. V roku enega leta smo dočakali nov procesor, ki naj bi po specifikacijah prekašal vse kar je bilo na trgu hitrejše od predhodnika. Spet se je zataknilo pri pomnilniko, AMD pa je prikjetno presenetil z novimi Athloni.

In kaj se dogaja zdaj? AMD skuša kupcem vsiliti drag registrirani ECC pomnilnik za Athlone FX-51. Naslednje leto bo AMD izdal še dve novi podnožji: Socket 754 in Socket 939. Slednja infrastuktura tako sploh ne bo združljiva s Socket 940.

Vse to za AMD ni značilno in jim...

3 komentarji