»

Coppermine-T in Tualatin

OC Workbench - O Copperminu in Tualatinu je bilo na Slo-Techu že veliko govora. Specifikacije so bile omenjene, tako da bi moral skoraj vsak od vas vsaj malo poznati ta dva procesorja. Specifikacije pa ne pomenijo nič, če procesorjev niste videli na slikah. Vsaj tako pravijo na tej strani, kjer so primerjali Coppermina-T in Tualatina. Tokrat ne gre za kakšne hude primerjave. Na tej strani se nahajata samo dve sliki, ki kažeta Coppermina-T in Tualatina iz sprednje in zadnje strani. Procesorja sta si precej podobna, tako, da ju lahko nevešče oko kaj hitro zamenja. Če ste se odločili za nakup Tualatina, bodite zato še posebej pozorni. Namig: če niste prepričani, ali imate v računalniku Copprermina-T ali Tualatina, je tu še vedno dobri stari WCPUID. Problem rešen.

0 komentarjev

Tualatin ali Coppermine-T ali Coppermine D0?

X-Bit Labs - Ker Intel nadvse rad zakomplicira stvari, trenutno vlada v zvezi s Tualatini precejšnja zmeda. Bolj pozorni se boste spomnili najave Coppermine-T procesorjev, ki naj bi bili vmesni člen med Coppermini in Tualatini. Procesorji naj bili popolnoma enaki Copperminom, edina razlikaj bi naj bilo 1.2V AGTL+ vodilo, ki ga imajo Tualatini. No, januarja tega leta so Intelovci ukinili razvoj Copperminov-T, saj so uvideli da je nepotreben, toda škoda je že bila storjena. Proizvajalci matičnih plošč so namreč že imeli v rokaj primerke Coppermine-Tjev in ker so ti procesorji zelo podobni Tualatinom (kovinska ploščica preko jedra), so jih preprosto zamešali. Da bi vse skupaj bilo še bolj zanimivo, bodo nekateri novi Coppermini z D0 jedrom pakirani v enaki obliki kot Tualatini, torej FC-PGA2 s kovinskim ščitkom.
Vse to povzroča veliko zmedo med uporabniki in tudi različnimi proizvajalci. Lep primer so proizvajalci matičnih plošč, ki v BIOSih omenjajo podporo Copperminom-T, ki v bistvu ne obstajajo....

0 komentarjev

Resnica o Tualatinu

X-Bit Labs - O Tualatinu, nasledniku Pentium3 procesorjev se že kar nekaj časa veliko govori. Zaradi tega se je pojavilo kar nekaj nasprotujočih si informacij in težko je izluščiti kaj je res in kaj ni. Na srečo so pri X-Bit Labs dobili precej zanimive informacije o Tualatinu, za katere smo lahko 95% prepričani, da so tudi resnične.
Torej, Tualatin se bo od sedanjih Coppermine procesorjev razlikoval predvsem v tehnologiji izdelave, ki bo 0.13 mikronska. Vse ostale stvari, kot le velikost L2 predpomnilnika in FSB bodo ostale nespremenjene. V bistvu je procesor namenjen zapolnitvi luknje med sedanjimi Pentiumi3 in Pentiumi4, zato so se odločili za (po mojem mnenju) čudno prodajno strategijo: Tualatini bodo stali več, kot Pentiumi4. Intel s tem namerava pospešiti prehod na Pentiume4, toda nekako dvomim, da jim bo uspelo na tako nasilen način. Tualatin jedro bomo videli tudi v Celeronih, ki bodo spremembe deležni nekje v drugem četrtletju tega leta. Takrat bodo Celeroni dosegli 1GHz delovne...

4 komentarji

Še malo o Intelu...

Heise - Ok, še malo novic o Intelu. Prva se nanaša na Slot1 podnožje. Že dolgo se pojavljajo napovedi o propadu tega vodila in izgleda, da bo res tako. Intel namreč skoraj zagotovo (sodeč po tem) ne bo izdal Slot1 procesorjev s frekvencami nad 1GHz. Sicer bo možna uporaba cD0 stepping Copperminov s pomočjo posebnih konverterjev, toda novi Pentiumi3, Tualatini, zagotovo ne bodo podpirali Slot1 podnožja. Piko na i doda še podatek, da bo Intel prenehal z proizvodnjo Slot1 procesorjev že to četrtletje...

Druga novica govori o Coppermine-T procesorjih. Šlo naj bi za vmesni člen med sedanjimi Coppermini in novimi Pentiumi3 s kodnim imenom Tualatin, toda pri Intelu so se očitno premislili (tako pravijo tukaj)... Toda glede na to, da je Almador čipovje ukinjeno iz vseh načrtov in bo že i815E (revizija B) podpiral Tualatine, potrebe po Copperminih-T enostavno več ni!

0 komentarjev

Vojna za DDR P4 čipovja

OC Workbench - Naslednje leto bomo videli pravo malo P4 vojno med različnimi tajvanskimi proizvajalci čipovij. Intel je namreč očitno spoznal, da P4 ne bo doživel večjega uspeha brez podpore DDR čipovij in tako so VIA, SiS in ALi najavili svoja P4 DDR čipovja. Prva bo predvidoma VIA, ki bo svoje PX266 čipovje začela proizvajati že v prvem/drugem četrtletju naslednjega leta, sledil ji bo ALi v tretjem četrtletju, zadnji pa bo SiS koncem naslednjega leta. Vsa čipovja bodo namenjena novim P4 procesorjem s Socket 478 podnožjem.

2 komentarja

Intel, o Intel, kaj je s teboj?

ZDNet - Ko smo že preboleli, da bo novi Coppermine-T (Tualatin) imel slabše performanse, kot napovedano (256 KB cacheja namesto prvotnih 512 KB, pomanjkanje podpori DDR čipovjem), nas je zadelo še eno razočaranje iz logov Intela. Luni je včeraj napisal novico, v kateri je, s vsaj še malo upanja, navedel:
Če je ta poteza pametna ali ne bomo še videli, čeprav so nagibi jasni. Glavni Intelov procesor naslednje leto bo Pentium4, Tualatin s takimi zmogljivostmi pa bi ga zlahka prehitel po popularnosti. Po Intelovem načrtu namreč bi naj Tualatin v prihodnosti zamenjal Celerone, medtem ko bo Pentium4 tisti "ta pravi" procesor.
No, naj vas razočaram še enkrat. Danes se je razvedelo, da Pentium 4 ne bo podpiral SMP. Tako je, prav ta gigant, ki je poudarjal večprocesiranje kot nujnost za delovne postaje, je naznanil, da prvi procesorji P4 (1400 ter 1500 MHz) ne bodo imeli podpore večprocesiranju! Kaj naj rečem, žalostno... AMD pa, seveda, prehiteva......

0 komentarjev

Intel skubi Tualatina

Ace's Hardware - Tualatin (Coppermine-T), naslednik Coppermina, bi naj prišel med nas nekje v tretjem četrtletju naslednjega leta. Sprva zelo obetaven procesor sedaj postaja vse manj privlačen. Pri Intelu so namreč potrdili, da bo imel le 256KB L2 predpomnilnika (namesto načrtovanih 512KB), ter da za njega ne bo na volljo DDR čipovij. V bistvu bo njegovo čipovje le malce predelan i815E z oznako B.Če je ta poteza pametna ali ne bomo še videli, čeprav so nagibi jasni. Glavni Intelov procesor naslednje leto bo Pentium4, Tualatin s takimi zmogljivostmi pa bi ga zlahka prehitel po popularnosti. Po Intelovem načrtu namreč bi naj Tualatin v prihodnosti zamenjal Celerone, medtem ko bo Pentium4 tisti "ta pravi" procesor.

0 komentarjev

Intel končal razvoj 0.13 mikronske tehnologije

Intel - Danes je Intel slavnostno objavil, da so končali z razvojem 0.13 mikronske tehnologije, ki jim omogoča "izdelavo čipov s tranzistorji, ki so debeli približno 1/1000 človeških las" [;)]. Kaj to pomeni za nas, navadne uporabnike? V bistvu več pozitivnih stvari. Z novo tehnologijo bo tudi Intel začel uporabljati bakrene povezave v procesorjih ( AMD jih uporablja že kar nekaj časa ), kar bo omogočilo doseganje višjih frekvenc in tudi, upajmo, boljšo overclockabilnost. Druga velika prednost novih čipov bo manjša poraba energije, in sicer za okoli 20%, saj bodo potrebovali le 1.3V napajalne napetosti. Zadnja prednost bo začetek uporabe 300mm silicijevih rezin namesto sedanjih 200mm, kar bo ceno čipov spustilo za približno 30%.Prve čipe na 0.13 mikronski tehnologiji bomo verjetno videli jeseni 2001, in sicer bo šlo za Coppermine-T ( Tualatin ) in Pentium4 Northwood. Sliši se lepo, sedaj moramo še samo počakati......

0 komentarjev