»

Nova različica jedra 2.6

OSNews - Danes dopoldan je bila izdana nova različica jedra za Linux z oznako 2.6.8. Seveda izdaja ne bi bila nič posebnega, če ne bi takoj po objavi našli napake v delu jedra, ki je zadolžen za podporo NFS (network file system). Čeprav se še vedno najdejo zagovorniki stabilnega 2.4 jedra, vedno več ljudi in distribucij prehaja na novo, hitrejšo različico Linuxa (2.6). Povezava do 2.6.8.1 različice jedra, ki ima odpravljeno napako v NFSju. Seznam sprememb za 2.6.8 različico ter seznam sprememb za 2.6.8.1 različico Linux jedra.

24 komentarjev

Linux 2.6.2 in 2.0.x

OSNews - Strežnike je preplavila nova stabilna različica Linuxa, 2.6.2, znana tudi kot Feisty Dunnart. Ime kaže na pravo programersko vzdušje avtorjev, saj je po razlagi Linusa Torvaldsa izbrano iz pretirano alkoholnih razlogov. [>:D] Novo različico lahko najdete tukaj.

Zanimivo je tudi, da še vedno poteka razvoj jedra iz veje 2.0, nad katerim že 4 leta bdi David Weinehall, ki je mentorstvo prevzel iz rok Alana Coxa. V pogovoru na Kerneltrap-u je predstavil svoje delo, spregovoril pa je tudi o pomenu vzdrževanja veje 2.0, o tem, kdo jo uporablja in kdaj lahko pričakujemo izid Linuxa 2.0.40.

0 komentarjev

Izšlo jedro Linux 2.6.0!

PC Linux Online - Izšla je nova velika različica stabilnega jedra Linux. Različica 2.6 naj bi med drugim omogočila uveljavljanje Linuxa na tržnih segmentih, kjer zaenkrat še ni bil prisoten, izboljšane pa so zmogljivosti na mnogih področjih. Natančne spremembe v primerjavi z zadnjo preskusno različico Linux 2.6.0-test11 lahko najdete tukaj, izvorno kodo Linux 2.6.0 pa tu.

Veselo prevajanje kode!

16 komentarjev

Poiskus vgraditve stranskih vrat v Linux

SecurityFocus Online - Novica je sicer že malce starejša, vendar vseeno močno zanimiva. Šestega novembra je namreč Security Focus poročal, da je Larry McVoy iz podjetja BitMover ob rutinskem preverjanju integritete izvornih datotek linuxovega jedra 2.6 zaznal, da je v eni izmed datotek prišlo do spremembe.
Ker mu ni bilo povsem jasno za kaj gre, je o tem obvestil skupnost razvijalcev Linuxa, ki pa so hitro ugotovili, da gre za vgrajena stranska vrata (backdoor).

Glede na to, da bi spremenjena programska koda lahko omogočila root dostop do kateregakoli računalnika z Linux jedrom 2.6 (ki še ni uradno izšlo), je očitno, da je nekdo natančno vedel kaj dela. Predvsem zato, ker vse skupaj izgleda kot naključen programski hrošč, ki bi ga brez striktnega upoštevanja varnostnih preverjanj hitro lahko spregledali. V špekulacijah, kdo bi bil ta nekdo se precej omenja NSA (National Security Agency), ki ima gotovo interes za takšna stranska vrata, saj Linux pridobiva čedalje večji tržni delež na področju...

19 komentarjev

SuSE Linux 9.0

PC Linux Online - Izšla je nova različica najbolj priljubljene distribucije Linuxa v Evropi, SuSE Linux 9.0. SuSE Linux prvič podpira 64-bitne procesorje AMD Athlon 64 in navdušencem kot možnost ponuja tudi preskusno različico jedra Linux 2.6.0. Morda najbolj udarna novost novega nemškega Linuxa je možnost prilagajanja velikosti particij z datotečnim sistemom NTFS. Tako lahko odslej med namestitvijo tudi ob sistemu Windows 2000 ali XP pripravimo prostor za Linux brez formatiranja. Linux SuSE 9.0 temelji na jedru Linux 2.4.21, kar je presenetljivo, saj je že precej časa na voljo različica 2.4.22 in enako velja tudi za GNOME 2.2, čeprav bi pričakovali 2.4. Izvirna novica in obširna predstavitev izdelka.

11 komentarjev

Prerokba datuma izida Linuxa 2.6

OSNews - Medtem, ko vsi nestrpno pričakujemo izid nove velike različice jedra Linux, se pojavlja čedalje več špekulacij glede datuma njegovega izida. Najpogosteje omenjeni termini sodijo v obdobje med septembrom in decembrom, resnici na ljubo pa najbrž niti tesni sodelavci Linusa Torvaldsa, niti on sam, ne vedo točno, kdaj bodo izdelek splavili. Na spletu pa se je pojavil graf nekega optimista, ki je natančno napovedal, da bo novi Linux izšel že 12. septembra. Zbral je podatke John Sherryja, ki dela znotraj OSDL, na katerih je predstavljeno nekaj statistike prevajanja preizkusnih različic Linuxa 2.6.0. Nato je narisal graf iz katerega je moč razbrati omenjeni datum.

Kdo bo pobiral stave?

2 komentarja

Novo stabilno jedro

več strani - Nekaj dni nazaj je Marcelo Tosatti izdal novo stabilno Linux jedro, ki nosi zaporedno številko 2.4.22. Trenutno različico so pripravljali malo dlje kot dva meseca. Glede na odzive ljudi, ki so ga že preskusili v praksi, ni večjih težav z njim, tako da vam lahko posodobitev le priporočim. Na dolgem seznamu popravkov in sprememb so tudi varnostni popravki.
Mimogrede velja omeniti še, da je prav tako izšlo novo razvojno jedro 2.6.test4, ki tudi prinaša marsikaj zanimivega.

5 komentarjev

Izšlo Linux jedro 2.5.75

Slo-Tech - Danes pozno ponoči je izšla nova razvojna različica Linux jedra z zaporedno številko 2.5.75 (zadnja stabilna je še vedno 2.4.21). To si samo posebi sicer še ne bi zaslužilo novice na Slo-Techu, vendar je to, po besedah Linus Torvaldsa na Linux Kernel poštnem seznamu, zadnja različica pred začetkom razvoja novega stabilnega jedra 2.6.x. Sicer to še ne pomeni, da bo kmalu dostopna navadnim smrtnikom -- a po mojih nezanesljivih napovedih bo v roku kakšnega leta stabilno jedro med nami.

Obstaja tudi zanimiv seznam stvari, ki jih bomo verjetno ugledali v jedru 2.6.

Če obstaja kakšna izredno pogumna duša, si lahko 2.5.75 sname z uradnega slovenskega zrcalnega strežnika. Osebno imam z jedrom 2.5.75 že skoraj enodneven uptime. Vsi podatki so še vedno prisotni, napak tudi še ni.

Ergo: še je upanje za razvojne in nestestirane različice srca operacijskega sistema [;)]

5 komentarjev