»

Pregledi lanskega leta I.

Slashdot - In smo dočakali novo leto. Medtem ko nekateri še spijo in drugi že iščejo zdravilo za mačka pa se po spletu počasi pojavljajo pregledi dogodkov lanskega leta. Tako so ustvarjalci spletnega časopisa Mozillazine objavili pregled dogodkov povezanih s tem, vedno bolj popularnim projektom. Na kratko bi ga lahko opisali z besedami: 5. rojstni dan, nov načrt izdaje programov, Firebird in težave z izbiro imena ter novo poglavje v knjigi Mozille. Seveda ne smemo pozabiti na Projekt slovenjenja Mozille v okviru katerega so bile prevedene vse različice Mozilla zbirke kot tudi tudi nova Firebird in Thunderbird in njune spletne strani. Ko smo že ravno pri odprti kodi naj omenim še LWN kjer so naredili lep časovni pregled dogodkov povezanih z Linuxom v letu 2003.

Na drugi strani so tudi pri Googlu objavili Zeitgeist lanskega leta. Najbolj iskana oseba je bila Britney Spears, največ ljudi je iskalo novice o Iraku ter od znamk Ferrarija. Ne pozabite primerjati s predlanskim letom in...

6 komentarjev

Intervju z Marcelom Tossatijem

Slashdot - Na Kerneltrap.org so objavili intervju z Marcelom Tossatijem, trenutnim vzdrževalcem 2.4 različice Linuxovega jedra. Naloga vzrdževalca je, da bedi nad drevesom, sprejema popravke in odloča o tem, kaj je dovolj dobro za vključitev in kaj ni. To mesto je dobil z različico 2.4.16, ko je bil star 18 let. Dve leti kasneje še vedno opravlja isto nalogo in je pred kratkim izdal različico 2.4.23.

Glede na to, da bo sedaj glavni razvoj potekal na 2.6 drevesu, načrtuje, da bo 2.4 jedro počasi upokojil in se bodo na njemu izvajala samo vzdrževalna dela in popravljali varnostni popravki. Podobno se je zgodilo tudi z jedroma 2.0 in 2.2, ki jih še vedno vzdržujejo. V intervjuju govori o tem, kako je postal vzdrževalec jedra, težavah, ki so s tem povezane, in o trenutnem stanju 2.4 jedra.

9 komentarjev

Prerokba datuma izida Linuxa 2.6

OSNews - Medtem, ko vsi nestrpno pričakujemo izid nove velike različice jedra Linux, se pojavlja čedalje več špekulacij glede datuma njegovega izida. Najpogosteje omenjeni termini sodijo v obdobje med septembrom in decembrom, resnici na ljubo pa najbrž niti tesni sodelavci Linusa Torvaldsa, niti on sam, ne vedo točno, kdaj bodo izdelek splavili. Na spletu pa se je pojavil graf nekega optimista, ki je natančno napovedal, da bo novi Linux izšel že 12. septembra. Zbral je podatke John Sherryja, ki dela znotraj OSDL, na katerih je predstavljeno nekaj statistike prevajanja preizkusnih različic Linuxa 2.6.0. Nato je narisal graf iz katerega je moč razbrati omenjeni datum.

Kdo bo pobiral stave?

2 komentarja

Novo stabilno jedro

več strani - Nekaj dni nazaj je Marcelo Tosatti izdal novo stabilno Linux jedro, ki nosi zaporedno številko 2.4.22. Trenutno različico so pripravljali malo dlje kot dva meseca. Glede na odzive ljudi, ki so ga že preskusili v praksi, ni večjih težav z njim, tako da vam lahko posodobitev le priporočim. Na dolgem seznamu popravkov in sprememb so tudi varnostni popravki.
Mimogrede velja omeniti še, da je prav tako izšlo novo razvojno jedro 2.6.test4, ki tudi prinaša marsikaj zanimivega.

5 komentarjev

Izšlo Linux jedro 2.5.75

Slo-Tech - Danes pozno ponoči je izšla nova razvojna različica Linux jedra z zaporedno številko 2.5.75 (zadnja stabilna je še vedno 2.4.21). To si samo posebi sicer še ne bi zaslužilo novice na Slo-Techu, vendar je to, po besedah Linus Torvaldsa na Linux Kernel poštnem seznamu, zadnja različica pred začetkom razvoja novega stabilnega jedra 2.6.x. Sicer to še ne pomeni, da bo kmalu dostopna navadnim smrtnikom -- a po mojih nezanesljivih napovedih bo v roku kakšnega leta stabilno jedro med nami.

Obstaja tudi zanimiv seznam stvari, ki jih bomo verjetno ugledali v jedru 2.6.

Če obstaja kakšna izredno pogumna duša, si lahko 2.5.75 sname z uradnega slovenskega zrcalnega strežnika. Osebno imam z jedrom 2.5.75 že skoraj enodneven uptime. Vsi podatki so še vedno prisotni, napak tudi še ni.

Ergo: še je upanje za razvojne in nestestirane različice srca operacijskega sistema [;)]

5 komentarjev

Torvalds zapušča Transmeto

News Forge - Drage punčke!

Smo v času, ko ste vse po vrsti do ušes zaljubljene, kar priznajte. Večina, seveda, v pametne, bogate, lepe in močne računalničarje. Gotovo je marsikatero od vas prevzel tudi imenitni stvarnik Linuxa - Linus Torvalds - ki je sicer poročen in ima otroka, a to ni nikakršna ovira za ljubezensko zvezo. Sporočam vam, da bo s prvim julijem zamenjal naslov elektronske pošte. Namesto na torvalds@transmeta.com mu boste sporočila pošiljale na torvalds@osdl.org.

Linus se je namreč poslovil od podjetja Transmeta, kjer je delal več kot šest let. Zdaj se bo v celoti posvetil razvoju Linuxa in bo delal znotraj OSDL, ki ga sponzorirajo številna gigantska podjetja, kot so IBM, NEC, CA, Nokia ...

P.S.: Za vas je pomemben le prvi del. Drugega, torej tistega, ki ga niste razumele, pa prenesite vsem fantom tega sveta.

18 komentarjev

Kako izgleda jedro Linuxa?

Slashdot - Če ste zagrizen Linuxovec in vas zanima, kako izgleda jedro (kernel) Linuxa, potem brž odklikajte na to stran in si ga oglejte. Na isti strani boste našli tudi navodila za branje načrta. Interaktivni načrt kernela je sicer namenjen razvijalcem open source in podobnih programov, kar pa ne pomeni, da si ga ne smejo ogledati tudi drugi. Namig: Linuxov kernel je precej kompleksna stvar in če boste hoteli priti do kakšne podrobnosti, se boste kar pošteno naklikali [:D].

3 komentarji

Nov Linux kernel - 2.4.9.

kernel.org - Nov Linux kernel z zaporedno številko 2.4.9 je star že skoraj mesec dni, vendar ker ni nihče poročal o njem, bom to dolžnost prevzel jaz. Novosti novega Linux jedra si lahko preberete tukaj, downloadate pa si ga lahko tukaj (pogoj za uporabo je seveda nameščen Linux ). Kot vedno, so Linuxaši tudi tokrat sledili tradiciji in po izdaji najnovejšega kernela izdali tudi kup popravkov. Verzija 2.4.9. pa je tudi nekakšna prelomnica, saj nas bo (upam) kmalu obiskalo novo jedro 2.5. Sam sem pričakoval, da bodo nov kernel 2.5 izdali ob 10. obletnici Linuxa, vendar se to na žalost ni zgodilo. Ne preostane nam drugega, kot da še malo počakamo.

10 komentarjev

Novi linux kernel

Slo-Tech - Kot nam sporoča slycer:

Kot že veste, se linux kar naprej razvija. Dokaz za to je, da linuxaši v zelo kratkem času "izpljunejo" nove kernele (jedro operacijskega sistema). Zato Linux freaki pozor! Z dvodnevno zamudo najavljam, da je izšel nov kernel, z zaporedno številko 2.4.5. Spisek sprememb si lahko ogledate na http://lwn.net/daily/2.4.5.php3 . No, že po nekaj urah pa se je pojavil tudi prvi patch: http://lwn.net/daily/2.4.5ac1.php3.

0 komentarjev