»

Dvojedrni Celeroni?

X-Bit Labs - Kot vse kaže se bodo dvojedrni procesorji pojavili tudi v najnižjem cenovnem in zmogljivostnem razredu. Intel naj bi namreč v prvem četrtletju prihodnjega leta predstavil dvojedrnega Celerona z oznako E1200. Njegova frekvenca bo znašala 1,6 GHz, obe jedri pa bosta imeli na razpolago skupen drugonivojski predpomnilnik v velikosti 512 kB. Kasneje namerava Intel kupcem ponuditi še več različic dvojedrnih Celeronov, kar ob upoštevanju njihove dosedanje cene, ki se giblje med 35 in 50 ameriškimi dolarji, pomeni, da si bomo kupci lahko dvojedrnike privoščili za precej majhne denarce. Vsekakor bo Intelova poteza vplivala tudi na konkurenčno podjetje AMD, ki bo prisiljeno v drastično znižanje cen svojih Sempronov in Athlonov LE oziroma predstavitev primernih dvojedrnikov.

Izvorna novica.

26 komentarjev

AMD Duron 1,6 GHz -- prava izbira za navijalce?

X-Bit Labs - AMD je pred kratkim izdal najnovejšo verzijo Duron procesorja. Ta se ponaša z 0,13 mikronsko tehnologijo izdelave, 64 kB prvo-nivojskega- in 128 kB drugo-nivojskega predpomnilnika, kar ni prav veliko. Na X-Bit Labs pa poročajo, da ima ta procesor pravzaprav še nemalo potenciala.

Z zračnim hlajenjem so ga pripravili do tega, da se je zbudil pri 2,3 GHz, kar je 700 MHz več od privzetih 1,6 GHz. Pohitritev se pri testih kar lepo pozna, saj so rezulati kar zgovorni. Najbolje od vsega pa je to, da ga pri AMD-ju cenijo na manj kot 50 dolarjev. Klik!


16 komentarjev

1 GHz?

The Register - Intel je prav ponosno naznanil, da bo v prenosnike začel vgrajevati 1 GHz prenosnike. The Register meni drugače. Ugotovili so, da 1000 MHz procesor pokuri kar zajetnih 38W. V sebi ima tudi temperaturni senzor, ki ob preveliki zaznani temperaturi avtomatično zniža frekvenco delovanja na 700 MHz. 38W je tudi zelo požrešno, vsaj gledano s strani baterije za prenosnik. Prenosniki naj bi tudi po defaultu tekli na samo 700 MHz, medtem ko tečejo le na baterije, torej se ne polnijo. Nateg? Možno. V istem članku so tudi izpostavili, kako SpeedStep, tehnologija ki omogoča nižanje frekvence, dela. V bistvu gre vse po sistemu: Vključi 4 KHz kvarc na enega od pinov na procesorju. Temu skladno se procesor upočasni. Tako so tudi razložili, kako je Intel pred časom dosegel samo 1W porabo procesorja. Vzel je taisti, 1 Ghz, procesor, ga declockal na 600 MHz, kar je onemogočilo stabilno delovanje pri 1.15V ter ga "SpeedStepal" na 12.5% zmogljivosti, zagnal Word ter meril porabo elektrike. Pustimo...

0 komentarjev