»

FTDI priznal onesposobitev čipov

Slo-Tech - Škotski FTDI je priznal, da so izdali gonilnik, ki naprave s ponarejenimi čipi FT232 (USB-to-UART) onesposobi. Čeprav so gonilnik umaknili, je to daleč od opravičila.

Če na kratko strnemo. Ta teden se je na Windows Update pojavila posodobitev gonilnika za USB, po namestitvi katere je precej naprav prenehalo delovati. Izkazalo se je, da če gonilnik zazna ponarejen čip, njegovo kodo PID (product ID) spremeni 0, zaradi česar ga operacijski sistem ne zazna več pravilno.

Sprva se je še špekuliralo, da gre mogoče za kakšen neposrečen stranski učinek. Sedaj pa je FTDI potrdil, da si prizadevajo...

209 komentarjev

Parhelia že na Japonskem

več strani - Parhelia je glede na podatek iz Akibe že naprodaj na Japonskem in očitno ni več daleč čas, ko bo kartica prišla tudi na prodajne police Ameriških in Evropskih prodajaln. A kdo bo kupoval Matroxove kartice z najnovejšim Parhelia čipom, če spadajo v isti cenovni razred, kot najmočnejši GeForci 4 Ti in se povrhu vsega še slabše obnesejo v številnih igrah? Odgovore na to vprašanje so poizkušali najti na strani Gamersdepot, kjer so naredili intervju s Kamranom Ahmedom, enim izmed glavnih ljudi pri Matroxu. Intervju je zanimivo spisan, saj je v njem postavljenih kar nekaj aktualnih vprašanj, zato se ga splača prebrati.

3 komentarji

Končno spet med pisuni ...

X-Bit Labs - Zadnje čase je moj največji problem hudo pomanjkanje časa, saj je naš razred zabredel v obdobje, ko so profesorji najbolj zagreti za spraševanje in napovedovanje novih kontrolnih nalog. To ste lahko opazili tudi po moji skoraj desetdnevni odsotnosti. Vendar nič se bati. Kakor hitro bodo tu jesenske počitnice, se lahko nadejate še večje količine novic, kot do zdaj. No, da pa ne bom samo utemeljeval svoje odsotnosti, sem vam pripravil kupček bolj ali manj zanimivih novic.
Sicer že vrabci zunaj čivkajo, da bodo novi Radeoni odlični grafični čipi, vendar se moramo zavedati dejstva, da so le-ti blazno nepriljubljeni med proizvajalci grafičnih kartic. Vzrok za nepriljubljenost je Nvidia, ki vedno znova forsira proizvajalce grafičnih kartic in jim grozi, da ne bodo nikdar več naredili niti 1 grafične kartice z Nvidia čipom, če se odločijo podpreti tudi druge rešitve konkurenčnih podjetij. Zadnja žrtev "Nvidiinega režima" je ASUS, ki je še pred kratkim veselo napovedoval svoje kartice na...

0 komentarjev

Prve Radeon kartice neodvisnih proizvajalcev

Akiba - ATI po vsej verjetnosti ne bo imel takšnih težav s prepričevanjem proizvajalcev o uporabi svojih grafičnih čipov, kot jih ima STM s Kyrom. Tako je, sodeč po Akibi, nekaj proizvajalcev že najavilo in predstavilo svoje Radeon kartice. Gre za FIC (Radeon VE), Jetway (Radeon 32MB DDR) in Xelo (Radeon VE), sicer ne gigante, toda nikakor ne majhna podjetja. FICova kartica naj bi se začela prodajati zelo kmalu, na ostali dve pa bo potrebno še počakati.

FIC

vir: Akiba

Jetway

vir: Akiba

Xelo

vir: Akiba

0 komentarjev

Sisova podpora nVidii

Akiba - Pri Akibi so naredili nekaj posnetkov iz priročnika ECSove matične plošče, ki temelji na SiSovem 370 čipovju. Zanimivo pa je to, da naj bi ta plošča (to čipovje) podpiralo samo nVidiine AGP 4× grafične kartice. To je vsekakor zelo slaba poteza SiSa, saj s tem to čipovje zgubi na prilagodljivosti drugih kartic, kot sta na primer Radeon in Kyro. Sliko priročnika najdete tukaj.

1 komentar

Noname Radeoni

Akiba - Za ATIja je vedno veljalo, da gre za podjetje, ki svoje čipe ne prodajam OEM proizvajalcem, ter da sam skrbi za izdelavo kartic. Toda, že nekaj časa nazaj (z Rage 128 čipi) se je izkazalo, da temu ni tako, in da podjetje prodaja čipe na kitajsko, kjer se lotajo na kartice Noname proizvajalcev. Nekaj podobnega se sedaj dogaja tudi z Radeon čipi, saj na Akibi lahko zasledimo, da so se začele pojavljati tako imenovano Radeon LE kartice, ki pa nimajo nobenega ATIjevega logota. Nasprotno: ATI ne ponuja nobene podpore ali gonilnikov za te kartice, saj jih je izdelalo neznano podjetje Althon Micro in na karticah ni nobenega ATIjevega znaka. To lahko potrdimo tudi s pogledom na slike, ki se nahajajo na Akibi... Kakorkoli, nas te stvari ne zadevajo preveč, saj teh kartic po vsej verjetnosti nikoli ne bomo ugledali v Sloveniji.

2 komentarja

ATI začel prodajati svoje čipe neodvisnim proizvajalcem

X-Bit Labs - Grafični gigant ATI se je odločil za precej nenavadno potezo: svoje čipe bodo začeli prodajati neodvisnim izdelovalcem grafičnih kartic. Poteza je nenavadna, saj je ATI znan po tem, da je vedno proizvajal lastne kartice na lastnih čipih in drugim podjetjem ni pustil dostopa do svojih čipov. Vsa stvar postane malo bolj razumljiva, ko ugotovimo, da bodo prodali le Rage128 GL čipe. Za razliko od 3DFXa, ki je prodajo čipov začel kot zadnji korak iz obupa je videti, da se ATI le rešuje stare zaloge čipov. Kljub temu je ena izmed zahtev velikana bila tudi to, da kartice ne smejo nositi ime izdelovalca, ampak se morajo prodajati kot No-Name izdelki. Whatever [:\\].

0 komentarjev