Forum » Izdelava spletišč » Šumniki in znaki s strehcami se ne prikazujejo pravilno!
Šumniki in znaki s strehcami se ne prikazujejo pravilno!
Jackass ::
Pri sebi na računalniku sem imel portal php-nuke (na svojem strežniku). Ko sem ga dokončal, sem ga prenesel na drug strežnik. Ko sem odprl stran, sem opazil, da se namesto š-jev, č-jev in ž-jev prikazujejo drugi znaki. Pri meni so bili znaki normalni.
Kaj je vzrok težavi in kako to lahko popravim? Ročno popravljanje, bi bilo preveč zamudno, ker je tega...
Kaj je vzrok težavi in kako to lahko popravim? Ročno popravljanje, bi bilo preveč zamudno, ker je tega...
jAcKaSS
Sm ugotovu, da če v browserju določm Encoding na Central European (windows-1250), potem se znaki prikazujejo pravilno. Vendar ko stran ponovno naložim (Refresh/Reload) se spet Encoding spremeni na Unicode v IE in na Western European v Mozilli. V obeh primerih, napačno.
Kako torej lahko to popravim? A je kje v php kodi to dolčn?
Kako torej lahko to popravim? A je kje v php kodi to dolčn?
jAcKaSS
Tomay ::
Imaš kaj takega v head
charset=iso-8859-2"
Mora bit v html kodi nastavljeno kateri charset je. iso je bolj pravilen (standardiziran) drugi pa je win1250.
Browserji potem avtomatsko preklopijo.
charset=iso-8859-2"
Mora bit v html kodi nastavljeno kateri charset je. iso je bolj pravilen (standardiziran) drugi pa je win1250.
Browserji potem avtomatsko preklopijo.
Voodoo 4Ever
Sm pregledu header in druge strani iz katerih je sestavljen portal, ampak js nism najdu nobenga charset-a.
Ni mi pa jasn to, da ko pr seb odprem portal je vedno Encoding na windows-1250, ko prenesem portal na drug strežnik, pa vedno skoč na iso-8859-1.
A je možn, da mam js pr Apache serverju določn, da je charset nastavljen na windows-1250 (tm vem da sm neki naštimavu ta charset), tle na tem strežniku zdej je pa nastavljen kot privzeto na iso-8859-1?
Sm za poskus ustvaru en html dokument, mu določu charset na iso-8859-1. Nato sm ga najprej odprl v browserju, kot pot pa sem vnesel pot do datoteke (c:\mapa\test.htm). Ko sm odprl dokument sem pogledal pod Encoding v browserju in videl, da je izbran Western Europe. Torej pravilno (tako kot sem določil).
Nato sem pa datoteko prenesel v mapo webserver in jo odprl. Kot pot sem vnesel http://localhost/test.htm. Pogledal sem pod Encoding in videl, da je nastavljen na Central European. Torej kljub temu, da sm v html datoteki določil charset na iso-8859-1, tega browser ni upošteval.
A se da v dokument kej napisat, da prsil browser, da nastav željeni encoding?
Ni mi pa jasn to, da ko pr seb odprem portal je vedno Encoding na windows-1250, ko prenesem portal na drug strežnik, pa vedno skoč na iso-8859-1.
A je možn, da mam js pr Apache serverju določn, da je charset nastavljen na windows-1250 (tm vem da sm neki naštimavu ta charset), tle na tem strežniku zdej je pa nastavljen kot privzeto na iso-8859-1?
Sm za poskus ustvaru en html dokument, mu določu charset na iso-8859-1. Nato sm ga najprej odprl v browserju, kot pot pa sem vnesel pot do datoteke (c:\mapa\test.htm). Ko sm odprl dokument sem pogledal pod Encoding v browserju in videl, da je izbran Western Europe. Torej pravilno (tako kot sem določil).
Nato sem pa datoteko prenesel v mapo webserver in jo odprl. Kot pot sem vnesel http://localhost/test.htm. Pogledal sem pod Encoding in videl, da je nastavljen na Central European. Torej kljub temu, da sm v html datoteki določil charset na iso-8859-1, tega browser ni upošteval.
A se da v dokument kej napisat, da prsil browser, da nastav željeni encoding?
jAcKaSS
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Jackass ()
snow ::
< meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=iso-8859-2" >
tole je v headerjih... aja pa pametno je pogledat (recimo v dreamweverju) v kakšnem encodingu je dokument.. razlika je potem ko se zadeva shrani. uporabljaj central european (iso)... včasih sem mel tud s tem probleme :)
lp
tole je v headerjih... aja pa pametno je pogledat (recimo v dreamweverju) v kakšnem encodingu je dokument.. razlika je potem ko se zadeva shrani. uporabljaj central european (iso)... včasih sem mel tud s tem probleme :)
lp
Random mutation plus nonrandom cumulative natural selection - Richard Dawkins
celk ::
Ja krivec je Apache, ker ima privzeto nastavljen latin1 DefaultCharset, ki "povozi" kodiranje v .php. Vse se ta urediti v conf datoteki od apačija:
Če si na Windows sistemu potem je to datoteka:
\Program Files\Apache Group\Apache2\conf\httpd.conf
popravi vrstico:
AddDefaultCharset (privzeta nastavitev)
v:
AddDefaultCharset Off
Meni je tudi nagajalo.
Če si na Windows sistemu potem je to datoteka:
\Program Files\Apache Group\Apache2\conf\httpd.conf
popravi vrstico:
AddDefaultCharset (privzeta nastavitev)
v:
AddDefaultCharset Off
Meni je tudi nagajalo.
celkukec: Sej če bi bil moj server pol ne bi bil problem. Sam to je en server, kjer so mi ponudl zastonj hosting in se glih ne morm pritoževt (no ja), k sm samo hvaležn, da sm dubu en free hosting za stran.
Sam vidm, da bom z dodatnim delom poplaču free storitev.
Sam vidm, da bom z dodatnim delom poplaču free storitev.
jAcKaSS
Ugotavlam, da krkol nardim, ne bom mogu povsod spremenit vse š in ž je v tisto unicode codo za te znake. Ker tut če spremenim vse napise in vsatvlam namest š "š" ostane še vedno forum, novice... kjer bodo tut drugi pisal in bodo pol namest š-jev in ž-jev uni kvadratki.
A tega se nikakor ne da spremenit? Mislm kako bi lahko obšel to, da ne bi server določal encodinga?
A tega se nikakor ne da spremenit? Mislm kako bi lahko obšel to, da ne bi server določal encodinga?
jAcKaSS
celk ::
Res imaš samo dve možnosti:
a.)
Zaprosi skrbnika strežnika za nastavitev:
AddDefaultCharset Off
To bo najbolj elegantno. Mislim, da je mogoče to nastavitev vsiliti tudi "po uporabniku". Potem ne boš imel problemov, ker boš sam v glavi .php datoteke določil kodiranje. Z Unicode je precej sranja tudi v MySQL. Sicer podpira zelo dobro, vendar je potrebnih še več nastavitev na strežniku kot za preprosto zoraj omenjeno spremembo v apache.conf, če ni skrbnik strežnika že za vse poskrbel (NI!)).
b.)
Vse v Unicode. Predelaj portal. Stestiraj. Pošlji nazaj v skupnost. Neizmerno ti bomo hvaležni.
PS S tem pod b.) te nisem hotel dražit. Upam, da ti kdo "kompenzira" vložen trud.
a.)
Zaprosi skrbnika strežnika za nastavitev:
AddDefaultCharset Off
To bo najbolj elegantno. Mislim, da je mogoče to nastavitev vsiliti tudi "po uporabniku". Potem ne boš imel problemov, ker boš sam v glavi .php datoteke določil kodiranje. Z Unicode je precej sranja tudi v MySQL. Sicer podpira zelo dobro, vendar je potrebnih še več nastavitev na strežniku kot za preprosto zoraj omenjeno spremembo v apache.conf, če ni skrbnik strežnika že za vse poskrbel (NI!)).
b.)
Vse v Unicode. Predelaj portal. Stestiraj. Pošlji nazaj v skupnost. Neizmerno ti bomo hvaležni.
PS S tem pod b.) te nisem hotel dražit. Upam, da ti kdo "kompenzira" vložen trud.
celkukec: Sm glih hotu začet delat to kr si predlago pod črko b. In odprem language datoteko in že hočm začet z zamenjavo vseh č, š in ž z unicode znaki. Nato pa v prvi vrstici opazm:
define("_CHARSET","iso-8859-2");.
In pol je nastou takle nasmešk: , zamenjam iso... z windows-1250, odprem svoj page in TA-DA! Znaki so prikazani pravilno.
Na svojm serverju mam namreč določen kot privzeto windows-1250 in zato sploh nism opazu te napake že prej.
Sam ni mi pa jasn, kako to, da tega "_CHARSET"-a nism najdu nikjer v php kodi. Sploh ne vem v keri datoteki je uporablen (v language datoteki je namreč določena samo njegova vrednost). Ampak sej ni važn, važn da dela.
define("_CHARSET","iso-8859-2");.
In pol je nastou takle nasmešk: , zamenjam iso... z windows-1250, odprem svoj page in TA-DA! Znaki so prikazani pravilno.
Na svojm serverju mam namreč določen kot privzeto windows-1250 in zato sploh nism opazu te napake že prej.
Sam ni mi pa jasn, kako to, da tega "_CHARSET"-a nism najdu nikjer v php kodi. Sploh ne vem v keri datoteki je uporablen (v language datoteki je namreč določena samo njegova vrednost). Ampak sej ni važn, važn da dela.
jAcKaSS
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | [XAMPP] Server se polomi ob čšžđćOddelek: Izdelava spletišč | 1708 (1541) | alexa-lol |
» | Šumniki in MySqlOddelek: Izdelava spletišč | 6722 (6259) | SPEEEED |
» | MySQL in czsOddelek: Izdelava spletišč | 3623 (2713) | krho |
» | problem s šumniki v apacheOddelek: Izdelava spletišč | 1981 (1785) | plavko61 |
» | Problem s charsetomOddelek: Izdelava spletišč | 1599 (1432) | Matek |