Forum » Loža » Uporaba mobilnih robotov v slovenskih podjetjih (prvo srečanje)
Uporaba mobilnih robotov v slovenskih podjetjih (prvo srečanje)
OutOfTheBox ::
Danes ko tamalo odložim v vrtcu, skočim še v spar in prvič doživim da mi robot nekaj prodaja. Jaz pobiram žemlje, ko me nekaj obvozi in se tam ustavi. Prvo nisem niti preveč namenjal pozornosti , dokler se ne obrne in se mi začne nasmihat. Vidim da zadeva nosi neke čokoladice. Malo še zmeden gledam, ker mi ni takoj blo jasno kaj se dogaja, ampak mi je potem uštekalo da hoče da zadevo uzamem / kupim.
Potem grem še po druge stvari, na drugi konec trgovine, ko opazim od daleč da se mi še vedno nasmiha (ne nujno sledi). Skratka malo creepy.
A to majo že dolg časa, ker v spar načeloma ne zahajam, al je to nekaj novega?
Potem grem še po druge stvari, na drugi konec trgovine, ko opazim od daleč da se mi še vedno nasmiha (ne nujno sledi). Skratka malo creepy.
A to majo že dolg časa, ker v spar načeloma ne zahajam, al je to nekaj novega?
- spremenilo: OutOfTheBox ()

mtosev ::
V McDonald'su imajo robote, ki ti prenesejo hrano.
Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro,
Enermax Platimax 1700W | moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro,
Enermax Platimax 1700W | moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013
feryz ::
To niso roboti, ampak škatle na kolesih.
30 let nazaj je bilo mogoče še zanimivo, danes je sramotno.
30 let nazaj je bilo mogoče še zanimivo, danes je sramotno.

Miki N ::
OutOfTheBox je izjavil:
Meni ta plastičar ni "creepy" ampak gej af. Gheybot.
In ne pozabite, ta bulšit je vštet v ceno. Tem štacunam hodi po glavi samo kako bodo zagonili čimveč na traparijah in prišparali na kvaliteti.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Miki N ()
PacificBlue ::
Kako fajn se morajo počutit prodajalci.
/s
Danes cokoladice, jutri cistilka v soboto blagajna.
/s
Danes cokoladice, jutri cistilka v soboto blagajna.
We are fine without wings.

Pizdun naj raje prevzame blagajno, če je tak džek, da ne bo folk moral delati namesto blagajničarjev - fak pri vsej avtomatizaciji in robotizaciji moraš nazadnje sam črnjačiti v štacuni!
Zgodovina sprememb…

deepsick ::
Saj imaš tiste big-screen za izbiranje, naročanje in plačevanje.
Kaj bi še hoteli, da nosi nek šparovček na sredini okrog, da ljudje tiščijo in vsipujejo gotovino?
Wtf, to je že narava iznajlda davno nazaj :D
Kaj bi še hoteli, da nosi nek šparovček na sredini okrog, da ljudje tiščijo in vsipujejo gotovino?
Wtf, to je že narava iznajlda davno nazaj :D

Kot je Fery omenil, to je vse čipass krama, ki bo zastarela takoj, medtem ko jo oni nabavljajo po premium cenah od drugih nategunov in "amortizirajo" v izkazih poslovanja, stranke pa vse to plačujejo medtem ko šparajo na vseh mogočih zadevah pri ... ahem, osnovni dejavnosti. Fook dat.
Zgodovina sprememb…

Se bo potrebno bolj prikrito se prikrasti v trgovino, če sploh - da te ne poskenira z videčimi senzorji brez preklopa na IR... Ko mu enkrat izpiše 'PURCHASE PROBABILITY: 99%', ni rešitve, če nisi Sarah Connor.

Se bo potrebno bolj prikrito se prikrasti v trgovino, če sploh - da te ne poskenira z videčimi senzorji brez preklopa na IR... Ko mu enkrat izpiše 'PURCHASE PROBABILITY: 99%', ni rešitve, če nisi Sarah Connor.
Če ima štacuna športni oddelek lahko greš najprej po bejzbolko ...
Zgodovina sprememb…
Sem dobil tega robota iz slike. Model je KEENON DINERBOT T10. Namen tega robota je da se vozi po trgovini in na 23.8" zaslonu vrti oglase, prevaža izdelke in jih prodaja.
Nabavne cene so okoli 8800€ - 12450€. Potem je treba računat še prvotni setup, servis in verjetno programska naročnina. Tega robota ponujajo tudi za najem/ leasing za 319€ na mesec, zato v bistvu niti ni nujno da je kupljen oz. last trgovine.
Nabavne cene so okoli 8800€ - 12450€. Potem je treba računat še prvotni setup, servis in verjetno programska naročnina. Tega robota ponujajo tudi za najem/ leasing za 319€ na mesec, zato v bistvu niti ni nujno da je kupljen oz. last trgovine.
Zgodovina sprememb…
asinhronc ::
To bo pač kmalu ta "lepa" prihodnost. Tudi v slovenskih bolnišnicah zdravila že vozijo roboti, kjer jih tudi predhodno preverijo.
Mogoče se vas bo sedaj Vrtovec usmill in čez 10 let se boste lahko izmuznili temu robotu v Sparu, ter si naročali dostavo:
https://www.youtube.com/shorts/7GhEE3Tx...
Kdor bo pa živel na vasi, pa bo dokončno lahko dejal, stran od ponorelega sveta.
Mogoče se vas bo sedaj Vrtovec usmill in čez 10 let se boste lahko izmuznili temu robotu v Sparu, ter si naročali dostavo:
https://www.youtube.com/shorts/7GhEE3Tx...
Kdor bo pa živel na vasi, pa bo dokončno lahko dejal, stran od ponorelega sveta.

Ja ok, to je možno, da štacuna celo kasira najemnino in je robo-buzerant v lasti neke oglaševalne firme. Samo še vedno, v "ekosistemu" kroženja vašega keša na koncu vse izpari od vas ...

Izklopi NFC (Near field contact) plačevanje, najbolj v glavi, na telefonu je dovolj en gumbek :D
Na spletni strani od "robota", je pod "stories" objavljen tudi E.Leclerc v Ljubljani (druga slika) kot zvesti uporabnik tega robota.
Imajo tudi video direktorja marketinga v leklerku na njihovem uradnem Youtube kanalu. Pravi da robot vzpodbuja zanimanje in povečuje število impulznih nakupov, kar veča prodajo.
Imajo tudi video direktorja marketinga v leklerku na njihovem uradnem Youtube kanalu. Pravi da robot vzpodbuja zanimanje in povečuje število impulznih nakupov, kar veča prodajo.

dronyx ::
Tole sem videl v Helsinkih. Tak dostavni robot bi lahko zamenjal Woltovce, da ni treba sem uvozit pol Azije, ker se ljudem ne ljubi več niti par sto metrov hodit po hrano.
V Helsinkih pa menda to razvaža nakupe iz trgovine, ki jih kupijo prek aplikacije in sicer piše do 9 kg v radiu 2 km od trgovine.
V Helsinkih pa menda to razvaža nakupe iz trgovine, ki jih kupijo prek aplikacije in sicer piše do 9 kg v radiu 2 km od trgovine.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: dronyx ()

Me prav zanima, kako bi takale kištica dostavljala v kak raznolik komšiluk . Kmalu folku sploh ne bo treba v štacune, da bi jih ropali.
Zgodovina sprememb…
residual ::
mu grem nogo nastavit od strani (prej preverim kje ima kamere, lidar, ziher kak blindspot), pa jih tožim.

Najboljši je nek dostavni robot Pošte Slovenije za pakete, ki so ga nekaj časa nazaj predstavili v Ljubljani. Zraven njega pa hodi uslužbenec pošte, ki ga vodi na daljinsko upravljanje. Se pa ne spomnim da bi ga kdaj videl v Ljubljani. Možno da so na pošti poštudirali, da je potem vseeno, če tako vozilo šofira človek, ne da zraven hodi in ga upravlja na daljinca. 
Zakaj dostavne robotke na Finskem ne ukradejo?
GPS-sledenje v realnem času - operaterji jih ves čas spremljajo.
12-16 kamer + mikrofoni, ki snemajo okolico.
Glasni alarm/sirena, ki se sproži, če jih kdo poskuša dvigniti, prevrniti ali poškodovati.
Zaklenjen tovor - pokrov se odpre samo prek aplikacije naročnika.
Tehtajo približno 35 kg, zato jih ni tako lahko odnesti.
To se jaz upam poslat tudi v Fužine.
Glasni alarm/sirena, ki se sproži, če jih kdo poskuša dvigniti, prevrniti ali poškodovati.
Zgodovina sprememb…
velikBrokoli ::
Takšne imajo v hotelih v restavracijah. Hodi naokoli in lahko gor odložiš umazano posodo, pa odpelje. Strašno zabavno za mulce.

Najboljši je nek dostavni robot Pošte Slovenije za pakete, ki so ga nekaj časa nazaj predstavili v Ljubljani. Zraven njega pa hodi uslužbenec pošte, ki ga vodi na daljinsko upravljanje. Se pa ne spomnim da bi ga kdaj videl v Ljubljani. Možno da so na pošti poštudirali, da je potem vseeno, če tako vozilo šofira človek, ne da zraven hodi in ga upravlja na daljinca.
V FUžine ali Helsinki si upam tudi jaz - pošlji to v kak pariški banlieue
iso2000 ::
Nedolgo nazaj sem se v sparu zaklepetal s prodajalko, me je prijazno prepričevala naj grem na samopostrežno blagajno, ki jih ne maram. Sem se je usmilil, ampak sem ji povedal da sebi pluva v skledo, da ko bo dovolj velika masa ljudi na samopostrežnih blagajnah, bodo ukinili večino blagajn. Pa se mi je nekaj smejala (ludistu), da to pa že ne. Sedaj so začeli še z roboti... Konec je blizu. Tega robota pa še nisem videl, pri nas na vasi bo to verjetno z zamikom prišlo na vrsto. Drugače pa ne maram ne samopostrežnega kruha, ne samopostrežnih blagajn, ne takih robotov. Kaj čmo, star prdec, iz prejšnjega tisočletja.

Meni prva ideja ki pade na pamet za uporabo takega robota je da bi prosjačil recimo na Čopovi ulici - nekaj takega. Po moje bi se investicija hitro povrnila, saj ljudje kot opažam radi stran mečejo denar, sploh če bi jim robotek pustil, da naredijo še selfie za na socialno omrežje.
Zgodovina sprememb…

Meni prva ideja ki pade na pamet za uporabo takega robota je da bi prosjačil recimo na Čopovi ulici. Po moje bi se investicija hitro povrnila, saj ljudje kot opažam radi stran mečejo denar, sploh če bi jim robotek pustil, da naredijo še selfie za na socialno omrežje.
Še boljša ideja bi bila faf-bot (Arduino, star sesalec.. sej ste tehnićarji, spomnite si kaj). S tem da ti ga spusti je 2x cena.
Zgodovina sprememb…
brbr21 ::
Izklopi NFC (Near field contact) plačevanje, najbolj v glavi, na telefonu je dovolj en gumbek :D
Če ne želite, da vas v fizičnih trgovinah ne profilirajo, potem nujno izklopi WiFi in Bluetooth. Nihče, ampak prav nihče ne menja MAC naslova svojega telefona, zato nas je ultraenostavno prepoznati (jebe se trgovcem/kapitalu za ime in priimek, ki naj bi ga GDPR ščitil!!!). Preko RSSI tudi lokacijo oz pot v sami trgovini (katere police si ogleduješ, s katere vzameš,...). Večina modernejših OSov (Android 10+, iOS nevem od kod naprej) uporablja po defaultu randomizacijo MAC naslova, kar pa je pesek v oči. Obstaja kup drugih vzvodov kako posameznika enoznačno indentificirati (wifi, BLE fingerprinting...). V kombinaciji z videonadzorom, skeniranjem tablic na avtih.... z lahkoto. Vem iz prve roke.
To praktično vse večje trgovine počenjajo že zadnjih 10+let. Sedaj pa je tale robotek ena izmed možnih uporabnih aplikacij, ki uspešno deluje na podlagi zbranih podatkov (profiliranja). Je pa to samo začetek. Že 20let nazaj sem videl prototip spreminjanja cen (zato prikazovalniki cen na policah), pa je to poniknilo, ker je bilo preočitno. Je bila tudi delno slovenska firma precej v ospredju pri razvoju vsega tega.
Če se komu da naj potestira kaj ti ponuja in če bo npr tvojemu prijatelju ponudil isto ali drugo stvar (glede na tvoj profil).
mmg
Meni je vseeno, če zbirajo podatke o meni. Mene ne boli. Dobim boljšo ponudbo prilagojeno meni....baje...

Sem prepričan da nekatere trgovine že uporabljajo AI da optimizirajo/spreminjajo cene tako, da je zaslužek čim večji. Kaj se vse tu da narediti stvar domišljije. Temu se danes praktično ne moreš izogniti.

Napravi eksperiment na terenu in je - in predvsem, kakšna je razlika, če je z ali brez, pri e-ink 'etiketi' stoj nekaj časa sam, zacahni ceno, potem naj nekdo drug, pristopi in spet zacahni ceno in primerjaj. En bi moral biti presenečen - no, razen, če imata enake nakupovalne navade, potem pa ne vem...
Nedolgo nazaj sem se v sparu zaklepetal s prodajalko, me je prijazno prepričevala naj grem na samopostrežno blagajno, ki jih ne maram. Sem se je usmilil, ampak sem ji povedal da sebi pluva v skledo, da ko bo dovolj velika masa ljudi na samopostrežnih blagajnah, bodo ukinili večino blagajn.![]()
Samopostrežne blagajne kot obstajajo danes (ti poskeniraš izdelek, ga daš v košaro, ipd), ne bodo zamenjale klasičnih blagajn. Razlog je to da je proces prepočasen, ker na samopostrežni blagajni delaš dvojno delo (prijet moraš izdelek iz košare, poskenirat, ga dat v vrečko na drugi strani, velikokrat pa tudi čakat prodajalko, če kaj ne prime ali blagajna zahteva avtenktacijo - npr alkohol), medtem ko na klasični blagajni, ti zlagaš na trak med čakanjem in potem samo spravljaš not.
Z drugimi besedami, samopostrežne so kul do 10 izdelkov, če maš pa ti cel voziček robe je zadeva izjemno zamudna.
Zgodovina sprememb…