Forum » Informacijska varnost » Iz krempljev hekerja: kako sem po 7 mesecih dobil nazaj Google račun
Iz krempljev hekerja: kako sem po 7 mesecih dobil nazaj Google račun
AdamZ ::
IZ KREMPLJEV HEKERJA: KAKO SEM PO SEDMIH MESECIH DOBIL NAZAJ GOOGLE RAČUN
Pozdravljeni,
odločil sem se, da z vami delim svojo izkušnjo z izgubo Google računa in njegovo obnovitvijo. Morda bo moja zgodba nekoč koristila komu, ki se bo znašel v podobnem položaju.
Vse se je začelo 24. avgusta 2025.
Nekdo je pridobil nepooblaščen dostop do mojega Google računa, ki sem ga uporabljal približno deset let. Posledica ni bila samo izguba dostopa do elektronske pošte. Račun je bil povezan z različnimi storitvami in podatki, zato je z njim nenadoma izginil velik del mojega digitalnega življenja.
Sprva sem pričakoval precej preprosto rešitev: uporabim Googlov postopek za obnovitev računa, dokažem, da sem njegov pravi lastnik, in dobim račun nazaj.
Izkazalo se je, da bo ravno to najtežji del zgodbe.
KO AVTOMATSKA OBNOVA NE POMAGA
Običajni postopki za obnovitev mi niso omogočili vrnitve v račun.
Vedel sem, da je račun moj. Poznal sem njegovo zgodovino, vedel sem približno, kdaj sem ga ustvaril, s katerih naprav sem ga uporabljal, prek katerih omrežij sem se povezoval in katere druge storitve so bile povezane z njim.
Toda imeti dokaze in priti do nekoga, ki bo te dokaze dejansko upošteval, sta dve različni stvari.
Zato sem začel iskati druge možnosti.
NEPRIČAKOVANA POMOČ: STEAM
Za pomoč sem se obrnil celo na Steam podporo.
Pri prvem sporočilu sem naredil nekoliko nerodno napako. Pozabil sem dovolj jasno napisati, kateri račun je bil dejansko napaden.
Steam podpora je zato najprej pregledala moj Steam račun. Ker na njem niso našli ničesar sumljivega, so me vprašali, kje naj bi bila tretja oseba oziroma znaki vdora.
Takrat sem jim podrobneje pojasnil, da ni bil napaden Steam, ampak moj Google račun.
Seveda so mi povedali, da Googlovega računa ne morejo odkleniti. Toda ponudili so mi pomoč na drugačen način.
Steam sem lahko uporabil kot nekakšen "detektor" oziroma dodatno sled, ki je pokazala povezavo z izgubljenim računom in da ta račun še obstaja.
Podpora mi je poslala povezavo do podatkov mojega računa in mi svetovala, naj relevantne podatke shranim oziroma naredim posnetke zaslona ter jih uporabim kot dodatno dokazno gradivo.
Šli so celo še korak dlje.
Povedali so mi, da lahko, če mi uspe vzpostaviti stik z Googlom in bi Google potreboval dodatno preverjanje, posredujem kontakt s Steam podporo, da bi lahko po potrebi tudi oni sodelovali pri preverjanju.
Steam mi torej ni mogel vrniti Googlovega računa. Dal pa mi je nekaj zelo koristnega: še en neodvisen košček dokazne verige.
PRVI POSKUS PREK GDPR
Ker običajna obnova še vedno ni prinesla rezultata, sem poskusil stopiti v stik z Googlom po poti, povezani z GDPR in dostopom do svojih osebnih podatkov.
Prvi poskus ni uspel.
Googlova GDPR ekipa me je zavrnila.
Lahko bi se takrat sprijaznil, da je zgodbe konec. Namesto tega sem se odločil, da bom poskusil po uradni poti v Sloveniji.
27. JANUAR 2026 – INFORMACIJSKI POOBLAŠČENEC
27. januarja 2026 sem vložil pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije (IP RS).
Še isti dan sem prejel avtomatsko potrdilo, da je bilo moje sporočilo prejeto.
Pozneje sem IP RS tudi poklical in dobil pomembno potrditev: moja zadeva ni izginila nekje v elektronskem predalu. Bila je evidentirana in je šla v formalni postopek.
17. februarja sem dobil še pisno potrditev, da je bila zadeva evidentirana pod uradno opravilno številko in da je v reševanju.
Opravilne številke tukaj namenoma ne objavljam.
Od mene so zahtevali tudi dodatno dokumentacijo in korespondenco.
Takrat se je stvar prvič zares spremenila. Nisem imel več samo svoje zgodbe in svojih dokazov. Moj primer je v obravnavo sprejel tudi pristojni slovenski nadzorni organ.
ŠE ENKRAT DO GOOGLOVE GDPR EKIPE
Po tem sem ponovno kontaktiral Googlovo GDPR ekipo.
Tokrat sem jim lahko povedal nekaj, česar ob prvem poskusu nisem mogel:
Moj primer je sprejel Informacijski pooblaščenec Republike Slovenije.
In po prvotni zavrnitvi se je komunikacija začela premikati.
Googlu sem posredoval dodatne informacije, s katerimi sem lahko dokazoval povezavo z računom: podatke o njegovi zgodovini, približen čas nastanka, datum zadnjega uspešnega dostopa, naprave, na katerih sem ga uporabljal, in druge podatke, ki jih pravi dolgoletni uporabnik računa lahko pozna.
26. februarja 2026 sem prejel pomemben odgovor.
Ekipa, s katero sem komuniciral, mi je pojasnila, da sama neposredno ne upravlja obnovitev računov. Toda tokrat se odgovor ni končal samo z napotilom nazaj na avtomatsko obnovitev.
Moj primer so interno posredovali ustrezni skupini.
Po približno pol leta neuspehov je bil to zame velik premik.
Računa še nisem imel nazaj, toda prvič se je zdelo, da primer ne kroži več samo med avtomatskimi postopki.
MAREC – ZADNJI DEL POTI
Začel se je marec.
Takrat je postalo pomembno vse, kar sem v preteklih mesecih zbral.
Poznal sem zgodovino računa. Imel sem podatke o napravah in povezavah. Imel sem korespondenco. Imel sem dodatne sledi iz drugih storitev, med drugim Steam. In za mano je bil tudi formalni postopek pri IP RS.
Po vseh mesecih zavrnitev, obrazcev, dopisovanja in čakanja sem končno prišel do dejanskega preverjanja okoliščin svojega primera.
Potem je prišel dan, ki sem ga čakal sedem mesecev.
26. MAREC 2026
26. marca 2026 je bil moj Google račun rešen.
Po približno sedmih mesecih od vdora sem ponovno dobil dostop do svojega originalnega računa.
Račun, za katerega sem se vmes večkrat spraševal, ali ga bom sploh še kdaj dobil nazaj, je bil ponovno v mojih rokah.
In to je bil ves čas moj cilj.
Nisem želel samo izvoza svojih podatkov. Nisem želel nadomestnega računa.
Želel sem nazaj svoj originalni račun.
In na koncu mi je uspelo.
KAJ NAREDITI TAKOJ PO VRNITVI RAČUNA
Ko račun po takšnem dogodku dobite nazaj, delo še ni povsem končano.
Treba je preveriti geslo, možnosti za obnovitev, prijavljene naprave, aktivne seje in morebitne spremembe, ki jih je naredila tretja oseba. Preglejte tudi povezane aplikacije in storitve ter odstranite vse, česar ne prepoznate.
Priporočam tudi uporabo večstopenjskega preverjanja pristnosti in varno shranjene rezervne možnosti za obnovitev.
NAJPOMEMBNEJŠI NASVET: POZNAJTE SVOJ RAČUN
Če iz moje zgodbe vzamete samo eno stvar, naj bo to naslednje:
NE ČAKAJTE, DA IZGUBITE RAČUN, PREDEN ZAČNETE RAZMIŠLJATI, KAKO BI LAHKO DOKAZALI, DA JE VAŠ.
Dobro je, da zase poznate oziroma imate varno zabeleženo:
- kdaj je bil račun ustvarjen – če ne poznate dneva, vsaj približen mesec in leto;
- kdaj je bil račun napaden oziroma kdaj ste izgubili dostop;
- katere naprave so bile povezane z računom – telefoni, računalniki, tablice in po možnosti njihovi modeli;
- prek katerih Wi-Fi oziroma drugih omrežij ste ga običajno uporabljali;
- katere platforme in storitve so bile povezane z računom;
- pomembne spremembe podatkov za obnovitev;
- stare varnostne e-pošte, opozorila o prijavah, račune in drugo dokazno gradivo.
Če imate račun povezan z drugimi storitvami, tudi teh ne zanemarite. V mojem primeru se je izkazalo, da je lahko celo Steam uporaben kot dodatni člen dokazne verige.
POZOR GLEDE ZASEBNOSTI
Teh podatkov ne objavljajte javno.
Namenjeni so vam in morebitnemu preverjanju lastništva pri ponudniku storitve.
Tudi sam zato v tej objavi namenoma ne navajam svojega e-poštnega naslova, gesel, telefonskih številk, opravilnih številk, konkretnih omrežnih podatkov ali drugih informacij, ki bi lahko ogrozile varnost računa.
ZA KONEC
24. avgust 2025 – izguba računa.
26. marec 2026 – račun ponovno v mojih rokah.
Vmes je bilo približno sedem mesecev avtomatskih postopkov, zavrnitev, zbiranja dokazov, pomoči drugih služb, komunikacije z Googlom in postopka pri Informacijskem pooblaščencu.
Ne trdim, da je moja pot univerzalni recept. Vsak primer je lahko drugačen in dejstvo, da je nekaj pomagalo meni, še ne pomeni, da bo enak postopek zagotovil enak rezultat vsakomur.
Toda moja izkušnja je pokazala nekaj drugega:
Zgodovina vašega računa je lahko eden najpomembnejših dokazov, da je račun res vaš.
Zato to zgodbo tudi objavljam. Če bo nekoč pomagala vsaj enemu človeku, ki se znajde pred podobno steno avtomatskih postopkov, je bilo vredno vse skupaj zapisati.
Po sedmih mesecih je bil račun končno osvobojen iz krempljev hekerja.
In predvsem – spet je bil v pravih rokah.
Pozdravljeni,
odločil sem se, da z vami delim svojo izkušnjo z izgubo Google računa in njegovo obnovitvijo. Morda bo moja zgodba nekoč koristila komu, ki se bo znašel v podobnem položaju.
Vse se je začelo 24. avgusta 2025.
Nekdo je pridobil nepooblaščen dostop do mojega Google računa, ki sem ga uporabljal približno deset let. Posledica ni bila samo izguba dostopa do elektronske pošte. Račun je bil povezan z različnimi storitvami in podatki, zato je z njim nenadoma izginil velik del mojega digitalnega življenja.
Sprva sem pričakoval precej preprosto rešitev: uporabim Googlov postopek za obnovitev računa, dokažem, da sem njegov pravi lastnik, in dobim račun nazaj.
Izkazalo se je, da bo ravno to najtežji del zgodbe.
KO AVTOMATSKA OBNOVA NE POMAGA
Običajni postopki za obnovitev mi niso omogočili vrnitve v račun.
Vedel sem, da je račun moj. Poznal sem njegovo zgodovino, vedel sem približno, kdaj sem ga ustvaril, s katerih naprav sem ga uporabljal, prek katerih omrežij sem se povezoval in katere druge storitve so bile povezane z njim.
Toda imeti dokaze in priti do nekoga, ki bo te dokaze dejansko upošteval, sta dve različni stvari.
Zato sem začel iskati druge možnosti.
NEPRIČAKOVANA POMOČ: STEAM
Za pomoč sem se obrnil celo na Steam podporo.
Pri prvem sporočilu sem naredil nekoliko nerodno napako. Pozabil sem dovolj jasno napisati, kateri račun je bil dejansko napaden.
Steam podpora je zato najprej pregledala moj Steam račun. Ker na njem niso našli ničesar sumljivega, so me vprašali, kje naj bi bila tretja oseba oziroma znaki vdora.
Takrat sem jim podrobneje pojasnil, da ni bil napaden Steam, ampak moj Google račun.
Seveda so mi povedali, da Googlovega računa ne morejo odkleniti. Toda ponudili so mi pomoč na drugačen način.
Steam sem lahko uporabil kot nekakšen "detektor" oziroma dodatno sled, ki je pokazala povezavo z izgubljenim računom in da ta račun še obstaja.
Podpora mi je poslala povezavo do podatkov mojega računa in mi svetovala, naj relevantne podatke shranim oziroma naredim posnetke zaslona ter jih uporabim kot dodatno dokazno gradivo.
Šli so celo še korak dlje.
Povedali so mi, da lahko, če mi uspe vzpostaviti stik z Googlom in bi Google potreboval dodatno preverjanje, posredujem kontakt s Steam podporo, da bi lahko po potrebi tudi oni sodelovali pri preverjanju.
Steam mi torej ni mogel vrniti Googlovega računa. Dal pa mi je nekaj zelo koristnega: še en neodvisen košček dokazne verige.
PRVI POSKUS PREK GDPR
Ker običajna obnova še vedno ni prinesla rezultata, sem poskusil stopiti v stik z Googlom po poti, povezani z GDPR in dostopom do svojih osebnih podatkov.
Prvi poskus ni uspel.
Googlova GDPR ekipa me je zavrnila.
Lahko bi se takrat sprijaznil, da je zgodbe konec. Namesto tega sem se odločil, da bom poskusil po uradni poti v Sloveniji.
27. JANUAR 2026 – INFORMACIJSKI POOBLAŠČENEC
27. januarja 2026 sem vložil pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije (IP RS).
Še isti dan sem prejel avtomatsko potrdilo, da je bilo moje sporočilo prejeto.
Pozneje sem IP RS tudi poklical in dobil pomembno potrditev: moja zadeva ni izginila nekje v elektronskem predalu. Bila je evidentirana in je šla v formalni postopek.
17. februarja sem dobil še pisno potrditev, da je bila zadeva evidentirana pod uradno opravilno številko in da je v reševanju.
Opravilne številke tukaj namenoma ne objavljam.
Od mene so zahtevali tudi dodatno dokumentacijo in korespondenco.
Takrat se je stvar prvič zares spremenila. Nisem imel več samo svoje zgodbe in svojih dokazov. Moj primer je v obravnavo sprejel tudi pristojni slovenski nadzorni organ.
ŠE ENKRAT DO GOOGLOVE GDPR EKIPE
Po tem sem ponovno kontaktiral Googlovo GDPR ekipo.
Tokrat sem jim lahko povedal nekaj, česar ob prvem poskusu nisem mogel:
Moj primer je sprejel Informacijski pooblaščenec Republike Slovenije.
In po prvotni zavrnitvi se je komunikacija začela premikati.
Googlu sem posredoval dodatne informacije, s katerimi sem lahko dokazoval povezavo z računom: podatke o njegovi zgodovini, približen čas nastanka, datum zadnjega uspešnega dostopa, naprave, na katerih sem ga uporabljal, in druge podatke, ki jih pravi dolgoletni uporabnik računa lahko pozna.
26. februarja 2026 sem prejel pomemben odgovor.
Ekipa, s katero sem komuniciral, mi je pojasnila, da sama neposredno ne upravlja obnovitev računov. Toda tokrat se odgovor ni končal samo z napotilom nazaj na avtomatsko obnovitev.
Moj primer so interno posredovali ustrezni skupini.
Po približno pol leta neuspehov je bil to zame velik premik.
Računa še nisem imel nazaj, toda prvič se je zdelo, da primer ne kroži več samo med avtomatskimi postopki.
MAREC – ZADNJI DEL POTI
Začel se je marec.
Takrat je postalo pomembno vse, kar sem v preteklih mesecih zbral.
Poznal sem zgodovino računa. Imel sem podatke o napravah in povezavah. Imel sem korespondenco. Imel sem dodatne sledi iz drugih storitev, med drugim Steam. In za mano je bil tudi formalni postopek pri IP RS.
Po vseh mesecih zavrnitev, obrazcev, dopisovanja in čakanja sem končno prišel do dejanskega preverjanja okoliščin svojega primera.
Potem je prišel dan, ki sem ga čakal sedem mesecev.
26. MAREC 2026
26. marca 2026 je bil moj Google račun rešen.
Po približno sedmih mesecih od vdora sem ponovno dobil dostop do svojega originalnega računa.
Račun, za katerega sem se vmes večkrat spraševal, ali ga bom sploh še kdaj dobil nazaj, je bil ponovno v mojih rokah.
In to je bil ves čas moj cilj.
Nisem želel samo izvoza svojih podatkov. Nisem želel nadomestnega računa.
Želel sem nazaj svoj originalni račun.
In na koncu mi je uspelo.
KAJ NAREDITI TAKOJ PO VRNITVI RAČUNA
Ko račun po takšnem dogodku dobite nazaj, delo še ni povsem končano.
Treba je preveriti geslo, možnosti za obnovitev, prijavljene naprave, aktivne seje in morebitne spremembe, ki jih je naredila tretja oseba. Preglejte tudi povezane aplikacije in storitve ter odstranite vse, česar ne prepoznate.
Priporočam tudi uporabo večstopenjskega preverjanja pristnosti in varno shranjene rezervne možnosti za obnovitev.
NAJPOMEMBNEJŠI NASVET: POZNAJTE SVOJ RAČUN
Če iz moje zgodbe vzamete samo eno stvar, naj bo to naslednje:
NE ČAKAJTE, DA IZGUBITE RAČUN, PREDEN ZAČNETE RAZMIŠLJATI, KAKO BI LAHKO DOKAZALI, DA JE VAŠ.
Dobro je, da zase poznate oziroma imate varno zabeleženo:
- kdaj je bil račun ustvarjen – če ne poznate dneva, vsaj približen mesec in leto;
- kdaj je bil račun napaden oziroma kdaj ste izgubili dostop;
- katere naprave so bile povezane z računom – telefoni, računalniki, tablice in po možnosti njihovi modeli;
- prek katerih Wi-Fi oziroma drugih omrežij ste ga običajno uporabljali;
- katere platforme in storitve so bile povezane z računom;
- pomembne spremembe podatkov za obnovitev;
- stare varnostne e-pošte, opozorila o prijavah, račune in drugo dokazno gradivo.
Če imate račun povezan z drugimi storitvami, tudi teh ne zanemarite. V mojem primeru se je izkazalo, da je lahko celo Steam uporaben kot dodatni člen dokazne verige.
POZOR GLEDE ZASEBNOSTI
Teh podatkov ne objavljajte javno.
Namenjeni so vam in morebitnemu preverjanju lastništva pri ponudniku storitve.
Tudi sam zato v tej objavi namenoma ne navajam svojega e-poštnega naslova, gesel, telefonskih številk, opravilnih številk, konkretnih omrežnih podatkov ali drugih informacij, ki bi lahko ogrozile varnost računa.
ZA KONEC
24. avgust 2025 – izguba računa.
26. marec 2026 – račun ponovno v mojih rokah.
Vmes je bilo približno sedem mesecev avtomatskih postopkov, zavrnitev, zbiranja dokazov, pomoči drugih služb, komunikacije z Googlom in postopka pri Informacijskem pooblaščencu.
Ne trdim, da je moja pot univerzalni recept. Vsak primer je lahko drugačen in dejstvo, da je nekaj pomagalo meni, še ne pomeni, da bo enak postopek zagotovil enak rezultat vsakomur.
Toda moja izkušnja je pokazala nekaj drugega:
Zgodovina vašega računa je lahko eden najpomembnejših dokazov, da je račun res vaš.
Zato to zgodbo tudi objavljam. Če bo nekoč pomagala vsaj enemu človeku, ki se znajde pred podobno steno avtomatskih postopkov, je bilo vredno vse skupaj zapisati.
Po sedmih mesecih je bil račun končno osvobojen iz krempljev hekerja.
In predvsem – spet je bil v pravih rokah.
WhiteAngel ::
Hvala za tole. Kako si prišel na idejo, da bi ti informacijski pooblaščenec lahko pomagal pri reševanju računa?
Hvala. Do ideje sem prišel, ko običajna Google obnova računa ni pomagala in sem začel iskati druge možnosti. Najprej sem kontaktiral Googlovo GDPR ekipo, vendar so me zavrnili. Ker je šlo tudi za dostop do mojih osebnih podatkov, sem nato pomislil na Informacijskega pooblaščenca in pri njih vložil pritožbo.
Ko je IP RS mojo zadevo sprejel v obravnavo, sem ponovno kontaktiral Googlovo GDPR ekipo in jim povedal, da primer obravnava slovenski Informacijski pooblaščenec. Takrat se je stvar začela premikati in moj primer so pozneje posredovali naprej ustrezni skupini.
Tako da IP RS ni neposredno odklenil računa, je pa v mojem primeru pomagal, da je zadeva prišla dlje od običajne avtomatske obnove.
Ko je IP RS mojo zadevo sprejel v obravnavo, sem ponovno kontaktiral Googlovo GDPR ekipo in jim povedal, da primer obravnava slovenski Informacijski pooblaščenec. Takrat se je stvar začela premikati in moj primer so pozneje posredovali naprej ustrezni skupini.
Tako da IP RS ni neposredno odklenil računa, je pa v mojem primeru pomagal, da je zadeva prišla dlje od običajne avtomatske obnove.
Steam račun je bil ves čas živ in do njega sem imel dostop. Imel sem vključeno dvostopenjsko preverjanje na telefonu, zato sem se lahko brez težav prijavil v Steam tudi brez dostopa do napadenega Gmail računa. Ravno zato mi je Steam pozneje lahko služil tudi kot dodatna sled oziroma dokaz povezave z Google računom.
Steam račun je bil ves čas živ in do njega sem imel dostop. Imel sem vključeno dvostopenjsko preverjanje na telefonu, zato sem se lahko brez težav prijavil v Steam tudi brez dostopa do napadenega Gmail računa. Ravno zato mi je Steam pozneje lahko služil tudi kot dodatna sled oziroma dokaz povezave z Google računom.
Hvala. Do ideje sem prišel, ko običajna Google obnova računa ni pomagala in sem začel iskati druge možnosti. Najprej sem kontaktiral Googlovo GDPR ekipo, vendar so me zavrnili. Ker je šlo tudi za dostop do mojih osebnih podatkov, sem nato pomislil na Informacijskega pooblaščenca in pri njih vložil pritožbo.
kako si lahko kontaktiral steam, če nisi imel dostopa do svojega gmaila?
WhiteAngel je izjavil:
Hvala za tole. Kako si prišel na idejo, da bi ti informacijski pooblaščenec lahko pomagal pri reševanju računa?
Zgodovina sprememb…
- spremenila: AdamZ ()
mailer ::
Kako si ugotovil, da ti je bil račun ukraden? Nisi mogel dostopat ali si dobil mail na rezervni googlov račun, ki ti lahko omogoči obnovitev?
Kakšen je bil seznam IP naslovov zadnjih dostopov oz iz katere države (VPN)?
Asus B560-I, Intel 11500, Corsair 16GB 3200MHz
Kako si ugotovil, da ti je bil račun ukraden? Nisi mogel dostopat ali si dobil mail na rezervni googlov račun, ki ti lahko omogoči obnovitev?
Rezervnega e-maila žal nisem imel. Da je nekaj narobe, sem ugotovil 24. avgusta, ko se je moj telefon nenadoma ponastavil na tovarniške nastavitve. Ko sem se nato želel ponovno prijaviti v Google račun, mi je sistem sporočil, da je bilo geslo spremenjeno. Tega nisem storil jaz, zato mi je bilo jasno, da je nekdo posegel v račun.
Glede IP-naslovov oziroma države napadalca pa ne bi ugibal, ker do računa takrat nisem imel dostopa in nimam zanesljivih podatkov, s katerimi bi lahko potrdil, od kod je dostopal.
Ti je že zgoraj napisal.
Ai flancanje.
AI mi je pomagal urediti tekst, ni pa mi 7 mesecev reševal računa. Če imaš vprašanje o postopku, z veseljem odgovorim. Če je edini argument »AI flancanje«, pa nimam kaj dosti dodati.
Zgodovina sprememb…
OutOfTheBox ::
Sam bi raje ta čas porabil za degooglanje.
Kaj pa če služiš z Youtubom in je vstop v račun obvezen? :)
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: OutOfTheBox ()
karafeka ::
Če se ti to zgodi je to čista nočna mora. Potem se pa začneš boriti z mlinci na veter.
AdamZ, kako si pa imel logiranje urejeno, samo z geslom? A si imel telefonsko povezano z računom?
Boš zdaj ostal pri gmailu ali pa razmišljaš o čem drugem?
AdamZ, kako si pa imel logiranje urejeno, samo z geslom? A si imel telefonsko povezano z računom?
Če se ti to zgodi je to čista nočna mora. Potem se pa začneš boriti z mlinci na veter.
Imel sem samo geslo, telefon je bil povezan, ker sem bil prijavljen, a nisem imel dvojnega preverjanja
Za zdaj bom ostal pri Gmailu. Račun uporabljam že približno 10 let in imam nanj vezanih veliko stvari. Sem pa po tej izkušnji precej bolj previden glede varnosti in predvsem glede tega, da imam shranjene podatke, s katerimi lahko dokažem lastništvo.
2fa ti drugače ne pomaga nič, če ti hekerji ukradejo sejni žeton. Najbolj si varen da se vedno odjaviš, ker invalidejtaš sejni token.
OutOfTheBox je izjavil:
2fa ti drugače ne pomaga nič, če ti hekerji ukradejo sejni žeton. Najbolj si varen da se vedno odjaviš, ker invalidejtaš sejni token.
To je dobra pripomba. Ravno moja izkušnja je pokazala, da samo ena plast zaščite ni dovolj. Zdaj precej bolj pazim tudi na aktivne seje in naprave, ne samo na geslo in 2FA.
Nisem mislil 2fa, ampak da imaš povezavo med telefonsko in google računom. Ker v tem primeru bi moral dobit obvestilo na telefon, da se je nekdo hoče prijavit oz. se je prijavil z nekega drugega računalnika oz. tujega oz. novega IPja. Mislim celo, da je zadnjih nekaj let, telefonska celo obvezna pri odpiranju računa. Ne vem pa kako je bilo pred 10 leti ali več.
Pa po vsej verjetnosti tudi ne more nekdo kar tako spremeniti telefonsko, če jo imaš vneseno.
Pa toliko problemov ko si imel, imaš tvoj email kot na pladnju objavljen v svojem profilu.
Pa po vsej verjetnosti tudi ne more nekdo kar tako spremeniti telefonsko, če jo imaš vneseno.
Pa toliko problemov ko si imel, imaš tvoj email kot na pladnju objavljen v svojem profilu.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: karafeka ()
Nisem mislil 2fa, ampak da imaš povezavo med telefonsko in google računom. Ker v tem primeru bi moral dobit obvestilo na telefon, da se je nekdo prijavil z nekega drugega računalnika oz. tujega oz. novega IPja. Mislim celo, da je zadnjih nekaj let, telefonska celo obvezna pri odpiranju računa. Ne vem pa kako je bilo pred 10 leti ali več.
Aha, zdaj razumem. Ne, telefonske številke nisem imel povezane z računom. Račun sem ustvaril že okoli leta 2015 in takrat tega nisem imel nastavljenega, pozneje pa številke nisem dodal. Tudi rezervnega maila nisem imel. Zato opozorila na telefon nisem dobil. Da je nekaj narobe, sem ugotovil, ko se je telefon ponastavil na tovarniške nastavitve, pri ponovni prijavi pa mi je Google sporočil, da je bilo geslo spremenjeno, čeprav ga jaz nisem spremenil.
chuck ::
Pa bi spremenilo, če bi imel vpisano telefonsko in/ali rezervni email? Navsezadnje lahko to odstrani tisti, ki je dobil dostop. Oziroma najbolj preprosto je, da ti ugrabi sejo.
Problem emaila ni toliko v sporočilih, ampak vse kar je vezano, še posebno googlov avtentikator. Oziroma imam raje, da izgubim vse osebne dokumente, kredite kartice in vse ključe, kot pa email. Osebno zate raje plačujem guglu za mejl, v upanju, da bom prioriteta pri tehnični podpori.
Si morda pisal novemu lastniku, če ti proda dostop nazaj?
Problem emaila ni toliko v sporočilih, ampak vse kar je vezano, še posebno googlov avtentikator. Oziroma imam raje, da izgubim vse osebne dokumente, kredite kartice in vse ključe, kot pa email. Osebno zate raje plačujem guglu za mejl, v upanju, da bom prioriteta pri tehnični podpori.
Pa bi spremenilo, če bi imel vpisano telefonsko in/ali rezervni email? Navsezadnje lahko to odstrani tisti, ki je dobil dostop. Oziroma najbolj preprosto je, da ti ugrabi sejo.
Ne, z osebo, ki je prevzela račun, nisem kontaktiral in ji tudi ne bi plačeval za dostop do lastnega računa. Nisem niti vedel, kdo je. Moj cilj je bil dokazati Googlu, da sem pravi lastnik, in račun dobiti nazaj po uradni poti. Trajalo je skoraj sedem mesecev, ampak 26. marca mi je uspelo.
energetik ::
Pa bi spremenilo, če bi imel vpisano telefonsko in/ali rezervni email? Navsezadnje lahko to odstrani tisti, ki je dobil dostop. Oziroma najbolj preprosto je, da ti ugrabi sejo.Tudi če ti kdo ugrabi sejo, močno dvomim, da lahko potem kar menja telefonsko in/ali 2FA.
Zakaj uporabljaš Guglov avtentikator?? Imaš mnogo boljše, zastonj avtentikatorje, kjer lahko vedno pogladaš secret code in si jo zapišeš.
vires in numeris
tony1 ::
Pa preizkusimo ta AI: je že kdo dobil nazaj FB račun, ki ti ga je FB zaklenil iz ljubega miru in kako?
Fora je v tem, da fore ni.
OP ni napisal nič, čisto nič uporabnega. Naj da gor sken pritožbe na IP in odločbo IP. Lahko pobriše vse os. podatke, če če.
Dokler tega ne naredi, pa naklada. Včasih je za to en moral vsaj obnucati tipkovico, zdaj pa še tega ni treba.
Predlagam banovce.
OP ni napisal nič, čisto nič uporabnega. Naj da gor sken pritožbe na IP in odločbo IP. Lahko pobriše vse os. podatke, če če.
Dokler tega ne naredi, pa naklada. Včasih je za to en moral vsaj obnucati tipkovico, zdaj pa še tega ni treba.
Predlagam banovce.
Napisal je proces po katerem je dobil račun nazaj. Še vedno ne razumem v čem je problem.
Napisal je kup nakladanja iz katerega ni razvidno niti, kaj je IP odločil, če sploh je kaj.
Jure14 ::
Pa preizkusimo ta AI: je že kdo dobil nazaj FB račun, ki ti ga je FB zaklenil iz ljubega miru in kako?
Ne vem, moja izkušnja je bila z Googlom, ne s Facebookom. 🙂 Če imaš težavo s FB računom, opiši primer, mogoče se najde kdo, ki je šel skozi kaj podobnega.
Napisal je kup nakladanja iz katerega ni razvidno niti, kaj je IP odločil, če sploh je kaj.
IP RS mi ni odklenil računa in tega tudi nisem trdil. Moj primer so sprejeli v obravnavo. Ko sem nato ponovno kontaktiral Googlovo GDPR ekipo in jim povedal, da zadevo obravnava IP RS, se je komunikacija premaknila naprej in Google je primer posredoval ustrezni skupini. Račun sem dobil nazaj 26. marca. Osebne korespondence in dokumentacije pa na javni forum ne bom nalagal samo zato, da bi dokazoval svojo zgodbo.
Ne, z osebo, ki je prevzela račun, nisem kontaktiral in ji tudi ne bi plačeval za dostop do lastnega računa. Nisem niti vedel, kdo je.
Ali je "novi" lastnik računa sploh kaj počel s tem računom?
Tega žal ne vem. Ko sem izgubil dostop, nisem več mogel spremljati, kaj se je z računom dogajalo. Ko sem ga dobil nazaj, mi je bilo najpomembneje, da ga najprej zavarujem. Zato ne bi ugibal, kaj je oseba vmes z njim počela.
Ko sem preveril ni bilo sledu da bi sploh kaj spreminjal
Zgodovina sprememb…
johanblond ::
"Osebne korespondence in dokumentacije pa na javni forum ne bom nalagal samo zato, da bi dokazoval svojo zgodbo."
To bi počel zato, da bi lahko komu konkretno pomagal.
To bi počel zato, da bi lahko komu konkretno pomagal.
johanblond je izjavil:
Mene recimo zanima, kaj je vsebinsko sploh bila pritožba na IP RS.
Vsebinsko je šlo za to, da sem po izgubi dostopa do Google računa želel uveljaviti pravico do dostopa do svojih osebnih podatkov. Pred tem sem se že obrnil na Googlovo GDPR ekipo, vendar sem bil zavrnjen, zato sem 27. januarja vložil pritožbo pri IP RS in priložil dotedanjo korespondenco. IP RS je zadevo sprejel v obravnavo. Ko sem nato ponovno kontaktiral Googlovo GDPR ekipo in jim povedal, da primer obravnava IP RS, se je postopek pri Googlu premaknil naprej.
IP RS mi torej ni neposredno odklenil računa in tega tudi ne želim prikazovati tako. Njihova vključitev mi je pomagala, da se je primer pri Googlu začel obravnavati drugače.
Možnosti sta dve:
-tole piše bot
-tako zelo si nepismen, da nisi znal zgornjega ubesediti in je to moral namesto tebe narediti trop črnčkov, ki poganja AI. In sem porabil 10 postov, da si končno napisal nekaj kar ima rep in glavo.
Si kdaj poiskal tovarišico (pardon, gospo učiteljico, ja) iz tretjega razreda in jo vprašal, če se kdaj zbuja v snu, ker se je debilnim staršem cele generacije pustila tako kvalitetno ustahovati, da ste vsi z odličnim naredili šolo, čeprav ste polpismeni?
-tole piše bot
-tako zelo si nepismen, da nisi znal zgornjega ubesediti in je to moral namesto tebe narediti trop črnčkov, ki poganja AI. In sem porabil 10 postov, da si končno napisal nekaj kar ima rep in glavo.
Si kdaj poiskal tovarišico (pardon, gospo učiteljico, ja) iz tretjega razreda in jo vprašal, če se kdaj zbuja v snu, ker se je debilnim staršem cele generacije pustila tako kvalitetno ustahovati, da ste vsi z odličnim naredili šolo, čeprav ste polpismeni?
Zgodovina sprememb…
- spremenil: tony1 ()
AdamZ, i greatly appreciate going over your experience. Would you help me out, how to secure my gmail account as best as possible?
AdamZ, i greatly appreciate going over your experience. Would you help me out, how to secure my gmail account as best as possible?
Sure. After what happened to me, I would recommend using a strong unique password, enabling 2-step verification, adding both a recovery phone number and recovery email, and keeping backup codes somewhere safe offline. Also regularly check which devices and active sessions have access to the account and remove anything you don't recognize.
And one thing I learned the hard way: keep some basic information about your account history somewhere safe, such as when you created it, devices you normally use and services connected to it. Hopefully you'll never need it, but it can be useful if you ever have to prove that the account is yours.
feryz ::
Težko da bi nekdo, ki je živ in ima vsaj 2 možganska vozla, 10x napisal popolnoma enak odstavek in ga ponavljal kot papiga.
Sicer pa, kako ti sploh spizdijo 10 let star gugl račun? To moraš biti ekstra nesposoben.
Še če bi javno objavil geslo, si z njim ne bi mogli kaj dosti pomagati.
Ker je račun vezan na naprave in moraš za vsako novo prijavo potrditi krajo.
Sicer pa, kako ti sploh spizdijo 10 let star gugl račun? To moraš biti ekstra nesposoben.

razor1911 ::
In namesto, da bi AI OP izkoristil priliko in se izvil iz krempljev googla, gre zajebat in si pridobi account nazaj... za kar pokuri 7 mesecev, namesto, da bi se vmes naučil živeti brez googla.
Naj bo v nauk in idejo vsem drugim, izgubiti googlov account je nekaj najlepšega, kar se vam lahko zgodi v življenju.
U lepo, tole bo kot nalašč citat za SDSove sockpuppete.
Naj bo v nauk in idejo vsem drugim, izgubiti googlov account je nekaj najlepšega, kar se vam lahko zgodi v življenju.
Težko da bi nekdo, ki je živ in ima vsaj 2 možganska vozla, 10x napisal popolnoma enak odstavek in ga ponavljal kot papiga.
Obstajata samo dve vrsti desničarjev: bogati in njim koristni idioti.
Preveri svoj bančni račun, da ugotoviš, v katero skupino spadaš.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: razor1911 ()
In namesto, da bi AI OP izkoristil priliko in se izvil iz krempljev googla, gre zajebat in si pridobi account nazaj... za kar pokuri 7 mesecev, namesto, da bi se vmes naučil živeti brez googla.
Lahko bi šel stran od Googla, ampak to ni bil moj cilj. Šlo je za moj približno 10 let star račun, podatke in storitve, ki so bile nanj vezane. Zakaj bi se jaz odpovedal svojemu računu zato, ker ga je prevzel nekdo drug? Sedem mesecev je trajalo, ampak račun sem dobil nazaj in zame je bilo vredno.
garamond ::
󠅾󠄍󠄍󠄍󠄌󠄍󠅡󠅡󠄍
A parody of extremism is impossible to differentiate from sincere extremism.
c3p0 ::
"Botek" niti ni napisal kakšne varnostne zaščite je imel dodane in kje točno se je zalomilo. Zelo pavšalen in neuporaben post.
feryz ::
Valjda ti ne bo napisal nasveta, kako dopustiš da ti ukradejo gugl mail.
Potem bo pa spet nova tema tukaj.
Potem bo pa spet nova tema tukaj.
garamond ::
AdamZ, hvala za obsežno poročanje o tvojem vdoru v gmail. Moram pa povedati, da sem ob prebiranju poročila postal lačen. Čeprav ni strikto on-topic, bi prosil, če lahko pošlješ recept za palačinke? Hvala navprej.
A parody of extremism is impossible to differentiate from sincere extremism.

razor1911 ::
Lahko bi šel stran od Googla, ampak to ni bil moj cilj. Šlo je za moj približno 10 let star račun, podatke in storitve, ki so bile nanj vezane. Zakaj bi se jaz odpovedal svojemu računu zato, ker ga je prevzel nekdo drug? Sedem mesecev je trajalo, ampak račun sem dobil nazaj in zame je bilo vredno.
Zato ker si zelis dobro v zivljenju, ne pa da si suzenj googla in zdaj si imel lep primer, kako
zelo hudo je, ce si suzenj. Prva zadeva, ki jo naredi, kupi domeno, preusmeri mx record na gmail in se
pocasi preseli z emailom na svojo domeno, pac vsakic ko uporabis stran zamenjaj mail na svojo novo domeno,
ki bo še vedno laufala na gmail infrastrukturi ampak boš vsaj imel možnost nekoč iti na drug email,
skratka ne bos vec odvisen od googlovega email naslova.
Obstajata samo dve vrsti desničarjev: bogati in njim koristni idioti.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: razor1911 ()
johanblond ::
Če napadalec prestreže sejni piškotek, mu ni potreba poznat ne gesla in niti ni potrebno dodatno preverjanje z nove naprave (2fa). Enostavno je že vpisan v račun.
To je isti mehanizem ko obiščeš na svojem računalniku npr. Youtube, si avtomatsko vpisan brez gesla in dodatnega dvostopenjskega preverjanja, vedno znova in znova.
Če pa se vedno odjaviš (z gumbom logout na strani), uničiš aktivno sejo, zato je to najboljša preventivna opcija da ti računa s tem načinom ne ukradejo. Seveda če imaš malware na računalniku ti to ne bo pomagalo.
Da ti nekdo recimo ukrade račun na tak način je že dovolj, da si namestil kakšen extension za brskalnik (ki ni tisto kar ti misliš da je), kliknil na kak link, odprl okuženo pošto, ipd.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: OutOfTheBox ()