Forum » Loža » Plače županov mini občin
Plače županov mini občin
enemon ::
Ravno berem, da imajo župani občin z do 2000 prebivalci 4500 evrov osnovne bruto plače? Ob tem pa verjetno še službene kartice z nevemkako visokim limitom? Pa zaposlena cela žlahta na občinski upravi, saj so v tako majhnih krajih večinoma vsi v sorodstvu.
Kako si lahko kot družba to privoščimo? Ogromno je takih mini občin, še posebno na SV Slovenije. S čim se župani takih obskurnih občin sploh ukvarjajo? Razen pohajkovanja po dogodkih in popivanja s sovaščani verjetno ne kaj dosti?
Kako si lahko kot družba to privoščimo? Ogromno je takih mini občin, še posebno na SV Slovenije. S čim se župani takih obskurnih občin sploh ukvarjajo? Razen pohajkovanja po dogodkih in popivanja s sovaščani verjetno ne kaj dosti?
PacificBlue ::
4500 eur bruto pa res ni visoka plača za funkcionarja. Sicer se bodo place do 2028 leta zvisevale. Tako bo zupan občine prejemal leta 2028 placo okoli 6000 eur bruto.
Kakšne zadolžitve ima župan pa si lahko prebereš v zakonu o lokalni samoupravi.
feryz ::
Mi smo socialna država in prav je, da izberemo okrog 200 kosov nepotrebnih županov in jim zmečemo denar v roke. Večina bi drugače kruha stradala, glede na njihovo uspešnost.
Seveda je še bolj prav, da teh 200 kosov zaposli še xxx kosov žlahte direktno in xxx žlahte, ki zganja neki privatizem. Tudi vsem tem bi trda predla brez županovanja. Ker smo socialna država.
Seveda je še bolj prav, da teh 200 kosov zaposli še xxx kosov žlahte direktno in xxx žlahte, ki zganja neki privatizem. Tudi vsem tem bi trda predla brez županovanja. Ker smo socialna država.
blackbfm ::
desničarji že iščejo kje vse bi lahko "vzeli", da bodo lahko nižal davke najbogatejšim lol
p1nky ::
V eni drugi temi sem predlagala, da bi zmanjsali stevilo obcin, pa so rekli nekateri desni, da ni potrebno, ker to gre itak iz skupnih sredstev, ki so namenjena za obcino in potem je ok. Desni zelijo zmanjsati JU
<strong>Stojimo na robu prepada, ampak mi bomo naredili korak naprej.</strong>
Jozef horvat, nsi, 2020
Jozef horvat, nsi, 2020
[
s 4500 place si najbogatejši? pa ti si res siromak da to vrjames.. vsaj tolko moras zasluzit pasivno, dnevno če se že gremo.. AMPAK da bomo takim omogočili se večje bogatenje, dajmo sebi totalno zdemolirat državo, ju, rtv, zdravstvo, ukinit obcine, ministrstva
Župani spadajo med najbogatejše.
Komu pa bi ti vzel? Fati?
s 4500 place si najbogatejši? pa ti si res siromak da to vrjames.. vsaj tolko moras zasluzit pasivno, dnevno če se že gremo.. AMPAK da bomo takim omogočili se večje bogatenje, dajmo sebi totalno zdemolirat državo, ju, rtv, zdravstvo, ukinit obcine, ministrstva
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: blackbfm ()
Kam pade 4500 bruto pri nas? Med socialne primere?
Vprašaj mesečnika, pa ti bo razložil.
Ja sem siromak, vsaj če se primerjam z župani.
Pa jaz svoje krvavo zaslužim in imam na vse tudi svoje osebno poroštvo. Svoja jajca zastavljena, po domače povedano.
Vprašaj mesečnika, pa ti bo razložil.
Ja sem siromak, vsaj če se primerjam z župani.
Pa jaz svoje krvavo zaslužim in imam na vse tudi svoje osebno poroštvo. Svoja jajca zastavljena, po domače povedano.
ja med socialne primere.. zato je treba ukinit to sranje, javne storitve, siromake socialkarje, da bomo več dali brodnjakom

mtosev ::
Mi bi lahko združevali občine, ker po mojem mnenju jih imamo preveč
Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro,
Enermax Platimax 1700W | moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013
starfotr ::
PacificBlue je izjavil:
Folk jamra, kandidiral pa ne bi nben/s
Jaz bi gladko ukinil 150 občin. Ob tistih 60, ki bi jih ostalo, bi se potegovalo manj ljudi in te bi bili bolj sposobni.
Utk ::
Bolj sposobni lopovi.
Financiranje občin bi moralo bit ločeno od državnega. Vsaka občina dobi tolk kolk ji pripada po nekem ključu po glavi, ali iz lastnih davkov, in iz tega naj financira vse kar lahko in mora.
Če bi pol zapravla za plačo župana, je to čisto njihov problem.
Financiranje občin bi moralo bit ločeno od državnega. Vsaka občina dobi tolk kolk ji pripada po nekem ključu po glavi, ali iz lastnih davkov, in iz tega naj financira vse kar lahko in mora.
Če bi pol zapravla za plačo župana, je to čisto njihov problem.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Utk ()
DeeJay ::
skenslat večino občin, župan bi mogla bit častna funkcija, (bonus) skenslat plačevanje prispevkov vsem verskim uslužbencem
Don't f with me.
pujsekpepe ::
PacificBlue je izjavil:
4500 eur bruto pa res ni visoka plača za funkcionarja. Sicer se bodo place do 2028 leta zvisevale. Tako bo zupan občine prejemal leta 2028 placo okoli 6000 eur bruto.
Je visoka. Ti morš vedt da je Slovenija vas za kitajsko. Slovenija ma 212 pol pa računej da ma še vsak v občini po 1500 neto. Ob osamosvojitvi je blo 60 občin!
Več občin pomeni, da je večji interes(in več denarja) za dobrobit lokalnih skupnosti.
DamijanD ::
A dve občini s 1000 prebivalci, dobita enako denarja kot ena občina s 2000 prebivalci? Vem, da je glavni vir financiranja glavaranina, ne vem pa ali je še kaj drugega?

Bud_Bundy ::
Nekako se mi zdi, da imajo mestne občine največjo korist od tega, da so vsi zbežali od njih. Novo mesto npr. bi najbrž najraje odpikalo še tisto malo podeželja kar ga imajo.
Sistem 60 občin bi funkcioniral, če bi imel kdo na lokalni ravni voljo se boriti za projekte. Kdo se bo pa boril za male pare, ter kot bonus še obrekovanje kakšen grebator si...
Najbolje te male občine malo združit med sabo, ampak ne nazaj k večjim mestom. To bo možno, ko se malo generacija zamenja, ter se pozabi na neke 100 letne zamere, do sosednjih vasi...
Sistem 60 občin bi funkcioniral, če bi imel kdo na lokalni ravni voljo se boriti za projekte. Kdo se bo pa boril za male pare, ter kot bonus še obrekovanje kakšen grebator si...
Najbolje te male občine malo združit med sabo, ampak ne nazaj k večjim mestom. To bo možno, ko se malo generacija zamenja, ter se pozabi na neke 100 letne zamere, do sosednjih vasi...

Istočasno je potrebno zmanjševati število občin in povečevati vpliv krajevnih skupnosti.
floyd1 ::
Občin je zagotovo preveč, a do danes še ni bilo politične volje za to porihtat. V "starih cajtih" je to zmanjšanje števila menda zavirala predvsem SLS, danes pa ... nimam pojma, a očitno ima tukaj politika še vedno svoje interese.
Nekateri manjši kraji s prizadevnimi župani so dejansko s tem nekaj nekaj pridobili, veliko pa jih je menda predvsem dolgove nabijalo in polnilo svoje žepe.
Nekateri manjši kraji s prizadevnimi župani so dejansko s tem nekaj nekaj pridobili, veliko pa jih je menda predvsem dolgove nabijalo in polnilo svoje žepe.
asinhronc ::
A dve občini s 1000 prebivalci, dobita enako denarja kot ena občina s 2000 prebivalci? Vem, da je glavni vir financiranja glavaranina, ne vem pa ali je še kaj drugega?
Seveda je virov več. Že en sam loto milijonar obogati proračun. Saj vemo Žalec in tiste pipe, so po zaslugi davka od iger na srečo. So pa pobude da bi mestne občine zaradi večih zadolžitev dobile več.
Lastni viri predstavljajo 54-odstotni delež realizirane dohodnine predpreteklega leta, nadomestilo za uporabo stavbnega zemljišča in davek na premoženje, davek na vodna plovila, davek na promet nepremičnin, davek na dediščine in darila, davek na dobitke od klasičnih iger na srečo in drugi davki, če je tako določeno s posebnim zakonom, ki davek ureja, turistična taksa, občinske takse, upravne takse in pristojbine, okoljske dajatve, globe, prihodki od premoženja (najemnine, koncesijske dajatve), komunalni prispevek, prispevki in doplačila občanov za izvajanje določenih programov, samoprispevek ter kapitalski prihodki in donacije.
https://www.gov.si/teme/financiranje-ob...
Veliko občin se je "rodilo" zgolj zato, ker je očito sposoben kader zanemarjal dele svojih občin, malo je pomagala politika, za zadnji dve občini pa ustavno sodišče, če se sprav spomnim.
Daniel ::
Sposoben kader je vlagal samo v tiste kraje od koder so prihajali zaposleni na občini in župan ter v center občine, kjer je največ volilne baze. Ostali kraji so dobili drobtinice ali nič. Zaradi tega tudi imamo toliko občin.
p1nky ::
Istočasno je potrebno zmanjševati število občin in povečevati vpliv krajevnih skupnosti.
Tole bi bil zelo dober predlog, ce bi bilo seveda komu dejansko do tega, da se zadeve izboljsajo.
<strong>Stojimo na robu prepada, ampak mi bomo naredili korak naprej.</strong>
Jozef horvat, nsi, 2020
Jozef horvat, nsi, 2020
bm1973 ::
Za občine je najboljše zdravilo, nič finansiranja od države, če je občina manj od 100.00 duš.
Pa naj se združijo, če hočejo...
Pa naj se združijo, če hočejo...
Hlapci! Za hlapce rojeni, za hlapce vzgojeni, ustvarjeni za hlapčevanje.
Gospodar se menja, bič pa ostane, in bo ostal za vekomaj; zato, ker je hrbet
skrivljen, biča vajen in željan! [Ivan Cankar]
bm1973 ::
Kar se EU denarja tiče, Slovenija ni več neto prejemnik...
Zdaj več vplačuje kot dobi...
Hlapci! Za hlapce rojeni, za hlapce vzgojeni, ustvarjeni za hlapčevanje.

mtosev ::
Verjetno se je zlagal.
Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
V-i-p ::
Kar se EU denarja tiče, Slovenija ni več neto prejemnik...
Tole pa ne bo držalo.
Kar lahko storiš danes, ne odlašaj na jutri. Raje reci, da si naredil že včeraj!
denabiker ::
Eh ta plača je trinket. Saj delajo tudi nič kaj, zjutraj kavica, pa čvek vse babe na občini, pol mal na internet, pol je že malica, pa spet kavica, pa čvek itd. Pa gredo lepo nasmejani domov.
Drugače pa je bolj pomembno, da imaš funkcijo in možnost odločanja, pride pa lep denar od podkupnin in mutnih poslov.
Drugače pa je bolj pomembno, da imaš funkcijo in možnost odločanja, pride pa lep denar od podkupnin in mutnih poslov.
blink ::
Ravno berem, da imajo župani občin z do 2000 prebivalci 4500 evrov osnovne bruto plače? Ob tem pa verjetno še službene kartice z nevemkako visokim limitom? Pa zaposlena cela žlahta na občinski upravi, saj so v tako majhnih krajih večinoma vsi v sorodstvu.
SV Slovenije ima toliko obcin zaradi precej bolj razprsene poselitve. To tudi podrazi vse ostalo: vec manjsih sol, slab javni promet, infrastruktura ... itd.
In seveda mentaliteta "To je nase, tisto pa njihovo." pa seveda "Mi smo bili vedno tazgornji, uni pa taspodnji".
Sicer pa ravno berem, da ima Avstrija 2100 obcin, Nemcija 11000, tako da nismo ravno unikum.
Slovenija ima povprečno okoli 10.000 prebivalcev na občino, v enih zahodnih drzavah, kot je recimo Francija je številka pod 5.000 prebivalcev. Pri 68 mil. prebivalcev imajo skoraj 40.000 občin.
PacificBlue je izjavil:
Slovenija ima povprečno okoli 10.000 prebivalcev na občino, v enih zahodnih drzavah, kot je recimo Francija je številka pod 5.000 prebivalcev. Pri 68 mil. prebivalcev imajo skoraj 40.000 občin.
Samo to niso več razvite države. New York ima enega župana in koliko prebivalcev?
Nemčija in Francija niso več kar so bile.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: pujsekpepe ()
DeeJay ::
PacificBlue je izjavil:
The Funders: The money comes from local taxes collected by the commune and state grants (dotations) given to the town.
The Rules: While the town pays, the central government sets the rules. Lawmakers define strict "ceilings" or maximum amounts based on the town's population size.
Not a Wage: It is legally considered a "stipend" to compensate for their time and expenses, not a professional wage. This is why many mayors of small villages keep their regular day jobs.
Don't f with me.
Saj zato imajo pa težave:
Due to heavy workloads and local conflicts, over 2,000 mayors resigned during the 2020-2026 term, with many citing low pay, high stress, and administrative pressure.
Due to heavy workloads and local conflicts, over 2,000 mayors resigned during the 2020-2026 term, with many citing low pay, high stress, and administrative pressure.
Zanimivo da Ljubljančani gledajo samo enega pri koritu.
Komot bi se razdelili na par deset okrajev in zaposlili toliko novih županov.
Ne vem, zakaj jim to ne potegne? A ni boljše, da imamo 300 županov kot 212?
blink ::
Gospod 10% ima se pet komadov na rezervni klopi
https://www.ljubljana.si/sl/mestna-obci...
Tazadnji ima nadvse prikladen priimek, Koritnik :D
StarMafijec ::
StarMafijec je izjavil:
Ljubljana je včasih imela 5 županov.
Tolk kot Bukarešta, ki ima 2 miljona ljudi
EU_zamašek- ::
Ne vem, v 30 letih je vedno kdo blokiral katerekoli spremembe.
Tudi razne odcepitve v preteklosti so diskutabilne: Trzin, Ankaran ...
V smislu urbanizma ne vem koliko so bile smiselne.
Še vedno pa se mentalno operira s starimi občinami, recimo v Pomurju so bile štiri: Murska Sobota (z Goričko), Lendava, Ljutomer, Gornja Radgona in to je bilo to.
Sedaj imamo Apače, Radence, Tišina ...
Vsaka malce večja vas je že občina, brez ambulante, po novem tudi brez bankomata.
Sicer pa Krajevne skupnosti nimajo vloge, kot so jo imele pred osamosvojitvijo.
Pokrajine ne bi rešile ničesar. O samem delovanju in ustroje države pa tudi nobena stranka ne razmišla preveč - v tej smeri so nekaj poskušali samo Piratki in Dobra država, zgleda da politične volje za spremembe ni.
Tako pa imamo recimo Zokija v Ljubljani, ki mu desetletja drži štango pravosodje in je lahko zelo kreativen v negativnem smislu, in pa župana Hodoša, ki si je kupil preko občine nek bagrček in sam ureja okolico z njim ...
Glede na vse to sem proti pokrajinam - edino bi lahko izglasovali neka merila za občino, kaj minimalno mora imeti. Pa država bi tudi lahko ustanovila neko banko, ki se ne bi ukvarjala s krediti in finančnimi produkti, ampak bi zagotavljala nujno mrežo bankomatov in najbolj osnovne storitve.
V tem primeru bi šla četrtina prebivalstva na to banko ...
Tudi razne odcepitve v preteklosti so diskutabilne: Trzin, Ankaran ...
V smislu urbanizma ne vem koliko so bile smiselne.
Še vedno pa se mentalno operira s starimi občinami, recimo v Pomurju so bile štiri: Murska Sobota (z Goričko), Lendava, Ljutomer, Gornja Radgona in to je bilo to.
Sedaj imamo Apače, Radence, Tišina ...
Vsaka malce večja vas je že občina, brez ambulante, po novem tudi brez bankomata.
Sicer pa Krajevne skupnosti nimajo vloge, kot so jo imele pred osamosvojitvijo.
Pokrajine ne bi rešile ničesar. O samem delovanju in ustroje države pa tudi nobena stranka ne razmišla preveč - v tej smeri so nekaj poskušali samo Piratki in Dobra država, zgleda da politične volje za spremembe ni.
Tako pa imamo recimo Zokija v Ljubljani, ki mu desetletja drži štango pravosodje in je lahko zelo kreativen v negativnem smislu, in pa župana Hodoša, ki si je kupil preko občine nek bagrček in sam ureja okolico z njim ...
Glede na vse to sem proti pokrajinam - edino bi lahko izglasovali neka merila za občino, kaj minimalno mora imeti. Pa država bi tudi lahko ustanovila neko banko, ki se ne bi ukvarjala s krediti in finančnimi produkti, ampak bi zagotavljala nujno mrežo bankomatov in najbolj osnovne storitve.
V tem primeru bi šla četrtina prebivalstva na to banko ...
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: EU_zamašek- ()
Poste tud izginjajo

Ni toliko hec v plačah županov, ampak dejstvu, da te male občine nimajo svojih komunalnih služb, ali režijskih obratov, kar pomeni ali slabo, ali drago storitev.
Če imaš ti malo firmo/sp lahko marsikaj narediš na črno, da prišparaš, na občinah so vedno predračuni, razen če župan plača iz svojega žepa.
Če imaš ti malo firmo/sp lahko marsikaj narediš na črno, da prišparaš, na občinah so vedno predračuni, razen če župan plača iz svojega žepa.
a_borlak ::
Čisto tehnično gledano je občina javna uprava, v tem primeru lokalna. Če bi zmanjšali število fikusov na prejšnje upravne enote, ne bi bilo nič narobe. In tudi 1000 več na zavodu za zaposlovanje bi se nam manj poznalo, kot se sedaj za plače funkcionarjev, ki jih v resnici ne potrebujemo.
borut_p ::
Problem ni samo zupan. Problem je celotni obrat ki sledi .. direktor, tajnice, priseski, odvetniki, ... na koncu se teh ljudi nabere pri malih obcinah. Obcina videm ... 5% prihodkov si bodo raztalili za place.
https://svet24.si/lokalno/pomurje/novic...
https://svet24.si/lokalno/pomurje/novic...
a_borlak ::
Saj nekaj teh ljudi, ki sedaj dela na občini boš še vedno potreboval v večji občini, zato sem dal nižjo številko.
Vredno ogleda ...
| Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
|---|---|---|---|
| Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
| ⊘ | Maribor zmrzuje, Ljubljana pa spušča cene plina (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 18180 (15837) | PersonaRuda |
| » | Ustanovitev pokrajin v Sloveniji (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 11808 (6385) | arnecan1 |
| » | Življenje v hribih, kako ste zadovoljni z občino (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 8165 (5306) | zobnik |
| » | Mestna ObčinaOddelek: Loža | 5775 (4905) | Nesta |