» »

Desna koalicija: Interventni zakon 2026

Desna koalicija: Interventni zakon 2026

Temo vidijo: vsi
««
46 / 64
»»

krepelce ::

Mato989 je izjavil:

aytim je izjavil:

-1 napram originalu ne spreminja kaj dosti.
Lah se greva teh igerc, a dejstva ostajajo

Mato989 je izjavil:

Kolikor zate vem, si bil solgo časa na minimalki in takrat sta za to bila kriva država in delodajalec. Potem si si našel neko recimo da okej plačano službo in kar na enkrat so bili krivi vsi ostali ljudje in država.

Seveda je bila država kriva, ampak to zato ker je preveč obdavčevala plače in si za 200EUR povišice moral dat 350 EUR bruto... namesto 200EUR... ampak to je druga zgodba... sicer sem bil dokaj kratek čas res na minimalcu, večino časa sem bil na minimalcu +100-200EUR... to pa ravno zaradi države ja...

Po desničarski logiki če bi bil sposoben, bi zaslužil bistveno več. Torej si levičar

Saj zato pa sem... ampak zdaj mi pa hočejo jemat stran več procentov ker sem več zaslužil... to sem pa proti :)

Mato saj veš kako deluje progresivna davčna lestivica? Da plačaš več procentov samo za vsoto, s katero si šel čez naslednji prag?

Samo vprašam, ker tega večina ljudi ne šteka.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: krepelce ()

normada ::

3p je izjavil:

normada je izjavil:

Oprosti, prijatelj, ampak zaradi interventnega zakona bom pri €150k letnih prihodkih prihranil veliko.
Pri €150k zaslužka na s.p. bom plačal 8_800€ dohodnine in 16_808€ prispevkov, skupaj 25_608€. Skupaj bom torej na osebni TRR prejel 83% zaslužka, kar znese 124_392€. Zdaj pa sem bodisi moral odpreti d.o.o., kjer bi mi ostalo 58.5% zaslužka (DDPO + dividenda), kar znese 87_750€ ali pa zmanjšati poslovanje preko s.p.-ja na 120_000€ (torej reči stranki iz tujine, da lahko delam le 4 dni na teden), pa pri tem plačati 14_400€ dohodnine in 27_504€ prispevkov, skupaj torej bi mi ostalo cca. 65.1% zaslužka, kar znese 78_096€.

Dvomim, da bo karkoli od navedenega "bolelo" (pa itak ne bo bolelo, osebno poznam dva, ki sta v primeru, da bi ohranili staro vlado in staro davčno politiko nameravala spakirati kovčke in se seliti na Hrvaško, ter enega, ki je šel v Dubaj, pa sedaj resno razmišlja o vrnitvi) - vsekakor pa ne bo "bolelo" za 36_642€ oz. 46296€.

Bi pa hkrati ob znižanju davkov osebno močno poostril nadzor nad sivo ekonomijo. Na to je opozoril že Brodnjak, opažam pa tudi sam, pri klasični gradnji mi je skoraj vsak obrtnik sugeriral, če se lahko vsaj del opravljenih del plača brez računa, kar je absurd.

Ne, seveda ne bo bolelo. Nekdo, za keterega delodajalec brez SP davčne oaze nameni 150k, v javno blagajno plača okoli 75k (po novem bo nekaj manj, zaradi "kapice"). Iz tega plačamo skupne stroške, med drugim šolanje frocov, menjave kolkov in penzijo za vaše stare. Skratka, za penzijo tvoje mame prispeva zaposleni okoli 750 evrov, ti pa 250. Efektivno imamo dvokastni sistem. Ena kasta, ki od dela plača visok delež, in drugo, za katere velja povsem drugačen sistem.

Običajen odgovor na to je: pa odpri SP pa vidi, kako je to težko. Ja, to je verjetno pragmatična "rešitev", če te moralni maček ne daje preveč. Dejstvo pa je, da če se jutri vsi preselimo med normirance, lahko državo kar zapremo. Proračun / prispevki nam bodo padli na manj kot polovico. Efektivno lahko pozabimo javno zdravstvo, šolstvo, penzije, itd.

Enko velik problem je, da na tak način nepravičen sistem brez prisile na dolg rok ne more vzdržati. Zato pa so tisti, ki tovrstne davčne oazice uporabljajo, financirali kampanijo nove oblasti, ki jim je zdaj dolžna usluge. Kar je seveda zgolj korupcija na visokem nivoju. Ki vodi v pizdarijo. Ampak takrat bo "nič vijo, nič mislo, nič veo".

Ljudje, ki bojo spakirali če nekaj-nekaj so itak svoja kategorija. Brodnjak suče goflo, spakira pa ne. A res mislite, da, ne vem, JPMorgan komaj čaka, da ga zaposli za milijonček? No, pa recimo, da Brodnjaka še mogoče, ampak takih gobčičev je tisoče. A bo NLB novega "Brodnjaka" s težavo dobil celo za manj denarja. Dvomim. Denar parkirati v ECB za 3% in ljudem za denar na računih dajati 0,0001% in živeti od razlike, to res terja strokovnjaka. Vmes pa jamrati, da ljudje sicer odhajajo k Revolutu, ampak to samo zato, da bi prikrili dobičke od kripta.

Tvoja kolega, ki bi se selila na Hrvaško, nista niti poračunala, koliko bi pri takih dohodkih kot obrtnika plačala davkov na hrvaškem. "AI to the rescue!" Evo, naredil sem primerjavo za nekoliko nižji znesek, 70K bruto bruto (oz prihodek obrtnika), v Sloveniji in na Hrvaški.

Kategorija | SLO (Zaposlen) | HR (Zaposlen) | SLO (Normiran s.p.) | HR (Obrt - nad mejo)
Neto izplačilo | 36.300 € | 38.500 € | 56.800 € | 46.000 €
Zasebni pokojninski sklad | 0 € | 3.000 € | 0 € | 2.500 € / leto

Glede poostritve nadzora nad sivo ekonomijo se seveda strinjam. Vendar pa je česa takega od te vlade še manj pričakovati. Ta vlada bo klestila javno upravo. Nadzor nad utajami pa izvaja kdo že? Ja, javna uprava. Ki bi jo bilo potrebno zaradi tega povečati.

Slabo si se pozanimal. Na Hrvaškem se pri takih zneskih ne odpira obrt, temveč d.o.o., kjer je obdavčitev na dobiček 10% (pazi, na dobiček, če najdeš kake stroške, je % še nižji) do €1M letno, nato pa še 12% na izplačilo dividende. Skupno torej vzamejo 20.8% prihodka (če ne beležimo nobenih odhodkov na d.o.o.). In ravno tu nekje, (recimo do 25% max. skupaj s prispevki) je po mojem mnenju in mnenju mojega socialnega kroga znosna oz. sprejemljiva številka za Δ med bruto-bruto in neto. Aja, pa potrebno si je še izplačevati minimalno direktorsko plačo, kjer je cca. 500€ prispevkov na mesec. Torej še 6000€ fiksnega stroška letno. Skupaj torej pri €150k izplačilo €113k.
Pri €1M letno bruto-bruto pa je neto znesek €786k. Torej 21.4%. A ni to super?

Drugače pa ja, odpri s.p. Pa se sekiraj, če zboliš, pa ne bo prihodka, krediti pa bojo zapadli v plačilo? Riziko pač mora biti z nečim nagrajen, v tem primeru z manjšim davčnim primežem. Želim si le, da bi limit bil dvignjen na €1M, kot je na Hrvaškem, marsikatera stranka iz ZDA je pripravljena plačati za AI strokovnjake tudi po $500+/uro, kar letno znese že blizu milijona...

Financiranje pokojnin s strani delovno aktivnega prebivalstva je napačen sistem. Vsak bi moral napajati svojo malho iz katere bi se v pokoju črpalo sredstva.

aytim ::

delavec44 je izjavil:

Pa pismo no, maš AI pa ga vprašaj.

Glavne spremembe, ki jih je prinesel novi zakon (ZDOsk-1) iz leta 2023 v primerjavi s tistim iz leta 2021, se nanašajo predvsem na način financiranja, širitev pravic in jasnejšo časovnico izvajanja.

Tukaj so ključne razlike:

1. Nov način financiranja (Prispevek)
To je bila najpomembnejša in hkrati najbolj odmevna sprememba. Prejšnji zakon ni imel trajno določenega vira financiranja.

Nov prispevek: Od 1. julija 2025 se uvaja obvezni prispevek v višini 1 %.

Kdo plača? Delodajalci (1 %), delojemalci (1 %) in upokojenci (1 % od neto pokojnine).

Samostojni podjetniki in kmetje: Plačajo 2 % (ker so hkrati delodajalci in delojemalci).

2. Oskrbovalec družinskega člana
Novi zakon je izboljšal status tistih, ki doma negujejo svoje bližnje:

Višje nadomestilo: Plačilo za oskrbovalca se je povišalo (prej je bilo vezano na minimalno plačo, zdaj je določeno v fiksnem znesku, ki je višji).

Več dopusta: Oskrbovalec ima pravico do 21 dni načrtovane odsotnosti na leto, v tem času pa se oskrbovani osebi zagotovi nadomestna oskrba v instituciji.

3. Vstopne točke na Centrih za socialno delo (CSD)
Namesto da bi se ljudje obračali na različne urade, so vstopne točke zdaj na CSD-jih. Tam strokovni delavci:

Svetujejo uporabnikom.

Izvedejo oceno upravičenosti na podlagi novega orodja.

Pripravijo osebni načrt storitev.

4. Jasna definicija pravic
Zakon je natančno razdelal pet osnovnih pravic, ki se uvajajo postopno:

Oskrba na domu: Pomoč pri osnovnih dnevnih opravilih (oblačenje, hranjenje) in gospodinjskih opravilih.

Oskrba v instituciji: Storitev v domovih za starejše (uporabnik po novem plača le namestitev in hrano, nego pa krije zavarovanje).

Oskrbovalec družinskega člana: Možnost, da bližnji pusti službo in prejema nadomestilo za nego doma.

Denarni prejemek: Namesto storitev lahko uporabnik izbere mesečni znesek denarja.

E-oskrba: Brezplačni pripomočki za klic na pomoč v sili (npr. gumbi za pomoč na daljavo).

5. Državni proračun kot varovalka
Če zbrana sredstva iz 1-odstotnega prispevka ne bodo zadoščala za pokritje vseh potreb, se bo razlika (do 190 milijonov evrov letno) pokrivala neposredno iz državnega proračuna.

Na kratko: Novi zakon je vzpostavil sistem, ki naj bi bil finančno vzdržen na dolgi rok, hkrati pa je dal večji poudarek na to, da ljudje čim dlje ostanejo v domačem okolju namesto v domovih za starejše.

No, ker znaš samo LLMje uporabljat - da pojasnim to so chatgpt in podobna orodja- jaz pa berem golo besedilo, dve spremembi zakonov to sta 1a in 1b torej zgolj razširjujeta pravice, odpravljata besedne napake v zakonu in zagotavljata varovalke za boljše delovanje zakona.
Predlagano dopolnilo zakona, ki so ga Satelit, Čelavi in Šaban skenslali bi tudi poenostavilo in pohitrilo pridobitev DOja.
Vprašanje se torej ni nanašalo name, da mi ga razložiš temveč nate, da ga sploh razumeš.

delavec44 ::

aytim je izjavil:

delavec44 je izjavil:

Glavne spremembe, ki jih je prinesel novi zakon (ZDOsk-1) iz leta 2023 v primerjavi s tistim iz leta 2021, se nanašajo predvsem na način financiranja, širitev pravic in jasnejšo časovnico izvajanja.

To je bila najpomembnejša in hkrati najbolj odmevna sprememba. Prejšnji zakon ni imel trajno določenega vira financiranja.

Kdo plača? Delodajalci (1 %), delojemalci (1 %) in upokojenci (1 % od neto pokojnine).

Samostojni podjetniki in kmetje: Plačajo 2 % (ker so hkrati delodajalci in delojemalci).

Višje nadomestilo: Plačilo za oskrbovalca se je povišalo (prej je bilo vezano na minimalno plačo, zdaj je določeno v fiksnem znesku, ki je višji).

Več dopusta: Oskrbovalec ima pravico do 21 dni načrtovane odsotnosti na leto, v tem času pa se oskrbovani osebi zagotovi nadomestna oskrba v instituciji.

Namesto da bi se ljudje obračali na različne urade, so vstopne točke zdaj na CSD-jih. Tam strokovni delavci:

Svetujejo uporabnikom.

Oskrba na domu: Pomoč pri osnovnih dnevnih opravilih (oblačenje, hranjenje) in gospodinjskih opravilih.

Oskrba v instituciji: Storitev v domovih za starejše (uporabnik po novem plača le namestitev in hrano, nego pa krije zavarovanje).

Oskrbovalec družinskega člana: Možnost, da bližnji pusti službo in prejema nadomestilo za nego doma.

Denarni prejemek: Namesto storitev lahko uporabnik izbere mesečni znesek denarja.

E-oskrba: Brezplačni pripomočki za klic na pomoč v sili (npr. gumbi za pomoč na daljavo).

Če zbrana sredstva iz 1-odstotnega prispevka ne bodo zadoščala za pokritje vseh potreb, se bo razlika (do 190 milijonov evrov letno) pokrivala neposredno iz državnega proračuna.

Na kratko: Novi zakon je vzpostavil sistem, ki naj bi bil finančno vzdržen na dolgi rok, hkrati pa je dal večji poudarek na to, da ljudje čim dlje ostanejo v domačem okolju namesto v domovih za starejše.

No, ker znaš samo LLMje uporabljat - da pojasnim to so chatgpt in podobna orodja- jaz pa berem golo besedilo, dve spremembi zakonov to sta 1a in 1b torej zgolj razširjujeta pravice, odpravljata besedne napake v zakonu in zagotavljata varovalke za boljše delovanje zakona.
Predlagano dopolnilo zakona, ki so ga Satelit, Čelavi in Šaban skenslali bi tudi poenostavilo in pohitrilo pridobitev DOja.
Vprašanje se torej ni nanašalo name, da mi ga razložiš temveč nate, da ga sploh razumeš.

V novem zakonu ZDOsk-1 je prispevek 1% definiran v 56. členu. V starem zakonu ZDOsk tega ni.
Novi zakon ima 152 členov, stari 133 členov.

Ostale razlike si lahko sam poiščeš.

3p ::

normada je izjavil:

Slabo si se pozanimal. Na Hrvaškem se pri takih zneskih ne odpira obrt, temveč d.o.o., kjer je obdavčitev na dobiček 10% (pazi, na dobiček, če najdeš kake stroške, je % še nižji) do €1M letno, nato pa še 12% na izplačilo dividende. Skupno torej vzamejo 20.8% prihodka (če ne beležimo nobenih odhodkov na d.o.o.). In ravno tu nekje, (recimo do 25% max. skupaj s prispevki) je po mojem mnenju in mnenju mojega socialnega kroga znosna oz. sprejemljiva številka za Δ med bruto-bruto in neto. Aja, pa potrebno si je še izplačevati minimalno direktorsko plačo, kjer je cca. 500€ prispevkov na mesec. Torej še 6000€ fiksnega stroška letno. Skupaj torej pri €150k izplačilo €113k.

Drugače pa ja, odpri s.p. Pa se sekiraj, če zboliš, pa ne bo prihodka, krediti pa bojo zapadli v plačilo? Riziko pač mora biti z nečim nagrajen, v tem primeru z manjšim davčnim primežem. Želim si le, da bi limit bil dvignjen na €1M, kot je na Hrvaškem, marsikatera stranka iz ZDA je pripravljena plačati za AI strokovnjake tudi po $500+/uro, kar letno znese že blizu milijona...

Financiranje pokojnin s strani delovno aktivnega prebivalstva je napačen sistem. Vsak bi moral napajati svojo malho iz katere bi se v pokoju črpalo sredstva.

U, pa res. Hrvaška je šele oaza za tiste ki rabijo daljše (jahte).

Tveganje je bistveno nižje kot razlika v davku, ki jo lahko nenazadnje z zavarovanjem pokriješ. In še vedno smo pri tem, da mora državo nekdo plačati, če jo hočemo imeti. Seveda pa drži, da živimo v času egoizma. "Greed is good!"

Kar se pokojnin tiče, pa drži in ne drži. A veš zakaj, recimo, se je sedanji medgeneracijski sistem prijel v večini držav "zahodne" EU? Zato, ker je z investicijskim (individualnim) vse narobe, če se zakuha resna kriza (vojna, ipd). V miru, času rasti, ob nadpovprečnih prihodkih, je za tiste s takimi prihodki seveda bistveno ugodnejši. V času resne recesije, ali bohnedaj vojne, pa si lahko z investicijsko penzijo komaj rit obrišeš. Že kriza 2008 je precej oklestila navdušenje nad investiranjem za penzije. Težava je tudi v izpeljavi prehoda. A danes preidemo na inidvidualne investicijske penzije, stari, ki prejemajo penzije, pa naj pocrkajo, paraziti?

delavec44 je izjavil:

aytim je izjavil:

delavec44 je izjavil:

Svetujejo uporabnikom.

V novem zakonu ZDOsk-1 je prispevek 1% definiran v 56. členu. V starem zakonu ZDOsk tega ni.
Novi zakon ima 152 členov, stari 133 členov.

Ostale razlike si lahko sam poiščeš.

No, lepo da priznaš. Morali smo še leta 25 dofinancirati nekaj, kar je leta pred tem sprejel Čelavi brez financiranja

Pa to ti je že AI napisal 1 stran nazaj. A se ti norca delaš ali kaj? JJ je predvidel financiranje iz proračuna in ZZZS in postopno uveljavljanje pravic.

Kje je sedaj tvoja laž, da ni razlik med zakonoma? In da je JJ zrihtal 1% od plače?

Zgodovina sprememb…

• spremenil: delavec44 ()

Mato989 ::

krepelce je izjavil:

Mato989 je izjavil:

aytim je izjavil:

Mato989 je izjavil:

Kolikor zate vem, si bil solgo časa na minimalki in takrat sta za to bila kriva država in delodajalec. Potem si si našel neko recimo da okej plačano službo in kar na enkrat so bili krivi vsi ostali ljudje in država.

Seveda je bila država kriva, ampak to zato ker je preveč obdavčevala plače in si za 200EUR povišice moral dat 350 EUR bruto... namesto 200EUR... ampak to je druga zgodba... sicer sem bil dokaj kratek čas res na minimalcu, večino časa sem bil na minimalcu +100-200EUR... to pa ravno zaradi države ja...

Po desničarski logiki če bi bil sposoben, bi zaslužil bistveno več. Torej si levičar

Saj zato pa sem... ampak zdaj mi pa hočejo jemat stran več procentov ker sem več zaslužil... to sem pa proti :)

Mato saj veš kako deluje progresivna davčna lestivica? Da plačaš več procentov samo za vsoto, s katero si šel čez naslednji prag?

Seveda vem, ampak glavno filozofsko vprašanje je, zakaj bi moral za denar ki ga je TEŽJE zaslužit ker sem moral zanj naredit več in se naučit več, plačat VEČ % davka... to je katastrofalno
Če sem pomagal, se priporočam za uporabo linka!
KUCOIN EXCHANGE link: https://www.kucoin.com/#/?r=E3I9Ij
BINANCE EXCHANGE link: https://www.binance.com/?ref=10161115

strawman ::

Mato989 je izjavil:

Seveda vem, ampak glavno filozofsko vprašanje je, zakaj bi moral za denar ki ga je TEŽJE zaslužit ker sem moral zanj naredit več in se naučit več, plačat VEČ % davka... to je katastrofalno

Ker je iz 5000€ na 6000€ plače lažje priti kot iz 1500€ na 2500€.

Mato989 je izjavil:

krepelce je izjavil:

Mato989 je izjavil:

aytim je izjavil:

Mato989 je izjavil:

Zato ker na tak način delujejo razvite družbe. Da se pomaga eden drugemu. Imaš pa tudi nerazvite družbe, kot je recimo ZDA, kjer se zažira eden drugega.

Na tvojo srečo si se rodil v razviti družbi, na našo nesrečo, ti je pa samo do zažiranja drugih in samega koncepta ne razumeš ali pa zgolj iščeš izgovore.

Pojdi za kakšno leto v ZDA, boš vse razumel.

Zgodovina sprememb…

3p je izjavil:

normada je izjavil:

Če koga zanima, sem šel preverit, kako je Hrvaška lahko tako bolj učinkovita.

Odgovor je prepost. Ni.

1) Hrvaška je država z drugim najvišjim davkom na prodajo blaga in storitev: 19.3% BDP. Za primerjavo: Slovenija pobere 12.7% BDP. To je seveda davek, ki ga plača tisti ki troši, torej v višji meri tisti z nižjimi dohodki (in premoženjem), ki potroši vse. Skratka, pri njih se precej bolj splača biti uspešen d.o.o.-jevec, kot pa zaposleni s povprečno plačo. Olajšava za domačine je v tem, da zaradi turizma velik del tega davka plačajo turisti. Torej vi, ko greste s familijo na dopust v Poreč.
2) Socialni prispevki so nižji, a nižje so tudi penzije.
3) Hrvaška dobiva več € iz EU, kar trenutno pokrije del potrebnih prihodkov.

Davčni prihodek Hrvaške je okoli 38% GDP, Slovenije pa 36% GDP. Razlika je v tem, kdo to plača.

Na osnovna živila imajo pa vseeno nižji ali nični DDV.

bbbbbb2024 ::

3p je izjavil:

3p je izjavil:

normada je izjavil:

Če koga zanima, sem šel preverit, kako je Hrvaška lahko tako bolj učinkovita.

Odgovor je prepost. Ni.

1) Hrvaška je država z drugim najvišjim davkom na prodajo blaga in storitev: 19.3% BDP. Za primerjavo: Slovenija pobere 12.7% BDP. To je seveda davek, ki ga plača tisti ki troši, torej v višji meri tisti z nižjimi dohodki (in premoženjem), ki potroši vse. Skratka, pri njih se precej bolj splača biti uspešen d.o.o.-jevec, kot pa zaposleni s povprečno plačo. Olajšava za domačine je v tem, da zaradi turizma velik del tega davka plačajo turisti. Torej vi, ko greste s familijo na dopust v Poreč.
2) Socialni prispevki so nižji, a nižje so tudi penzije.
3) Hrvaška dobiva več € iz EU, kar trenutno pokrije del potrebnih prihodkov.

Davčni prihodek Hrvaške je okoli 38% GDP, Slovenije pa 36% GDP. Razlika je v tem, kdo to plača.

To je vse res. In po Hrvaški se ne rabimo zgledovati. Ker je one-trick pony.
Če turizem ne laufa, oni preidejo v eksistenčno krizo.

Naša konkurenca (in zgled) je Avstrija.

strawman je izjavil:

Mato989 je izjavil:

Ker je iz 5000€ na 6000€ plače lažje priti kot iz 1500€ na 2500€.

Ampak glavno vprašanje ali je lažje priti iz 1.500€ na 6.000€ ali na 2.500€... zakaj bi bila taka oseba kaznovana, to je pač rop pri belem dnevu v imenu socialne pravičnosti in bla bla bla... to je dejstvo to vsi vemo ampak se delamo da ni

delavec44 je izjavil:

Seveda, če so ljudje tako revni, potem moraš nekako zagotoviti vsaj kruh.

Mato989 je izjavil:

strawman je izjavil:

Mato989 je izjavil:

Ker je iz 5000EUR na 6000EUR plače lažje priti kot iz 1500EUR na 2500EUR.

Ampak glavno vprašanje ali je lažje priti iz 1.500EUR na 6.000EUR ali na 2.500EUR... zakaj bi bila taka oseba kaznovana, to je pač rop pri belem dnevu v imenu socialne pravičnosti in bla bla bla... to je dejstvo to vsi vemo ampak se delamo da ni

Rop je samo za človeka, ki ne dojema kaj dobi za te davke. Saj ti pravim, pojdi za eno leto živet v ZDA. Boš hitro doumel, koliko stanejo stvari, ki se ti zdijo tukaj samoumevne in zastonj.

Mimogrede, nekje na netu je neka raziskava, da za samsko mlado osebo se splača iti v ZDA, napram Evropi za nekih, pod 10%. Takoj ko imaš pa otroka ali bolezni, je pa game over.

Zgodovina sprememb…

delavec44 je izjavil:

Ja, res imajo 5%. Najbrž zato hodijo po nakupih v Slovenijo. :D

Kar najbrž žal* nekaj pove o učinkovitosti tega znižanja, ki ga opazi vsak, ki gre na hrvaškem v štacuno.

(*) Žal, ker je v osnovi ideja dobra.

delavec44 je izjavil:

Pa to ti je že AI napisal 1 stran nazaj. A se ti norca delaš ali kaj? JJ je predvidel financiranje iz proračuna in ZZZS in postopno uveljavljanje pravic.

Kje je sedaj tvoja laž, da ni razlik med zakonoma? In da je JJ zrihtal 1% od plače?

Čelavi je sprejel zakon brez financiranja. Njegov moto je bil, kot ste sami ugotovili imeti stabilno gospodarsko rast, zmanjšati davke in s presežki financirati take zakone. Gospodarska rast je, presežkov ni, davki se zmanjšujejo za bogate tako da bo presežkov še manj, financiranje pa naj potem spet rešuje naslednja vlada

krepelce je izjavil:

delavec44 je izjavil:

Mato989 je izjavil:

strawman je izjavil:

Mato989 je izjavil:

Ampak glavno vprašanje ali je lažje priti iz 1.500EUR na 6.000EUR ali na 2.500EUR... zakaj bi bila taka oseba kaznovana, to je pač rop pri belem dnevu v imenu socialne pravičnosti in bla bla bla... to je dejstvo to vsi vemo ampak se delamo da ni

Rop je samo za človeka, ki ne dojema kaj dobi za te davke. Saj ti pravim, pojdi za eno leto živet v ZDA. Boš hitro doumel, koliko stanejo stvari, ki se ti zdijo tukaj samoumevne in zastonj.

Mimogrede, nekje na netu je neka raziskava, da za samsko mlado osebo se splača iti v ZDA, napram Evropi za nekih, pod 10%. Takoj ko imaš pa otroka ali bolezni, je pa game over.

Če bi mato bil pravi liberalec desničar, bi odjavil svoje davčno rezidenstvo in šel.v obljubljene dežele. Tako pa sedaj socialka na državnih plečih in udarja čez državo

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: aytim ()

3p je izjavil:

delavec44 je izjavil:

Ja, res imajo 5%. Najbrž zato hodijo po nakupih v Slovenijo. :D

Kar najbrž žal* nekaj pove o učinkovitosti tega znižanja, ki ga opazi vsak, ki gre na hrvaškem v štacuno.

(*) Žal, ker je v osnovi ideja dobra.

aytim je izjavil:

delavec44 je izjavil:

Čelavi je sprejel zakon brez financiranja. Njegov moto je bil, kot ste sami ugotovili imeti stabilno gospodarsko rast, zmanjšati davke in s presežki financirati take zakone. Gospodarska rast je, presežkov ni, davki se zmanjšujejo za bogate tako da bo presežkov še manj, financiranje pa naj potem spet rešuje naslednja vlada

Presežkov ni, ker jih je Golob zafural za razne NVOje in Litijske. Pri taki vladi tudi 100% gospodarska rast ne bi ustvarila presežkov. Je treba na izhodni strani kaj optimizirati.

Ne vem pa zakaj sprenevedanje s tvoje strani, da rabimo 20 postov, da pridemo nazaj na trditev da JJ ni zrihtal 1% od plače. Niti ga ni nameraval. Pa bral si zakone jaz pa baje nič ne razumem in se zanašam na neumen LLM.

Da. Tako je. Neumen si.
Janez je na silo sprejel zakon preden je odšel iz vlade. Bodoča vlada se je potem zajebavala kako ga sfinacirati. Ustvarili so nove davke.
Janez je potem kričal, kako vlada samo nabija davke in krade ljudem in da bi on iskal presežke denarja in manjšal davke.
Piše se leto 2026. Janez skupaj s Satelitom in Šabanom zmanjšuje davke neki nesmiselni ciljni skupini, ruši socialne vrednote in ustvarja malus v blagajni. S čim bo pokril ta malus? "Upamo, da bodo prišli bogati in več trošili"
Hopes and prayers.
Naslednji vladi, ki bo spet morala nekako zapolniti proračun bo spet očital, da nabijajo davke.
S tujim kurcem jr lahko po koprivi mahati.

Janez je VITEZ TEME. On ni človek, ki ga rabimo.
Je pa dejstvo, da je človek, ki si ga zaslužimo.

Zgodovina sprememb…

krepelce je izjavil:

delavec44 je izjavil:

Mato989 je izjavil:

strawman je izjavil:

Mato989 je izjavil:

Bullshit... Mam kolege v USA gamerske, eni so kar lepo uspeli eni so se celo semi upokojili pri 45tih, ker so pač prej živeli zelo asketsko in služili 100k+ na leto... pol je pa še svoje naredil obrestno obrestni račun... v SLO pač ni mogoče služit 100k na leto in potem sam plačevat v pokojnino po želji... pa tudi zdravstva niso plačevali tam pri 20tih in 30tih...skratka ja, vse je odvisno od primera do primera, za socialističen pogled pa je bolje v Evropi, sploh pa je dobro če šmuglamo, zato pa bomo max kar se da jebiga

Pa ti veš, da on average Američani nimajo kaj dosti boljših plač od nas? Kljub manjšim davkom in če prišteješ njihov turbokapitalizem živijo slabše kot mi.
To so države tretjega sveta tako kot Britanija. Takozvani shtiholi za navadne ljudi. Also arabske države.

aytim je izjavil:

Pa ti veš, da on average Američani nimajo kaj dosti boljših plač od nas? Kljub manjšim davkom in če prišteješ njihov turbokapitalizem živijo slabše kot mi.
To so države tretjega sveta tako kot Britanija. Takozvani shtiholi za navadne ljudi. Also arabske države.

Ne vem no, poznam gamerja ki vozi tovornjak in mesečno prejme cca. 7.000 dolarjev... a mi lahko pokažeš voznika tovornjaka ki v SLO zasluži bolje? Jaz ga ne najdem pa jih poznam kar nekaj...

tzpods ::

Levica zopet z udarci pod pasom https://www.rtvslo.si/slovenija/levica-...

Zanimivo pa da afera fotopub ni dobila nobenega epiloga, te ki so zlorabljali ljudi najbrz ne bodo nikoli obtozili, me spominja na afero Baricevic, enako nobenega epiloga.

tzpods je izjavil:

Levica zopet z udarci pod pasom https://www.rtvslo.si/slovenija/levica-...

Zanimivo pa da afera fotopub ni dobila nobenega epiloga, te ki so zlorabljali ljudi najbrz ne bodo nikoli obtozili, me spominja na afero Baricevic, enako nobenega epiloga.

Ja, res pomembne afere, v katerih v glavah desnih v glavnih vlogah nastopata Asta pa Luka.
V primerjavi s tem (pa ne pravim, da jo je potrebno pomesti pod preprogo), je bila Patria sitnica. Kaj šele TEŠ.

Mato989 je izjavil:

aytim je izjavil:

Ne vem no, poznam gamerja ki vozi tovornjak in mesečno prejme cca. 7.000 dolarjev... a mi lahko pokažeš voznika tovornjaka ki v SLO zasluži bolje? Jaz ga ne najdem pa jih poznam kar nekaj...

7000 dolarjev je nekje 6k eur pred davki. Odštej še tretjino za davke pa si nekje na 4k. Pa s tem še nima zdravstva pokritega, se pravi še ene pecto eur za zavarovanje z deductibles, pa enega čuka v sklade, da bo lah na stara leta živel pa sva že nekje na 2.5k čuka pojde za stanovanje, ... Bože nedaj da ima ženo, ki mu nosi froca. Zadnji mesec ali dva mora še njo financirat, potem mora še ene 5 do 15k USD na strani imeti za porod, pa dva meseca od poroda še ženo oskrbovat, ker porodnišk kot takih pri njih ni. Potlej mora pa ko se baba končno po dveh mesecih od poroda spoka na šiht imeti še ene dva čuka za privat varstvo. Ko gredo froci v šolo je pa treba že kakega čuka ali dva dat na stran za šolanje.

Imaš prav, ne veš. Za incele zna biti raj. Pa za bogataše.
Za ostalo se pa da tudi pri nas s šleparijo zaslužit 2.5k po lokalnih poteh, pa imaš zraven še dopust, regres, bolniško, malico, prevoz

Zgodovina sprememb…

krepelce je izjavil:

delavec44 je izjavil:

Mato989 je izjavil:

strawman je izjavil:

Mato989 je izjavil:

Ma, daj ne serji. Imel sem že zdravstvena zavarovanja v UK, ZDA, Maleziji, še vedno imam v Belgiji. Govoriš, kot da mi že ne bi videli sveta in nas zdaj strašiš z Ameriko, kot da je bav-bav. Daj mir.

bbbbbb2024 je izjavil:

krepelce je izjavil:

delavec44 je izjavil:

Mato989 je izjavil:

strawman je izjavil:

Mato989 je izjavil:

Ma, daj ne serji. Imel sem že zdravstvena zavarovanja v UK, ZDA, Maleziji, še vedno imam v Belgiji. Govoriš, kot da mi že ne bi videli sveta in nas zdaj strašiš z Ameriko, kot da je bav-bav. Daj mir.

Zdravstveno zavarovanje je šele začetek. Šolnina je koliko že? 5 let v tujini za ameriške imperialne namene? Življenje? Vsa ostala zavarovanja, federalni, državni in FICA takse... za HOA si že slišal? Slovenceljnom bi se zmešalo... pa še kakšen penzion sklad, Enron je obetal...

Pa turistična zdravstvena zavarovanja so nekaj drugega, kot če tam živiš.

Ne, ne bom dal mir, daj ti mir.

Zgodovina sprememb…

aytim je izjavil:

7000 dolarjev je nekje 6k eur pred davki. Odštej še tretjino za davke pa si nekje na 4k. Pa s tem še nima zdravstva pokritega, se pravi še ene pecto eur za zavarovanje z deductibles, pa enega čuka v sklade, da bo lah na stara leta živel pa sva že nekje na 2.5k čuka pojde za stanovanje, ... Bože nedaj da ima ženo, ki mu nosi froca. Zadnji mesec ali dva mora še njo financirat, potem mora še ene 5 do 15k USD na strani imeti za porod, pa dva meseca od poroda še ženo oskrbovat, ker porodnišk kot takih pri njih ni. Potlej mora pa ko se baba končno po dveh mesecih od poroda spoka na šiht imeti še ene dva čuka za privat varstvo. Ko gredo froci v šolo je pa treba že kakega čuka ali dva dat na stran za šolanje.

Za ostalo se pa da tudi pri nas s šleparijo zaslužit 2.5k po lokalnih poteh, pa imaš zraven še dopust, regres, bolniško, malico, prevoz

Dokler je nekdo zaposlen in sam, in ni zbolel, itd, mu od $7k ostane slabih 5 jurjev po plačilu davkov in zavarovanj (penzija, zdravstveno). To je precej seveda več, kot bi mu ostalo pri nas. Je pa potrebno dodati še reči, ki se jih plača iz žepa, recimo faks. Zase ali za otroke. Ko dodaš otroke in kako bolezen, pa še vse stroške, ni več take razlike. Se pa temu pač težko reče davek. Vozniki kamiona so sicer v ZDA relativno dobro plačani, nimajo pa plačanega dopusta. Še večja razlika kot pri davkih je pri znesku, ki ga plača delodajalec.

3p je izjavil:

aytim je izjavil:

Dokler je nekdo zaposlen in sam, in ni zbolel, itd, mu od $7k ostane slabih 5 jurjev po plačilu davkov in zavarovanj (penzija, zdravstveno). To je precej seveda več, kot bi mu ostalo pri nas. Je pa potrebno dodati še reči, ki se jih plača iz žepa, recimo faks. Zase ali za otroke. Ko dodaš otroke in kako bolezen, pa še vse stroške, ni več take razlike. Se pa temu pač težko reče davek. Vozniki kamiona so sicer v ZDA relativno dobro plačani, nimajo pa plačanega dopusta. Še večja razlika kot pri davkih je pri znesku, ki ga plača delodajalec.

Sem zgoraj napisal, da je bila prav primerjava narejena, da se izplača za pod 10%, če si samski, mlad in si se šolal drugje ali so ti plačali starši. Ko pride pa enkrat družina, dom, otroci, bolezen,.. je pa v Evropi tako lepo, da veselo emigrirajo sem, tisti, ki so dovolj razgledani, da so potovali kdaj izven svojega sekreta. Tja pa večinoma samo zabiti Slovani, ki so navdušeni nad hollywoodsko verzijo ZDA.

Zgodovina sprememb…

aytim je izjavil:

Mato989 je izjavil:

aytim je izjavil:

Ne ne, to je po davkih... tip dobi pred davki 100k... je pa s Texasa... edino kar za tam vem je da ni state income taxa vsaj...

Mato989 je izjavil:

Ne ne, to je po davkih... tip dobi pred davki 100k... je pa s Texasa... edino kar za tam vem je da ni state income taxa vsaj...

Ja, tudi možno, sploh če prevaža kake posebne tovore.

A glavna razlika ni v davkih (in drugih stroških, ki so pri nas davki, pri njih pa kao ne (šolstvo, itd)). Razlika je v produktivnosti. GDP per capita je tam pač približno dvakratnik našega. Vzroki? Ja, ZDA so bile vodilna sila celega prejšnjega stoletja, in še vedno so tu nekje...

Mato989 je izjavil:

aytim je izjavil:

Mato989 je izjavil:

aytim je izjavil:

100k dobi unionized štromar, ki ima zdravstvo, dopust in bolniško pokrito. Pa za zih šiht do konc lajfa.
Pa 3 do 7k dobijo naši terenci čistega na roke in delajo ravno toliko od doma kot tistile mujo Šabane v šleparju čez tretjerazredno ameriko

Zgodovina sprememb…

aytim je izjavil:

Da. Tako je. Neumen si.

Ne, ti lažeš.

jernejl ::

Utk je izjavil:

A te ljudi bo najemal za 7500+ bruto, ker tile so zdaj največji problem, ki ga je treba interventno reševati? Ker sicer ni razloga, da bi najemal Hrvate namesto Slovencev, če so tisti, ki imajo manj kot 7500, pri nas že danes dovolj nizko obdavčeni, da jih ni treba razbremeniti.

Direktor Lidla za Slovenijo in Hrvaško ima sigurno več kot 7500. In načeloma mu je najbrž vseeno kje je, nemški upravi Lidla pa še bolj. Če mu ostane 20 jurjev več na leto 50 km gor-dol, mu pa najbrž ni več vseeno in bo poskusil dosečt svoje.
Saj lahko gre tak direktor živet na hrvaško, ampak to še ne pomeni da bo Lidl zaradi tega pri nas zaprl vse poslovalnice. Vseeno mu pa načeloma tudi ni, če je tukaj že pognal korenine, ima bajto, vikend, SUV, psa, ženo, otroke in vnuke. Precej bolj vseeno je enemu mlademu inženirju, ki ni niti blizu 7500, tak bo prej odšel v tujino.

Za Lidl kot firmo bi bilo bolje, če bi ta zmanjšan davek država razporedila vsem njihovim zaposlenim, ne samo direktorju. Ker prodajalci in čistilke bi to razliko hitro zapravili za nakup malo več Lidlovih proizvodov, direktor bo pa to dajal na kup in čez čas kupil novega Beneteau-ja, ali pa še kako dodatno prazno stanovanje, zaradi česar se bodo Lidlovi delavci morali vozit na šiht od dlje in jim bo Lidl moral plačevati več dodatkov za prevoz.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: jernejl ()

Bellator ::

Jernej, je vse v redu s teboj, da tako projiciraš? Kako si prišel do tega, da bo Lidl zaprl vse poslovalnice? Utk pravi, da se bodo bolje plačana mesta selila, in se tudi selijo.

Za Lidl kot firmo bi bilo bolje, če bi ta zmanjšan davek država razporedila vsem njihovim zaposlenim, ne samo direktorju. Ker prodajalci in čistilke bi to razliko hitro zapravili za nakup malo več Lidlovih proizvodov

Spet zelo nespametno projiciranje. Morda bodo zapravili v hoferju, eurospinu ali tušu, šparu, mercatorju? Naj jim dajo v bonih?
Preveri koliko mtoseva si v resnici!

https://mojkviz.neocities.org/

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Bellator ()

Utk ::

Sej za levake je prodajalec v lidlu že bolje plačano delovno mesto.

Saj ti si levičar

3p je izjavil:

Mato989 je izjavil:

Ja, tudi možno, sploh če prevaža kake posebne tovore.

A glavna razlika ni v davkih (in drugih stroških, ki so pri nas davki, pri njih pa kao ne (šolstvo, itd)). Razlika je v produktivnosti. GDP per capita je tam pač približno dvakratnik našega. Vzroki? Ja, ZDA so bile vodilna sila celega prejšnjega stoletja, in še vedno so tu nekje...

Ali kako drugače rečemo prehod v sužnjelastniški turbokapitalizem.
https://www.epi.org/productivity-pay-ga...

Zgodovina sprememb…

Najbrž res. Samo da nisem skrajni, tako da sem kar janšist zato.

jernejl ::

Bellator je izjavil:

Jernej, je vse v redu s teboj, da tako projiciraš? Kako si prišel do tega, da bo Lidl zaprl vse poslovalnice? Utk pravi, da se bodo bolje plačana mesta selila, in se tudi selijo.
Ne, Utk je rekel, da če gre uprava, gre še vse drugo, drugi oddelki, dobavitelji, zaposleni. Ko sem ga soočil z dejstvom, da očitno vsi ti imajo 7500+, da bodo zaradi kapice šli, pa ni več imel odgovora.
Še desetič, največ ljudi se seli v starostni kategoriji 20 do 30 let. In tam so plače glede na ostale zaposlene najnižje, izjemno malo je med njimi takih, ki imajo blizu 7500 ali več, da bi jih ta kapica česa odrešila.

Ker prodajalci in čistilke bi to razliko hitro zapravili za nakup malo več Lidlovih proizvodov

Spet zelo nespametno projiciranje. Kaj pa če bodo zapravili v hoferju, eurospinu ali tušu, šparu, mercatorju? Naj jim dajo v bonih?
Dejstvo je, da ljudje, ki imajo manj, denar v gospodarstvu prej zapravijo. Tvoje nespametno projiciranje sicer namiguje na to, da nikakor nihče od teh ne bi zapravil niti centa več v Lidlu. Od kje pobiraš take neumne misli?

Zgodovina sprememb…

• spremenil: jernejl ()

https://www.24ur.com/video/iz-24ur-osmo...

UKC: Osmo nadstropje še vedno brez pacientov; odprli so ga 5 dni pred volitvami

Tole je tudi povedno. Torej je imel takrat Repič prav, ko so mu žvižgači iz UKC poročali, da so gips plošče nameščali brez napeljav spodaj le za slikanje pred volitvami. Nepotreben strošek, ki ga bomo mi plačali. Upam da bodo levi kaj rekli na to luknjo v proračunu, kar jih zelo skrbi zadnje čase.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: delavec44 ()

Zdaj se boš pa še zlagal da niti kart za drugi tir ne moreš kupit.

delavec44 je izjavil:

Tole je tudi povedno. Torej je imel takrat Repič prav, ko so mu žvižgači iz UKC poročali, da so gips plošče nameščali brez napeljav spodaj le za slikanje pred volitvami. Nepotreben strošek, ki ga bomo mi plačali. Upam da bodo levi kaj rekli na to luknjo v proračunu, kar jih zelo skrbi zadnje čase.

Rekel sem, da bi ponovne (predčasne) volitve največ odnesle Svobodo. Vse te fejk rabote prihajajo na dan in ko bo nova vlada dobila dostop do arhivov, bo še kar nekaj afer.

Potem pa bodo imeli preiskovalno komisijo za gen-ije in potem bo greznica bruhnila do stropa.

Ne bo se Golob izmuzil, po moje.

Utk je izjavil:

Prepričan sem, da veš, ko ravnokar pišeš iz popoldanske izmene.

Največja fora pa je, da skrajni desničarji vidite, da vas, navkljub vaši zlobi, intelektualno prekašamo, pa se še vedno tolažite.

Ja, saj vem, ti delaš to samo za plačnika, si bolj pameten, ampak si se prisiljen izdajati za idiota...

bbbbbb2024 je izjavil:

delavec44 je izjavil:

Rekel sem, da bi ponovne (predčasne) volitve največ odnesle Svobodo. Vse te fejk rabote prihajajo na dan in ko bo nova vlada dobila dostop do arhivov, bo še kar nekaj afer.

Potem pa bodo imeli preiskovalno komisijo za gen-ije in potem bo greznica bruhnila do stropa.

Ne bo se Golob izmuzil, po moje.

Mislim, da bi te moralo biti bolj strah kriminalcev, ki ste jih izvolili, kot pa pretežno neškodljivega in brezveznega Goloba.

Golob je lanski sneg, zdaj pa se pripravlja kmetavzarska invazija na tvojo zvezdico. Have fun, ne preveč krvaveti in probaj uživati ob tem kar si izvolil.

Zgodovina sprememb…

• predlagal izbris: Dimnik ()

Zlobni ste vi, ki bi radi vse spremenili v reveže, da bojo razne alenčice in zokiji lahko kradli naprej.

Telbanc ::

Utk je izjavil:

https://www.rtvslo.si/gospodarstvo/juzn...

"Južnokorejski proizvajalec kozmetičnih in medicinskih izdelkov T&L je odprl proizvodni obrat v poslovni coni v Limbušu pri Mariboru. To je njihov prvi obrat v Evropi, v njem pa bodo izdelovali obliže za nego nepravilnosti na koži."

Da so desničarji dosadni, to že vemo. Premik direktorja Lidla oni imenujejo kar "beg celih panog", in da se Slovenija prazni.

Medtem v realnem svetu brez bipolarnih motenj, južnokorejci na štajerskem odpirajo nov proizvodni obrat pri nas. In v evropi. V okolju "kjer je delo obdavčeno", "da se ne splača delat".....Ni mi jasno, zakaj niso odprli obrata v sosednji hrvaški, ki na prehiteva pod zemljo, v zraku, na levo in desno...ki ma socialno kapico, rdečo kapico in ne vem kake prednosti še pred nami.
Hvala bogu, nisem cepljen za covid-19.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Telbanc ()

Utk je izjavil:

Zlobni ste vi, ki bi radi vse spremenili v reveže, da bojo razne alenčice in zokiji lahko kradli naprej.

Proti tebi prave nedolžne ovčke, 30 let že podpiraš najbolj pokvarjeno osebo v državi z njihovo stranko, očitno si nor. Naluknjala nam je državo z 1.6 miljarde za TEŠ6, Patrijo, prtičjih na gumicah, obsojeni kriminalec, pa ti še ni dovolj, da bi jih odjebal.

Zgodovina sprememb…

• predlagal izbris: Dimnik ()

Ja, ker Poljaki so že predragi.

Bravo mi.

Miki N ::

No karkoli, zdaj po mojem ni več kaj dosti filozofirati. Je kot je.

Se pa govori, da ima Jajo po intervencijskem v planu še "revanšističnega", nekaj na temo domobrancev. Plus pike za originalnost, NOT. :))

Je kaj na tem? Če ja potem bo maj pester!

Telbanc ::

Majo Žale u planu, nič tazga.
Hvala bogu, nisem cepljen za covid-19.

««
46 / 64
»»