» »

Desna koalicija: Interventni zakon 2026

Desna koalicija: Interventni zakon 2026

Temo vidijo: vsi
««
45 / 64
»»

krepelce ::

kriptobog je izjavil:

krepelce je izjavil:

Ja, tale domoljubna slika, je kar precej zgovorna. Dobro si volila Slovenija, očitno s slovenceljni bolj mazohistični, kot bi si človek mislil na prvi pogled:

lynxslo5 je izjavil:

Sindikati naj se preoblikujejo v politično stranko, gredo na volitve in se stehtajo, zmagajo in potem oni vodijo gospodarsko politiko države.

Gospodarska zbornica, obrtno nekaj zbornica, kmečka whatever, trgovska zbornica, naj gredo na volitve in se stehtajo. Očitno ti manjka precej znanja o družbi, da bi
razumel, da mešaš jabolka in buče.

Nisem vedel, da predsednik vlade pri nas tako vpliva na borzo. Golob je pa potem res vrhunski manager, je celo ameriško borzo porinil v rekorde.

Si pa vedel, da je Golob zagrešil Ukrajinsko krizo. In posledično dviganje cen trgovcev? In podražane energente? In poplave?

To pa je vse Golob naredil, a, kar ste desničarski troli nabijali 4 leta.

Aja, pa da ne pozabiva, Janša je kriv tudi za korono, brez njega je ne bi bilo.

/s

Zgodovina sprememb…

• spremenil: krepelce ()

aytim ::

Utk je izjavil:

Telbanc je izjavil:

https://podjetje.lidl.si/pressreleases/...

"Mesto generalnega direktorja Lidla Slovenija bo z julijem 2024 prevzel Boris Lozić, generalni direktor Lidla Hrvaška, ki bo tako odgovoren za vodenje Lidlovih podjetij v obeh državah, v Sloveniji in na Hrvaškem. "

"Ivan Udiljak, dosedanji generalni direktor Lidla Slovenija, bo z avgustom prevzel mesto generalnega direktorja Lidla Slovaška. "

https://nova24tv.si/v-zadnjih-vzdihljaj...

"Lidl se namreč seli v Zagreb, regionalno odločanje o celotni znamki pa se bo tako prestavilo k našim sosedom. Po neuradnih informacijah je Lidl celotno upravo, ki jo je imel v Sloveniji, preselil v Zagreb."

Torej vrh Lidla v Slo. Predstavlja generalni direktor, pogojno bi lahko šteli sem še 4 prokuriste, ki jih nastavil lastnik, nimajo pa moči za notranje vodenje. V celotne članku N24. je polno ugibanj, ni podatka o številu delovnih mest, ki jih je zadela reorganizacija.

Ne povedo tudi, da je dosedanji direktor, prevzel drugo delovno mesto. Neuradno se seli celotna uprava, uradno pa je šlo za normalno kadrovko menjavo v Lidlu, po kateri je naš g. Direktor napredoval. Celotna upravne funkcije Slo. Lidla so še vedno v Komendi. Imajo pa letos reorganizacijo v Franciji, po kateri bo izgubilo zaposlitev 550 ljudi.

Tako se iz normalne reorganizacije in zamenjave v vodstvu naredi sicer "neuradno selitev celotne uprave."

Dej malo razmišljaj. Vem da boli, ampak poskusi. Lidl Slovenija je prevzel hrvaški direktor. Se pravi se bo vodilo iz Hrvaške. Hrvaški direktor bo najemal hrvaške ljudi, hrvaška podjetja za marketing, vzdrževanje, itd. Tudi prednost bojo imeli hrvaški dobavitelji. To se ne bo zgodilo čez noč, ampak postopoma. Zaposlen po zaposlen, pogodba po pogodbi, posel za poslom.

Nekateri res ne vidite koraka naprej.

Kam je šel naprej slovenski direktor tu res ni pomembno. On osebno ne bo propadel, brez skrbi.

Se absolutno strinjam. Meneđerji so zavihali rokave, našponali mišice in dnevno vidim kako mimo mene proti Hrvaški z lastnimi rokami na ramenih dobesedno lastnoročno nosijo stene trgovin, vzadaj za njimi pa pohajkuje mesec in veselo igra harmoniko. Na treh posestih je že sama praznina.
Majkemi.

Telbanc ::

bbbbbb2024 je izjavil:

Tako je. Pa ni samo to problem. Problem so sponzorska sredstva. Vsaka malo večja firma da za sponzorska sredstva. Le-ta so potem ponavadi manj bogata, če poslovodstva ni v Sloveniji.

Slovenija mora biti absolutno bolj konkurenčna, kot je sedaj. Da so nam Hrvati tik za petami, ni neka tolažba. Večji problem je, da so nam Avstrijci ušli za 100%.

Vi ste mal bolani, zamenja se član uprave, dokazano en, in vi flancate o nekem poslovodstvu. Nova 24 pa o selitvi celotne uprave. A zamenja se član slovenske uprave, ki poleg tega še ni bil odpuščen ampak premeščen na boljše delovno mesto, kjer bo mel še več vpliva v Lidlu. Doomel investira, Lek u Lendavi investira....mi pa nismo konkurenčni. :))

Poleg tega eni sanjajo o 20 članski upravi, ko ti že samo pogled recimo na Helios, pove, da je tam direktor in dva prokurista.
Hvala bogu, nisem cepljen za covid-19.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Telbanc ()

Utk ::

Investira se v proizvodnjo in trgovino. Čistilke, trgovci in delavci za trakom bojo ostali. To bo pokalo od dodane vrednosti.

Telbanc ::

Utk je izjavil:

Investira se v proizvodnjo in trgovino. Čistilke, trgovci in delavci za trakom bojo ostali. To bo pokalo od dodane vrednosti.

Dej pol uradne podatke kam se investira. Lek u Lendavi bodo vodile čistilke? :D
Pišeš take neumnosti da glava peče. Raj se drži svojih najemnikov. Poleg tega, bi med korono dobro prišle proizvodne zmogljivosti, vsaj za maske. Sam so taki ko ti vse zjebali. Delavec mora biti cenjen, vi pa cenite sam une nad 7500 evrov.

Proračun pa polnijo ravno taki. Ki jih ti podcenjuješ.
Hvala bogu, nisem cepljen za covid-19.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Telbanc ()

To so lenuharji levuharji, ki se delajo desničarje. Ta pravi premožni desničarji imamo radi svoje zaposlene.

p1nky ::

Saj ni bilo prav da sem napisala za vse. Del slotecha pa sigurno

Levi niso nic lenuharji, zakaj, a zato, ker so mnenja, da morajo tudi manj premozni normalno ziveti?
<strong>Stojimo na robu prepada, ampak mi bomo naredili korak naprej.</strong>
Jozef horvat, nsi, 2020

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: p1nky ()

jernejl ::

Utk je izjavil:

Dej malo razmišljaj. Vem da boli, ampak poskusi. Lidl Slovenija je prevzel hrvaški direktor. Se pravi se bo vodilo iz Hrvaške. Hrvaški direktor bo najemal hrvaške ljudi
A te ljudi bo najemal za 7500+ bruto, ker tile so zdaj največji problem, ki ga je treba interventno reševati? Ker sicer ni razloga, da bi najemal Hrvate namesto Slovencev, če so tisti, ki imajo manj kot 7500, pri nas že danes dovolj nizko obdavčeni, da jih ni treba razbremeniti.

Tudi prednost bojo imeli hrvaški dobavitelji. To se ne bo zgodilo čez noč, ampak postopoma. Zaposlen po zaposlen, pogodba po pogodbi, posel za poslom.
Tako Slovenija kot HR imata problem s pomanjkanjem delovne sile, ampak ja, čez 10 let bodo milijon Slovenskih delovnih mest prevzeli Hrvati, in to samo zato, ker je par direktorjev od tam.
Cel kup firm pri nas ima tuje lastništvo ali vodstvo, pa še kar obratujejo tukaj.

Kam je šel naprej slovenski direktor tu res ni pomembno. On osebno ne bo propadel, brez skrbi.
Seveda ne bo, zato pa je idiotizem zdaj interventno njega razbremenjevati.
Firma se bo prej zaprla zato, ker bodo mladi pobegnili v tujino in ne bo več nikogar, ki bi delal, ne pa zato, ker bo 60 let star direktor šel v Zagreb in firmo vodil od tam.
Ampak plač mladih zaposlenih inženirjev (ki bežijo v tujino) ni treba razbremeniti, treba je razbremeniti direktorja.

Ne vem sicer, čemu služi ta tvoja neumnost, pa vseeno lahko tole razčistimo. Čistilke, trgovce in delavce za trakom pač v vsakem primeru rabimo. Ker če bi en inženir ali pa zdravnik moral eno uro svojega delovnega časa dnevno posvetit temu, da bo počistil sanitarije in pisarne/ordinacije, samo zato, da boste pametovalci tvojega kova zadovoljni, ker čistilk z nizko dodano vrednostjo ne bo več, tedaj bo dodana vrednost zagotovo eksplodirala, kajneda.
Če ne bi bilo čistilk, svinjarija ne bi avtomagično izginila. Vem da je težko, pa vseeno vsaj poskusi razumeti.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: jernejl ()

In vcasih so se vsaj delali, da jim ni vseeno.
Kriptobog, privoscim ti slovenijo, kjer bos ti in se par, ostalo pa ljudje iz tretjih drzav, ker drugi bomo sli. Verjamem, da te bo takrat tudi stran na cesti
Pa prijetno zivljenje ti zelim

Prav rada bi v zivo videla enkrat vase face. Utk, firesnake, kriptobog, daniel. Da se vas izognem na 1000 km

Kaksen poden od cloveka moras biti, da sploh komentiras take stvari kot vi. PODEN
Jozef horvat, nsi, 2020

Zgodovina sprememb…

• predlagal izbris: delavec44 ()

Mato989 ::

p1nky je izjavil:

Levi niso nic lenuharji, zakaj, a zato, ker so mnenja, da morajo tudi manj premozni normalno ziveti?

Lenuharji so zato ker bi radi na račun bolj premožnih da manj premožni ali še huje nepremožni živijo... saj bolj premožni niso proti da manj premožni živijo, samo ne na njihov račun.
Če sem pomagal, se priporočam za uporabo linka!
KUCOIN EXCHANGE link: https://www.kucoin.com/#/?r=E3I9Ij
BINANCE EXCHANGE link: https://www.binance.com/?ref=10161115

p1nky je izjavil:

Nekoč je veljalo, da so ljudje v ITju dokaj razgledani pa saj vidiš, da danes ne velja več tako.
Vsi ti liberalci, ki so bolj kot ne zrastli na sociali, se danes delajo premožne hohštaplerje. Iskreno povedano, premožnim se dobesedno jebe za te davčne odpustke, saj imajo tisoč in en obvod kako priti do keša.
Isto z najemodajalci, ti so si itak že postavili profitne cene tako ali drugače.
Takozvani sanjači, ki mislijo, da jim bo zdaj zdaj uspelo in bodo jutri služili po 10k na mesec. Kaj na mesec, na teden.

Mato989 je izjavil:

p1nky je izjavil:

Lenuharji so zato ker bi radi na račun bolj premožnih da manj premožni ali še huje nepremožni živijo... saj bolj premožni niso proti da manj premožni živijo, samo ne na njihov račun.

Tovariš, vam pa ni jasna ekonomija? Še en levičar, ki se pretvarja, da je desničar

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: aytim ()

Ja, sem kar razocarana. Prisla sem sem, ker naj bi bil to vseeno malo bolj intelektualni forum. Ampak ce je to to, kar slo ima, ni cudno, da nam gre slabo....
Jozef horvat, nsi, 2020

p1nky je izjavil:

Ja, sem kar razocarana. Prisla sem sem, ker naj bi bil to vseeno malo bolj intelektualni forum. Ampak ce je to to, kar slo ima, ni cudno, da nam gre slabo....

Ma ne, pač preplavljen je z desnimi plačanimi troli, tako kot 24ur, rtvslo,... ki blebetajo preproste neumnosti iz navodil in ves čas gonijo enako, ne glede, kaj jim rečeš.

Pač moderacije ne odstranjuje osebkov z večimi nicki, potem pa dobiš to, da tule dva plačana žreta živce vsem. V tej temi je na desni strani verjetno samo eden ali dva fizična osebka.

Zgodovina sprememb…

Tako Slovenija kot HR imata problem s pomanjkanjem delovne sile, ampak ja, čez 10 let bodo milijon Slovenskih delovnih mest prevzeli Hrvati, in to samo zato, ker je par direktorjev od tam.
Cel kup firm pri nas ima tuje lastništvo ali vodstvo, pa še kar obratujejo tukaj.

Če imaš premalo ljudi in kontrolo boš pri sebi obdržal dobro plačane službe, slabše plačane pa izvozil. Tako kot delajo Nemci že 50 let. Zato njihovi delavci za trakom dobijo po 20 jurjev bonusa, naši pa 630. Za isto delo.

3p ::

normada je izjavil:

Oprosti, prijatelj, ampak zaradi interventnega zakona bom pri €150k letnih prihodkih prihranil veliko.
Pri €150k zaslužka na s.p. bom plačal 8_800€ dohodnine in 16_808€ prispevkov, skupaj 25_608€. Skupaj bom torej na osebni TRR prejel 83% zaslužka, kar znese 124_392€. Zdaj pa sem bodisi moral odpreti d.o.o., kjer bi mi ostalo 58.5% zaslužka (DDPO + dividenda), kar znese 87_750€ ali pa zmanjšati poslovanje preko s.p.-ja na 120_000€ (torej reči stranki iz tujine, da lahko delam le 4 dni na teden), pa pri tem plačati 14_400€ dohodnine in 27_504€ prispevkov, skupaj torej bi mi ostalo cca. 65.1% zaslužka, kar znese 78_096€.

Dvomim, da bo karkoli od navedenega "bolelo" (pa itak ne bo bolelo, osebno poznam dva, ki sta v primeru, da bi ohranili staro vlado in staro davčno politiko nameravala spakirati kovčke in se seliti na Hrvaško, ter enega, ki je šel v Dubaj, pa sedaj resno razmišlja o vrnitvi) - vsekakor pa ne bo "bolelo" za 36_642€ oz. 46296€.

Bi pa hkrati ob znižanju davkov osebno močno poostril nadzor nad sivo ekonomijo. Na to je opozoril že Brodnjak, opažam pa tudi sam, pri klasični gradnji mi je skoraj vsak obrtnik sugeriral, če se lahko vsaj del opravljenih del plača brez računa, kar je absurd.

Ne, seveda ne bo bolelo. Nekdo, za keterega delodajalec brez SP davčne oaze nameni 150k, v javno blagajno plača okoli 75k (po novem bo nekaj manj, zaradi "kapice"). Iz tega plačamo skupne stroške, med drugim šolanje frocov, menjave kolkov in penzijo za vaše stare. Skratka, za penzijo tvoje mame prispeva zaposleni okoli 750 evrov, ti pa 250. Efektivno imamo dvokastni sistem. Ena kasta, ki od dela plača visok delež, in drugo, za katere velja povsem drugačen sistem.

Običajen odgovor na to je: pa odpri SP pa vidi, kako je to težko. Ja, to je verjetno pragmatična "rešitev", če te moralni maček ne daje preveč. Dejstvo pa je, da če se jutri vsi preselimo med normirance, lahko državo kar zapremo. Proračun / prispevki nam bodo padli na manj kot polovico. Efektivno lahko pozabimo javno zdravstvo, šolstvo, penzije, itd.

Enko velik problem je, da na tak način nepravičen sistem brez prisile na dolg rok ne more vzdržati. Zato pa so tisti, ki tovrstne davčne oazice uporabljajo, financirali kampanijo nove oblasti, ki jim je zdaj dolžna usluge. Kar je seveda zgolj korupcija na visokem nivoju. Ki vodi v pizdarijo. Ampak takrat bo "nič vijo, nič mislo, nič veo".

Ljudje, ki bojo spakirali če nekaj-nekaj so itak svoja kategorija. Brodnjak suče goflo, spakira pa ne. A res mislite, da, ne vem, JPMorgan komaj čaka, da ga zaposli za milijonček? No, pa recimo, da Brodnjaka še mogoče, ampak takih gobčičev je tisoče. A bo NLB novega "Brodnjaka" s težavo dobil celo za manj denarja. Dvomim. Denar parkirati v ECB za 3% in ljudem za denar na računih dajati 0,0001% in živeti od razlike, to res terja strokovnjaka. Vmes pa jamrati, da ljudje sicer odhajajo k Revolutu, ampak to samo zato, da bi prikrili dobičke od kripta.

Tvoja kolega, ki bi se selila na Hrvaško, nista niti poračunala, koliko bi pri takih dohodkih kot obrtnika plačala davkov na hrvaškem. "AI to the rescue!" Evo, naredil sem primerjavo za nekoliko nižji znesek, 70K bruto bruto (oz prihodek obrtnika), v Sloveniji in na Hrvaški.

Kategorija                | SLO (Zaposlen) | HR (Zaposlen) | SLO (Normiran s.p.) | HR (Obrt - nad mejo)
Neto izplačilo            | 36.300 €       | 38.500 €      | 56.800 €            | 46.000 €
Zasebni pokojninski sklad | 0 €            | 3.000 €       | 0 €                 | 2.500 € / leto

Glede poostritve nadzora nad sivo ekonomijo se seveda strinjam. Vendar pa je česa takega od te vlade še manj pričakovati. Ta vlada bo klestila javno upravo. Nadzor nad utajami pa izvaja kdo že? Ja, javna uprava. Ki bi jo bilo potrebno zaradi tega povečati.

A te ljudi bo najemal za 7500+ bruto, ker tile so zdaj največji problem, ki ga je treba interventno reševati? Ker sicer ni razloga, da bi najemal Hrvate namesto Slovencev, če so tisti, ki imajo manj kot 7500, pri nas že danes dovolj nizko obdavčeni, da jih ni treba razbremeniti.

Direktor Lidla za Slovenijo in Hrvaško ima sigurno več kot 7500. In načeloma mu je najbrž vseeno kje je, nemški upravi Lidla pa še bolj. Če mu ostane 20 jurjev več na leto 50 km gor-dol, mu pa najbrž ni več vseeno in bo poskusil dosečt svoje.

Utk je izjavil:

Če imaš premalo ljudi in kontrolo boš pri sebi obdržal dobro plačane službe, slabše plačane pa izvozil. Tako kot delajo Nemci že 50 let. Zato njihovi delavci za trakom dobijo po 20 jurjev bonusa, naši pa 630. Za isto delo.

Ti bos imel drzavo 20 bogatih slovrncev ostalo indijci
Sebicnez najvecji kle
Jozef horvat, nsi, 2020

Zgodovina sprememb…

delavec44 ::

3p je izjavil:

normada je izjavil:

Oprosti, prijatelj, ampak zaradi interventnega zakona bom pri €150k letnih prihodkih prihranil veliko.
Pri €150k zaslužka na s.p. bom plačal 8_800€ dohodnine in 16_808€ prispevkov, skupaj 25_608€. Skupaj bom torej na osebni TRR prejel 83% zaslužka, kar znese 124_392€. Zdaj pa sem bodisi moral odpreti d.o.o., kjer bi mi ostalo 58.5% zaslužka (DDPO + dividenda), kar znese 87_750€ ali pa zmanjšati poslovanje preko s.p.-ja na 120_000€ (torej reči stranki iz tujine, da lahko delam le 4 dni na teden), pa pri tem plačati 14_400€ dohodnine in 27_504€ prispevkov, skupaj torej bi mi ostalo cca. 65.1% zaslužka, kar znese 78_096€.

Dvomim, da bo karkoli od navedenega "bolelo" (pa itak ne bo bolelo, osebno poznam dva, ki sta v primeru, da bi ohranili staro vlado in staro davčno politiko nameravala spakirati kovčke in se seliti na Hrvaško, ter enega, ki je šel v Dubaj, pa sedaj resno razmišlja o vrnitvi) - vsekakor pa ne bo "bolelo" za 36_642€ oz. 46296€.

Bi pa hkrati ob znižanju davkov osebno močno poostril nadzor nad sivo ekonomijo. Na to je opozoril že Brodnjak, opažam pa tudi sam, pri klasični gradnji mi je skoraj vsak obrtnik sugeriral, če se lahko vsaj del opravljenih del plača brez računa, kar je absurd.

Ne, seveda ne bo bolelo. Nekdo, za keterega delodajalec brez SP davčne oaze nameni 150k, v javno blagajno plača okoli 75k (po novem bo nekaj manj, zaradi "kapice"). Iz tega plačamo skupne stroške, med drugim šolanje frocov, menjave kolkov in penzijo za vaše stare. Skratka, za penzijo tvoje mame prispeva zaposleni okoli 750 evrov, ti pa 250. Efektivno imamo dvokastni sistem. Ena kasta, ki od dela plača visok delež, in drugo, za katere velja povsem drugačen sistem.

Običajen odgovor na to je: pa odpri SP pa vidi, kako je to težko. Ja, to je verjetno pragmatična "rešitev", če te moralni maček ne daje preveč. Dejstvo pa je, da če se jutri vsi preselimo med normirance, lahko državo kar zapremo. Proračun / prispevki nam bodo padli na manj kot polovico. Efektivno lahko pozabimo javno zdravstvo, šolstvo, penzije, itd.

Enko velik problem je, da na tak način nepravičen sistem brez prisile na dolg rok ne more vzdržati. Zato pa so tisti, ki tovrstne davčne oazice uporabljajo, financirali kampanijo nove oblasti, ki jim je zdaj dolžna usluge. Kar je seveda zgolj korupcija na visokem nivoju. Ki vodi v pizdarijo. Ampak takrat bo "nič vijo, nič mislo, nič veo".

Ljudje, ki bojo spakirali če nekaj-nekaj so itak svoja kategorija. Brodnjak suče goflo, spakira pa ne. A res mislite, da, ne vem, JPMorgan komaj čaka, da ga zaposli za milijonček? No, pa recimo, da Brodnjaka še mogoče, ampak takih gobčičev je tisoče. A bo NLB novega "Brodnjaka" s težavo dobil celo za manj denarja. Dvomim. Denar parkirati v ECB za 3% in ljudem za denar na računih dajati 0,0001% in živeti od razlike, to res terja strokovnjaka. Vmes pa jamrati, da ljudje sicer odhajajo k Revolutu, ampak to samo zato, da bi prikrili dobičke od kripta.

Tvoja kolega, ki bi se selila na Hrvaško, nista niti poračunala, koliko bi pri takih dohodkih kot obrtnika plačala davkov na hrvaškem. "AI to the rescue!" Evo, naredil sem primerjavo za nekoliko nižji znesek, 70K bruto bruto (oz prihodek obrtnika), v Sloveniji in na Hrvaški.

Kategorija | SLO (Zaposlen) | HR (Zaposlen) | SLO (Normiran s.p.) | HR (Obrt - nad mejo)
Neto izplačilo | 36.300 € | 38.500 € | 56.800 € | 46.000 €
Zasebni pokojninski sklad | 0 € | 3.000 € | 0 € | 2.500 € / leto

Glede poostritve nadzora nad sivo ekonomijo se seveda strinjam. Vendar pa je česa takega od te vlade še manj pričakovati. Ta vlada bo klestila javno upravo. Nadzor nad utajami pa izvaja kdo že? Ja, javna uprava. Ki bi jo bilo potrebno zaradi tega povečati.

Že premisa je neumna, ker primerjaš redno zaposlenega z normiranim sp-jevcem. Zakaj to dvoje ni primerljivo smo že 100x napisali.
V tvojo tolažbo pa nisi edini, so tudi nekateri novinarji, ki potem pišejo senzacionalistične članke.

Aja saj res, za veliko vecino je tak folk za v jark pa zagrebst. Ampak tak folk pa naj dela za vas a ne
Da vas ni sram tega napisat. Vcasih ce bi kdo to izjavil bi ga druzba izlocila, zdaj je pa to kao kul. Spomnite se, ko boste sami, kok je kul bit sam
Jozef horvat, nsi, 2020

Zgodovina sprememb…

aytim je izjavil:

Nekoč je veljalo, da so ljudje v ITju dokaj razgledani pa saj vidiš, da danes ne velja več tako.
Vsi ti liberalci, ki so bolj kot ne zrastli na sociali, se danes delajo premožne hohštaplerje. Iskreno povedano, premožnim se dobesedno jebe za te davčne odpustke, saj imajo tisoč in en obvod kako priti do keša.

To je bilo pa že kar pred davnimi časi, ko so v fohu prevladovali ljudje, ki so reč delali z veseljem.
Danes je v ITju kup ljudi, ki so se ga prijeli, ker je to kao dosti denarja za fino delo.
Danes je prevladujoča tema druga: "We're Only in it for the Money".
In ljudje, ki so v tem zaradi denarja, seveda sanjajo predvsem kako bi njim na računu ostalo več €. Vse drugo pa lahko crkn€.

Pa saj ni nič drugače z zdravništvom. In še kako branžo, z nadpovprečnimi plačami.

Premožnim se seveda jebe, ker premožni pač ne živijo od plače. Kapitalski dohodki pa so obdavčeni precej manj od plač. A o tem se seveda ne govori. Psst. Miška lula!

jernejl ::

Utk je izjavil:

Če imaš premalo ljudi in kontrolo boš pri sebi obdržal dobro plačane službe, slabše plačane pa izvozil.
Sure thing. Čistilke in prodajalce bomo izvozili. Pa prahu bomo rekli, naj se nabira v tujini, namesto pri nas. In narod, ko bo lačen, bomo po kruh in mleko poslali v štacuno v Zagreb. Dodana vrednost pri nas bo tako zagotovo šla To The Moon.

Je pa nekaj res. Če bi davčno razbremenil čistilke in prodajalce, bi se ta denar precej hitreje obrnil v gospodarstvu in bolj vplival na rast BDP kot pa, če razbremeniš nekoga, ki itak dobi več, kot zapravi.

delavec44 je izjavil:

Že premisa je neumna, ker primerjaš redno zaposlenega z normiranim sp-jevcem. Zakaj to dvoje ni primerljivo smo že 100x napisali.
V tvojo tolažbo pa nisi edini, so tudi nekateri novinarji, ki potem pišejo senzacionalistične članke.

Premisa, da se normirani SP v veliki meri ne izkorišča za davčno oazo, in gre le za iskreno poenostavitev poslovanja za pridnega obrtnika, je tudi zelo naivna.
Ja, za mizarja, ki ima letno 40k prihodkov, in 20k stroškov za material, to ni davčna oaza. Za razne svetovalce, ITjevce, in druge mešalce megle, katerih strošek je laptop, pa je.

endelin ::

Proračunske hijene in kolači se že zbirajo okoli plena. ;)
Je sploh kakšen sindikat v sloveniji ki se zavzema še za koga drugega kot dobro plačana uradniška mesta?;)
Sramotno gledati, kako se sindikatom jebe za navadne delavce.

Upam da bo kaj pameti na strani ustavnega sodišča (ki ga sicer obvladuje kamarila zato malo dvomim) in se prepreči ta semenj ničevosti sindikatov in "skrajno levih" iz proračuna napajanih skupin za zavarovanje privilegijev nekaterih.:)

Zgodovina sprememb…

• spremenil: endelin ()

3p je izjavil:

delavec44 je izjavil:

Premisa, da se normirani SP v veliki meri ne izkorišča za davčno oazo, in gre le za iskreno poenostavitev poslovanja za pridnega obrtnika, je tudi zelo naivna.
Ja, za mizarja, ki ima letno 40k prihodkov, in 20k stroškov za material, to ni davčna oaza. Za razne svetovalce, ITjevce, in druge mešalce megle, katerih strošek je laptop, pa je.

Če se zadeva izkorišča in kaže znake rednega delovnega razmerja so zato inšpektorji, da nabijejo velike kazni in poračun prispevkov in davkov za nazaj. Novinarjem Financ in še komu so v preteklosti že. Žal pa določene zadeve tudi padejo potem na sodišču.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: delavec44 ()

delavec44 je izjavil:

3p je izjavil:

delavec44 je izjavil:

Če se zadeva izkorišča in kaže znake rednega delovnega razmerja so zato išpektorji, da nabijejo velike kazni in poračun prispevkov in davkov za nazaj. Novinarjem Financ in še komu so v preteklosti že. Žal pa določene zadeve tudi padejo potem na sodišču.

Ja, pri nas inspektorji redno lovijo vse prekrskarje hahahhahahhaha
Jozef horvat, nsi, 2020

Tudi za zdravstvo je treba nekaj nujno narediti. Kamarila je naredila to da imamo večurne vrste pred domovi. Kot da smo nek shithole. Če je komu to normalno .... Haha

endelin je izjavil:

Tudi za zdravstvo je treba nekaj nujno narediti. Kamarila je naredila to da imamo večurne vrste pred domovi. Kot da smo nek shithole. Če je komu to normalno .... Haha

Zdaj ne bo vrst, ker bos moral placati. Bos umrl kar doma
Jozef horvat, nsi, 2020

Samo pogledam vojščake kebre in jenulle kako grozijo in mi gre na bruhanje. Vedno eni in isti zajedalci v proračun. Vsi bi živeli na tuj račun.

Zgodovina sprememb…

čudno kako kriminalno koruptivno kamarilo kar naenkrat skrbi proračunska luknja. Prej so slabo leto dni dobesedno kupovali volivce:)):))

Zgodovina sprememb…

Saj ni važno kam so odšli. Povej: Torej za te moje znance in tvojih 40 je kdo kriv, da so že odšli?

Tvoji znanci so mutibarici, ki imajo firmo na hr zaradi nizjih davkov, poslujejo pa v slo. Zelo sporno pocetje torej. Se motim?

Pazi, se malo, pa bos napisal, kako so ti vsec sneziceve davcne optimizacije. No saj, glede na to, kaj zagovarjas, verjetno zagovarjas tudi to

endelin je izjavil:

čudno kako kriminalno koruptivno kamarilo kar naenkrat skrbi proračunska luknja. Prej so slabo leto dni dobesedno kupovali volivce:)):))

Cudno, kako tebe sedaj ne skrbi za zdravnika?
Jozef horvat, nsi, 2020

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: p1nky ()

Ti vlečeš neumne zaključke iz riti. Sicer pa sploh ni pomembno kje posluješ (večina itak dela za tujino) ampak kje imaš davčno rezidentstvo. A je drugače tudi mariborčan, ki dela v Avstriji sporen?

Tole je pa tvoj nizek standard:
https://cekin.si/nepremicnine/najem/za-...

Torej za te moje znance in tvojih 40 je kdo kriv, da so že odšli?

Zgodovina sprememb…

• spremenil: delavec44 ()

Si lepo potrdil, hvala
Jozef horvat, nsi, 2020

Gambino ::

2020 - 5811 ljudi
2021 - 5815 ljud
2022 - 6430 ljudi
2023 - 5627 ljudi
2024 - 5098 ljudi
2025 - cca med 5000 in 5300 ljudi

Zgoraj je našteto koliko slovenskih državljanov se je odselilo po letih.

V času JJa je odšlo kar nekaj več ljudi, kot v Golobovi vladi in tandenca gre navzdol.

A kdo verjame, da bomo s temi ukrepi kaj spremenili? Teh ljudi nad 7k5E je omejeno in so v osnovi to osebe, ki ne odhajajo ven, odhajajo mladi, ti pa ne vidijo niti polovico omenjene plače. Tako da so to bučke, ki jih prodaja JJeva koalicija!

Ne, sam en folk je kle pozresen zloben sebicen

Meni je tako smešno ko opletate s sebičnostjo tisti ki običajno dobite od sistema več kot dajete...

Če bi imeli 10k plače bi pa enako pizdili koliko vam država vzame... če pa ne bi, pa ne vem zakaj nimate 10k da bi financirali nesebično države? Potrudite se...

Meni je povsem jasno da nekaj davkov mora bit, samo med NEKAJ in toliko kot je v SLO pa je pač preveč... sploh glede na to kakšne neumnosti financiramo

Še vedno je pa ta "interventni zakon" eno skropucalo, to pa je dejstvo...

Kolikor zate vem, si bil solgo časa na minimalki in takrat sta za to bila kriva država in delodajalec. Potem si si našel neko recimo da okej plačano službo in kar na enkrat so bili krivi vsi ostali ljudje in država.
Deugi ljudje so bili nesposobni, zato so slabo plačani. Pri tebi je kriva država, da si tako plačan, sicer bi bilo boljše.
Nesposobni so vsi okrog tebe. Ostali, ki delajo za manj, država ki tebi preveč vzame.
Dedek in babica, ki sta nesposobna bila kaj prišparati, na koncu koncev si nesposoben tudi ti, ker ne zmoreš izpolniti enega lista za dolgotrajno oskrbo. Aja, ne. To je kriva država.
Pa da bi lahko rekli, da delaš za nek bizarno visok denar. Ne. Delaš tam za neko proletariat plačo.

p1nky je izjavil:

FireSnake je izjavil:

p1nky je izjavil:

Pa jurja za minimalca je pa mal prevec a ne ;))

jajo je sprejel zakon, da bi bil minimalac 1022€.
Pa je pernati to preprečil. Ni lepo, da to podpiraš!

Ewo poglej
https://www.finance.si/zdravniki-so-dob...

Zdravstvo papa a ne? A si miljonar, si bos placeval? Js pokam iz slo, ce tole ne pade ASAP. Pa niti pod razno ne bom edina.

V glavnem, VSI DESNI:
Povejte, kako je tale zgornji clanek dober?? Povejte, ker ce res nimate vec k 7500 na mesec, bodte tudi vi j...jeza!!!!!!!!!

Kar spakiraj. Manj pacientov kot si ti, bolje nam bo.

A ti si prav un simbol slabih ljudi? Daj zamisli se. Zaradi takih, kot si ti, je svet slabsi.

Pa se nekaj, kreten. Tudi tebi bo slabo, ko kle folk ne bo imel za jest

Slo tech - kraj slabih ljudi

Slabši je zarad nesposobnih levakov. Kaj pa so vam dali levaki zadnja 4 leta? Nićjo davčno olajšavo, dodatne prisilne prispevke na plačo, še bolj razsuli zdravstvo?

No, da opomnimo . En procent od plače je zrihtal Janez. Dodatno zavarovanje je šlo iz odhodka po plači direkt na odhodek iz plače. Pri tem smo se rešili pa zar deset milijonov pijavkinih EUR

Zgodovina sprememb…

• odbrisalo: Samael ()

En procent od plače je zrihtal Maljevac.

bm1973 ::

Pravzaprav 2%. Za s.p.

Pri plači 1% plača še delodajalec...
Hlapci! Za hlapce rojeni, za hlapce vzgojeni, ustvarjeni za hlapčevanje.
Gospodar se menja, bič pa ostane, in bo ostal za vekomaj; zato, ker je hrbet
skrivljen, biča vajen in željan! [Ivan Cankar]

delavec44 je izjavil:

Zakon o dolgotrajni oskrbi (kratica: ZDOsk) je zakon, ki je v Republiki Sloveniji v uporabi od 18. januarja 2022.[1] Državni zbor Republike Slovenije ga je sprejel 9. decembra 2021, v Uradnem listu (št. 196/21) pa je bil objavljen 17. decembra istega leta.[2]

bm1973 je izjavil:

Pravzaprav 2%. Za s.p.

Pri plači 1% plača še delodajalec...

Irelevantno

Zgodovina sprememb…

Kolikor zate vem, si bil solgo časa na minimalki in takrat sta za to bila kriva država in delodajalec. Potem si si našel neko recimo da okej plačano službo in kar na enkrat so bili krivi vsi ostali ljudje in država.

Seveda je bila država kriva, ampak to zato ker je preveč obdavčevala plače in si za 200EUR povišice moral dat 350 EUR bruto... namesto 200EUR... ampak to je druga zgodba... sicer sem bil dokaj kratek čas res na minimalcu, večino časa sem bil na minimalcu +100-200EUR... to pa ravno zaradi države ja...

Seveda, ampak vprašaj se, SMO TO MI KRIVI? Sem jaz Kriv da on tako živi? Da je treba meni jemat? Vidiš tu je težava vaše logike... vi bi jemali nam ki se trudimo da bi dali onim ki se trudijo manj ali ne dovolj

Mato, ti si en revež, ki si domišlja, da nekaj ima in sanja kako mu bodo nekaj bajnega vzeli. Tistim, ki bi jim dejansko morali vzeti, se ti pa smetjijo, ko jih zagovarjaš.

Enako ostala svojat, ki ima eno stanovanje za oddajat, pa brani tisti drobiž, posredno pa s tem brani tiste, ki imajo desetine stanovanj.

In enako, pri vsem ostalem, stanovanja so uporabljena samo retorično, ker vem, da sicer ne boste razumeli.

Seveda nimam dosti, ampak ne bi rad da se mi to obdavčuje zato ker sem zdaj kupil še 1 stanovanje, ker pač nesposobna čistilka ne zmore kupit svojega... tu je problem...

Jaz sem prvi za to da se pomaga čistilki, ampak naj to delajo pro bono tisti ki jim je tako mar za njih, ne pa na silo z mojim denarjem...

Še enkrat. Si nepomembna statistična napaka napram temu, koliko denarja bo priteklo v proračun napram drobižu, ki ga boš ti plačal.

Z zagovarjanjem tvojega "stanovanja" (in vsega ostalega, na temo kapitala) si samo serješ na glavo, ker potem plačaš drugih davkov več - ker pač tisti, ki pa imajo 100 stanovanj ne plačajo več)

In to je enaka fora pri vsem tem desničarskem sranju od davkov, sami so nule, zaradi nekega svojega drobiža pa potem rešejujo prave kite pred obdavčenjem.

Zgodovina sprememb…

• odbrisalo: Samael ()

endelin je izjavil:

Je govora o zdravniški ali politični kamarili? Ker kažejo s prstom eni na druge.

In, ja, od te oblasti je pričakovati, da bo nekaj naredila.

Bistveno bo okrepila zasebni del zdravstvene mreže. S tem bojo v v javnem delu vrste še daljše. In v kompletu komercialna zavarovanja s kritjem za zdravljenje v zasebni mreži ali pa plačilo "iz denarnice". V zasebnem delu bo manj gneče, ker se v večji meri ne bo financiral solidarnostno, in si ga ljudje z mediansko plačo pač večinoma ne bojo privoščili, zato ker cene tam ne bojo izračunane kot delež plače, ampak bojo zneski pač enaki za cesarja in konja. Ampak če boš € ali zavarovanje imel, boš kar hitro na vrsti. Za operacijo kolena seveda.

Če te bo infarkt ali valjar, bo pa seveda jeba. To pri nas zasebnikom ne diši.

Mato989 je izjavil:

Seveda je bila država kriva, ampak to zato ker je preveč obdavčevala plače in si za 200EUR povišice moral dat 350 EUR bruto... namesto 200EUR... ampak to je druga zgodba... sicer sem bil dokaj kratek čas res na minimalcu, večino časa sem bil na minimalcu +100-200EUR... to pa ravno zaradi države ja...

Kaviar socialist lol

aytim je izjavil:

delavec44 je izjavil:

Zakon o dolgotrajni oskrbi (kratica: ZDOsk) je zakon, ki je v Republiki Sloveniji v uporabi od 18. januarja 2022.[1] Državni zbor Republike Slovenije ga je sprejel 9. decembra 2021, v Uradnem listu (št. 196/21) pa je bil objavljen 17. decembra istega leta.[2]

Zakon o dolgotrajni oskrbi (ZDOsk-1), ki je trenutno v veljavi, je bil v Državnem zboru sprejet 17. julija 2023.

-1 napram originalu ne spreminja kaj dosti.
Lah se greva teh igerc, a dejstva ostajajo

Mato989 je izjavil:

Po desničarski logiki če bi bil sposoben, bi zaslužil bistveno več. Torej si levičar

Zgodovina sprememb…

aytim je izjavil:

Razen 1% ja. Igrice se greš ti. Poleg zavajanja.

Pred tem je bil sicer decembra 2021 (pod prejšnjo vlado) sprejet prvotni zakon (ZDOsk), vendar je bila z novim zakonom iz leta 2023 njegova vsebina bistveno spremenjena in urejena na nov način.

Financiranje: Od 1. julija 2025 je predvideno tudi plačevanje novega obveznega prispevka za dolgotrajno oskrbo v višini 1 % (za delodajalce, delojemalce in upokojence).

Kaj je bilo spremenjeno?

Pa pismo no, maš AI pa ga vprašaj.

Glavne spremembe, ki jih je prinesel novi zakon (ZDOsk-1) iz leta 2023 v primerjavi s tistim iz leta 2021, se nanašajo predvsem na način financiranja, širitev pravic in jasnejšo časovnico izvajanja.

Tukaj so ključne razlike:

1. Nov način financiranja (Prispevek)
To je bila najpomembnejša in hkrati najbolj odmevna sprememba. Prejšnji zakon ni imel trajno določenega vira financiranja.

Nov prispevek: Od 1. julija 2025 se uvaja obvezni prispevek v višini 1 %.

Kdo plača? Delodajalci (1 %), delojemalci (1 %) in upokojenci (1 % od neto pokojnine).

Samostojni podjetniki in kmetje: Plačajo 2 % (ker so hkrati delodajalci in delojemalci).

2. Oskrbovalec družinskega člana
Novi zakon je izboljšal status tistih, ki doma negujejo svoje bližnje:

Višje nadomestilo: Plačilo za oskrbovalca se je povišalo (prej je bilo vezano na minimalno plačo, zdaj je določeno v fiksnem znesku, ki je višji).

Več dopusta: Oskrbovalec ima pravico do 21 dni načrtovane odsotnosti na leto, v tem času pa se oskrbovani osebi zagotovi nadomestna oskrba v instituciji.

3. Vstopne točke na Centrih za socialno delo (CSD)
Namesto da bi se ljudje obračali na različne urade, so vstopne točke zdaj na CSD-jih. Tam strokovni delavci:

Svetujejo uporabnikom.

Izvedejo oceno upravičenosti na podlagi novega orodja.

Pripravijo osebni načrt storitev.

4. Jasna definicija pravic
Zakon je natančno razdelal pet osnovnih pravic, ki se uvajajo postopno:

Oskrba na domu: Pomoč pri osnovnih dnevnih opravilih (oblačenje, hranjenje) in gospodinjskih opravilih.

Oskrba v instituciji: Storitev v domovih za starejše (uporabnik po novem plača le namestitev in hrano, nego pa krije zavarovanje).

Oskrbovalec družinskega člana: Možnost, da bližnji pusti službo in prejema nadomestilo za nego doma.

Denarni prejemek: Namesto storitev lahko uporabnik izbere mesečni znesek denarja.

E-oskrba: Brezplačni pripomočki za klic na pomoč v sili (npr. gumbi za pomoč na daljavo).

5. Državni proračun kot varovalka
Če zbrana sredstva iz 1-odstotnega prispevka ne bodo zadoščala za pokritje vseh potreb, se bo razlika (do 190 milijonov evrov letno) pokrivala neposredno iz državnega proračuna.

Na kratko: Novi zakon je vzpostavil sistem, ki naj bi bil finančno vzdržen na dolgi rok, hkrati pa je dal večji poudarek na to, da ljudje čim dlje ostanejo v domačem okolju namesto v domovih za starejše.

aytim je izjavil:

Mato989 je izjavil:

Po desničarski logiki če bi bil sposoben, bi zaslužil bistveno več. Torej si levičar

Saj zato pa sem... ampak zdaj mi pa hočejo jemat stran več procentov ker sem več zaslužil... to sem pa proti :)

Mato989 je izjavil:

aytim je izjavil:

Mato989 je izjavil:

Saj zato pa sem... ampak zdaj mi pa hočejo jemat stran več procentov ker sem več zaslužil... to sem pa proti :)

Če bi resnično bil sposoben, ti novi zakoni ne bi kaj več odjemali temveč zgolj dajali.

aytim je izjavil:

Mato989 je izjavil:

aytim je izjavil:

Mato989 je izjavil:

Če bi resnično bil sposoben, ti novi zakoni ne bi kaj več odjemali temveč zgolj dajali.

Daj ne trollaj.
««
45 / 64
»»