» »

Desna koalicija: Interventni zakon 2026

Desna koalicija: Interventni zakon 2026

Temo vidijo: vsi
««
2 / 24
»»

krepelce ::

Mato989 je izjavil:

A ti realno misliš, da bodo privatne klinike sprejele neko pogojevanje, ki jih lahko zaradi nekaj rakavih bolnikov spravi v minus?

Kako pa zmorej oto Švicarji pa še kera država?

S Švicarji kar odnehaj, pri taki finančni injekciji zlatih zob, ki so jo oni dobili, bi tudi Slovenija zmogla marsikaj.

Kako zmorejo Švicarji plačevati davke?

Zgodovina sprememb…

• predlagalo izbris: FireSnake ()

Mato989 ::

krepelce je izjavil:

Mato989 je izjavil:

A ti realno misliš, da bodo privatne klinike sprejele neko pogojevanje, ki jih lahko zaradi nekaj rakavih bolnikov spravi v minus?

S Švicarji kar odnehaj, pri taki finančni injekciji zlatih zob, ki so jo oni dobili, bi tudi Slovenija zmogla marsikaj.

Da da, majo podobno Čehi in Nizozemci...
Če sem pomagal, se priporočam za uporabo linka!
KUCOIN EXCHANGE link: https://www.kucoin.com/#/?r=E3I9Ij
BINANCE EXCHANGE link: https://www.binance.com/?ref=10161115

p1nky ::

Mato989 je izjavil:

Sry mato, bom samo del ai odgovora kopirala, ki govori o placevanju:

3. Administrativne in socialne težave za bolnike
Švica ima izjemno kakovostno zdravljenje, vendar:

bolniki po preživetju raka pogosto naletijo na težave pri zavarovanju,

zavarovalnice lahko zavrnejo ali močno podražijo police zaradi pretekle diagnoze,

zato poteka kampanja za uvedbo pravice do pozabe (Right to Be Forgotten), ki bi omejila, kako dolgo morajo bolniki razkrivati preteklo bolezen.

To je pomembna razlika v primerjavi s Slovenijo, kjer so takšne prakse bistveno bolj omejene.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: p1nky ()

p1nky je izjavil:

@mato
Vec denarja - hitrejsa storitev

Bullshit... v SLoveniji imamo več denarja od 1991 v zdravstvu pa so ene storitve še kasneje... torej ne lagat prosim.

NIHČE OD VAS ne bi sprejel da plačujete kasno 1k letno in avto razfukate in čakate 2 leti na popravilo, VSI BI PIZDILI... ampak v zdravstvu pa to da plačate letno 1,5k+ in čakate 2 leti ZAGOVARJATE, pa je telo eno samo avtov pa kolko hočeš...

@mato
V svici ni dobro imeti kronicne bolezni. Vprasaj ai, razen ce mislis, da laze, pa poisci na spletu

To je pomembna razlika v primerjavi s Slovenijo, kjer so takšne prakse bistveno bolj omejene.

In če so... vsak normalen razume da se večno "popravljat" uničenega avta (telesa) pač ne splača več, nekje je točka preloma

Pač če imaš z avtom same probleme ga fukneš na odpad... ker se ne splača enako je z ljudmi, če bomo vse zdravili večno bo smao denar šel zdravstvu in farmaciji.

Zakaj živite v iluziji da je pač človeško tleo nek diamant in bi morali vsakega financirat neomejeno za vse težave ki jih ima, samo SLovenci to zmorete sproducirat.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Mato989 ()

Ok, samo toliko, da ves, ce se v slo zeli nekdo boriti za zivljenje, mu to omogocimo, v svici, ce nimas denarja, ocitno ne vedno.

Ja, jaz si zelim ziveti v drzavi, kjer zdravimo ljudi. In zelo bom vesela, ce bom prevec vplacala v zd blagajno, ker bo to, ce bom docakala tudi starost, pomenilo, da nisem imela veliko zd tezav ;)

Zgodovina sprememb…

Mato989 je izjavil:

In če so... vsak normalen razume da se večno "popravljat" uničenega avta (telesa) pač ne splača več, nekje je točka preloma

No ja, v državnem zdravstvenem sistemu ne smejo razmišljati na tak način. Dokler obstaja možnost za ozdravitev, zdravijo.

Ti misliš, da bo zasebnik, ki mu to dejansko direktno odžira zaslužek počel na enak način?

Zgodovina sprememb…

• spremenil: krepelce ()

Nekatere stvari morajo biti z razlogom drzavne

p1nky je izjavil:

Ok, samo toliko, da ves, ce se v slo zeli nekdo boriti za zivljenje, mu to omogocimo, v svici, ce nimas denarja, ocitno ne vedno.

Ja, jaz si zelim ziveti v drzavi, kjer zdravimo ljudi. In zelo bom vesela, ce bom prevec vplacala v zd blagajno, ker bo to, ce bom docakala tudi starost, pomenilo, da nisem imela veliko zd tezav ;)

Ampak zdraviti ljudi katerih ni mogoče ozdravit je metanje denarja v smeti... vedno je neka točka kjer zdravljenje ne POZDRAVI do konca, in na tej točki se potme začne PROFIT farmacije, to je podaljševanje lajfa ki je z goro tablet... to paj e storšek nas vseh in je slab.

Jaz osebno bi recimo razdelil zdravstov na 2 dela torej na del kjer se POZDRAVI OSEBO in na del kjer se NIKOLI VEČ NE POZDRAVI na PRVOTNO STANJE...

Prvi del je ZMERAJ SMISELN in bi ga morali prednostno obravnavat... drugi del pa samo če oseba participira... ker to da mi vsi plačujemo kroničnim bolnikom nenehno oskrbo je pač slabo za nas vse... taki pač naj po naravni poti umrejo čimprej in se rešijo zadeve... kot je v naravi.

p1nky je izjavil:

Zdravstvo ni eno izmed njih... policija in vojska pa ja... pa tudi davčna...

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Mato989 ()

Mimogrede, Matov sistem sicer uprablja Nemčija, ampak malo drugače, kot si on predstavlja, v Sloveniji ni enega samega privatnega zdravstva, ki bi to preživel:

Funkcionalna enakovrednost: V Nemčiji so razlike v ponudbi storitev med javnimi in zasebnimi bolnišnicami minimalne. Zasebne klinike, ki so vključene v javno mrežo, morajo zagotavljati enak nabor storitev kot javne, da so upravičene do financiranja iz socialnih zdravstvenih zavarovanj.

Prepoved "pobiranja smetane" (Cream-skimming): Sistem je zasnovan tako, da zasebni izvajalci ne morejo opravljati le dobičkonosnih posegov (npr. estetskih ali lažjih operacij), medtem ko bi zahtevne in drage primere prepuščali državi. Financiranje preko sistema diagnozi prilagojenih skupin (DRG) zagotavlja, da so plačila standardizirana glede na težavnost primera, ne glede na to, ali je bolnišnica javna ali zasebna.

Vstop v javno mrežo: Zasebna klinika mora za pridobitev pogodbe z zavarovalnicami dokazati, da izpolnjuje potrebe v regiji, kar vključuje tudi izvajanje nujnih in manj dobičkonosnih storitev.

Zgodovina sprememb…

energetik ::

Mato989 je izjavil:

Zakoni so slabi, to pa zato ker spet večinsko ne pomagajo SREDINI torej zaposlenemu z 2k bruto plače... ta od teh predlogov ne bo imel nič, razen bojda malo nižje cene hrane.

Celoten interventni zakon bi moral bit napisan v 1 stavku:

SPlošna olajšava se da na 10.000 EUR... ali še bolje na nivo minimalca... to bi pomagalo VSEM.

Ne razumem niti kot desničar zakaj PENZIČI NAJ NE BI PLAČEVALI oskrbe... a nismo solidarni v obe smeri? Penziči ki danes prejemajo oskrbo niso 40 let plačevali v njo, torej ne razumem zakaj vsaj teh nekaj let jim ne bi znižali pokojnin za 1% za tole? In ja tudi če pomislimo absurd da penzič z 500 eur plačuje 1% za onega z 1.300 v DSO ki ma subvencijo ampak to je problem dolgotrajne oskrbe kot take, rešitev je spremembo zakona DO ne ukinitev plačevanja

SOCIALNA KAPICA JE NAJVEČJI TAROJANSKI KONJ EVER...

There I said it, kot DESNI volilec ves moj lajf...

Enako pravim tudi jaz, ko ekonomsko desni volilec. Interventno bi od novega DZ pričakoval predlog, da se zniža št. ministrstev za vsaj 6-8 komadov, ukine financiranje verskih skupnosti in podobne zadeve. Sploh ker je podpisan Stevo.

OK, kapica, da se morda privabi kakšno firmo več, ampak v ta namen bi bilo potrebno spustiti splošni davčni primež na delo. DDV naj ostane enak, lahko tudi kak % večji, da se pokrije izpad od davka na delo. Tako da ni mi točno jasno, kaj so predlagatelji točno hoteli s tem doseči.
vires in numeris

krepelce je izjavil:

Mimogrede, Matov sistem sicer uprablja Nemčija, ampak malo drugače, kot si on predstavlja, v Sloveniji ni enega samega privatnega zdravstva, ki bi to preživel:

Funkcionalna enakovrednost: V Nemčiji so razlike v ponudbi storitev med javnimi in zasebnimi bolnišnicami minimalne. Zasebne klinike, ki so vključene v javno mrežo, morajo zagotavljati enak nabor storitev kot javne, da so upravičene do financiranja iz socialnih zdravstvenih zavarovanj.

Prepoved "pobiranja smetane" (Cream-skimming): Sistem je zasnovan tako, da zasebni izvajalci ne morejo opravljati le dobičkonosnih posegov (npr. estetskih ali lažjih operacij), medtem ko bi zahtevne in drage primere prepuščali državi. Financiranje preko sistema diagnozi prilagojenih skupin (DRG) zagotavlja, da so plačila standardizirana glede na težavnost primera, ne glede na to, ali je bolnišnica javna ali zasebna.

Vstop v javno mrežo: Zasebna klinika mora za pridobitev pogodbe z zavarovalnicami dokazati, da izpolnjuje potrebe v regiji, kar vključuje tudi izvajanje nujnih in manj dobičkonosnih storitev.

Kot zgleda uporabljajo točno tako kot jaz menim... torej mene ne zanima ali je privatnik ali državna ustanova, mene zanima kje bom ČIM PREJ na vrsti... to je edino merodajno za bolnika... pač ob podobni oskrbi seveda

Mato989 je izjavil:

Ampak zdraviti ljudi katerih ni mogoče ozdravit je metanje denarja v smeti... vedno je neka točka kjer zdravljenje ne POZDRAVI do konca, in na tej točki se potme začne PROFIT farmacije, to je podaljševanje lajfa ki je z goro tablet... to paj e storšek nas vseh in je slab.

Na referendumu so ti katolibani dokazali, da to ne drži niti takrat, ko sam želiš umreti.

Mato989 je izjavil:

krepelce je izjavil:

Kot zgleda uporabljajo točno tako kot jaz menim... torej mene ne zanima ali je privatnik ali državna ustanova, mene zanima kje bom ČIM PREJ na vrsti... to je edino merodajno za bolnika... pač ob podobni oskrbi seveda

Ampak to nima nič z našim sistemom. In tudi nikjer ni videti niti zametkov kakršnekoli kontrole ali prisile. Kar se kaže v našem sistemu je ZDA princip.

Zgodovina sprememb…

• predlagalo izbris: FireSnake ()

Mato989 je izjavil:

p1nky je izjavil:

Jaz osebno bi recimo razdelil zdravstov na 2 dela torej na del kjer se POZDRAVI OSEBO in na del kjer se NIKOLI VEČ NE POZDRAVI na PRVOTNO STANJE...

Prvi del je ZMERAJ SMISELN in bi ga morali prednostno obravnavat... drugi del pa samo če oseba participira... ker to da mi vsi plačujemo kroničnim bolnikom nenehno oskrbo je pač slabo za nas vse... taki pač naj po naravni poti umrejo čimprej in se rešijo zadeve... kot je v naravi.

p1nky je izjavil:

Zdravstvo ni eno izmed njih... policija in vojska pa ja... pa tudi davčna...

A ves kje je ta tocka, na zalost? Potem pa ti bom dodala se ironijo.

Ta tocka je npr pri drazjih tretmajih. Jih ne dobijo vsi.
Pri drazjih pripomockih, itd zato, da dobijo vsi vsaj nekaj. Ce imas denar, doplacas za boljse

In neha se pri dolocenih redkih boleznij, za katere ni niti potrjenega zdravila v eu (ja, zda se ne uposteva) . In kljub temu zdravimo marsikaksno redko bolezen, kjer je zdravilo potrjeno v eu, ceprav je zelo zelo drago. Obicajno gre za otroke.

Ne vem, ali si spremljal, da ironicno pa desnica zagovarja, da pozdravimo in damo miljone za ciszo vse redke bolezni, tudi ce niso priznana v eu. Najboljse, da jih kar razvijemo.
Ampak za veliko vecje stevilo tistih, ki imajo obicajnejse bolezni, in cenejsa zdravljenja, pa ni posluha....ironija pac

primoz4p ::

Kaj spada pod zdravstvo?
a) zdravnik
b) zavarovalničar

Kaj pa pod javno zdravstvo? Kje je oz. mora biti pri tem država?

@mato
In ja, zdravstvo je meni ena najbolj pomembnih stvari v drzavi

primoz4p je izjavil:

Kaj spada pod zdravstvo?
a) zdravnik
b) zavarovalničar

Zavarovalničar. Nujno. Tega ne smeš spustiti iz rok, sicer si izgubil edino kontrolo nad zasebnimi zdravniki, ki jo imaš.

p1nky je izjavil:

@mato

Ne ni, najbolj pomembna je PREVENTIVA... zdravstvo je pa KURATIVA... najbolj pomembno bi bilo da bi v državi (šolah) se naučili zdravo kuhat, jest in se več gibali in manj sedeli... to je veliko bolj pomembno kot pa zdravstvo.

primoz4p ::

krepelce je izjavil:

primoz4p je izjavil:

Kaj spada pod zdravstvo?
a) zdravnik
b) zavarovalničar

Zavarovalničar. Nujno. Tega ne smeš spustiti iz rok, sicer si izgubil edino kontrolo nad zasebnimi zdravniki, ki jo imaš.

Torej?
Zakaj se napada zdravnike, če obstaja priročen vzvod nad njimi?

Mato989 je izjavil:

p1nky je izjavil:

@mato

Ne ni, najbolj pomembna je PREVENTIVA... zdravstvo je pa KURATIVA... najbolj pomembno bi bilo da bi v državi (šolah) se naučili zdravo kuhat, jest in se več gibali in manj sedeli... to je veliko bolj pomembno kot pa zdravstvo.

Bos povedal ko bos star. Ostalih primerov ne zelim dajati, ker nikomir ne privoscim, da se mu zgodi kaj hudega, njemu ali njegovim bliznjim, da bi dajala take primere, ampak saj razumes...nihce noce trpeti, niti da trpijo njegovi bliznji, in vsi zelimo, da se pozdravijo ali vsaj zivijo cim dalj casa

Kar se tice preventive se sicer strinjam, da je zelo pomembna

Zgodovina sprememb…

Mato989 je izjavil:

p1nky je izjavil:

@mato

Mimogrede, v viktorjanski angliji so preventivno uživali radioaktivne elemente. Eno človeško življenje je dolga doba in lahko je biti pameten, če si na začetku, kaj bo to pomenilo na koncu je pa druga zgodba. Prepričan sem, da bo marsikdo imel hude težave s koleni in kolki.

Tole misliš, mar ne?

jan_g ::

krepelce je izjavil:

To bi morali rešiti z ustreznim vrednotenjem. Če je obravnava na urgenci 10x dražja (ker je treba zagotavljati storitev 24/7, itd.) od redne obravnave, potem jo mora zavarovalnica povrniti v takem obsegu. Potem se bo splačalo tudi privatnikom vstopiti v javno mrežo. Pa ko smo že pri tem kaj se splača in kaj koliko stane, ali mislite, da državne bolnišnice v resnici delujejo kako drugače? Tudi njih urgenca in težje operacije stanejo toliko več kot redne obravnave in lažje operacije. Bistvena razlika je, da jim prostore in opremo (in morebiten minus) krije država. To bi lahko rešili tako, da so zdravstveni timi privatniki (sp, doo, ...) in od države najemajo ambulante in opremo. Potem je level-field za vse.

delavec44 ::

Mato989 je izjavil:

p1nky je izjavil:

@mato

Bullshit... v SLoveniji imamo več denarja od 1991 v zdravstvu pa so ene storitve še kasneje... torej ne lagat prosim.

NIHČE OD VAS ne bi sprejel da plačujete kasno 1k letno in avto razfukate in čakate 2 leti na popravilo, VSI BI PIZDILI... ampak v zdravstvu pa to da plačate letno 1,5k+ in čakate 2 leti ZAGOVARJATE, pa je telo eno samo avtov pa kolko hočeš...

Najbolj ironično je pa, da greš lahko v tujino k privatniku kjer prideš na vrsto takoj, plačaš in potem od ZZZS zahtevaš povračilo primerljivih stroškov pri nas. V Slo pa ne dobiš povračila, če greš samoplačniško k privatniku.

Pa razumi kdo mora.

energetik je izjavil:

Enako pravim tudi jaz, ko ekonomsko desni volilec. Interventno bi od novega DZ pričakoval predlog, da se zniža št. ministrstev za vsaj 6-8 komadov, ukine financiranje verskih skupnosti in podobne zadeve. Sploh ker je podpisan Stevo.

Tudi ukinitev RTV prispevka pred to kapico, ki res pomaga le 1%. Če že Stevota omenjamo.

krepelce je izjavil:

Na referendumu so ti katolibani dokazali, da to ne drži niti takrat, ko sam želiš umreti.

Zakon je bil slab. Naj napišejo dobrega in bomo glasovali za. Jaz sem za avtanazijo.

Zgodovina sprememb…

jan_g je izjavil:

To bi morali rešiti z ustreznim vrednotenjem. Če je obravnava na urgenci 10x dražja (ker je treba zagotavljati storitev 24/7, itd.) od redne obravnave, potem jo mora zavarovalnica povrniti v takem obsegu. Potem se bo splačalo tudi privatnikom vstopiti v javno mrežo. Pa ko smo že pri tem kaj se splača in kaj koliko stane, ali mislite, da državne bolnišnice v resnici delujejo kako drugače? Tudi njih urgenca in težje operacije stanejo toliko več kot redne obravnave in lažje operacije. Bistvena razlika je, da jim prostore in opremo (in morebiten minus) krije država. To bi lahko rešili tako, da so zdravstveni timi privatniki (sp, doo, ...) in od države najemajo ambulante in opremo. Potem je level-field za vse.

Že pri nabavi materiala so take razlike od tržnih cen, da glava peče. Pa bi morala država kot največji kupec dobiti največje rabate. Potem pa še razlike v cenah med samoplačniki in tem kar zdravniki zaračunajo ZZZSju.

Zadnjič sem bral, da je zasebnik za opremo svoje privat klinike naročil iste postelje kot jih kupuje država in plačal 5x manj. Fak.

delavec44 je izjavil:

Zakon je bil slab. Naj napišejo dobrega in bomo glasovali za. Jaz sem za avtanazijo.

Koga farbaš? :)) Ti si bil proti samo zato, da bi podjebaval vlado, je čisto vseeno kakšen je bil zakon.

Zgodovina sprememb…

krepelce je izjavil:

delavec44 je izjavil:

Koga farbaš? :)) Ti si bil proti samo zato, da bi podjebaval vlado, je čisto vseeno kakšen je bil zakon.

Ti že veš. Za vse nas.

delavec44 je izjavil:

krepelce je izjavil:

delavec44 je izjavil:

Ti že veš. Za vse nas.

Seveda vem, še vedno enako braindead frazo uporabljaš, enako kot vsi ostali.

Saj zdaj boš dobil vlado, po svojih željah, pravi poetic justice.

Zgodovina sprememb…

fur80 ::

@krepelce

4. Rušenje dolgotrajne oskrbe - breme na zaposlenih in upokojencih, medtem ko se bogati razbremenijo

Kaj predlog počne (člen 22, 23): Ukine se prispevek za dolgotrajno oskrbo za upokojence in za "popoldanske" s.p.-je (ki so že redno zaposleni).
Škoda za zaposlene in sistem:
Luknja v proračunu (65 milijonov EUR): Ta denar bo nekje primanjkoval. Ker se ukinja prispevek za tiste, ki ga plačujejo (upokojenci), bo zmanjkanje financiranja dolgotrajne oskrbe padlo nazaj na tiste, ki so redno zaposleni (višji prispevki ali slabše storitve).

Nesmiselna logika: Upokojenci so prispevek plačevali 1 % od pokojnine. S tem se jim ta denar vzame, hkrati pa se jim ne zagotovi oskrba (v obrazložitvi sami piše, da sistem ne deluje, da je le 187 ljudi dobilo oskrbo na domu). Torej: ukine se obveznost, ne zagotovi pa se storitev. Starejši bodo prepuščeni sami sebi ali svojcem.

Tole ni res, če bi bilo res, bi pomenilo, da se oskrba ukine, tako pa samo popoldanci ne bodo plačevali dvojno. In zakaj bi upokojenci plčevali nekaj, kar so plačevali, ko so bili zaposleni. Kaj ni logočno?! Kaj boš v penziji plačeval oskrbo, ali jo koristiš ali pa je ne, kaj boš še filal blagajno, ki si jo prej celo življenje.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: fur80 ()

krepelce je izjavil:

delavec44 je izjavil:

krepelce je izjavil:

delavec44 je izjavil:

Ti že veš. Za vse nas.

Če je kdo na tem forumu prozoren si to ti. Kateri nick je že to sedaj 20? Ne sledim več.

Vsaka vlada v kateri ni Levice bo boljša vlada kot je bila sedaj 4 leta.

Zgodovina sprememb…

delavec44 je izjavil:

krepelce je izjavil:

delavec44 je izjavil:

krepelce je izjavil:

delavec44 je izjavil:

Ti že veš. Za vse nas.

Če je kdo na tem forumu prozoren si to ti. Kateri nick je že to sedaj 20? Ne sledim več.

Vsaka vlada v kateri ni Levice bo boljša vlada kot je bila sedaj 4 leta.

Vidim, da ti argumentacije zares ne gredo, superhero parol.

delavec44 je izjavil:

Mato989 je izjavil:

p1nky je izjavil:

@mato

Najbolj ironično je pa, da greš lahko v tujino k privatniku kjer prideš na vrsto takoj, plačaš in potem od ZZZS zahtevaš povračilo primerljivih stroškov pri nas. V Slo pa ne dobiš povračila, če greš samoplačniško k privatniku.

Pa razumi kdo mora.

energetik je izjavil:

Tudi ukinitev RTV prispevka pred to kapico, ki res pomaga le 1%. Če že Stevota omenjamo.

krepelce je izjavil:

Ta del, da se placa, ce gres v tujino, je slabo zasnovan.

Financiranja verskih skupnosti pod nsi in sds nikoli ne bodo ukinili.

Kar se pa tice zakona o evtanaziji, sem pa precej spremljala, ker nisem vedela, ali bo zadosti dober, da bi ga podprla ali ne. Predlog zakona, ki je bil nato zavrnjen, se mi je zdel dober.
Zanima me, kateri del se ti je zdel slab?

delavec44 je izjavil:

jan_g je izjavil:

Že pri nabavi materiala so take razlike od tržnih cen, da glava peče. Pa bi morala država kot največji kupec dobiti največje rabate. Potem pa še razlike v cenah med samoplačniki in tem kar zdravniki zaračunajo ZZZSju.

Zadnjič sem bral, da je zasebnik za opremo svoje privat klinike naročil iste postelje kot jih kupuje država in plačal 5x manj. Fak.

To je del nase levodesne drzavne korupcije, ki jo bo treba enkrat dejansko izkoreniniti, da bomo lahko normalno ziveli.

Zgodovina sprememb…

fur80 je izjavil:

@krepelce

4. Rušenje dolgotrajne oskrbe - breme na zaposlenih in upokojencih, medtem ko se bogati razbremenijo

Kaj predlog počne (člen 22, 23): Ukine se prispevek za dolgotrajno oskrbo za upokojence in za "popoldanske" s.p.-je (ki so že redno zaposleni).
Škoda za zaposlene in sistem:
Luknja v proračunu (65 milijonov EUR): Ta denar bo nekje primanjkoval. Ker se ukinja prispevek za tiste, ki ga plačujejo (upokojenci), bo zmanjkanje financiranja dolgotrajne oskrbe padlo nazaj na tiste, ki so redno zaposleni (višji prispevki ali slabše storitve).

Nesmiselna logika: Upokojenci so prispevek plačevali 1 % od pokojnine. S tem se jim ta denar vzame, hkrati pa se jim ne zagotovi oskrba (v obrazložitvi sami piše, da sistem ne deluje, da je le 187 ljudi dobilo oskrbo na domu). Torej: ukine se obveznost, ne zagotovi pa se storitev. Starejši bodo prepuščeni sami sebi ali svojcem.

Tole ni res, če bi bilo res, bi pomenilo, da se oskrba ukine, tako pa samo popoldanci ne bodo plačevali dvojno. In zakaj bi upokojenci plčevali nekaj, kar so plačevali, ko so bili zaposleni. Kaj ni logočno?! Kaj boš v penziji plačeval oskrbo, ali jo koristiš ali pa je ne, kaj boš še filal blagajno, ki si jo prej celo življenje.

Temu se rece solidarnost. Vsak prispeva, tudi ce po malo. Drugace lahko vsak rece, zakaj bi pa jaz za to placeval. Plus, upokojencev bo kar veliko verjetno, ce ne bodo oni, bomo pa drugi vec...

krepelce je izjavil:

S tabo pa res ne želim argumentirane debate. Namenoma. Pojdi žaliti naprej.

p1nky je izjavil:

To da je bila večina (ali vsi) zdravnikov proti. Oni so strokovnjaki, ne jaz. In če so oni proti in zakon omogoča ugovor vesti, kdo bi potem to sploh odobril in izvajal? Nočem da imamo neko pravico na papirju v praksi pa ne.

Zgodovina sprememb…

Malidelničar ::

Zakon je IMHO korak v pravo smer sploh zadeve z DDV-jem.

Se pa tu ful strinjam z Mato989 glede socialne kapice in teh famoznih plač inženirjev

Ne da bi bil sam proti socialni kapici ampak ne vem če je pravilno orodje za naslovitev problema?

Problem je: nezmožnost formacije srednjega sloja v Sloveniji po meritokraciji oz. umetno delanje srednjega sloja iz delavskega sloja, kar pa na koncu pomeni, da se samo zametke srednjega sloja potisne v močno razširjeni delavski sloj.

Praktično prikazano: Kako v Sloveniji formirati pogoje, da bomo imeli neko stanje na trgu dela, kjer je znotraj finančnih zmožnosti družbe, da se po principih meritokracije razvojnemu kadru (pa ni to nujno uni dipl) ponudi neke normalne plače v normalnem razmerju vsaj oz. še bolj nad 1:2, bližje 1:3 glede ma minimalca v državi (pa ni važno ali govorimo o bivšem minimalcu 600 EUR, današnjemu 1000 EUR ali prihodnjemu nekoč 1300 EUR).

Še bolj čisto direktno razloženo, da boste vsi razumeli:

Kako narediti pogoje, da neka slovenska firma s potencialom, npr. Janez Novak napredni elektronsko-mehatronski aparati za globalni izvoz d.o.o. ali pa Vinko Vodopivec, mikro nišne komponente za tuje kupce d.o.o. lahko preide od sledečega modela, ki ga ponudi STEM kadru, milenijcu/Z-jevcu Alexu Poljanšku iz Slo-Tech-a:

"Alex, si odličem programer, obladaš strojništvo, IT, zadnji AI softver, Python, Java, COBOL, znaš angleško/nemško, evo po dolgotrajnem izobraževanju in referencah pridobljenih s študentskim delom, ti ponujamo začetno plačo simboličnih 1200 EUR malo nad minimalcem. Vsako leto ti bomo zvišali 50 EUR neto, tako da lahko pričakuješ da prideš čez 10 let na 1700 EUR neto, čeprav bo takrat minimalec 1300 EUR neto, bomo pa seveda veliko pričakovali od tebe. Joža in Francl ti bosta razložila kako se pri nas dela, ker ti si iz faksa in nič še ne znaš." Joža, Francl: "Preklet mulc frdaman, pejt sm, ti bova midva zdej pokazala kaku se dela ...."

k temu modelu:

"Alex, si odličem programer, obladaš strojništvo, IT, zadnji AI softver, Python, Java, COBOL, znaš angleško/nemško, evo po dolgotrajnem izobraževanju in referencah pridobljenih s študentskim delom, ti ponujamo začetno plačo 2000 EUR neto. To je fer, ker si bilj dalj časa v izobraževanju, plus imaš že reference iz študentskega dela, reference iz šolanja. Seveda je pogodba da določen čas, vsaj prva 3 leta in če se ne izkažeš, letiš ven takoj. Ampak če ti bo šlo v redu ponujamo potem zvišanje na 2300, 2500, 2800 EUR neto, kar je kar fer tako, da boš primerno cenjen glede na pričakovano gibanje minimalca v državi. Ker si talentiran, povej svoje zahteve glede dela in ti bomo prišli naproti."
Don't invest like a Joe. Invest like a Simon.

Zgodovina sprememb…

delavec44 je izjavil:

To je že lepo, da opažate podobne zadeve, pa vprašam še tebe, kam pa gre ta denar?

K ljudem, ki pobirajo socialno pomoč? K migrantom? Ostanejo v državni upravi? Krivosodju?

Zgodovina sprememb…

delavec44 je izjavil:

krepelce je izjavil:

S tabo pa res ne želim argumentirane debate. Namenoma. Pojdi žaliti naprej.

p1nky je izjavil:

To da je bila večina (ali vsi) zdravnikov proti. Oni so strokovnjaki, ne jaz. In če so oni proti in zakon omogoča ugovor vesti, kdo bi potem to sploh odobril in izvajal? Nočem da imamo neko pravico na papirju v praksi pa ne.

Niso bili vsi zdravniki proti, saj so sami sodelovali pri pripravi zakona. Tukaj gre spet bolj za pocez. Zanima me konkretno, te je kaj v zakonu zmotilo? In zakaj? Ker, kot pravim, meni se je zdel premisljeno pripravljen. V bistvu sem se, ko sem poslusala, cez katere komisije vse bi moral iti (in je pravilno, da gres, da ni zlorab), ampak vseeno, ce ne bos ze prej umrl. Torej varovalk je bilo ogromno.
Ce se ti da, lahko pogledas, kaj je bilo dejansko pripravljeno, in zapises, ce te je tudi vsebinsko zmotilo in zakaj. Ne me narobe razumeti, ampak sem mnenja, da je veliko odlocitev na osnovi populizmov v medijih in drugje, brez da se seznanimo z dejanskimi dejstvi, in kaj je sploh bilo. Vem pa, da je vsega prevec in ne mores biti o vsem seznanjen, ampak ravno pri tem zakonu je bilo ogromno zavajanja, ki sem ga opazila (od medijev itd)

Malidelničar je izjavil:

Zakon je IMHO korak v pravo smer sploh zadeve z DDV-jem.

Se pa tu ful strinjam z Mato989 glede socialne kapice in teh famoznih plač inženirjev

Ne da bi bil sam proti socialni kapici ampak ne vem če je pravilno orodje za naslovitev problema?

Problem je: nezmožnost formacije srednjega sloja v Sloveniji po meritokraciji oz. umetno delanje srednjega sloja iz delavskega sloja, kar pa na koncu pomeni, da se samo zametke srednjega sloja potisne v močno razširjeni delavski sloj.

Praktično prikazano: Kako v Sloveniji formirati pogoje, da bomo imeli neko stanje na trgu dela, kjer je znotraj finančnih zmožnosti družbe, da se po principih meritokracije razvojnemu kadru (pa ni to nujno uni dipl) ponudi neke normalne plače v normalnem razmerju vsaj oz. še bolj nad 1:2, bližje 1:3 glede ma minimalca v državi (pa ni važno ali govorimo o bivšem minimalcu 600 EUR, današnjemu 1000 EUR ali prihodnjemu nekoč 1300 EUR).

Še bolj čisto direktno razloženo, da boste vsi razumeli:

Kako narediti pogoje, da neka slovenska firma s potencialom, npr. Janez Novak napredni elektronsko-mehatronski aparati za globalni izvoz d.o.o. ali pa Vinko Vodopivec, mikro nišne komponente za tuje kupce d.o.o. lahko preide od sledečega modela, ki ga ponudi STEM kadru, milenijcu/Z-jevcu Alexu Poljanšku iz Slo-Tech-a:

"Alex, si odličem programer, obladaš strojništvo, IT, zadnji AI softver, Python, Java, COBOL, znaš angleško/nemško, evo po dolgotrajnem izobraževanju in referencah pridobljenih s študentskim delom, ti ponujamo začetno plačo simboličnih 1200 EUR malo nad minimalcem. Vsako leto ti bomo zvišali 50 EUR neto, tako da lahko pričakuješ da prideš čez 10 let na 1700 EUR neto, čeprav bo takrat minimalec 1300 EUR neto, bomo pa seveda veliko pričakovali od tebe. Joža in Francl ti bosta razložila kako se pri nas dela, ker ti si iz faksa in nič še ne znaš." Joža, Francl: "Preklet mulc frdaman, pejt sm, ti bova midva zdej pokazala kaku se dela ...."

k temu modelu:

"Alex, si odličem programer, obladaš strojništvo, IT, zadnji AI softver, Python, Java, COBOL, znaš angleško/nemško, evo po dolgotrajnem izobraževanju in referencah pridobljenih s študentskim delom, ti ponujamo začetno plačo 2000 EUR neto. To je fer, ker si bilj dalj časa v izobraževanju, plus imaš že reference iz študentskega dela, reference iz šolanja. Seveda je pogodba da določen čas, vsaj prva 3 leta in če se ne izkažeš, letiš ven takoj. Ampak če ti bo šlo v redu ponujamo potem zvišanje na 2300, 2500, 2800 EUR neto, kar je kar fer tako, da boš primerno cenjen glede na pričakovano gibanje minimalca v državi. Ker si talentiran, povej svoje zahteve glede dela in ti bomo prišli naproti."

Z nizjimi davki bos koristil bogatim, ne srednjemu in nizjemu sloju.

Vem, da se ponavljam, ampak prosim vprasaj ai, nato lahko to se preveris na spletu...

Za te pogoje, ki jih pises - ce je podjetju vazno le, da ima cim nizje stroske, zakaj bi placalo zaposlene vec, ce jim ni nujno treba?

Zgodovina sprememb…

p1nky je izjavil:

Niso bili vsi zdravniki proti, saj so sami sodelovali pri pripravi zakona. Tukaj gre spet bolj za pocez.

Jaz nisem strokovnjak. Vse zdravniške organizacije so bile proti (Zdravniška zbornica, Slovensko zdravniško društvo, ...). Pričakujem uskladitev in podporo strokovnjakov preden lahko rečem, da je zakon dober.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: delavec44 ()

Moram ti povedat, da je po moje zelo malo moznosti, da bi se zdravniki mnozicno pri nas strinjali, ker je to v osnovi proti resevanju zivljenja, ceprav so za tak zakon zelo dobri razlogi.
Predlagam, ce imas cas in voljo seveda, da si preberes kaksen nevtralen povzetek zakona in sam premislis, ce bi lahko dodali se kaksne varovalke. Jaz jih prakticno ne vidim.
Oglasevanje zakona z desne je bilo pa dejansko, oprosti izrazu, laznivo, ker so govorili o stvareh, ki jih v zakonu ni bilo. Lahko sam preveris, v kolikor te npr zanima, kaj je bilo resnicno in kaj ne

bm1973 ::

Naj ukine te zadnje povišice za javni sektor, pa bo imel na naslednjih volitvah ustavno večino >:D.
Hlapci! Za hlapce rojeni, za hlapce vzgojeni, ustvarjeni za hlapčevanje.
Gospodar se menja, bič pa ostane, in bo ostal za vekomaj; zato, ker je hrbet
skrivljen, biča vajen in željan! [Ivan Cankar]

Lep zapis s katerim se strinjam. Sem že večkrat tudi v tej temi vprašal od kje je prišel denar za povišice v JU. Največ so seveda povišali sebi.

Jernej Vrtovec:
Odhajajoča vlada Roberta Goloba torej vendarle priznava, da je bila preveč razsipna. Odkrito napoveduje reze in zategovanje pasu, je razvidno iz vladnih dopisov proračunskim porabnikom. Seveda so slabe novice prihranili za čas po volitvah. Zdaj torej izstavljajo račun za všečne populistične ukrepe - od božičnice in zvišanja minimalne plače do plačne "reforme" in vseh zgrešenih, negospodarnih nakupov.
Štiri leta so nam navijali davke in nalagali nove dajatve, da za sabo za vse nas puščajo prazne kašče. Odgovorno do javnih financ? Ne. Odgovorno do delavnih ljudi, ki državi plačujejo davke in prispevke? Ne. Pravično? Ne. Vzdržno? Niti slučajno.
Z nepremišljeno in neodgovorno fiskalno politiko so v samo treh mesecih povzročili za milijardo evrov primanjkljaja. Zdaj pa si drznejo svariti pred finančnimi učinki naših interventnih ukrepov. Znajo sami pojasniti, kam je izpuhtel naš denar? Znajo priznati, da niso storili nič za to, da bi več ustvarili, da bi vsi skupaj imeli več?
Naši interventni ukrepi so nujni za normalizacijo razmer - za odpravo posledic levega eksperimentiranja, da naredimo prostor za premišljene ukrepe za večjo produktivnost in konkurenčnost.
Levi populizem veliko stane - državljane in državo.

FireSnake ::

delavec44 je izjavil:

Lep zapis s katerim se strinjam. Sem že večkrat tudi v tej temi vprašal od kje je prišel denar za povišice v JU. Največ so seveda povišali sebi.

Jernej Vrtovec:
Odhajajoča vlada Roberta Goloba torej vendarle priznava, da je bila preveč razsipna. Odkrito napoveduje reze in zategovanje pasu, je razvidno iz vladnih dopisov proračunskim porabnikom. Seveda so slabe novice prihranili za čas po volitvah. Zdaj torej izstavljajo račun za všečne populistične ukrepe - od božičnice in zvišanja minimalne plače do plačne "reforme" in vseh zgrešenih, negospodarnih nakupov.
Štiri leta so nam navijali davke in nalagali nove dajatve, da za sabo za vse nas puščajo prazne kašče. Odgovorno do javnih financ? Ne. Odgovorno do delavnih ljudi, ki državi plačujejo davke in prispevke? Ne. Pravično? Ne. Vzdržno? Niti slučajno.
Z nepremišljeno in neodgovorno fiskalno politiko so v samo treh mesecih povzročili za milijardo evrov primanjkljaja. Zdaj pa si drznejo svariti pred finančnimi učinki naših interventnih ukrepov. Znajo sami pojasniti, kam je izpuhtel naš denar? Znajo priznati, da niso storili nič za to, da bi več ustvarili, da bi vsi skupaj imeli več?
Naši interventni ukrepi so nujni za normalizacijo razmer - za odpravo posledic levega eksperimentiranja, da naredimo prostor za premišljene ukrepe za večjo produktivnost in konkurenčnost.
Levi populizem veliko stane - državljane in državo.

Zdaj, na to smo opozarjali mi, laiki, že lani, ko je pernati vztrajal pri božičnici in razmetaval z denarjem. Drugi so temu ploskali.
Glede na to, da se je zdaj začela panika se pa sprašujem, če mi sploh vemo vse ali je tukaj še kaj skritega.
Je situacija (veliko) slabša, kot nam jo prikazujejo?

Nemara bi pa le bilo dobro, da pernati vlado sestavi (im požre ta drek, ki ga je skuhal).
Samo kaj, če temu ni dorasel.
Poglej in se nasmej: vicmaher.si

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: FireSnake ()

Pls dajte ta link v ai, torej do novega zakona, kot sem napisala v drugi temi. In se povprasajte ga zraven, kateremu sloju koristi, in kaj to pomeni za slovenijo.
Ce se ne strinjate z odgovori, ki jih bo podal, lahko tudi argumentirate, zakaj

Utk ::

Morajo vsi zakoni koristit istim?
Komerkoli bo koristil, nobenmu ne bo škodil.

Velki ::

Ma kakšna panika to so blodnje, delnice po celem zahodnem svetu v nebo, v turistični sezoni bodo spet padali rekordi, keša kar ga češ če si na državnem cisku. To so pravljice za lahko noč. Medtem pa inžinirji na 300e+minimalc, pa si delodajalci mislijo kako dobro oni plačajo. Inžinir je danes vreden kot navaden delavec. Fantje vam pravim čez 10 let bodo v SLO samo še obrtniki, besedo inžiner in razvoj bomo lahko kmalu črtali iz besednjaka. Bodo čez 20 let tehnološko še kameltrajberji bolj razviti.

Sta vpisala v ai? Ali smo pac na tem tehnoloskem forumu toliko proti novi tehnologiji, da teh orodij ne uporabljamo?

Utk ::

A ti ne znaš povedat zakaj bi morali vsi zakoni koristit samo enim in kdo bo na škodi zarad tega?

kamiKaZaA ::

p1nky je izjavil:

Sta vpisala v ai? Ali smo pac na tem tehnoloskem forumu toliko proti novi tehnologiji, da teh orodij ne uporabljamo?

Na tehnološkem forumu najbolj uporabljamo orodje, katero se imenuje "možgani". Kdor ima možgane, kanček kmečke pameti in zna razmišljati,povezovati ne potrebuje nobene propagande na tV kot je to praksa v komunistčnih diktaturah in ne potrebuje nobene AI pomoči, ker zna sam prebrati vsebino in jo tudi analizirati brez AI, ampak vse to z uporabo lastnih možganov. Ti pa še naprej glej pranje možganov preko TV in "zavajanje" preko AI. Ker pač nimaš te sreče, da bi znala uporabljati lastne možgane. Eni imamo eno (možgane, katere znamo uporabljati), drugim pa namesto uporabe možganov narekuje TV kako naj razmišljajo oz. po novem še AI.

Jaz sem napisala ze ogromno, pa mi ne verjamete. Peeverite pri ai. Utemeljite, zakaj mislite da se moti.
Prav tako bom, kot v sosednji podobni temi vprasala: a na tem tehnoloskem forumu toliko sovrazimo nove tehnologije, da ne uporabljamo ai, kjer nam skrajsa cas raziskave? Al nak grem iskat odgovor v knjiznico, da ni mogoce se internet prevec moderen?

Kayzon ::

Haha tole je komedija :))
««
2 / 24
»»