» »

Programiranje za zacetnike

Programiranje za zacetnike

Riff ::

Sj mozn da ze kje pise ,kaj priporocate za osnovnosolca ki se prvic srecuje s tem ?kater program ?
  • spremenil: Riff ()

pegasus ::

Logo ali scratch.

Zimonem ::

C je povsem vredu. Lahko tudi perl ali basic.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Zimonem ()

bm1973 ::

Vseeno kateri jezik... Sam da se prevaja...

Mogoče celo Rust.

Sam ne Javascript...
Hlapci! Za hlapce rojeni, za hlapce vzgojeni, ustvarjeni za hlapčevanje.
Gospodar se menja, bič pa ostane, in bo ostal za vekomaj; zato, ker je hrbet
skrivljen, biča vajen in željan! [Ivan Cankar]

c23po ::

Zakaj naj bi se osnovnošolec, ki se prvič srečuje s programiranjem, ukvarjal s prevajanjem, knjižnicami, linkanjem ...?
Riff, pokaži mu scratch, da bo hitro prišel do rezultatov in imel veselje. Ostalo pride po naravni poti.
Računalniki nimajo spominov.

Hvala vsem za tale info:) probamo stratch,potem pa se kaj od ostalega

karafeka ::

Pomoje je najlažje začet s spletnim prrogramiranjem. Statični html lahko v notepadu napišeš. Tudi kako preprosto scripto v js. Na koncu pa takoj vidiš rezultat v browserju.

Drugače pa python velja za dokaj preprost jezik, ampak je tudi skriptni.

Šele potem bi šel na kak C# in začel z windows aplikacijami.

Pa s temi chatboti lahko začetnik dandanes kar daleč pride.

AI-SLOP ::

Samo html pisati ne vem, če je smotrno leta 2026, scratch se mi zdi boljša ideja za osvajanje konceptov.
Eni odsvetujejo javascript (Node.js) zaradi produkcijskih težav ampak za učenje je po moje v redu, pyhton tudi.

link_up ::

vibe? :) scratch je pa za umret dolgocasen ... raje lego boost potem, kjer vsaj nekaj fizicnega primes.
In and Out

HotBurek ::

Jaz sem prvo pisal v stepladder. Ladder_logic

Je pa odvisno. Če si bolj tehnik, greš na takšne konkretne tehnične programe (stepladder, C, krmilniki, ...), če si pa bolj marketing/salesman, pa "programiraš" low-code/no-code/click-code/drag-and-drop visual stuff.
root@debian:/# iptraf-ng
fatal: This program requires a screen size of at least 80 columns by 24 lines
Please resize your window

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: HotBurek ()

karafeka je izjavil:

Pomoje je najlažje začet s spletnim prrogramiranjem. Statični html lahko v notepadu napišeš.

To ni programiranje, jao !!!!!!!

c23po je izjavil:

Zakaj naj bi se osnovnošolec, ki se prvič srečuje s programiranjem, ukvarjal s prevajanjem, knjižnicami, linkanjem ...?
Riff, pokaži mu scratch, da bo hitro prišel do rezultatov in imel veselje. Ostalo pride po naravni poti.

Zakaj pa ne?

Sam sem začel na Partnerju plus Turbo Pascal...

Pa mi nič ne manjka ;).

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: bm1973 ()

karafeka ::

bm1973 je izjavil:

karafeka je izjavil:

Pomoje je najlažje začet s spletnim prrogramiranjem. Statični html lahko v notepadu napišeš.

Pa že bolj kot scratch.

Pa mimogrede, tudi jaz sem prvič programiral v Turbo pascalu....Verjetno si imel boljšega učitelja :). Moraš naredit programiranje zanimivo, ne pa samo neke matematične formule noter kucat.

link_up ::

bi moral najti stargate.pas, ko sem potoval z njimi. :) krog v text nacinu, valda klasicno modro ozadje z dvojnim okvirjem, na njem pa Stargate, ki se je vrtel in encodal shevrone. :)
In and Out

OutOfTheBox ::

Če ne namerava ravno it za NASA inžinirja oz. podobno, naj se raje nauči:

1. Točnega izražanja zahtev za končni produkt oz. feature
2. Skupaj s točko #1, promptanja oz. redifiniranja zahtevkov da doseže končni rezultat s čim manj popravki

karafeka je izjavil:

bm1973 je izjavil:

karafeka je izjavil:

Pa že bolj kot scratch.

Pa mimogrede, tudi jaz sem prvič programiral v Turbo pascalu....Verjetno si imel boljšega učitelja :). Moraš naredit programiranje zanimivo, ne pa samo neke matematične formule noter kucat.

https://benjamincrozat.com/is-html-a-pr...

Daj si malo preberi...

Sicer pa, ker imaš HTML za programski jezik, razumem da ne maraš Pascala...

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: bm1973 ()

Liker ::

Svetujem LOGO, s kasnejšim prehodom v PASCAL/C/python, ker:

1. se preprosto naveže na matematične koncepte, ki jih osnovnošolci že poznajo/spoznavajo,

2. lahko teče na offline PC-ju, ki je dobesedno "potato" kakovost,

3. nudi takojšen vizualni feedback,

4. omogoča "programiranje" na papir.

Potem pa dalje, PASCAL je (še) vedno zanimiv ker (še) ni prekompleksen (odvisno od starosti, OŠ je zelo variabilen pojem).
C za res konkretne znatiželjneže ali python če je programiranje bolj pripomoček pri kakem drugem hobiju.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Liker ()

jst nism nikoli programiral sm samo gejmal in se ukvarjal z hardwarom , z veseljem preberem vse predloge hvala vsem :)

samo brez kreganja - ai pravi tako - a ima vsaj približno prav? html (in xhtml, rss, atom, epub, svg, x3d, cml, mathml, kml, gml, ooxml (docx/xlsx), xbrl, soap, wsdl itd) kot izpeljava iz xml je bolj markup/strukturni jeziki, ne programski. glede na svojo pregovorno ohlapnost/nestrukturiranost html ni pravi derivat xml, xhtml pa menda je :D

Xml.je priš3l po HTML. Ampak to so označeevalci.

ja zgoraj nekaj razpravljajo, če je ali ni programski jezik in pač ni.

označevalni jezik... hmm, zanimivo, v X letih nismo nikoli prevajali v slovenščino, markup - označevalni... pa že.

drugače zgodovino pišejo 'zmagovalci', navadno ne prvotni naseljenci :D

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: AI-SLOP ()

Naj bi bil Turing complete. Tako da v osnovi je. Ampak jaz bi za mulca še vedno c. Da dojame kaj je register in nalivno prostor. Sta si blizu z asm. Saj ne rabi to za vedno ampak lego kocke naj bodo v osnovi osnovne.

EU_zamašek- ::

Omenja se Turbo Pascal.
Lahko uporabijo Free Pascal.
Samo ni tako priročno kot prvi na 286 z monokromatskim monitorjem ...

Zgodovina sprememb…

daj tole razloži malo bolj, kako je sam html touring complete :D

Ma sej te terminal emulgatorji so dost kul. Tud na ta velikih LCD. Nisem še probal če se da nastavit utripanje. Prej je bilo 14 sedaj je 30 inčev diagonale ampak glede na vid je skor isto.

asdf_jklc ::

Python bo čisto uredu če želi kodo, sicer scratch za osnove. Drugače pa mi smo v zgodnjih razredih osnovne šole, trenutno dela nadaljevalni tečaj roblox developmenta, potem gre pa na python. Poleti gre na bootcamp povezan z AI, še izbiram kaj vzet, da nebo pretežko zanjo.

Ja to je čist druga smer. Za data šaflanje je piton ta prav

asdf_jklc ::

Riff je izjavil:

Sj mozn da ze kje pise ,kaj priporocate za osnovnosolca ki se prvic srecuje s tem ?kater program ?

Ko izbereta jezik, je vredno poizkusit v Codexu ali Claude funkcijo Learn me, teach me. In te AI uči kako se programira. Nebi tega jemal kot edini vir, je pa lahko pomoč ko prideš do recimo določenega dela snovi. Naprimer: nauči me dedovanje in mi sestavi nalogo, ki jo moram rešit.

OutOfTheBox ::

Naučit se programirat je izi. Najtežje od vsega .. daleč daleč spredaj je sistemski dizajn, struktura sistemov, ipd. Mogoče je sicer odvisno frameworka, pri enih je lahko lažje ker že imaš vnaprej določena pravila kako delat sistem.. ampak pri meni ko programiram v Unitiju in je vse lahko povsod in moraš si sam sestavit neka pravila kako bodo delovali sistemi, arhitektura,.. tole je šele glavobol. Če je tvoj cilj čista koda in seveda enostavna razširitev funkcionalnosti brez tehničnega dolga.

Zgodovina sprememb…

Cr00k ::

Dobr da noben ni assemblerja predlagal...

Ni napačen.

pegasus ::

Asm je kul, če je mulc prej par let elektronska vezja skupaj zlagal in prihaja v programiranje iz te smeri. Upam da danes taki še vedno obstajajo, a verjamem da jih je zelo malo.

Zimonem je izjavil:

Ni napačen.

Ni napacen... je idiotski predlog za osnovnosolca. Razen ce mu zelis vso veselje ubit, da raje zacne kvackat, pa sivat :)

Zakaj? Ne daš mu nek 128 Biten CPU ampak nekaj preprostega. Saj ni Point da bo naredil quke 32. Preprosto da vid kako stvari delajo spodaj in mulci so radovedni. Tudi šraufajo radi.

Problem izobraževanja je da sta že Janko in Metka politično nekorektna. Sicer je res grdo da sta metala kruh po gozdu.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Zimonem ()

bemfa ::

Tud assembly je lahko zabaven: https://store.steampowered.com/app/3758...

Pa saj je ni nek baav bav. Saj c je zelo blizu asm.

nevem, jaz sem celo sredno asembler drkal, pa se mi je zagabil... delas k zmesan, pa nimas z nicemer se nikomur za pohvalt :)
Granted, odvisno od osnovnosolca, samo ce po sebi sklepam, bi me vse minilo. C pa kaksen arduino, je imo boljs... ce ze hocemo it bolj low-level :)

MrStein ::

Zimonem je izjavil:

Pa saj je ni nek baav bav. Saj c je zelo blizu asm.

Saj Java tudi.
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

Danes se nihče ne bo učil jezika, kjer sam skrbiš za memory management.

MrStein ::

Ali flow control.
A nimamo jezike pete generacije že desetletja? ;)
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Učenje programiranja za osnovnošolca

Oddelek: Programiranje
133682 (1584) Sindrom
»

Izdelava iger za otroke

Oddelek: Programska oprema
183204 (2621) TheBlueOne
»

Izbor programskega jezika in vaje(za učenje)

Oddelek: Programiranje
297637 (6542) Yacked2

Več podobnih tem