» »

Mobilni telefoni Nokia

Mobilni telefoni Nokia

Hangman ::

Kako to, da se blagovna znamka Nokia ni uveljavila na trgu današnjih pametnih telefonov? Nekdaj je bil to sinonim za telefon, danes pa imaš po trgovinah na voljo le še par mobilnih telefonov, ki so večinoma primerni za starejše osebe.
Pomoje je na trgu še dovolj prostora za izboljšave, kakšne napredne lastnosti ali funkcije, zato zadnje čase razmišljam o tem, zakaj znamka ni več popularna. Jasno mi je, da so jo drugi proizvajalci prehiteli, ampak to se da nadoknaditi.

Če bi danes razvili telefon, ki je dovolj robusten in odporen na padce, ravno prave velikosti za vsak žep, s kapaciteto baterije za vsaj 2 tedna (ob današnjih obremenitvah) in sposobnostjo poganjana pametnih aplikacij, bi verjetno bil izbira št. 1 na trgu.

d4vid ::

Čisto enostavno. Do prihoda androidov je bila med vodilnimi.

Potem pa so, namesto da bi izbrali android, tako kot Sony, Samsung, HTC itd, vzeli Windows Phone. WP se ni nikoli prijel, aplikacij ni bilo in brez aplikacij je pameten telefon uporaben ravno toliko kot nokia 3310.
Main PC: HP Z240 | i5-7400 | 32 GB ram
Homelab: HP DL380g9 | Xeon E5-2680 | 192 GB ram

misek ::

Za začetek, je pa tega materijala ogromno.

https://startuptalky.com/reasons-why-no...

mojsterleo ::

V bistvu se tudi Apple trenutno nahaja v podobni situaciji kot Nokia. Na kritičnem področju - razvoju umetne inteligence in s tem povezanega uporabniškega vmesnika, močno (po nekaterih ocenah vsaj 5 let) zaostajajo za konkurenco. Apple intelligence je preprosto fail. Tako za tekstovne, kot tudi slikovne in video obdelave. Koliko časa bodo še uporabniki to prenašali je vprašanje.
Tudi Nokia se je znašla v situaciiji, ko Symbian OS preprosto ni bil več konkurenčen. Začeli so tudi delati neke hibridne telefone in celo zašli v sektor igralnih konzol. Skratka na koncu jih je kupil M$ in vsilil svojo platformo Windows phone ki je prav tako propadla. Sedaj so Nokia pač podobno kot naša propadla podjetja Iskra, Alpina, Mehanotehnika Izola to neki kvazi produkti ki nimajo s kakovostjo originalne znamke nič.

Furbo ::

Meni je super, da moj iphone nima AI.

A folk si želi, da cel telefon obsede AI?
i5-13600K, Noctua NH-D15, STRIX Z790-F, 32GB DDR5, 2TB Samsung 990PRO,
Toughpower GF3 1000W, RTX3070, ALIENWARE AW3423DWF, Dell S2722QC

Nazz ::

Meni je super Nokia E71 pa Bold 9000, ker se jima je še lahko reklo telefon, pa poglej kam smo prišli ...

Žal noben od naju ne narekuje razvoja. Mladini je AI še kako pomembnen.

Tudi jaz bi, vsaj na telefonu, čisto brez težav preživel brez raznih EjAjev. Mislim, da Applu ne bo hudega.

mojsterleo ::

d4vid je izjavil:

Tudi jaz bi, vsaj na telefonu, čisto brez težav preživel brez raznih EjAjev. Mislim, da Applu ne bo hudega.

Seveda obstajajo ljudje, ki si kupijo Apple telefon samo da je jabolko zadaj. Uporabljajo pa funkcije dumb phona. Lahko si konec koncev kupiš tudi Mercedeza in se z njim voziš nakupovat v bližnji Mercator.
Tehnologija gre dalje. Samsungovi phoni delajo že čudeže z umetno inteligenco. Siri pa je še vedno na nivoju izpred 10 let.

PujsekPepe ::

jabolček ima dolgo podporo, sam uporabljam 8plus, Iphone SE pa še 14 plus mi leži nekje, vse dela brez problemov, čeprav na SE neki appi že ne delajo več sam za google maps pa tiktok pa čist ok.

Kar se AI pa appla tiče
https://www.euronews.com/next/2025/08/1...

Ne pozabit da developerji dobijo veliko več keša pri jabuku kot androidu. Številke poguglej.

Zgodovina sprememb…

OutOfTheBox ::

Katere fičerje pa uporabljate na telefonih ki imajo naprednejši AI? Kateri so sploh to.. Samsung?

Je kaj uporabnega?

mojsterleo je izjavil:

d4vid je izjavil:

Seveda obstajajo ljudje, ki si kupijo Apple telefon samo da je jabolko zadaj. Uporabljajo pa funkcije dumb phona. Lahko si konec koncev kupiš tudi Mercedeza in se z njim voziš nakupovat v bližnji Mercator.
Tehnologija gre dalje. Samsungovi phoni delajo že čudeže z umetno inteligenco. Siri pa je še vedno na nivoju izpred 10 let.

Takih, ki kupijo iphona zaradi jabke je 90%. Pač apple zna zapakirat in prodat par let staro tehnologijo kot da je čisto nova in kot da so jo sami izumuli. Vglavnem kupci so, čeprav apple nima AI takšnega kot drugi.

Ni res, apple pac dela. Kupis pa 5 let mir. Sej ne rabis novga uzemat. Ko pride nov model vzames second hand menjas baterijo in dela.

Zgodovina sprememb…

Ganon ::

PujsekPepe je izjavil:

Ni res, apple pac dela. Kupis pa 5 let mir.

Tako, kot z vsakim telefonom, torej. Vau.

Miki N ::

mojsterleo je izjavil:

Lahko si konec koncev kupiš tudi Mercedeza in se z njim voziš nakupovat v bližnji Mercator.

Uporabljati pametnjaka kot navaden telefon? Kot da bi šel h kurbam šah igrat!

Ganon je izjavil:

PujsekPepe je izjavil:

Ah ne tisti kitajci so tko tko, pa se cez leto ali dve zacnejo pojavljati problemi. Mogoce samsung je ok vse ostalo…apple bo prezivel ne skrbi. OS je cist in dela bp.

Ne vem, meni Mate 20 se zdaj sluzi kot token za poslovno banko, pa je star 7 ali 8 let. Kakšne probleme bi naj imel?

Ko že hvalimo iOS?!

OutOfTheBox ::

PujsekPepe je izjavil:

Ni res, apple pac dela. Kupis pa 5 let mir. Sej ne rabis novga uzemat. Ko pride nov model vzames second hand menjas baterijo in dela.

To je stara informacija. 5 let je bil mir ko si ga kupil leta 2010. Danes je 5 let skoraj standard za mid end telefone. Danes kupiš iPhone pa maš 10 let mir.

PujsekPepe je izjavil:

Ganon je izjavil:

PujsekPepe je izjavil:

Ah ne tisti kitajci so tko tko, pa se cez leto ali dve zacnejo pojavljati problemi. Mogoce samsung je ok vse ostalo…apple bo prezivel ne skrbi. OS je cist in dela bp.

Niti enega samega problema. S tem se tolažijo tisti, ki petkrat preplačajo svoj telefon.

Nazz je izjavil:

Ne vem, meni Mate 20 se zdaj sluzi kot token za poslovno banko, pa je star 7 ali 8 let. Kakšne probleme bi naj imel?

Ko že hvalimo iOS?!

Nevem, ce je sam banka pol res neb smel met velikih problemov:D random zapiranje appov pri kitajcih, signal, motorola daje posodobitve za 3 leta itd itd…moj iphone 8 plus dela brez pb tudi ob tezki uporabi. Je pa bla 3 x baterija menjana.

Ganon je izjavil:

PujsekPepe je izjavil:

Ganon je izjavil:

PujsekPepe je izjavil:

Niti enega samega problema. S tem se tolažijo tisti, ki petkrat preplačajo svoj telefon.

Saj je samsung drazji kot iphone. Cheap modelov ne stejem. Pa huawei s tremi ekrani je 3 jurje. Zdj kolk je uporaben je pa druga stvar

Zgodovina sprememb…

PujsekPepe je izjavil:

Nevem, ce je sam banka pol res neb smel met velikih problemov:D random zapiranje appov pri kitajcih, signal, motorola daje posodobitve za 3 leta itd itd…moj iphone 8 plus dela brez pb tudi ob tezki uporabi. Je pa bla 3 x baterija menjana.

Nazz je izjavil:

Problemi z bralnim razumevanjem?

A je to tezka uporaba telefona?

5 let sluzbene uporabe, okrog 60.000h pogovorov, slušalka crknila, vzel drug sluzben telefon. Se zdaj sluzi kot TOKEN za poslovno banko. Predhodni iPhone 6S pred njim te dobe ni zdrzal.

Bolj kmečko ti težko napišem, pujsek. "zapiranje appov pri kitajcih, signal" je pac beden odgovor.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Nazz ()

bizgech ::

Meni pa ni jasno, zakaj so šli za pametne telefone razvijat posebej operacijski sistem in vse aplikacije.

Če bi se danes pojavil operacijski sistem za mobilne telefone, ki bi omogočal poganjanje EXE, COM, BAT datotek, bi to sigurno upošteval pri izbiri telefona. Alternativa bi bila tudi, da bi operacijski sistem omogočal poganjanje linux namestitvenih paketov. Kakorkoli, prednost bi bila, da vzameš aplikacijo iz računalnika in jo poganjaš na telefonu. Pa ne rabi to biti Windows ali Linux operacijski sistem... lahko gre za popolnoma nov operacijski sistem, samo da ista aplikacija lahko teče tu in tam.

BT52 ::

Nokia je še imela Maemo OS na N9 (ali N7) Upo rabniška izkušnja butter smooth. Samo tole je vse bilo prepozno. Ker bi mogli močno podpret appe in jih odpred z toolseti za javnost, da bi sploh za malo ujeli nalet androida. Potem če bi bili resni bi pa strateško ponudili drugim ponudnikom mobilnih naprav.

mancini ::

Kot da Iphoni nimajo težav in okvar.
Kar lažite si

Meiniken2 ::

Čudno da ni še nihče omenil HMD-ja glede na to, na kakšnem forumu smo. Samo kreganje in jajcanje čez jabolka in hruške :)

"Nokia" sedaj dela pod okriljem HMD. Ubistvu skušajo na nek način "inovirati". Uspeva sicer bolj slabo (nekako tako kot nothing phone 3).
Lansko leto so izdali HMD Fusion, ki ima na zadnji strani zamenljiv pokrov. Telefon ima spodaj 5 pinov, ki ob zamenjavi na določen panel nudijo funkcionalnost dodatne osvetlitve. To je nek "gimmick". https://www.gsmarena.com/hmd_fusion-133...

Lansirali so tudi HMD Skyline, ki je po dizajnu podoben Nokii Lumia 920. https://www.gsmarena.com/hmd_skyline-13...
Iz vidika popravljivosti ima levo spodaj en torx, ki se ga odvije in zadnji pokrov se dvigne. Zanima me kaj bojo do leta 2027 naumili še ostali proizvajalci.

iKst_ ::

Ganon je izjavil:

PujsekPepe je izjavil:

Jaz sem ravno danes zamenjal Xiaomi 15 (baje najboljši kompaktni telefon trenutno, vsaj glede na reviewe) za star iPhona 14, ki mi je ležal doma. Pol leta sem se inzenzivno trudil. Hardware ni slab, ampak android je pa neuporaben polizdelek na katerega se ne moreš zanesti.

d4vid je izjavil:

Čisto enostavno. Do prihoda androidov je bila med vodilnimi.

Potem pa so, namesto da bi izbrali android, tako kot Sony, Samsung, HTC itd, vzeli Windows Phone. WP se ni nikoli prijel, aplikacij ni bilo in brez aplikacij je pameten telefon uporaben ravno toliko kot nokia 3310.

WP drugače ni bil slab. Sem imel kar nekaj telefonov, med drugim tudi Lumia 800, ki je bila res top telefon.

Ampak pri appih so pa res pogrnili na celi črti. Ni mi jasno kako je možno, da Microsoft ni investiral denarja v ekosistem. Spomnim se, da takrat ni bilo aplikacije za Youtube, med drugim, pa Google maps je manjkal, Twitter clienta ni bilo, če se ne motim. Skratka, en kup velikih appov je manjkalo, kaj šele kakšnih manjših.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: iKst_ ()

Čudno, da se ostali lahko zanesemo. In da se iOS hvali s funkcijami, ki jih je android pred tem imel že leta. Toliko o polizdelkih.

iOS se hvali? :)

Drugače pa količina funkcij ni ravno edino merilo. Avto s 5 kolesi ni nujno boljši kot tisti s 4. Vsaj meni se zdi bolj pomembno, da zadeve delajo zanesljivo in predvidljivo. Zdaj sta se 2 androida izkazala za nezanesljiva. Plačevanje s telefonom v pol leta 3x ni šlo skozi. Večkrat se mi je zgodilo, da se mi avto ni odklenil avtomatično, sem moral ponovno zagnati aplikacijo. Vsaj 3x se mi je telefon čez noč spraznil, ker je nekaj mlelo v ozadju. Avtonomija v benchmarkih super, v real world uporabi pa mogoče na nivoju 2 leti starega iPhona z 90% battery health...

Če kupuješ Xioami, me niti ne čudi. Se moraš poglobit v telefon, izklopit reklame in odstranit bloatware, potem pa dela.

Xiaomi 15 nima skoraj nobenega bloatwara, od oka manj kot kakšni Samsungi. Mogoče imajo kakšni poceni modeli več. Pa ni ravno moj prvi telefon, da ne bi znal počistiti smeti.

Sej o tem pisem. Kolikokrat mora android user napravit hard reset telefona in kolikokrat uporabnik jabolka. Men ga se ni blo treba. Pa se pol ukvarjat s prenosom podatkpv, cakat...

PujsekPepe je izjavil:

Sej o tem pisem. Kolikokrat mora android user napravit hard reset telefona in kolikokrat uporabnik jabolka. Men ga se ni blo treba. Pa se pol ukvarjat s prenosom podatkpv, cakat...

Razsvetli nas pujsek, prosim.

Da se imamo še čemu smejat to nedeljo.

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

HMD predstavil Nokio G22, ki jo lahko popravimo sami (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Android
639775 (6158) matobeli
»

Nova Nokia 7.1

4410558 (7106) GizmoX
»

Samsung predstavil Galaxy S8 (strani: 1 2 3 )

14046048 (36177) Mare2
»

Flash na mobitelih zamuja (strani: 1 2 3 4 )

16027242 (24889) lurker

Več podobnih tem