» »

V El Salvadorju bitcoin ni več uradna valuta

1
2
»

WhiteAngel ::

jest10 je izjavil:

WhiteAngel je izjavil:

djabi je izjavil:

Bitkovanci se lahko primerjajo z delnicami. Vrednost lahko raste ali pa pada. Kdaj ste nazadnje plačali z delnico za špecerijo?

Nikoli.

Sem pa z bitcoini en mesec nazaj v Tušu. Še kaj?

V bistvu si plačal s fiatom, v katerega si konvertiral btc.

Um, ne? Plačal sem konkretno z BCH, ki ga imam na bitcoin.com non-custodial walletu na telefonu. Nobenega fiata.

PS: Z bitcoin cash sem moral plačevati, ker lightning še ni podprt. Novejši gocrypto terminali normalno furajo lightning.

Zgodovina sprememb…

jest10 ::

WhiteAngel je izjavil:

jest10 je izjavil:

WhiteAngel je izjavil:

djabi je izjavil:

Bitkovanci se lahko primerjajo z delnicami. Vrednost lahko raste ali pa pada. Kdaj ste nazadnje plačali z delnico za špecerijo?

Nikoli.

Um, ne? Plačal sem konkretno z BCH, ki ga imam na bitcoin.com non-custodial walletu na telefonu. Nobenega fiata.

PS: Z bitcoin cash sem moral plačevati, ker lightning še ni podprt. Novejši gocrypto terminali normalno furajo lightning.

Um, ja.
Štacuno bk za tvoj btc, pri njih se pojavi fiat, v katerega se konvertira ob plačilu

gus5 ::

WhiteAngel je izjavil:

Tole je struktura lastništva BTCja iz decembra 2024:

Zgornja infografika ne demantira trditve o koncentraciji lastništva BTC. Cca 14,7 mio BTC je v lasti posameznikov? Koliko je teh posameznikov? 1000? 50 mio? In koliko ima vsak od njih v žepu? Celo večji kripto sycophants, kot si ti, priznajo, da 2 % "entitet" poseduje +70 % BTC.

WhiteAngel je izjavil:

Toplo upam, da ne verjameš res tega. ECB (z zeleno lučjo vlad) se odloči, da bo povečala money supply. In "natiska" nove evre in jih da v obliki posojil na trg.
V EMU je l. 2023 vrednost denarja, ki so ga ustvarile ECB & vse centralne banke držav članic EMU, znesla cca 1,6 bilijona €; vrednost denarja, ki so ga ustvarile komercialne banke s kreditiranjem potrošnikov in investitorjev, pa 13 bilijonov. Večino fiat denarja dandanes "natiskajo" komercialne banke, ne centralne. (Učbenik - monetarni sistemi, poglavje: kako deluje bančništvo delnih rezerv.) Tiskanje fiat valute je torej neprimerljivo bolj decentralizirano kot rudarjenje BTC. In za razliko od BTC, ki nima podlage v ničemer, ima evro (ali katerakoli druga fiat valuta) v veliki meri podlago v premoženju kreditojemalcev.

3man je izjavil:

Ampak imajo tudi visoko ceno v inflaciji, ker jih izdajatelji množijo v obtoku. S tem ti prihranki v teh valutah izgubljajo kupno moč. Saj morda si že ugotovil, da si vsak dan bolj reven ne glede na to, da imaš stalno isti znesek na računu?
Ekonomije oz. monetarni sistemi brez inflacije so obsojeni na rigidnost, kar v primeru lokalnih in/ali globalnih ekonomskih kriz lahko vodi v socialno & gospodarsko katastrofo.
Zaradi deflacijskih pritiskov se lahko kreditiranje & potrošnja skoraj ustavita. In skupaj z njima gospodarstvo.
Močne valute škodijo izvozu.
Obvladana inflacija ni jamstvo napredka. Gospodarsko rast bolj spodbujajo inovacije & produktivnost. Države niso brez razloga opustile “zlati standard”.

energetik ::

Ah, keynesianec v polnem sijaju. Ja, so pustile zlati standard, ampak zato, da so lahko nebrzdano povečevale svojo porabo (plačevanje glasov, sociale in vojne), ne pa ker bi gospodarstvo trpelo.

Večino fiat denarja dandanes "natiskajo" komercialne banke, ne centralne. (Učbenik - monetarni sistemi, poglavje: kako deluje bančništvo delnih rezerv.) Tiskanje fiat valute je torej neprimerljivo bolj decentralizirano kot rudarjenje BTC. In za razliko od BTC, ki nima podlage v ničemer, ima evro (ali katerakoli druga fiat valuta) v veliki meri podlago v premoženju kreditojemalcev.
Ja seveda, na liabilities komercialne banke si pa kar pozabil? Npr. rezerve pri centralni banki, da lahko izda kredit? vse je en sam velik napihnjen balon, kjer profitirajo predvsem oblasti in tisti pri koritu.
vires in numeris

Zgodovina sprememb…

jest10 je izjavil:

WhiteAngel je izjavil:

jest10 je izjavil:

WhiteAngel je izjavil:

djabi je izjavil:

Nikoli.

Um, ja.
Štacuno bk za tvoj btc, pri njih se pojavi fiat, v katerega se konvertira ob plačilu

Morda. Morda pa ne. Bistveno je, da gre za vzporeden plačilni sistem, ki deluje. Leta 2009 nam je NLB zagrozil, da je "hrbtenica gospodarstva", da je too big to fail. Da se bo ustavil plačilni promet, če ga ne dokapitaliziramo. Pa je odfrčalo nekaj milijard v te "s konkretnim premoženjem", podprtih kreditov, kot glumi @gus5.

gus5 je izjavil:

WhiteAngel je izjavil:

Tole je struktura lastništva BTCja iz decembra 2024:

Zgornja infografika ne demantira trditve o koncentraciji lastništva BTC. Cca 14,7 mio BTC je v lasti posameznikov? Koliko je teh posameznikov? 1000? 50 mio? In koliko ima vsak od njih v žepu? Celo večji kripto sycophants, kot si ti, priznajo, da 2 % "entitet" poseduje +70 % BTC.

Iskreno ne vem, od kje tak zaključek članka. Ampak bistveno je tole:

On the large end of the spectrum whales and humpbacks are the biggest non-exchange entities that together control around 31% of the Bitcoin supply. These are most likely institutions, funds, custodians, OTC desks, and other high net worth individuals.

On the other hand, smaller entities holding up 50 BTC each (shrimp, crab, and octopus) control almost 23% of the supply. This shows that a substantial amount of bitcoins are in the hands of retail investors.

Zgovorna je tudi tale slika:

To se sklada tudi z mojim virom zgoraj.

Zgodovina sprememb…

1
2
»