Forum » Kaj kupiti » Prenosnik - lahko in dolgoživo
Prenosnik - lahko in dolgoživo
BojanE ::
Spravljam se k nakupu prenosnika v dobesednem pomenu besede - prenosnik.
Ponudba je res obilna in se dejansko človek kar malce izgubi.
Moje prioritete:
prenosljivost (nizka teža), zaslon max 16",
dolgoživost (trajanje baterije ob normalni uporabi)
16 GB RAM, vsaj 512 GB disk
po možnosti OLED (90Hz+), če je "toch screen" plus, ni pa nujnost, ločljivost min 1980 x 1200 (FullHD mi ni všeč zaradi razmerij stranic)
možnost priklopa "dockinga", ki ima HDMI, USB, tipkovnica + miš
Windows, saj bom predvsem "gonil" Office, Sigil in mogoče še kaj (recimo film preko MAX in podobnega).
Apple odpade, ker ima podporo samo za del Office (za Jabolko ni Publisherja).
Najpomembnejše - cena 1200 do 1700 €.
Do zdaj imam slabe izkušnje z Acerjem in Asusom do 1000 €.
Osebno sem pokukal v svet Snapdragona X plus in Elite in Core Ultra 2. Grafične možnosti mi niso pomembne.
Mimogrede - za vsak slučaj sem dodal željo za Copilot+, čeprav je prioriteta dolgoživost baterije (10+ ur)
Ogledal sem si:
Lenovo Yoga SLIM 7, Snapdragon X Elite
Prenosnik Asus Vivobook S 15 (S5507QA-MA056W), Snapdragon X Elite
Prenosnik MS Surface Laptop 7 Copilot+PC, Qualcomm Snapdragon Plus
Prenosnik HP OmniBook X 14-fe0003nn X Elite
Prenosnik Asus ExpertBook P5, Intel Ultra 5-226V
Prenosnik Asus ExpertBook P5, Intel Ultra 7-258V
Vsi so po ceni tu nekje. Seveda pa ste tu znalci, ki verjetno imate bistveno večji vpogled od mene, zato le na dan s pripombami.
Ponudba je res obilna in se dejansko človek kar malce izgubi.
Moje prioritete:
prenosljivost (nizka teža), zaslon max 16",
dolgoživost (trajanje baterije ob normalni uporabi)
16 GB RAM, vsaj 512 GB disk
po možnosti OLED (90Hz+), če je "toch screen" plus, ni pa nujnost, ločljivost min 1980 x 1200 (FullHD mi ni všeč zaradi razmerij stranic)
možnost priklopa "dockinga", ki ima HDMI, USB, tipkovnica + miš
Windows, saj bom predvsem "gonil" Office, Sigil in mogoče še kaj (recimo film preko MAX in podobnega).
Apple odpade, ker ima podporo samo za del Office (za Jabolko ni Publisherja).
Najpomembnejše - cena 1200 do 1700 €.
Do zdaj imam slabe izkušnje z Acerjem in Asusom do 1000 €.
Osebno sem pokukal v svet Snapdragona X plus in Elite in Core Ultra 2. Grafične možnosti mi niso pomembne.
Mimogrede - za vsak slučaj sem dodal željo za Copilot+, čeprav je prioriteta dolgoživost baterije (10+ ur)
Ogledal sem si:
Lenovo Yoga SLIM 7, Snapdragon X Elite
Prenosnik Asus Vivobook S 15 (S5507QA-MA056W), Snapdragon X Elite
Prenosnik MS Surface Laptop 7 Copilot+PC, Qualcomm Snapdragon Plus
Prenosnik HP OmniBook X 14-fe0003nn X Elite
Prenosnik Asus ExpertBook P5, Intel Ultra 5-226V
Prenosnik Asus ExpertBook P5, Intel Ultra 7-258V
Vsi so po ceni tu nekje. Seveda pa ste tu znalci, ki verjetno imate bistveno večji vpogled od mene, zato le na dan s pripombami.
opeter ::
16 GB bo za dolgoročno uporabo slejkoprej premalo ...
Problem naštetih prenosnikov je, da jih je zelo težko nadgraditi, v najboljšem primeru lahko zamenjaš morda SSD, pa še to je vprašanje. Vse ostalo je spajkano/prilotano/zalepljeno itn. Pri marsikaterem ne moreš menjati niti tipkovnice, brez, da bi menjal celotni del zgornjega ohišja.
Skratka, kako dolgoročno uporabno bo, ti ne znam povedati.
Jaz prenosnika z ARM procesorjem trenutno še ne bi kupoval (razen, če je Apple, ker tam drugo več itak nimaš - Intel x86 je zgodovina) za poganjanje x86 programov. Morda čez nekaj let.
Problem naštetih prenosnikov je, da jih je zelo težko nadgraditi, v najboljšem primeru lahko zamenjaš morda SSD, pa še to je vprašanje. Vse ostalo je spajkano/prilotano/zalepljeno itn. Pri marsikaterem ne moreš menjati niti tipkovnice, brez, da bi menjal celotni del zgornjega ohišja.
Skratka, kako dolgoročno uporabno bo, ti ne znam povedati.
Jaz prenosnika z ARM procesorjem trenutno še ne bi kupoval (razen, če je Apple, ker tam drugo več itak nimaš - Intel x86 je zgodovina) za poganjanje x86 programov. Morda čez nekaj let.
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j
opeter ::
Ker nisem napisal, katerega od naštetih priporočam: jaz bi dal glas Asusovim ExpertBookom.
Glede Windows ARM procesorjev:
Glede Windows ARM procesorjev:
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
Zgodovina sprememb…
- spremenil: opeter ()
klempo ::
z 32GB bo boljša opcija na dolgi rok
https://www.mimovrste.com/lenovo-prenos...
https://www.harveynorman.si/prenosni-ra...
tehnična specifikacija, če se ne motim sta tako pri MV kot HN oba z slovensko gravuro
https://psref.lenovo.com/Detail/Yoga_Sl...
https://www.mimovrste.com/lenovo-prenos...
https://www.harveynorman.si/prenosni-ra...
tehnična specifikacija, če se ne motim sta tako pri MV kot HN oba z slovensko gravuro
https://psref.lenovo.com/Detail/Yoga_Sl...
Kar nekaj zanimivih priporočil ste nanizali.
Vsekakor Snapdragon odpade, a ker nimam izkušenj s tem, sem dal samo kot opcijo.
Zagotovo pridejo v obzir od Asusa samo modeli nad 1200 €. Imamo doma takšnega za nekaj manj od 1000 € in je izdelava zelo šepava.
Kakšna je razlika med Ultra 7 200 in Ultra 7 100?
Vsekakor Snapdragon odpade, a ker nimam izkušenj s tem, sem dal samo kot opcijo.
Zagotovo pridejo v obzir od Asusa samo modeli nad 1200 €. Imamo doma takšnega za nekaj manj od 1000 € in je izdelava zelo šepava.
Kakšna je razlika med Ultra 7 200 in Ultra 7 100?
Evo, na koncu ciljam malce višje, da bo mir vsaj za 5 let. Izbiram med:
Prenosnik Asus Zenbook S 14 OLED UX5406SA-PZ278X Intel Ultra 7-258V/32GB/SSD 1TB NVMe
Prenosnik Asus Zenbook S 16 (UM5606WA-RJ126X), Ryzen AI 9 HX370/32 GB/SSD 2 TB NVMe
Zraven bi seveda še kupil priklopno postajo za dva dodatna monitorja, pa se rešim tudi namiznega računalnika, ki je tudi precej v letih.
S 14 ima nekaj več avtonomije, a S 16 večji disk in večji zaslon (prav pride na poti).
Ima kdo idejo, kaj je dolgoročno boljši optimum?
Prenosnik Asus Zenbook S 14 OLED UX5406SA-PZ278X Intel Ultra 7-258V/32GB/SSD 1TB NVMe
Prenosnik Asus Zenbook S 16 (UM5606WA-RJ126X), Ryzen AI 9 HX370/32 GB/SSD 2 TB NVMe
Zraven bi seveda še kupil priklopno postajo za dva dodatna monitorja, pa se rešim tudi namiznega računalnika, ki je tudi precej v letih.
S 14 ima nekaj več avtonomije, a S 16 večji disk in večji zaslon (prav pride na poti).
Ima kdo idejo, kaj je dolgoročno boljši optimum?
mtosev ::
Jaz bi ryzena vzel.
Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro,
Enermax Platimax 1700W | moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro,
Enermax Platimax 1700W | moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013
WhiteAngel ::
Če te skrbi zmogljivost, kupiš nekaj, kjer lahko zamenjaš disk in RAM. Jaz furam 6 let starega Asus Vivobooka s 4TB SSDja in 64GB pomnilnika. Za špile bo pa verjetno grafa prešvoh čez nekaj let. Tu pa nimaš kaj.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: WhiteAngel ()
kancler ::
Macbook air m4 ali macbook pro m4, po moznosti iz zda (ceprav zdaj je najslabse dolar/evro tecaj).
link_up ::
jaz bi vzel te nove 16" modele...ali yogo ali zenbook...vseeno...
pred casom je mala dobila yoho i9 ai neki, neki...in je zadovoljna mula sto na uro :)
pred casom je mala dobila yoho i9 ai neki, neki...in je zadovoljna mula sto na uro :)
In and Out
Uporaba prenosnika je povezana z uporabo Office (predvsem Word in Publisher), Sigila (učinkovit ePub authoring) in Photoshop za občasno obdelavo fotk in slik. Iger ne igram, saj enostavno nimam časa zanje. Kar nekaj časa preživim tudi v MS ExpressionWeb 4 (zastonj, enostaven in popolnoma zadostuje za spodobne predstavitvene spletne strani brez potrebe po interakciji, podpira pa HTML 5). Potem sem dolgoletni uporabnik Amebis Besane v Wordu. Biti brez tega si sploh ne znam predstavljati. Zaslon na dotik prav pride, ko kaj packaš s pisalom ipd.
Seveda je Mac super, a ne za moje potrebe. Preveč stvari bi me čakalo pri prenosu (veliko delam s Publisherjem)
Imam namen, da s priklopno postajo zamenjam tudi domači stacionarec letnik 2016 - Ryzen 1600x.
Nimam neke filmske knjižnice, pri fotkanju sem racionalen (beri: nimam 100 verzij istega (samo)poziranja), vse pa imam rad tudi na zunanjih diskih, po možnosti dvojno. Sicer je moje digitalne krame, ki jo želim imeti pri roki, za cca 500 GB.
Torej bi se kazalo ozreti po Asus Zenbook S 16 (UM5606WA-RJ126X), Ryzen AI 9 HX370/32 GB/SSD 2 TB NVMe.
Zanimivo je, da sem z novimi AMD in Intel procesorji zasledil samo Asusove prenosnike.
Kukal sem tudi k HP-ju in Lenovu, pa se je skozi filter mojih potreb prebil le Lenovo Yoga, ki ej cenovno tudi tu.
Vsekakor še enkrat hvala za nasvete in razmišljanja.
Seveda je Mac super, a ne za moje potrebe. Preveč stvari bi me čakalo pri prenosu (veliko delam s Publisherjem)
Imam namen, da s priklopno postajo zamenjam tudi domači stacionarec letnik 2016 - Ryzen 1600x.
Nimam neke filmske knjižnice, pri fotkanju sem racionalen (beri: nimam 100 verzij istega (samo)poziranja), vse pa imam rad tudi na zunanjih diskih, po možnosti dvojno. Sicer je moje digitalne krame, ki jo želim imeti pri roki, za cca 500 GB.
Torej bi se kazalo ozreti po Asus Zenbook S 16 (UM5606WA-RJ126X), Ryzen AI 9 HX370/32 GB/SSD 2 TB NVMe.
Zanimivo je, da sem z novimi AMD in Intel procesorji zasledil samo Asusove prenosnike.
Kukal sem tudi k HP-ju in Lenovu, pa se je skozi filter mojih potreb prebil le Lenovo Yoga, ki ej cenovno tudi tu.
Vsekakor še enkrat hvala za nasvete in razmišljanja.
DePalmo ::
Intel CPU 13 in 14 generacije se bi izogibal: https://www.reddit.com/r/intel/comments... TLDR: ob obremenitvi se sami sebe uničujejo. Prizadeti so tudi laptopi, čeprav Intel trdi da niso.
Lenovo se bi tudi ognil, imajo težave z vgrajeno tipkovnico in Lenovo ne zna ali pa noče opravit. Prizadeti so Legion, nisem pa preverjal ostalih ker se me ne tiče. Po ponovnem zagonu velikokrat notranja tipkovnica ni zaznana.
HP je načeloma vredu, ampak slabša kvaliteta delov, nadomestnih pa ni za dobit ali so pa dragi. Predvsem panti za zaslon, zelo radi grejo.
Osebno, ampak to je moje mnenje ki bo veljalo zame, bom ob nakupu novega laptopa gledal Asus. Sem ga imel v preteklosti in mi je bil všeč. Vzdržljiv in par malenkosti premišljeno narejenih. Sedaj samo čakam izid Intlovih procesorjev, drugače bi že menjal.
Lenovo se bi tudi ognil, imajo težave z vgrajeno tipkovnico in Lenovo ne zna ali pa noče opravit. Prizadeti so Legion, nisem pa preverjal ostalih ker se me ne tiče. Po ponovnem zagonu velikokrat notranja tipkovnica ni zaznana.
HP je načeloma vredu, ampak slabša kvaliteta delov, nadomestnih pa ni za dobit ali so pa dragi. Predvsem panti za zaslon, zelo radi grejo.
Osebno, ampak to je moje mnenje ki bo veljalo zame, bom ob nakupu novega laptopa gledal Asus. Sem ga imel v preteklosti in mi je bil všeč. Vzdržljiv in par malenkosti premišljeno narejenih. Sedaj samo čakam izid Intlovih procesorjev, drugače bi že menjal.
Intelu 13. in 14. generacije sem se takoj odpovedal, niti razmišljal nisem o tem, ker so mi znane težave.
Doma imamo dobre izkušnje s HP, z drugim malo manj.
Ker bo prenosnik najverjetneje deklica in deček za vse, sem pokukal malce višje.
Poleg Asusa Zenbook S 16 sem pokukal še v sfere z močnejšo grafiko, Igračarske prenosnike sem takoj odpisal, saj so težji in imajo precej slabo avtonomijo (logično). Tako mi je ostal Asus ProArt PX13. Prenosljiv (čeprav bi raje imel 16'' zaslon, a vsega očitno ne moreš imeti) z GF RTX 4060 za mletje grafike in občasno videa. Tudi ta temelji na AMD platformi AI 300.
Zraven si bom seveda omislil docking, da ga doma priklopim na zunanjo mehansko tipkovnico, 2 dodatna monitorja, miško in po potrebi zunanji disk (vse želim imeti vsaj 3x shranjeno) ter seveda žično omrežje.
Nisem pa zasledil še kaj drugega s sorodnimi specifikacijami. Intel Ultra 200 sem našel samo pri Asusu. Nimam pa informacij, kako je z Intelom Ultra 100, AMD serije 9000 pa tudi ni bog ve koliko.
Doma imamo dobre izkušnje s HP, z drugim malo manj.
Ker bo prenosnik najverjetneje deklica in deček za vse, sem pokukal malce višje.
Poleg Asusa Zenbook S 16 sem pokukal še v sfere z močnejšo grafiko, Igračarske prenosnike sem takoj odpisal, saj so težji in imajo precej slabo avtonomijo (logično). Tako mi je ostal Asus ProArt PX13. Prenosljiv (čeprav bi raje imel 16'' zaslon, a vsega očitno ne moreš imeti) z GF RTX 4060 za mletje grafike in občasno videa. Tudi ta temelji na AMD platformi AI 300.
Zraven si bom seveda omislil docking, da ga doma priklopim na zunanjo mehansko tipkovnico, 2 dodatna monitorja, miško in po potrebi zunanji disk (vse želim imeti vsaj 3x shranjeno) ter seveda žično omrežje.
Nisem pa zasledil še kaj drugega s sorodnimi specifikacijami. Intel Ultra 200 sem našel samo pri Asusu. Nimam pa informacij, kako je z Intelom Ultra 100, AMD serije 9000 pa tudi ni bog ve koliko.
Nikonja ::
Jaz sem iskreno super pozitivno presenečen z Huawei prenosniki, hčerki sm nazadnje vzel D16 za cca 600 eur in iskreno funkcionira perfektno, za to ceno odličen prenosnik. Ti sicer imaš mal višje zahteve tko da mogoče bi Matebook 14 ali 16s bi bil ok zate. Asusa, HP ne povoham več ker sem imel kar nekaj problemov z njima glede same kvalitete, Lenovo ima odlične prenosnike ampak so večinoma grdi ko satan, enak dizajn kot je imel IBM 20 let nazaj.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Nikonja ()
chort ::
Jaz sem zelo zadovoljen z LG Gram 16. Prej sem imel X1 Carbon 6gen in je LG tik pod njegovim nivojem kvalitete, ob isti teži in 2" večjem ekranu.
Na koncu sem se odločil za nakup na BBT - obnovljen Lenovo ThinkPad T14 G2 z Intel i7 11. generacije, 2 TB SSD in 32 GB RAM. Vse skupaj seveda za ugodno ceno. Tipkovnica je OK, zaslon tudi. Vse skupaj za vsaj 2 razreda bolje do Acerja, ki mi je do sedaj služil (ali pa tudi ne, ko je sam od sebe zamrznil. zlasti ko je bil na bateriji - že v garanciji je bil 1x na servisu).
Vseeno sem se odločil, da stacionarja zamenjam za stacionar. Nabava tega pa je že druga zgodba za neko drugo temo.
In seveda .... hvala vsem, ki ste prispevali mnenja in sugestije.
Vseeno sem se odločil, da stacionarja zamenjam za stacionar. Nabava tega pa je že druga zgodba za neko drugo temo.
In seveda .... hvala vsem, ki ste prispevali mnenja in sugestije.
bm1973 ::
Sam sem ravno nabavil Thinkpad T16 Gen1 za 640 EUR. DOdal bom 32 GB RAM in 1 TN SSD.
Dovolj za smrkljo do konca faksa . Pa je še v srednji šoli...
Dovolj za smrkljo do konca faksa . Pa je še v srednji šoli...
BojanE zakaj ne rečeš meni?
Toliko sem dal. 1 leto je garancije. Za zdaj sem zadovoljen in naslednjih 5 let ne bom razmišljal o prenosniku.