Forum » Loža » Katere električne radiatorje priporočate?
Katere električne radiatorje priporočate?
nokia6310 ::
Pozdravljeni, do zdaj sem imel električne radiatorje znamke Vigo pro na zrak, ampak sem se odločil za drugo, boljšo varianto. Kaj menite o električnih radiatorjih nemškega proizvajalca Thermotec, ki imajo jedro iz šamotne opeke. Mislim, da je to boljša varianta kot ogrevanje na zrak. Dokler ga nimam, se lahko grejem s klimo. Tudi to ni ravno slaba rešitev. Mogoče je še najcenejša od vseh.
So pa ti radiatorji če se mene vpraša, zelo dragi. No je pa res, da se kvaliteta plača.
Imajo tudi možnost upravljanja preko androida na daljavo.
https://thermotec.ag/en/
So pa ti radiatorji če se mene vpraša, zelo dragi. No je pa res, da se kvaliteta plača.
fikus_ ::
Šamotna opeka je namesto olja v radiatorju. Ali je to boljše .... ne vem.
Primer oljnega radiatorja z WiFi v BigBang-u
https://www.bigbang.si/mill-oljni-radia...
Primer oljnega radiatorja z WiFi v BigBang-u
https://www.bigbang.si/mill-oljni-radia...
Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.
telexdell ::
Nekoč so se za ogrevanje uporabljale termoakumulacijske peči, katere si s toploto polnil predvsem v času MT elektrike. So pa bile volumsko precej večje od teh radiatorjev. Tak da- glede na olje pri omenjenih radiatorjev ne vidim neke dodane vrednosti in je delujoče oljne radiatorje neumno menjat za te, če se pričakuje kak prihranek.
Je pa ogrevanje z električnimi radiatorji v stalno naseljenih prostorih precej potratna zadeva in so smiselni zgolj, če res ni druge razumne rešitve. Kot je omenjeno je montirana tudi klima. Sam bi ogreval s klimo, kolikor je največ možno, z radiatorji pa dodal zgolj potrebno razliko do želene temperature v prostorih.
Je pa ogrevanje z električnimi radiatorji v stalno naseljenih prostorih precej potratna zadeva in so smiselni zgolj, če res ni druge razumne rešitve. Kot je omenjeno je montirana tudi klima. Sam bi ogreval s klimo, kolikor je največ možno, z radiatorji pa dodal zgolj potrebno razliko do želene temperature v prostorih.
Precej je treba vedeti, preden opaziš, kako malo veš.
No, nisem o ceni nič napisal. Tale Thermotec ni poceni zadeva, saj samo eden radiator stane kar 700 €. Govorim o najvišjem maxi modelu, ki ima 2400 w. Do zdaj sem ogreval prostore z električnimi radiatorji Vigo pro, ki delujejo na zrak. Kljub trem prižganim, bojlerju, lojtrici v kopalnici, računalniku, in hifi sistemu mi glavne varovalke še vedno ni vrglo ven. Ampak za 1000€ se že dobi električna peč, kar je še boljša rešitev. Kaj pravite na to nimajo je na zalogi, pa tudi trofaznega priklopa nimam tako da tega ne morem kupit, ampak no ja je za razmislit. https://www.mimovrste.com/kombinirani-g...
komunist1945 ::
Ti maš klimo, pa razmišljaš o električnem radiatorju? Zakaj? Se hočeš 3x dražje gret? Kvečjemu nabavi še eno klimo, če imaš premalo. Klima je toplotna črpalka in je varčna. Ostalo na elektriko ni varčno
fujtajksel ::
Šamotna opeka shrani toploto, da lahko kuriš elektriko takrat ko je poceni in greješ takrat ko rabiš, termoakumulacijska peč pač, prednost pred starimi da je format radiatorja in bistveno lažje za prenašat.
Verjetno za hrambo toplote precej ceneje kot če bi v ta namen imel baterijo. Mogoče bo zaradi omrežnine postalo zanimivo za lastnike sončnih elektrarn.
Ponavadi se je sicer precej ceneje gret s klimo, ker pri isti pokurjeni moči dobiš nekajkrat več toplote. Električno peč mogoče prižgeš ko je res hladno in klima ni dovolj, pa tudi učinkovitost ji pri nizki temperaturi upade.
Verjetno za hrambo toplote precej ceneje kot če bi v ta namen imel baterijo. Mogoče bo zaradi omrežnine postalo zanimivo za lastnike sončnih elektrarn.
Ponavadi se je sicer precej ceneje gret s klimo, ker pri isti pokurjeni moči dobiš nekajkrat več toplote. Električno peč mogoče prižgeš ko je res hladno in klima ni dovolj, pa tudi učinkovitost ji pri nizki temperaturi upade.
energetik ::
No, nisem o ceni nič napisal. Tale Thermotec ni poceni zadeva, saj samo eden radiator stane kar 700 EUR. Govorim o najvišjem maxi modelu, ki ima 2400 w. Do zdaj sem ogreval prostore z električnimi radiatorji Vigo pro, ki delujejo na zrak. Kljub trem prižganim, bojlerju, lojtrici v kopalnici, računalniku, in hifi sistemu mi glavne varovalke še vedno ni vrglo ven. Ampak za 1000EUR se že dobi električna peč, kar je še boljša rešitev. Kaj pravite na to nimajo je na zalogi, pa tudi trofaznega priklopa nimam tako da tega ne morem kupit, ampak no ja je za razmislit. https://www.mimovrste.com/kombinirani-g...To je totalni nateg s ceno. Vsak el. radiator je točno enako učinkovit, točno 100% elektrike pretvori v toploto. Vzame se najcenejšega, to pa so v Bauhausu neka njihova znamka. 10x ceneje kot te Thermoteci...
Če hočeš WIFI nadzdor, nabaviš Shellyja za 15EUR in ga prigradiš v vtičnico, kjer je radiator.
vires in numeris
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: energetik ()
fujtajksel je izjavil:
Šamotna opeka shrani toploto, da lahko kuriš elektriko takrat ko je poceni in greješ takrat ko rabiš, termoakumulacijska peč pač, prednost pred starimi da je format radiatorja in bistveno lažje za prenašat.
Če je lahko za prenašat, pol tudi akumulacije nima nobene.
Tako kot je energetik napisal. Če za katerikol električni grelnik (TČ in klime ne štejem vmes) plačaš več kot 100 €, so te 99 % nategnili
fujtajksel je izjavil:
Ta zadeva res deluje na tak princip vendar ne enako kot termoakumulacijska peč, ker ta radiator toploto shranjuje samo določen čas. Baje da če je kolikor toliko dobra izolacija drži toploto še cca 40 min po izklopu iz elektrike. Pri termoakumulacijski peči pa je bilo tako, da si jo kolikor vem polnil ponoči, ko je bila elektrika cenejša, koristil pa po ddnevi. Zakaj pa potem prodajajo tako drage radiatorje, če je vložek več kot 100€ v njih nateg? Sigurno mora bit nek poseben čar in posebno dobra nemška kvaliteta, da stane 700€. No jaz sem ga pri eni gospej videl, pa moram reči, da je res dobra zadeva ni nateg kar se tiče izdelave in kvalitete. Najbolj pa ne morem slišat tega stavka: varčen električni radiator. To ni obstajalo, ne obstaja niti ne bo nikoli obstajalo. 2 kw moči, sta 2 kw moči, pa naj gre za konvekcijski ali oljni radiator. Potem se pa najdejo pametnjakoviči, ki pravijo, da je to varčen električni radiator. Ko jih vprašaš kakšno ima porabo pa pravijo, ja samo 2 kw /h. Kaj mi potem svetujete? Oljni radiatorji so pa menda res med najcenejšimi in tudi med najbolj potratnimi. So pa seveda učinkoviti. A naj potem kar oljnega vzamem? Konvekcije oz. tako imenovanega gretja na zrak ne maram, ker ni udobno. Ko si blizu žge preveč vroče, ko se oddaljiš pa ne čutiš povsod toplo. Je pa že klima stokrat boljša rešitev, čeprav pri debelem minusu zna sistem zablokirat oz. se zaradi varnosti, da nebi zmrznil plin samodejno izklopi, oz. neha delovat. Take izkušnje sem imel s to klimo že pred davnimi leti. Če so tako dragi radiatorji nateg, zakaj jih ne prepovejo? Sigurno obstaja razlog zakaj je takšna cena.
2 kw moči, sta 2 kw moči, pa naj gre za konvekcijski ali oljni radiator. Potem se pa najdejo pametnjakoviči, ki pravijo, da je to varčen električni radiator. Ko jih vprašaš kakšno ima porabo pa pravijo, ja samo 2 kw /h. Kaj mi potem svetujete? Oljni radiatorji so pa menda res med najcenejšimi in tudi med najbolj potratnimi. So pa seveda učinkoviti.Sam sebi kontriraš?
Vzameš tole: https://www.bauhaus.si/elektricni-oljni...
Ima 3 stopnje moči in termostat.
Ali pa takšnega, če hočeš digitalni termostat, tega lahko tudi pritrdiš na steno: https://www.bauhaus.si/ogrevanje-in-hla...
Kar je več od te cene, je nateg.
Če so tako dragi radiatorji nateg, zakaj jih ne prepovejo? Sigurno obstaja razlog zakaj je takšna cena.Seveda je razlog - ponudba-povpraševanje. Dokler se najdejo kupci, ki so to iz nekega razloga pripravljeni plačati, jim to seveda enormno poveča zaslužek.
vires in numeris
Zgodovina sprememb…
komunist1945 je izjavil:
fujtajksel je izjavil:
No ni čisto lahko, cegle se za prenašat vzame ven. Vsaj enim takim si sem jih videl, ne vem če je tole isto.
Ti za neko resno akumulacijo rabiš stotine kil materiala. Je popolnoma vseeno, ali ima radiator 5 ali 20 kil. Za akumulacijo se uporabi celo maso bajte, ne pa maso ogrevalnega telesa...
vires in numeris
fujtajksel je izjavil:
komunist1945 je izjavil:
fujtajksel je izjavil:
No ni čisto lahko, cegle se za prenašat vzame ven. Vsaj enim takim si sem jih videl, ne vem če je tole isto.
Tisto že, samo glede na to, kako mala zadeva je to, ne more met velike akumulacije. Ena ura akumulacije ali kaj podobnega ti pa čist nič ne pomaga, to ni dovolj za višjo tarifo premostit
Hudobec82 ::
Eni mate res preveč dnarja. Tak radiator ti bo kuril štr
Eni mate res preveč dnarja. Tak radiator ti bo kuril štroma cca 300-500€ na mesec. En radiator.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Hudobec82 ()
A naj potem kar oljnega vzamem? Konvekcije oz. tako imenovanega gretja na zrak ne maram, ker ni udobno.
Konvekcija prevladuje pri vseh grelnih telesih razen mogoče pri IR (pa tam je še bolj opazen ta efekt, da je samo z ene strani toplo), saj vsepovsod si ti v stiku z zrakom, ne pa grelnim telesom direkt. Če nimaš dokaj enakomerne temperature po prostorih, kaj dosti ne moreš nardit proti temu z grelnim telesom, ampak je problem potratna stavba. Ker ti toplota prej pobegne ven skozi stene preden zapolni cel prostor. Najbolje, da montiraš čimveč klim, kjer je to možno. Da se izklopi malo vmes, se pa ne sekiraj, tisto se mora občasno, da se odmrzne zunanja enota. Še vedno dobiš precej več od nje.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: komunist1945 ()
tony1 ::
OP, če te zanima varčevanje pri gretju, je rešitev klima, vendar talna, saj ta hitreje ogreje prostor.
Električni radiatorji bodo pa vsi porabili približno enako in prostor približno enako ogreli. Kolikor štroma not, tolkiko toplote bodo dali ven.
Termoakumulacijske peči iz časov socializma (ki so bile zelo težke in polne šamotnih opek) so bile npr. izjemno potraten porabnik elektrike.
Električni radiatorji bodo pa vsi porabili približno enako in prostor približno enako ogreli. Kolikor štroma not, tolkiko toplote bodo dali ven.
Termoakumulacijske peči iz časov socializma (ki so bile zelo težke in polne šamotnih opek) so bile npr. izjemno potraten porabnik elektrike.
Fizikalko ::
Sam uporabljam dva (oljni in konvekcijski) radiatorja Mill, oba super lepo programabilna preko appa, zelo zadovoljen.
No, nisem o ceni nič napisal. Tale Thermotec ni poceni zadeva, saj samo eden radiator stane kar 700 EUR. Govorim o najvišjem maxi modelu, ki ima 2400 w. Do zdaj sem ogreval prostore z električnimi radiatorji Vigo pro, ki delujejo na zrak. Kljub trem prižganim, bojlerju, lojtrici v kopalnici, računalniku, in hifi sistemu mi glavne varovalke še vedno ni vrglo ven. Ampak za 1000EUR se že dobi električna peč, kar je še boljša rešitev. Kaj pravite na to nimajo je na zalogi, pa tudi trofaznega priklopa nimam tako da tega ne morem kupit, ampak no ja je za razmislit. https://www.mimovrste.com/kombinirani-g...To je totalni nateg s ceno. Vsak el. radiator je točno enako učinkovit, točno 100% elektrike pretvori v toploto. Vzame se najcenejšega, to pa so v Bauhausu neka njihova znamka. 10x ceneje kot te Thermoteci...
Če hočeš WIFI nadzdor, nabaviš Shellyja za 15EUR in ga prigradiš v vtičnico, kjer je radiator.
Kje pa se kupi ta Shelly? Kaj je sploh to? Wifi vtičnica?
Sam uporabljam dva (oljni in konvekcijski) radiatorja Mill, oba super lepo programabilna preko appa, zelo zadovoljen.
Kje si jih kupil in koliko si dal za njih? Kakšna je poraba kakšen je strošek na mesečni ravni?
Zgodovina sprememb…
- spremenil: nokia6310 ()
darkolord ::
Električni radiatorji bodo pa vsi porabili približno enako in prostor približno enako ogreli. Kolikor štroma not, tolkiko toplote bodo dali ven.Na daljše obdobje je to res, na krajše pa definitivno ne.
Način prenosa toplote je zelo pomemben.
2 kW bojler ti bo prostor tudi segrel enako kot 2 kW radiator, samo v enem tednu namesto nekaj minutah.
"Električni +radiatorji+", no.
Pa saj, če gre za stanovanje (in ne vikend), so prižgani vsaj 12 ur na dan (tok pa porabljajo, ko jih periodično vklaplja notranji termostat)...
Pa saj, če gre za stanovanje (in ne vikend), so prižgani vsaj 12 ur na dan (tok pa porabljajo, ko jih periodično vklaplja notranji termostat)...
Zgodovina sprememb…
- spremenil: tony1 ()
M.B. ::
Če so tako dragi radiatorji nateg, zakaj jih ne prepovejo? Sigurno obstaja razlog zakaj je takšna cena.
Saj so jih 2022. Stopi v veljavo januarja 2025 isti zakon kot za bojlerje, razen če imaš lastno elektriko ali pa bolj varčno hišo od pasivne. https://www.google.com/amp/s/www.zurnal...
V PURES 3 je določeno, da je za ogrevanje prepovedana uporaba generatorjev toplote in grelnih teles, ki delujejo po Joulovem načinu, kar z drugimi besedami pomeni, da gre za neposredno rabo električne energije. Med takšna grelna telesa ali generatorje toplote spadajo IR-paneli, električno talno gretje, grelniki sanitarne vode (bojlerji), električni radiatorji.
Everyone started out as a newbie.
Sadly only a handful ever progress past that point.
Sadly only a handful ever progress past that point.
Fizikalko ::
Kje si jih kupil in koliko si dal za njih? Kakšna je poraba kakšen je strošek na mesečni ravni?
Kupil direktno pri uvozniku Elkotex, dobil popust in dal 311 eur za oba skupaj.
Poraba je toliko, kolikor ju pač goniš, a ne. Jaz ne pazim, ker imam SE in netmetering. Novembra cca 400kWh, december bo hujši.
Pozdravljeni, Vseeno mislim, da imajo ti nemški radiatorji zelo tehten razlog, zakaj so tako dragi in da to ni zgolj povpraševanje. Človek ki jih uvaža za Slovenijo, jih proda ogromno na leto. Kako pa pri cenejših izvedbah rebrastih radiatorjev notranji termostat radiatorja ve, kakšna je notranja temperatura prostora, ki ga ogreva? Tile radiatorji od podjetja termotech za katere sem se prvotno zanimal, se prodajajo pod znamko electro rade. Ali mi morda lahko nekdo pojasni razliko med navadnim Iskrinim radiatorjem za cca 90 € ki ima rebra, (ker ne maram teh ploščatih radiatorjev, ker niso najbolj učinkkoviti) tudi MILL mi ni bil všeč, ker ima zaprt sistem in toplota ni bila takšna kot sem pričakoval, da bo. Ob strani ima zaprta rebra torej se grejejo rebra ki so zaprta z dvema ploščama. To je sicer fensi, šmensi, elegantno in lepo za pogledat in občutit, ampak nažalost ne tako zelo učinkovito v primerjavi z radiatorji, ki majo direktna rebra, brez okrasnih pokrovov, ki preprečujejo toploti, da prodre v prostor, kamor je namenjena. Tak radiator ima sicer nazivno moč recimo 2000 w, ampak od tega se bolj malo pozna, ker se večina toplote porazgubi z ogrevanjem zunanjih plošč, oz. pokrova radiatorja, ki zakriva sama rebra. Ravno zaradi tega razloga mi je odprti sistem kot je pri drugih znamkah veliko bolj všeč, ker je neprimerljivo bolj učinkovit od tega zaprtega sistema, ki zaradi svoje zasnove vsaj po mojem skromnem mnenju ni učinkovit. Učinkovito je nekaj, kar je efektivno. Sprobal sem tudi Iskro in le ta je delovala za svojo nizko ceno res odlično. Ne vem pa kje ima senzor za nadzor temperature v prostoru, če ga sploh ima.
"Ne vem pa kje ima senzor za nadzor temperature v prostoru, če ga sploh ima. "
Predvidevam, da ga mora imeti, saj se periodično izklaplja...
Vsa umetnost pri ogrevanju prostora oz. ustvarjanja občutka toplega prostora je, da mora grelno telo dovolj segreti zrak, da se zgodi učinek konvekcije, tj. da se zrak dovolj segreje, da začne krožiti po prostoru gor (topel zrak se dviga), pri tem izrine mrzel zrak izpod stropa, mrzel zrak pa nato ogreje grelno telo; ta cikel se nato (po kmečko povedano) ponavlja. To daje občutek toplega prostora.
In po moji logiki bo to vsak električni radiator dosegel, samo da je dovolj močan za velikost prostora (ali pa je radiatorjev v prostoru več) in vklopljen dovolj dolgo. Razlika v ceni je lahko velika, razlike v ogrevanju pa ne bo bistvene...
Predvidevam, da ga mora imeti, saj se periodično izklaplja...
Vsa umetnost pri ogrevanju prostora oz. ustvarjanja občutka toplega prostora je, da mora grelno telo dovolj segreti zrak, da se zgodi učinek konvekcije, tj. da se zrak dovolj segreje, da začne krožiti po prostoru gor (topel zrak se dviga), pri tem izrine mrzel zrak izpod stropa, mrzel zrak pa nato ogreje grelno telo; ta cikel se nato (po kmečko povedano) ponavlja. To daje občutek toplega prostora.
In po moji logiki bo to vsak električni radiator dosegel, samo da je dovolj močan za velikost prostora (ali pa je radiatorjev v prostoru več) in vklopljen dovolj dolgo. Razlika v ceni je lahko velika, razlike v ogrevanju pa ne bo bistvene...
Torej, če sem vas pravilno razumel pravite, da je vsak znesek iznad 100 eur za električne radiatorje nateg. Smem vprašat zakaj tako mislite? A ni isto pri avtih, računalnikih, hifi sistemu, ali kakršnikoli drugi elektronski napravi? Ti radiatorji so res reminirane nemške znamke z šamotno opeko in ko se le ta segreje naj bi se tudi ustavila poraba električne energije. Vsaj tako pravi naš zastopnik za to znamko v Sloveniji. Mogoče bi bilo potrebno z merilnikom porabe spremljati porabo elektrike v realnem času, da bi imel lažjo predstavo o tem, koliko elektrike ta radiator dejansko porabi. Čeprav, če piše da je nazivna moč najmočnejšega modela maxi 2,4 kw naj bi bilo to to. Res bi rad prebral vaša mnenja, da ne kupim mačka v žaklju, kot se reče. Če mi bo Iskra dala zadovoljivo toploto glede na njeno moč potem res ne vem, zakaj bi iskal nekaj še dražjega samo zato da bom lahko rekel, da imam radiatorje za 1.500 eur. Osnovni in glavni namen električnih radiatorjev je ogrevanje, in če mi to lahko zagotovi Iskra za 90 € po komadu res ne vem, zakaj bi dal 750 € za en radiator znamke Electro rade. Razen, če me uspete prepričati, da je tak nakup smiselen in učinkovit. Naš zastopnik pravi, da se povrne vložek v cca dveh do treh sezonah ogrevanja.
WhiteAngel ::
No, nisem o ceni nič napisal. Tale Thermotec ni poceni zadeva, saj samo eden radiator stane kar 700 €.
Hehe, za ta denar si raje bitcoin miner omisli.
M-XXXX ::
Torej, če sem vas pravilno razumel pravite, da je vsak znesek iznad 100 eur za električne radiatorje nateg. Smem vprašat zakaj tako mislite? A ni isto pri avtih, računalnikih, hifi sistemu, ali kakršnikoli drugi elektronski napravi? Ti radiatorji so res reminirane nemške znamke z šamotno opeko in ko se le ta segreje naj bi se tudi ustavila poraba električne energije. Vsaj tako pravi naš zastopnik za to znamko v Sloveniji. Mogoče bi bilo potrebno z merilnikom porabe spremljati porabo elektrike v realnem času, da bi imel lažjo predstavo o tem, koliko elektrike ta radiator dejansko porabi. Čeprav, če piše da je nazivna moč najmočnejšega modela maxi 2,4 kw naj bi bilo to to. Res bi rad prebral vaša mnenja, da ne kupim mačka v žaklju, kot se reče. Če mi bo Iskra dala zadovoljivo toploto glede na njeno moč potem res ne vem, zakaj bi iskal nekaj še dražjega samo zato da bom lahko rekel, da imam radiatorje za 1.500 eur. Osnovni in glavni namen električnih radiatorjev je ogrevanje, in če mi to lahko zagotovi Iskra za 90 € po komadu res ne vem, zakaj bi dal 750 € za en radiator znamke Electro rade. Razen, če me uspete prepričati, da je tak nakup smiselen in učinkovit. Naš zastopnik pravi, da se povrne vložek v cca dveh do treh sezonah ogrevanja.
1W je 1W.
https://www.mimovrste.com/kaloriferji/i...
Tale kalorifer ima IDENTIČEN izkoristek kot najdražji električni radiator na tem svetu.
Ima pa moč 2000W.
To je vse kar rabiš vedeti o električnem segrevanju (direktnem).
Ti radiatorji so res reminirane nemške znamke z šamotno opeko in ko se le ta segreje naj bi se tudi ustavila poraba električne energije.
Ko se v oljnem radiatorju olje segreje, ga tudi termostat izklopi in se ustavi poraba električne energije. Iz šamotne opeke dobiš potem toliko toplote, kot si je not dal. Iz olja v najcenejšem radiatorju pa tudi.
Torej, če sem vas pravilno razumel pravite, da je vsak znesek iznad 100 eur za električne radiatorje nateg. Smem vprašat zakaj tako mislite? A ni isto pri avtih, računalnikih, hifi sistemu, ali kakršnikoli drugi elektronski napravi? Ti radiatorji so res reminirane nemške znamke z šamotno opeko in ko se le ta segreje naj bi se tudi ustavila poraba električne energije. Vsaj tako pravi naš zastopnik za to znamko v Sloveniji. ...
Če naš zastopnik reče da so "die beste" kot v Ko to tamo pjeva, potem so pač očitno tako reminirani da ti ne preostane nič drugega kot da jih kupiš.
Kot že rečeno, smisel šamotne opeke v termoakumulacijski peči je da toploto za nekaj časa zadrži. Ne vem za kolk ur tile tvoji dejansko. Se ti bi mogoče splačalo, če bi kuril elektriko ko bi bila poceni in grel malo kasneje ko bi bila draga. Ampak ti o tem nič ne poveš, zato se ti najbrž ne bi splačalo.
Drugače je pa pri radiatorjih 2000W pač 2000W in temperaturno regulacijo so znali še dolgo nazaj v pegleznih narest. Danes ta pametne mogoče lahko furaš čez wifi, kot tudi ta pametne klime. Ena pomembna funkcionalna razlika je edino med pasivnimi in ventilatorskimi (kaloriferji oz konvektorji), slednji ponoči šumijo, tako kot tudi klime. Če hočeš porabit manj energije, kupi klimo (ali TČ).
fujtajksel je izjavil:
Torej, če sem vas pravilno razumel pravite, da je vsak znesek iznad 100 eur za električne radiatorje nateg. Smem vprašat zakaj tako mislite? A ni isto pri avtih, računalnikih, hifi sistemu, ali kakršnikoli drugi elektronski napravi? Ti radiatorji so res reminirane nemške znamke z šamotno opeko in ko se le ta segreje naj bi se tudi ustavila poraba električne energije. Vsaj tako pravi naš zastopnik za to znamko v Sloveniji. ...
Če naš zastopnik reče da so "die beste" kot v Ko to tamo pjeva, potem so pač očitno tako reminirani da ti ne preostane nič drugega kot da jih kupiš.
Kot že rečeno, smisel šamotne opeke v termoakumulacijski peči je da toploto za nekaj časa zadrži. Ne vem za kolk ur tile tvoji dejansko. Se ti bi mogoče splačalo, če bi kuril elektriko ko bi bila poceni in grel malo kasneje ko bi bila draga. Ampak ti o tem nič ne poveš, zato se ti najbrž ne bi splačalo.
Drugače je pa pri radiatorjih 2000W pač 2000W in temperaturno regulacijo so znali še dolgo nazaj v pegleznih narest. Danes ta pametne mogoče lahko furaš čez wifi, kot tudi ta pametne klime. Ena pomembna funkcionalna razlika je edino med pasivnimi in ventilatorskimi (kaloriferji oz konvektorji), slednji ponoči šumijo, tako kot tudi klime. Če hočeš porabit manj energije, kupi klimo (ali TČ).
Tudi to sem ga vprašal koliko časa je radiator še topel po tistem, ko se ga izklopi iz elektrike glede na to, da ima v sebi šamotno opeko. Gospod mi je rekel: Odvisno je od izolacije. Boljša kot je, dlje časa bo radiator še topel. Načeloma pa naj bi ostal topel cca 40 min po izklopu iz elektrike. Druga stvar ki me zanima je sledeča: Razumem, da ima tale zelo drag radiator vrhunski in zelo napreden termostat, saj ima senzor pri tleh da lahko meri temperaturo v realnem času. Kako naj vem, da ima najcenejša Iskra ali katerikoli drug proizvajalec enako dober termostat, da mi ne bo kuril preveč elektrike v kolior se odločim za cenejšo varianto? No dajmo za konec še eno provokativno vprašanje: Ali se vam ne zdi, da bi v kolikor bi bila prodaja Termotechovih radiatorjev nateg to že bilo po vseh možnih medijih tako spletnih, kot tudi ostalih? Pozanimal sem se in gospod ki to pri nas uvaža ima res ogromno gužvo in proda kar nekaj kosov omenjenih radiatorjev na dan. Zdaj a so ljudje toliko pametni, ali toliko glupi? Saj pri urah je isto. Nekdo bo dal 100000 € za njo, drugi bo rekel to je bedarija, rajši si kupim za ta denar dober avto, tretji bo rekel to je bedarija, rajši dam denar na banko ali v kakšne sklade, itd. Če analogno primerjam področje s katerim se sam ukvarjam to je audio področje, zvok in vse, kar je povezano z njim. Obstaja zvočna kartica za 100 € in tudi taka za 2000 €, kakršno imam tudi sam. Nekdo bo rekel, da je to stran vržen denar. Jaz pa vem zakaj sem dal toliko za njo, vem kakšne možnosti mi omogoča in mi po sedmih letih še odlično služi. Pa bo zdaj nekdo rekel: Ja zvok je zvok vseeno kakšen je, enke pa nule se pri vseh karticah isto pretakajo. Razumete kaj vam hočem povedat? Sigurno obstaja tehten in zelo utemeljen razlog, zakaj so ti radiatorji toliko dragi in to bi rad dognal v čem je fora, po domače povedano.
Tudi to sem ga vprašal koliko časa je radiator še topel po tistem, ko se ga izklopi iz elektrike glede na to, da ima v sebi šamotno opeko. Gospod mi je rekel: Odvisno je od izolacije. Boljša kot je, dlje časa bo radiator še topel. Načeloma pa naj bi ostal topel cca 40 min po izklopu iz elektrike.
Vse to velja tudi za najcenejši oljni radiator. Razen šamota, kar si tako ali tako že vedel. Povedal ti ni praktično nič.
Druga stvar ki me zanima je sledeča: Razumem, da ima tale zelo drag radiator vrhunski in zelo napreden termostat, saj ima senzor pri tleh da lahko meri temperaturo v realnem času. Kako naj vem, da ima najcenejša Iskra ali katerikoli drug proizvajalec enako dober termostat, da mi ne bo kuril preveč elektrike v kolior se odločim za cenejšo varianto?
Kako pa naj veš, da ne bo ta zasoljen radiator več pokuril? Ker ti prodajalec pravi? Če ima pri tleh montiran senzor, bo kuril več, kot če ne bi imel pri tleh montiranega senzorja, ker je zrak pri tleh najbolj hladen in bo zaznaval nižjo temperaturo kot tisti z višje montiranimi senzorji in kuril več, če ne boš nastavil ustreznih popravkov. Edini važen senzor je tvoja koža, temu ustrezno zavrtiš tudi najbolj enostaven analogni termostat in je to to. Najbolj fensi šmensi termostat ne ve, če tebe zebe ali ne.
No dajmo za konec še eno provokativno vprašanje: Ali se vam ne zdi, da bi v kolikor bi bila prodaja Termotechovih radiatorjev nateg to že bilo po vseh možnih medijih tako spletnih, kot tudi ostalih?
Ne, podobnih nategov je na tisoče. Eni ljudje se na vsak način hočejo prepričat, da mora bit koristen razlog, da ima nekaj navito ceno, pa sploh ni nujno, ceno navit brez osnove je najlažje. Ko pa kupijo, pa jih je še težje prepričat, da so brezveze toliko zapravili. Ali pa pogruntajo, potem jih je pa sram in so tiho. Placebo efekt je pa resničen, torej lahko na nek način rečeš, da nič ni nateg. Če ni prepovedano šloganje, religije s posmrtnimi nagradami ipd. kaj bi potem bili elektro radiatorji z navito ceno? Če ti da dober občutek, kupi, pa ni problema. Kakega objektivnega fizičnega razloga pa v tej temi še nismo zares pogruntali.
Najboljše, da to zakaj je tako visoka cena povejo nemci, ki te radiatorje izdelujejo. Kar se pa tiče udobja res je noben še tako napreden termostat ne bo vedel ali mene zebe ali ne. Vedel pa bo, ali je v prostoru 20 stopinj, ali 25. Nekomu je 25 premalo, drugemu je 20 preveč. Sicer pa ko že govorimo o tem: Ali termostat na radiatorju vzdržuje nastavljeno temperaturo ki je v celotnem prostoru ali samo tisto, ki je neposredno okrog radiatorja? Realno mnenje o teh radiatorjih bi lahko dobil, če bi jih mel na testu nekaj dni. Potem bi z merilcem porabe električne energije spremljal realno porabo in poročal o tem kako so dobri oz., kako so slabi. Res me zanima koliko časa ta šamot v njih drži toploto in koliko energije potrebuje da vzdržuje toploto. Potem bi mi bilo vse jasno. Kaj pa ta navedn oljni radiator od Iskre ali katerekoli druge znamke ta poceni zadeva a se tudi izklopi ko doseže določeno temperaturo, al dela konstantno, dokler ga ne izklopiš? Cene za en radiator so res smešno nizke.
Vedel pa bo, ali je v prostoru 20 stopinj, ali 25. Nekomu je 25 premalo, drugemu je 20 preveč.
To nič ne pomaga, nekomu je tričetrt obrata na analognem termostatu premalo, nekomu je pa četrt obrata preveč, če pa prav nastaviš, bo pa ravno prav.
Ali termostat na radiatorju vzdržuje nastavljeno temperaturo ki je v celotnem prostoru
Noben radiator ne vzdržuje iste temperature po celem prostoru, ker noben radiator nima načina, da bi preprečil, da se toplota npr. dvigne pod strop ali da mraz bolj seka od slabo izolirane zunanje stene bolj kot od notranje, pa lahko ma 30 senzorjev ko pajek po celi sobi. Lahko bolj začne gret, potem je pa na drugem mestu prevroče.
Utk ::
Watt je res watt, ampak vseeno ne kupit najcenejšega sranja, tudi iskre, ker vseeno je pa to 2 kw in več...sem že videl take napravice, ki so naenkrat začele zelo smrdet, zarad nekega slabega kontakta se stopila plastika, in potem smo že blizu ognja. Ne bo to prvi teden, ampak čez čas pa lahko.
mihagr ::
Pozdravljen,
Vsa električna grelna telesa ti bodo pokurila točno toliko energije kot piše na njih x število ur ko bojo prižgana. Kar se tiče akumulacije toplote so najslabši kaloriferji, 2000W piha vroč zrak dokler je prižgan, akumulacija je 0 min, ugasneš in je hladen. Oljni radiator 2000W bo pač trajalo 10min, da bo oddal kaj koristne toplote in ko bo ugasnjen jo bo še nekaj časa, verjetno 20min še oddajal zaradi akumulacija toplote v olju, peč s šamotno opeko 2000W bo rabila še malo dalj časa, da začne ogrevati, ampak bo potem tudi najdle oddajala toploto akumulirano v opeki, morda 40min, prednost teh peči je bila ta, da si jih "filal" ko je bil cenejši tok in porabljal akumulirano toploto čez dan.
Vse te naprave imajo termostate s katerimi lahko do neke mere nastaviš temperaturo bližnje okolice, recimo v krogu 0,5m okoli grelnega telesa. Poleg tega termostati varujejo pred pregretjem grelca, ali ob kakšnem drugem problemu, recimo če pokriješ peč s cunjami.
Vsa električna grela, bi lahko zaznavala temperaturo, če bi imela ločen termostat na žici, recimo v bližini kjer sediš in bi zaznavala temperaturo na tem mestu. Vendar jih vgrajujeo v samo grelo.
Pred 40leti so bile nekatere termoakumulacijske take, da so imele možnost priključiti zunanji termostat, bile pa so težžžke!
Vsa električna grelna telesa ti bodo pokurila točno toliko energije kot piše na njih x število ur ko bojo prižgana. Kar se tiče akumulacije toplote so najslabši kaloriferji, 2000W piha vroč zrak dokler je prižgan, akumulacija je 0 min, ugasneš in je hladen. Oljni radiator 2000W bo pač trajalo 10min, da bo oddal kaj koristne toplote in ko bo ugasnjen jo bo še nekaj časa, verjetno 20min še oddajal zaradi akumulacija toplote v olju, peč s šamotno opeko 2000W bo rabila še malo dalj časa, da začne ogrevati, ampak bo potem tudi najdle oddajala toploto akumulirano v opeki, morda 40min, prednost teh peči je bila ta, da si jih "filal" ko je bil cenejši tok in porabljal akumulirano toploto čez dan.
Vse te naprave imajo termostate s katerimi lahko do neke mere nastaviš temperaturo bližnje okolice, recimo v krogu 0,5m okoli grelnega telesa. Poleg tega termostati varujejo pred pregretjem grelca, ali ob kakšnem drugem problemu, recimo če pokriješ peč s cunjami.
Vsa električna grela, bi lahko zaznavala temperaturo, če bi imela ločen termostat na žici, recimo v bližini kjer sediš in bi zaznavala temperaturo na tem mestu. Vendar jih vgrajujeo v samo grelo.
Pred 40leti so bile nekatere termoakumulacijske take, da so imele možnost priključiti zunanji termostat, bile pa so težžžke!
Tudi navadni radiatorji imajo termoventile v neposredni bližini in le približno nastavljajo sobno temp.
Nič ti pa ne preprečuje, da ne zmontiraš nekje v sobi wifi termostata, ki ti krmili vtičnico s poceni radiatorjem in potem imaš res lahko natančno sobno temp. Za pod 100€ dobiš vse, vključno z radiatorjem.
Nič ti pa ne preprečuje, da ne zmontiraš nekje v sobi wifi termostata, ki ti krmili vtičnico s poceni radiatorjem in potem imaš res lahko natančno sobno temp. Za pod 100€ dobiš vse, vključno z radiatorjem.
vires in numeris
mihagr ::
Praviš, da ti nič ne preprečuje, da kupiš wifi termostat ..... Seveda ti preprečuje zdrava pamet. Naj razložim, električno grelo -katerokoli porabi točno znano količino elek.energije. termostat na njemu prižiga in ugaša grelec, toplo je v glavnem v bližini grela, po nekem času se ogreje tudi prostor oz zrak in to temperaturo drži nekaj časa akumulacija grela, zidovi, izolacija, itd.
Ampak če ni prave akumulacije toplote, potem ti bo termostat, ki je na tebi ugodnem mestu meril temperaturo in bo v glavnem cel čas držal vključen grelec in poraba elektrike bo šla v višave.
Ampak če ni prave akumulacije toplote, potem ti bo termostat, ki je na tebi ugodnem mestu meril temperaturo in bo v glavnem cel čas držal vključen grelec in poraba elektrike bo šla v višave.
BCSman ::
Imam en najcenejši električni radiator, že pri 800w je izjemno vroč, tako da sploh ni potrebe vključit oba gumba da bi laufalo 2000w.
Tudi to sem ga vprašal koliko časa je radiator še topel po tistem, ko se ga izklopi iz elektrike glede na to, da ima v sebi šamotno opeko. Gospod mi je rekel: Odvisno je od izolacije. Boljša kot je, dlje časa bo radiator še topel. Načeloma pa naj bi ostal topel cca 40 min po izklopu iz elektrike.
Druga stvar ki me zanima je sledeča: Razumem, da ima tale zelo drag radiator vrhunski in zelo napreden termostat, saj ima senzor pri tleh da lahko meri temperaturo v realnem času. ...
To da je odvisno od izolacije je seveda res. Če imaš pasivno hišo, je treba zelo malo gret, ker tisto kar pogreješ pač dolgo ostane. Stare termoakumulacijske so držale kar nekaj časa, šamot segret na visoko temperaturo je lahko grel zrak še dolgo po izklopu peči. Ampak za razliko od klime ne pride ven nič več toplote kot si jo pokuril.
Zaradi tega zamika ta peč tudi rabi naprednejši termostat. Za navaden oljni regulator, ki je zate verjetno enako dober, pa je čisto dovolj peglezen-style bimetal.
Če ne veš zakaj bi bil časovni zamik dober, ti bo šel verjetno dejansko na živce, ker bo ta radiator grel z zakasnitvijo, ne takoj.
Zadnje čase so namesto navadnih radiatorjev popularni še IR grelni paneli. So (enim) malo manj grdi, jih daš lahko na strop, zaradi sevanja in gretja površin nasproti njih je občutek toplote že pri malo nižji temperaturi prostora.
WhiteAngel je izjavil:
No, nisem o ceni nič napisal. Tale Thermotec ni poceni zadeva, saj samo eden radiator stane kar 700 €.
Hehe, za ta denar si raje bitcoin miner omisli.
Mi lahko nekdo razloži kako ta zadeva deluje? Pa seveda koliko stane?
Watt je res watt, ampak vseeno ne kupit najcenejšega sranja, tudi iskre, ker vseeno je pa to 2 kw in več...sem že videl take napravice, ki so naenkrat začele zelo smrdet, zarad nekega slabega kontakta se stopila plastika, in potem smo že blizu ognja. Ne bo to prvi teden, ampak čez čas pa lahko.
Kaj pa naj potem vzamem? Ni ne vem kake izbire teh oljnih radiatorjev. Mogoče se bo pa kaj pametnega našlo. Mimogrede teh radiatorjev znamke termotech je v Sloveniji kar veliko. Govorimo o nekaj sto primerkih.
fujtajksel je izjavil:
Zadnje čase so namesto navadnih radiatorjev popularni še IR grelni paneli. So (enim) malo manj grdi, jih daš lahko na strop, zaradi sevanja in gretja površin nasproti njih je občutek toplote že pri malo nižji temperaturi prostora.IR panel = najcenejši el. radiator, prišraufan na strop.
Smo ti že napisali. Odloči se sam, za koliko stotin € se boš pustil nategnit.Watt je res watt, ampak vseeno ne kupit najcenejšega sranja, tudi iskre, ker vseeno je pa to 2 kw in več...sem že videl take napravice, ki so naenkrat začele zelo smrdet, zarad nekega slabega kontakta se stopila plastika, in potem smo že blizu ognja. Ne bo to prvi teden, ampak čez čas pa lahko.
Kaj pa naj potem vzamem? Ni ne vem kake izbire teh oljnih radiatorjev. Mogoče se bo pa kaj pametnega našlo. Mimogrede teh radiatorjev znamke termotech je v Sloveniji kar veliko. Govorimo o nekaj sto primerkih.
vires in numeris
Zgodovina sprememb…
fikus_ ::
Vzemi navaden oljni radiator (ponavadi dve moči 1000 + 1000 W ter mehanski termostat s katerim nastavljaš temperaturo ogrevanja), če bi rad WiFi, potem ga vštekaš preko vmesne WiFi vtičnice.
Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: fikus_ ()
Evo tu sem našel nekaj zanimivega. Mogoče pa kaj od tega vzamem. https://www.testado.si/oljni-radiator/
feryz ::
Imam en najcenejši električni radiator, že pri 800w je izjemno vroč, tako da sploh ni potrebe vključit oba gumba da bi laufalo 2000w.Imam električno lojtro s 600w grelcem, ki ga natera tudi do 75 stopinj, se pravi lahko jajca spečeš gor, če ti paše.
Moč ni faktor, ampak odvzem. Usmeri en ventilator vanj in potem povej, kako vroč je.
iso2000 ::
Preveri, če dobiš kaj v lokalnem Merkator tehniki. Trenutno imajo občutne popuste 50% na vse, ker se zapirajo trgovine. V soboto sem bil v KR in sem videl, da so še imeli neke radiatorje. Več ne vem, ker me ne zanimajo. Je bila pa trgovina že kar dodobra izropana.
a_borlak ::
Pozdravljeni, do zdaj sem imel električne radiatorje znamke Vigo pro na zrak, ampak sem se odločil za drugo, boljšo varianto. Kaj menite o električnih radiatorjih nemškega proizvajalca Thermotec, ki imajo jedro iz šamotne opeke. Mislim, da je to boljša varianta kot ogrevanje na zrak. Dokler ga nimam, se lahko grejem s klimo. Tudi to ni ravno slaba rešitev. Mogoče je še najcenejša od vseh.
Klima te bo ogrevala daleč najceneje, čisto vsi radiatorji imajo 100% izkoristek, medtem ko ima klima boljšega.
Magic1 ::
Pa klima še daleč najbolje regulira temperaturo, saj zrak kroži. Samo rebra nastavi, da pihajo proti tlom. Pa vsaka klima zmore 2kW+ (za cca. 1kW-), ne vem zakaj bi jo nadomeščal s električnim radiatorjem?!? Pač kupi si kakšnega poceni, če bo pri -15°C premalo klima grela. 800EUR za 2kW električni radiator je res noro, ko lahko za malo več dobiš klimo Micko 4kW z montažo
A ti še ne poznaš novega obračunavanja od elekto na obračunssko moč? Da ne boš ene 3 električne radatorje naenkrat vklopil, potem se pa čudil 20EUR+ dodatku na položnici (sej to bo še zanemarljivo v primerjavi s porabljeno elektriko).
A ti še ne poznaš novega obračunavanja od elekto na obračunssko moč? Da ne boš ene 3 električne radatorje naenkrat vklopil, potem se pa čudil 20EUR+ dodatku na položnici (sej to bo še zanemarljivo v primerjavi s porabljeno elektriko).
Magic
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Magic1 ()
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Ogrevanje na elektrikoOddelek: Loža | 6461 (3717) | Steinkauz |
» | Električni radiatorOddelek: Loža | 10099 (9323) | ;-) |
» | Infrardeče ogrevanje (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 37936 (22659) | energetik |
» | Ogrevanje na kalorifer ali plin (radiator) (strani: 1 2 )Oddelek: Elektrotehnika in elektronika | 17466 (16476) | Vajenc |
» | Climastar Avant radiatorjiOddelek: Loža | 5719 (5335) | Moharsan |