» »

Predsednik ZDA Donald Trump - 2. mandat

Predsednik ZDA Donald Trump - 2. mandat

Temo vidijo: vsi
««
168 / 171
»»

LeQuack ::

Zmajc je izjavil:

Kitajska lahko zelo enostavno reši ta problem. Brezposelne delno pošljejo v vojsko in nad Tajvan, delno pa v prešaltajo v proizvodnjo orožja.

https://streamable.com/v4v32l
Quack !

mtosev ::

A mislite, da bo Trump odpeljal Zda v recesijo?
Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro,
Enermax Platimax 1700W | moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013

pegasus ::

Recesija je optimističen scenarij, državljanska vojna je bolj realen.

To jim ne želim. Bilo bi res hudo.

bm1973 ::

Nobene državljanske vojne ne bo, kaj sanjate...

Zmajc ::

Državljanske vojne ne bo se pa lahko zgodijo kaki protesti podobni tistim iz LA 1992. Samo to bo samo voda na mlin Trumpu, ki potem lahko razglasi izredne razmere, pošlje vojsko na ceste in ostane na oblasti tudi če mu vmes mine mandat.

Mogoče je to celo scenarij, ki ga skušajo doseči. Se nebi čudil.

fikus_ ::

mtosev je izjavil:

Eden večjih Usa medijev (ne spomnim se kateri) je zapisal, da je 65% verjetnost, da bodo Usa v naslednjih 6-12 mesecih zapadle v recesijo ob takšnih ukrepih Trumpa. Ta napoved je bila pred zadnjim 90 dnevnim moratorijem carin. Tako da zna biti zamik za približno to obdobje.
Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.
PS Ne odgovarjam trolom in provokatorjem!

Chinese refiners are importing record amounts of Canadian crude, while slashing purchases of US oil by roughly 90% amid escalating trade war.
https://www.bloomberg.com/news/articles...

Ne vem sicer kake količine uvažajo iz ZDA, če je to sploh omembe vreden podatek.

mtosev je izjavil:

Kljub recesiji jim bo boljše kot nam tu.
Quack !

Jaz se s tem ne strinjam. Nam gre boljše kot njim.

Nekdo ki govori, da povprečen Američan živi bolje kot mi nikoli ni bil v ZDA. Bil sem tam, tam imam tudi sorodnike. Pa no F way da bi kdaj šel tja živet.

Jaz sem tudi bil v Zda in to leta 2006 in 2007. Mi v Evropi imamo boljše življenje kot oni.

bm1973 ::

V ZDA se da dobro živeti, kot povsod, če imaš denar.

Če ga nimaš, je Evropa boljša. Zato vsi rinejo sem...

tomlin ::

Na Kitajskem velja "delaj in bodi tiho" - enopartijski sistem, cenzura, nadzor, brez političnih svoboščin. V EU pa so (vsaj na papirju) svoboda govora, politični pluralizem in pravice posameznika temelj sistema - čeprav tudi tu ni vse idealno.
Svoboda in enakost ni isto kot svoboda.
M. Friedman

Kitajska:
Masovni nadzor (kamere, prepoznavanje obrazov, točkovni sistem družbenega zaupanja).
Digitalna orodja za sledenje prebivalstvu.
EU:
Varovanje zasebnosti (npr. GDPR).
Nadzor je omejen z zakonodajo in potrebuje sodne odredbe.
M. Friedman

GregiB ::

Kar se tiče stanja v ZDA in "svetovne ureditve", rad poslušam Scotta Galawaya in njegove podcaste... V enem je lepo napovedal... Kitajci lahko utrpijo neprimerno več "bolečine", kot razvajeni ameriški hiper-potrošniki. Za državo, skupnost, partijo, kolektiv so pripravljeni stradati... zelo dolgo... Američana pa "ubije" že to, če v trgovini ni njegovega najljubšega müslija
https://www.dugout-online.com/ fajna slow pace football mgt igrica

Kitajska je "preskočila" 200 let razvoja, ker je združila tržno ekonomijo z avtoritarnim nadzorom, in to na zelo pragmatičen način. Čeprav se imenuje komunistična, gre v resnici za mešanico državnega kapitalizma, centralnega planiranja in brezkompromisne kontrole nad družbo. Več dejavnikov je prispevalo k njenemu vzponu:
1. Reforme Deng Xiaopinga (od 1978 naprej)
o S tem, ko so opustili maoistično centralno planiranje in uvedli tržne reforme ("socializem s kitajskimi značilnostmi"), so odprli vrata zasebnemu podjetništvu, tujemu kapitalu in izvozni industriji.
o Delavci so ostali pod nadzorom, a podjetja so začela delovati kot kapitalistična.
2. Poceni in disciplinirana delovna sila
o Stotine milijonov ljudi se je preselilo iz podeželja v tovarne.
o Brez sindikatov, brez pravic - produktivnost je bila visoka, stroški pa nizki.
3. Tuje investicije in prenos tehnologije
o Zahod je množično vlagal v Kitajsko (iskal poceni proizvodnjo), pri tem pa pogosto prezrl človekove pravice.
o Kitajska je pogosto pogojevala tuje investicije s prenosom znanja in tehnologije.
4. Državna strategija in dolgoročno planiranje
o Kitajska ni prepustila razvoja trgu. Vlada je usmerjala vlaganja, razvijala infrastrukturo in izobraževala kadre glede na strateške cilje.
o Družba ni bila ovirana z "demokratičnim hrupom", zato je lahko režim hitro in učinkovito sprejemal odločitve - tudi zelo nečloveške, če je bilo treba.
5. Globalizacija in pasivnost Zahoda
o Zahodne države so več desetletij verjele, da bo gospodarski razvoj prinesel tudi demokratizacijo Kitajske. To se ni zgodilo - nasprotno, Kitajska je razvila avtoritarni model uspeha.
o Namesto demokratizacije se je zgodila tehnološko podprta diktatura.

Ključna ironija: Kitajska je postala industrijska velesila s pomočjo kapitalističnih orodij, a pod komunistično streho. Namesto da bi kapitalizem uničil partijo, je partija prilagodila kapitalizem sebi - in še bolj utrdila svojo oblast.
M. Friedman

tomlin je izjavil:

Kitajska:
Masovni nadzor (kamere, prepoznavanje obrazov, točkovni sistem družbenega zaupanja).
EU:

Si že bil v Londonu? V centru te povsod gledajo kamere (za varnost gre).

Današnji kapitalizem se je izrodil, ni več zdrave konkurenca, ampak monopoli, ki nadzirajo vsak svoje področje.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: fikus_ ()

fikus_ je izjavil:

tomlin je izjavil:

Kitajska:
EU:

Si že bil v Londonu? V centru te povsod gledajo kamere (za varnost gre).

Današnji kapitalizem se je izrodil, ni več zdrave konkurenca, ampak monopoli, ki nadzirajo vsak svoje področje.

Ja, res je, London ima kamere – ampak tam te snemajo, če koga oropaš. Na Kitajskem te snemajo, če preveč razmišljaš. V Londonu gre za varnost, v Pekingu za vzgojo. Razlika je med kamerami in digitalno uzdo.
M. Friedman

GregiB ::

tomlin je izjavil:

London ima kamere... tam te snemajo. Na Kitajskem te snemajo

Sem malo popravil
https://www.dugout-online.com/ fajna slow pace football mgt igrica

tomlin je izjavil:

Ja, res je, London ima kamere – ampak tam te snemajo, če koga oropaš. Na Kitajskem te snemajo, če preveč razmišljaš. V Londonu gre za varnost, v Pekingu za vzgojo. Razlika je med kamerami in digitalno uzdo.

Glede tega, da v Londonu uporabljajo kamere za preprečevanje nasilja,... lahko se samo nasmehnem.

v UK je zadnja leta veliko več postopkov proti ljudem zaradi sovražnega izražanja, zapisov na spletu,.... prav tako se je povečal % postopkov, ki se konča brez obsodbe. Kar pomeni, da država z ustrahovanjem cenzurira mnenja ljudi. Toliko o pravičnosti uporabe londonskih kamer na ulicah.

Pred leti, ko ste se mnogi zgražali nad Kitajci in postavljanjem kamer po ulicah, sem pisal, da bi to radi imeli tudi politiki EU držav. sedsaj se to že dogaja, pa ne vidim, da bi protestirali doma, samo Kitajske so vam trn v peti, čeprav ne živite niti blizu tam.
Najprej je potrebno pomest pred svojim pragom, potem pametovati drugim.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: fikus_ ()

Saj kamere se uvajajo tudi pri nas. Arsenović je po Mariboru nasral 120 kamer pa se noben ne sekira 1%

fikus_ je izjavil:

tomlin je izjavil:

Glede tega, da v Londonu uporabljajo kamere za preprečevanje nasilja,... lahko se samo nasmehnem.

v UK je zadnja leta veliko več postopkov proti ljudem zaradi sovražnega izražanja, zapisov na spletu,.... prav tako se je povečal % postopkov, ki se konča brez obsodbe. Kar pomeni, da država z ustrahovanjem cenzurira mnenja ljudi. Toliko o pravičnosti uporabe londonskih kamer na ulicah.

Pred leti, ko ste se mnogi zgražali nad Kitajci in postavljanjem kamer po ulicah, sem pisal, da bi to radi imeli tudi politiki EU držav. sedsaj se to že dogaja, pa ne vidim, da bi protestirali doma, samo Kitajske so vam trn v peti, čeprav ne živite niti blizu tam.
Najprej je potrebno pomest pred svojim pragom, potem pametovati drugim.

Seveda, kamere v Londonu – zaščita pred sovražnim govorom? Namesto da bi nas obvladovali samo s kamerami, nas zdaj še cenzurirajo za vsak napačen zapis na spletu. Kitajci niso problem, ampak pri nas, kjer lahko zaradi mnenja končaš pod drobnogledom, je vse super.V Evropi je pomembno, da se nadzoruješ, preden rečeš kaj napačnega, kajne.
M. Friedman

Scaramouche3 ::

LeQuack je izjavil:

Zmajc je izjavil:

Kitajska lahko zelo enostavno reši ta problem. Brezposelne delno pošljejo v vojsko in nad Tajvan, delno pa v prešaltajo v proizvodnjo orožja.

https://streamable.com/v4v32l

Zelo podobno študentskemu servisu, ker vedo da bodo vedno mladi, bodo samo od tam črpali delovno silo za izkoriščati, medtem pa ostali zgubljajo leta delovne dobe.
Tako so v 90ih in post 2000 uničili celi generaciji 10 let delovne dobe plus!

Zgodovina sprememb…

Gregor P ::

The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).

sir_mha ::

mtosev je izjavil:

Odvisno je seveda, koliko časa bodo veljale carine. Če sedaj prekine vse moratorije in drži zadevo nekaj mesecev, potem v bistvu ni teorije, da ne bi bilo recesije.

spaget ::

Zdaj se je pa razkril razlog nabijanja carinskih dajatev.
Kitajska direktno in posredno dostavlja orožje in strelivo ter organizira proizvodnjo le tega.

spaget je izjavil:

Kitajska direktno in posredno dostavlja orožje in strelivo ter organizira proizvodnjo le tega.

Lahko sanjaš, dajatve služijo samo enemu in edinemu namenu. Manipuliraju borz in hitremu zaslužku Trumpa in podrepnikov.

Trumpu dol vidi za Kitajsko dobavo orožja Rusiji. Verjetno jo še pozdravlja.

spaget je izjavil:

Zdaj je jasno, zakaj so carine postale orožje – ne zgolj v trgovinskem, ampak v varnostnem smislu.
Kitajska ni več le "tovarna sveta", temveč vse bolj neposreden strateški akter v globalnih konfliktih. Njeno posredno (in vse bolj odkrito) sodelovanje pri oskrbi Rusije z orožjem in komponentami za strelivo ni več teorija – postaja dejstvo, ki ga priznavajo celo evropske obveščevalne službe.
Ko Kitajska organizira dobavne verige za proizvodnjo ruskega orožja, ko posreduje v dvomljive transakcije z "nevladnimi podjetji" v Iranu in Severni Koreji, in ko prek posrednikov omogoča ohranjanje ruske vojne industrije – potem ni več zgolj gospodarski tekmec, ampak tudi posredna grožnja naši varnosti.
Trumpove carine, ki so bile najprej videti kot ekonomskopopulistični ukrep, zdaj dobivajo novo legitimnost – kot obrambni mehanizem proti državi, ki uporablja gospodarsko moč za vojaške cilje. Biden,
Zato carine niso več le vprašanje trgovinske bilance – temveč vprašanje, ali bomo financirali svojega geopolitičnega nasprotnika.
M. Friedman

tomlin je izjavil:

spaget je izjavil:

Zato carine niso več le vprašanje trgovinske bilance – temveč vprašanje, ali bomo financirali svojega geopolitičnega nasprotnika.

Samo Amerika to dela za svojo varnost, jo ne skrbi, če mi propademo vmes..
Mi smo zdaj sami in ne moremo delati za ameriške interese!

Chalky ::

TSMC to build 30% of its 2nm and more advanced chips in the U.S., to speed up Fab 21 build out
Production at Fab 21 module 2 is set to start at least two quarters earlier.

After completion, around 30% of our 2nm and more advanced capacity will be located in Arizona, creating an independent leading edge semiconductor manufacturing cluster in the U.S.," said C.C. Wei, chief executive and chairman of TSMC, in his prepared remarks. "It will also create greater economies of scale and help foster a more complete semiconductor supply chain ecosystem in the U.S."

https://www.tomshardware.com/tech-indus...

TSMC ima zdaj v planu da bo zgradil 6 Fabov, 2 napredni zgradbi za pakiranje in center za raziskave in razvoj. Trump jih je prepričal v dodatnih 100 milijard investicij (skupaj 165 milijard) in jim odobril permit v zelo kratkem času tako da se bo gradnja začela že čez kakšen mesec.

Sem šel pa spet gledati na Google Maps kje to gradijo in spoznal da imajo v Arizoni, tam kjer to gradijo dovolj prostora za vsaj 50-100 Fabov, če bi to zares hoteli ker je placa praktično neskončno. Seveda nimajo Američani dovolj usposobljenih ljudi za toliko Fabov ampak to je en izmed redkih primerov kjer dejansko gradijo precej hitro. Letos bodo postavili že drugo Fabriko, zdaj bodo začeli graditi še ostale. Saj pri tem sektorju so se prebudili če že pri ostalih zaostajajo.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Chalky ()

Scaramouche3 je izjavil:

tomlin je izjavil:

spaget je izjavil:

Samo Amerika to dela za svojo varnost, jo ne skrbi, če mi propademo vmes..
Mi smo zdaj sami in ne moremo delati za ameriške interese!

Resnica boli – Amerika dela za svoje interese. In prav ima. Mi pa smo še vedno ujeti v infantilno iluzijo, da bo nekdo drug poskrbel za nas.

Ko ZDA udarijo po Kitajski, to ni zaradi solidarnosti z Evropo. Je zaradi lastne varnosti, lastne industrije, lastnega vodilnega položaja. Amerika ni dobrodelna organizacija. In iskreno – ali bi mi ravnali kaj drugače, če bi imeli njihovo moč?

Problem ni v tem, da ZDA delajo zase. Problem je, da mi nič ne delamo zase. Evropa se še vedno obnaša kot politični otrok – brez resne skupne obrambe, brez strateške suverenosti, brez jasne vizije, razen ekološkega samoomejevanja.

ZDA imajo plan. Kitajska ima plan. Rusija ima svoj brutalni plan. Mi pa imamo iluzije, podnebne konference in birokrate, ki ne znajo razmišljati strateško.

ZDA nas ne bodo rešile – razen če bo to slučajno v njihovem interesu. Če ne bomo sami zase postali strateški igralec, bomo ostali zgolj poligon za tuje interese.
M. Friedman

Če se Nemčija zbudi iz 70 letnega spanca in neha z WW2 guilt, bo šlo, potem bodo Francozi morali kontrirati, na konkurenci se bodo programi delali...

Se pravi nikoli ne bomo imeli Star Trek vizije o skupnem človeškem svetu, ki potuje po vesolju. Dejansko se bomo pobili tukaj na Zemlji dosti prej.
Quack !

LeQuack je izjavil:

Se pravi nikoli ne bomo imeli Star Trek vizije o skupnem človeškem svetu, ki potuje po vesolju. Dejansko se bomo pobili tukaj na Zemlji dosti prej.

Če Eu res postane država, s skupno vojsko, svojim skupnim vesoljnim programov, mi visi za ostale...
Prvo počistimo pred svojim pragom.

Na kuncu ni ali mi vidimo vizijo celega sveta,ampak ali ostali svet sploh hoče z nami...

Zgodovina sprememb…

Chalky ::

O tem nihče več ne govori. Se še spomnim kako je prejšnja nesposobna administracija govorila da ne morejo storiti ničesar glede meje, brez kongresa. Prejšnji mesec je bilo število ilegalnih prestopov na rekordno nizki ravni. Marec 2024 je bilo okoli 250k ilegalnih prestopov, prejšnji mesec (marec) pa okoli 6 tisoč. S tem da se meja šele sedaj zares začne zapirati in jo na nekaterih delih tudi ponovno gradijo. Torej še ena laž več, da se meje ne da zapreti. Se jo da in to je trenutna administracija storila v 3 mesecih. Upam da je tega woke sranja zdaj resnično konec.

Zdaj pride tisti težji del kjer bo potrebno po celotni Ameriki iskati ilegalce in jih potem odstraniti iz države.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Chalky ()

Chalky je izjavil:

Torej še ena laž več, da se meje ne da zapreti. Se jo da in to je trenutna administracija storila v 3 mesecih. Upam da je tega woke sranja zdaj resnično konec.

Zdaj pride tisti težji del kjer bo potrebno po celotni Ameriki iskati ilegalce in jih potem odstraniti iz države.

Levica hoče odprte meje, ker bodo nesposobni potem volili za levico, dobro vedo,da ne delajo za njih in da je to dobro za Ameriko, vedo pa da bodo geta volila za programe, ki bodo še bolj uničevala gospodarstvo..

Naši pa kopirajo in bi odprli meje na polno!

čigra ::

Scaramouche3 je izjavil:

Chalky je izjavil:

Torej še ena laž več, da se meje ne da zapreti. Se jo da in to je trenutna administracija storila v 3 mesecih. Upam da je tega woke sranja zdaj resnično konec.

Levica hoče odprte meje, ker bodo nesposobni potem volili za levico, dobro vedo,da ne delajo za njih in da je to dobro za Ameriko, vedo pa da bodo geta volila za programe, ki bodo še bolj uničevala gospodarstvo..

V ZDA trenutno primanjkuje cca. 5mio delavcev v kmetijstvu. Mislim, ilegacev

čigra je izjavil:

Scaramouche3 je izjavil:

Chalky je izjavil:

Lahko prideš legalno, point of entry, lahko zaprosiš za vizo in poveš da hočeš delat, vprašanje je koliko teh ki so prišli ilegalno, bodo to radi delali, enako kot v EU, želimo jih za delo, oni pridejo na socialo..

Meje se da zapreti - in to učinkovito. Prejšnji mesec (marec 2025) je bilo v ZDA le okoli 6.000 ilegalnih prestopov, kar je drastičen padec v primerjavi z okoli 250.000 v marcu 2024. Torej: ko je politična volja, so rešitve možne. Prejšnje trditve, da se "nič ne da brez kongresa", so se izkazale za prazne marnje.
Vsaka suverena država ima pravico in dolžnost varovati svoje meje. To ni vprašanje rasizma, ampak spoštovanja zakonov. Nihče ne govori, da ne smemo imeti priseljevanja - a to mora biti zakonito, nadzorovano in pregledno. Ne moremo si zatiskati oči pred posledicami nekontroliranega prihoda stotisočev, brez dokumentov, preverjanja in možnosti nadzora.
Razumem, da mnogi prihajajo iz težkih razmer, vendar sočutje ni isto kot naivnost. Prava pomoč je pomoč v izvornih državah. Amerika (ali katerakoli druga država) ne more biti socialna služba za cel svet. To ni vzdržno, niti pošteno do lastnih državljanov, še manj do tistih, ki spoštujejo zakon in na legalen način čakajo na vstop.
Nadaljevanje ukrepov pomeni tudi aktivno iskanje in odstranjevanje nezakonitih migrantov iz države. To ni "kršenje človekovih pravic", ampak uveljavljanje zakonodaje. Če nekdo pride brez dovoljenja, to ni le osebna stiska - to je tudi zavestna kršitev pravil države gostiteljice. Brez reda ni varnosti.
Danes je jasno, da brez teh ukrepov sistem preprosto razpade.
Upam, da je s tem konec "woke" iluzij in da pride obdobje realnosti, kjer bo skrb za varnost, zakonitost in suverenost države postala osnova vsake politike.
M. Friedman

čigra je izjavil:

Scaramouche3 je izjavil:

Chalky je izjavil:

Torej zdaj naj še nezakonito priseljevanje razglasimo za gospodarsko politiko? Če rabimo delavce, naj jih pripeljemo legalno – ne pa da mafijam in kartelom delegiramo zaposlovanje.
M. Friedman

Vsi se strinjamo, da je legalno naustrezneje.

Ampak bo delavec vsaj 2x dražji
(saj v Trumpovih kazinojih sobtudi delali "brezpravne" čistilke in čistilci).

Valjda, večji profit.

Pa še pod temi pogoji je bankrotiral :'(

Zgodovina sprememb…

• spremenil: čigra ()

čigra je izjavil:

Vsi se strinjamo, da je legalno naustrezneje.

Ampak bo delavec vsaj 2x dražji
(saj v Trumpovih kazinojih sobtudi delali "brezpravne" čistilke in čistilci).

Valjda, večji profit.

Pa še pod temi pogoji je bankrotiral :'(

Torej, mi moramo podpirati levičarsko politiko izkoriščanja delavcev, ki nimajo zaščite,delovne dobe, sankcij proti mobbingu, zdravstva, samo zato,da bo ceneje?

Od kdaj je pa to levičarska politika? Aja, če si mislil Bidena ali Merklovo, to z levico nima nič skupnega!

čigra je izjavil:

Od kdaj je pa to levičarska politika? Aja, če si mislil Bidena ali Merklovo, to z levico nima nič skupnega!

Dvomim da desničarji protestirajo proti zapiranju mej na ulicah..

Glede desnice je pa to bolj samo v dobrobit parih ljudi, ki imajo v lasti firme, ostali desničarji, bi pa radi dobili boljše plače in obdržali delo!

To kar trdiš, je groteskno.

čigra je izjavil:

Če ti Biden in Merklova nista levičarja, pol mi povej – kdo je? Karl Marx osebno? Če podpiraš odprte meje, identitetno politiko in razgradnjo tradicionalnih vrednot – čestitam, pihaš v levi veter, pa če se tega zavedaš ali ne.
M. Friedman

čigra je izjavil:

To kar trdiš, je groteskno.

SDS in fama, nočejo masovnih migracij, lastniki podjetij, ki pa so desničarji, hočejo poceni delavce,kaj ni jasno?

Fedaral minimum wage v USA je 7,25$

Strel455 ::

Can the EU Replace the US as a Trade Partner?
««
168 / 171
»»