» »

Pametni telefoni brez kamere

Pametni telefoni brez kamere

s leeiv ::

Zasledil sem da obstajajo pametni telefoni brez kamere in brez gps-a. Sicer obstajajo že nekaj časa vendar pa obstajajo tudi novejši. Obstaja tudi specializirano podjetje ki predeluje obstoječe pametne telefone v takšno obliko. Kolikor sem uspel dobiti informacije jih je zelo težko dobiti na voljo so predvsem za kakšna področja-službe kjer kamera ni dovoljena in zgleda da so dostopni predvsem v arabskem svetu ter singapurju.

Meni se to iz mojega področja (računalništvo) zdi zelo zanimiva zadeva in kolikor so informacije poudarjajo da temeljijo na zasebnosti.

Zanima me kaj menite in če kdo ve kaj več o tem predvsem pa kje dobiti novejšo tako napravo.

bemfa ::

Kaj ti bo to? Še vedno ma mikrofon - večji del dneva ko je telefon v žepu, je ta še bolj uporaben kot kamera, položaj pa se da določit iz mobilnih oddajnikov. Tu na zasebnosti ne pridobiš ničesar.

DamijanD ::

Če te pa skrbi daljinski vklop kamere, to rešiš z ovitkom (ali pa izolir trakom) - ker 100% bo prišel kakšen trenutek, ko si boš pa želel, da bi tvoj telefon imel kamero...

sbawe64 ::

https://gsmarena.com/benco_v80s_is_a_pr...

Benco V80s is a privacy-focused phone without cameras and GPS
2020 is new 1984
Corona World order

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: sbawe64 ()

rusilec ::

Če bi rad zasebnost, je dovolj (razen za Snowdena in Assanga), da se osredotočiš le na spyware del telefona, to je na Gapps v Androidu. Na telefon si naložiš čisti Android brez Googla. Tega se ne da storiti na vseh telefonih, spiski podprtih so tukaj:
https://wiki.lineageos.org/devices/
https://download.lineage.microg.org/
https://grapheneos.org/faq#supported-de...
https://calyxos.org/install/
https://doc.e.foundation/easy-installer...

Kot vidiš, obstaja kar nekaj distribucij "degooglanega" Androida, nekatere prednosti so:

- dejansko se da nastaviti pravice dostopa aplikacij do resurcev telefona (senzorji, kamera, imenik - eden večjih izdajalcev, kjer te izdajo ostali). Pri Google androidu se sicer da onemogočiti dostop do na primer lokacije, vendar to ne velja za Google.

- V interakcijah z internetom nimaš Google ID-ja, ki te vedno enoznačno določa. Ko si prvič vključil Google android, si vanj namreč moral vnesti svoj gmail. Pri degooglanih telefonih tega ni, internet te vidi podobno, kot da bi bil na linuxu.

Aplikacij si ne nalagaš prek Google play, ampak iz drugih repozitorijev: F-droid, Aurora store, APKPure... Enako lahko seveda storiš tudi z Google androidom. Z Apple naprav se ne da odstraniti spwara. Še več, novejši Iphoni se v ugasnjenem stanju prelevijo v Airtag in jih ostale Apple naprave sledijo še naprej. Edina rešitev je zaviti ga v folijo.

Braxman pripravlja tretjo verzijo svoje izvedbe telefona (telefon je kitajski, njegova je le verzija degooglanega Androida), ki naj bi imela hardware stikala za napajanje kamere, dostop do sim kartice in mikrofona.

DamijanD ::

Se pa to plača tudi z nekaterimi problemi:
- v neo banko se brez kamere ne moreš vpisat
- lahko da aplikacija od naših bank na degooglanem telefonu ne delujeju

David Novak ::

Nekdaj se je z Magisk dalo skriti root in so banke delale. Danes se mi tega več ne da početi in za banke uporabljam star telefon, ki se ga ne da degooglati, daily driver je pa GrapheneOS. Tega starega vključim po potrebi. Graphene je posebnost, da ima podpisan image in lahko loader zakleneš nazaj. Se pravi telefon ni več rootan.

Zanimivost: Na Graphene imam v posebnem accountu naloženo uradno Instagram aplikacijo. Ta venomer posluša mikrofon, tudi kadar sem v drugem accountu. V povezavi s slišanim mi kaže reklame v samem Instagramu, pa tudi na računalniku na Facebooku. Preizkušeno mnogokrat.

sbawe64 ::

David Novak
Instagram aplikacija venomer posluša mikrofon, tudi če ji določiš, da ga lahko uporablja samo ko je ta v uporabi (allowed only when in use) ali če nastaviš ga sploh ne sme uporabljati (not allowed) ?

Settings, apps, permissions, permissions, permission manager.
2020 is new 1984
Corona World order

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: sbawe64 ()

Master_Yoda ::

DamijanD je izjavil:

Se pa to plača tudi z nekaterimi problemi:
- v neo banko se brez kamere ne moreš vpisat
- lahko da aplikacija od naših bank na degooglanem telefonu ne delujeju

Jap, Flik aplikacija ne dela na telefonu brez google play services - samo kresira ko jo zazenes.

Nevem zakaj morajo aplikacije pisati tako da ne delajo brez spyware apijev. Polek tega pa se ta brezvezni Google Play Integrity ki se odloci da je telefon z odklenjenim bootloaderjem ter up-to-date custom romom nevaren, OEM rom ki so ga za tvoj telefon prenehali updatati 2 leti nazaj pa je varen. Ce nimas Google stuffa gor pa tak kresne ker ne najde play stora in je avtomatsko nevaren telefon potem.
Dovie'andi se tovya sagain.

Zgodovina sprememb…

Klemen86 ::

Po mojih izkušnjah Flik ne deluje z Magiskom, deluje pa z Magisk Alpha.

Master_Yoda ::

Ja samo ti mas verjetno Google Play services namescen in ne microg. Nima kaj Magisk pomagat ce ni Google stuffa namescenega.
Dovie'andi se tovya sagain.

d4vid ::

Jaz imam Cat S22 flip.

Sem ga rootal in disablal kar je googlovega in T-mobile spywara. Zdaj pa vsak app joka, od kamere, kalkulatorja itd... da potrebuje gapps.

Sem izklopil obvestila, da ne piska ves čas in naj se google j**e.
Main PC: Asus PN50 | AMD Ryzen 5 4500U | 16 GB RAM | 256 GB SSD
PC2: HP Z400 | Intel Xeon L5630 | 6 GB RAM | 120 GB SSD
Laptop: HP Elitebook 840G1 | Intel i5 | 8 GB RAM | 256 GB SSD

KTr1sk ::

Klemen86 je izjavil:

Po mojih izkušnjah Flik ne deluje z Magiskom, deluje pa z Magisk Alpha.

Imaš link od Magisk Alpha, ker jaz imam v27.0
https://github.com/topjohnwu/Magisk/
i5-14500k,32gb ddr5,6700xt,nvme2x,hdd4x, Dell G3223Q

Karen ::

Z magisk delta tudi preizkušeno dela flik pa mdenarnica, verzija 27.001

KTr1sk ::

Karen je izjavil:

Z magisk delta tudi preizkušeno dela flik pa mdenarnica, verzija 27.001

na telegramu sem našel nove verzije
https://t.me/magiskalpha
trenutno je
33f70f8f-alpha 27008
i5-14500k,32gb ddr5,6700xt,nvme2x,hdd4x, Dell G3223Q

bm1973 ::

Zakaj bi sploh rootal telefon?

Zaradi kakšne aplikacije?

Sledijo ti ravno tako lahko, saj spyware naložijo na GSM CPU, ki jo ločen od preostalih zadev in nikoli ne bo open source...

alternative ::

To storijo visoko vrednim tarčam, Edwardu Snowdenu na primer.

Nam, navadnim Jožekom gre v nos, da Google (in Apple) špijonira vse 100% časa. Tudi tiste, ki ne kršijo zakonov in podatke prodajajo data brokerjem. Za kršilce zakona policija pridobi sodni nalog in na podlagi tega ISP posreduje prometne podatke.

Pa ni rešitev v rootanju, s tem ne narediš še nič. Treba se je znebiti Gapps, se pravi naložiti Android brez Gapps. Veliko aplikacij v tem primeru dvigne belo zastavo. Zato lahko dodaš njihovo reimplementacijo, na primer microG. Ta Gapps simulira in aplikacijam vrača vsaj neke naključne podatke za boljši občutek in deluje 90% aplikacij.

bm1973 ::

Še vedno ti lahko sledijo, tisti spyware je pa povsod. 1x se naloži in basta.

Nokia telefoni so imeli od začetka emulacijo RS232 porta, kamor se je lahko operater mobilnega omrežja priklopil. In naredil marsikaj.

Tako kot je IskraTel v svojih centralah imela "spyware" za sovjetski/ruski trg. Modul za prisluškovanje je bil obvezen.

Ker niso hoteli dodatno certificirati softverskih verzij, imajo ta modul vse njihove centrale. Tudi v Sloveniji. Takrat, ko sem sam tam delal (1999), so ravno implementirali MP3 shranjevanje.

Ti modulčki praktično ne zasedejo nič, ker so dobro optimizirani, tako da tudi tisti 5G procesor ni obremenjen. Pa tako ali tako non stop nekaj čveka, tudi če je telefon ugasnjen. Baterije pa tako ne moreš odstraniti. Pa še takrat daš noter en super kondenzator, pa je dovolj za kak dan. Toliko pa folk ne zdrži brez telefona.

Ni treba biti naiven, na telefonih se da marsikaj spremljat...

dt711 ::

Je razlika, če ti _lahko_ sledi tajna služba, ali če sledijo vsem po vrsti tech firme in podatke prodajajo na prostem trgu.

Za snemanje dokumentarca 2000 mules, so podatke kupili od data brokerja in iz njih izkopali gibanje teh mul. Pri dogajanju v Kapitolu 6. januarja 2021, so prisotne obsodili na podlagi Googlovih in Applovih podatkov. V obeh primerih bi se dalo narediti "nevidnega" z uporabo deogooglanega androida. V tem primeru bi ostali le podatki iz baznih postaj, ki so bistveno manj natančni.
https://odysee.com/@My2cents:6/2000-Mul...
January 6 United States Capitol attack @ Wikipedia

Tole je šlo pa full off topic, preprosto samo pametni telefon brez kamere in kje ga dobiti in zakaj so na voljo le na osrednjem vzhodu.

Kaj takega bi blo super naprimer, če kdo kaj več ve o tem telefonu, je pa iz gsmarene pri roumormillu.
 Telefon

Telefon

Telefoni na e-ink so tudi zanimivi, sam sem imel možnost preizkusiti hisense vendar mislim da je tudi imel kamero

Zgodovina sprememb…

• spremenil: s leeiv ()

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

NLB klik - ne dela

Oddelek: Loža
242723 (372) Karen
»

nova kbm mdenarnic@