» »

Pametni telefoni brez kamere

Pametni telefoni brez kamere

s leeiv ::

Zasledil sem da obstajajo pametni telefoni brez kamere in brez gps-a. Sicer obstajajo že nekaj časa vendar pa obstajajo tudi novejši. Obstaja tudi specializirano podjetje ki predeluje obstoječe pametne telefone v takšno obliko. Kolikor sem uspel dobiti informacije jih je zelo težko dobiti na voljo so predvsem za kakšna področja-službe kjer kamera ni dovoljena in zgleda da so dostopni predvsem v arabskem svetu ter singapurju.

Meni se to iz mojega področja (računalništvo) zdi zelo zanimiva zadeva in kolikor so informacije poudarjajo da temeljijo na zasebnosti.

Zanima me kaj menite in če kdo ve kaj več o tem predvsem pa kje dobiti novejšo tako napravo.

bemfa ::

Kaj ti bo to? Še vedno ma mikrofon - večji del dneva ko je telefon v žepu, je ta še bolj uporaben kot kamera, položaj pa se da določit iz mobilnih oddajnikov. Tu na zasebnosti ne pridobiš ničesar.

DamijanD ::

Če te pa skrbi daljinski vklop kamere, to rešiš z ovitkom (ali pa izolir trakom) - ker 100% bo prišel kakšen trenutek, ko si boš pa želel, da bi tvoj telefon imel kamero...

sbawe64 ::

https://gsmarena.com/benco_v80s_is_a_pr...

Benco V80s is a privacy-focused phone without cameras and GPS
2020 is new 1984
Corona World order

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: sbawe64 ()

rusilec ::

Če bi rad zasebnost, je dovolj (razen za Snowdena in Assanga), da se osredotočiš le na spyware del telefona, to je na Gapps v Androidu. Na telefon si naložiš čisti Android brez Googla. Tega se ne da storiti na vseh telefonih, spiski podprtih so tukaj:
https://wiki.lineageos.org/devices/
https://download.lineage.microg.org/
https://grapheneos.org/faq#supported-de...
https://calyxos.org/install/
https://doc.e.foundation/easy-installer...

Kot vidiš, obstaja kar nekaj distribucij "degooglanega" Androida, nekatere prednosti so:

- dejansko se da nastaviti pravice dostopa aplikacij do resurcev telefona (senzorji, kamera, imenik - eden večjih izdajalcev, kjer te izdajo ostali). Pri Google androidu se sicer da onemogočiti dostop do na primer lokacije, vendar to ne velja za Google.

- V interakcijah z internetom nimaš Google ID-ja, ki te vedno enoznačno določa. Ko si prvič vključil Google android, si vanj namreč moral vnesti svoj gmail. Pri degooglanih telefonih tega ni, internet te vidi podobno, kot da bi bil na linuxu.


Aplikacij si ne nalagaš prek Google play, ampak iz drugih repozitorijev: F-droid, Aurora store, APKPure... Enako lahko seveda storiš tudi z Google androidom. Z Apple naprav se ne da odstraniti spwara. Še več, novejši Iphoni se v ugasnjenem stanju prelevijo v Airtag in jih ostale Apple naprave sledijo še naprej. Edina rešitev je zaviti ga v folijo.







Braxman pripravlja tretjo verzijo svoje izvedbe telefona (telefon je kitajski, njegova je le verzija degooglanega Androida), ki naj bi imela hardware stikala za napajanje kamere, dostop do sim kartice in mikrofona.

DamijanD ::

Se pa to plača tudi z nekaterimi problemi:
- v neo banko se brez kamere ne moreš vpisat
- lahko da aplikacija od naših bank na degooglanem telefonu ne delujeju


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Google na telefonih

Oddelek: Loža
10853 (321) GupeM
»

Android dobiva svojo verzijo AirTag

Oddelek: Novice / Android
326433 (2274) no comment
»

Kitajska vladnim uslužbencem prepovedala uporabo zahodnih pametnih telefonov

Oddelek: Novice / Ostale najave
276161 (3576) Mr.B
»

Fitness tracker zapetnica (in app) - kateri je najmanjše zlo?

Oddelek: Mobilne tehnologije
252671 (1733) Kvinta

Več podobnih tem