» »

Zamenjava grba na tablici?

Zamenjava grba na tablici?

sentiš ::

Se lahko zamenja grb na tablici, če je na njej grb od druge upravne enote? Sem kupila avto in so na njej že tablice. Registracijsko območje bi ostalo enako. Predvidevam, da ne smem kar prelepiti grba ampak moram kaj uradno narediti?

Hvala

solatko ::

sentiš - Če te moti grb, zahtevaj zamenjavo tablic, prometne in popravke na zavarovalnici. Lokal patrioti.
Delo krepa človeka

Furbo ::

Nekoč so bile po 1EUR povsod kjer dobiš tablice, zdaj pa ne vem če so še in cena.

Ponekod folk kar lima lokalne grbe gor, pa menda ni bilo problemov.

Edit: Ok, malenkost dražje so zdaj:
https://www.tib-storitve.si/pdf/cenik-t...
i5-13600K, Noctua NH-D15, STRIX Z790-F, 32GB DDR5, 2TB Samsung 990PRO,
Toughpower GF3 1000W, RTX3070, ALIENWARE AW3423DWF, Dell S2722QC

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Furbo ()

Ganon ::

Furbo je izjavil:

Nekoč so bile po 1EUR povsod kjer dobiš tablice, zdaj pa ne vem če so še in cena.

Grbi so na voljo, ampak ne zato, da bi jih po želji spreminjal. Lahko ga zamenjaš z enakim.

Na ministrstvu za infrastrukturo pojasnjujejo, da takšna tablica ni v skladu s pravilnikom, krši tudi določila zakona v delu, ki govori o prepovedi spreminjanja.

sentiš ::

solatko je izjavil:

sentiš - Če te moti grb, zahtevaj zamenjavo tablic, prometne in popravke na zavarovalnici. Lokal patrioti.

Sem gledala prometno pa nikjer nic ne piše o grbu/upravni enoti. Samo registrsko območje (npr. CE).

Mi je prijateljica rekla, da lahko padeš na tehničnem pregledu če vidijo napačen grb. Je to res?

Furbo ::

Ganon je izjavil:

Furbo je izjavil:

Grbi so na voljo, ampak ne zato, da bi jih po želji spreminjal. Lahko ga zamenjaš z enakim.

Na ministrstvu za infrastrukturo pojasnjujejo, da takšna tablica ni v skladu s pravilnikom, krši tudi določila zakona v delu, ki govori o prepovedi spreminjanja.

Noben ne komplicira. Če je iz iste regije, ni panike. Za random grbe, ki sicer niso na tablicah pa verjamem.

Pa ne citiraj samo tisto, kar tebi ustreza.
i5-13600K, Noctua NH-D15, STRIX Z790-F, 32GB DDR5, 2TB Samsung 990PRO,
Toughpower GF3 1000W, RTX3070, ALIENWARE AW3423DWF, Dell S2722QC

Pro ::

Ni res, jaz sem pred leti zamenjal (prelepil) grb, registrsko območje je bilo pravo. Pa sem ga že nekajkrat peljal skozi tehničnega brez problema.

val46 ::

Seveda lahko. Jaz imam na motorju še sedaj(že 4 leta) prelepljen grb z sončkom(občina Koper), namesto tistega vodnjaka iz občine Sežana. Je pa oboje KP, to pa ja. In nikdar nobenih problemov. Ne pri policajih, ne pri tehničnih. Še opazil ni nikdar nihče. Konc koncev, če je ista regija, kako naj nekdo ve, kje je bila tablica izdana oz s kakim grbom? Itak se lahko danes voziš z MB tablicami, živiš pa na obali recimo. Važno je sam kaj v prometnem piše.

WhiteAngel ::

Grb nima veze. Greš na AMZS in jih kupiš za nekaj evrov.

feryz ::

Točno tako, grb je samo okrasna slikca. Nalepiš kar ti paše.

starfotr ::

Ni res. Če imaš tablico LJ, ne moreš prilepit grba iz KP ali CE ipd.

Lahko izbiraš grbe, ki so na voljo samo znotraj regije izdane tablice.

Registrske tablice Slovenije @ Wikipedia

starfotr je izjavil:

Ni res. Če imaš tablico LJ, ne moreš prilepit grba iz KP ali CE ipd.

Lahko izbiraš grbe, ki so na voljo samo znotraj regije izdane tablice.

Registrske tablice Slovenije @ Wikipedia

Če smo bolj natančni 28. člen pravilnika o registraciji motornih vozil pravi
Za oznako registracijskega območja je grb občine, kjer je sedež upravne enote v tem registracijskem območju (29. člen tega pravilnika)

Nič pa ne piše, sedež katere UE znotraj reg. območja, tako da po želji.

MadMax ::

Lahko gledaš tudi drugače: tablica je uradni dokument, spreminjanje (ponarejanje) le-teh pa ni ravno zaželjeno...
Stvari so preproste, le ljudje smo neverjetni mojstri, da jih zakompliciramo.

Povej ti to vsem, ki imajo leseno tablico za hišno številko. Ali nameščeno na napačen objekt.

MadMax ::

Zakaj bi to jaz komu govoril?
Ni tožnika-ni sodnika.
Stvari so preproste, le ljudje smo neverjetni mojstri, da jih zakompliciramo.

Miha 333 ::

V sistemu je zabeleženo, kateri grb je imela tablica ob izdaji. Kdo pa to kasneje preverja, je pa drugo vprašanje. Tehnično gledano pa gre za prenarejanje uradnega dokumenta.

fikus_ ::

Jaz sem pred nekaj leti zraven novih tablic, ki sem jih prevzel na drugi UE , dobil se nalepke moje UE. Ženska za šalterjem me je vprasala, če hocem nelepki in sem ju vzel. Nisem jih pa menjal.
Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.

JanBrezov ::

Pred tremi leti sem pri registraciji novega vozila dobil tablice s pravo regijo, a napačnim grbom. Oseba na šalterju je rekla, da trenutno nimajo tablic z ustreznim grbom in da lahko to rešim sam z nakupom nalepk s pravim grbom. Prave grbe sem kupil kar v lokalni enoti za tehnične preglede. Če bi bilo to narobe, bi mi verjetno rekli.

delavec44 ::

Zakaj vam je pa sploh pomembno, da je 'pravi' grb gor?

d4vid ::

Jaz sem kupil avto v LJ, pa so meli samo LJ grbe, mi je rekla na šalterju naj pač grb kupim na svoji UE. In sem ga.
Main PC: Asus PN50 | AMD Ryzen 5 4500U | 16 GB RAM | 256 GB SSD
PC2: HP Z400 | Intel Xeon L5630 | 6 GB RAM | 120 GB SSD
Laptop: HP Elitebook 840G1 | Intel i5 | 8 GB RAM | 256 GB SSD

PrihajaNodi ::

Kranjski grb je top
#OstaniDoma
#StaiAcasa
#SpikajmoSEvsi

DamijanD ::

Jaz sem ga prelimal :-)

MadMicka ::

Na podlagi 35. člena ZMV-1 lahko registrsko območje in pripadajoči grb izbere lastnik vozila. Ampak ne moreš npr. imeti ljubljansko registracijo in koprski grb. Kazen 200 EUR.

http://www.pisrs.si/Pis.web/pregledPred...

Na registrski tablici sta oznaka registracijskega območja, v katerem je vozilo registrirano, in grb občine, v kateri je sedež upravne enote, na območju katere so izdane registrske tablice. Na podlagi predhodnega naročila lastnika vozila se registrska tablica lahko izda z oznako registracijskega območja in grbom ustrezne občine po izbiri lastnika vozila.

Registrskih tablic na vozilu ni dovoljeno spreminjati. Vozilo ne sme biti v prometu z drugačno registrsko tablico, kot je predpisano, ali s spremenjeno registrsko tablico.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: MadMicka ()

Miha 333 ::

MadMicka je izjavil:

Na podlagi 35. člena ZMV-1 lahko registrsko območje in pripadajoči grb izbere lastnik vozila. Ampak ne moreš npr. imeti ljubljansko registracijo in koprski grb. Kazen 200 EUR.

http://www.pisrs.si/Pis.web/pregledPred...

Na registrski tablici sta oznaka registracijskega območja, v katerem je vozilo registrirano, in grb občine, v kateri je sedež upravne enote, na območju katere so izdane registrske tablice. Na podlagi predhodnega naročila lastnika vozila se registrska tablica lahko izda z oznako registracijskega območja in grbom ustrezne občine po izbiri lastnika vozila.

Registrskih tablic na vozilu ni dovoljeno spreminjati. Vozilo ne sme biti v prometu z drugačno registrsko tablico, kot je predpisano, ali s spremenjeno registrsko tablico.

Ja, lahko izbereš ob izdaji tablic, kakšne ti naj dajo. Spreminjat jih pa kasneje ne smeš.

alexmarsic ::

Vsi pametni vidim. Grb lahko zamenjaš z nalepko. Ko sem vzel ženin avto so imeli samo CE grb tablice zraven mi je še za 2€ dala nalepko od žalske občine in smo zaključili.

Sicer pa poznam talenta, ki ima že 10 let gor CE tablico in piranski grb pa noben mu še ni kompliciral. Na koncu je itak pomembno samo, da je registrska številka vidna ker ko dobiš kazen razen reg. številke ne dobiš še zraven da je CE (Žalec) ATINIJASN ampak samo CE ATINIJASN. Grb je samo "estetika".

GupeM ::

Po črki zakona je to seveda prepovedano. V realnosti pa seveda nihče ne komplicira. Gre bolj za to, da ko te zaradi x razloga policaj ustavi, pa se nekako ne razumeta najbolje, pa bo začel nekaj iskat, dokler ne bo nekaj našel. "Prirejena" tablica je lahko ena od teh stvari, da ti da kazen celo zaseže vozilo, če je dovolj zajeban, oz če siga pred kolegom preveč zabil/zatrl.

Ribicija ::

Greš tja kjer ponavadi opravljaš registracijo, kupiš dve nalepki z novim grbom in nalepiš. Tile https://www.tib-storitve.si/pdf/cenik-t... ga imajo celo na ceniku.
Ni to neka znanost, niti nek prekršek, da bi te zaradi tega kdo kaznoval.

Utk ::

Tablice se ne sme spreminjat, pika, konec. Če se ti grb zbriše, lahko da nikogar ne briga, ne smeš pa novega sam prilepit. Niti šraufa ne smeš čez dat.
Če in kdaj boš dobil kazen za to je druga stvar. Kot so rekli, če boš nekomu stopil na žulj in bojo iskali karkoli, bojo to našli.

cvalsr ::

:))
celo zaseže vozilo,

Sem šel zdajle pogledat tablico:
Na njej je ljubljanski grb, čeprav ljubljana NI bila upravna enota prvega lastnika.
Tudi moja UE NI Ljubljana, pa se že nekaj let vozim s tem grbom, ne da bi kdaj sploh pomislil na ta "veliki problem".
Ob prepisu avta smo se samo spogledali in pokimali, da bom obdržal stare tablice. Na nalepko ni nihče niti pomislil, kaj šele, da bi jo omenil. Pa najbrž bi (vsaj uradnik) jo, če ne bi bila samo brezvezen okrasek.
Upam si nalimati MB nalepko na LJ tablice, pa se bo v to spotaknil kvečjemu kak zarukan nogometni navijač. Policaj ne bo niti opazil.
Lahko kdo navede kak resničen! primer, da je policaj komu sploh omenil napačno nalepko?
Kakšne "probleme" imate nekateri... Nimate kaj koristnega počet?

"""ne smeš pa novega sam prilepit"""
Zakaj pa jih potem čisto legalno prodajajo? Brez da predložiš dovoljenje ministra za d... mešat, da ga lahko nalimaš?

Zgodovina sprememb…

• spremenil: cvalsr ()

Utk ::

Prodajajo tudi flomastre, pa to ne pomeni, da lahko sam narišeš svojo tablico.

Machete ::

GupeM je izjavil:

Po črki zakona je to seveda prepovedano. V realnosti pa seveda nihče ne komplicira. Gre bolj za to, da ko te zaradi x razloga policaj ustavi, pa se nekako ne razumeta najbolje, pa bo začel nekaj iskat, dokler ne bo nekaj našel. "Prirejena" tablica je lahko ena od teh stvari, da ti da kazen celo zaseže vozilo, če je dovolj zajeban, oz če siga pred kolegom preveč zabil/zatrl.

V Ameriki te za kaj takega lahko naluknja, če ima slab dan.

Pri nas je edino merodajno tole:

28. člen
(registrska tablica)

(1) Na registrski tablici, katere podlaga je bela, je na levi strani modro polje z »evropskim znakom«, ki je oblikovan v skladu z Uredbo Sveta (ES) št. 2411/98 z dne 3. novembra 1998 o priznavanju v prometu znotraj Skupnosti razlikovalne oznake države članice, v kateri so motorna vozila in njihovi priklopniki registrirani (UL L št. 299 z dne 10. 11. 1998, str. 1). »Evropski znak« je zlato rumene barve, pod njim je mednarodna nacionalna oznaka Republike Slovenije v beli barvi. Registracijsko območje je označeno s črnimi črkami, registrska oznaka vozila pa s črnimi črkami in številkami. Za oznako registracijskega območja je grb občine, kjer je sedež upravne enote v tem registracijskem območju (29. člen tega pravilnika). Za prvim delom zaporedja črk ali številk je pomišljaj. Registrska tablica je obrobljena z zeleno obrobno črto.

(2) Ne glede na določbe tretjega stavka prejšnjega odstavka je na registrskih tablicah za mopede, pri katerih trajna nazivna moč pogonskega motorja ne presega 4 kW in konstrukcijsko določena hitrost ne presega 25 km/h, registracijsko območje označeno z rdečimi črkami, registrska oznaka vozila pa z rdečimi črkami in številkami. Registrska tablica za mopede iz tega odstavka je določena na risbi št. 4A Priloge VI tega pravilnika.

(3) Predpisani »evropski znak« je vsebinski del vseh registrskih tablic, razen registrskih tablic vozil za izvoz. Grba občine ne vsebujejo registrske tablice za vozila za izvoz ter vozila tujih konzularnih in diplomatskih predstavništev.

(4) Grafična oblika grba občine za uporabo na registrski tablici mora biti prilagojena grafični obliki registrske tablice.

Nobenih zasegov, in ne vem česa še, ni.

ps: tega nisem vedel:
(2) Pri kombinacijah črk in številk je v neposredni povezavi prepovedana uporaba črke »I« in številke »1«, črke »B« in številke »8« ter črke »G« in številke »6«. Črka »O« se ne sme uporabiti. Registrska oznaka je sestavljena iz črk slovenske abecede, razen črk Č, Š, Ž. Posameznega znaka se ne sme nadomestiti s presledkom.
LC1000|Asrock-H470PG|i7-10700K|2x16GB|RTX-3080 EAGLE|W10Pro
new Nintendo 2DS & 3DS XL|Galaxy S24+

DamijanD ::

Pri tablicah je fora tole: Če ti dvigneš tablice v svoji UE potem dobiš "pravi" grb. Če pa npr. avto kupuješ v MB in ga tam registriraš in tam vzameš tablice za LJ (jih imajo) dobiš pa vedno samo "glavni" grb, ker pač ne moreš pričakovat, da bodo povsod imeli vse na razpolago. Potem pa (če hočeš) v svoji UE pridobiš "prave" grbe in jih nalimaš čez.
Torej jaz mislim, da je uradno zaželeno (vsekakor pa ni prepovedano), da ima avto grbe UE prebivališča. Je pa to samo vizualnost, nima veze s funkcionalnostjo tablice.

Pismo jaz že 4 leta vozim z grbom sosednje občine, ker sem tablice vzel v mestu nakupa avtomobila. Do te teme sploh nisem vedel kakšen problem imam. Kje se že dobijo te nalepke, ker ne vem če bom lahko še gledal avto s temi tablicami?

smoke ::

JanBrezov je izjavil:

Pred tremi leti sem pri registraciji novega vozila dobil tablice s pravo regijo, a napačnim grbom. Oseba na šalterju je rekla, da trenutno nimajo tablic z ustreznim grbom in da lahko to rešim sam z nakupom nalepk s pravim grbom. Prave grbe sem kupil kar v lokalni enoti za tehnične preglede. Če bi bilo to narobe, bi mi verjetno rekli.

Jaz sem imel podobno situacijo s to razliko, da mi je kar zenska na salterju prodala nalepki z grbom, ki sem ga zelel, in ju pred malo prilepila na tablici. :D

BladE_ ::

delavec44 je izjavil:

Zakaj vam je pa sploh pomembno, da je 'pravi' grb gor?

Tudi mene zanima je pa verjetno kakšen zaselek bolj na desno pa jo hecjo kakšen grb ima in bi rada pokazala pripadnost svoji vrsti.

Sem iz podobnega okolja zato predvidevam :))
Akcija - Reakcija

Pobes ::

Grb zamenjas v 10 minutah. gres na tehnični in ti ga prodajo, prelepis in je.
NAredil ko sem kupil avto pa je imel lokalni grb, želel sem pa svojega.

Utk je izjavil:

Tablice se ne sme spreminjat, pika, konec. Če se ti grb zbriše, lahko da nikogar ne briga, ne smeš pa novega sam prilepit.

Lol. Če imaš tablico umazano, jo spucaš, če je kriva, jo poglihaš, če je grb obšlesan, ga prelepiš z novim. Ne more bit ena foobar obšlesana tablica na novi Tesli ane.

StarMafijec ::

Tablica Bohinj

Tablica Bohinj

Na wikiju sem našel
Slika:Tablica KR - Bohinj.jpg @ Wikipedia

Tablica z grbom občine Bohinj. Taka ne bi smela obstajati. Bohinjci imajo praviloma grb občine Radovljica.

Ja, bedno je, ker smemo uporabljati le grbe 58 občin, ne pa vseh 220+ ali koliko že.

PrihajaNodi ::

Kranjski orel je top. Najlepsi grb
Zakaj bi va kdo s cetkvijo polepu
#OstaniDoma
#StaiAcasa
#SpikajmoSEvsi

Zgodovina sprememb…

asdf_jklc ::

Poseg v tablico je neavtorizirana sprememba uradnega dokumenta - ce je policaj zajeban, lahko napise kazen. Jaz tega nevi spreminjal, sicer pa tudi sam na novih avtomobilih namensko nimam ne kraja ne obcine kjer zivim.

StarMafijec je izjavil:

Tablica Bohinj

Tablica Bohinj

Na wikiju sem našel
Slika:Tablica KR - Bohinj.jpg @ Wikipedia

Tablica z grbom občine Bohinj. Taka ne bi smela obstajati. Bohinjci imajo praviloma grb občine Radovljica.

Ja, bedno je, ker smemo uporabljati le grbe 58 občin, ne pa vseh 220+ ali koliko že.

A. K. A. toliko občin bi moralo biti maksimalno. Ne pa 200+. Že to pomeni, da smo zašli s poti.

GupeM ::

asdf_jklc je izjavil:

Poseg v tablico je neavtorizirana sprememba uradnega dokumenta - ce je policaj zajeban, lahko napise kazen. Jaz tega nevi spreminjal, sicer pa tudi sam na novih avtomobilih namensko nimam ne kraja ne obcine kjer zivim.

Ma ne gre toliko za to, da ti lahko da kazen za nekaj takšnega. Tega ne bo noben delal, razen če sta s policajem res na bojni nogi.

Bolj gre za to, da s takšno zadevo lahko dobi utemeljen sum, da si kriminalec. Da ponarejaš dokumente oz da uporabljaš ponarejene dokumente. Posledično ima več pravic pri tvojem pridržanju in preiskavi tebe in avtomobila. Če bi se ravno spravil nate. Seveda je zadeva malo verjetna, govorimo praktično worst case scenario.

Bi nehali iskati problemov kjer jih ni? Nalepko grba ti uradno prodajo in ti jo lahko legalno nalimaš na tablico.
Poleg tega lahko tudi 2 vijaka rukneš v tablico na mesto kjer ni drugih znakov. Še posebej priporočljivo za preprečevanje kraj tablic. Zakon, ki je to prepovedoval so spremenili.

Največji kriminalci uporabljajo predplačniški telefon in ga menjajo na 3 dni skupaj s simko. Drugi znak, da je človek kriminalec je, da ima na tablici grb iz druge regije in leseno hišno številko na hiši. Ultra kriminalci imajo pa še kričečo fasado.

nejc_nejc ::

sentiš je izjavil:

Se lahko zamenja grb na tablici, če je na njej grb od druge upravne enote? Sem kupila avto in so na njej že tablice. Registracijsko območje bi ostalo enako. Predvidevam, da ne smem kar prelepiti grba ampak moram kaj uradno narediti?

Hvala

menjaj nalepko in pika

garamond ::

Pozdravljeni,

debata o legalnosti zamenjave grbe je brezpredmetna. Velika večina slovenskih registrskih tablic je tako ali tako nelegalnih.

Če smo natančni in preberemo pravilnik: v pravilniku piše, da mora biti uporabljen pomišljaj. Vendar je pa na fizičnih tablicah uporabljen vezaj.

Simulacija:
GO🌹HN-852 (vezaj)
GO🌹HN–852 (pomišljaj)

Kazen je 500 €.
A parody of extremism is impossible to differentiate from sincere extremism.

In kako veš, da ni pomišljaj? Imaš font, iz katerih so narejene tablice in imaš razliko med vezjem in pomišljajem? Morda je celo "EN dash"?

garamond ::

Vem, da to ni pošiljaj, ker so ostali fonti taki. Tudi če ga je nekdo narisal in poimenoval kot pomišljaj, bi bilo to narobe - to ne more biti drugega kot vezaj.

Prilagam sliko, primerjava je z Arialom. Prva slika ima vstavljen vezaj, druga slika pomišljaj ("N-dash") in tretja slika "M-dash".

Poleg tega je tudi v strokovni literaturi kot pravilna raba omenjena z vezajem in ne s pomišljajem:
 https://www.ntf.uni-lj.si/igt/wp-content/uploads/sites/8/2015/09/MIKROTIPO-VSI-2016.pdf

https://www.ntf.uni-lj.si/igt/wp-content/uploads/sites/8/2015/09/MIKROTIPO-VSI-2016.pdf

500 € :-D
A parody of extremism is impossible to differentiate from sincere extremism.

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

grb občine na registrski tablici

Oddelek: Loža
2513635 (6688) Egidij88
»

Brez prednje registrske tablice

Oddelek: Na cesti
52983 (2894) IL_DIAVOLO
»

Izgubljena reg. tablica

Oddelek: Loža
288613 (7753) zee
»

Grb na avtomobilski tablici- odstranitev?

Oddelek: Na cesti
116905 (6905) dj cotto

Več podobnih tem