Forum » Loža » S.P. - nadomestilo za brezposelnost
S.P. - nadomestilo za brezposelnost
Okapi ::
Vsak s.p. (tako kot vsak redno zaposleni) mesečno plačuje prispevek nadomestila za primer brezposelnosti. Namen tega prispevka je, da če - ne po svoji krivdi - ostaneš brez dela (oziroma službe), ti nekaj mesecev (od 2 do 25 mesecev - odvisno od tega, koliko časa si plačeval ta prispevek in koliko si star) država plačuje nadomestilo.
Prve tri mesece dobiš 80 % svoje plače, v naslednjih devetih mesecih 60 %, po izteku enega leta pa 50 % plače.
Do tu vse lepo in prav, in če si redno zaposlen in ostaneš brez službe, ni nobenega problema. Greš na zavod za zaposlovanje, se tam prijaviš in vse lepo urediš. Sicer ne smeš brez razloga odklonit nove službe, če ti najdejo kaj tvoji izobrazbi primernega, to je pa tudi bolj ali manj vse.
Sedaj pa bistvo te teme - kako do tega nadomestila za brezposelnost priti, če si s.p? Predvsem me zanima, če ima kdo konkretne izkušnje s tem? Ker načeloma ti na zavodu za zaposlovanje rečejo, da si brez dela ostal po svoji krivdi (in ti nadomestilo za brezposelnost ne pripada), ker pač nisi znal ali hotel poiskati dela.
Prve tri mesece dobiš 80 % svoje plače, v naslednjih devetih mesecih 60 %, po izteku enega leta pa 50 % plače.
Do tu vse lepo in prav, in če si redno zaposlen in ostaneš brez službe, ni nobenega problema. Greš na zavod za zaposlovanje, se tam prijaviš in vse lepo urediš. Sicer ne smeš brez razloga odklonit nove službe, če ti najdejo kaj tvoji izobrazbi primernega, to je pa tudi bolj ali manj vse.
Sedaj pa bistvo te teme - kako do tega nadomestila za brezposelnost priti, če si s.p? Predvsem me zanima, če ima kdo konkretne izkušnje s tem? Ker načeloma ti na zavodu za zaposlovanje rečejo, da si brez dela ostal po svoji krivdi (in ti nadomestilo za brezposelnost ne pripada), ker pač nisi znal ali hotel poiskati dela.
fikus_ ::
Nimam konkretnih izkušenj. Je nekaj na tem, da imaš (večmesečni) upad prihodkov ne po svoji krivdi (kako to dokazuješ???) in zato zapreš s.p., potem si upravičen do nadomestila za brezposelnost.
Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.
Znan način je, da zapreš s.p., se pri nekom fiktivno zaposliš in po par mesecih izgubiš službo kot tehnološki višek. Oziroma se fiktivno zaposliš in postneš popoldanski s.p., če nočeš zapreti s.p.
Zanima me, ali je sploh mogoče do nadomestila za brezposelnost priti neposredno iz s.p., ne da bi se prej moral nekje (fiktivno) zaposliti?
Zanima me, ali je sploh mogoče do nadomestila za brezposelnost priti neposredno iz s.p., ne da bi se prej moral nekje (fiktivno) zaposliti?
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Okapi ()
fikus_ ::
Sicer off topic, če si redno zaposlen in imaš "popoldanski sp" in ko te odpustijo iz rednega delovnega razmerja, se "popoldanski sp" spremeni v redni sp.
Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.
FrRoSt ::
Znan način je, da zapreš s.p., se pri nekom fiktivno zaposliš in po par mesecih izgubiš službo kot tehnološki višek. Oziroma se fiktivno zaposliš in postneš popoldanski s.p., če nočeš zapreti s.p.
Vprašaj pravno sližbo na zavodu! Konkretnih izkušenj in s so nimam. Moraš pa verjetno poplačati vse prispevke... Ti bodo že na zavodu povedali.
Noben človek ni otok, popolnoma sam zase; smrt slehernega človeka vzame
del mene, ker pripadam človeški vrsti; in zato nikdar ne pošiljaj poizvedovat,
komu zvoni; zvoni tebi.
del mene, ker pripadam človeški vrsti; in zato nikdar ne pošiljaj poizvedovat,
komu zvoni; zvoni tebi.
delavec44 ::
Če imaš prijavljeno ekonomsko odvisnost (od ene stranke), ki ti prekine pogodbo, gre lahko s tem sp na zavod in naj bi prejel nadomestilo.
ZveeZ ::
Kolikor sem jaz prebral na temo, ce zapres sp zaradi:
- upada prometa
- izguba kljucne stranke (posledicno: upad prometa)
- bolezen
ti pripada nadomestilo. Poznam en primer, oz sem mu na podlagi prebranega svetoval, ko je prisel do nadomestila ter ga trenutno prejema.
Lahko ga povprasam kaj tocno je navedel kot razlog.
- upada prometa
- izguba kljucne stranke (posledicno: upad prometa)
- bolezen
ti pripada nadomestilo. Poznam en primer, oz sem mu na podlagi prebranega svetoval, ko je prisel do nadomestila ter ga trenutno prejema.
Lahko ga povprasam kaj tocno je navedel kot razlog.
bauci ::
Samo opozorilo glede nadomestila, da si ne bo kdo res predstavljal, da dobiš na začetku 80% svoje plače.
Višina nadomestila znaša:
prve 3 mesece prejemanja -> 80 %,
v naslednjih 9 mesecih -> 60 %,
nato po izteku 1 leta -> 50 % povprečne mesečne plače, ki ste jo prejeli v obdobju 8 mesecev (mlajši od 30 let pa v obdobju 5 mesecev) pred mesecem nastanka brezposelnosti.
Izplačano denarno nadomestilo:
ne more biti nižje od 530,19 EUR in
ne višje od 892,50 EUR bruto.
Vir:
https://www.ess.gov.si/iskalci-zaposlit...
Max kar dobiš je 892,50€ bruto.
Višina nadomestila znaša:
nato po izteku 1 leta -> 50 % povprečne mesečne plače, ki ste jo prejeli v obdobju 8 mesecev (mlajši od 30 let pa v obdobju 5 mesecev) pred mesecem nastanka brezposelnosti.
Vir:
https://www.ess.gov.si/iskalci-zaposlit...
Max kar dobiš je 892,50€ bruto.
Pat_MaGroin ::
Vsak s.p. (tako kot vsak redno zaposleni) mesečno plačuje prispevek nadomestila za primer brezposelnosti. Namen tega prispevka je, da če - ne po svoji krivdi - ostaneš brez dela (oziroma službe), ti nekaj mesecev (od 2 do 25 mesecev - odvisno od tega, koliko časa si plačeval ta prispevek in koliko si star) država plačuje nadomestilo.
Moje izkusnje 10 let nazaj:
Potrebne so bile 2 pritozbe, skupaj z dokazili, da so prihodki padli na 0. Je pa trajalo skoraj 6 mesecev, tako da so na koncu plačali 6 mesecev nadomestila v kosu.
V prvo skorajda sigurno bo zavrnjeno, ker "tako pač je". Ne obupaj, bodi vztrajen in siten ter argumentiran.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Pat_MaGroin ()
gaoZjQP ::
Namen tega prispevka je, da če - ne po svoji krivdi - ostaneš brez dela
aja? to obstaja za s.p. - da ni lastna krivda - kako se to sploh ugotovi? kaj sploh pomeni izraz brezposelnost? s.p. je še aktiven in brez prihodkov? ali je s.p. ukinjen zaradi rezanja vseh stroškov in gre zdaj za dejansko nezaposlenost? tudi rezerv ni nobenih?
MadMicka ::
V poštev pride 5. odstavek 63. člena ZUTD, se pravi, npr. če s.p. postane insolventen ali pa izgubi pomembno stranko itd., gre lahko na zavod in uveljavlja pravico do denarnega nadomestila.
V poštev pride 5. odstavek 63. člena ZUTD, se pravi, npr. če s.p. postane insolventen ali pa izgubi pomembno stranko itd., gre lahko na zavod in uveljavlja pravico do denarnega nadomestila.
aja, poteče ti normalna pogodba in greš lahko na zavod po nadomestilo prvi dan, ko izgubiš stranko, od katere si ekonomsko odvisen? to prejemaš nek čas ali, dokler se ne najde nove ekonomsko vodilne stranke, pač kar pride prej? ali mora s.p. ostati odprt v tem času - gre nadomestilo bolj ali manj za plačilo fiksnih prispevkov?
MadMicka ::
Ni ravno tako Tech909, dobiš mesečno bruto 892,50 EUR oz. neto 650 EUR, se lahko malce spočiješ, obenem pa lahko še opravljaš priložnostna dela in dodatno zaslužiš, uradno tam 239 EUR neto mesečno.
batteryacid, ko greš na zavod, zapreš s.p., potem pa seveda ga lahko zopet odpreš..
batteryacid, ko greš na zavod, zapreš s.p., potem pa seveda ga lahko zopet odpreš..
Tech909 ::
Odvisno od tvoje plače in časa zavarovanja.
Če je to 50% tvoje prejšnje plače in si bil dovolj časa zavarovan, dobivaš vseh 25 mesecev, kolikor je najdaljša možna doba.
nato po izteku 1 leta -> 50 % povprečne mesečne plače, ki ste jo prejeli v obdobju 8 mesecev
Če je to 50% tvoje prejšnje plače in si bil dovolj časa zavarovan, dobivaš vseh 25 mesecev, kolikor je najdaljša možna doba.
znanec je zdaj še vprašal, če se nadomestilu odpoveš in reaktiviraš s.p. tik pred gotovim podpisom dokumentov z ekonomsko vodilno stranko? spremembe obstoja s.p. pa agencijam ni potrebno javljati?
Tech909 ::
nato po izteku 1 leta -> 50 % povprečne mesečne plače, ki ste jo prejeli v obdobju 8 mesecev
25 mesecev? kakoje to mogoče? Also, pri s.p.-ju ni plače. Kaj če recimo maš 4k na mesec bruto, dobivaš 2k lol za 25 mesecev? Se sliši predobro.
user4683 ::
Upošteva se zavarovalna osnova iz PODO obrazcev ki jih oddajaš vsak mesec. Torej pri ubogih 4k bruto bo nadomestila manj kot minimalc.
25 mesecev? kakoje to mogoče? Also, pri s.p.-ju ni plače. Kaj če recimo maš 4k na mesec bruto, dobivaš 2k lol za 25 mesecev? Se sliši predobro.
Yohan del Sud ::
Po mojih izkušnjah (2015) je bilo precej arbitrarno, čeprav ... Specifike.
Sam sem igral na karto, da je šla cela branža v k... , kar je bilo res, in podkrepil z bilancami za zadnjih 5 let (od 14). Skratka, uspelo mi je prepričati birokrate, da sem se oklepal posla kolikor se je dalo, da sem zato sedaj (tedaj) nemanjič in da rabim nekaj za premostitev. Seveda takoj prijavljen na zavod, kjer sem zahteval programe za prekvalifikacijo. Kar je bilo vse res. Če se prav spomnim sem dobil 3 x po 80% in in 6x po 50%. Odobreno v roku enega kvartala.
Realnost: Redno (primerno) službo sem dobil šele čez dobrih 6 let.
Sam sem igral na karto, da je šla cela branža v k... , kar je bilo res, in podkrepil z bilancami za zadnjih 5 let (od 14). Skratka, uspelo mi je prepričati birokrate, da sem se oklepal posla kolikor se je dalo, da sem zato sedaj (tedaj) nemanjič in da rabim nekaj za premostitev. Seveda takoj prijavljen na zavod, kjer sem zahteval programe za prekvalifikacijo. Kar je bilo vse res. Če se prav spomnim sem dobil 3 x po 80% in in 6x po 50%. Odobreno v roku enega kvartala.
Realnost: Redno (primerno) službo sem dobil šele čez dobrih 6 let.
www.strancar.com
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Pravica do nadomestila za brezposelnost. (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 14431 (6271) | joze67 |
» | Mi pripada nadomestilo za brezposlenost?Oddelek: Loža | 2605 (2094) | opeter |
» | Prekinitev delovnega razmerja z moje straniOddelek: Loža | 4773 (3733) | jan_g |