» »

Vezava sobnega termostata

Vezava sobnega termostata

Likalnik ::

Ali imamo tu med nami kaksnega stromarja:)

Moram povezati sobni termostat…sicer bo prisel to stromar narediti vendar bi rad vedel na kaksne nacine ga je mozno povezati…ker v danasnjem casu so vsi zelo nervozni in nimajo casa in se s tem moji termostatem prov dolgo ne bo noben igral…zato bi bilo super, da mu ponudim par opcij kako naj priklopi….on bo pa ze povedal katera je najbolj varna in optimalna.

Uglavnem…imam tri zilni kabel v steni…za priklop termostata rabim stiri zilni kabel.
Ne morem kabla zamenjati:(

Sedaj me pa zanima naslednje…kaj od tega je mozno narediti v praksi.

Termostat ima stiri priklope A, B, GND, 12V+

1. Da iz bliznje doze pripeljem cetrto zilo in jo priklopim na termostat kot napajanje (ostale tri so pac povezane z notranjo enoto) to bi slo? Ampak je tezava, da mora biti 12V in predvidevam, da direktno iz doze v termostat ne gre? Imam prav?

2. Vcasih vem, da so delali, da so iz nule povezali se zemljo…na ta nacin dobim bolj bogo ozemljitev na termostatu…vendar bi bile tri zile dovolj….bi to slo?

3. Kronoterm prodaja modul kateri pretvori dvozilni kabel v stiri zilni…ta modul mora imeti dodatno napajanje…kar pomeni priklop v vticnico…se pravi bi lahko namesto da ta modul priklopim v vticnico…bi ga povezal v dozo in mu s tem dal napajanje…brez, da imam adapter vklopljen v vticnico…bi tako tudi slo?

4. Zadnja moznost je pa, da na obstojeci kabel kateri je v steni (sicer kolikor sem gledal v kleti je z vecjim svedrom bila izvrtana luknja in je notri dan kabel), da navezem na ta kabel utp in ga potegnem ter upam, da bo slo skozi…ce ga pac strgam ga pac strgam.

Sem se kaksno moznost izpustil?

feryz ::

1. Pozabi.
2. Pozabi.
3. Kontaktiraj jih in plačaj.
4. Probaj.
5. Pusti štromarju, naj naredi.
Rešitev je v resnici dokaj preprosta. Rabiš 2 žice in 12 voltno enosmerno napetost. Če je kakšna vtičnica blizu, to ni noben problem.

Sam bi za to pokuril manj časa, kot ga je tebi uspelo porabiti za parlamentiranje o tč na forumu. Pa sem daleč od tega, da bi se imel za štromarja.

Je blizu vticnica, stekar in doza...tako, da potem ni tezave....naprej bo pa stromar urejal

link_up ::

Nisem zasledil kaj bi sploh rad reguliral s tem termostatom? :)
In and Out

TheBlueOne ::

Likalnik je izjavil:

Termostat ima stiri priklope A, B, GND, 12V+

Zna biti, da sta A in B signala. En PNP drugi NPN.

GND je morda "Nula", 12V pa napajanje. Sklepam, ker je ocitno 12V.

V tem primeru potrebujes samo tri zice in zvezes na ustrezen izhod.

UkrFTW! ::

Tudi GND mora vezati, če ne bo, ne bo napajanja.
Možno je tudi, da gre vezava tudi A-GND in B-GND.
Termostati imajo tudi sliko vezave drugače.
5. možnost - na ta kabel navežeš ustrezno število žic in jih potegneš skozi cev.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: UkrFTW! ()

Zna biti, da je GND minus glede na to, da ne navaja minusa. Kolikor vem pri 12V termostatih praviloma nimas ozemljitve?

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Likalnik ()

Kje imas vezave?

V tem primeru pa je nekoliko vec moznosti in res zna biti, da bos potreboval vse kable, da bo delovalo robustno. A in B sta potem verjetno nek BUS.

mirator ::

No, si me prehitel. Sem te že hotel vprašati, če je težko priložiti sliko ali tip termostata.
Če si navodila prebral, potem si moral videti, da termostat priključiš na štirižilni podatkovni kabel, ki je na drugi strani v ustreznem konektorju omarice krmilnika.
To kar ti pišeš, da imaš v dozi tri žice pa pomeni, da imaš fazo 230 V, nulo in PE vodnik. Torej ta termostat ni ustrezen in se ne igraj, ker se lahko poškoduješ.

On bi verjetno samo uporabil tale kabel, kar pa kakor kaze verjetno ne bo slo. Lahko pa pogleda, ce ima veliko sreco in ima kabel "Schirm", da ga uporabi za GND.

še tukaj so tudi navodila https://kronoterm.com/wp-content/upload...

gre za termostat oznaka KT-2A in ja piše...štiri žilni kabel ali pa lahko tudi UTP...eno ali drugo možnost.

pač nimam štiri žilnega kabla v steni...in tu je težava

feryz ::

Ne, piše da ima tri žilni kabel, verjetno predpriprava za butasti termostat, kjer rabiš zgolj dve žice.

Lahko ponuca dve za podatke, v bližnjo vtičnico pa flikne en mini napajalnik 12V (najmanjše lahko spuliš iz žarnic ali led napajalcev) in dobiš 12 voltni štrom.
Ena od možnosti, pač.

feryz je izjavil:

Ne, piše da ima tri žilni kabel, verjetno predpriprava za butasti termostat, kjer rabiš zgolj dve žice.

Lahko ponuca dve za podatke, v bližnjo vtičnico pa flikne en mini napajalnik 12V (najmanjše lahko spuliš iz žarnic ali led napajalcev) in dobiš 12 voltni štrom.
Ena od možnosti, pač.

no saj, na ta način imajo v Kronotermu rešitev, da ti lahko ponudijo kot sem že napisal adapter na katerega lahko povežeš dve žici + priklop v vtičnico in dobiš 12 voltni štrom.

to je pač ena od rešitev za ta moj problem.

feryz je izjavil:

Ena od možnosti, pač.

Vprasanje, ker kabel drugace pride iz TC. Da ne bo kaksnih minimalnih razlik v napetosti in BUS ne bo deloval prav. V takih primerih tezko isces probleme, ce kaj ni OK. Jaz BUSa sigurno ne bi vezal na razlicne vire, ker imas problem najmanj, ce ti gre ena od varovalk. Kaj se zgodi, ce pade samo termostat?

Zgodovina sprememb…

link_up ::

12V pripelji posebaj. Modul se napaja preko tega. Ce bo pa komunikacija zezala pa minus vezi skupaj.

TheBlueOne je izjavil:

On bi verjetno samo uporabil tale kabel, kar pa kakor kaze verjetno ne bo slo. Lahko pa pogleda, ce ima veliko sreco in ima kabel "Schirm", da ga uporabi za GND.

haha, ja ta s shieldom bi tudi delovala. :)
In and Out

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: link_up ()

Evo fantje, zrihtano:)

Uglavenm, stanje je bilo tako...iz kleti v stanovanje je bil kabel v steni...po stanovanju v hodnik (kjer je koncna lokacija) je bil pa kabel v cevi.
Kabla iz kleti in iz stanovanja sta bila stukana skupaj v dozi...lokacija doze je pa v spalnici in zaprta z vgradno omaro...katere pac ne morem prestaviti.

Uglavnem...nasel sem sliko kjer se vidijo doze in vsaj na priblizno ocenil kje za omaro je locirana doza.

Izvrtal sem luknjo v hrbtni del obare in dozo prakticno iz prve zadel:)...

Oba kabla dam narazen...na tistega v cevi navezem utp kabel in ga brez tezav potegnem skozi....en kabel sem resil.

Drugi kabel kateri gre naprej v klet je bil pa bolj za*eban....uglavne v kleti v stropu sem videl, da je izvrtana lepa luknja z mal vecjim svedrom in sem sklepal, da kabel ni zabetoniran v steni.
Uglavnem zavezem utp na ta kabel in zacnem v kleti vlect...ne gre nikamor...skor sem si ramo spahnu tko sm velku.
Sem ze skoraj obupal in si mislil, da je ocitno res zabetoniran.

Nakar meni vzge, da je mozno, da ga drzi gips s katerim je stromar zagipsal dozo v steno....vzamem kladivo in malo vecji izvijac...in zacnem v omari v dozi razbijati ta gibs stran.
Sem ga kar konkretno moral zbiti stan in nakar vse skupaj popusti in kabel potegnem brez tezav, brez napora po luknji od svedra v klet:)

Tako, da sem uspesno napeljal utp kabel in tudi v prihodnje, ce bo potrebno menjati kabel bo slo brez tezav.

Monter pride v ponedeljek, da mi montira termostat in ga priklopi na pec

Uglavnem fantje hvala za pomoc in ideje...s skupnimi mocmi smo resili zagato:)

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Likalnik ()

TESKAn ::

Lepo da si rešil.
Drugače A in B sta signala od rs485, verjetno gor fura MODBUS protokol. To je diferencialen signal, se gleda razliko med A in B signalom. GND je tudi kar pomemben, da ti A in B ne pobegneta preveč stran, ti lahko skuri sprejemnik.
Pod črto, tri žile bi šle, dve za A in B, tretjo GND. Potem daš zraven en napajalnik z 12v (recimo od kakega starega routerja, da ima dost moči) in zvežeš gnd zraven gnd kabla, 12v pa na napravo in bo delalo. Vsi ti napajalniki imajo izoliran izhod, tako da problema ne bi bilo.
Je pa menjava kabla še boljša.
Uf! Uf! Je rekel Vinetou in se skril za skalo,
ki jo je prav v ta namen nosil s seboj.

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Pametno stanovanje (strani: 1 2 3 451 52 53 54 )

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
2681489182 (1053) twom
»

Priklop štedilnika - kako? (strani: 1 2 3 )

11945886 (32479) borut_p
»

napajanje arduinota/ESP8266 direktno iz žic hišne napeljave

101631 (1256) FX6300B
»

kako preizkusim popravljen napajalnik

Oddelek: Pomoč in nasveti
81489 (1236) FX6300B
»

vezava stikal