» »

Nepremičninski davek

Nepremičninski davek

Temo vidijo: vsi
««
29 / 37
»»

Utk ::

Sicer pa, če se gremo kaj je lažje, sprovest davek na nepremičnine ali odpravit lobiranje in korupcijo...

Najlažje je naredit nič. Drugo najlažje je dvignit davek, ampak to smo že naredili 10x, nekje je meja. Najtežje je pa res kaj naredit. Tega Golob seveda ne bo.

matobeli ::

Ne samo golob, noben tega ne bo naredil, ker smo pač balkanci. Nemorš kot volilec podpirat stranke tipa "Konkretno" pa met transparentno politiko. Pač ne moreš.

Za goloba je sicer še upanje, da bi pa janšo ali modele iz konkretno ponovno mel na položajih in pričakoval da ponovno ne bodo kradli...

Hja, ne gre to tko. Ko bodo osamosvojitveni in tajkunski boomerji pomrli se bomo pa lahko pogovarjali o prihodnosti kjer ne bo vse povezano z grabljenjem zase in bivšo jugo.

Golob bi lahko naredu, ker ima dobro večino. Ampak prejšni teden v Tarči, eno leto po volitvah, ministrica reče, da se na Brdu niso pogovarjali o tem kakšna naj bi bila davčna reforma, ampak da jim je minister predstavil analizo obstoječega sistema. Wtf? A mislijo ti še 30 let vladat, da bojo res kaj naredili?

Seveda bi lahko politiki delali malo hitreje. Realno pa ni pričakovati da se bo karkoli reanega storilo kaj dosti pred polovico mandata. Se še nikoli ni.

Stari, ti se do polovice mandata ne bojo niti odločli kaj bi radi naredili.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Utk ()

WizzardOfOZ ::

delavec44 je izjavil:

WizzardOfOZ je izjavil:

Tukaj si pogledaš, koliko imajo obresti naše banke:
https://www.zps.si/kalkulatorji/primerj...

Torej če imaš 50000€, dobiš danes največ 2.5% na leto, kar znese 51.127,50€, torej plačaš davek za 127,5€.

Misliš 2.05%?

Ja, moja napaka.
Milčinski je napisal butalce kot prispodobo in ne kot priročnik!!!
Svuda u svijetu ima budala ali je izgleda kod nas centrala!!!

Utk je izjavil:

Stari, ti se do polovice mandata ne bojo niti odločli kaj bi radi naredili.

Če politiki nič ne naredijo se je včasih smatralo kot pozitivno :))

Bomo vidli, trenutno ne kaže najbolje, res da je težko bit pameten s tako inflacijo in ljudmi ki so še čisto lepo razpizdeni od prejšnje vlade, covida, rusov, američanov, čakalnih dob za suve...

link_up ::

ne delaj butla iz sebe...tezko je bilo v covid situaciji, ne pa neki bedni inflaciji, ki je neprestano prisotna.
In and Out

letos bo novo leto na trinajstega. Zahvaljujoč Mesecu ima sedaj eno naše leto 54 tednov, tako da novo leto pade na 13.1.

A ni takrat pravoslavno novo leto?

Malidelničar ::

bbbbbb2015: Odlično si napisal, ta mladež je pač prišla malce prepozno in nekako se jim ponovitev leta 1950 ne bo posrečila. Saj sta že Syriza in Podemos pogorela takrat po letu 2008, pa so bili takrat mladi prepričani v tisto smer t.i. 'indagnados' itd.

Jaz se tu ponavljam kot pokvarjena ura, ampak ob neki finančni podpori Stanovanjskega sklada in večji gradnji stanovanj, bi ob upoštevanju prostorskih planov, administrativnih ovir, počasnosti postopkov, število stanovanj naraščalo le počasi. Torej govorimo o 10-15 let. Poleg tega bi veliko mladih zaradi fokusa na "socialce" iz teh po vsej verjetnosti javnih stanovanj za najrevnejše, izpadla.

Še enkrat, nabijam tukaj in noben ne šteka: Trenutni (milenijski) mladi ne bodo prišli do 'zastonj' stanovanj. Ni šans. NIKOLI. PIKA.

Če si mlad človek tam star 33 let in ti teče voda v grlo, NE fantaziraj in čakaj na Mesca in Maljevca, ampak je čas za 'OPERATION DESPERATE PUSH'. Poizkušaj pametno našparat, investirat, bolje, če v dvoje, da je druga polovica tudi resna glede tega, pametno naštudiraj glede najema/mama-hotela in išči nekaj pametnega v bolj odmaknjenem kraju.

Če si z-jevec imaš še čas, ne ga srat, potegni dobre poteze in ne seri ga kot mi milenijci.

Ampak mene noben ne posluša, potem pa mladi bentijo in norijo.
Don't invest like a Joe. Invest like a Simon.

LeQuack ::

Ti hočeš rečt mladim da naj pozabijo svoje sanje in mladost in delajo za tvoja precenjena stanovanja, zato da boš ti obogatel ko ga njim prodaš? WTF?
Quack !

Hja, sej v neki smeri ima prav, če bo šlo tako naprej bo to pač edina opcija.

Na nas je samo da se odločimo ali nam je to všeč ali ne.

link_up je izjavil:

ne delaj butla iz sebe...tezko je bilo v covid situaciji, ne pa neki bedni inflaciji, ki je neprestano prisotna.

Itak, korona je bila pain. Ampak keša je bila pa puna kapa.

Keš je šel, ljudje so ostal sitni oziroma postali še bolj, pa še dražje je vse.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: matobeli ()

Malidelničar ::

LeQuack je izjavil:

Ti hočeš rečt mladim da naj pozabijo svoje sanje in mladost in delajo za tvoja precenjena stanovanja, zato da boš ti obogatel ko ga njim prodaš? WTF?

Nisi prebral kaj sem napisal. Greva step-by-step, ok? Let's go:

LeQuack je izjavil:

Ti hočeš rečt mladim da naj pozabijo svoje sanje

Stanovanje v LJ oz. Osrednjeslovenski regiji je za mlade ob trenutnem stanju trga, premajhnih opcijah za polog, ob čemer se številni za varčevanje za nepremičnino odločajo enih 15 let prepozno, NISO sanje ampak NOROST.

LeQuack je izjavil:

.... in mladost

JA, trdno sem prepričan, da smo bili milenijci z pdaljšano mladostjo vse do skoraj 40-ga leta nategnjeni. Zato naj mladina pozabi na predolgo mladost in naj se čim prej zresni.

LeQuack je izjavil:

.... delajo za tvoja precenjena stanovanja

Mladih noben ne sili, da delajo za trenutno precenjena stanovanja. Morajo se prilagoditi situaciji in iskati opcije drugje, tam kjer so zadeve na bolj normalnih cenovnih nivojih, in ko se pojavi priložnost, jo izkoristiti.

LeQuack je izjavil:

.... zato da boš ti obogatel ko ga njim prodaš

Jaz ne bom nič obogatel, ker sem si težko priboril, predhodni lastnik je kar nekaj zaslužil, ampak jaz zdaj ne ocenjujem kako je on "obogatel" ker ne vem cele zgodbe kako je on to nepremičnino pred leti kupil. Vedno sam sebe opominjam, da sta foušija in opravljanje, huda stvar.
Don't invest like a Joe. Invest like a Simon.

bbbbbb2015 ::

LeQuack je izjavil:

Bedarija. Ne rabijo kupovat stanovanja.

Najprej kupijo parcelo. Bolha je njihov prijatelj. Naj se vozijo zvečer o mestu. Kje so še nepozidana zeljišča.

Zavijejo k arhitektu, ki jim zriše hišo po želji. Ga plačajo. Načrt ima PIZ (če veste kaj je to?). Z PIZ greste na Merkur. Tam vam dajo ponudbo za material. Po fazah.

Tam nekje plačate gradbeno in komunalni prispevek. Davke ste rekli, da imate radi. Plačajte komunalni prispevek.

Potem najamete gradbinca. Lahko kot jaz, pomagate fizično zraven.

Potem detajli, internet, klimatizacija, pohištvo.

Potem se vselite. To je to.

Ne znate ali ne zmorete vsega tega? Čagate na OBUP zabavah in greste pozno spat?

Ja, klinc, potem pa najemnino plačujte ali živite v šotoru.

Ali pa naj vsak vrne kolikor je profitiral od Jazbinškovega zakona razprodaje. Državi rabi denar, in to bi bilo edino fer.
Quack !

LeQuack je izjavil:

Ali pa naj vsak vrne kolikor je profitiral od Jazbinškovega zakona razprodaje. Državi rabi denar, in to bi bilo edino fer.

Kar se mene tiče, lahko. Starcem boš to težko dopovedal. Sicer pa starci so to že prodali, mlajši so podedovali, vmes kaj propadlo, ni da ni.

Kaj ko bi še vse firme vrnile kar je bilo družbenega premoženja, ki so ga naši starši plačali, vzdrževali,... pa je bilo potem kar privatizirano in je sedaj kar lastnina premnogih firm. Pa mogoče vse družbeno premoženje v ljubljani, ki je kar naenkrat postalo lastnina občine? Bo občina tudi to dala nazaj ljudem?

Pa nisem nič po jazbinškovem zakonu dobil, ker sem lih malo premlad, starši pa malo prestari in prepošteni da bi se takrat okoristili. Ampak to jamranje o jazbinškovem zakonu je že malo pase.
Ste pač prepozni, plačat boste rabili polno ceno, kot vsi ostali, ki nismo imeli možnosti kaj preko "jazbinška" dobit.

Zgodovina sprememb…

johnnyyy ::

Malidelničar je izjavil:

Ampak mene noben ne posluša, potem pa mladi bentijo in norijo.

Danes imaš ogromno ljudi, ki vse vedo in svetujejo podolgem in počez. In dober govornik ni tisti, ki poda veliko točnih informacij ampak tisti, ki je dober retorik in zna biti prepričljiv. Zato je kakršno koli brezplačno svetovanje precejšnje jalovo delo. Tisti, ki so pametni bodo sami poiskali ljudi, ki jim gre dobro in so na podobnih nivojih in bodo pridobili informacije. Tisti, ki pa živijo v oblakih, pa bodo iskali visokoleteče obljube ali pa bodo iskali informacije, ki soupadajo z njihovim mišljenjem, kako bi moralo biti.

jan_g ::

Mislim, da tudi če bi nepremičninam padla cena za 50%, si še vedno večina mladih (do 30 let) v osrednji Sloveniji ne bi mogla kupiti stanovanja. Če se spomnim svoje mladosti, sem po študiju še skoraj 10 let delal, da sem si lahko ob najemnini (in dveh otrokih) privarčeval dovolj za polog. In to za stanovanje 50km izven Ljubljane.

Jaz mislim, da kakršenkoli davek že bo, teh okoliščin ne bo spremenil. Kupiti si stanovanje je preklemano težko, če začneš iz nule in nimaš zunanje pomoči.

aviator ::

Utk je izjavil:

Zaloga je v vsaj 20,000 ljudeh, ki dobivajo plačo iz proračuna, ne nujno JS, da se ne bomo spet zapletli, ki bi lahko delali v gospodarstvu in bi tudi s samo 30,000 evrov dodane vrednosti na leto naredili 600 mio plusa, zdaj pa delajo tolk minusa.

50k ljudi sigurno je prevec v JS in 100k prevec v penziji ali studira kar nekaj.

Ampak mi situacije ne bomo sanirali.

2035 bomo imeli v JS v tem tempu 250k ljudi, 800k upokojencev, vse pa bo futralo 700k ljudi v gospodarstvu.

jan_g je izjavil:

Mislim, da tudi če bi nepremičninam padla cena za 50%, si še vedno večina mladih (do 30 let) v osrednji Sloveniji ne bi mogla kupiti stanovanja. Če se spomnim svoje mladosti, sem po študiju še skoraj 10 let delal, da sem si lahko ob najemnini (in dveh otrokih) privarčeval dovolj za polog. In to za stanovanje 50km izven Ljubljane.

Jaz mislim, da kakršenkoli davek že bo, teh okoliščin ne bo spremenil. Kupiti si stanovanje je preklemano težko, če začneš iz nule in nimaš zunanje pomoči.

220k namesto 450k za novogradnjo 25km iz Lj?

Kadarkoli.

aviator je izjavil:

jan_g je izjavil:

Kadarkoli.

Kaj to pomeni? Da si lahko mladi do 30 let kadarkoli omislijo nepremičnino za 220k?

FireSnake ::

LeQuack je izjavil:

Da, to hoče reči.
Če jim pa ni za delat in tega nočejo pa naj nehajo jamrati.

Da, tako preprosto je to.
Poglej in se nasmej: vicmaher.si

aviator je izjavil:

jan_g je izjavil:

Kadarkoli.

Ja, sej v tem "kadarkoli" je problem. Takih, ki bi v tem primeru "kadarkoli" kupili je veliko, tudi takih, ki nujno ne rabijo stanovanja, ampak za tak denar ga pa bi. In taki imajo zmeraj več denarja od mladih, so se pa mladi pripravljeni bolj zapufat. To je pač kruta resnica.

FireSnake je izjavil:

LeQuack je izjavil:

Da, to hoče reči.
Če jim pa ni za delat in tega nočejo pa naj nehajo jamrati.

Da, tako preprosto je to.

Zakaj bi potem mladi ostali? Zato da bodo starcem plačevali stanovanja in pokojnine? Jaka prihodnost. In na starih je, da omogočijo naslednjim generacijam boljše življenje kot so ga imeli sami, temu se reče napredek. Saj ne da bi kdo to vedel, preveč znanstvene fantastike za Slovenijo.
Quack !

Zgodovina sprememb…

• spremenil: LeQuack ()

jan_g je izjavil:

aviator je izjavil:

jan_g je izjavil:

Kadarkoli.

Kaj to pomeni? Da si lahko mladi do 30 let kadarkoli omislijo nepremičnino za 220k?

No sicer sem 31, ampak ja 220k za solidno novogradnjo od druzinske hiske grem kadarkoli po puf.

Pa smo spet pri 4 golfih in dolgoletnem povprecju.
No 220k je 6 golfov.
450k pa jih je 12.

Lep del mladih bi to zmogel.

Skupaj z prevozi spraviva skupaj okoli 3000 na mesec.

Zmogel komot bi brez pomoci starsev.

OneYellow ::

Zato pa bi rabili regulacijo. Tistim, ki so že ene 5x ali 10x kupili "kadarkoli" bi bilo treba prepovedat, da kupujejo novogradnjo za 220k "kadarkoli", ampak je treba dat prednost tistemu, ki kupuje prvič.

WizzardOfOZ je izjavil:

Kaj ko bi še vse firme vrnile kar je bilo družbenega premoženja, ki so ga naši starši plačali, vzdrževali,... pa je bilo potem kar privatizirano in je sedaj kar lastnina premnogih firm. Pa mogoče vse družbeno premoženje v ljubljani, ki je kar naenkrat postalo lastnina občine? Bo občina tudi to dala nazaj ljudem?

Pa nisem nič po jazbinškovem zakonu dobil, ker sem lih malo premlad, starši pa malo prestari in prepošteni da bi se takrat okoristili. Ampak to jamranje o jazbinškovem zakonu je že malo pase.
Ste pač prepozni, plačat boste rabili polno ceno, kot vsi ostali, ki nismo imeli možnosti kaj preko "jazbinška" dobit.

Jaz tudi nisem po Jazbinškovem zakonu ničesar odkupil. Ne dobil, ne podedoval, ne nič.

Vendar... Jazbinškov zakon in vse hajpanje okrog tega je overrated. In vsa pričakovanja, kako bo pa sedaj flet v Ljubljani padel z neba. Ne bo.

Najprej Jazbinškov zakon. Firme so imele stanovanjski fond iz 50. in 60. let. Marsikatere firme so imele stanovanjski fond izpred 2. sv. vojne.

Moji starši so gradili hišo, ker so bili siti živeti v taki lukni.

Sekira je padla v med enim, katerih firme so investirale v stanovanjski fond v 80. letih. Ena banka je investirala v stanovanja, v katerih so živeli uslužbenci. To isto banko smo že 2x dokapitalizirali in smo se te pijavke (banke) k sreči s privatizacijo znebili za vedno.

Ta uslužbenec je sedaj šel v penzijo, živi v drugem stanovanju, ki ga je sicer kupil, ter ima tisto jazbinškovo za rento. Ker penzijico ima pa slabo.

Poznam pa kar nekaj ljudi, kjer so sorodniki podedovali "jazbinškovo" polovico hiše, kupili preostali razpadajoči del za mali denar. Vse skupaj podrli in zdaj gradijo nadomestno gradnjo.

Zato to hajpanje po Jazbinškovem zakonu je brezveze. Moji starši so že takrat, ko so bili mladi, ocenili da je stanovanje firme pa huda lukna. Ta blok sicer obstaja še sedaj. In je lukna še sedaj. Morda okna nova, fasade niso zmogli, gretje na plin (EUREUREUREUR), ni lifta, ni centralne, vsakdo si greje svoj flet. Potresno je blok v riti.

Zgodovina sprememb…

OneYellow je izjavil:

Zato pa bi rabili regulacijo. Tistim, ki so že ene 5x ali 10x kupili "kadarkoli" bi bilo treba prepovedat, da kupujejo novogradnjo za 220k "kadarkoli", ampak je treba dat prednost tistemu, ki kupuje prvič.

Nekaj takega imajo v Severni Koreji in Venezueli. Pejd vsaj Venezuelo pogledat, da vidiš ta razkoš, če tak sistem laufa v praksi, pa potem poročaj.

Hm, pol smo tut v Severni Koreji, ker ne smem zidat na svojem travniku, lahko pa na travniku od županovega kolega, ki mi ga odstopi za simboličnih 200k? Hvala, nisem vedel.

Mogoče greš ti lahko pogledat na Hrvaško ali Bosno kaj se zgodi, ko se ne dela nič za prihodnje generacije.

Zgodovina sprememb…

kriptobog ::

OneYellow je izjavil:

Zakaj? Ce ni ponudbe za tiste ki kupujejo prvic, tudi za druge ni ponudbe.

aviator je izjavil:

No sicer sem 31, ampak ja 220k za solidno novogradnjo od druzinske hiske grem kadarkoli po puf.

Pa smo spet pri 4 golfih in dolgoletnem povprecju.
No 220k je 6 golfov.
450k pa jih je 12.

Lep del mladih bi to zmogel.

Skupaj z prevozi spraviva skupaj okoli 3000 na mesec.

Zmogel komot bi brez pomoci starsev.

No, verjetno si v manjšini. Hkrati pa si povedal, da si lahko že danes privoščiš nakup, samo ne v okolici Ljubljane.

V bistvu bi za ta denar dobil še kar nekaj golfov, ravno sedaj oglašujejo rabbita za 23k.

jan_g je izjavil:

samo ne v okolici Ljubljane.

Da ne bomo govorili kje ne moreš, povej da lahko v vukojebini.

Jaz sem za tak denar rešil svoj stanovanjski problem, ko sem se pred nekaj leti vrnil po večletnem delu v tujini. Pa imam 4 otroke. Zdaj, če ti ne moreš, potem povej, kaj so tvoji kriteriji, da pogledamo, če se morda vendarle kaj najde tudi zate.

Statistično gledano tepeš ženo ali preveč piješ, razen če si še vedno gastarbajter in si se danes oglasil ko si prišel domov.

OneYellow je izjavil:

Ok, tole ima smisel.
Podpiram.

user4683 ::

In kako bi to dosegel? Prepovedal lastniku razpolaganje z lastno nepremicnino? aka "pocakajte se X mesecev, ce se slucajno pojavi kupec, ki se nima nepremicnine" ali "ne, ne smete prodati za 250k osebi A, ker je ze lastnik nepremicnine, lahko pa osebi B, ki ponuja 220k, ampak se nima nepremicnine"

Nič lažjega. Pobereš 90 procentov zaslužka in nihče ne bo imel 220k, razen države. Ki bo potem delila zaslužnim.

Ti mater, moram nehat dajat ideje levici.

Sej tut mladim noben ne prepoveduje, da imajo otroke, pa jim (državi) to kljub temu kar lepo uspeva, da jih imajo čim manj in čim kasneje. Ni vrag, da ne bi ratal kaj podobnega tudi na področju nepremičnin.

user4683 je izjavil:

In kako bi to dosegel? Prepovedal lastniku razpolaganje z lastno nepremicnino? aka "pocakajte se X mesecev, ce se slucajno pojavi kupec, ki se nima nepremicnine" ali "ne, ne smete prodati za 250k osebi A, ker je ze lastnik nepremicnine, lahko pa osebi B, ki ponuja 220k, ampak se nima nepremicnine"

Nič čakat.
Če se v štartu pojavi več kandidatov.
Čeprav se mi zdi, da neke kupne moči pri mladini ravno ni. Saj nobenemu ni za delat. Na srečo so izjeme.

Lonsarg ::

Pa saj če preveč ljudi kupi nepremičnine za oddajanje se zmanjšajo najemnine zarad preveč ponudbe in nato je zarad zmanjšanja najemnin manj špekulativnih nakupov. Tak da zadeva ima bilanco.

Ampak glavni problem še vedno ostaja, če je pač premalo nepremičnin zgrajenih bo pač povpraševanja vedno več od ponudbe in cene bodo velike in niti trg za lastno uporabo niti za oddajo ne bo nikoli nasičen da bi do bilance sploh prišlo.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Lonsarg ()

Če je 11k nepremičnin praznih samo v LJ potem ni važno koliko jih zgradijo, ker jih pokupijo ravno ti z umazanim denarjem in imajo potem prazne. In na koncu si jih zgradil 5k ampak jih je vedno skoraj toliko manjka. To je tako kot bi se potapljal in namesto da luknjo zaflikaš raje z žlico vodo ven mečeš.
Quack !

Zgodovina sprememb…

• spremenil: LeQuack ()

Lonsarg ::

Če se jih pokupi 100k in jih je 10k praznih je to zgolj 10%, torej zgolj vsaka deseta nepremičnina kupljena z špelukantskim denarjem je v tem primeru prazna. In to je pomoje kar dobra groba ocena.

To ne pomeni da ni treba problema praznih nepremičnin vseeno rešit, sam pač hočem povedat da problem ni špekulantski nakup, problem je delujoč trg. Na delujočem trgu špekulanti namreč dvigajo likvidnost.

Problem se pa reši tako da se ukine davek na oddajanje in uvede dovolj visok splošni davek na nepremičnine ki ga plačujejo vsi, tudi lastniki praznih nepremičnin. S tem potem spodbudiš da je praznih zelo malo, pa še mimogrede oddajanje na črno ubiješ (tega je pa dejansko veliko, še precej več kot praznih nepremičnin).

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Lonsarg ()

Lahko rešiš tudi tako da namesto nič davka na nejmnino daš precej višjo splošno osebno olajšavo, recimo toliko da delavec na povprečni plači sploh ne plača dohodnine in dovolj visok splošni davek na nepremičnine ki to pokrije.

Če že hočemo rešit mlade in zaposlovanje narediti bolj privlačno.

Seveda, to sem tudi jaz predlagal, ampak od te vlade tega ne boš dobil.

A imaš v mislih vlado ki bi to naredila?

Prava desna bi lahko to naredila.

svecka ::

prava rešitev je da navadni ljudje prevzamejo parlament in pa pokvarjeni politiki. Na nizozemskem jim je uspelo. Kmetje zmagali na voltivah z svojo anti govarment stranko

https://demokracija.si/tujina/nizozemsk...
https://www.rtvslo.si/svet/evropa/na-ni...

Samo pri nas so ovce preneumne, da bi po svoje razmišljale, ker ne znajo razmišljat nič drugega al Janša al antiJanša.

Utk je izjavil:

Prava desna bi lahko to naredila.

A prava leva pa ne?
««
29 / 37
»»

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Davek na nepremičnine (strani: 1 2 3 420 21 22 23 )

Oddelek: Problemi človeštva
1114199573 (26718) MrStein
»

Boscarol, obdavčitev bogatih in Levica (strani: 1 2 3 412 13 14 15 )

Oddelek: Problemi človeštva
72888871 (42797) user4683
»

Kdaj se bo spet splačalo kupit nepremičnino? (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Loža
17442196 (18883) kriptobog
»

Ameriški tehnološki magnati skoraj ne plačujejo davkov (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Novice / Ostalo
19829989 (24051) gruntfürmich

Več podobnih tem