» »

Nepremičninski davek

Nepremičninski davek

Temo vidijo: vsi
««
31 / 37
»»

johnnyyy ::

WizzardOfOZ je izjavil:

Zakaj skromnost na začetku? To je tudi en tak butast mit. Bodite skromni, sklonite glavo, upognite hrbet, zakaj? Da vam ga uturijoo odzadaj, globoko,... En velik BS je to. Če imaš možnost greš "all in" in imaš orenk stanovanje. Ne pa neko garsonjero, kjer je razlika do cene trosobnega stanovanja potem cena še ene ali dveh garsonjer zraven, ki si jih tudi v paru težko privoščiš.

Skromnost na začetku je zelo dobrodošla, saj si kljub kreditu še vedno likvidnostno precej močan. Z mojo sva na tak način upognila hrbet. Jaz sem kupil manjše stanovanje v LJ - toliko da lahko noter živimo tudi z majhnimi otroci (do OŠ), moja pa je kupila manjše stanovanje na obali, ki ga oddajamo (poleti turizem čez zimo dolgoročno). Cene so v nekaj letih narasle, poleg tega sva stanovanje na obali v celoti obnovila. Ker sta stanovanji več vredni je tudi "prazna hipoteka" vredna več. Na ta način sva si odprla možnost za gradnjo hiše, saj sem lahko hipoteko na stanovanju povečal in kupil zemljišče. Načeloma banke nerade ali sploh ne dajo kreditov na zazidljiva zemljišča, saj dokler nimaš gradbenega dovoljenja lahko gredo stvari narobe in zemlja ni veliko vredna. Zato so tudi parcele, ki nimajo GD precej cenejše kot tiste, ki ga imajo!
Ker stanovanje na obali turistično oddajava se iz tega vidika nakaplja kar nekaj denarja, dolgooročni najem pa da toliko, da "pokrije kredit", in ker banka prihodke iz oddajanj šteje pod regularne prihodke, nisva z dodatno nepremičnino nič manj kreditno sposobna, kot z eno!

Če bi že v štartu kupila večje, bi si likvidnost toliko zmanjšala, da koraka naprej nebi mogla narediti. Tako bi ob seljenju ostal samo korak nazaj - prodaja in morebitno seljenje pred nakupom, saj nama banka zaradi visokega kredita ne bi dala dodatnega kredita.

Utk ::

Če bi naredili tako, kot si napisal ti, bi naredili to, kar ne deluje nikjer na svetu.

Ni res. V Ameriki imajo tak sistem. Obdavčeno je vse, imaš pa olajšavo v znesku davka. Edino penzionisti imajo še dodatno olajšavo, ampak niti to ne pomeni, da ne plačujejo nič, samo manj.
Pa končno tudi, katera rešitev pa deluje "povsod" po svetu? Kolk jaz vem, so šle povsod po zahodnem svetu nepremičnine nenormalno gor, in na večini zahoda je še težje prit do svojega stanovanja kot pri nas, tako da težko rečemo, da jim kar povsod sistem deluje, samo naš je zanič.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Utk ()

bbbbbb2015 ::

simonchelo je izjavil:

Jernej ti si tipičen kapitalist, ki v lajfu ni imel možnosti. Isti moment ko jo boš mel boš pozabil na vse ostale.

Podpišem. S tem da, če hočeš imeti možnost, moraš ... delati, zaboga.

OneYellow ::

Ali... se roditi prej?

OneYellow je izjavil:

Ali... se roditi prej?

Nope. Veš, stvar je taka. Vsak čas ponuja neke priložnosti. Moji starši so se spravili gradit, res so nekaj morali prej spraviti skupaj (deponirati devize), samo je inflacija pojedla kredit.

Eni so šopali privatizacijske certifikate. No, tam moram reči, da je to izpadla lopovščina, no so pa eni prav fletno obogateli.

Eni so v času Covida šopali in cepiva in maske in teste.

Za vse rabiš precej poguma, kar nekaj denarja, moraš vedeti, kaj delaš, ker - na primer - kar nekaj jih je pogrnilo v času Covida.

Kaj pa je ta hip priložnost, pa vam ne bom pvoedal. To ugotovite sami.

In ko človek tako za nazaj gleda, si vedno misli, če bi se rodil takrat, bi lahko počel eno, če pa takrat, pa nekaj drugega. In bi danes bil preskrbljen in alles.

To je vse za nazaj, ljubčki moji. Po bitki je lahko biti general. Neizkoriščene priložnosti so v smeri - prihodnost. Na to se fokusirajte.

Se pravi ali si lopov ali pa se ti poserje in ti inflacija poje kredit. No sej, normalni se pa izselijo. :)

trancer01 ::

OneYellow, si se izselil ali nisi normalen?>:D

Jaz še zmeraj ne poznam nobenga, da se bi prav _moral_ izselit, ker v Sloveniji ni mogel živet. Očitno je problem nekje drugje, če vsako leto 18,000 ljudi uspe obstat v Sloveniji, vam pa ne gre...
Tistih par, ki jih je šlo kam, niso šli zarad tega, ker tu pa ne bi normalno preživeli, in večinoma so se kar vrnili čez par let nazaj.

Zgodovina sprememb…

Jaz zase mislim, da nisem normalen, da še vztrajam. Kaj češ, vsak ima kakšno slabost. :)

Pat_MaGroin ::

Najtežje se je spravit, čeprav potem ugotoviš, da sploh ni tak bav bav :). Če imaš dogovorjeno službo, pa sploh.

Si pa pač čefur v novi državi :).

zavajon ::

simonchelo je izjavil:

OECD pravi da imamo bistveno preveč obdavčen dohodek in premalo premoženje.

Eurostat pa pravi, da smo po dohodnini in prispevkih nekje na sredi v EU, za bolj razvitimi državami in pred manj razvitimi. Zdaj pa, komu verjeti?

zavajon je izjavil:

simonchelo je izjavil:

Eurostat pa pravi, da smo po dohodnini in prispevkih nekje na sredi v EU, za bolj razvitimi državami in pred manj razvitimi. Zdaj pa, komu verjeti?

Tle ni notri naš bruto bruto se mi zdi.

zavajon ::

Če ni naš bruto bruto, potem ni niti bruto bruto drugih. Torej to nič ne spremeni, razen če bi bil naš bruto bruto mnogo višji kot drugod, kar pa ni.
Sicer pa v grafu razmerje med davki in prispevki z BDP, ne z bruto bruto.

Lonsarg ::

Tole mislim da je originalno celotno porocilo od kjer je tudi tisti graf za tax:
https://www.google.com/url?sa=t&source=...

Na drugi strani kaze da imamo tax property faktor 3 manjsi od povprecja EU. Za ostale stvari so kar cudne stevilke, ker so ocitno našo dohodnino steli pod social security in ne pod income tax (no saj naceloma gre za socialni davek ker je lestvica). Vprasanje tudi kako so bruto-bruto steli ker ni nikjer detajlov.

No ampak ce zanemarimo detajle in se fokusiramo na vecjo sliko, jasno ja ze iz velikostnega reda teh stevilk. Da ce dvignemo faktor 3 nepremicninski davek (iz 2 na 6) bo to okoli 10% lahko potencialno zmanjsalo placni davek (ker je ta nekje nad 40).

Ampak ne glede na to, se vedno velja da bi bilo dobro da to naredimo. Vsaka razbremenitev plac, tudi ce zgolj 10% manj davka, bi bila zelo blagodejna za ekonomijo.

Faktor 3 vec davka na nepremicnine pobrat pa tudi ne bi smel biti problem, glede na to kako majhne so stevilke trenutno.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Lonsarg ()

mat xxl ::

johnnyyy je izjavil:

WizzardOfOZ je izjavil:

Zakaj skromnost na začetku? To je tudi en tak butast mit. Bodite skromni, sklonite glavo, upognite hrbet, zakaj? Da vam ga uturijoo odzadaj, globoko,... En velik BS je to. Če imaš možnost greš "all in" in imaš orenk stanovanje. Ne pa neko garsonjero, kjer je razlika do cene trosobnega stanovanja potem cena še ene ali dveh garsonjer zraven, ki si jih tudi v paru težko privoščiš.

Skromnost na začetku je zelo dobrodošla, saj si kljub kreditu še vedno likvidnostno precej močan. Z mojo sva na tak način upognila hrbet. Jaz sem kupil manjše stanovanje v LJ - toliko da lahko noter živimo tudi z majhnimi otroci (do OŠ), moja pa je kupila manjše stanovanje na obali, ki ga oddajamo (poleti turizem čez zimo dolgoročno). Cene so v nekaj letih narasle, poleg tega sva stanovanje na obali v celoti obnovila. Ker sta stanovanji več vredni je tudi "prazna hipoteka" vredna več. Na ta način sva si odprla možnost za gradnjo hiše, saj sem lahko hipoteko na stanovanju povečal in kupil zemljišče. Načeloma banke nerade ali sploh ne dajo kreditov na zazidljiva zemljišča, saj dokler nimaš gradbenega dovoljenja lahko gredo stvari narobe in zemlja ni veliko vredna. Zato so tudi parcele, ki nimajo GD precej cenejše kot tiste, ki ga imajo!
Ker stanovanje na obali turistično oddajava se iz tega vidika nakaplja kar nekaj denarja, dolgooročni najem pa da toliko, da "pokrije kredit", in ker banka prihodke iz oddajanj šteje pod regularne prihodke, nisva z dodatno nepremičnino nič manj kreditno sposobna, kot z eno!

Če bi že v štartu kupila večje, bi si likvidnost toliko zmanjšala, da koraka naprej nebi mogla narediti. Tako bi ob seljenju ostal samo korak nazaj - prodaja in morebitno seljenje pred nakupom, saj nama banka zaradi visokega kredita ne bi dala dodatnega kredita.

Evo BRAVO ČESTITKE, sta sama vzela pot pod noge in nekaj ustvarila, in sam sem, da se takim pomaga , kakor se da !

Ne pa lenuhom, socialnim podpirancem, ki ne delajo, na glas pa vpijejo JA HOČEM LUKSUZNO STANOVANJE, MI PRIPADA UAAAAA TAKIM JE greh POMAGATI, ČE SI SAMI NOČEJO JIM DRUŽBA NE SME.

Pa še nekaj, če se že tako pomaga, potem lahko tudi stanovanjski kontejnerji ali premične hiše, kar je veliko ceneje od nekih trajnih gradenj, seveda ni nobenemu nič branjeno, da si za svoj denar omisli, kaj bolj luksuznega !

No ampak ce zanemarimo detajle in se fokusiramo na vecjo sliko, jasno ja ze iz velikostnega reda teh stevilk. Da ce dvignemo faktor 3 nepremicninski davek (iz 2 na 6) bo to okoli 10% lahko potencialno zmanjsalo placni davek (ker je ta nekje nad 40).

Ampak ne glede na to, se vedno velja da bi bilo dobro da to naredimo. Vsaka razbremenitev plac, tudi ce zgolj 10% bi bila blagodejna za ekonomijo.

Za 3x dvignit davek je prekleto težko, 10% manj dohodnine pomeni pa kolk, 15, 20 evrov, na mesec pri povprečni plači.

mat xxl ::

Lonsarg je izjavil:

Tole mislim da je originalno celotno porocilo od kjer je tudi tisti graf za tax:
https://www.google.com/url?sa=t&source=...

Na drugi strani kaze da imamo tax property faktor 3 manjsi od povprecja EU. Za ostale stvari so kar cudne stevilke, ker so ocitno našo dohodnino steli pod social security in ne pod income tax (no saj naceloma gre za socialni davek ker je lestvica). Vprasanje tudi kako so bruto-bruto steli ker ni nikjer detajlov.

Ampak ne glede na to, se vedno velja da bi bilo dobro da to naredimo. Vsaka razbremenitev plac, tudi ce zgolj 10% manj davka, bi bila zelo blagodejna za ekonomijo.

Faktor 3 vec davka na nepremicnine pobrat pa tudi ne bi smel biti problem, glede na to kako majhne so stevilke trenutno.

Sploh niso majhne, je NUSZ in davek na nepremičnine, kar nikakor ni majhen. Če uvedemo to, je treba uvesti tudi davek na potovanja, ker veliko ljudi si privošči veliko in ne vložijo nič v nepremičnine.

Je pa še nekaj res, več, ko bodo davka na nepremičnine zaračunali, več bodo ljudje plačevali za najemnine. Torej, kdo bo nastradal ? ja, kar privoščljivo se smejte oni, ki nič nimate.

LeQuack ::

Zakaj pa so zdaj najemnine rekordne če ni še davka?
Quack !

Glede na ceno stanovanj so najemnine nizke.

BuDi79 ::

LeQuack je izjavil:

Zakaj pa so zdaj najemnine rekordne če ni še davka?
Če s tujino primerjamo cene bencina, mleka, zobozdravnika... ljudje pojma nimajo koliko je najemnina v tujini... pa pogoji da te sploh kdo vzame.

mat xxl je izjavil:

Lonsarg je izjavil:

Sploh niso majhne, je NUSZ in davek na nepremičnine, kar nikakor ni majhen. Če uvedemo to, je treba uvesti tudi davek na potovanja, ker veliko ljudi si privošči veliko in ne vložijo nič v nepremičnine.

Je pa še nekaj res, več, ko bodo davka na nepremičnine zaračunali, več bodo ljudje plačevali za najemnine. Torej, kdo bo nastradal ? ja, kar privoščljivo se smejte oni, ki nič nimate.
NUSZ je vezan na zemljišče, zato je noro majhen za stanovanja (za 80 kvadratov dam zgolj dobrih 100EUR) in malo večji na hiše. Lahko se ga recimo dvigne za faktor 2 za hiše in za faktor 6 za stanovanja da pridemo nekje na povprečje faktor 3 več in je to to. Če bo meni nepremičninski davek šel iz 100EUR na 600 EUR seveda pričakujem tudi 250EUR več na osebo na leto (jaz in žena) pri plači že iz naslova moje povečave nepremičninskega davka. Iz naslova raznih ki na črno oddajajo ali pa imajo prazno pa še kaj ekstra.

Najemninam se pa pomaga tako, da se za isti znesek kot se dvigne splošni davek zniža davek na oddajanje, zato da bo skupen davek najemodajalca še vedno enak (no za tiste ki ne oddajajo na črno, tisti ki na črno bi seveda upravičeno plačali več).

Zgodovina sprememb…

Senior Dev ::

Davku ni še noben ušu.
ZenaDeva d.o.o. - Oddaja nepremičnin

simonchelo ::

zavajon je izjavil:

simonchelo je izjavil:

Pa tukaj notri je vštet taxation. torej smov sredini. imamo bolj obdavčeno delo, manj obdavčeno premoženje, ampak in general smo na sredini. kwa je sploh potem problem in zakaj bi karkoli spreminjali?
ciao

Spreminjalo se BI samo zato, ker država rabi več denarja. Ker bi bil pa efekt minimalen, zanemarljiv, ljudje pa zelo jezni, tega nobena vlada ne bo naredila. Sploh se pa v nobenem primeru na ta račun ne bi zmanjšala dohodnina. Tema se lahko zapre.

Zgodovina sprememb…

WizzardOfOZ ::

johnnyyy je izjavil:

WizzardOfOZ je izjavil:

To je bilo v preteklosti. Pa cena je narastla, da sta si s tem pomagala. Nekaj je takih, ki jim rata to kar tebi, večina je obsojena na životarjenje. Danes, ko bosta dva vzela puf, bosta to plačevala 30 let, brez da bi še kak puf zraven lahko vzela in ne bosta niti imela možnosti še na obali kupit kakega stanovanja.
Milčinski je napisal butalce kot prispodobo in ne kot priročnik!!!
Svuda u svijetu ima budala ali je izgleda kod nas centrala!!!

Zgodovina sprememb…

simonchelo ::

Kako veš... Mogoče bo pa hiper inflacija. Lahko da pridejo Rusi do Slovenije in smo v vojni, kjer ti porušijo vse kar si gradil. Lahko kupis doge coin Ali kateri drugi coin in z malo sreče si čez 5 mesecev kupiš bajto. Lahko te zbije avto in dobiš odškodnino, lahko dobiš noro dobro službo s fino plačo.

Lahko pa boš tko kot 80% ostalih in boš malce bolj skromno živel in mel svojo streho nad glavo. Sej rešitev je zmeraj več. Od sreče pa je ogromno odvisno.

A resno mislite, da smo mi ki smo prišli 2007 na trg dela, ko ni blo služb plače so bile take da ni za govorit. Ampak smo vseeno se lotil delat hiško. A misliš da se je takrat keremu sanjalo da bo čez 10 al pa 13 let njegova bajta vredna 3x toliko. Ja ne ni. Zanimivo da sem letos en rovokopači prodal za več kot sem ga 2015 kupil. Pa sem z njim 8 let služil pa imel zelo malo stroška.
ciao

vse je to če, če, če... Večina si tega ne bo mogla privoščiti.

jernejl ::

simonchelo je izjavil:

Si pa sam rekel lastnike odvečnih nepremičnin. Kar se pa strinjam in trdim že skos. Vsaka nadaljnja je obdavčena višje, prazna pa sploh. Osnovna oz. Prva pač ne, Ker si jo bo še manj ljudi lahko privoščilo.
Saj davek na vse (stanovanjske) nepremičnine (tudi zemljišča) z neko olajšavo za osnovno streho nad glavo je približno to, kar bi ti rad dosegel.

Utk je izjavil:

Jaz še zmeraj ne poznam nobenga, da se bi prav _moral_ izselit, ker v Sloveniji ni mogel živet.
Seveda se da, pač se nadpovprečno dolgo živi pri starših ali s cimri in se ne dela otrok (slednje ne velja za "avtohtone" etnične skupine). Kar je seveda škoda na dolgi rok.

Tistih par, ki jih je šlo kam, niso šli zarad tega, ker tu pa ne bi normalno preživeli, in večinoma so se kar vrnili čez par let nazaj.
Od tistih, ki jih jaz poznam, se noben, ki ni penzionist, (še) ni vrnil. So se pa tipično vračali zdomci, ki so šli nekdaj delat v nemčijo ali kam drugam, pa so se po upokojitvi vrnili sem. Ker je naša država čisto kul za situiranega upokojenca, ki si želi mir, delat se pa tu pač ne splača.

10% manj dohodnine pomeni pa kolk, 15, 20 evrov, na mesec pri povprečni plači.
To je toliko (oz. še več), kolikor bi danes imeli višje neto plače, če nesposobna vlada ne bi spremenila davčne reforme prejšnje vlade. Kar bi bilo za prvi korak čisto OK, če bi vlada namesto spreminjanja obdavčitve dela na slabše na nujnih sejah raje malo potweakala obstoječi zakon o obdavčitvi premoženja in ta drobiž že od letos naprej pobirala tam.
Za take kot si ti, ki jim teh 15, 20 evrov ne pomeni nič, bi sicer lahko naredili to olajšavo opcijsko, tako da bi se lahko nižji obdavčitvi odpovedali.
Mimogrede, 20 evrov na mesec bi za par pomenilo 480 evrov na leto. To je nekje približno toliko, kolikor več davka danes plačuje par, ki oddaja stanovanje v najem za 500 evrov mesečne najemnine, pa se tukaj dereš, kako je zvišanje tega davka problem. Čeprav gre za enak znesek, je po tvoji nelogiki v enem primeru to praktično nič, v drugem pa vredno kritike :)) Dodajmo še, da nekomu, ki je nadpovprečno premožen, teh dodatnih nekaj evrov davka pomeni precej manj, kot pomeni enemu delavcu brez premoženja za toliko višja plača.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: jernejl ()

Unilseptij ::

Iz vsega skupaj tako ali tako ne bo nič. Takoj, ko je bilo jasno, da ne nameravajo zares uvesti davka na premoženje (čeprav je to napisano v koalicijski pogodbi), se je spet začela stara debata, koliko kvadratov naj ima kdo in koliko naj za njih plačuje, ki seveda nikoli ne pripelje nikamor. Zadeva je relativno preprosta in tudi zares poštena le, če obdavčimo premoženje v celoti, pa naj bo v delnicah, zlatu, nepremičninah ali pa denarju na banki. Seveda se je možno pogovarjati o stopnji davka, ki bi morala biti morda desetinko odstotka ali tam nekje (lahko tudi različnih stopnjah za različno premoženje oz. vrednosti le-tega) in imeli bi mejo (recimo 100,000 EUR) pod katero davka ne plačaš. Uvesti davek samo na nepremičnine sploh ni davčni ukrep, ker je pričakovani izplen zelo majhen, če ne nameravamo obdavčiti ravno vsake garsonjere... to je bolj ukrep stanovanjske politike in zato še vedno boljši kot nič, ampak za pokritje vseh izdatkov, ki se nam obetajo, niti približno ni dovolj.

WizzardOfOZ je izjavil:

To je bilo v preteklosti. Pa cena je narastla, da sta si s tem pomagala. Nekaj je takih, ki jim rata to kar tebi, večina je obsojena na životarjenje. Danes, ko bosta dva vzela puf, bosta to plačevala 30 let, brez da bi še kak puf zraven lahko vzela in ne bosta niti imela možnosti še na obali kupit kakega stanovanja.

Ne vem zakaj nekateri vidite takšen problem v pufu na 30 let?! Puf na 30 let je prednost ne slabost! Fora je v tem, da smo (umetno) podvrženi inflaciji, kjer denarju počasi manjšamo vrednost. Zato so omejene dobrine čedalje dražje glede na denar. Zato, ko vzameš kredit ga je najbolje vzeti na daljšo dobo, saj ti je zaradi inflacije breme kredita iz leta v leto manjše. Pri vsakem kreditu je najtežjih prvih 5-10 let, saj lahko v tem času pride do resne krize in ti zmanjšana likvidnost lahko pomeni likvidacijo stanovanja, po tem obdobju pa inflacija in rast plač naredi to, da kredit ne predstvlja več takšnega procenta.

Zato je dobro, da pri tem delaš majhne korake in da jih začneš delati čim prej - pod 30. S tem si bolj stabilen in prej vstopiš na ta vlak. In ne poznam nikogar, ki bi delal na ta način, da bi "propadel" ali da bi životaril. Največ ljudi, ki so obsojeni na životarjenje je takšnih, ki imajo filozofijo kot jo imaš ti.

Za take kot si ti, ki jim teh 15, 20 evrov ne pomeni nič, bi sicer lahko naredili to olajšavo opcijsko, tako da bi se lahko nižji obdavčitvi odpovedali.

Prikladno si izpustil, da bi za teh 20 evrov na mesec morali dvignit davek za 3x, na kar niti največji optimisti ne računajo. Pa tudi 20 evrov bi bilo v povprečju, ker dohodnino imamo takšno kot imamo, je nujno, da bi nekateri dobili 80 evrov več na mesec, reveži pa 50 centov, kar pa nobena vlada ne bo naredila, še manj leva.

FireSnake ::

Lepota!

https://siol.net/media/img/2b/30/f99372...

Jaz sem se kar malo zaljubil!
Poglej in se nasmej: vicmaher.si

johnnyyy je izjavil:

Ne vem zakaj nekateri vidite takšen problem v pufu na 30 let?!

Ne vidim nobenega problema v jemanju pufa. Samo opozarjam, da si večina ne bo mogla privoščiti več kot enega. Torej so obsojeni že na začetku kupiti večje stanovanje, ker če bodo manjšega vzeli na začetku, si kasneje ne bodo mogli privoščiti večjega.

WizzardOfOZ je izjavil:

johnnyyy je izjavil:

Ne vem zakaj nekateri vidite takšen problem v pufu na 30 let?!

Ne vidim nobenega problema v jemanju pufa. Samo opozarjam, da si večina ne bo mogla privoščiti več kot enega. Torej so obsojeni že na začetku kupiti večje stanovanje, ker če bodo manjšega vzeli na začetku, si kasneje ne bodo mogli privoščiti večjega.

Svet je narejen tako, da večina nikoli ne bo imela več kot enega, saj če bi imela večina 2, potem bi tisti, ki so dobro stoječi imeli po 100. Tako je bilo v preteklosti, je v sedanjosti in kaže tudi da bo v prihodnosti.

Ne vem od kje ti ideja, da če danes kupiš manjše stanovanje s 30 letnim kreditom, da moraš noter živet nadaljnih 30 let? Lahko ga prodaš in kupiš drugega! Ima pa vsaka prodaja in nakup svoje stroške, zato se ti finančno ne splača stanovanja kupovat za dobo enega leta, ampak to kupuješ za naslednjih 5+ let. Da je večina že v začetku obsojena na večje stanovanje je največji razlog v tem, da preveč odlašajo z nakupom. Velikokrat pa tudi z delom. Tako se jim nakup nepremičnine prestavi v pozna 30 in če si hočejo ustvariti družino nimajo veliko maneverskega prostora z nakupom manjšega, saj bi morali iti iz manjšega v večjega v roku parih let. To pa za sabo potegne stroške in kreditno sposobnost, saj bi s tem naredili tako velik korak, da jim ne omogoča skoka za eno stopničko, brez da bi naredili pol koraka nazaj.

Ampak za to moraš biti strateg. Jaz sem delal še preko študenta in sem se šel na banke pogovarjat o kreditu. S tem sem dobil informacije kako stvari potekajo, katere vrste zaposlitev so boljše za banko, katere prihodke upoštevajo pod kakšnimi pogoji kreditirajo itd. Tako sem že pri zaposlitvi vedel, kaj mi je v interesu in kje dobim "bonus" točke. Poleg tega vsaj 2x na leto te informacije updatam (že od takrat). In ko sem šel v nakup, sem imel na banki že skoraj vse urejeno - brez problemov o kreditni sposobnosti itd.

To pravim zato, ker imam tudi med kolegi precej takšnih pacientov, ki hodijo na oglede da bi nekaj kupili, potem pa gredo na banko kjer izvejo, da toliko "kredita ne dobijo". In potem jokajo, čez vse, z mojo pa imava itak srečo ker teh problemov nimava. Večina pa se jih ne zaveda, da je to plod 15 letne strategije - tuhtanja, šahiranja, razmišljanja, kjer nobene poteze ne narediš brez da bi vedel kako bo to vplivalo na tvojo finančno sliko kater en del je tudi banka.

Malidelničar ::

johnnyyy: To je defitivno velik faktor, kar si napisal.
Jaz tu na žalost nisem bil tako strateški in sistematičen in sem en tistih, ki se mi je zamaknilo. Po LASTNI krivdi.

Najboljši nasvet, ki ga lahko daš mlademu je, da glede tega strateško planira in se res zaveda, kaj pomeni kupiti nepremičnino.

Samo kot zanimivost: Katere so pa recimo zate bile ključne informacije že kot študenta, glede kredita itd. ki so bile ključne, da si jih takrat (iz)vedel - zdaj ko gledaš nazaj?
Don't invest like a Joe. Invest like a Simon.

matobeli ::

In pol se čudimo če smo država alkoholizma, samomorov in albancev :))

Najboljši nasvet ki ga lahko daš mlademu je da nisi suženj sistema in da spremembe so dovoljene.

Sparkxl ::

Puf na 30 let ni problem? Ta pa je res zmagovalna. Kaj bolj blesavega že dolgo nisem slišal. Ogromno ljudi slabo spi s takim pufom, ker je vedno nad njimi tisti vprašanje "kaj če ga iz X razloga več ne morem odplačati".

To ima potem raznorazne posledice. Vztrajanje v posarani službi, ker ne upaš menjat, dopust samo v svakovi prikolici v crikvenici, lizing za mali uvožen suvić, namesto novi suv, kupovanje v akciji, cote samo iz kika, božična darila na kredit...

Ampak ja, opisal sem vsakdan velike večine, ki se jim zdi to normalno in iz tega vidika potem res ni problem, če drugega ne poznaš

Invictus ::

Puf na 30 let pa res ni problem, saj je potem ustrezno nižji obrok. Drugo je, če si se raztegnil do konca.

Kar si pa ti naštel, je pa samo vpliv potrošniške družbe in ne nujno potrebna zadeva.

Si pa na svojem, in ne prenašaš svojih sitnih ta starih. Ne pa da si mamin sine do njene smrti...
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

njyngs ::

Verjetno je (naj)boljši pristop, da greš v nakup nepremičnine po korakih. Torej kaka garsonjera/1 sobno, potem to prodaš in kapital preneseš v 3/4 sobno stanovanje, nato ponoviš korak in greš v hišo (če je želja ali potreba). S tem zmanjšaš možnosti, da si boš za vrat obesil preveliko utež/dolg, ki te bo vlekla dol. S tem si vedno "na svojem", postopoma in po zmožnostih dviguješ stroške.

Tukaj so seveda trije pogoji:
- začeti moraš zgodaj (takoj ob prvi zaposlitvi)
- imeti zadostno plačo za nek kredit
- imeti srečo s tem, da kupuješ v obdobju, ko cene niso prenapihnjene in ko ekonomske razmere niso preveč razburkane.

Vsekakor pa bi se sam na 100km izognil temu, da si kot prvo nepremičnino za vrat obesiš (pre)drago hišo, kjer boš 30 let pripet samo z enim neprekinjenim dolgom. Preveč ti prireže krila in zmanjša svobodo.

Vse skupaj veliko ČE-jev in pogojev, ampak žal to za sabo prinese ekonomija.
KHM https://www.youtube.com/watch?v=dQw4w9WgXcQ

Zgodovina sprememb…

• spremenil: njyngs ()

Sparkxl je izjavil:

Puf na 30 let ni problem? Ta pa je res zmagovalna. Kaj bolj blesavega že dolgo nisem slišal. Ogromno ljudi slabo spi s takim pufom, ker je vedno nad njimi tisti vprašanje "kaj če ga iz X razloga več ne morem odplačati".

To ima potem raznorazne posledice. Vztrajanje v posarani službi, ker ne upaš menjat, dopust samo v svakovi prikolici v crikvenici, lizing za mali uvožen suvić, namesto novi suv, kupovanje v akciji, cote samo iz kika, božična darila na kredit...

Ampak ja, opisal sem vsakdan velike večine, ki se jim zdi to normalno in iz tega vidika potem res ni problem, če drugega ne poznaš

Torej, če smo čisto pošteni... Kako se zadolžiš, je stvar strategije in predvsem taktike. Osebno nikoli nisem podpisal kredita za več kot 15 let, večino kreditov pa na 10 let.
Koliko sem jih vzel,sedaj težko naštejem. Sigurno čez 15 kot pravna oseba, ter sigurno čez 5 kot fizična.

Sem pa večino kreditov na pravno osebo poplačal predčasno. Samo enkrat sem poplačal kredit s kreditom. Kot fizična oseba pa tudi. Vse sem predčasno poplačal - razen tega zadnjega, pa še tega bom seveda, morda poplačal predčasno. V času poceni kreditov sem imel obrestno mero 2% in če bi vedel, kaj bi z denarjem, bi si sposodil pa še. Ker dejansko, ko je inflacija cca 2% in obrestna mera 2%, evo če mi prosim lahko dajo še miljon ali dva ali 10. Ker to je zastonj ali vsaj poceni denar.

Zdaj so drugi časi in se je treba kreditov znebiti.

Če imaš kredit, pa če ga na rok plačuješ, pa rabiš večje stanovanje, lahko kupiš drugo stanovanje, kredit poplačaš s kreditom in ga tako financiraš. Prvotno stanbovanje je lahko bremen povsem prosto in ga prodaš ali daješ v najem, če se ti da in je to smiselno. V najslabšem primeru imaš hipoteko na staro in novo stanovanje, ko del poplačaš, prosiš za zmanjšanje garancije. In ti dajo pobotnico za staro stanovanje.

Kredit je civilizacijska pridobitev. Vzvod, včasih zelo zelo močan vzvod.

Ena izmed najbolj važnih stvari, ki jih v pogodbi gledam je, penali za predčasno poplačilo kredita. Zdaj trik, ki se ga da izvesti je tudi, da recimo da imaš 100.000 kredita, ga hočeš predčasno poplačati. Lahko izvedeš enkratno plačilo 98.000 glavnice, imaš še 2000 € kredita. Mi je zadnjič na Intesi rekel v naprej, da to več ne bo šlo. Da moram v naprej prositi, da del odplačam prej. Oziroma so nekako čudno pogoje nastavili, da ti lahko penale vseeno zaračunajo.

Invictus je izjavil:

Puf na 30 let pa res ni problem, saj je potem ustrezno nižji obrok. Drugo je, če si se raztegnil do konca.

Kar si pa ti naštel, je pa samo vpliv potrošniške družbe in ne nujno potrebna zadeva.

Si pa na svojem, in ne prenašaš svojih sitnih ta starih. Ne pa da si mamin sine do njene smrti...

Podpišem.

njyngs je izjavil:

Verjetno je (naj)boljši pristop, da greš v nakup nepremičnine po korakih. Torej kaka garsonjera/1 sobno, potem to prodaš in kapital preneseš v 3/4 sobno stanovanje, nato ponoviš korak in greš v hišo (če je želja ali potreba). S tem zmanjšaš možnosti, da si boš za vrat obesil preveliko utež/dolg, ki te bo vlekla dol. S tem si vedno "na svojem", postopoma in po zmožnostih dviguješ stroške.

Tukaj so seveda trije pogoji:
- začeti moraš zgodaj (takoj ob prvi zaposlitvi)
- imeti zadostno plačo za nek kredit
- imeti srečo s tem, da kupuješ v obdobju, ko cene niso prenapihnjene in ko ekonomske razmere niso preveč razburkane.

Vsekakor pa bi se sam na 100km izognil temu, da si kot prvo nepremičnino za vrat obesiš (pre)drago hišo, kjer boš 30 let pripet samo z enim neprekinjenim dolgom. Preveč ti prireže krila in zmanjša svobodo.

Vse skupaj veliko ČE-jev in pogojev, ampak žal to za sabo prinese ekonomija.

Ključno stvar si pozabil. Zaslužiti je treba. Potem je vse mogoče.

Ker si lahko mlad, pa te dajo na čevelj, pa imaš takoj težave s plačevanjem kredita. To se ne sme nikoli zgoditi.

Zgodovina sprememb…

njyngs ::

Absolutno. Za take primere si vedno narediš emergency fund za 6-12 mesecev, preden imaš kakršenkoli dolg. Če v tem 1 letu kot 20+ letnik ne najdeš vsaj neke službe, ki ti bo plačala obrok kredita in hrano, pa se je za vprašat po lastnih sposobnostih. Seveda pa že izgradnja emergency fonda ljudem prinaša težave - pa tukaj ne ciljam na tiste, ki zaradi izjemno nizkih prihodkov ne morejo, ampak na tiste, ki bi lahko, pa nimajo discipline.

Žal bo pa vedno nek odstotek ljudi, ki zarad različnih razlogov ne bodo mogli do kredita. Tukaj niti naše filozofiranje o šparanju pač ne pomaga.
KHM https://www.youtube.com/watch?v=dQw4w9WgXcQ

Ne vidim zakaj bi obrok kredita bil bolj stresen od najemnine. Kredit zmrzneš za nekaj mesecev pa prodaš v primeru krize in imaš denar. V primeru najemnine si pa res na cesti če ne plačuješ več (dobro lahko se špilaš cigana pa vztrajaš notri in ne plačuješ in hodiš na sodišča še kako leto, ampak to je seveda tut hud stres).

Tak da za manj stresa niti nima veze najemnina vs kredit, veze ima da imaš finančno rezervo. V primeru kredita je neka rezerva že to da lahko zadevo prodaš in dobiš keš (vseeno vsaj za par obrokov treba imet dodatno še v kešu). V primeru najemnine pa vsekakor rabiš rezervo tudi in to še večjo ker nimaš opcije prodat.

Na koncu pridemo pač do tega da je odstotek prihodka ki ga v življenju damo za eno tako osnovo kot je streha nad glavo bistveno previsok. In to je čisto umetna zadeva, nima veze z realnimi stroški izgradnje ki ne predstavljaji nekega velikega % od tega. Čisto umetno organizacijsko in politično je ta strošek povečan v višave.

Zgodovina sprememb…

Če vzameš kredit 200k za 30 let moraš plačati nazaj ~400k. To se meni ravno ne zdi ugodno. Nekaj mogoče poje inflacija, vsekakor pa ga orenk preplačaš. Obrestno obrestni račun je neizprosen.
Quack !

Ali je to dobra ideja ali ne je odvisno od alternative kreditu, ki ga preplačaš za 100 %.

Zdaj smo v čudnem obdobju, ko na netu že 1 leto visi nepremičnina za 200k, ki je 1 leto nazaj na 30 let koštala 260k z obrestmi, zdaj pa je to 390k in to v roku 1 leta.

Malidelničar je izjavil:

johnnyyy: To je defitivno velik faktor, kar si napisal.
Jaz tu na žalost nisem bil tako strateški in sistematičen in sem en tistih, ki se mi je zamaknilo. Po LASTNI krivdi.

Najboljši nasvet, ki ga lahko daš mlademu je, da glede tega strateško planira in se res zaveda, kaj pomeni kupiti nepremičnino.

Samo kot zanimivost: Katere so pa recimo zate bile ključne informacije že kot študenta, glede kredita itd. ki so bile ključne, da si jih takrat (iz)vedel - zdaj ko gledaš nazaj?

Po navadi je tako, da se kot otroci oz najstniki ne zavedamo dovolj v kakšni situaciji smo in da bi že takrat gledali na rešitve. Po navadi živimo v nekem mehurčku in ko udari realnost udari brutalno, kasneje kot udari bolj je brutalna. Tako da na koncu je najbolj važno kdaj začneš - prej kot začneš večje možnosti imaš. Precej pa je tudi odvisno kje štartaš.

Zame so bile ključne informacije koliko določena vrsta zaposlitve (sp, nedoločen/določen čas) vpliva na kreditno sposobnost. Katere prihodke banke upoštevajo (recimo prevoz in malica, nadure). Kako je z nakupom - koliko je najbolje/miniimalno imeti privarčevano. Kako sam nakup poteka, kakšne kriterije mora izpolnjevati nepremičnina itd. Kako je če sta dva - par/poročena - je kakšna razlika. Kako otroci vplivajo (tudi takšna vprašanja tudi če sem bil samski :)). Kako je s prihodki od oddaje - se štejejo, v kakšni meri itd. Kako je s prodajo nepremičnine pod hipoteko itd.

Na podlagi teh odgovorov sem si potem sestavil neko sliko, kaj narediti, kako se obrniti, da je to zame najbolje. Ker hudič je, da si na razgovoru za službo in se dogovoriš "za višje potne stroške", potem pa ko hočeš nekaj kupiti, pa vidiš, da zaradi tega kreditno nisi sposoben. Da plačaš aro potem pa upaš da ti bo banka dala kredit. In imaš na voljo službo za določen čas z boljšo plačo, pa pojma nimaš kako bo to vplivalo na kreditno sposobnost. Poleg tega me je pa zanimajo tudi kako je potem s prodajo, oddajanjem, novim kreditom itd. S temi informacijami pa greš en korak naprej in se potem tako obnašaš, da ne zaideš v slepo ulico in si stvari pustiš odprte. Recimo, da čez nekaj let spoznaš punco in si hočeta ustvariti družino, kako bo to vplivalo na naslednje vajine skupne korake - kakšne so opcije.

Sparkxl je izjavil:

Ljudje, ki jih opisuješ imajo mentalni problem, ker se sekirajo na obroke. Če si takšna vprašanja postavljaš pri kreditu, potem je velika verjetnost, da si jih boš tudi pri partnerki (kaj če me zapusti/umre) in pri otrocih (kaj če bo z njimi kaj narobe, kaj če prej umrem).

Bistvo kredita na daljše obdobje je, da si anuiteto raztegneš na dlje časa. S tem si zmanjšaš mesečno obveznost in skozi življenje lažje dihaš. In v primeru krize tudi lažje prebrodiš skozi, saj lahko kljub kreditu še vedno nekaj privarčuješ (če ne greš all-in).

LeQuack je izjavil:

Če vzameš kredit 200k za 30 let moraš plačati nazaj ~400k. To se meni ravno ne zdi ugodno. Nekaj mogoče poje inflacija, vsekakor pa ga orenk preplačaš. Obrestno obrestni račun je neizprosen.

Ugodno se ti ne zdi, ker gledaš z današnjimi očmi, ker gledaš koliko je danes 400k€. Moraš se zavedati, da boš 400k€ vrnil v obdobju 30 let in inflacija je tudi obrestno obrestni račun. Pri 2-3% v 30 letih znaša 80-140%, kar pomeni, da bo ob nizki inflaciji tvoje stanovanje čez 30 let vredno podobno kot si v tem času vplačal.

Med 20 in 30 let kreditom 200k je trenutno 150 eur razlike, plačaš pa 90k več na 30 let v primerjavi z 20.

30 let je idiotsko v tem trenutku, sorry, pa če obračate obrestno obrestno račun levo ali desno.

Nasploh vsak kredit danes zgleda neugoden, sploh ker so bile še leto nazaj mere 2% ali manj.
Quack !

LeQuack je izjavil:

Nasploh vsak kredit danes zgleda neugoden, sploh ker so bile še leto nazaj mere 2% ali manj.

To je sicer bil namen ECB (=Evropske centralne banke). EURIBOR se bo ustalil za kakšno leto in potem bomo vedeli pri čem smo. Zdaj je zelo slabo, ker obresti rastejo, ter konca ni videti.

Bojim pa se, da se situacija ne bo izboljšala še eno 2-3 leta, zaradi visokih stroškov energentov. Zdajle ni čas jemanja kreditov.

Posledično je ECB samo podražil dostopnost stanovanj, ni pa nič naredil glede greed-flacije, to je inflacija kjer podjetja zvišajo kolikor lahko dokler lahko. Torej namesto inflacije imamo inflacija + dragi krediti.
Quack !
««
31 / 37
»»

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Davek na nepremičnine (strani: 1 2 3 420 21 22 23 )

Oddelek: Problemi človeštva
1114199292 (26437) MrStein
»

Boscarol, obdavčitev bogatih in Levica (strani: 1 2 3 412 13 14 15 )

Oddelek: Problemi človeštva
72888728 (42654) user4683
»

Kdaj se bo spet splačalo kupit nepremičnino? (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Loža
17442100 (18787) kriptobog
»

Ameriški tehnološki magnati skoraj ne plačujejo davkov (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Novice / Ostalo
19829920 (23982) gruntfürmich

Več podobnih tem