» »

Podaljševanje vozniškega dovoljenja voznika začetnika

Podaljševanje vozniškega dovoljenja voznika začetnika

MiraBana ::

Izpit voznika začetnika mi je (oziroma naj bi) potekel 18. 3. 2021 ampak je zaradi covida šel skozi odlok, da se vsem voznikom začetnikom, ki jim vozniško dovoljenje preteče pred 31. 3. 2021 podaljša do 31. decembra 2021.

Zaradi določenih težav dodatnega usposabljanja za voznika začetnika še nisem uspela opraviti, ki pa je tudi pogoj za podaljšanje vozniškega dovoljenja.

Letos je še vedno nekaj časa vendar nisem prepričana če mi lahko uspe.

http://www.pisrs.si/Pis.web/pregledPred...

Na zgornji povezavi sem brala zakon o voznikih in ni nikjer videti, da bi pisalo kako je v primeru, če vozniško dovoljenje voznika začetnika preteče (v 59 členu pod tretjim odstavkom piše le, da je vozniško dovoljenja veljavno dve leti oziroma do 21. leta). Mora potem spet ponovno pridobiti vozniško dovoljenje? Ali gre lahko vseeno opravljat tečaj za voznika začetnika (seveda s predpostavko, da ga nekdo drug tja pelje oz.)?

Našla sem tudi tole.
https://predlagam.vladi.si/predlog/5377
Torej glede na odgovor ministrstva se lahko podajša tudi že pretečena dovoljenja, le vozit ne smeš? Upam da to prav razumem.

(Vem da je dokaj specifična situacija ampak je ravno petek in niti na upravno enoto ali kakšen center ne morem več poklicat).

Hvala za pozornost in lep pozdrav :)

ViperR ::

Kakšen tečaj? Mi smo morali sam varno voznjo moras narest - par urc ti vzame.

Po kmečki logiki, ti pač vozniske ne bodo podaljšali, dokler ne naredis tega.

MasterTade ::

Enkrat lahko podaljšaš kolikor vem, ampak potem moraš res narest
Mors omnia aequat

joze67 ::

Zakon o voznikih (ZVoz)
59. člen

(izdaja, veljavnost in podaljšanje veljavnosti vozniškega dovoljenja)

(3) Vozniško dovoljenje se izda do dopolnjenega 21. leta starosti oziroma za dve leti po prvi pridobitvi vozniškega dovoljenja za vožnjo motornih vozil kategorij A2 ali A in B. Vozniško dovoljenje se podaljša, ko voznik opravi program dodatnega usposabljanja voznikov začetnikov za eno izmed kategorij A2 ali A in B.

18. marca 2022 vam bo potekel vozniški izpit in podaljšali ga boste lahko po opravljenem tečaju varne vožnje. V vmesnem času je dovoljenje neveljavno in seveda ne smete voziti.

Kot berem zakon, po dveh letih, če je takrat starejši kot 21 let, voznik ni več voznik začetnik in ne potrebuje tečaja. Torej je tečaj samo za res mlade.

mgermo ::

Ne drži. Ta tečaj morajo opraviti vsi.

MiraBana ::

Zgoraj sem napisala tečaj, ker mu pravijo tečaj varne vožnje (10 x 45 minut). Se opravičujem če se koga zmedla :)

Res je, prvo podaljšanje vozniškega dovoljenja je pogojeno z opravljeno varno vožnjo.
Le malce čudne informacije človek dobi iz interneta, ker je očitno do leta 2017 vozniško dovoljenje voznika začetnika trajalo 2 leti (z možnostjo podaljšanja za eno leto) in je bilo potrebno tudi varno vožnjo opraviti v tem časovnem obdobju. V primeru da ga nisi je bilo potrebno ponovno opravljati celoten izpit (ki pa je danes drag kot žafran v primerjavi s preteklostjo).

Očitno je bil tudi predlog iz povezave na moji zgornji objavi vzet na znanje in so ob koncu leta 2016 sprejeli odločitev, da se zakon spremeni in da očitno ni več obvezno opraviti varne vožnje v roku dveh let.

Torej ni panike če ti vozniško dovoljenje poteče, le voznik v cestnem prometu ne smeš biti. Še vedno pa lahko opravljaš varno vožnjo (seveda te nekdo drug na kraj dostavi, oziroma si tam izposodiš avto) in potem podaljšaš vozniško dovoljenje.

Vsaj tako je za razumeti zakon o voznikih (ZVoz-1, 59. člen, tretji odstavek), ki ga je zgoraj že joze67 citiral.

feryz ::

Ne kompliciraj. Prijavi se in opravi, kar je treba. En dan ti vzame. Tamala je šla nedavno, s svojim avtom, par dni po roku. Se je pač peljala tistih 20 km do tja na šverc. Je rekla, da je bilo prav zabavno.
Vse, razen položnice. Kar je tudi edini namen tega. Naredijo itak vsi.

MiraBana ::

Če bi želela tak odgovor nebi niti teme odpirala. Niti ni taka težava tisti čas, ki ga tam pustiš.

Voznik začetnik se na tečaj varne vožnje pelje z neveljavnim vozniškim dovoljenjem? Vzorno in odgovorno, kaj naj rečem :)

Groot ::

feryz je izjavil:

Ne kompliciraj. Prijavi se in opravi, kar je treba. En dan ti vzame. Tamala je šla nedavno, s svojim avtom, par dni po roku. Se je pač peljala tistih 20 km do tja na šverc. Je rekla, da je bilo prav zabavno.
Vse, razen položnice. Kar je tudi edini namen tega. Naredijo itak vsi.


Saj namen tečaja varne vožnje ni bil nikdar da narediš ali pa padeš. Gre se za pridobivanje izkušenj, ki jih v rednem prometu ne moreš oziroma upaš, da jih nikdar ne boš (zdrsi, zaviranje v sili, zaviranje z izogibanjem oviri, itd.).

val46 ::

Vprašaj solatkota. On te v 4ih minutah poduči kaj je varna vožnja in predvsem prilagojena hitrost ;) Ob vseh njegovih poznanstvih, ti pa tudi zrihta, da ti podaljšajo vozniško dovoljenje potem na licu mesta :)

Malo šalo na stran, ampak ja, najkasneje dve leti po opravljanju vozniškega dovoljenja, moraš it na ta "tečaj" varne vožnje. In ne traja 10x45 min kot si napisala, ampak opraviš vse v enem slabem dnevu. Na izbiro imaš Vransko ali Logatec, kolikor je meni znano, tako da je najbolje, če kar njih pokličeš in ti bodo tudi znali svetovati kaj naredit v prihodnje. Mislim da je do konca leta tudi še dovolj časa, da to opraviš v roku. Lp.

mancini ::

kako lahko nekdo naredi izpit in ne ve kakšne obveznosti še ima in kako dolgo mu velja

a je tako težko vprašat inštruktorja in dobit info iz prve roke, je tako težko poklicat ali napisat mail na pravi naslov


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Varna vožnja, potekel izpit itd.

Oddelek: Na cesti
267402 (6093) MonoPattern
»

Tečaj varne vožnje (strani: 1 2 )

Oddelek: Na cesti
6831223 (18044) Twixz
»

Mladi voznik (strani: 1 2 )

Oddelek: Na cesti
7018622 (15677) Zajec123
»

Vozniško dovoljenje

Oddelek: Loža
244315 (3917) St235
»

Zakon o mladem vozniku

Oddelek: Loža
183480 (2871) Microsoft

Več podobnih tem