» »

Samski do lastnega stanovanja

Samski do lastnega stanovanja

««
27 / 42
»»

jabe ::

fukaš ali pa nafukaš sta dve zelo različni entitieti...

jernejl ::

Mato989 je izjavil:

Zato bi morali poskrbet da ne nadaljujemo napak nedizajniranih naselij še naprej, ampak da začnemo zadeve dizajnirat... ne pa prosto po Divjem Zahodu ali srednjem veku kar naprej...
Živelo plansko gospodarstvo, prosti trg je zgodovina!

Mato989 je izjavil:

Ja no saj se strinjam... zato pa govorim da jamranje ni rešitev, rešitev je razmislek kako rešit problem nepremičnine itd... zato pa imamo prosti trg.
Živel prosti trg, vtikovanje države v nepremičnine je zgodovina!

Mato989 je izjavil:

Država bi morala skrbet da ČIMMANJ zemlje pozidamo in da ostane čimveč narave in čimveč kmetijskih prvovrstnih površin za pridelavo hrane...
Živela nacionalizacija vseh nepremičnin, ki jih imate ljudje odveč in za vaše življenje niso nujno potrebne.

Pat_MaGroin ::

Kot sem pravilno napovedal, kolcalo se nam bo po Jansi :).

https://www.24ur.com/novice/slovenija/m...

Zgodovina sprememb…

kriptobog ::

Pat_MaGroin je izjavil:

Tale Mesec itak nima pojma. Imam raje prazno stanovanje kot najemnike, pa četudi plačam zato. Če kdo želi mu pa prodam. Ampak socialkarjem nakup ni všeč kaj ne.

IgorCardanof ::

kriptobog je izjavil:

Pat_MaGroin je izjavil:

Tale Mesec itak nima pojma. Imam raje prazno stanovanje kot najemnike, pa četudi plačam zato. Če kdo želi mu pa prodam. Ampak socialkarjem nakup ni všeč kaj ne.

Ti raje prazno, nekaj se jih bo pa odlocilo, da proda oz. da v najem. Pa bo uspeh dosezen.
Retail investor, Simp, Crypto analyst, Cardano hejtr
Ne odgovarjam na DM.

OneYellow ::

Če prav razumem zapisano v članku, bi davek usekal vse, le stopnja bi bila drugačna glede na to ali oddajaš ali ne. Torej namen davka ni povečati priliv stanovanj na trg (bodisi za oddajo bodisi za prodajo), ampak preprosto pobrati denar, le da od enih več kot od drugih. :)

matobeli ::

kriptobog je izjavil:

Ampak socialkarjem nakup ni všeč kaj ne.

Kriptoborgom bo najmanj ušeč ko bodo cene nepremičnin padale, pa še davek bodo plačali.

Bo jok in stok, miljoni, miljoni eurov premoženja bodo šli v nič, samo zato da se pomaga socialkarjem...

OneYellow je izjavil:

Če prav razumem zapisano v članku, bi davek usekal vse, le stopnja bi bila drugačna glede na to ali oddajaš ali ne. Torej namen davka ni povečati priliv stanovanj na trg (bodisi za oddajo bodisi za prodajo), ampak preprosto pobrati denar, le da od enih več kot od drugih. :)

Piše da bo davek usmerjen v luksuzna in prazna stanovanja. Kar ni popolnoma nič nenavadnega v evropi.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: matobeli ()

matobeli je izjavil:

kriptobog je izjavil:

Ampak socialkarjem nakup ni všeč kaj ne.

Kriptoborgom bo najmanj ušeč ko bodo cene nepremičnin padale, pa še davek bodo plačali.

Bo jok in stok, miljoni, miljoni eurov premoženja bodo šli v nič, samo zato da se pomaga socialkarjem...

OneYellow je izjavil:

Piše da bo davek usmerjen v luksuzna in prazna stanovanja. Kar ni popolnoma nič nenavadnega v evropi.

Spet pišeš bedarije. Totalno vseeno mi je za vrednost nepremičnine. Oddajam turistom. Če mi bo to dopizdilo pa prodam. Nisem mahnjen na te slovenske fore, da vse vrednotim kolk je vredno. Tko kot gledate ko kupujete nov avto in se spršaujete koliko bo vreden čez 5 let in ne kupite Kie, ker izgubi preveč vrednosti. Mislim wtf. A kupiš za vozit al za preprodajo? Isti k pri nepremičninah. En kup špekuliranja pa kolk boste zgubli lol. Cegu je cegu.

PaSem že devetkrat napisal v tej temi, bom še desetič.

Potrošnja države gre gor.

Davki na delo so na max vzdržnosti.

Ravnokar se odvija največja norija prelivanja denarja v nepremičnine.

Država bo rabil vedno več denarja (kdor misli, da manj, živi v fantazijski deželi).

Edina logična poteza je, da bodo obdavčili cegle. Ker tam je "mesa" za obrat. Al pa DDV na 27% (kar tudi bo, ampak težko rečem časovni okvir).

Pat_MaGroin je izjavil:

PaSem že devetkrat napisal v tej temi, bom še desetič.

Potrošnja države gre gor.

Davki na delo so na max vzdržnosti.

Ravnokar se odvija največja norija prelivanja denarja v nepremičnine.

Država bo rabil vedno več denarja (kdor misli, da manj, živi v fantazijski deželi).

Edina logična poteza je, da bodo obdavčili cegle. Ker tam je "mesa" za obrat. Al pa DDV na 27% (kar tudi bo, ampak težko rečem časovni okvir).

Naj obdavčijo, ampak ne mislit da bo kdo zaradi tega prišel lažje do nepremičnine ali da bodo najemnine nižje. Najemodajalci bodo to prelili na najemnike.

Sklepam, da bo na neodane bistveno višji davek.

Ne ne bodo, ker bodo imel kar naenkrat konkurenco v višini 175k nepremičnin.

Kaj pa vem, nekje sem videl 1,5% letni davek, kar je na 200k ceglu 3 jurje letno davka.

To pa ni vec vsota, ki jo meces skozi okno v praznem flatu.

EDIT: Clanka ni vec, fake news? :)

Zgodovina sprememb…

Moj odgovor je bil mišljen kriptoborgu, na tisti del ki govori o prenašanju davka na najemojemalce.

Poznam kar nekaj nepremičnin ki bodo na trgu tisto sekundo ko bo tak davek vpisan v uradni list, makje za 3k, za 500eur letno bi se jih ljudje znebil.

V resnic nikogar ne brigajo ultraluksuzne vile sred ljubljane ali na goričkem ali kjerkoli že. Naj imajo kriptoborgi svoj svet če čjo. Sam naj ne dirajo pol socialkarjev.

Kaj pa vem.

Država bi morala recimo najprej poskrbet, da bi ljudje želel oddajat. Tako kot ti država "garantira" do 100K na banki, bi morali tudi garantirati, da boš dobil plačano najemnino in da bo stanovanje v enem kosu.

Stanovanjski sklad, ki je tako "socialen", zahteva 6 varščin za svoja stanovanja. Pa verjamem, da imajo vso pravno mašinerijo na voljo, če se kot najemnik odločiš nehat plačevat najemnino za njihovo stanovanje.

Skratka, poznam precej folka, ki bi lahko dobili 600 za flat, pa bi ga raje oddali za 400, ampak z garancijo, da se država bocka z neplačniki.

EDIT: Mislim da je ideja zdaj, da bi imeli stanovanjsko zadrugo, kamor bi privat lastniki oddali svoje stanovanje in bi Sklad skrbel za vse, lastnik bi dobil samo nakazilo.

Zgodovina sprememb…

matobeli je izjavil:

Moj odgovor je bil mišljen kriptoborgu, na tisti del ki govori o prenašanju davka na najemojemalce.

Poznam kar nekaj nepremičnin ki bodo na trgu tisto sekundo ko bo tak davek vpisan v uradni list, makje za 3k, za 500eur letno bi se jih ljudje znebil.

V resnic nikogar ne brigajo ultraluksuzne vile sred ljubljane ali na goričkem ali kjerkoli že. Naj imajo kriptoborgi svoj svet če čjo. Sam naj ne dirajo pol socialkarjev.

Ja bodo pa oddali. Who cares lol. Jaz vem, da ne bom, ker se ne bom še enkrat zajebaval z neplačniki.

IgorCardanof ::

Pat_MaGroin je izjavil:

Kaj pa vem, nekje sem videl 1,5% letni davek, kar je na 200k ceglu 3 jurje letno davka.

To pa ni vec vsota, ki jo meces skozi okno v praznem flatu.

EDIT: Clanka ni vec, fake news? :)

Katerega članka? Meni tvoj 24ur članek odpre vredu.
Retail investor, Simp, Crypto analyst, Cardano hejtr
Ne odgovarjam na DM.

kriptobog je izjavil:

matobeli je izjavil:

Ja bodo pa oddali. Who cares lol. Jaz vem, da ne bom, ker se ne bom še enkrat zajebaval z neplačniki.

Ni veliko, je pa korak v pravo smer: https://ssrs.si/novice/javna-najemna-sl...

aviator ::

Pat_MaGroin je izjavil:

Kaj pa vem.

Država bi morala recimo najprej poskrbet, da bi ljudje želel oddajat. Tako kot ti država "garantira" do 100K na banki, bi morali tudi garantirati, da boš dobil plačano najemnino in da bo stanovanje v enem kosu.

Stanovanjski sklad, ki je tako "socialen", zahteva 6 varščin za svoja stanovanja. Pa verjamem, da imajo vso pravno mašinerijo na voljo, če se kot najemnik odločiš nehat plačevat najemnino za njihovo stanovanje.

Skratka, poznam precej folka, ki bi lahko dobili 600 za flat, pa bi ga raje oddali za 400, ampak z garancijo, da se država bocka z neplačniki.

EDIT: Mislim da je ideja zdaj, da bi imeli stanovanjsko zadrugo, kamor bi privat lastniki oddali svoje stanovanje in bi Sklad skrbel za vse, lastnik bi dobil samo nakazilo.

Btw ce koga pozna da za 400 odda kje bliz lj mi sporoc. Sploh ce je kaj vecjega od garsonjere. Ker cene so... precej navite.

Naceloma bi mi odgovarjalo 2 sobno na juznem delu lj. Sem pa reden placnik, ce je treba dam 6 najemnin naprej. Mlad slovenski par, v srednjem roku planirava kkzga mulca.

Grizzly ::

Dobra novica je, da bo Golobova vlada poskrbela za dostopnost nepremičnin. Zadnjih nekaj let so cene samo rastle, kar pomeni, da naše pretekle vlade niso nič delale na tem področju. Predlogi, ki sem jih slišal v času volilnih soočenj, znajo prinesti spremembe, samo če jih bo zdajšnja vlada začela čim prej izpolnjevat.

Če bi se mladim nekoliko znižali davki, če bi se prilagodilo razmerje med neto in bruto plačo, če bi se najemnina štela kupno vrednost nepremičnine ter če bi država začela nadzirati, kaj se oddaja/prodaja in po kakšni ceni, bi se marsikomu prihranek podvojil. Posledično bi se čas varčevanja skrajšal za polovico. Par sprememb pa bi hitro privarčevali tudi tisti, ki nimajo po 2 jurja plače in bogatega strica. Možnosti so, samo treba jih je videti in delati na tem, da se spremembe dosežejo.

Nočem mešati politike v to temo, ampak brez politike sprememb ne bomo imeli. Kam to pelje pa vsi dobro vemo.

Okapi ::

Dostopnost nepremičnin obljubljajo čisto vsi, brez izjeme.

Omenil si zelo veliko ČEjev - kaj in kako bodo Golobovi te zadeve uresničevali pa ta hip sigurno niti sami ne vedo.

simonchelo ::

Kako boš znižal najemnine če pa je inflacija sploh v gradnji enormna. Najemnine bodo šle povsod gor. Če gradiš bajto je realna cena cca 1500eur/m2, se 2 leti nazaj je bila pod 1000eur. Brutalno kam gre vse skupaj. Zdej če bi država odkupila nepremičnine ki so prazne potem bo to kar drag špas. Če bojo nasilno nacionaliziral bo državo to prišlo še dražje ker bodo zgubili tožbe.

Skratka jest mislim da je edina rešitev v Sloveniji dvig plač. Morda z razbremenitvijo plačnih obremenitev, absolutno pa zmanjšati javni sektor... Ukiniti občin. Občinske prostore preurediti v stanovanja za mlade. Občin je dovolj tok kot je regij v Sloveniji. Skratka cel kup je rešitev ampak se mi zdi da se ne bo zgodilo nič. Ampak se bo samo kaznoval pridne, delavne ljudi.
ciao

jabe ::

@grizzly
Ne bi prevec racunala na politiko. Bo bolje, ce se bos nase zanesel.

Boomerang ::

Smiselno bi bilo obdavčiti premoženje (nad določeno mejo seveda) in določiti maksimalno plačo. V nekaj letih bo imela država dovolj denarja in tudi stanovanj za mlade... povpraševanje bi se tako zmanjšalo in s tem tudi cene padejo.

Ne morem pa mimo dejstva, da bo treba pospešeno delati na decentralizaciji. To pomeni vlaganje v prometno infrastrukturo, gradnja trgovskih in poslovnih centrov v večjih mestih, razen v Ljubljani itd. Od kod denar? Beri prvi odstavek.

matic492 ::

Boomerang je izjavil:

Smiselno bi bilo obdavčiti premoženje (nad določeno mejo seveda) in določiti maksimalno plačo. V nekaj letih bo imela država dovolj denarja in tudi stanovanj za mlade... povpraševanje bi se tako zmanjšalo in s tem tudi cene padejo.

To lahko samo FDVjevc z komunističnimi ideali na nivoju Kordiša napiše :)) Diskreditiraš karkoli drugega si pametno napisal s tako izjavo.
X670 Gaming X, R9 7900X, 64GB, EVGA RTX 3090 XC3, HX1000

Malidelničar ::

simonchelo: ti si dal še najbolj realen predlog od vseh. Eden od desetih, OMG pa smo na IT-jevsko-strojniško-inženirskem forumu. Za popizdit.
Don't invest like a Joe. Invest like a Simon.

Zgodovina sprememb…

Saj so dostopne. Krediti so bili v tem casu rekordno poceni. Glede na to, da gradbenika komaj dobis prej kot v enem letu, bi rekel, da ni nek problem no.

Seveda da so, sam ne tistemu delu populacije ki ga bomo rabili v naslednjih 30letih.

Za ostale je pa puna kapa vsega.

matobeli je izjavil:

Seveda da so, sam ne tistemu delu populacije ki ga bomo rabili v naslednjih 30letih.

Za ostale je pa puna kapa vsega.

Povprecnemu samskemu mogoce res ne, ce sta par oba z vsaj povprecno placo se pa ze dobi. Ce je to pametno je pa drugo vprasanje. Drugace pa ce bi vlozil toliko energije kot jo v jamranje, v delo, bi si lahko tudi kot samski privoscil nakup stanovanja. Jaz sem stanovanje kupil sam. Ko sem zacel s hiso sem samo jaz vzel kredit. Zena nic. Pa sem takrat imel prihodke samo iz naslova place.

No pa dej, pa povej kolko si imel plače oziroma prihodkov ko si kupil stanovanje in koliko je stanovanje koštalo ter koliko bi danes in koliko si imel lastnih prihrankov (ne od staršev). Oziroma, če ne želiš o številkah povej koliko plač bi dal za stanovanje.

Tolk da lahko primerjamo koliko bi moral dones imet plače mlad par da lahko kupi primerljivo stanovanje.

Aja, btw, par z povprečno plačo je nekje že top 30% v sloveniji, pol bi jima pa ti privoščil eno ušivo stanovanje...

Zgodovina sprememb…

80k za 38m2. Po besedah agentke bi zdaj lahko prodal za okoli 120k. Place sem imel takrat 2400 bruto, skupaj z dodatkom za dezurstvo je naneslo skoraj 2700 bruto. Za polog sem dal 15k, ki sem jih dobil od prodaje avta, za 5k kar je ostalo od prodaje sem kupil drug avto. Kreda je bila na 10 let.

Dones bi rabil vsaj 24k za polog, torej 29k prihrankov, kar je 45% več prihrankov. Koliko let si rabil za zbrati ta denar veš sam, ampak če tvoji aktivni dobi dodaš 45% dobiš leta pri katerih si lahko danes samski kupi stanovanje.

Ni višina kredita sam po sebi problem. Problem je ker so pologi visoki. Rešitev je seveda da sta dva, ampak potem hitro pride do tega da so trije in se zadeva niti ni rešila ampak zgolj stopnjevala.

Pa ne pozabimo, to velja za povprečno plačo cca 1500neto, mediana je jurja.

Zgodovina sprememb…

Lonsarg ::

To da bi moral biti en povprecen samski zmozen sam vzeti kredit za kaj vec kot gasonjero bi bilo itak nevzdrzno za drzavo.

Bi se pa lahko povecala ponudba manjsih gasonjer, da bi te tudi dejansko bile dovolj cenejse glede na 2 sobna stanovanja, trenutno so razlike v ceni med manjsimi in vecjimi stanovanji premajhne.

Lonsarg je izjavil:

To da bi moral biti en povprecen samski zmozen sam vzeti kredit za kaj vec kot gasonjero bi bilo itak nevzdrzno za drzavo.

Bi se pa lahko povecala ponudba manjsih gasonjer, da bi te tudi dejansko bile dovolj cenejse glede na 2 sobna stanovanja, trenutno so razlike v ceni med manjsimi in vecjimi stanovanji premajhne.

To ni nikjer na svetu, samo tu nekateri mislijo da smo mi nekaj posebnega v Sloveniji zaradi tega.

Tudi razlika v ceno med garsonjero in 2-3-sobnim je jasno da je manjša v večjih mestih ja. Ker za eno garsonjero z 30 kvadrati in 2-sbono z 50 kvadrati rabiš isto plinsko, isto kuhinjo, isto kopalnico, tako da na koncu je razlika v stroških izgradnje oziroma prenove praktično zanemarljiva v vrednosti 10 kvadratov parketa.

A. Smith ::

Še mojih 0,05€.

Kot prvo, za dostopnost nepremičnin politika težko kaj pametnega naredi, ECB pa lažje. Trenutno so negativne obrestne mere, za bančne depozite fizičnih oseb sicer še ne, za depozite na 100k€ pa seveda da, oziroma plačujejo neke dodatne dajatve banki. Se pravi -> denar na bankah nam propada, dajmo ga investirat v nepremičnine.

Če bo ECB zvišala euribor na 3% (in o nekih postopnih višanjih se dejansko govori), bodo učinki na večih področjih.

En učinek bo na področju bank. Ležarin ne bo več, obresti na depozite pa pozitivne. Spet se bo splačalo imeti denar na banki in to je pomembno! Zato Golobovo debiljenje o tem, da naj bi se depozite plenilo, obdavčevalo... ni dobro za nikogar. Ljudje bi morali s svojimi sredstvi prosto razpolagati brez, da jih država ali centralna banka sili, kaj naj z njimi počnemo. Ker tole spravljanje države na depozite fizičnih oseb dejansko napihuje nepremičninski balon. In kakršnekoli grožnje imetnikom večjih depozitov bodo balon napihovale še naprej. In obratno lahko, če večji depoziti ne bodo ogroženi, pričakujemo zmanjšano prelivanje kapitala iz depozitov v nepremičnine.

Drugi učinek višanja obrestnih mer bo pa seveda na kupce nepremičnin, ki odplačujejo posojila. Pri zvišanju euriborja na 3% se lahko pri posojilih s spremenljivo obrestno mero obroki povečajo tudi do 30%. Pri fiksnih v resnici ni dosti boljše, ker jih ima že veliko, morda večina, klavzule o zvišanju obrokov, če euribor doseže toliko in toliko. Ja, posojila s fiksno obrestno mero imajo zdaj klavzule o zvišanju obrokov. In seveda lahko računamo, da bo kdo v takih okliščinah nepremičnino raje tudi prodal.

Področje, na katerem pa politika dejansko lahko vpliva pozitivno na trg nepremičnin (pa dvomim, da bo), je pa pohitritev upravnih postopkov za pridobitev dovoljenja za izgradnjo, spremembo namembnosti parcele, skratka take zadeve. Ljudem se meša od čakanja, ko hočejo kaj svojega zgraditi, država jih pa ovira na vsakem koraku. No pri tej levi vladi sem prepričan, da ne bodo za samograditelje nepremičnin naredili popolnoma NIČ. Pa bi zelo pomagalo pri sedajšnjem navalu na nepremičnine.
"Be professional, be polite,
but have a plan to kill everyone you meet".
- General James Mattis

To kar si napisal glede tega da bi moral promovirati depozite je ena velika neumnost ekonomsko gledano. Vsaj v tem ekonomskem sistemu ki ga imamo, kjer je privatni kapital glavno gonilo, ti bi ga pa zaklenil v depozite!

Tudi parkiranje denarja v nepremicnine je seveda slabo za ekonomijo, torej pravilno je da se OBOJE destimulira. Pac ljudem z denarjem je treba dati izbiro da ali investiraj ali zapravi ali pa postopno izgubljaj denar zaradi inflacije. Nobenih tretjih opcij ne rabimo ce hocemo zdravo ekonomijo.

Slovenci imajo za vsaj 3 jedrske elektrarne denarja na bankah, ta kapital je treba aktivirat, ne pa da vse mama drzava dela ki nima denarja.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Lonsarg ()

matobeli je izjavil:

Dones bi rabil vsaj 24k za polog, torej 29k prihrankov, kar je 45% več prihrankov. Koliko let si rabil za zbrati ta denar veš sam, ampak če tvoji aktivni dobi dodaš 45% dobiš leta pri katerih si lahko danes samski kupi stanovanje.

Ni višina kredita sam po sebi problem. Problem je ker so pologi visoki. Rešitev je seveda da sta dva, ampak potem hitro pride do tega da so trije in se zadeva niti ni rešila ampak zgolj stopnjevala.

So sle tudi place gor od takrat. 2010 je bila povprecna placa okoli 1500 bruto, zdaj je okoli 1900.

A110 ::

kriptobog je izjavil:

matobeli je izjavil:

So sle tudi place gor od takrat. 2010 je bila povprecna placa okoli 1500 bruto, zdaj je okoli 1900.

Če si vsa leta varčeval recimo polovico plače ti to nič ne koristi ker se prihranki niso čudežno povečali za isti procent kot so se cene oz plača. Je kar depresivno ko recimo po 10 let varčevanja ti manjka isto kot ti je po 5 letih varčevanja (malo karikirano) ali pa morda vsako leto več. Pa ne govorim iz svojega vidika ampak iz vidika neke povprečne mlade družine ki je imela recimo našparano par let nazaj 20k, in jim do nepremičnine zdaj manjka veliko več kot takrat kljub nekaj dodatnim letom varčevanja. In takšnih je v sloveniji ogromno tako da je to kar problem celotne družbe in ne zgolj par posameznikov.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: A110 ()

Varčevati za nakup stanovanja je, v primerjavi z najemom posojila, v večini primerov nesmiselno. Ker ti rast cen pobere več kot obresti posojila.

Problem je dejansko samo to, da težko dobiš 100% posojilo, in moraš torej nekako priti do pologa.

Ena od rešitev so recimo državno zavarovana dolgoročna (30, 40..l letna) hipotekarna posojila (brez pologa). Da je obrok posojila dejansko enak tržni najemnini za primerljivo stanovanje.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Okapi ()

Okapi je izjavil:

Varčevati za nakup stanovanja je, v primerjavi z najemom posojila, v večini primerov nesmiselno. Ker ti rast cen pobere več kot obresti posojila.

Problem je dejansko samo to, da težko dobiš 100% posojilo, in moraš torej nekako priti do pologa.

Ena od rešitev so recimo državno zavarovana dolgoročna (30, 40..l letna) hipotekarna posojila (brez pologa). Da je obrok posojila dejansko enak tržni najemnini za primerljivo stanovanje.

Sounds simple, isn't simple.

1. Državno zavarovana posojila bi cene še dodatno dvignila (sallie mae USA)
2. kredit nikoli ne sme biti enak najemnini, ker imaš v najemnino vštete stroške vzdrževanja, kar pomeni da rabiš manjši obrok za kredit, da lahko kriješ nov radiator ko ti začne točit. Ravno to je problematično recimo v LJ, kjer je amortizacija stanovanja 40 let in imate prenizke najemnine, relativno gledano na ceno stanovanja. Recimo v MB oddajaš stanovanje vredno 100k za 500EUR kar je 0.5% oz 200 obrokov, v Ljubljani pa za 500EUR oddajaš stanovanje 2x več vredno, ker so že grasonjere 200k, torej rabiš 400 obrokov najemnine. To nima matematično smisla, stanovanje v LJ kupiš samo za živet ali špekulirat, ker ti najemnina ne krije stroškov v nekem normalnem obdobju.

Kaj je rešitev ne vem, samo repliciram na predloge.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: matic492 ()

matic492 je izjavil:

1. Državno zavarovana posojila bi cene še dodatno dvignila (sallie mae USA)
2. kredit nikoli ne sme biti enak najemnini, ker imaš v najemnino vštete stroške vzdrževanja, kar pomeni da rabiš manjši obrok za kredit, da lahko kriješ nov radiator ko ti začne točit. Ravno to je problematično recimo v LJ, kjer je amortizacija stanovanja 40 let in imate prenizke najemnine, relativno gledano na ceno stanovanja. Recimo v MB oddajaš stanovanje vredno 100k za 500EUR kar je 0.5% oz 200 obrokov, v Ljubljani pa za 500EUR oddajaš stanovanje 2x več vredno, ker so že grasonjere 200k, torej rabiš 400 obrokov najemnine. To nima matematično smisla, stanovanje v LJ kupiš samo za živet ali špekulirat, ker ti najemnina ne krije stroškov v nekem normalnem obdobju.

Kaj je rešitev ne vem, samo repliciram na predloge.

1. Državno zavarovana posojila bi spodbudila gradnjo cenovno dostopnejših stanovanj, kar bi najmanj kompenziralo morebitni učinek na dvig cen.

2. Pri nas večina stanovanj ne oddaja "tržno" - v smislu, kupil bom blok in podjetniško služil z oddajanjem stanovanj. To so izjeme.

Pri nas ljudje "vložijo" denar v drugo nepremičnino z mislijo na potomce (do njihove osamosvojitve pa pač oddajajo), ali z mislijo, da bodo nepremičnino prodali po višji ceno (do prodaje jo pa oddajajo). Veliko najemniških stanovanj pa njihovi sedanji lastniki sploh niso kupili, temveč podedovali. Njihova računica je torej precej drugačna od podjetniškega oddajanja nepremičnin, posledično tudi višina najemnine.

GummyBear ::

Huda napaka v tej temi je, da pametujejo taki, ki so že 40+, kar pomeni 15 let delovne dobe. Če se upošteva, da vas je večina v IT, potem ob takih predpostavkah res ni težko priti do svojega flata.

Če pa je govora o generaciji med 25-35 in če se upošteva, da so nekateri na minimalcu (delo na tekočem traku) ali malo nad njim, je nepremičnina zelo daleč. Taki tudi nimajo možnosti, da bi šli na svoje. Njihova najboljša možnost je večni najem. Ne pozabimo, da so imamo tudi take... Morda ne na forumu, v Sloveniji pa zagotovo.

V Španiji laufa tole:

Obcina zagotovi zazidljivo parcel in razpise projekt za xy stanovanj.

Za nakup se lahko prijavi vsak, ki ni lastnik ali solastnik nepremicnine. Kupijo lahko tudi tujci, pod pogojem, da so v "občini" prijavljeni vsaj 6 mesecev.

Nepremicnine ne smes prodat ali oddat 20 let.

Ce jo prodas, jo moras prodat po nabavni ceni.

In zadeva laufa poleg vseh ostalih komercialnih projektov.

Zgodovina sprememb…

GummyBear je izjavil:

Če pa je govora o generaciji med 25-35 in če se upošteva, da so nekateri na minimalcu (delo na tekočem traku) ali malo nad njim, je nepremičnina zelo daleč. Taki tudi nimajo možnosti, da bi šli na svoje. Njihova najboljša možnost je večni najem. Ne pozabimo, da so imamo tudi take... Morda ne na forumu, v Sloveniji pa zagotovo.

Minimalec je MINIMALEC in ni merilo zato da si lahko privoščiš stanovanje. In nikoli si ne bo moral nekdo na minimalcu z 5 let delovne dobe stanovanje privoščit. Razen če se vrnemo v komunizem.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: matic492 ()

GummyBear je izjavil:

Huda napaka v tej temi je, da pametujejo taki, ki so že 40+, kar pomeni 15 let delovne dobe. Če se upošteva, da vas je večina v IT, potem ob takih predpostavkah res ni težko priti do svojega flata.

"Večni" najem je v bistvu dražji od nakupa. Problem je samo, da pri nas težko dobiš 100% hipotekarno posojilo na 40 ali več let.

Zgodovina sprememb…

jernejl ::

Okapi je izjavil:

"Večni" najem je v bistvu dražji od nakupa. Problem je samo, da pri nas težko dobiš 100% hipotekarno posojilo na 40 ali več let.

Trenutno so obrestne mere zelo nizke, cene nepremičnin pa (tudi ali predvsem zaradi tega) precej visoke.
Če bi se nekdo spomnil, da bo posojila, kot jih omenjaš, ponujal, bo to v nepremičninski trg kvečjemu prineslo še dodatne količine denarja in cene bodo šle še višje. V teoriji bi sicer vsakdo dobil posojilo za nakup, v praksi pa bi ravno tako marsikdo ostal brez lastne nepremičnine, ker bi bil obrok za posojilo enostavno previsok glede na njegovo plačo (kaj šele bodočo pokojnino).
Lahko bi šli še dlje in rekli, naj država kar "šenka" vsakomur nekaj deset kEUR za nakup nepremičnine... posledica bo pa ta, da se bodo cene na trgu ustrezno korigirale.

Za nižje cene je treba bodisi povečat ponudbo, bodisi zmanjšat povpraševanje. Pumpanje dodatnega denarja v sistem ne bo prineslo splošnega povečanja dosegljivosti.

Kdor ne bi zmogel takega posojila, tudi za najemnino nima. Se pravi je socialni primer in te se rešuje na drug način.

Z najemninami se "pumpa" več denarja v sistem, kot z nakupi. Ker je dražje celo življenje plačevati najemnino, kot kupiti stanovanje.

Zgodovina sprememb…

simonchelo ::

Taki ki imamo 15 let delovne dobe imamo večinoma že svoje stanovanje in smo skozi celoten pekel pridobivanja kreditov že šli. In ja ni bilo lahko ampak se da. Vidm da imamo precej maminih sinčkov tule, ki bi želeli da se jim dobesedno šenka stvari.

Zadnjič sem na faceboku zasledil nekoga ki je spraševal kje se dobi kredit in katera banka ima najboljše pogoje. Ko sem jest rabil kredit za stanovanje sem se malce lepše napravil in hodil od banke do banke ter spraševal, se pogajal... Niti veste ne kaj se s pravim odnosom da narediti. Ko sem dobil kredi sem imel place 780eur z dodatki vred.
ciao

Utk ::

Zmeraj bo nek procent ljudi, ki ne bo mogel ali hotel kupit, zato država ne sme čisto ubiti najema. Poroštvo države se menda pripravlja še pod to vlado, ampak kreditna sposobnost je pa odvisna še zmeraj od Banke Slovenije.

Ce bi bilo ponudbe vec kot povprasevanja, kar je edino zagotovilo za konkurencen trg, potem bi tudi najemi bili cisto ok alternativa.

Ampak to pomeni da rabimo toliko stanovanj, da nekateri najemodajalci ne bodo mogli dobiti najemnika. Toliko jih rabimo.
««
27 / 42
»»

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Nakup stanovanja (strani: 1 2 3 4 5 6 7 )

Oddelek: Loža
30571937 (53178) Okapi

Več podobnih tem