» »

[Windows 11] Debate, vprašanja in težave

[Windows 11] Debate, vprašanja in težave

««
13 / 23
»»

KTr1sk ::

Če inštaliraš z Rufusom potem deluje inštalacija na vsak računalnik neglede na zahteve. Me zanima, če bodo večji problemi ko bo Windows 12 na nepodprtem sistemu.
i5-14500k,32gb ddr5,6700xt,nvme2x,hdd4x, Dell G3223Q

tomlin ::

Prosim za strokovno mnenje. Na mojem, za windows11 uradno nepodprtem računalniku, imam nameščene antivirusne programe poleg ms defender, še malwarebytes in bitdefender. Kaj menite je to dovolj za resno in srednje varno delo, v zadnjem tednu mi MS posodablja zgolj "varnostno inteligenco-ms defender". Na MS uradni strani mi razlagajo, da je to dovolj za precej brezskrbno delo.
Svoboda in enakost ni isto kot svoboda.
M. Friedman

Seveda imam windows11 na i5 2600 ali 2700k z ram 8 gb. in ssd 240. Zadeva mi teče hitreje in bolje kot w10. Torej prijatelji, a je res kak problem, če posodabljam zgolj antiviruse in "inteligentno zaščito", ne flikam pa raznih "varnostnih posodobitev" .Recite kaj.
M. Friedman

Han ::

Načeloma zadošča integriran Defender. Če mu ne zaupaš, namestiš alternativo, za katero meniš, da je boljša.

OK, THX, mislim, daimaš kar prav..
M. Friedman

mtosev ::

Hehe na prenosnik sem win 11 namestil prek dvdja in imam 22H2, na desktop kompu mi še vedno ne ponudi 22H2 in ostaja na 21.
Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro,
Enermax Platimax 1700W | moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013

Endorino ::

je tole dobra odločitev za nakup ključa?
https://primetechkey.com/collections/wi...

ali obstajajo katere boljše. preizkušene strani

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Endorino ()

Ijus ::

Endorino je izjavil:

je tole dobra odločitev za nakup ključa?
https://primetechkey.com/collections/wi...

ali obstajajo katere boljše. preizkušene strani

https://www.allkeyshop.com/blog/buy-win...
Corpse & Mrhovina & Jožica, Inc.
https://soundcloud.com/rising-night-wave
https://soundcloud.com/extus

hotig ::

Imam vprašanje, ki mogoče ni za temo ampak ne najdem primerljive. Prosim na nasvet oz. potrditev mojih predvidevanj. Kupil sem PC z predinštaliranim Windows 11 Home. Jaz bi rad imel Win 10 Pro. Imam bootable usb ključek in kupljeno kodo. Predvidevam, da moram ob prvem zagonu iti v BIOS in tam izbrati, da mi boota iz usb ključa. Potem pa vtaknem ključek in bo šlo naprej kot običajno. A bo potem tista win11 verzija izbrisana ali mi lahko še kej teži?

Sprašujem, ker nisem ekspert in sem do sedaj vedno inštaliral na računalnike brez prednastavljenega OS in nimam izkušenj, nebi pa rad naredil kake resne zafrkancije. Hvala že v naprej za pomoč in resne nasvete!

raceboy ::

ne. imas licenco zapisano v biosu. in ce bos zapeku oriinal windows iso ti bo slo skozi in pobralo home. tako da naredi prej ta postopek preden das kljuc v racunalnik: https://www.makeuseof.com/windows-11-se...

Licenčna koda za namizni PC, sploh če ni "brand name", se ne nahaja v BIOS (UEFI) čipu, pač pa je aktivacija shranjena na Microsoftovem strežniku.

@hotig: zaženi kišto z USB ključa in najprej izbriši vse particije... Sicer je Windows 11 boljši, novejši hardver tudi bolje izkoristi. Če te moti izgled oziroma Start meni, imaš na voljo StartAllBack. Licenca zanj stane $5.

se opravicujem. nisem res sel za tem. najprej instalirej win 10/11 z original windowsi. ce te nic ne vprasa po verziji windowsa pri insalaciji pomeni da imas kodo v biosu. ce te pa vprasa za izbrat verzijo pri instalaciji potem izberi windows pro in daj tvojo kodo notr. ce te na pa nic ne prasa za verzijo windowsa pomeni da ti je prebralo kodo iz biosa. potem pa moras naredit kot sm napisal prejsnjic

no evo. ravno danes sem imel tocno tak primer. na bbt-ju nabavli elitedesk 800 g2. vsi elitedeski imajo pro razlicico windows. ker so poslovni. instaliram z original iso od microsofta in glej... slo je normalno skozi potegnlo kodo iz biosa ampak instalirani windowsi so bili home :) res nevem zakaj. mogoce so s tem "rabljenim" racunalnikom kaj susljali :) skratka. od bbt-ja sem dobil kodo za windows pro. na instalacijskem usb kljucku sem v mapo source dodal datoteko ei.cfg, z vsebino kot je na linku, ki sem ga prilimal prejsnjic. senkrat sel skozi instalacijo in ni pobralo kode iz biosa ampak sem jo rocno dodal (windows pro). in zadeva je bila resena. aja. to delam zaradi tega, ker uradno prodajamo racunalnisko opremo in se ne morem zajebavat z neoriginal programsko opremo.

orreel ::

Ali ni bolj preprosto kar vnesti kode za W10 pro v W11 home v nastavitvah za spremembo - nadgradnjo licence iz home v pro ?

Saj najbrž še vedno velja enaka koda za 10 in 11 home - pro nadgradnja ?

orreel ::

Še bolj preprosto pa je kupiti še 1 SSD disk in nanj naložiti nov W10 pro, ki se ga lahko nadgradi kasneje na 11 pro.

ja ce bi ze imel ful stvari nastavljenih potem bi nadgradil iz home na pro. ma ker je clean install prav tako v par minutah... tle sem dal primer, ker se je sprasevalo o instalaciji. seveda pa lahko tudi nadradnja ja

Evo pa sem jaz na 10900X cpuju in X299 chipsetu dočakal 22H2. Danes sem opazil, da mi Windows update nudi posodobitev.

freesty ::

Prosil bi za pomoc.

Imam prenosnik z windows 11. Uporabljal bi ga rad za dva namena. Sluzbeno in zasebno.

Sklepam, da bi bilo najlazje naredit 2 uporabnika.
Za sluzbo je domenski. Za zasebno pa pac navadnega.
Kako to najlazje skonfigurirat? Sm se neki zafrkaval pa mi ne rata.

Sm na novo nalozu windowse pa dodal offline uporabnika. Ampak ne vem kak naj dodam novega domenskega. Pise samo, da lahko dodam sluzbeni dostop temu uporabniku.

In pa je v primeru dveh uporabnikov loceno kaj kdo vidi? Ker s sluzbenim se povezujem na sluzbeni vpn pa ne bi rad, da se po prometu kaj vidi, ce sem na zasebnem. Prav tako, da so fajli loceni.
http://www.youtube.com/watch?v=5hfYJsQAhl0

MIHAc27 ::

freesty je izjavil:

Prosil bi za pomoc.

Imam prenosnik z windows 11. Uporabljal bi ga rad za dva namena. Sluzbeno in zasebno.

Sklepam, da bi bilo najlazje naredit 2 uporabnika.
Za sluzbo je domenski. Za zasebno pa pac navadnega.
Kako to najlazje skonfigurirat? Sm se neki zafrkaval pa mi ne rata.

Sm na novo nalozu windowse pa dodal offline uporabnika. Ampak ne vem kak naj dodam novega domenskega. Pise samo, da lahko dodam sluzbeni dostop temu uporabniku.

In pa je v primeru dveh uporabnikov loceno kaj kdo vidi? Ker s sluzbenim se povezujem na sluzbeni vpn pa ne bi rad, da se po prometu kaj vidi, ce sem na zasebnem. Prav tako, da so fajli loceni.

Če bo računalnik skoz doma, bi jaz naredil samo 2 ločena profila za boljši občutek, ki sta lokalna, nič domenska. Promet med njima se ne bo videl. Lahko je privati Administrator, službeni pa samo uporabnik. (V tem primeru z privatnim še vedno lahko vidiš datoteke v službenem, kontra pa ne).

Če pa ga boš nosil v službo, naj ti pa IT da na domeno, kljub temu se boš lahko še logiral tudi doma privat oz. preklapljal.

Od danes sem na main kompu na 22H2.

jaka muda, jaz sem že od 1.1.:)
M. Friedman

mtosev je izjavil:

Šel sem nazaj na prejšenj built, ker mi nekatere stvari niso pravilno delovale.

In kaj ti ni delalo, če ni skrivnost?
M. Friedman

OS mi je brez razloga zmrzoval oz bil laggy na 10900X, 32gb rama in igrice so mi friznile. Samo vse belo je bilo. Probal sem nov grafični driver in je bilo isto. Sem se odločil, da grem na prejšenj built in tam vse deluje kot treba.

Zdaj veš, zakaj M$ tako dolgo ni sprostil nadgradnje na 22H2. :P

Bodo že rešili. Prvič sem rollback naredil. To je delovalo brezhibno.

FireSnake ::

mtosev je izjavil:

mtosev je izjavil:

Zakaj se pa spakuješ po angleško, če se ne znaš?
Ena beseda, pa še tista napačna.
Poglej in se nasmej: vicmaher.si

netopypy ::

mislim, da gre tukaj za velike površnosti v vsaj dveh jezikih :-)

se da na w11 pri uri spodaj desno brez nekih nepreverljivih coprnij nastaviti (format v registryu je ok), da namesto sekund (izgleda novo) kaže dan v tednu?

FireSnake je izjavil:

mtosev je izjavil:

mtosev je izjavil:

Zakaj se pa spakuješ po angleško, če se ne znaš?
Ena beseda, pa še tista napačna.

O, res hvala za neumen post.

FireSnake ::

A tako? Ti se spakuješ, ti ne gre, in zato smo ostali neumni.
Zanimivo.
Poglej in se nasmej: vicmaher.si

mtosev je izjavil:

OS mi je brez razloga zmrzoval oz bil laggy na 10900X, 32gb rama in igrice so mi friznile. Samo vse belo je bilo. Probal sem nov grafični driver in je bilo isto. Sem se odločil, da grem na prejšenj built in tam vse deluje kot treba.

Sem ugotovil problem. Pri najnovejšem buildu mi cpu teče pri celih 700Mhz namesto 3.7Ghz. Zanimivo. Slučajno opazil, da piše 700Mhz v task managerju. To bi razložilo lag na systemu, če je teko pri 700Mhz ni čudno, da je vse bilo laggy.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: mtosev ()

D3m ::

To Intel skrbi, da se ti ne pregreva.
|HP EliteBook|R5 6650U|

Sure nope. Ne nabijaj.

Control Panel -> Hardware and Sound -> Power Options

Bom še počakal na starejši različici. Se mi ne mudi. Zanimiv bug res.

sbawe64 ::

Za intel speedstep še niste slišali ?
Ko CPU idla spusti frekvenco, to je že v uporabi skoraj 20 let.
Tudi AMD ima svojo rešitev (PowerNow! oz Cool N Quiet oz. kakorkoli se imenuje sedaj).

In power profil si raje daj na balanced, tisti high/ultimate performance je samo za noobe, ter nato nastavi, da se vse skupaj ne ugaša na 10 minut, ker tisto je kretensko
2020 is new 1984
Corona World order

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: sbawe64 ()

Meni je problem v tem, da je meni nonstop bil v power save profilu. Ne vem zakaj update na 22H2 to zjebe. Ni problema. Bom še enkrat probal čez nekaj časa.

D3m ::

Saj ni broken.

To je "next gen feature".
|HP EliteBook|R5 6650U|

Še enkrat: Control Panel -> Hardware and Sound -> Power Options -> High Performance, pa ti bo CPU kurilo na polno.

masevc ::

kako preprečiti win11, da se samodejno posodobijo in avtomatsko ponovno zaženejo?

Na računalniku gonim par virtualk in jih enostavno pofura z zazgonom, pa ne želim tega.
Sem že nekaj nastavljal, je delovalo nekaj časa, potem pa se nastavitve nekako pofurajo.

misek ::

A obstaja kakšen program, s katerim bi lahko nastavljal krivuljo hlajenja (pri kateri temperaturi naj se ventilator vrti z nastavljeno hitrostjo) za prenosnik Lenovo Ideapad 5 Pro? Kljub temu, da je temperatura procesorja nizka (malo nad 30 stopinj), je ventilator nadležen.

Na starem HP-ju sem (če se ne motim) uporabljal HWiNFO64, ki to omogoča. Na tem Lenovu pa zgleda ni več podprt :(

Robert ::

Že nekaj časa opažam, da imam v Windows C: (desni klik, lastnosti, imena skupin ali uporabnikov) tudi NEZNAN RAČUN in poleg eno dolgo številko, ki se začne: S-1-15-3-65536.......Če ga želim brisati v VARNOST SISTEMA WINDOWS se mi izpiše: Spremenili boste dovoljenja v korenskem imeniku zagonskega diska. S tem lahko zmanjšate raven varnosti v računalniku, uporabniki pa bodo morda imeli težave z dostopom do datotek. Ali želite nadaljevati ? To lahko pobrišem ali ne, kakšno je vaše mnenje. Drugače računalnik redno pregledujem a anitivirusnim programom pa ne najde nič narobe.

Pusti pri miru. Verjetno je vse ok.

lahpeter100 ::

Imam eno vprašanje,...

Imam problem s tiskanjem. Namreč odkar se je windows 11 posodobil, ne morem uporabiti tiskalnika, niti tiskati v dokumentov v pdf. Ima kdo podobne težave in če so mogoče rešljive?

Hvala vnaprej za nasvet.

MikroMehki je v zadnjih posodobitvah uspel sesuti kar nekaj šoferjev za tiskalnike. Rešitev je v odstranitvi specifičnih posodobitev ali namestitvi zadnje verzije šoferjev, ki je kompatibilna s temi M$ popravki.

Hvala za odgovor Han!

Z odstranitvijo posodobitev ni bilo učinka, popravke šoferjev so tudi vprašljive, kdaj bodo na razpolago. Ne pusti niti posodobiti oz. na novo naložiti diverjev za tiskalnik, kar blokira vsako zadevo v zvezi s tiskanjem ali nalaganjem. Upam da se bodo na MS-ju zbudili in naredili kakšen popravek.

Upam da bo rešitev kaj kmalu na razpolago.

Kateri tiskalnik?

Imam Sharp MX-3051, za tisk v pdf pa foxit. Ne dela ne eno ne drugo. Sem upravljal v nastavitvah servisa printer spooler, ob zaustavitvi spoolerja mi je nekako zaznalo tiskalnike in sem lahko tiskal v pdf. Če sem želel inštalirati tiskalnik se je spooler kar zagnal in nato inštalacija ni bila narejena.

tadej1988 ::

Pozdravljeni ima nov prenosnik z win11. težava je v tem, da se zadeva občasno zatika/zamrzne ko sem na namizju oziroma uporabljam brskalnik (chrome). Vse igre tečejo gladko brez zatikanja. Občasno mi čez ekran vrže kot, da bi win grafično chrashnu (ima prikazanih 10 opravilnih vstic) ampak samo za sekundo ali 2 potem deluje normalno. Tudi sama odzivnost sistema se mi zdi dokaj počasna glede na prejšni prenosnik z win 10. klikneš na mapo pa rabi 1 alpa 2 sekundi, da se odzove, Če je v nje več slik alpa video vsebin jih vedno znova nalaga kot da je navaden disk vstavljen in ne ssd. Aja v chormu, če gledam na primer stran mimovrste mi določenih slik izdelkov sploh ne prikazuje kaže kot, da ni slike oziroma jo ne naloži. Upam, da mi bo kdo znal svetovati glede na to kako je napisano :)) .
««
13 / 23
»»

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Windows 11 je tu (strani: 1 2 3 4 5 6 )

Oddelek: Novice / Operacijski sistemi
27348416 (58) MrStein
»

Sveža namestitev windows?

Oddelek: Operacijski sistemi
361637 (563) Ales
»

Windows 11 24H2 na voljo za vse (strani: 1 2 )

6812205 (3952) _Denny_
»

Windows 11 bo postal izbirčnejši (strani: 1 2 )

779588 (3062) polozweii
»

Windowse 11 bo mogoče ročno namestiti tudi na starejše naprave

3613965 (9662) mtosev

Več podobnih tem