» »

Nakup nepremnčnine

Nakup nepremnčnine

1
2
»

z0mbie ::

kriptobog je izjavil:

z0mbie je izjavil:

M-XXXX je izjavil:

MisterR je izjavil:

Odvisno od zneska. Za vikend za 5k€ ni problem. Za kaj več pa ni dovoljeno. Niti vama notar ne bi odobril takega nakupa.

In zakaj nebi smel plačati 50 jurjev z gotovino? ali pa 100?

Zaradi pizd, ki utajujejo davke. Njim se zahvali.

Ne. zahvali se požrešni državi.

Se nekdo, ki ne ve, kar se da razloziti 10 letni smrklji. Kaj je drzava. In, da davki rastejo, bolj ko jih nekateri utajujejo. In, da taksni kradejo iz zepa vsem drugim drzavljanom, vkljucno starsem, prijateljem, dekletu...

Aja, valda, kriptobog... sorry, sem sele zdajle dojel, da pripadas skupini navjih pohlepnezev in sociopatov, seveda ne razumes.

GummyBear ::

Si bom sposodil temo, da ne odpiram nove.

Veliko nas je takih, ki delamo v Ljubljani. Sploh kakšne IT službe je drugje težko dobiti pa še plača z oddaljenostjo pade. Vsi pa vemo, kakšne so cene stanovanj v Ljubljani. Če za primer vzamem sebe: Doma sem iz manjšega obmejnega mesta (80 minut vožnje do Ljubljane), kjer bi za ceno enega stanovanja v Ljubljani dobil kar 2 stanovanja. Imam 2 možnosti:
a) Odločim se za nakup stanovanja nekje na obrobju države in sem v nekaj letih na svojem. Ampak to pomeni, da se bom moral v službo voziti 80 minut (in še toliko nazaj).
b) Odločim se za nakup stanovanja nekje v okolici Ljubljane. Ampak to pomeni, da bom še zelo zelo dolgo v najemu in zbiral za lastno stanonovanje, zato da bom vsak dan v nekaj minutah v službi.

Res je, da je čas pomemben in vsak dan 160 minut preživeti za volanom ni prijetno. Po drugi strani pa tudi odšteti enkrat več za stanovanje ni dobra odločitev. V vsakem primeru zgubiš eno stvar - ali čas ali denar. Obstaja sicer še srednja možnost, ampak recimo, da sta na voljo samo prej omenjeni. Kako bi se odločili?

genesiss ::

Pa saj v IT-ju lahko delaš remote in se recimo 1x na teden pelješ v Ljubljano. Če imaš to možnost in ne pogrešaš mestnega življenja potem se odloči za opcijo a.

Ce ti je mestno življenje pomembno pa se odloči za opcijo b.

Poglej tudi malo širše - kaj si želiš početi v prostem času, kje želiš da odraščajo otroci itd...

Naj ne bo odločitev vezana samo na siht, ker če ugotoviš da so se drugi razlogi da se preselis v Ljubljano boš lažje shajal z višjo ceno nepremičnine.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: genesiss ()

m0LN4r ::

Vprasaj se ali hoces tudi tam ziveti, kamor hodis na siht, ko bos starejsi in si bos zelel malo vec mira, bolj humane temperature, manj stiske itn.
Ampak tudi malo stanovanje v mestu ima svoj car, kakor za koga. Pac nimas svojega dvorisca, si pac prisiljen hodit v park ipd. Tudi grilanje na balkonih, ni to to.

Veliko je odvisno od tega koliko si star, kaj bi pocel, koliko so stari tvoji otroci. Ce imas dvorisce jih napodis ven in se igrajo sami, ce ga nimas pa so se majhni moras znjimi v park, zabavisce recimo, ker jih nimas kam dat razen v stanovanje. Pol ko so starejsi seveda, bi pa rinli v mesto.

Jaz sem se preselil iz centra mesta v malo vecjo vas, pa mi je blo prvih par tednov kr cudno spat, ker je bila taksna tisina. Tisina prakticno cez cel dan, zvecer pa prakticno nic. V mestu pa sem bil vajen recimo +10db vecjega ambientalnega hrupa, dolocenih stvari do takrat sploh ne slisis oz. opazis. Recimo zdaj bistveno tisje poslusam TV, Musko, pa to pri odprtih oknih cel dan. V mestu pa moras najprej hrup preglasit, pol pa se okna zapirat, ker drugace smrdi po pac "mestu" gume, zavore, plini, poleti vroc beton, smola ko asfaltirajo.

Sicer pa, dandanes se lahko preselis zelo enostavno in hitro. Sam pac ne smes hrckat gore stvari.

Ce si samski, mesto. Tam mas vsaj kaj za gledat/delat.

Poznam pa ljudi iz obeh scenarijev, ki so se iz mesta preselili na vas in obratno pa ne glede na to kolko so stari. Pac moras oboje sprobat. Sem imel dve stranki, dedek pa babica in sta se iz razvite vasi preselila v mesto, ker jima je bilo na vasi dolgcajt. Pac se rajsi sprehajata po mestu, kot po naravi. Dva mlada pa sta si najela hiso izven mesta, ker sta si pac zelela veliko dvorisce, prostora, mir, naravo, prckanje na vrtu, bazen, hisica.

Jaz bi sel nazaj v mesto recimo, ampak samo pod pogojem, ce najdem stanovanje, ki je spodnji stuk bajte z vrtom in garazo. V stanovanje brez balkona, terase, pa garazo nekje v kleti pa nebi sel. Pol lahko grem tudi v hostel, je isto.

PS: Sicer ponujala se nama je opcija nakupa dvojcka tocno takega v mestu, pa nisva prisla na vrsto. To bi bilo optimalno.
https://ref.trade.re/38mvdvxm
Trade Republic 38MVDVXM

Zgodovina sprememb…

• spremenil: m0LN4r ()

Likalnik ::

Jaz bi ti priporočal, da se ne oziraš preveč na službo...in posledično zaradi službe izbiraš lokacijo.
Služba danes je jutri jo ni...oziroma je druga...časi se spreminjajo...sedaj se vedno več odpira možnosti dela od doma...še posebej IT...z leti bo tega še več...tako, da lokacija službe ne bo toliko pomembna...verjamem, da je 160min na dan v avtu ogromno...še posebej sedaj, ker so take gužve na cesti.
Odloči se kje bi raje živel, mesto ali podeželje...kje bi raje vzgajal otroke....
Moja partnerka se je preselila k meni...sedaj na cesti izgubi 100 minut v obe smeri...preden se je preselila je porabila 5 minut v obe smeri...ampak na koncu je gledala kje bi raje živela in to ni pogojevala s službo...pač par let bo še ta služba...s časoma bo pa zopet katera druga...bližja trenutnemu domu.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Likalnik ()

Ja pac tudi brez otrok, pac pase, ko prides domov pa se imas kaj drugega, kot samo stiri zide. V teh toplih dnevih, jaz pridem domov, letim kr direkt skozi ven na dvorisce, si odprem pivo, prizgem zar, se vlezem v lezalnik, nabijem musko, mogoce zrihtam kolo, grem kaj posraufat na avtu, precekiram paradajs, uzivam v svezem zraku. V mestu ti pa razen sprehoda ob reki ali parku oz. pijacka na terasi gostilne ne uide, ce glih noces biti doma v bloku.
Trade Republic 38MVDVXM

Utk ::

Jaz se ne bi niti vozil eno uro niti živel v Ljubljani. Tudi ti ne, kolk vidim. Rešitev je logična in samo ena...

fertighaus ::

Vem, da se je stanovanj v hiši najbolje izogniti, ampak vseeno: če ni urejena etažna lastnina (hiša z dvema stanovanjema znotraj, vse skupaj na eni parceli) se to šteje kot črno gradnjo/adaptacijo?

Zgodovina sprememb…

Ja to mene tudi zanima.

Jaz sicer se vedno kolebam med dvostanovanjsko hiso (cenejsa opcija), dvojcek (dober p/p ce dam v najem), ampak iz ene strani ni vira svetlobe v hiso, nevem kako velika pomanjkljivost je to, ali pa dvonadstropno hiso in pozneje adaptirati v dvostanovanjsko.

Pri prvih dveh se mi edino dopade to, da je ze na zacetku vse narejeno za oddajo. Loceni stevci za strom, vodo, elektriko, kurjavo, vse je po nacrtih ze urejeno in loceno, tudi papirji in vse.

Ampak se to potem smatra, kot ena nepremicnina ali dve?
Trade Republic 38MVDVXM

Groot ::

Če gradebno dovoljenje za hišo določa namembnost kot enostanovanjska hiša, ootem gre za neskladno gradnjo oz. uporabo in posledično ti lahko gradbeni inšpektor prepove uporabo takšne nepremičnine. Če se nameravaš lotiti legalizacije, pa najprej preveri kaj dovoljujejo občinski predpisi (OPN in OPPN) za območje.

borut_p ::

Potrebno pa se je tudi zavedati, da dvostanovanjska stavba je po definiciji stavba z dvema stanovanjima, z ločenima vhodoma. Tako da, ce imas en vhod v hiso in notri dva stanovanja, ni nic narobe. Lastbistvo lahko definiras po etazah in skupnih prostorih.

Ne mores pa urediti etazne lastnine, dokler zadeve ne resis - ce oppn dopusca tako gradnjo, se uredi GD za spremembo namembnosti, potem UD in etažiranje.

Tidule ::

Groot je izjavil:

Če gradebno dovoljenje za hišo določa namembnost kot enostanovanjska hiša, ootem gre za neskladno gradnjo oz. uporabo in posledično ti lahko gradbeni inšpektor prepove uporabo takšne nepremičnine. Če se nameravaš lotiti legalizacije, pa najprej preveri kaj dovoljujejo občinski predpisi (OPN in OPPN) za območje.

Ne pretiravat, prepovedi uporabe eno stanovanjske hise, ki je predelana v dvostanovanjsko, se niti pod razno ne izreka. Niti ne bi zdrzalo ma sodiscu, da bi se kdo znasel na cesti zaradi tega. Kar pa se v praksi zgodi pa so vpisi v zemljisko knjigo, ki omejijo razpolaganje (beri prodajo) dokler stanje ni urejeno.

Groot ::

Tidule je izjavil:

Groot je izjavil:

Ne pretiravat, prepovedi uporabe eno stanovanjske hise, ki je predelana v dvostanovanjsko, se niti pod razno ne izreka. Niti ne bi zdrzalo ma sodiscu, da bi se kdo znasel na cesti zaradi tega. Kar pa se v praksi zgodi pa so vpisi v zemljisko knjigo, ki omejijo razpolaganje (beri prodajo) dokler stanje ni urejeno.

Se ne zgodi dokler se ne zgodi, ker Gradbeni zakon slednje seveda omogoča in ne postavlja nobenih posebnih omejitev v tej zvezi. Sem v praksi videl že precej inšpektorjev brez občutka. Se pa strinjam da je to precej malo verjetno, sploh če je to edina nepremičnina nekoga. Omejitev razpolaganja je pa skorajda gotovost po drugi strani.
1
2
»

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Večji polog gotovine na bančni račun (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Loža
20963270 (3122) edi123
»

Dvig prihrankov in hramba gotovine, kako zagotoviti sledljivost za FURS (strani: 1 2 3 )

10019824 (11062) Mato989
»

Trr nakazilo (strani: 1 2 )

8334645 (9886) Leko
»

Nakazilo denarja od staršev

2515389 (10747) St235
»

Revež obdavčen za 55.000 evrov (strani: 1 2 3 4 )

17145621 (39090) klihk

Več podobnih tem