» »

Se nam obeta pok največjega balona vseh časov?

Se nam obeta pok največjega balona vseh časov?

1
2
»

stoneball ::

@spartanMB:

Ne morem napovedati, kaj bo pametna strategija - lahko samo s tabo delim kaj sem že naredil in kaj namerava do konca leta (pol letni plan aktivnosti). Itak je pametno, da je človek fleksibilen in ni zaljubljen v ideje. Trg je brutalen in se spreminja.

2017 sem investiral v nepremičnino v Ljubljani, v centru, vzel kredit 96k EUR s 3,05% fixno OM, 25 let. Do konca leta nameravam likvidirati to nepremičnino, odplačat kredit, razliko pobašem zase. Razlogi so enaki, ki sem jih navedel v zgornjem postu - narod beži v nepremičnine in je enostavno pametna odločitev, da prodam do konca leta in poberem max na investicijo. Z razliko in novim manjšim kreditom se nameravam selit ven iz Ljubljane. Razlogi - poln kufer imam prometa, 90% delam od doma in se želim preselit nekam na deželo. Pa mogoče še pomemben faktor moj mind set - meni je čisto vseeno, kje živim. Nikoli nisem bil zalubljen v nepremičnine in nikoli ne bom. Ne patim od kvadratnih metrov.

Majhen delež presežka kapitala vlagam sedaj v crypto (veliki diskonti) - prodaja konec leta, oz. glede na razmere na trgu. Drugi, manjši del presežka kapitala nameravam porabiti za nakup ETF-ov, ki stavijo na padec delniških trgov. Tole mislim izvest takrat, ko bom videl, da so začeli trgi šepat. SQQQ je napr. ETF z vzvodom x3, kar pomeni, da, ko pade trg za eno točko, kasiraš x3. Enako velja, če trg zraste za 1 točko - pušneš x3 :) Zato je ključnega pomena čas. Obstajajo še ETF-i brez vzvoda - v te mislim vlagat postopoma, zato, da zgradim zdrav portfelj - ampak ne prej kot pred septembrom, oktobrom 2021 (ali od stanja trga). Strogo mislim vlagat samo na trgih ZDA - velika likvidnost, ogromna ponudba, pa najhitreje se trg odziva. Da ne govorim o varnosti investitorjev. V ZDA se ne zgodijo štorije, kot so se pri nas z razlaščanjem lastnikov NLB obveznic. Tožbe se vlečejo že 10+ let.

To je plan za crash delniških trgov. Te pozicije mislim držat kakšno leto oz, dokler ne bom videl / ocenil, da so delniški trgi dosegli nekaj kar je podobno dnu.

Potem, ko to obdobje mine, pa je čas za nakupe delniških pozicij - katerih, bo pokazal čas. Vmes bo itak še crypto, pa ne zaradi filozofije, ampak preprosto zato, ker je najbolj dinamičen, omogoča spot, margin trading, skratka lahko se igraš, samo je tole kmalu droga. Hodiš spat ob 5ih zjutraj, ob 7ih pa šiht. Malo sem prestar že za te štorije :) Pa lepota crypta je, ker ni obdavčen (spet znotraj določenih gabaritov). Še ena dodana vrednost crypta je, da lahko z zelo malimi pozicijami par 100 EUR, pridelaš nekaj 1.000 ali nekaj 10.000 EUR. Crypto bo sigurno orodje tudi tekom krize.

Pa sigurno moram povedat tudi to, da ko govorim o vlaganju v vse te različne instrumente grem vedno z malimi pozicijami - naj denar dela denar. Če pušnem me ne boli. Moramo pa vsi v vsakem primeru računati, na opcijo, da se plan ne izzide. Zato always use stop loss, pa seveda open mind. Če nekaj ne gre, pač zapreš z minusom in gremo dalje ;)

Aja mogoče še to - ETF-e in delnice kupujem na eToro. Crpyto Binance. Klinc, najbolj simple prek telefona potapkat po ekranu, tudi, ko sem v pogonu. Edino analitiko se grem na TradingView-ju ali na finance.yahoo.com. To izvajam na računalniku, da lepo vidiš dnevni / tedenski / mesečni graf. Na telefonu to ne gre.

Pa samo še en nasvet - ne beri novic. Jaz se držim pravila show me the chart and I will tell you the news. Novice, TV zastrupljajo misel. Tole kar sem pisal glede ETF-ov sem pogruntal sam, ko sem iskal odgovor na vprašanje kam, ko poči. Odprem yahoo finance, vedno dam najprej na največjo časovno skalo (5 let ali več) in takoj vidiš, kaj si trg misli. Takoj sem videl, da narod že akumulira kapital v teh ETF-ih - vidiš, da je volumen xX preteklih in to traja že nekaj mesecev - ergo ta pametni hedgajo. Potem imaš pa na eToro še copy strategy in prideš do top traderjev, njihovih blog postov, predvsem pa vidiš live, kam oni vlagajo. Jaz ne bom nikoli sam dovolj pameten. Raziščem, kopiram, implentiram, uporabim stop-loss. Potem pa trg naredi svoje.

m0LN4r ::

Bo padec? Bo. Za njim pa trampolin efekt, kot vedno. Tudi vsak balon, ki je v preteklosti pocil, se je potem spet napihnil in to se bolj.
Nic novega, samo ponavlja se.

Zdaj pa vasi crni scenariji iz preteklosti. JA so mozni, ampak se ne bodo zgodili.

Plebsi bomo revni ja. Banke, borze itn. pa imajo trenutno kr nekaj racunske moci in algoritmov, da iz tega na dolgi rok se bolj obogatijo.
Za banke je to en velik oder, na katerem poteka gledaliska predstava v kateri so padci in vrhunci, ploskate, se smejite in jokate, ampak brez skrbi rezija je napisala vnaprej. Po moznosti se malo prilagodi, ce premalo ploskate, pa se spusti zavesa malo prej in gremo na naslednji akt, da boste spet zaceli ploskati.

Ne glede na to, kaj se bo zgodilo, je to samo en izmed scenarijev, ki ga je pokazal long term algoritem institucij. Nam se zdi, kot da niso vedli, vejo oni zelo dobro. Tako, da se ne sekirajte prevec, majo oni vec scenarijev in simulacij na razpolago za 100 let naprej.
https://ref.trade.re/38mvdvxm
Trade Republic 38MVDVXM

Inventorista je izjavil:

Jaz sem naredil 13.08.2020 en Muster Depot za štos. 5 Delnic! Trenutno na +34,56 % Zgleda prelahko, da bi bilo res.
Tip ma hudo teorijo. Verjamem, da je led tanek! Že od leta 2008 se samo flajštre lepi na rano.
Nekaj se definitvno dogaja. Hkrati pa pandemija!?
Če se teorija izkaže za fakt, kaj se zgodi s hipotekarnimi krediti s spremenljivo obrestno mero? A bi se morala obrestna mera povečevati? Kdor ne sfolga obrestni meri bo pač collateral za banke....
Irelevantno je vse, ker dva parametra ne ves in nikoli ne bos vedel dovolj natancno:
A) Ko reces, da se nekaj dogaja, ja se, se je in se bo. Vse ostalo ali bo to 3 leta, ali 7 ali 12 al pa 15 pa VE SAMO KRISTALNA KROGLA !
B) Po vsakem poku je bil naceloma trampolin efekt, tudi sedaj bo. Tako, da v hudih cajtih naj hlace ostanejo gori.
- tako da ce si mlad 20 let, pocakaj da poci, ampak pocakaj, da se spet napihne.

Lastniki vecine zemljisc v NYC imajo zemljo v lasti ze nekaj 100 let vse do danes, kljub vsem pokom, vojnam, niso zbezali, ce pa bi zbezali za vsako, bi bili danes revezi.
Trade Republic 38MVDVXM

c3p0 ::

Rich get richer, a mislite da kriza kar nastane sama od sebe? Zdaj bo pa kriza, it's official?
So iz katere krize (finančne, vojne...) bogataši prišli ven revnejši, z manj zemlje in kapitala?

/conspiracy

Mr.B ::

c3p0 je izjavil:

Rich get richer, a mislite da kriza kar nastane sama od sebe? Zdaj bo pa kriza, it's official?
So iz katere krize (finančne, vojne...) bogataši prišli ven revnejši, z manj zemlje in kapitala?

/conspiracy

BS,
Tole sem kupil leta 2007
Enota je bila manj kot 5€ , danes krepko nad 17€. Mi poveš kako je investicija v nepremičnino v letu 2007 bila boljša naložba ?
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold

Gradbene parcele kupujte, dokler so se na voljo.
Trade Republic 38MVDVXM

LeQuack ::

m0LN4r je izjavil:

Gradbene parcele kupujte, dokler so se na voljo.

Zakaj? Če bo zabremzalo bo država podržavila stanovanja in zemljo, tako kot že v preteklosti. Mogoče ne vsem, samo tistim ki imajo kakšnega ali dva odveč.
Quack !

Zgodovina sprememb…

• spremenil: LeQuack ()

Ne verjamem, da bi si v teh casih drzava to upala narediti. Za kaj takega mora biti ze konkretno crn scenarij oz. to bi bila zadnja opcija.
Trade Republic 38MVDVXM

redtech ::

m0LN4r je izjavil:

Ne verjamem, da bi si v teh casih drzava to upala narediti. Za kaj takega mora biti ze konkretno crn scenarij oz. to bi bila zadnja opcija.

Časi se lahko hitro obrnejo, bi pa to naredila na malo bolj eleganten način - z davkom!

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: redtech ()

ajdov2 ::

m0LN4r je izjavil:

Covid ukrepi so pokazali, da lahko država dela praktično karkoli in večina ljudi bo to požrla.

nejcek74 ::

scenarij, kjer z davčno politiko in stanovanjsko zakonodajo znižaš privlačnost investiranja v nepremičnine je v resnici precej dobra opcija za Slovenijo. Seveda "revolucije" niso zaželene. Problem je, da Slovenija odkar je Demos razfukal stanovanjski trg z razprodajo stanovanj nima stanovanjske politike. Je pa to kislo jabolko, ki ga noben noce rezat ali pa jest, sploh dokler bo dovolj ljudi podmazanih z Jazbinškovim darilom. Tip bi si zasluzil sramotilni steber. Btw. Slovenija sploh nima statistike stanovanjskih najemnin, samo poslovnih, glede tega smo na nivoju Pakistana.

energetik ::

stoneball je izjavil:

@spartanMB:

Ne morem napovedati, kaj bo pametna strategija - lahko samo s tabo delim kaj sem že naredil in kaj namerava do konca leta (pol letni plan aktivnosti). Itak je pametno, da je človek fleksibilen in ni zaljubljen v ideje. Trg je brutalen in se spreminja.
Ampak to si zdaj napisal, kar pameten človek itak stalno počne. Pa nima veze s katero investicijo, to pa da gleda graf cene in tehnično analizo. Najlažje in najhitreje je seveda to početi v kripto.
Tudi jaz sem začel zavestno preslišat novice in gledam skoraj samo še tehnično analizo. Tam se precej dobro ve, kdaj je kakšna zadeva napihnjena in kdaj se jo splača kupit.
Jaz se z nepremičninami ne mislim igrati, ker je vse preveč komplikacij. Morda, če se mi pokaže kdaj ugodna parcela za ugodno ceno, za otroke, če bodo hoteli.

Sicer pa večinoma skladi, nekaj kripto, morda bom kdaj nabavil tudi kakšno zlato palico.
Trgujem na tedenskem/mesečnem nivoju, upam da bom pravočasno zaznal ta famozni "pok balona" in pravočasno prodal naložbe - ter jih blizu dna spet nabavil. Tak je plan. Če bo inflacija, bo inflacija tudi pri ceni delnic in kripta - seveda po začetnem padcu. Če zadaneš vsaj približno ta začetni padec, si že zmagal, bi rekel.

endelin ::

Bo padec? Bo. Za njim pa trampolin efekt, kot vedno.

Po depresiji v 20ih se je na trampolin čakalo 20 let;)

c3p0 ::

Mr.B je izjavil:

c3p0 je izjavil:

/conspiracy

BS,
Tole sem kupil leta 2007
Enota je bila manj kot 5€ , danes krepko nad 17€. Mi poveš kako je investicija v nepremičnino v letu 2007 bila boljša naložba ?

In kaj ima to z napisanim? Misliš, da je 2007 bila prava kriza? 5€ v 17€ v 14 letih? Kriptaši so ravno s corn flakesom poškropili monitorje.

c3p0 je izjavil:

Mr.B je izjavil:

c3p0 je izjavil:

/conspiracy

BS,
Tole sem kupil leta 2007

In kaj ima to z napisanim? Misliš, da je 2007 bila prava kriza? 5€ v 17€ v 14 letih? Kriptaši so ravno s corn flakesom poškropili monitorje.

Bil je vsaj en baloncek v 2008.
v koncni fazi kaj pa ce bi pogledal vrednost ostalih delniv v obdobju 50 tih let.

endelin je izjavil:

Vse relativno, meni bi recimo 20 let bilo trenutno optimalno.
Trade Republic 38MVDVXM

endelin je izjavil:

Kje to gledaš?

Tole ni 20 let, ampak je iz podna šlo na lokalni vrh v 8 letih. Skoraj 600% gor. Je šlo pa res prej več kot 50% dol. Pač nihanja delniškega trga. Nobena apokalipsa. Samo pravi trenutek moraš zadet ob prodajah in nakupih, kot vedno.
https://www.macrotrends.net/1319/dow-jo...

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: energetik ()

Utk ::

energetik je izjavil:

endelin je izjavil:

Kje to gledaš?

Tole ni 20 let, ampak je iz podna šlo na lokalni vrh v 8 letih. Skoraj 600% gor. Je šlo pa res prej več kot 50% dol. Pač nihanja delniškega trga. Nobena apokalipsa. Samo pravi trenutek moraš zadet ob prodajah in nakupih, kot vedno.
https://www.macrotrends.net/1319/dow-jo...

In v dveh letih v še večji minus. Na izenačitev tega lokalnega vrha je bilo pa treba čakat 1959, pa še za to je bila prej potrebna največja vojna v zgodovini. Eno je vrednost delnic, drugo pa kaj se vmes dogaja z ljudmi, nezaposlenost, inflacija, itd.

Opomba, na linku pri defolt pogledu je že vračunana inflacija...
Glede lokalnega vrha pa - takrat moraš pač prodati. Pri takih časovnih skalah tudi če fališ pol leta, boš še vedno zmagovalec.

Sicer pa dollar-cost averaging strategija vlaganja, pa si tudi na varni strani, vsaj če začneš kot mladec.
Če imaš samo še 10 let do penzije, se pa tud s tem lahko zafrkneš.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: energetik ()

Inventorista ::

"buy the dip", ko bodo paper hands prodajali! :D
Škoda, da sem bil preveč zaposlen/len, da bi si odprl trgovalni račun in pokasiral, ko se je trg odzval na pandemijo... "Posle jebanja nema kajanja"

FireSnake ::

dronyx je izjavil:

V zadnjih letih je bilo natiskanega kot rečeno ogromno denarja. Najprej se je ta denar selil v delnice, nepremičnine, nekaj v kripto market. Sedaj so "investitorji" odkrili novo priložnost in sicer v surovinah. Ogromno denarja gre sedaj v indeksne sklade, ki investirajo v surovine. Kaj se zgodi, ko ogromno denarja priteka v delniške indeksne sklade?

Sem vesel, da še kdo drug vidi zadevo isto, kot jaz. Eni se slepijo, da bodo cene začele padati.
Cene zaradi visoke inflacije ne bodo padle.
Poglej in se nasmej: vicmaher.si

FireSnake ::

stoneball je izjavil:

@spartanMB:

2017 sem investiral v nepremičnino v Ljubljani, v centru, vzel kredit 96k EUR s 3,05% fixno OM, 25 let. Do konca leta nameravam likvidirati to nepremičnino, odplačat kredit, razliko pobašem zase. Razlogi so enaki, ki sem jih navedel v zgornjem postu - narod beži v nepremičnine in je enostavno pametna odločitev, da prodam do konca leta in poberem max na investicijo. Z razliko in novim manjšim kreditom se nameravam selit ven iz Ljubljane. Razlogi - poln kufer imam prometa, 90% delam od doma in se želim preselit nekam na deželo. Pa mogoče še pomemben faktor moj mind set - meni je čisto vseeno, kje živim. Nikoli nisem bil zalubljen v nepremičnine in nikoli ne bom. Ne patim od kvadratnih metrov.

Majhen delež presežka kapitala vlagam sedaj v crypto (veliki diskonti) - prodaja konec leta, oz. glede na razmere na trgu. Drugi, manjši del presežka kapitala nameravam porabiti za nakup ETF-ov, ki stavijo na padec delniških trgov. Tole mislim izvest takrat, ko bom videl, da so začeli trgi šepat. SQQQ je napr. ETF z vzvodom x3, kar pomeni, da, ko pade trg za eno točko, kasiraš x3. Enako velja, če trg zraste za 1 točko - pušneš x3 :) Zato je ključnega pomena čas. Obstajajo še ETF-i brez vzvoda - v te mislim vlagat postopoma, zato, da zgradim zdrav portfelj - ampak ne prej kot pred septembrom, oktobrom 2021 (ali od stanja trga). Strogo mislim vlagat samo na trgih ZDA - velika likvidnost, ogromna ponudba, pa najhitreje se trg odziva. Da ne govorim o varnosti investitorjev. V ZDA se ne zgodijo štorije, kot so se pri nas z razlaščanjem lastnikov NLB obveznic. Tožbe se vlečejo že 10+ let.

To je plan za crash delniških trgov. Te pozicije mislim držat kakšno leto oz, dokler ne bom videl / ocenil, da so delniški trgi dosegli nekaj kar je podobno dnu.

Potem, ko to obdobje mine, pa je čas za nakupe delniških pozicij - katerih, bo pokazal čas. Vmes bo itak še crypto, pa ne zaradi filozofije, ampak preprosto zato, ker je najbolj dinamičen, omogoča spot, margin trading, skratka lahko se igraš, samo je tole kmalu droga. Hodiš spat ob 5ih zjutraj, ob 7ih pa šiht. Malo sem prestar že za te štorije :) Pa lepota crypta je, ker ni obdavčen (spet znotraj določenih gabaritov). Še ena dodana vrednost crypta je, da lahko z zelo malimi pozicijami par 100 EUR, pridelaš nekaj 1.000 ali nekaj 10.000 EUR. Crypto bo sigurno orodje tudi tekom krize.

Pa sigurno moram povedat tudi to, da ko govorim o vlaganju v vse te različne instrumente grem vedno z malimi pozicijami - naj denar dela denar. Če pušnem me ne boli. Moramo pa vsi v vsakem primeru računati, na opcijo, da se plan ne izzide. Zato always use stop loss, pa seveda open mind. Če nekaj ne gre, pač zapreš z minusom in gremo dalje ;)

Aja mogoče še to - ETF-e in delnice kupujem na eToro. Crpyto Binance. Klinc, najbolj simple prek telefona potapkat po ekranu, tudi, ko sem v pogonu. Edino analitiko se grem na TradingView-ju ali na finance.yahoo.com. To izvajam na računalniku, da lepo vidiš dnevni / tedenski / mesečni graf. Na telefonu to ne gre.

Pa samo še en nasvet - ne beri novic. Jaz se držim pravila show me the chart and I will tell you the news. Novice, TV zastrupljajo misel. Tole kar sem pisal glede ETF-ov sem pogruntal sam, ko sem iskal odgovor na vprašanje kam, ko poči. Odprem yahoo finance, vedno dam najprej na največjo časovno skalo (5 let ali več) in takoj vidiš, kaj si trg misli. Takoj sem videl, da narod že akumulira kapital v teh ETF-ih - vidiš, da je volumen xX preteklih in to traja že nekaj mesecev - ergo ta pametni hedgajo. Potem imaš pa na eToro še copy strategy in prideš do top traderjev, njihovih blog postov, predvsem pa vidiš live, kam oni vlagajo. Jaz ne bom nikoli sam dovolj pameten. Raziščem, kopiram, implentiram, uporabim stop-loss. Potem pa trg naredi svoje.

Noro dobra analiza!
In nesebično deljenje informacij.
Bi si želel, da bi bilo podobnih prispevkov več.
Poglej in se nasmej: vicmaher.si

FireSnake,
to kar opisuje članek meni dela sonovni paket "investmentfonds" na banki. Sicer je zakasnitev transkacij včasih malo daljša od 24h, toida koliko sem taslužil ali koliko sem v minusi pri investicijah, mi pokaže takoj ko se prijavim. Tako da kar investirajte , sedaj ko pada, da bodo tisti ki prodajali manj izgubili...
1
2
»

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Kam investirati 50 000€ (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Loža
15236693 (7168) redtech
»

Zakaj padec Bitcoina lahko sproži revolucije (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Kriptovalute in blockchain
13017164 (6027) tikitoki
»

Padec zlata (strani: 1 2 3 4 5 6 7 )

Oddelek: Loža
31454513 (29138) Furbo

Več podobnih tem