» »

Inflacija 2021/2022

Inflacija 2021/2022

««
54 / 218
»»

kow ::

MisterR je izjavil:

kow je izjavil:

Tudi jaz sem govoril o Teksasu. Teksas je energetska velesila - Rusi se lahko skrijejo. Ko gres primerjati stevilke, izpadejo popolnoma nesposobni.

Uniper je pac velika firma odvisna od ruskih energentov. Bodo pac placali racun - Nemci so relativno malo zadolzeni.


Evo ti energetsko velesilo. V trenutkih najvišje porabe proizvedejo 0.6% več energije kot jo porabijo.

https://www.texastribune.org/2022/07/10...


https://www.bloomberg.com/news/articles...

The call for conservation will last from 2 p.m. to 8 p.m., and no system-wide outages are expected for now, the Electric Reliability Council of Texas said in a press release late Sunday. In addition to the record demand, low wind speeds means the state’s massive fleet of turbines is expected to generate at less than 10% of capacity.


https://slo-tech.com/forum/t785616/p763...

Niti nisem rabil čakati do januarja.


Skratka, imajo predvidljivo situacijo - vedo koliko bodo vetrne elektrarne proizvedle in zato bodo povecali proizvodnjo iz drugih virov. Kje tocno je problem? Pise tudi, da ne pricakujejo nobenih odklopov.
Kaj je tvoja poanta?

Da Teksas (ki nacrpa 5 milijonov sodckov nafte) ni energetska velesila, lahko trdi samo popolnoma blazen clovek. Ce pogledas koliko nacrpa celotna Rusija, jih je lahko kar malo sram.
Mimogrede, koliko proizvedejo v trenutku najmanjse porabe? Hvala za info!

Pa se to:

"Total forecasted power demand is expected to surpass 79 gigawatts on Monday, ERCOT said -- which would set another record. "
Nora potrosnja (ker so bogata drzava) Koliko krskih nuklear je to? Hvala za podatke!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: kow ()

MisterR ::

Kaka ti je energetska velesila, ki omejuje porabo? Ti veš kaj pomeni energetska velesila oz velesila? Še sebe komaj vzdržujejo, ne da bi še koga drugega.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: MisterR ()

kow ::

Tvojim blodnjam bom verjel, ko bos podal podatke, da so neto uvozniki energije. Seveda niso. Zlahkoto bi kurili nafto ali plin in smradili po Teksasu. Pa raje izvazajo ter sluzijo, sami pa povecejujejo delez vetrne in soncne energije.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: kow ()

MisterR ::

Se enkrat, kaj pomeni velesila? Če se zase imajo komaj dovolj energije niso velesila. Ampak so zgolj samozadostni. Pa še to komaj.

In danes jim veterne proizvedejo 10% kapacitete :) jaka velesila

Po tvoje je tudi Avstrija energetska velesila. Ker drago prodaja energente (plin) drugim državam. Sama pa nima ne vetrnic, ne sončnih, ne nič.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: MisterR ()

Mato989 ::

Mr.B je izjavil:

Mato989:: danes, 08:42:59citiraj
#
Šparanje za hišo je navečji idiotizem kar se ga lahko greš na nivoju države. Ko si mlad in si ustvarjaš družino rabiš večje stanovanje oz. hišo in če bi si lahko s 5 leti delovne dobe in začetniško plačo kupil hišo, potem bi ko imaš več izkušenj in višjo plačo, do penzije kupil celo Šiško. Ker bi to delali vsi, cene stanovanj ne morejo biti nizke ampak tako visoke, da v življenju par zasluži za 1-2 stanovanji oz. hiši. Zato je najbolje imeti kredit, ki ga skozi življenje odplačuješ saj le tako lahko imaš nek sistem ki je vzdržen.


Neumnost, varčevanje za nepremičnino je pomemben dokaz finančne discipline posameznika... tisti ki ne zmorejo privarčevati vsaj 10% svojega prihodka mesečno so nedisciplinirani in kot taki rizični za kredit!


Če si 2002 kupil nepremičnino za 250.000€ je danes samo z inflacija ta nepremičnina vredna 370.000€ Samo preko inflacije. Brez seveda obrokov banki, preko katerih si preprlačal nepremičnino. Nepremičnina je samo relativno varna dolgoročna investicija. Redki od lastnikov nepremičnine , mislijo da je to investicija , vir prihodkov itd za stara leta (ce je bil to prvotni namen). Zato vedno dodam, sedaj črtaj vse kredite, razpolovi neto priliv na banki, in poročaj ali prideš čez mesec. Če ne, si se hudo vkalkuliral.

Nepremičnino, če jo kupiš, se najbolj splača kupiti na keš v celoti, potem pa notri namestiti najemnike.


Glavna vrednost nepremičnine se pokaže pri dedovanju za naslednji rod, ne toliko za časa lastnega življenja... Če vsaka generacija pridela 1 nepremičnino bo imela 4. generacija 3 nepremičnine v lasti... in tu je moč nepremičnine napram recimo avtomobilu za 50k, in ostali šari...
Če sem pomagal, se priporočam za uporabo linka!
KUCOIN EXCHANGE link: https://www.kucoin.com/#/?r=E3I9Ij
BINANCE EXCHANGE link: https://www.binance.com/?ref=10161115

FrRoSt ::

Malidelničar je izjavil:

johnnyyy je odlično napisal.

Se mi pa zdi, da pristanek ne bo ravno mehak, sam pričakujem nekaj recesijskih let (ne pa nujno crasha, lahko imamo nekajletno gospodarsko ohlajanje brez crasha - na drugi strani smo imeli primere npr. borznega crasha brez gospodarskega ohlajanja, npr. pikakomovski balon).

Niso mi pa ravno všeč 'doom and gloom' preroki, ki vedno v takšnih časih začnejo z idejami 'sedaj smo pred zlomom, konec je sistema itd.'. Zadnjič sem poslušal en nemški podcast na temo investiranja in je en večdesetletni investitor rekel, da imaš vedno 'doom and gloom' preroke, še v osemdesetih so bili, vsak padec delniškega indeksa imajo za kolaps sveta.

Na primeru Slovenije se mi zdi, da imamo zaradi naših specifik tržnih oligopolov, drage države v vseh pogledih in nasploh majhnega trga že tako sicer težave z inflacijo - npr ob prevzemu evra se spomnimo tistega poskoka (čeprav to so imele vse prevzemnice EUR, za nami tudi Slovaška in baltske države, verjetno bo to imela tudi Hrvaška čez pol leta).
Majhnost in specifike (birokratizacija) pa zopet vplivajo tudi na speficike slovenskega trga glede stanovanj, zato takšen pritisk na cene navzgor, kar vseeno daje nevarnost resnih popravkov ali pa nepremičninskih crashov (izven LJ). Ni pa slovenski nepremičninski trg primerljiv z ameriško 'subprime' zadevo.

V primeru jesenskega gospodarskega ohlajanja v SLO bi se znalo zgoditi, da bi morda inflacija v Sloveniji čez pol leta, leto, vseeno bila med manjšimi v evroobmočju. Ljudje bodo itak hitro zategnili pasove, Slovenci so varčni in škrti. Pozitivno je tudi, da so firme razdolžene, tako da ni neke nevarnosti stagflacijskih rizikov pri nas (vprašanje kako je v širšem okolju). Po drugi strani pa je to zgodba ciklov, dejansko smo pri nas imeli za slovenske razmere res izjemno zdrav cikel gospodarske rasti 2012-2019.


:)):)):))

Tako nekako! Jeseni bomo malo bolj trdo pristali, nato pa še nekaj let ružili po zemlji! ;)

Bo samo manjša korekcija! 8-) 20% off!

KRIZA bo šele, ko bodo ljudje 2 dni namakali drva v vodo, preden jih bodo v peč vrgli! :)):)):))
Noben človek ni otok, popolnoma sam zase; smrt slehernega človeka vzame
del mene, ker pripadam človeški vrsti; in zato nikdar ne pošiljaj poizvedovat,
komu zvoni; zvoni tebi.

kow ::

MisterR je izjavil:


Po tvoje je tudi Avstrija energetska velesila. Ker drago prodaja energente (plin) drugim državam. Sama pa nima ne vetrnic, ne sončnih, ne nič.


Energetske velesile so recimo Norveska, Rusija, Savdska Arabija, Kanada, Teksas. Vse te drzave izvozijo veliko vec energije kot jo uvozijo. Avstrija je neto uvoznik energije.
Malo se blamiras, ves.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: kow ()

johnnyyy ::

Mato989 je izjavil:

Neumnost, varčevanje za nepremičnino je pomemben dokaz finančne discipline posameznika... tisti ki ne zmorejo privarčevati vsaj 10% svojega prihodka mesečno so nedisciplinirani in kot taki rizični za kredit!
Koliko privarčuješ je odvisno od tvojih prihodkov, večji kot so, več lahko privarčuješ. 10% lažje privarčuje nekdo ki ima 2k€ plače in živi v lastni podedovani nepremičnini kot tisti, ki je na minimalcu in mora biti v najemu. A v reali mora biti za preživetje, drugi precej bolj discipliniran, kot prvi. Tako, da če bi tvoja logika držala, potem bi bili otroci bogatašev najbolj finančno disciplinirani in bi bilo njihovo trošenje najbolj racionalno.

Mato989 je izjavil:

To je meni osebno tak bullshit da večjega ni, povej mi nekaj... če je 0,1% deflacija, in ti crkne PC, boš čakal 1 leto da boš kupil rezervni disk za 0,1% ceneje? Če ti crkne jutri avto in imamo 0,3% deflacijo boš čakal 1 leto da boš dobil servis 0,3% ceneje? Ali boš z nakupom življenjskih dobrin čakal 1 leto da bo kruh 0,3% cenejši? Vidiš kako se tvoja logika ne sklada z sedenjem na denarju... Ljudje 80%+ denarja porabijo za nujne življenjske dobrine... če bodo pa tistih 20% na katere bi deflacija MORDA (pa še to višja od 1%) imela vpliv, pa ne bo nič slabega če varčujejo... ker te dobrine delajo itak samo okoljsko škodo...


Inflacija oz. deflacija nista odvisni od tega koliko je natiskanega vsega denarja, ampak koliko ga je trenutno v obtoku. In tisti, ki imajo višek denarja so vedno najbolj rizični - saj lahko vplivajo na trg - preveč šparajo ali pa trošijo. Za en disk se ti ne splača čakati na deflacijo, da bo denar več vreden, a če imaš par 100k€ je pa druga zgodba, saj lahko nekdo živi od šparanja in če imaš preveč ljudi, ki to delajo imaš hitro deflacijo višjo kot si želiš - denar izginja iz obtoka.

Tudi če bi hoteli imeti deflacijo bi morali količino denarja v obtoku nekako regulirati. In kako naj bi potem regulirali deflacijo? Tako, da se pumpa dodaten denar v obtok? Kako je če količina denarja v obtoku ni regulirana vidimo v kripto sceni. Ko najprej vsi šparajo, ker pridobiva na vrednosti, ko pa pada pa hitro prodajat dokler je še kaj vreden. In regulirat valuto na 1% inflacije/deflacije je izjemno težko, kar vidimo tudi na nivoju ECB saj v EU v zadnjih 10 letih nismo dosegli željene inflacije kljub vsem ukrepom (negativnim OM) - naprej premajhna zdaj prevelika.

In ljudje/države/organizacije ki imajo takšne in drugačne viške so vedno rizični(e), da vplivajo na trg. Pa naj bo to kripto, nafta, plin, zlato, srebro, litij, nepremičnine ali denar. Ker se inflacija denarja računa predvsem na zgornje surovine je vse skupaj še težje ali pa v določenih primerih skoraj nemogoče regulrati. Kar se trenutno kaže v energentih v EU saj se je izkazalo, da smo bili preveč odvisni od Rusije.

Mato989 je izjavil:

Seveda, ko govoriš o netrajnih dobrinah, denar pa je trajna dobrina ki ga zob časa načeloma ne zagnije, tako kot je 1 unča srebra ki jo izkoplješ danes, tudi čez 100 let 1 unča srebra, tako je 1 EUR ki ga zaslužiš danes 1 EUR tudi čez 2 leti, zakaj bi bil samo še realnih 0,85EUR?


Kovanec za 1€ bo tudi čez 10 let kovanec za 1€ tudi če jih vmes miljardo nakuješ, le zanj boš dobil manj kruha. In tudi če bi plačeval z 1 unčo zlata/srebra problema ne bi rešil, saj bi dobil v različnih časih različno količino kruha. Tako tudi z menjava zlata/srebra v različnih časovnih obdobjih ni enakovredno.

Mato989 je izjavil:

Glede na to kar si napisal, bi bilo bolje pustit deflacijo, ker z inflacijo smo Svetu in ljudem naredili večje neenakosti (več prihrankov enih napram drugih) in hkrati več okoljske škode z dodatnim zapravljanjem...

Z deflacijo bi bogatejšim omogočili, da bi se jim premoženje še bolj akumuliralo v obliki denarja in v primeru krize bi imeli še večje težave kot pri inflaciji, kjer vrednost denarja realno pada. Tako da tvoj predlog je podoben, kot bi ljudem svetoval da naj ti dajo denar in ga boš oplemenitil - na koncu pa ostanejo brez vsega in bi bili veseli 10% inflacije.

Če hočemo, da bo za vse ljudi enako oz podobno, potem se moramo odločiti ali bomo varčevali ali se bomo kreditirali. Ker le če bomo imeli enako filozofijo bo vse enako/podobno udarilo po glavi. Če bomo vsak na svojem bregu, bo za ene vedno bolj boleče kot za druge.

FrRoSt ::

kow je izjavil:

MisterR je izjavil:


Po tvoje je tudi Avstrija energetska velesila. Ker drago prodaja energente (plin) drugim državam. Sama pa nima ne vetrnic, ne sončnih, ne nič.


Energetske velesile so recimo Norveska, Rusija, Savdska Arabija, Kanada, Teksas. Vse te drzave izvozijo veliko vec energije kot jo uvozijo. Avstrija je neto uvoznik energije.
Malo se blamiras, ves.


Verjetno je inel v mislih USA in ne Teksasa! ;)

Utk je izjavil:

Jaz v elektro podjetja ne bi dal niti evra. Ne, ker to ne bi bil dober posel, ampak ker je to posel, ki ga lahko kadarkoli (nazaj) prevzame država.
Morda obveznice z nekimi obrestmi. Ampak to je danes itak brez veze, ker si države raje denar kar natisnejo.


No, tudi obveznice in depozite ti v končni fazi lahko povsem mirno zaplenijo! ;)

In tudi še kaj drugega! :)

Lahko pa naložiš v Švico!! 8-) Samo, če ne podpiraš Rusov!! :)):)):))
Noben človek ni otok, popolnoma sam zase; smrt slehernega človeka vzame
del mene, ker pripadam človeški vrsti; in zato nikdar ne pošiljaj poizvedovat,
komu zvoni; zvoni tebi.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: FrRoSt ()

FrRoSt ::

nekikr je izjavil:

Zimonem je izjavil:

€ manj vreden od CHF... In podobno kot dolar.

Sankcije delujejo! Še malo pa bo USD:EUR 2:1. Ampak nič ne de, bo pa Sofija in 't veld še eno turo po EU naredila, potem pa še Ursula kakšno krepko reče in vse bo spet v redu. Če slučajno ne, potem pa še kakšen LGBT zakon sprejmemo in določimo ženske kvote pri 80%. Potem pa samo še #Lambo. Kaj gre lahko narobe?!


:)):)):))

Narobe gre lahko samo to, da se bo € ustavil pri 1,2€ za $! 8-)
Noben človek ni otok, popolnoma sam zase; smrt slehernega človeka vzame
del mene, ker pripadam človeški vrsti; in zato nikdar ne pošiljaj poizvedovat,
komu zvoni; zvoni tebi.

Mato989 ::

Koliko privarčuješ je odvisno od tvojih prihodkov, večji kot so, več lahko privarčuješ. 10% lažje privarčuje nekdo ki ima 2kEUR plače in živi v lastni podedovani nepremičnini kot tisti, ki je na minimalcu in mora biti v najemu. A v reali mora biti za preživetje, drugi precej bolj discipliniran, kot prvi. Tako, da če bi tvoja logika držala, potem bi bili otroci bogatašev najbolj finančno disciplinirani in bi bilo njihovo trošenje najbolj racionalno.


To kdo lažje ali težje privarčuje je brezpredmetno za sam ODNOS do varčevanja... če nekdo meni skoz nabija kako ne more privarčevat, je pač nediscipliniran ker išče izgovor namesto poskrbi da bo nekaj privarčeval...

Seveda bo vedno nekdo lažje drugi pa težje, ampak če z povprečno plačo nekdo ne zmore privarčevat 30% vrednosti nepremičnine in jamra kako je ne more kupit za mene ni sposoben odplačevat kredita ki bi ga rad imel... in tu se kaže to o čemer govorim o finančni disciplini.

Če bo nekdo na minimalcu in prihrani 2k, je za mene bolj discipliniran kot pa nekdo ki ima 5k na mesec in prihrani 8k...

Inflacija oz. deflacija nista odvisni od tega koliko je natiskanega vsega denarja, ampak koliko ga je trenutno v obtoku. In tisti, ki imajo višek denarja so vedno najbolj rizični - saj lahko vplivajo na trg - preveč šparajo ali pa trošijo. Za en disk se ti ne splača čakati na deflacijo, da bo denar več vreden, a če imaš par 100kEUR je pa druga zgodba, saj lahko nekdo živi od šparanja in če imaš preveč ljudi, ki to delajo imaš hitro deflacijo višjo kot si želiš - denar izginja iz obtoka.


Seveda nista odvisni od denarja v obtoku NEPOSREDNO, ampak če je denar v obtoku LAHKO vpliva na deflacijo in inflacijo, če ga ni, sploh ne more... tako da posredni vpliv nedvomno ima...

Tudi če bi hoteli imeti deflacijo bi morali količino denarja v obtoku nekako regulirati. In kako naj bi potem regulirali deflacijo? Tako, da se pumpa dodaten denar v obtok? Kako je če količina denarja v obtoku ni regulirana vidimo v kripto sceni. Ko najprej vsi šparajo, ker pridobiva na vrednosti, ko pa pada pa hitro prodajat dokler je še kaj vreden. In regulirat valuto na 1% inflacije/deflacije je izjemno težko, kar vidimo tudi na nivoju ECB saj v EU v zadnjih 10 letih nismo dosegli željene inflacije kljub vsem ukrepom (negativnim OM) - naprej premajhna zdaj prevelika.


Zakaj bi sploh utrujali sami sebe z inflacijo in deflacijo... 1.000 let nazaj ko je bil denar niso poznali inflacije in deflacije, trgovina je delovala naprej, torej kompliciramo sistem zavoljo kompliciranja da lahko potem rečemo da nekaj delamo in reguliramo... Težava je v tem, ker kot civilizacija težimo k neki regulaciji kjer bi MI (nekdo nad nami) nekaj spodbujal in bremzal (ECB) brez da nam nekdo pokaže empirične predstavitve ali ta regulacija sploh pozitivno vpliva, ali bi morda bilo bolje da bi bili brez nje...

Kovanec za 1EUR bo tudi čez 10 let kovanec za 1EUR tudi če jih vmes miljardo nakuješ, le zanj boš dobil manj kruha. In tudi če bi plačeval z 1 unčo zlata/srebra problema ne bi rešil, saj bi dobil v različnih časih različno količino kruha. Tako tudi z menjava zlata/srebra v različnih časovnih obdobjih ni enakovredno.


Seveda, in problem je ker bo vreden manj ne zaradi NARAVNEGA PROCESA (kot je bilo rudarjenje zlata za zlatnike) ampak zaradi tega ker bo en na ECBju odločil da bomo vpisali v program še 7 ničel ali 10, ali 13... in dal kovnicam naročilo za več EUR... in tu je težava. Nov EUR mora priti na trg, zaradi enega izmed sledečih razlogov:

1. Ker je EU območje proizvedlo neko dobrino več torej dodana vrednost
2. Ker je bil denar uničen

Ne pa zato ker ga en majmun hrani na svojem računu predolgo časa in bi povzročil deflacijo... to naj reši drug zakon ne pa pumpanje keša v sistem preko razumnih številk...

Z deflacijo bi bogatejšim omogočili, da bi se jim premoženje še bolj akumuliralo v obliki denarja in v primeru krize bi imeli še večje težave kot pri inflaciji, kjer vrednost denarja realno pada. Tako da tvoj predlog je podoben, kot bi ljudem svetoval da naj ti dajo denar in ga boš oplemenitil - na koncu pa ostanejo brez vsega in bi bili veseli 10% inflacije.

Če hočemo, da bo za vse ljudi enako oz podobno, potem se moramo odločiti ali bomo varčevali ali se bomo kreditirali. Ker le če bomo imeli enako filozofijo bo vse enako/podobno udarilo po glavi. Če bomo vsak na svojem bregu, bo za ene vedno bolj boleče kot za druge.


Saj z inflacijo počneš enako, samo da z inflacijo tepeš cele sloje z deflacijo pa samo tiste ki nimajo NIČ... če imamo letno 3% inflacijo nekomu na povprečni pa plača stoji ga ECB KRADE... če pa imamo deflacijo pa tej osebe NE KRADEMO... ampak ji dajemo večjo vrednost za njeno minulo delo...

Deflacija je bolj prijazna do stagnacije plač, inflacija pač ne.

Če povzamem je tako:

Inflacija:
Pridobivajo totalni reveži ki imajo 0, ker jim države in vlade preko dvigov minimalcev vseeno kompenzirajo, ter oni pri koritu ki izpogajajo Covid dodatke ipd...
Zgubljajo pa vsi kateri so med tema dvema ekstremoma, torej tisti ki nimajo minimalcev in niso pri koritu da bi jim neki zakoni dodali 10, 20% premoženju

Deflacija:
Pridobivajo bogati ker je denar vreden več, in pridobivajo vsi ostali kateri NEKAJ IMAJO
Zgubljajo pa samo tisti ki nimajo nič, ker jim ne raste vrednost premoženja

Iz tega dejstva lahko zaključiva, da deflacija pomaga tistim ki nekaj imajo, inflacija pa pomaga tistim ki nimajo nič in tistim ki imajo moč, najbolj pa tepe srednji sloj...

Zdaj pa uganimo kateri sloj najbolj izginja in uganimo česa imamo vsako leto, česa pa nimamo =)
Če sem pomagal, se priporočam za uporabo linka!
KUCOIN EXCHANGE link: https://www.kucoin.com/#/?r=E3I9Ij
BINANCE EXCHANGE link: https://www.binance.com/?ref=10161115

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Mato989 ()

Mr.B ::

nekikr je izjavil:

Če si 2002 kupil nepremičnino za 250.000€ je danes samo z inflacija ta nepremičnina vredna 370.000€ Samo preko inflacije.

Kar je bullshit podatek. Zakaj? Ker se je podražilo tudi vse ostalo za to inflacijo. Imaš več, ampak kupiš pa lahko točno toliko kot takrat za tistih 250.000€.

?
Ne vem točno kaj si hotel povedat. Ker sem bil zelo jasen Da če danes nepremičnina vredna 400k€ in govoriš o dobri naložbi za pokojnina, moraš računat vse skupaj, vključujoč inflacijo ter vse obroke s katerimi si preplačal nakup nepremičnine.
Seveda ti bo mato 69, cripto pa to. Ker če si pred 20leti kupil s kreditom BTC v vrednosti nepremičnine, se danes zagotovo nebi ukvarjal s tabo, saj je naložba rodila, kjub padcu za 500% zadnjih 20let od viška, še vedno več kot 1000% rast in bi tole pisal nekje s karibske nepremičnine…
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold

Mato989 ::

Mr.B je izjavil:

nekikr je izjavil:

Če si 2002 kupil nepremičnino za 250.000€ je danes samo z inflacija ta nepremičnina vredna 370.000€ Samo preko inflacije.

Kar je bullshit podatek. Zakaj? Ker se je podražilo tudi vse ostalo za to inflacijo. Imaš več, ampak kupiš pa lahko točno toliko kot takrat za tistih 250.000€.

?
Ne vem točno kaj si hotel povedat. Ker sem bil zelo jasen Da če danes nepremičnina vredna 400k€ in govoriš o dobri naložbi za pokojnina, moraš računat vse skupaj, vključujoč inflacijo ter vse obroke s katerimi si preplačal nakup nepremičnine.
Seveda ti bo mato 69, cripto pa to. Ker če si pred 20leti kupil s kreditom BTC v vrednosti nepremičnine, se danes zagotovo nebi ukvarjal s tabo, saj je naložba rodila, kjub padcu za 500% zadnjih 20let od viška, še vedno več kot 1000% rast in bi tole pisal nekje s karibske nepremičnine…



Nihče ne trdi da je ekonomsko gledano naložba dobra, na način kot si napisal ti... dobra je z 2 vidikov:

1. V času upokojitve ostane nepremičnina in ne rabiš plačevat najemnine (velik plus)

2. Nepremičnino podeduje potomec, kateremu pa je to velik plus, veliko večji kot če ti vsake 4 leta kupiš avto za 50k, in živiš v najemu... In če tako delajo 3 generacije, bo 4. generacija imela ogromen kapital... Torej nepremičnina je dokaj ZIHERAŠKA akumulacija kapitala za poznejše rodove... četudi jo morda z kreditom in inflacijo "preplačaš" oziroma nisi v takem plusu kot kdo bluzi (kar imaš prav) je še vedno veliko boljša od nakupa avtomobilov, iphonov ipd... sploh z vidika 100 let akumulacije.
Če sem pomagal, se priporočam za uporabo linka!
KUCOIN EXCHANGE link: https://www.kucoin.com/#/?r=E3I9Ij
BINANCE EXCHANGE link: https://www.binance.com/?ref=10161115

matobeli ::

Bistveno bolje je da 4 generacije šparajo da lahko potem 5 generacija vse zagoni za avte za 50k ali pa nima otrok, kot pa da bi bi država omogočala da ima vsaka generacija dostojno življenje in ob smrti vse pobere.

fikus_ ::

Tako kot je sistem nastavljen, je najbolje zaslužen denar sproti porabit, mogoče kakšen mesec rezerve v nogavici. Ker če imaš kaj več denarja v gotovini/na računu (nogavica, banka), te tepe inflacija, če imaš otroke v šoli, plačuješ to, ono, . . ., . ...
Banke imajo najraje srednji razred ljudi s stanovanjem/hišo, ki živijo od kredita do kredita ter redno plačujejo obroke, ker se bojijo, da bodo zgubili npr. nepremičnino. Tudi za državo so takšni ljudje +, ker ima od njih največjo korist, še posebej, če so finančno slabo pismeni.
Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.

Mato989 ::

matobeli je izjavil:

Bistveno bolje je da 4 generacije šparajo da lahko potem 5 generacija vse zagoni za avte za 50k ali pa nima otrok, kot pa da bi bi država omogočala da ima vsaka generacija dostojno življenje in ob smrti vse pobere.


Težava je v tem da bolj zaupam svojemu rodu kot pa državi in ji ne smemo dajat te moči da ona skrbi za vse ker potem dobimo nanny state ki nas kontrolira... in potem če delaš nekaj proti izmišljotinam države ti lahko to vse pobere...

Veliko boljši in bolj robusten sistem je tisti kjer ima država manj moči ampak skrbi samo za framework ostalo pa uravnavamo ljudje glede na individualne odločitve...

Težava je tu samo ta, da so ljudje nesposobni in se ne želijo učit na svojih napakah oziroma vedno kričijo da mora nekaj urejat država, ker mislijo da noben ne zna poskrbet zase če oni ne znajo.
Če sem pomagal, se priporočam za uporabo linka!
KUCOIN EXCHANGE link: https://www.kucoin.com/#/?r=E3I9Ij
BINANCE EXCHANGE link: https://www.binance.com/?ref=10161115

Mr.B ::

matobeli je izjavil:

Bistveno bolje je da 4 generacije šparajo da lahko potem 5 generacija vse zagoni za avte za 50k ali pa nima otrok, kot pa da bi bi država omogočala da ima vsaka generacija dostojno življenje in ob smrti vse pobere.

Včasih se je prodajalo medgeneracijsko šparanje. Mislim da se je pisalo leto 2007.
Za državo je naslabše, da ljudje vrčujejo v nepremičninah. Pa seveda ne pozabimo, vzdrževanje hiše. Večina to smatra kot vzdrževanja avta, malo olja in nove gume.
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold

LeQuack ::

Država bo zgubila vse mlade perspektivne ljudi, ker gredo v tujino. Še migranti so bolj pametni kot da se pri nas ustalijo.
Quack !

OneYellow ::

Nema veze, za penzije boomerjev bo še za par let, pol jih pa tako ne bo več in jim je vseeno kdo bo luč ugasnil. Yolo.

johnnyyy ::

Mato989 je izjavil:

To kdo lažje ali težje privarčuje je brezpredmetno za sam ODNOS do varčevanja... če nekdo meni skoz nabija kako ne more privarčevat, je pač nediscipliniran ker išče izgovor namesto poskrbi da bo nekaj privarčeval...

Koliko lahko nekdo privarčuje je odvisno od posameznika, nekomu je lažje drugemu težje. Iz tega vidika težko ugotoviš kakšen ima nekdo odnos do varčevanja, saj ljudje nimamo enake situacije. In če nekdo uspe privarčevati 100€/mesec si stanovanja s takšnim varčevanjem nikoli ne bo mogel privoščiti. Zato je tudi jamranje, da nekdo "nič" ne privarčuje odvisno od konteksta.

Mato989 je izjavil:

Zakaj bi sploh utrujali sami sebe z inflacijo in deflacijo... 1.000 let nazaj ko je bil denar niso poznali inflacije in deflacije, trgovina je delovala naprej, torej kompliciramo sistem zavoljo kompliciranja da lahko potem rečemo da nekaj delamo in reguliramo... Težava je v tem, ker kot civilizacija težimo k neki regulaciji kjer bi MI (nekdo nad nami) nekaj spodbujal in bremzal (ECB) brez da nam nekdo pokaže empirične predstavitve ali ta regulacija sploh pozitivno vpliva, ali bi morda bilo bolje da bi bili brez nje...

Včasih je bila inflacija/deflacija še bolj brutalna kot sedaj in je bila povezana predvsem z letino. Če je bila dobra si dobil za denar precej drugače pa manj. Poleg tega je bila precej povezana na letni čas - zaradi sezone hrane. Danes se je to precej izravnalo zaradi tehnološkega napredka (hladilniki in transport) a imamo zaradi tega druge probleme. Če gledaš dolar skozi čas, boš ugotoovil, da je to kar imamo sedaj precej bolje, kot pa pred 100 leti, ko so iz zaporednih let visoke inflacije (20%) prišli v isti procent deflacije.

Mato989 je izjavil:

Ne pa zato ker ga en majmun hrani na svojem računu predolgo časa in bi povzročil deflacijo... to naj reši drug zakon ne pa pumpanje keša v sistem preko razumnih številk...

Če vsak človek na mesec privarčuje 10% prihodkov iz obtoka vsak mesec izgine 10% denarja. Banke lahko del tega denarja preko kreditov dajajo nazaj v obtok, a je problem zavarovanje kreditov ali če se varčevalci masovno odločijo, da bodo denar trošili, saj lahko nastane likvidna luknja. V trdem kapitalizmu se to rešuje preko bankrota bank kjer varčevalci ostanejo brez prihrankov.


Mato989 je izjavil:

Saj z inflacijo počneš enako, samo da z inflacijo tepeš cele sloje z deflacijo pa samo tiste ki nimajo NIČ... če imamo letno 3% inflacijo nekomu na povprečni pa plača stoji ga ECB KRADE... če pa imamo deflacijo pa tej osebe NE KRADEMO... ampak ji dajemo večjo vrednost za njeno minulo delo...

Iz tega dejstva lahko zaključiva, da deflacija pomaga tistim ki nekaj imajo, inflacija pa pomaga tistim ki nimajo nič in tistim ki imajo moč, najbolj pa tepe srednji sloj...


Če hočeš imeti vzdržen sistem moraš vzeti bogatim in dati revnim, saj je narava naravnana tako, da kar daš revnim bo našlo pot do bogatih. Če bi delali kot sam praviš bi imeli na eni strani še bolj revne na drugi pa še bolj bogate, kar bi lahko vodilo v družbene nemire in še bolj pogoste krize.

dronyx ::

Če vsak človek na mesec privarčuje 10% prihodkov iz obtoka vsak mesec izgine 10% denarja. Banke lahko del tega denarja preko kreditov dajajo nazaj v obtok, a je problem zavarovanje kreditov ali če se varčevalci masovno odločijo, da bodo denar trošili, saj lahko nastane likvidna luknja. V trdem kapitalizmu se to rešuje preko bankrota bank kjer varčevalci ostanejo brez prihrankov.


Od kje ideje, da je varčevanje jemanje denarja iz obtoka? To je čista traparija. Banke so bile vedno posrednik med varčevalci in kreditojemalci. Torej da so lahko kreditirale so potrebovale varčevalce. Temu resda ni več tako zadnje desetletje, ko so ponovni odkrili prekomerno tiskanje denarja. Zakaj pa misliš da so včasih banke ponujale višje obresti za daljšo vezavo? Ker so si edino tako zagotovile stabilne bančne rezerve za kreditiranje. Če lahko vsak jutri vzame ves denar iz banke tega ne morejo zagotoviti. Seveda, danes je vse drugače, ker tiska bančne rezerve Topčider v Frankfurtu, samo imamo pa kar lepo inflacijo in bo še precej višja.

Pa ne si domišljat, da so tokrat kreditojemalci zmagovalci, ker se bo ponovila Jugoslavija. Jih poznam kar nekaj, ki imajo zelo visoke kredite za zelo drage nepremičnine, pa so sedaj v precejšnih težavah, saj se vse hitro draži, plače pa ne večajo, tako da je obrok kredita čedalje hujše breme. Inflacija je super za kreditojemalce če se jim plače ustrezno z inflacijo višajo. Ampak večini se ne bodo in pride novi bust za navadno rajo. Jaz sem velik nasprotnik take radikalne monetarne politike, ker nastradajo najbolj ranljivi. Ko bodo enkrat ljudi stisnili preveč bo veselica.

China crushes mass protest by bank depositors demanding their life savings back. (CNN)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: dronyx ()

kow ::

Place se vecajo. Vsaj v gospodarstvu. V javnem sektorju pa bo zamik. Tako, da je za vecino ljudi kredit cedalje manjse breme. No, vsaj zame je.

dronyx ::

kow je izjavil:

Place se vecajo. Vsaj v gospodarstvu. V javnem sektorju pa bo zamik. Tako, da je za vecino ljudi kredit cedalje manjse breme. No, vsaj zame je.

Si upam trdit da večina nima te sreče.

Old Spice ::

Če si se na knap zapufal rabiš samo v zadnjem letu nekje 15-20% povišico, da dihaš enako kot si ob podpisu kredita. Dvomim, da se je večini plača toliko dvignila.

kow ::

Old Spice je izjavil:

Če si se na knap zapufal rabiš samo v zadnjem letu nekje 15-20% povišico, da dihaš enako kot si ob podpisu kredita. Dvomim, da se je večini plača toliko dvignila.


To ni bila poanta. Poanta je bila, da je delez kredita v prihodkih padel za prakticno ves zakreditiran folk (ki dela v gospodarstvu).

dronyx je izjavil:


Si upam trdit da večina nima te sreče.


Si upam trdit, da vecina ima to sreco. Ali pa jo bo imela kmalu.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: kow ()

LeQuack ::

Dajte statistiko, koliko se je v gospodarstvu povečala plača v zadnjem letu. Pričakujem seveda cifro podobno inflaciji.
Quack !

Old Spice ::

To ni bila poanta. Poanta je bila, da je delez kredita v prihodkih padel za prakticno ves zakreditiran folk (ki dela v gospodarstvu).


Če nimaš za kruh, te delež ne gane.

kow ::

Zanimivo. Jaz sem prvic vzel kredit sele, ko sem dobro sluzil. Pravis, da so revezi zakreditirani?

LeQuack je izjavil:

Dajte statistiko, koliko se je v gospodarstvu povečala plača v zadnjem letu. Pričakujem seveda cifro podobno inflaciji.


Cifra je krepko manjsa. Podatki za junij/julij pa bodo na voljo sele cez nekaj mesecev.
Anekdoticno, sem v zadnjem mesecu opazil veliko podrazitev storitev, torej - s precej casovnega zamika.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: kow ()

mr_chai ::

Ponavadi vsaj 2 leti plače ne sledijo inflaciji, tako je. Ekonomija je kurba. Jaz bi vse ukinu, nazaj v gozd, pa plezat na drevo pa jest črve. Gamad!

dronyx ::

Za ZDA je podatek, da so se plače v enem letu povečale za 5%, uradno imajo inflacijo 8,6%, merjeno s statistiko iz 70 let pa je verjetno inflacija v ZDA 15%. Tako sledijo plače inflaciji. Seveda lahko pa vsak pri sebi pogleda kam sodi. Verjamem da so se nekaterim v zadnjem času plače krepko povečale, večini pa po moje nič. Sem sodi praktično cel javni sektor. Je pa seveda res da so številni dobili v času epidemije 60% višje plače, tako da ti imajo rezerve še za nekaj let take inflacije. :))

Nikonja ::

Ni res da so se plače prilagodile inflaciji, poznam kar nekaj ljudi v večjih firmah in so se letos plače dvignile v povprečju 6-7% nekjer 5%, nekjer pa celo 10%, ampak ne poznam niti eno edino firmo kje so plače dvignili za 20%, tko da nehaj bluzit da je kredit manjše breme.

mr_chai ::

dronyx je izjavil:

Za ZDA je podatek, da so se plače v enem letu povečale za 5%, uradno imajo inflacijo 8,6%, merjeno s statistiko iz 70 let pa je verjetno inflacija v ZDA 15%. Tako sledijo plače inflaciji. Seveda lahko pa vsak pri sebi pogleda kam sodi. Verjamem da so se nekaterim v zadnjem času plače krepko povečale, večini pa po moje nič. Sem sodi praktično cel javni sektor. Je pa seveda res da so številni dobili v času epidemije 60% višje plače, tako da ti imajo rezerve še za nekaj let take inflacije. :))



Me zanima, če bo kje kakšna študija koliko so covid dodatki in spodbude (npr. v turizmu) ustvarile nepravično porazdelitev tega naprintanega denarja, ki (smo) ga bomo morali pa itak drago plačati vsi.

kow ::

Nikonja je izjavil:

Ni res da so se plače prilagodile inflaciji, poznam kar nekaj ljudi v večjih firmah in so se letos plače dvignile v povprečju 6-7% nekjer 5%, nekjer pa celo 10%, ampak ne poznam niti eno edino firmo kje so plače dvignili za 20%, tko da nehaj bluzit da je kredit manjše breme.

Ce te prav razumem, imas kredit vezan na inflacijo?

Lonsarg ::

Ponavadi so visanja itak individualna (nam sicer izjemoma so letos poleg individualnih povisic tudi uskladili z lansko 5% inflacijo). Tak da v koncni fazi je edino podatek povprecne Slovenske place merodajen.

Ampak naceloma jih veliko tudi v gospodarstvu caka na povisice v javnem sektorju in povecanje minimalne, to pa pride v roku 6 mesecev.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Lonsarg ()

Mato989 ::

kow je izjavil:

Nikonja je izjavil:

Ni res da so se plače prilagodile inflaciji, poznam kar nekaj ljudi v večjih firmah in so se letos plače dvignile v povprečju 6-7% nekjer 5%, nekjer pa celo 10%, ampak ne poznam niti eno edino firmo kje so plače dvignili za 20%, tko da nehaj bluzit da je kredit manjše breme.

Ce te prav razumem, imas kredit vezan na inflacijo?


In kaj ma to veze? Če imaš kredita na plačo 1.200 NETO 400EUR ti ostane 800 EUR... če gre hrana gor 40% in si prej dal za hrano 500 EUR daš zdaj 700 EUR... torej si vedno na slabšem, razlika med ostankom je vedno slabša in če gre tako naprej, boš moral manj jest ali pa ne boš mogel plačat kredita.
Če sem pomagal, se priporočam za uporabo linka!
KUCOIN EXCHANGE link: https://www.kucoin.com/#/?r=E3I9Ij
BINANCE EXCHANGE link: https://www.binance.com/?ref=10161115

J.McLane ::

Izračunaj še enkrat, tako da se ti plača poviša za 8%, kredit pa ostane isti.

Pa hrana niti približno ni šla gor 40%.

To spet dramatizirate z nekimi hipotetičnimi izračuni. Meni je šla plača v 10 letih 40% gor. Inflacija je bila v zadnjem letu, prej je ni bilo.
Simplicity is the ultimate sophistication - Leonardo da Vinci

FrRoSt ::

kow je izjavil:

Zanimivo. Jaz sem prvic vzel kredit sele, ko sem dobro sluzil. Pravis, da so revezi zakreditirani?

LeQuack je izjavil:

Dajte statistiko, koliko se je v gospodarstvu povečala plača v zadnjem letu. Pričakujem seveda cifro podobno inflaciji.


Cifra je krepko manjsa. Podatki za junij/julij pa bodo na voljo sele cez nekaj mesecev.
Anekdoticno, sem v zadnjem mesecu opazil veliko podrazitev storitev, torej - s precej casovnega zamika.


:)):)):))

Seveda gredo plače gor! :) Tudi minimalne! In tudi pokojnine!! 8-) So že sploh kdaj šle dol!??

Inflacija na letnem nivoju je 9%, sankcije so začeli sprejemati pa šele zadnje tri mesece!;)

Da ne omenim, da vlada manija in primanjkuje menda vseh kadrov! Od nakakarjev, trgovcev, poštarjev, do zdravnikov!!

Seveda se ti plača veča, če imaš ktedit s fiksnim obrokom oz. s fiksno obrestno mero! Samo, ta vlak je že odpeljal! ;)

Sicer napovedujejo, strokivnjaki in špicenkandidati, da naj bi se inflacija naslednje leto umirila!?? :O Bomo videli!? Polovico pa jih napoveduje že recesijo. :P
Noben človek ni otok, popolnoma sam zase; smrt slehernega človeka vzame
del mene, ker pripadam človeški vrsti; in zato nikdar ne pošiljaj poizvedovat,
komu zvoni; zvoni tebi.

FrRoSt ::

J.McLane je izjavil:

Izračunaj še enkrat, tako da se ti plača poviša za 8%, kredit pa ostane isti.

Pa hrana niti približno ni šla gor 40%.

To spet dramatizirate z nekimi hipotetičnimi izračuni. Meni je šla plača v 10 letih 40% gor. Inflacija je bila v zadnjem letu, prej je ni bilo.


:))

No, hrana je šla URADNO GOR za 14%! On za koliko so šli gor energenti!??

In koloko porabiš za hrano in energente od plače!?

Meni v zadnjih letih ni šla gor niti za 15%! Vedno, ko je šla gor, so pa dvignili tudi monimalca, da nisem kaj veliko profitiral! ;)

Ampak vesel sem za vas druge, da vam gre tako dobro in da imate kredite s fiksno obrestno mero! :) Mislim pa, da je tem časom nekako odzvonilo!?
Noben človek ni otok, popolnoma sam zase; smrt slehernega človeka vzame
del mene, ker pripadam človeški vrsti; in zato nikdar ne pošiljaj poizvedovat,
komu zvoni; zvoni tebi.

kow ::

Mato989 je izjavil:


In kaj ma to veze? Če imaš kredita na plačo 1.200 NETO 400EUR ti ostane 800 EUR... če gre hrana gor 40% in si prej dal za hrano 500 EUR daš zdaj 700 EUR... torej si vedno na slabšem, razlika med ostankom je vedno slabša in če gre tako naprej, boš moral manj jest ali pa ne boš mogel plačat kredita.


In ce je sla hrana gor 10-15% in NETO placa gor za 100e? Kaksen je pol izracun? Ne pozabi, da se vecinoma kreditirajo solidno stojeci, ne pa revezi. Tak folk je verjetno dobil povisico, zraven lahko optimizira porabo za hrano, plus placuje nominalno enak kredit.
Temu se po domace rece: "bailout". Cista zmaga za (visji) srednji razred. Kaj sele premozne...

musicfreak ::

dronyx je izjavil:

Za ZDA je podatek, da so se plače v enem letu povečale za 5%, uradno imajo inflacijo 8,6%, merjeno s statistiko iz 70 let pa je verjetno inflacija v ZDA 15%. Tako sledijo plače inflaciji. Seveda lahko pa vsak pri sebi pogleda kam sodi. Verjamem da so se nekaterim v zadnjem času plače krepko povečale, večini pa po moje nič. Sem sodi praktično cel javni sektor. Je pa seveda res da so številni dobili v času epidemije 60% višje plače, tako da ti imajo rezerve še za nekaj let take inflacije. :))


Na napacnem forumu si, tukaj oz. v sloveniji je povprecna placa 2500 neto ce bi malo spremljal teme :D

Mato989 ::

J.McLane je izjavil:

Izračunaj še enkrat, tako da se ti plača poviša za 8%, kredit pa ostane isti.

Pa hrana niti približno ni šla gor 40%.

To spet dramatizirate z nekimi hipotetičnimi izračuni. Meni je šla plača v 10 letih 40% gor. Inflacija je bila v zadnjem letu, prej je ni bilo.



Od Dukata beljakovinsko čokoladno mleko recimo je stalo točno dve leti nazaj 1,08 EUR... zdaj stane 1,4EUR to je koliko gor? Meni je šla v 2 letih plača gor 10%...

Ogrevanje je šlo od lani gor 40%+... lani sem plačeval cca 42-46EUR po podražitvi sem plačeval ob enakem kurjenju cca. 72-78EUR

Itd...

kow je izjavil:

Mato989 je izjavil:


In kaj ma to veze? Če imaš kredita na plačo 1.200 NETO 400EUR ti ostane 800 EUR... če gre hrana gor 40% in si prej dal za hrano 500 EUR daš zdaj 700 EUR... torej si vedno na slabšem, razlika med ostankom je vedno slabša in če gre tako naprej, boš moral manj jest ali pa ne boš mogel plačat kredita.


In ce je sla hrana gor 10-15% in NETO placa gor za 100e? Kaksen je pol izracun? Ne pozabi, da se vecinoma kreditirajo solidno stojeci, ne pa revezi. Tak folk je verjetno dobil povisico, zraven lahko optimizira porabo za hrano, plus placuje nominalno enak kredit.
Temu se po domace rece: "bailout". Cista zmaga za (visji) srednji razred. Kaj sele premozne...



Problem je da ni šlo tako, ampak je šlo tako da je hrana šla v povprečju gor 30% v 2 letih, redkokdo pa je imel v 2 letih 30% višjo plačo... razen IT stručkotov... meni je šla od avgusta 2020 do danes plača gor 10%... Ogrevanje je blo lani 45EUR letos pa 75EUR v povprečju... elektrika bo šla letos še gor... v povprečju 16% ali koliko...to je več kot je blo v 2 letih povišice...
Če sem pomagal, se priporočam za uporabo linka!
KUCOIN EXCHANGE link: https://www.kucoin.com/#/?r=E3I9Ij
BINANCE EXCHANGE link: https://www.binance.com/?ref=10161115

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Mato989 ()

J.McLane ::

To je cherrypicking.

Bio losos, ki ga kupujem je šel iz 2,99 na 3,2 eur. Ti pa kar žri Dukato čokolado za večerjo, potem pa še za zdravstvo za take plačujemo, ki jim je čokolada pojem za hrano. :D
Simplicity is the ultimate sophistication - Leonardo da Vinci

redtech ::

Imam občutek, da se dražja hrana ni podražila (oz minimalno), če bi ti lososa dali na 5€ bi ga še kupil ali bi vzel navadnega 1,99?

feryz ::

Kakšnega pa misliš, da kupi v Šparu? Bio losos? Kaj naj bi sploh to bilo? Brez pesticidov in mikroplastike?
Težko ga bo najti na tem planetu. Razen če ga imajo v bovli in plava v destilirani vodi. Futrajo ga pa z, hmmm, kaj bi lahko bilo neoporečno danes na planetu zemlja? Aja, nič.

WizzardOfOZ ::

sbawe64 je izjavil:

WizzardOfOZ je izjavil:

Mato989 je izjavil:


Tako se je nekoč ena francoska grofica delala norca iz naroda, da če nimajo kruha naj pač jedo potico.

francoska??? al je bila avstroogrska?
tvoja zgodovina je kr dobr zmešana!

Marie Antoinette, Fr kraljica.
Če nimajo za kruh, naj jedo potico ?
So jo skrajšali za glavo.

marija antoniette je bila iz dunaja(habsburška vojvodinja). zato je vedela, kaj je potica.
Milčinski je napisal butalce kot prispodobo in ne kot priročnik!!!
Svuda u svijetu ima budala ali je izgleda kod nas centrala!!!

LeQuack ::

V novicah pravijo, da imamo v Ljubljanski skoraj najbolj onesnažen zrak v Evropi
https://www.rtvslo.si/okolje/onesnazenj...

Tako da je velika verjetnost da itak dobiš raka že od tega onesnaženja, tako da je čisto vseeno če ješ najcenejši budget hrano, ker te bo zrak ubil ne pa hrana.
Quack !

johnnyyy ::

dronyx je izjavil:

Od kje ideje, da je varčevanje jemanje denarja iz obtoka? To je čista traparija. Banke so bile vedno posrednik med varčevalci in kreditojemalci. Torej da so lahko kreditirale so potrebovale varčevalce. Temu resda ni več tako zadnje desetletje, ko so ponovni odkrili prekomerno tiskanje denarja. Zakaj pa misliš da so včasih banke ponujale višje obresti za daljšo vezavo? Ker so si edino tako zagotovile stabilne bančne rezerve za kreditiranje. Če lahko vsak jutri vzame ves denar iz banke tega ne morejo zagotoviti. Seveda, danes je vse drugače, ker tiska bančne rezerve Topčider v Frankfurtu, samo imamo pa kar lepo inflacijo in bo še precej višja.
Vsako varčevanje je jemanje denarja iz obtoka. In dokler to dela en človek ni problema, ko imaš maso ljudi ti to začne predstavljati problem. Da se temu izogneš rabiš banke, ki del denarja spravljajo nazaj v obtok, hkrati pa morajo biti krediti ustrezno zavarovani. Kaj je ustrezno po navadi pokažejo krize in takrat se rado zgodi, da krediti niso dobro zavarovani saj so zavarovanja vezana na nepremičnine/delnice itd. Ker cena ob krizah pade in lahko zaradi tega kakšna banka bankrotira, varčevalci pa ostanejo brez vsega ali pa se jim zamrzne račune, da do svojega denarja ne morejo. Zaradi strahu začnejo ljudje jemati denar iz bank kar pomeni kreditni krč in možno hujšo recesijo, ki se ustavi šele takrat ko se stanje umiri in začnejo varčevalci spet nostiti denar na banke.
Če imaš večino ljudi, ki so zakreditirani in nimajo viškov denarja se z ustreznim tiskanjem in odvzemanjem denarja iz obtoka teh problemov precej izogneš. Poleg tega si precej bolj dinamičen, saj lahko krize hitreje obvladaš oz. reguliraš, da se trgi ne segrejejo ali ohladijo preveč.

dronyx je izjavil:

Pa ne si domišljat, da so tokrat kreditojemalci zmagovalci, ker se bo ponovila Jugoslavija. Jih poznam kar nekaj, ki imajo zelo visoke kredite za zelo drage nepremičnine, pa so sedaj v precejšnih težavah, saj se vse hitro draži, plače pa ne večajo, tako da je obrok kredita čedalje hujše breme. Inflacija je super za kreditojemalce če se jim plače ustrezno z inflacijo višajo. Ampak večini se ne bodo in pride novi bust za navadno rajo. Jaz sem velik nasprotnik take radikalne monetarne politike, ker nastradajo najbolj ranljivi. Ko bodo enkrat ljudi stisnili preveč bo veselica.
Ali bodo kreditojemalci zmagovalci ali ne bo pokazal čas. Nihče ne pravi, da se bo zgodila Jugoslavija in da bodo kreditojemalci za ceno špricerja vračali kredite. A zna se zgoditi, da bodo vračali realno konkretno manj kot so dobili - v večini. Vmes pa bodo tudi pacienti, ki so zagovarjali kredite za čim krajše obdobje in večje obroke, ki se jim ne bo izšlo in bodo morali zaradi likvidnostnega krča svoje investicije likvidirati.

Za razliko od tebe, sam nisem ne privrženec ne nasprotnik takšne denarne politike. Gledam jo takšno kot je, poskušam jo razumeti kako stvari delujejo, kje so pozitivne in negativne strani in se ravnati tako, da ne lulam direktno proti vetru.

dronyx je izjavil:


China crushes mass protest by bank depositors demanding their life savings back. (CNN)

Pravilno! Banke so njihov denar dale za kredite, sedaj pa ga nimajo, da bi ga lahko varčevalci dobili nazaj. Naj bodo zadovoljni, da so ostali brez vseh življenjskih prihodkov. Pa naj pogledajo raje proti zahodu, kjer smo s printanjem in posledične inflacije izgubili dobrih 10% prihodkov. Njihovi celoživljenjski prihranki so drobiž proti našim 10%. Bomo tudi mi pritisnili na ECB naj preneha s tiskanjem denarja, saj je bolje, da ob krizah varčevalci ostanejo brez prihodkov kot pa da ECB ostane brez natisnjenega denarja.

J.McLane ::

feryz je izjavil:

Kakšnega pa misliš, da kupi v Šparu? Bio losos? Kaj naj bi sploh to bilo? Brez pesticidov in mikroplastike?
Težko ga bo najti na tem planetu. Razen če ga imajo v bovli in plava v destilirani vodi. Futrajo ga pa z, hmmm, kaj bi lahko bilo neoporečno danes na planetu zemlja? Aja, nič.


Bio hrana je nekak vsaj približek normalne hrane, ne slepim se pa, da je to res nekaj kar bi bilo 100%.
Simplicity is the ultimate sophistication - Leonardo da Vinci

kixs ::

kow je izjavil:

Place se vecajo. Vsaj v gospodarstvu. V javnem sektorju pa bo zamik. Tako, da je za vecino ljudi kredit cedalje manjse breme. No, vsaj zame je.


Bejzno...

Ampak js vsaj nimam kredita.

kow ::

Napaka.
««
54 / 218
»»