» »

Inflacija 2021/2022

Inflacija 2021/2022

««
159 / 220
»»

Mr.B ::

pangro je izjavil:

Mr.B je izjavil:

TezkoDihanje je izjavil:

In zopet nisi povedal nič. Samo to standardno avtistično zajebavanje in zamegljevanje.

Sej bo vredu, kardashian kot influencerji imajo tud kej zanimivega povedat.
Do takrat pa, po dveh letih porocanja o kolapsu " vpisi poljubnega dezurnega krivca" se ti ne izide. Se shrink inflacija ti je bila unikum samo za rusijo.

Vseeno, bi lahko napisal katere pozicije odpirat glede na tvoja dognanja, long na kitajsko? A boš samo prcal vedno.

Jaz ba ne reagiram na populizem raubarji in žandarji. Zamenjaj raubarji s temi primerno analogijo sinonima in enako z sinonimom žandarji.
Lol se Hutiji delajo Facpalm USA:
A Navy fighter jet fell overboard Monday when the USS Harry S. Truman
aircraft carrier veered to avoid fire from the Houthis

kow ::

LeQuack je izjavil:

Golob pravi da bo do konca obdavčil srednji sloj, ker se preveč mastijo
https://www.24ur.com/novice/slovenija/g...

Tega v novici ni. Pise, da bo obdavcil premozne, ne srednji sloj. To je seveda izjavil, kaksna bo nova zakonodaja, pa bomo videli.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: kow ()

fikus_ ::

Bolj tocno:"Golob: Tisti, ki imajo bistveno več premoženja, bodo pošteno plačali davke"

Kaj tocno pomeni, bomo pa videli.
Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.
PS Ne odgovarjam trolom in provokatorjem!

Mato989 ::

kow je izjavil:

LeQuack je izjavil:

Golob pravi da bo do konca obdavčil srednji sloj, ker se preveč mastijo
https://www.24ur.com/novice/slovenija/g...

Tega v novici ni. Pise, da bo obdavcil premozne, ne srednji sloj. To je seveda izjavil, kaksna bo nova zakonodaja, pa bomo videli.

Problem je da so glede na logiko slo zakonodaje premozni tisti ki imajo vec kot 30 postov nad minimalcem
Če sem pomagal, se priporočam za uporabo linka!
KUCOIN EXCHANGE link: https://www.kucoin.com/#/?r=E3I9Ij
BINANCE EXCHANGE link: https://www.binance.com/?ref=10161115

LeQuack ::

Jp. Še obratno bo, ne bo vzel najpremožnejšim, ker bo za njih naredil izjemo.
Quack !

Senior Dev ::

Kje ste pa to slišali, da se bo obdavčilo najbolj te med minimalno 1300€ bruto in povprečno 2300€ bruto? To si je en izmislil in zdaj trobite vsi v en rog?
Brez skrbi. Če imaš manj kot 5000€ bruto, ne boš imel davka na elito.
ZenaDeva d.o.o. - Oddaja nepremičnin

Utk ::

Nobenga davka na "elito" ne bo, ne fantazirat. Obdavči lahko samo nepremičnine. Bomo pa "optimizirali".

Sej bodo znižali krizni ddv ? če vklopimo sarkazem.

nekikr ::

fikus_ je izjavil:

Bolj tocno:"Golob: Tisti, ki imajo bistveno več premoženja, bodo pošteno plačali davke"

To pomeni srednji sloj. Bogati ne bodo plačali nič, ker so pametni pa tudi premalo jih je, da bi kaj omembe vrednega pobrali. Rogliča smo pregnali ven, pa marsikdo drug je tudi šel, od takih ne bo nič. Reveži še zase ne zaslužijo dovolj, jih drugi financiramo, spet ne bo nič od njih. Potem imaš pa samo še srednji sloj, ki tako ali tako vedno plača vse.

J.McLane ::

Na bogatih ne bodo pobrali nbeke omembe vrednega denarja, ker jih je enostavno premalo in tudi ne vem koliko jim ne moreš pobrati, ker enostavno pobegnejo v tujino, kjer je bolj ugodno. To je čist populistična izjava brez efekta.

Če je pa za Goloba nekdo s 2k € neto bogataš potem nam pa samo bog lahko pomaga.
Simplicity is the ultimate sophistication - Leonardo da Vinci

gruntfürmich ::

fikus_ je izjavil:

nič ne bomo videli, ker se v tej zabačeni plesnivi egalitarni vukojebini točno ve:

slovenski bogataši 2011

slovenski bogataši 2011

v normalni državi bi bila 1500EUR meja revščine, v sloveniji pa so oblastni favšne zabite slovenčke tako nategnili, da mislijo da je 1500EUR meja bogastva...

Vrnimo se torej v leto 2011, k Pahorjevi vladi. Minister Križanič je definiral bogataša – to je tisti, ki prejme več kot 1.500 evrov na mesec. Takrat je bila minimalna plača 562 evrov, povprečna pa 850 evrov

https://siol.net/siol-plus/kolumne/miha...
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

Zgodovina sprememb…

dronyx ::

J.McLane je izjavil:

Če je pa za Goloba nekdo s 2k € neto bogataš potem nam pa samo bog lahko pomaga.

Pri nas je za davkarijo bogataš vsak, ki zasluži več kot 1.500 € neto na mesec in ti so glavna tarča davkarije. Na eni strani visoka inflacija, ki razvrednoti prihranke in plače, na drugi strani višanje davkov. Idealna kombinacija za dokončno uničiti srednji sloj. Vse v skladu z načrtom.

energetik ::

dronyx je izjavil:

J.McLane je izjavil:

Pri nas je za davkarijo bogataš vsak, ki zasluži več kot 1.500 € neto na mesec in ti so glavna tarča davkarije. Na eni strani visoka inflacija, ki razvrednoti prihranke in plače, na drugi strani višanje davkov. Idealna kombinacija za dokončno uničiti srednji sloj. Vse v skladu z načrtom.
Se mi je zdelo, da bodo levaki težili, pa tako je že lepo kazalo, da bodo ostali zunaj parlamenta in potem se navlečejo še v vlado...
Očitno jim je namen narediti pravo uravnilovko. Razen za res bogate.
vires in numeris

Ve kdo na kolk minimalno so padle plinske rezerve po glavnih skladiščih? Smo šli kje na pod 50%?

energetik je izjavil:

Očitno jim je namen narediti pravo uravnilovko.

Plačno razmerje 1:7 (minimalna:najvišja plača) v javnem sektorju ni uravnilovka. Verjetno ap bo v praksi to izgledalo tako, da bo politična elita imela plačno razmerje 1:7, večina ostalih pa bo v rangu 1:2.

1:7 bruto ali neto?

Utk je izjavil:

Ve kdo na kolk minimalno so padle plinske rezerve po glavnih skladiščih? Smo šli kje na pod 50%?

Ni tako enostavno. Francozi so sli pod 50%, ampak zato, ker so prodajali Nemcem in imajo majhno porabe ter s tem zaloge itd. Brez, da bi si izrisal vse tokove plina, si bos tezko izdelal pravo sliko.
Ampak v grobem, Nizozemska, Nemcija, Italija so krepko nad 60%.

https://agsi.gie.eu/

Itak pa je vse zajeto v ceni plina. Ce se prav spomnim, sem zasledil, da so terminske pogodbe za december nekje pri 60e/MWh.

Zgodovina sprememb…

Utk je izjavil:

Po moje je mišljeno bruto.

Potem strašne krize ni bilo.

dronyx je izjavil:

Utk je izjavil:

Po moje je mišljeno bruto.

Potem ni strašne razlike proti zdaj. Ok, zdaj je minimalc zrastu in 7x več se bi pri višjih še bolj poznalo, ampak ko je bil 900 evrov bruto, smo bli tu nekje.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Utk ()

Am, 1:7 velja znotraj plačnih stebrov. Torej pri zdravnikih recimo, kjer bo najslabše plačani imel 2500€, bo 7x več že kar precej. V skupini J, ki se začne pri minimalcu, bo manjši razpon v absolutnem znesku.

Kdo bo pa to plačal? Bogati!*

*Vsak nad 1200€ neto.

Utk je izjavil:

Potem strašne krize ni bilo.

Stvar okoliscin. Nizka kitajska poraba energentov je pomagala. Posebej tudi pomaga toplo in vetrovno vreme na severu. Ko piha, je poraba plina za proizvodnjo elektrike nizka.
Domnevam, da bo evropa spomladi/poleti polnila zaloge veliko bolj oportunisticno in bolj pazila na ceno.

Zgodovina sprememb…

nekikr je izjavil:

Am, 1:7 velja znotraj plačnih stebrov. Torej pri zdravnikih recimo, kjer bo najslabše plačani imel 2500€, bo 7x več že kar precej. V skupini J, ki se začne pri minimalcu, bo manjši razpon v absolutnem znesku.

*Vsak nad 1200€ neto.

Aja, fajn...potem bo imel učitelj pred penzionom tam nekje 10 jurjev bruto. Dobro nam gre...

Predsednik vlade je junija povedal, da ima 6.000 € bruto plače. Razmerje 1:7 bi pomenilo 8.400 € bruto, torej kar precejšnji dvig (predvidevam da bo premier v najvišjem plačnem razredu). Pa to niti ne vidim kot velik problem. Bolj je problem v tem, da se vse ostale plače čedalje bolj bližajo minimalni.

nekikr je izjavil:

*Vsak nad 1200€ neto.

Dvomim da to velja znotraj plačnih stebrov, jaz sem slišal da bo v JAVNEM SEKTORJU 1:7 razmerje med najnižjo in najvišjo plačo (predvidevam bruto)

To pomeni da ima najnižji 1.205 bruto (če bodo držali obljubo) najvišji pa 7x toliko bruto ali 8.400 cca...

Utk je izjavil:

Ne troli li li.. ker ves odgovor.

Če bo res držalo, da bo spodnja meja plačnega sistema minimalna plača in se vse ostale plače potem preračunajo na to bo zabavno za videti tak sistem v praksi. Namreč ko se bo minimalna plača zvišala, se bodo potem zvišale še vse ostale plače. Torej višanje minimalne plače bo imelo konkretne finančne posledice za proračun, saj bo potrebno zagotoviti z vsakim zvišanjem več denarja za plače javnega sektorja. Tako kot je bil sistem zastavljen sedaj je bil verjetno namerno, da dvig minimalne plače ni avtomatično pomenil preračuna vseh plač, se je pa z leti zgodilo, da je čedalje več zaposlenih prejemalo manjšo plačo od minimalne in so jim potem doplačevali razliko. Po nekajkratnih napredovanjih pa so bili še vedno pod minimalno plačo, kar nekako izpade smešno oziroma kot slab črni humor.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: dronyx ()

Mato989 je izjavil:

nekikr je izjavil:

*Vsak nad 1200€ neto.

Dvomim da to velja znotraj plačnih stebrov, jaz sem slišal da bo v JAVNEM SEKTORJU 1:7 razmerje med najnižjo in najvišjo plačo (predvidevam bruto)

To pomeni da ima najnižji 1.205 bruto (če bodo držali obljubo) najvišji pa 7x toliko bruto ali 8.400 cca...

Takole je bilo povedano:
Plačna razmerja bi po novem urejali znotraj tako imenovanih plačnih stebrov, ki bi veljali za posamezne skupine javnega sektorja.

Kar pomeni, da če dobijo recimo visokošolski učitelji svoj steber kjer je najmanj plačan z 2500€ plače, bodo vsi ostali lahko in tudi bodo na 7x toliko. Ali mislite, da bodo bolj pošteni? Hehe. Če je vodja območne enote gozdarjev dobil 5300€ covid dodatka, ker pač lahko, potem bodi po tej reformi vsi dobili maksimalno kar lahko.
Primite se za žepe in spizdite v Monako, kdor lahko, tule vam bodo pobrali vse.

nekikr je izjavil:

Mato989 je izjavil:

nekikr je izjavil:

*Vsak nad 1200€ neto.

Takole je bilo povedano:
Plačna razmerja bi po novem urejali znotraj tako imenovanih plačnih stebrov, ki bi veljali za posamezne skupine javnega sektorja.

Kar pomeni, da če dobijo recimo visokošolski učitelji svoj steber kjer je najmanj plačan z 2500€ plače, bodo vsi ostali lahko in tudi bodo na 7x toliko. Ali mislite, da bodo bolj pošteni? Hehe. Če je vodja območne enote gozdarjev dobil 5300€ covid dodatka, ker pač lahko, potem bodi po tej reformi vsi dobili maksimalno kar lahko.
Primite se za žepe in spizdite v Monako, kdor lahko, tule vam bodo pobrali vse.

Ja razmerja bi urejali, ampak generalno pa je določeno razmerje 1:7 kjer je 1 = minimalec... To mislim da je bilo 2x izpostavljeno, torej načeloma noben ne bi mogel met osnove višje od 8.400 cca bruto in noben manj od 1.205 bruto... saj dejali so tudi da bi se naj ta napredovanja večinsko ukinila, kajti ministrica je v (nekje že) oddaji izjavila da ni prav da nekdo ki dela isto delo ima samo zaradi let delovne dobe toliko višjo plačo... to mislim da je letelo predvsem na šolstvo in učitelje kjer imaš ko začetnik ko ti porinejo vso nesnago nižjo plačo, po 20 letih delovne dobe pa kar 500EUR višjo delaš pa manj ali nič...

Mato989 je izjavil:

... to mislim da je letelo predvsem na šolstvo in učitelje kjer imaš ko začetnik ko ti porinejo vso nesnago nižjo plačo, po 20 letih delovne dobe pa kar 500EUR višjo delaš pa manj ali nič...

Pa saj to je povsod. kaj misliš da je v zdravstvu kaj drugače? Tudi skrajno zavajajoče je, da se zlorablja najnižje plače ko se skuša javnosti prikazati, kako slabe plače ima nek poklic. Se spomnim, ko sem jaz začel, sem bil eno leto pripravnik in plača mizerija. Je pa res sedaj problem v tem, da mlajši začnejo v nizkih plačnih razredih, brez vez pa napredujejo počasi. Delati 10 let da se ti plača poveča za 100 € ni ravno neka motivacija.

dronyx je izjavil:

Mato989 je izjavil:

... to mislim da je letelo predvsem na šolstvo in učitelje kjer imaš ko začetnik ko ti porinejo vso nesnago nižjo plačo, po 20 letih delovne dobe pa kar 500EUR višjo delaš pa manj ali nič...

Pa saj to je povsod. kaj misliš da je v zdravstvu kaj drugače? Tudi skrajno zavajajoče je, da se zlorablja najnižje plače ko se skuša javnosti prikazati, kako slabe plače ima nek poklic. Se spomnim, ko sem jaz začel, sem bil eno leto pripravnik in plača mizerija. Je pa res sedaj problem v tem, da mlajši začnejo v nizkih plačnih razredih, brez vez pa napredujejo počasi. Delati 10 let da se ti plača poveča za 100 € ni ravno neka motivacija.

Problem je v osnovi to da začneš prenizko, in napreduješ previsoko delaš pa nič več ali celo manj...

V osnovi bi morali ukinit 99% napredovanj in ohranit le 1 napredovanje za 2-3 razrede po 5-7 letih delovne kajti takrat postaneš majster v svojem fahu na podlagi delovnih izkušenj... drugo pa se samo usklajuje plača z inflacijo in THE END.

Plačano bi moralo bit delo, ne pa ure. Po 10ih letih izkušenj mora vsak učitelj, zdravnik, karkoli, naredit v istem času 10-20-30% več. In tolk več bit plačan. Če pa še zmeraj dela enako kot začetnik, zakaj bi imel več. Tudi izkušeni programerji nimajo večje plače zarad "izkušenj", ampak ker bojo dejansko v istem času naredili ne samo 2x, 3x več, ampak v resnici lahko tudi 10x, čeprav 10x večje plače vseeno nimajo.

Invictus ::

dronyx je izjavil:

Mato989 je izjavil:

Zakaj?

Če opravljaš 10 let isto delo, zakaj bi ti plača sploh rasla? Avtomatsko napredovanje? Zakaj že? ajde, inflacija, razumem. Ampak napredovanje zaradi višje plače, ker delaš isto sranje kot 10 let nazaj, si pač ne zasluži višje plače...

Utk je izjavil:

Plačano bi moralo bit delo, ne pa ure. Po 10ih letih izkušenj mora vsak učitelj, zdravnik, karkoli, naredit v istem času 10-20-30% več. In tolk več bit plačan. Če pa še zmeraj dela enako kot začetnik, zakaj bi imel več. Tudi izkušeni programerji nimajo večje plače zarad "izkušenj", ampak ker bojo dejansko v istem času naredili ne samo 2x, 3x več, ampak v resnici lahko tudi 10x, čeprav 10x večje plače vseeno nimajo.

Pa ne spet z učitelji, ki ob 13h že visijo po kafičih...

Ker oni pa ful delajo doma, 24x7...
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Invictus ()

Utk je izjavil:

Od plačanega dela težko penzijo plačuješ lahko pa nam obrazložiš kdaj se bo pol ukinilo zahteve po polnem delovnem asu in 40 let delovne dobe, kajti ne moremo na eni strani plačevat dela na drugi strani pa od ur trgat... ker potem noben ne bo hotel delat več ker bo več ur moral bolj trdo delat...

Da se za pokojnino štejejo ure je seveda itak enako in še bolj bedasto.
Jaz bi uvedel sistem, da greš lahko v penzion kadarkoli hočeš, pogleda se kolk si vplačal, kolk si star, po nekih tabelah kolk ti pripada, in potem živi s tistim.

Zgodovina sprememb…

nevone ::

Jaz bi uvedel sistem, da greš lahko v penzion kadarkoli hočeš, pogleda se kolk si vplačal, kolk si star, po nekih tabelah kolk ti pripada, in potem živi s tistim.

Seveda, in ko ti zmanjka greš na evtanazijo, prosto po Matotu. Mogoče bi šlo. /s

V civilizirani družbi so zadeve malo bolj komplicirane, pa zato v splošnem boljše za vse, razen za tiste individualiste, ki mislijo, da so lahko samozadostni, pa v resnici ne morejo biti, vsaj ne v celoti.

o+ nevone
Either we will eat the Space or Space will eat us.

Utk je izjavil:

To ni možno, ker obstaja neznanka in sicer tvoja življenjska doba.

Tvoja življenjska doba je znana (v povprečju, kar je povsem ok za model nad celotno populacijo).

V civilizirani družbi so zadeve malo bolj komplicirane, pa zato v splošnem boljše za vse,

Tega v resnici ne vemo, ker smo primorani upoštevati en in edini sistem, ki, to je pri nas zelo izrazito, stremi k najmanjšemu skupnemu imenovalcu. Po zgledih trenutne vlade je idealna družba tista, kjer so vsi na minimalcu ali še to ne, vse nad njim pa pobere država in s tem upravlja.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: nekikr ()

nekikr je izjavil:

Tvoja življenjska doba je znana (v povprečju, kar je povsem ok za model nad celotno populacijo).

V civilizirani družbi so zadeve malo bolj komplicirane, pa zato v splošnem boljše za vse,

Tega v resnici ne vemo, ker smo primorani upoštevati en in edini sistem, ki, to je pri nas zelo izrazito, stremi k najmanjšemu skupnemu imenovalcu. Po zgledih trenutne vlade je idealna družba tista, kjer so vsi na minimalcu ali še to ne, vse nad njim pa pobere država in s tem upravlja.

Pri nas resda skušamo prakticirati nek ekstrem, čeprav nismo še na takšni stopnji razvoja, da bi si ti lahko privoščili. Imamo pa ekstreme v obe smeri.

o+ nevone

49106 ::

nevone je izjavil:

nekikr je izjavil:

Pri nas resda skušamo prakticirati nek ekstrem, čeprav nismo še na takšni stopnji razvoja, da bi si ti lahko privoščili. Imamo pa ekstreme v obe smeri.

o+ nevone

Kakšen bulšit odgovor je to? kakšno stopnjo razvoja potrebuješ, da se to spremeni:

Po zgledih trenutne vlade je idealna družba tista, kjer so vsi na minimalcu ali še to ne, vse nad njim pa pobere država in s tem upravlja.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: 49106 ()

49106 je izjavil:

nevone je izjavil:

nekikr je izjavil:

o+ nevone

Kakšen bulšit odgovor je to?

Zakaj bulšit?

o+ nevone

kakšno stopnjo razvoja potrebujemo, da se to spremeni:

Po zgledih trenutne vlade je idealna družba tista, kjer so vsi na minimalcu ali še to ne, vse nad njim pa pobere država in s tem upravlja.

Zgodovina sprememb…

49106 je izjavil:

kakšno stopnjo razvoja potrebuješ, da se to spremeni:

Čim več del avtomatiziranih, in pa rešene zadeve, ki še niso rešene na področju zdravstva. Da to dosežeš mora določen procent ljudi "migati" in neproduktivno je, da se ta del slabi. Po drugi strani pa mnogo tistih, ki migajo zagovarjajo strogo individualnost, čeprav tudi za to, da lahko migajo niso zaslužni povsem sami. Vsaka nova generacija ima na razpolago stvari s katerimi ji je življenje olajšano, ki jih prejšnja ni imela - na svetovnem nivoju, ker globalna trgovina skrbi, da se vse novosti slej ko prej razširijo po svetu.

o+ nevone

Phantomeye ::

Jst delam v JS.

Ko sem 2017 začel, je bila povprečna slovenska bruto plača cca. 1.500€ bruto, na plačilki za januar pa piše 2.244€ bruto.

V temu času so šli plačni gor za dva razreda (ker so dva zaradi krize takrat vzeli, pa zamrznili napredovanja, takšna in drugačna). Pa lani se je vrednost plačnega razreda zvišala za 4.5%. Razen tega se plača zaposlenih NI spremenila. To pomeni, da je isto delo v 6 letih postalo precej manj vredno. V bistvu vsak novozaposleni začne na minimalcu ali pa pod njim (če je pripravnik).

Seveda, in ko ti zmanjka greš na evtanazijo, prosto po Matotu.

Zakaj ti bi zmanjkalo. Zakaj bi nekdo, ki ima neko premoženje, pa ne spet strašno veliko, moral delat do 65 (nabijat ure in vlečt bolniške v veliko primerih), če lahko že pri 50ih preživi s tistim kar ima, in z neko manjšo državno pokojnino. Sej v resnici si bi malokdo lahko privoščil it 10 let prej v pokoj. Neumno je pa, da se potem na koncu lovi dneve.

To ni možno, ker obstaja neznanka in sicer tvoja življenjska doba.

To ni nobena neznanka. Kar vprašaj zavarovalnice, one to znajo v piko. Ne zate, ampak za populacijo. Sej pravim, da bi se preračunalo po nekih tabelah.

Zgodovina sprememb…

Spet bulšit odgovor. Ne potrebujemo tega, da ne bi bilo pol države na minimalcu. Rešitev je sila enostavna, primerno jih plačaš.

če lahko že pri 50ih preživi s tistim kar ima, in z neko manjšo državno pokojnino.

Kaj pa če mu inflacija pol požre? Nikjer ne piše, da je prihodnost če imaš denar, kar zagotovoljena.

o+ nevone

Zgodovina sprememb…

• spremenila: nevone ()

Če mu inflacije pol požre, bo v takem primeru moral spet delati. Kaj pa če mu je ne?

Zgodovina sprememb…

nevone je izjavil:

če lahko že pri 50ih preživi s tistim kar ima, in z neko manjšo državno pokojnino.

Kaj pa če mu inflacija pol požre? Nikjer ne piše, da je prihodnost če imaš denar, kar zagotovoljena.

o+ nevone

Bo pač dobival še tisto kar dobivajo vsi tisti, ki nikoli niso nič delali niti imeli. Pa ne gre se tu za ne vem kake razlike, če bi 10 let manj delal, bi verjetno itak dobil 200 evrov ali kaj takega. Brez veze pa je, da se na koncu zafrkava ljudi, ki imajo še pol leta, itak so stalno na bolniški, itd., naj gre, in dobi 30 evrov manj, stvar rešena.

Zgodovina sprememb…

Utk je izjavil:

nevone je izjavil:

o+ nevone

Bo pač dobival še tisto kar dobivajo vsi tisti, ki nikoli niso nič delali niti imeli.

Tudi tisto ni zagotovljeno, če se sistem ne vzdržuje. Sistem se pa lažje vzdržuje, če so dela avtomatizirana, ker ljudje imamo svoje limite in če nam avtomatizacija olajša življenju tega nima smisla zavračati. Nenazadnje se že od industrijske revolucije naprej trudimo delo prenesti na stroje in precej del, ki smo jih prenesli je precej razbremenilo ljudi, ker je precej lažje upravljati s stroji, kot tisto delo delati ročno.

Ampak tukaj smo zašli sedaj na tiste, ki so zmerni individualisti, imamo pa take, ki vsaj po besedah to niso.

o+ nevone

Sistem se lahko vzdržuje tudi če dela niso avtomatizirana, tako da to nikakor ne more biti izgovor, da ima skoraj pol države mininalno plačo.

(Dokler nismo dobili romb, nismo sesali?)

Zgodovina sprememb…

««
159 / 220
»»