» »

Pomoč pri zasebnosti na netu

Pomoč pri zasebnosti na netu

1 2 3
4
5

poweroff ::

Pa dobro no.

Ti imaš mail server. Nekdo ti pošlje nekriptiran mail. Ta mail prileti na mail server.

Kam bo šel?

V tvoj predal, seveda.

Kako ga boš šifriral?

a) mail predal oz. mail server je v celoti kriptiran (LUKS), vendar ko je server aktiven, seveda mora biti odklenjen, sicer maili ne bodo leteli v predal. Če je odklenjen, ima tudi admin dostop, ne?

b) mail se on the fly zakriptira in v kriptirani obliki zapiše v tvoj predal. Tukaj ti rabiš podatke dekriptirat pri sebi, poleg tega lahko admin ta mail prestreže PRED kriptiranjem in kopijo shrani k sebi
sudo poweroff

c3p0 ::

Pri shared hostingu, admin lahko vedno bere tvoje maile. Razen, če so kriptirani client-side, npr. z GPG.

Full-kriptirana virtualka pri providerjih bo težka. Nisem še videl, da bi kdo dal opcijo, da vpišeš neko geslo ob bootu. Lahko bi pa imel neko particijo/disk/image kriptirano in bi po bootu pač ročno vpisal geslo, ampak ko je enkrat mountano, je ranljivo.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: c3p0 ()

poweroff ::

Jaz imam ful kriptirano virtualko pri providerju. Pa VNC konzolo za vpis gesla. Je pa res, da moram še vedno zaupat providerju.

Opcija B je pa imaš fizično virtualko in hodiš vpisovat geslo po vsakem rebootu. Ali pa uporabiš remote KVM.
sudo poweroff

GupeM ::

poweroff je izjavil:

Pa dobro no.

Ti imaš mail server. Nekdo ti pošlje nekriptiran mail. Ta mail prileti na mail server.

Kam bo šel?

V tvoj predal, seveda.

Kako ga boš šifriral?

a) mail predal oz. mail server je v celoti kriptiran (LUKS), vendar ko je server aktiven, seveda mora biti odklenjen, sicer maili ne bodo leteli v predal. Če je odklenjen, ima tudi admin dostop, ne?

b) mail se on the fly zakriptira in v kriptirani obliki zapiše v tvoj predal. Tukaj ti rabiš podatke dekriptirat pri sebi, poleg tega lahko admin ta mail prestreže PRED kriptiranjem in kopijo shrani k sebi

Ja saj ravno b varianta bi bila možna. OP-ja ne zanima, kaj se z mailom prej dogaja. Njemu je le važno, da je inbox kriptiran.

Odkriptira se pa z vpisom gesla. Lahko na client sidu.

poweroff ::

OK, potem lahko v mail pipeline dodaš še GPG, da se zakriptira s tvojim geslom. Potem boš pa pri sebi odklenil, recimo z Enigmailom.

Problem je, če dobiš že GPG šifriran mail. Potem bi moral dekriptirati dvojno, kar pomeni komplikacijo na cliend side. Pa pri pošiljanju je tako, da bi moral pošiljati nekriptirano, ker če ne na serverju rabiš GPG private key. Se pravi Outbox bo še vedno nekriptiran.

Sam sem pred leti delal nekaj takega, ampak se je izkazalo za rahlo nepraktično.

Obstaja pa ne PGP gateway (pred leti se je prodajal), ki je to avtomatiziral.
sudo poweroff

GupeM ::

Se strinjam, da zadeva ni ravno najbolj praktična, ampak nenazadnje tudi ključ in ključavnica nista. Pa ju vseeno vsi uporabljamo.

Nekateri celo več ključavnic na istih vratih, če se preveč bojijo da jim kdo vlomi nekam.

z0mbie ::

m0LN4r je izjavil:

napsy je izjavil:

jaz sem v zaddnjih dveh letih naredil sledece za svoj privacy:

- omejil facebook na bare minimum
- skenslal instagram
- skenslal twitter in sel na mastodon
- duckduckgo namesto google.com
- lasten NAS za podatke
- skenslal google suite (drive, docs, spreadsheets, ...)
- skenslal gmail in sel na protonmail
- skenslal chromium in sel na firefox (ga sicer ze nekaj casa uporabljam)

Na mojem todo pa je se:

- skenslat whatsapp
- skenslat google account na telefonu
- skenslat youtube (ta bo posebej tezka)
Boah, kako to zivis? Saj ne recem, da se ne da, ampak kaj ko 99% ljudi, ki jih poznas, komuniciras, gledas, se zanimas uporablja te stvari? Pises pisma in klices s stacionarca, wokitoki?


Prakticiram ze dve desetletji z manjsimi popravki, svoj mail server recimo, v facebook in ostala jajca sploh nisem nikoli prijavil, searx, vpn, telefon brez googla, applikacije samo tisto kar nujno rabis pa se to omejeno preko xprivacy lua in netguarda. Vsa internet komunikacija preko domacega vpn v lokalno omrezje in preko transparentnega proxya v drug vpn in v svet.

Ni nic posebnega, celo relativno preprosto je. S pravimi prijatelji se poklices in tudi oni tebe, sms-as, posljes email. Vse od facebooka je tako ali tako samo nepotrebna navlaka. Nakupovanja so problematicna, ampak za to imas locen browser oz. profil (firefox -P), s katerim opravljas samo nakupovanja in ne povezujes tega z nicemer drugim.

Kot si napisal, bi si od dalec mislil, da je komunikacija problem, hec pa je, da te bojo tisti s katerimi je vredno komuniciral brez problema poklicali (sms/email). Vsi ostali pa so nepotreben balast, ki ga ne rabis in se z njim bolj tolazis, da imas prijatelje.

Data from a brand new study (Degges-White, in review) of adults from their thirties to their seventies makes it clear that the number of close friends we need to feel that we have enough is somewhere between three and five. Not only that, but adults with four or five friends enjoy the highest levels of life satisfaction and those with three close friends are not far behind. And if you have one person who considers you their best friend, the satisfaction you enjoy in life is significantly higher than those who don’t.


Zanimivo je, da se kmalu zaves, da si uporabljal kupe sranja v katero te je preprical marketing neke firme, dejansko pa vsega tega ne rabis. Ovcke veselo sledijo crednemu nagonu in ponavljajo za "prijatelji", marketing jih se na novo polni z neumnostmi in na koncu se ljudje cele dneve ukvarjajo samo se s produkti marketinga.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: z0mbie ()

z0mbie ::

m0LN4r je izjavil:

Kdo pa taji, da ne zbirajo podatkov? Jaz samo pravim, da manj skodi, kot to hocete tu prikazati in da je ciljna reklama samo toliko skodljiva, koliko se pustis od nje oskodovati, ker kot receno, ce te ena jebena reklama na internetu zmanipulira, da kupujes nekaj kar ne rabis, saj pa enak rezultat ima tistani Lidlov/Hoferjev katalog in plakati ob cesti.


Zal ti pa tukaj ne morem pomagati s kratko notico, prevec ti manjka ozadja. Tole zdownloadaj in preberi, vsak dan po malo, ker se morajo mozgani povprecnega bralca nekajvrsticni na facebooku in twitterju privaditi daljsih tekstov in raje obupajo. Malo zagnanosti in bo slo:

https://we.riseup.net/assets/533560/Zub...

Mogoce se splaca, za dodatno stimulacijo se review https://www.goodreads.com/book/show/261... prebrati. Dobra kniga.

Potem se javi nazaj in povej, ce si kaj spremenil mnenje, je pa knjiga rezultat znanstvene raziskave in tudi gospa ni se en antlantidsko-homeopatski-flatearther. Tako, da beri, pa bos imel na podlagi novih znanj moznost razmisliti in utemeljiti svoje mnenje ali ga celo spremeniti, mogoce celo, bos izbrisal facebook. Takole na prvo zogo, "kar si ti mislis in vidis", ne bo slo, vem, da je nabijati lazje ampak to je se vedno samo nepoduceno nabijanje.

Je pa sicer corona lepo pokazala fenomen, da se ljudje lazje oprimejo stvari, na prvo zogo, preprostih, nezahtevnih za mozgane, kot pa cesarkoli utemeljenega ampak prezakompliciranega za pet minutno branje.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: z0mbie ()

z0mbie ::

Pa se en detajl, prvi review na goodreads.com je kot napisan zate:

I think a large part of the problem people might have with this book is the same problem a lot of people have with advertising. I think most people think advertising might work on other people, other people being, by definition, a bit thick - but to suggest it might work on them is close to the biggest insult you can offer them. Sure they drink Coke - but not because they want to teach the world to sing in perfect harmony, but because, you know, it tastes good

z0mbie ::

Uf, popravek, zal ne morem vec editirat, ni mi skopiralo celega teksta... se enkrat:

I think a large part of the problem people might have with this book is the same problem a lot of people have with advertising. I think most people think advertising might work on other people, other people being, by definition, a bit thick - but to suggest it might work on them is close to the biggest insult you can offer them. Sure they drink Coke - but not because they want to teach the world to sing in perfect harmony, but because, you know, it tastes good. People are so convinced they operate as free agents and that they know this because they base their decisions on a rational appraisal of the evidence before them, that the notion they might be 'influenced' by advertising has to be rejected outright because it would undermine their self-opinion and their notions of self-worth. All of which is particularly good news for the advertisers.


Pa se kaksen bomboncek, se vedno isti review:

And this isn’t even the worst of it. I’ve read quite a few books on behavioural economics – essentially it says that you can provide nudges to people and they will behave in ways that you want them to. This is generally presented as something good – like in Nudge itself, where people save more for their retirement if you construct a form in one way rather than in another. Or the example changing the form for organ donation from opt in to opt out and the rates of donation increase accordingly. You know, who is going to argue with that? Saving for your retirement is a good thing, donating your organs is a good thing. Except, the people who run facebook and google actually don’t make their money from you donating your organs – they make it from selling your behavioural data to people who want you to buy shit you don’t need or who want to work out what frightens the shit out of you so they can get you to vote for Trump or for Brexit. And they did. And it works. Even if you didn’t vote for either of these, it still works. Democracy doesn’t work by shifting those at the ends of the distribution – it works by shifting those in the middle. But we are all left with the consequences. 48% of the people of Britain are living with the consequences of what looks from the outside like - holy Jesus...

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: z0mbie ()

poweroff ::

GupeM je izjavil:

Se strinjam, da zadeva ni ravno najbolj praktična, ampak nenazadnje tudi ključ in ključavnica nista. Pa ju vseeno vsi uporabljamo.

Nekateri celo več ključavnic na istih vratih, če se preveč bojijo da jim kdo vlomi nekam.

Ja, samo je treba sistem zasnovati pametno. Nima smisla imeti protivlomna vrata s 5 ključavnicami, zraven pa veliko okno s tankim steklom...
sudo poweroff

GupeM ::

Še vedno se strinjam s tabo, ampak naročnik (beri OP), pač to želi. Za max 5 eur na mesec.

d0rK ::

Torej zadeva ni tako enostavna? Ko Proton napiše:

ProtonMail's zero access architecture means that your data is encrypted in a way that makes it inaccessible to us. Data is encrypted on the client side using an encryption key that we do not have access to. This means we don't have the technical ability to decrypt your messages, and as a result, we are unable to hand your data over to third parties. With ProtonMail, privacy isn't just a promise, it is mathematically ensured. For this reason, we are also unable to do data recovery. If you forget your password, we cannot recover your data.

To ne velja ce email ni e2e encrypted? Mene ne skrbi toliko možnost prestrzanja ker nisem profil da me bo kdo na piko vzel. Bolj me skrbijo kakšni zdolgočaseni admini ki bi se sprehajali med maili.. Zdaj gledam mailfence kjer dobim za 7.5eur 20gb prostora in tudi baje encrypted ves email.

c3p0 ::

Pošta pride v njihov sistem in, če prav razumem, nato tam pošto enkriptajo, preden jo dostavijo v mailbox. Torej jo na vstopni točki še vedno lahko prestrezajo, ali sami, ali kdo drug.

secops ::

z0mbie je izjavil:


Prakticiram ze dve desetletji z manjsimi popravki, svoj mail server recimo, v facebook in ostala jajca sploh nisem nikoli prijavil, searx, vpn, telefon brez googla, applikacije samo tisto kar nujno rabis pa se to omejeno preko xprivacy lua in netguarda. Vsa internet komunikacija preko domacega vpn v lokalno omrezje in preko transparentnega proxya v drug vpn in v svet.

Ni nic posebnega, celo relativno preprosto je. S pravimi prijatelji se poklices in tudi oni tebe, sms-as, posljes email. Vse od facebooka je tako ali tako samo nepotrebna navlaka. Nakupovanja so problematicna, ampak za to imas locen browser oz. profil (firefox -P), s katerim opravljas samo nakupovanja in ne povezujes tega z nicemer drugim.

Kot si napisal, bi si od dalec mislil, da je komunikacija problem, hec pa je, da te bojo tisti s katerimi je vredno komuniciral brez problema poklicali (sms/email). Vsi ostali pa so nepotreben balast, ki ga ne rabis in se z njim bolj tolazis, da imas prijatelje.



Res misliš, da je domača postavitev varnejša od cloud providerjev?
Žalostno, da primerjaš varnost komunikacije preko HTTPSja z SMSi, ki ti jih lahko dobesedno bere sosedov mulc.

z0mbie ::

secops je izjavil:

z0mbie je izjavil:


Prakticiram ze dve desetletji z manjsimi popravki, svoj mail server recimo, v facebook in ostala jajca sploh nisem nikoli prijavil, searx, vpn, telefon brez googla, applikacije samo tisto kar nujno rabis pa se to omejeno preko xprivacy lua in netguarda. Vsa internet komunikacija preko domacega vpn v lokalno omrezje in preko transparentnega proxya v drug vpn in v svet.

Ni nic posebnega, celo relativno preprosto je. S pravimi prijatelji se poklices in tudi oni tebe, sms-as, posljes email. Vse od facebooka je tako ali tako samo nepotrebna navlaka. Nakupovanja so problematicna, ampak za to imas locen browser oz. profil (firefox -P), s katerim opravljas samo nakupovanja in ne povezujes tega z nicemer drugim.

Kot si napisal, bi si od dalec mislil, da je komunikacija problem, hec pa je, da te bojo tisti s katerimi je vredno komuniciral brez problema poklicali (sms/email). Vsi ostali pa so nepotreben balast, ki ga ne rabis in se z njim bolj tolazis, da imas prijatelje.



Res misliš, da je domača postavitev varnejša od cloud providerjev?
Žalostno, da primerjaš varnost komunikacije preko HTTPSja z SMSi, ki ti jih lahko dobesedno bere sosedov mulc.


Ne vem kaj nakladas ampak ja. Vsekakor je MOJA postavitev varnejsa od cloud providerjev. Ste samo stevilke. Pri samemu sebi sem samo ena stevilka. Edina. In zase bom poskrbel neprimerno bolje kot kdorkoli tretji, sploh, ce lahko zasluzi na vas.

Sosedov mulc naj pa kar bere moje smse, tudi, ce bi jih ti je vseeno, ce vaju zanima kdaj se dobim s kom kje, izvolita. Vajina sposobnost iz tega sluziti na meni je hudo omejena. Knock yourself out.

Mislim, da nisi dojel osnovne premise. Ne komuniciram preko digitalnih medijev vec kot je to potrebno. Tam ni nic zanimivega.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: z0mbie ()

poweroff ::

Ne se preveč zanašat na Proton. Poznam ljudi iz Švice in Proton mail ni čisto tak, kot se skušajo prikazati.

Pa ne pozabit na CryptoAG.
sudo poweroff

z0mbie ::

secops je izjavil:

Žalostno, da primerjaš varnost komunikacije preko HTTPSja


Se tole, sorry, nisem imel casa.

Varnost httpsja je omejena na varnost certificate authorityev in ni neznano, da bi izdajali certifikate za tuje domene. Ergo zanasati se samo na https je too much. Razen, ce uporabljas self signed certifikate, kjer bo treba poterjevati "security exception" v browserjih, za 3rd party softaware pa se ti hitro zgodi, da te moznosti sploh nima. Skratka, https je samo pogojno secure, pa ne zaradi kriptografije zadaj ampak ker pokvarjenih (in "trusted") CAjev, ki izdajajo certifikate, ki jih ne bi smeli (recimo "lets encryptu" ne bi niti pod razno zaupal). Ko pa ga enkrat dobis, je https skrajno "insecure" - izvajam mitm kot del mojega vsakdanjega browsanja v imenu odstranjevanja reklam, z lastnim softwarom, tako, da verjami, da se mi o tem sanja precej vec kot sleherniku.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: z0mbie ()

d0rK ::

Mailfence:

All emails sent or received end-to-end encrypted (OpenPGP or Password based) are stored encrypted. Emails sent/received in plain-text are not stored encrypted. We do plan to work on a dedicated encryption function that will address the case of plain-text emails.


:(

poweroff ::

We do plan to work on a dedicated encryption function... točno, ja.

Delajo, in bodo še nekaj časa delali na tem... :))
sudo poweroff

z0mbie ::

poweroff je izjavil:

We do plan to work on a dedicated encryption function... točno, ja.

Delajo, in bodo še nekaj časa delali na tem... :))


Ja :)) v neskocnost. Zadeva preprosto ni izvedljiva in gre za cisti bullshit PR. Ce ti remote streznik preda email preko unsecure kanala, potem je sel preko neta nekriptiran. Razen tegam, tudi, ce ti ga preda preko secure kanala je od trenutka kot ga streznik prejme, do trenutka, ko je shranjen v kriptiran mailbox, nekriptiran.

Preko palca je edini nacin, da se v tvoje komunikacije nihce ne vtika, da imas cimvecji del infrastrukture pod svojim kljucem - tudi fizicnim. Bolj se zanasas na druge ponudnike, vec razpok se pojavlja.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: z0mbie ()

GupeM ::

Normalno. Zato pa je z0mbie sam svoj ISP z lastno infrastrukturo. On v bistvu sploh ni na istem internetu kot smo ostali.

z0mbie ::

GupeM je izjavil:

Normalno. Zato pa je z0mbie sam svoj ISP z lastno infrastrukturo. On v bistvu sploh ni na istem internetu kot smo ostali.

V nicku si pozabil 'L'.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: z0mbie ()

poweroff ::

Torej, lahko si slečeš gate in greš na Google (za katerega se je sedaj izkazalo, da je nelegalno in proti volji uporabnikov zbiral njihove lokacijske podatke), lahko pa skušaš narediti vsaj minimalen korak stran od živalskega vrta v katerega te skušajo zapreti korporacije.

Lahko imaš vsaj svoj park, če že gozda ne moreš imeti.

Vidim pa, da se zverine, ki so zaprte v tesnih kletkah, posmehujejo tistim ki se pasejo pa parku. Češ, kaj se greste, saj nimate svojega gozda.

Seveda ga nimajo, so pa precej bolj svobodne kot če bi bile zaprte v tesni kletki.
sudo poweroff

showsover ::

Eh, pa večina nas je nekih nepomembnežev, ki delamo v skladu s sistemskimi usmeritvami, smo tudi cepljeni in to vse.

Žal nimamo nič kaj posebej zanimivega (mogoče kakšen evrček tu in tam, morda še kakšen vsem znan kriptek, kjer so drugi zaslužili neobdavčene milijone in milijarde), nobenih revolucinarnih idej, nobene posebne politike, smo kadarkoli presondirani povprek preko vseh službenih emailov v google ekosistemih, računov, tudi naše prihodke FURS redno gleda in to, naši podatki so komurkoli dostopni, ki plača 10EUR na mesec... Vse naše premoženje je možno najti na nekaj portalih... Če nas FURS pokliče na zagovor, smo ponižni, pri javnih zdravnikih čakamo v čakalni vrsti, pri zasebnih pač plačamo.

Za filme se nihče ne obremenjuje, za darknet imamo premalo motivov, če kakšno ljubico lepo pogledamo (morda se ne ustavi vedno pri tem), tabloidi ne pišejo... Tudi nekih obscenosti (prepovedanih ali ne) se ne gremo... Niti tako pomembni nismo, da bi nam reklame šopali.

Morda je tak peskovnik zanimiv za kakšne pomembne nišne tehnološke navdušence igralce v navezavi s politiko ampak mi, navadni, to pač nismo.

Zgodovina sprememb…

d0rK ::

Pomoje bom kar na mailfence sel... Četudi bo kar drago pri 7.5 na mesec, letno kar nanese. Mogoče bi težil ljudem da mi pošiljajo sifrirano s pgp ključem. Pa se bodo počasi navadili čeprav comfort is king.

Doma res ne bi imel email strežnika ker mi je emajl preveč pomemben da bi Cvikla kdaj kaj ne dela in če zato ni prišlo sporočilo.

Me pa trenutno se najbolj moti google ekosistem na telefonu kjer ne morem živeti brez safetyneta, saj ga potrebuje prevec aplikacij za svoje delovanje. Škoda. Drugače sem pa kar dobro poskrbel za zasebnost. Pa Windows bo stalnica se nekaj časa, ker prckanje z Linuxom ne pride v postev. Sicer brez ms računa, seveda.

Invictus ::

Ljudje bi imeli vse kriptirano in varne ter nič plačali za to.

Jok brate, to ne gre... Plačaš drugim, ali pa porabiš svoj čas. Vse stane, na nek način...
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

d0rK ::

Sem napisal da bi plačal ene 5 na mesec in ne da bi imel zastonj.

z0mbie ::

d0rK je izjavil:

kjer ne morem živeti brez safetyneta, saj ga potrebuje prevec aplikacij za svoje delovanje


Decompilas, odstranis if-e, skompajlas in ne updatas vec. Dela ko sus.

Me pa bolj skrbi "prevec aplikacij za svoje delovanje". A rabis "prevec aplikacij"?

Jaz sem nasel eno samo, ki jo res rabim. Mogoce moras samo cez reseto spustiti, kaj pravzaprav zares rabis. Na koncu ugotovis, da nic od tega googlovega ekosistema ali applikacij ne rabis in da je vse skupaj neko prenahypano sranje v katerega nas je spravil peer pressure in reklamje.

Torej... pobrises.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: z0mbie ()

LukiYo ::

A je govora o evrih tukaj, ko se prepucavate med 5 in 7.5 na mesec ali gre za kako drugo enoto mere?

z0mbie ::

LukiYo je izjavil:

A je govora o evrih tukaj, ko se prepucavate med 5 in 7.5 na mesec ali gre za kako drugo enoto mere?


Ja mera je 12x7.5 ali 12x5.

z0mbie ::

(oz. da bo bolj jasno, 90 eurov na leto ali 60 eurov, skratka 30 eurov razlike)

Ales ::

d0rK je izjavil:

Sem napisal da bi plačal ene 5 na mesec in ne da bi imel zastonj.

Za 5 EUR mesečno se nihče resen ne bo šel ukvarjat konkretno s tabo. Niti za 10. Za ta denar lahko dobiš nekega množičnega ponudnika, kjer si spet samo statističen podatek. Pač vložiš svoj čas, da izbereš enega od takih ponudnikov, z raziskovanjem njegove ponudbe, in se prijaviš... in dobiš, kar dobiš. Lahko je čisto v redu, če boš dobro izbral.

d0rK ::

Pa imaš kakšen predlog ali naj kar Mailfence vzamem?

poweroff ::

Kar ti za tak denar odgovarja.
sudo poweroff

LukiYo ::

30 eur za nekoga, ki se ukvarja s temi tehnologijami je preveč?

d0rK ::

To ni tema za relativiziranje zneskov. Gre za 30eur tukaj, 30eur tam. In ja, očitno bom primoran porabiti teh dodatnih 30eur. Ne vem pa kdo si ti, da boš komentiral vrednostni sistem drugega.

poweroff ::

Živimo v kapitalizmu. In dosti stvari se v kapitalizmu meri v denarju.

Žal je tako.

Zasebnost žal stane. Del problema sta tudi ponudba in povpraševanje - trg zasebnosti je žal zelo nerazvit, in posledica so visoke cene. In zato se vrednostni sistem v tem primeru na žalost meri tudi v denarju. Ali pa v času, ki ga investiraš v to.

Na koncu to pomeni, da se odločiš za polovico manj kav na teden, v zameno, da imaš malo bolj varen mail.
sudo poweroff

WhiteLenate ::

poweroff je izjavil:

Ne se preveč zanašat na Proton. Poznam ljudi iz Švice in Proton mail ni čisto tak, kot se skušajo prikazati.

Kaj pa so povedali ti ljudje iz Švice? Zveni zanimivo.

poweroff ::

Saj sem že nekaj pisal o tem na forumu. Recimo, Švica se predstavlja kot privacy friendly država, ampak so v zadnjih letih na tiho malce spremenili zasebnostno zakonodajo, predvsem pa imajo podpisanih cel kup bilateralnih sporazumov direktno z obveščevalnimi službami.

Kar pa Protona ne ovira, da se ne bi reklamiral kot podjetje, ki se nahaja v "safe haven".

Pa tudi glede par drugih stvari se je izkazalo, da je Proton zavajal na svoji spletni strani. V glavnem, pogovarjal sem se z ljudmi, ki so privacy aktivisti, živijo v Švici in so se malo bolj poglobljeno ukvarjali s tem področjem.
sudo poweroff

Ales ::

Hm, "ljudje iz Švice" zveni, kot da naj bi za sabo vleklo neko dodatno legitimnost in avtoriteto. Isto, kot "strict Swiss privacy laws" marketing Protonmaila. ;)

Ravno zaradi takih stvari je dejanska end-to-end enkripcija pomembna.

Boobiz ::

Mailbox.org lahko počekiraš, če iščeš alternativo Tutanoti.

Tutanota je v ideji super, ampak njihov development speed oz. prioritete so... čudne.

Proton pa jadra na svojem 'mi smo najboj privatni' PRu do te mere, da so konkretno nabrili (že prej hude) cene for no f* reason, imho.
I'm drunk, what's your excuse?

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Boobiz ()

GrX ::

poweroff je izjavil:

Saj sem že nekaj pisal o tem na forumu. Recimo, Švica se predstavlja kot privacy friendly država, ampak so v zadnjih letih na tiho malce spremenili zasebnostno zakonodajo, predvsem pa imajo podpisanih cel kup bilateralnih sporazumov direktno z obveščevalnimi službami.

Kar pa Protona ne ovira, da se ne bi reklamiral kot podjetje, ki se nahaja v "safe haven".

Pa tudi glede par drugih stvari se je izkazalo, da je Proton zavajal na svoji spletni strani. V glavnem, pogovarjal sem se z ljudmi, ki so privacy aktivisti, živijo v Švici in so se malo bolj poglobljeno ukvarjali s tem področjem.

3x si omenil Švicarje pa nič povedal. Če nimaš konkretnih info je vseeno, če ne napišeš nič!

poweroff ::

Glede tega kaj dela Švica in katere CryptoAGje še imajo, še ne mislim preveč razglabljat.

Glede ostalega sem pa povedal. Če ti pošljem navaden mail, ga oni komot prestrežejo. Imajo vse kar rabijo, predvsem pa šifrirne ključe od svojega serverja. Edina rešitev je E2E, naslednja je lasten server, potem pa sledijo ostale. In tudi če imaš lasten server in E2E lahko tvoj provider (ali njegov provider) še vedno sledi metapodatke.
sudo poweroff

z0mbie ::

GrX je izjavil:

3x si omenil Švicarje pa nič povedal. Če nimaš konkretnih info je vseeno, če ne napišeš nič!


Ampak ker nekateri vseeno vemo, kdo je Matthai, smo lepo tiho in poslusamo in kjer vemo manj, ne pametujemo. Priporocam enako.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: z0mbie ()

GrX ::

z0mbie je izjavil:

GrX je izjavil:

3x si omenil Švicarje pa nič povedal. Če nimaš konkretnih info je vseeno, če ne napišeš nič!


Ampak ker nekateri vseeno vemo, kdo je Matthai, smo lepo tiho in poslusamo in kjer vemo manj, ne pametujemo. Priporocam enako.

V resnici ne ve nič konkretnega, zato pa tudi ničesar ni napisal. Ve tisto, kar vemo drugi..

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: GrX ()

GrX ::

poweroff je izjavil:

Glede tega kaj dela Švica in katere CryptoAGje še imajo, še ne mislim preveč razglabljat.

Glede ostalega sem pa povedal. Če ti pošljem navaden mail, ga oni komot prestrežejo. Imajo vse kar rabijo, predvsem pa šifrirne ključe od svojega serverja. Edina rešitev je E2E, naslednja je lasten server, potem pa sledijo ostale. In tudi če imaš lasten server in E2E lahko tvoj provider (ali njegov provider) še vedno sledi metapodatke.

Firme kot so CryptoAG imaš po vsem svetu. Verjame, da nisi tako naiven, da ne verjameš, da temu ni tako. Počakaj kako leto...

poweroff ::

Seveda je. Švica je cela prestreljena s tajnimi službami (prodaja se pa kot oaza zasebnosti). Potem imaš pa SkyECC in naslednike... pa Tor exit pointi, itd. itd. Pa saj verjetno veš kdo je med ustanovitelji oz. glavnimi vlagatelji Telegrama.

Zato pa jaz uporabljam samo določene rešitve in ne skačem od ene do druge novosti.
sudo poweroff

Ales ::

Popolnoma normalno, da so prav "oaze zasebnosti" na stalnem udaru tajnih služb. Utopično bi bilo pričakovati kaj drugega.

No, "normalno", koliko je pač naša družba "normalna".

d0rK ::

Matthai lahko postaš kakšen dober resource glede take postavitve email serverja kot ga imaš ti? Recimo, da bi želel sprobat čeprav me je nazadnje kot sem postavljal med samim postavljanjem minilo. Saj je toliko nekih zahtev da emaili ne padejo v spam..
1 2 3
4
5


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

ProtonMail.com

Oddelek: Omrežja in internet
365258 (1134) Boobiz
»

DeGoogle

Oddelek: Informacijska varnost
425880 (2676) McClane
»

Kako se rešit Googla?

Oddelek: Informacijska varnost
475255 (3487) gendale2018
»

Alternativa gmailu

Oddelek: Omrežja in internet
469112 (7474) c3p0

Več podobnih tem