Forum » Problemi človeštva » Cena goriva
Cena goriva
Valvoline ::
Po novem (ne vem ce je uradno v veljavi), bos moral imet sp za proizvodnjo ter zadost baterij za izravnavo outputa.
Šele za sončne elekrarne prvič priklopljene po letu 2023. Če se priklopiš prej imaš netmetering do konca življenjske dobe elektrarne (do cca leta 2060). Zato je pa tud zdej taka gužva z sončnimi elekrarnami ker ljudje lovijo roke.
Netmetering je za samooskrbo, gor je napisano ce hoces strom uradno prodajat na trgu.
nejc_nejc ::
Ps: z avto dvigalom pa res še nisem delal, ker nisem monter, ampak inženir strojništva. Sem ga pa že videl že dostkrat ko so cestni delavci obešali novoletne lučke ali pa popravljali kable.
ja na tem nivoju.
To, da si strojnik te ne odreši znanja, saj strojniki tudi delate v gradbeništvu pri montaži industrijskih objektov....?
gune64 ::
Ja, če je zemlja ravna.
Lej, ne da se mi več.
Od ocenjevalca cen goriv si se prelevil v EV strokovnjaka, sedaj se pa še z SE ter geografijo profesionalno ukvarjaš.
Seveda je jasno da se motiš. Električni avtomobili in zelena energija je moja strast o kateri sem nekaj izvedel na faksu, še dodatno preko 2000 ur pa sem v izobraževanje o tem vložil v okviru svojega prostega časa. Za gorivo pa sem samo povedal da je energetski strokovnjak doktor Peter Novak rekel da bo gorivo še to leto preko 2 EUR na liter! :)
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: gune64 ()
fikus_ ::
Gune..., ne sramotiti strojnikov!
Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.
Jih ne. Povej kaj misliš da sem povedal narobe in bova razčistila kje si naredil napako v sklepanju.
D3m ::
preko 2000 ur
Se mi zdi, da bi jih moral vložiti v družbeno koristno delo (košnja) s tem bi naredil nekaj dobrega za skupnost.
|HP EliteBook|R5 6650U|
Ps: z avto dvigalom pa res še nisem delal, ker nisem monter, ampak inženir strojništva. Sem ga pa že videl že dostkrat ko so cestni delavci obešali novoletne lučke ali pa popravljali kable.
ja na tem nivoju.
To, da si strojnik te ne odreši znanja, saj strojniki tudi delate v gradbeništvu pri montaži industrijskih objektov....?
Ne strojnik, ampak inženir strojništva! Bistvena razlika. Strojnik je nekdo z 3 ali 4 letno šolo, inženir ima pa narejeno fakulteto. In ne, inženirji strojništva ne delajo pri motaži, ampak delajo v pisarnah/laboratorijih/raziskovalnih oddelkih.
preko 2000 ur
Se mi zdi, da bi jih moral vložiti v družbeno koristno delo (košnja) s tem bi naredil nekaj dobrega za skupnost.
Kaj pa je izobraževanje in informiranje drugih članov družbe o zelenih tehnologijah drugega kot narediti nekaj dobrega za skupnost? S tem smo vsi na boljšem, celotna družba, ker se zelene tehnologije hitreje uveljavijo kot bi se sicer.
Zgodovina sprememb…
nejc_nejc ::
......Ne strojnik, ampak inženir strojništva! Bistvena razlika. Strojnik je nekdo z 3 ali 4 letno šolo, inženir ima pa narejeno fakulteto. In ne, inženirji strojništva ne delajo pri motaži, ampak delajo v pisarnah/laboratorijih/raziskovalnih oddelkih..........
Sori če sem te užalil, sam uporabljal službene žargone, tudi v njihovi prisotnosti, strojniki, pa gradbinci, pa štromarji, pa rudarji.......in se ne sekirajo, tako kot jaz ne, če ma ogovorijo.
Boš pa moral mal ritko dvignt ter mal teren obiskat. Drugače bo bolj slaba, ti povem iz prakse.
Sori če sem te užalil, sam uporabljal službene žargone, tudi v njihovi prisotnosti, strojniki, pa gradbinci, pa štromarji, pa rudarji.......in se ne sekirajo, tako kot jaz ne, če ma ogovorijo.
Boš pa moral mal ritko dvignt ter mal teren obiskat. Drugače bo bolj slaba, ti povem iz prakse.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: nejc_nejc ()
Teren v sklopu nadzora tudi obiščem. Ne delam pa na terenu kot monter česarkoli, zato to imamo one z 3 letno šolo. Imam pa za sabo že veliko uspešnih projektov.:)
Samo moj sklop za katerega sem bil odgovoren ali celotne vrednost projekta?
Zgodovina sprememb…
- predlagalo izbris: fikus_ ()
https://www.alibaba.com/product-detail/...
Tole bi lahko stancalo 4-5mwh na dan, dobrih 200-300e profita dnevno pri trenutnih odkupnih cenah stroma 100-150e mwh. Takle 200-300kw pirolzni generator stane cca 100k.
Tole bi lahko stancalo 4-5mwh na dan, dobrih 200-300e profita dnevno pri trenutnih odkupnih cenah stroma 100-150e mwh. Takle 200-300kw pirolzni generator stane cca 100k.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Valvoline ()
Preko 200 tisoč evrov.
Še eno luštno 2000 kilometrsko družinsko potovanje z električnim avtom, tokrat s Teslo model 3 od Velike Britanje do Francije, zelo sprošćujoč video:
ŠE en lušten graf za EU:
Ta zgornja slika je pridobljena iz teh podatkov:
+1
Še eno luštno 2000 kilometrsko družinsko potovanje z električnim avtom, tokrat s Teslo model 3 od Velike Britanje do Francije, zelo sprošćujoč video:
ŠE en lušten graf za EU:
Ta zgornja slika je pridobljena iz teh podatkov:
https://www.alibaba.com/product-detail/...
Tole bi lahko stancalo 4-5mwh na dan, dobrih 200-300e profita dnevno pri trenutnih odkupnih cenah stroma 100-150e mwh. Takle 200-300 mwh pirolzni generator stane cca 100k.
+1
Zgodovina sprememb…
teslam2 ::
Po novem (ne vem ce je uradno v veljavi), bos moral imet sp za proizvodnjo ter zadost baterij za izravnavo outputa.
Mene tudi zanima, ampak za generator na biomaso. Iz klasicne hlodovine 70-80e kubik lahko proizvajas strom 24/7 po 40-50e mwh, iz odpadnega materijala pa se pol cenejse. Baje za kurjenje lesne mase ni CO2 kuponov.
samo za strom se pomojem ne splaca, kuri se za kogeneracijo, se pravi, da s toploto potem tud kaj narediš...
kako samo 40-50e/MWh? a to si kake stroske zraven racunal?
https://hudex.hu/en/
na tej borzi malo za obcutek lahko vidis cene. od preprodajalcev pol seveda dobis nizjo ponudbe... z MHE prodam 80-90 MHh letno, za 2023 je cena nad 150e po MWh.
jotunn2 ::
Ne strojnik, ampak inženir strojništva! Bistvena razlika. Strojnik je nekdo z 3 ali 4 letno šolo, inženir ima pa narejeno fakulteto. In ne, inženirji strojništva ne delajo pri motaži, ampak delajo v pisarnah/laboratorijih/raziskovalnih oddelkih.
No ja... nekdo, ki je toliko nesposoben ali pa len da niti spodobnega faksa ne konca ampak zakljuci po dveh letih... 6 stopnja. To pomeni da sicer dela v pisarni ampak v realnost prerisuje ideje bolj pametnih in izobrazenih v racunalnik
No ja... nekdo, ki je toliko nesposoben ali pa len da niti spodobnega faksa ne konca ampak zakljuci po dveh letih... 6 stopnja. To pomeni da sicer dela v pisarni ampak v realnost prerisuje ideje bolj pametnih in izobrazenih v racunalnik
Ni res. Končan faks, 7 stopnja. PO IQ testu spadam v vrhnjih 2 % najbolj pametne populacije, imam pa tudi potrdilo da spadam med 5 % najboljših študentov generacije ki ti ga da študentski referat.
Baje za kurjenje lesne mase ni CO2 kuponov.
Tako je. Za lesno biomaso ni CO2 kuponov, ker je CO2 nevtralni vir. Generatorji na lesni plin so super, tako da jaz vas čisto podpiram da jih postavite in štrom prodajate, ter zaslužite.
Zgodovina sprememb…
SI prepričan? Glede na cene zadnje čase ne bi rekel. ;) Najbolj se ti splača kurit ta drva in dobit 35 % štroma, ostalo pa izkoristiš kot odpadno toploto za ogrevanje stavb ali tehnoloških procesov. Pri današnjih cenah pa se ti splača tudi če uporabiš samo elektriko, toploto pa stran mečeš.
Zgodovina sprememb…
Ni res. Končan faks, 7 stopnja. PO IQ testu spadam v vrhnjih 2 % najbolj pametne populacije, imam pa tudi potrdilo da spadam med 5 % najboljših študentov generacije ki ti ga da študentski referat.
Potem se pa, sploh na tvoj izreden IQ (fake test, ker te inteligence ne kazes prav dobro??) pravilno izrazaj. Strojni inzenir je 6 stopnja in ce ze tako podcenjujoce govoris o ostalih, potem vsaj svojo izobrazbo napisi pravilno. Drugace tisti, ki smo opravili pravi IQ test, razumemo tako kot si napisal, ne pa tako kot bi si ti mogoce zelel napisati.
recimo da vir drvi imas, za prodajo za kurjenje rabis motorko, za delat strom iz njih je pa mal drugacna zgodba...
Strojni inženir je 7 stopnja po predbolonjskem programu. ;) IQ test je test mense, ni oni fake iz neta. Ne govorim podcenjujoče, samo pri tistih budalah ki streljajo bedarije, drugače spoštujem vsakega človeka, tudi če je smetar, i don't care. :) Naloga vsakega poslušalca je da poskuša razumeti tako kot je bilo mišljeno, naloga sporočevalca pa je da pove na takšen način da poslušalec zastopi.
Tole. Če malo znaš lahko homemade.
recimo da vir drvi imas, za prodajo za kurjenje rabis motorko, za delat strom iz njih je pa mal drugacna zgodba...
Tole. Če malo znaš lahko homemade.
Zgodovina sprememb…
No pozanimaj se se enkrat kaksen je pravilen naziv za 7 stopnjo. Pri tvojem izrednem IQ bo najbrz ze slo
Raptor F16 ::
Dež spere levji delež tega. Sej ni treba da dež spere 100 % vsega, tudi če spere 90 % je to to to. Ker pač prah na panelih zmanjšuje proizvodnjo samo zaradi tega ker manj svetlobe pride do panelov.
Dež nikoli ne spere 90%. Tega še z Wapom ne dosežeš, žal. Vsaj prebrisat je treba z gobo in metlico, če bi rad da je čemu podobno.
Nisi pa odgovoril na bistveni del. Vi ste podpisali pogodbo da boste dali streho v najem v zameno za postavitev sončne elektrarne. KDO nosi strošek demontaže in odvoza na reciklažo ?
Leva ... Leva ... leva desna ena dva
zgleda zanimivo, samo kdo ti bo dal papirje za to in te priklopil na omrezje :)
E viš, to pa je lahko problem. Ali pa ne. Nisem se še s tem ukvarjal podrobno. Probaj! :) ps: poglej cel video, nisi mogel tako hitro pogledati celega, ker si odgovoril že po par minutah.
Dež nikoli ne spere 90%. Tega še z Wapom ne dosežeš, žal. Vsaj prebrisat je treba z gobo in metlico, če bi rad da je čemu podobno.
Ooo spere spere. Spere zadosti da ni bistveno oviran prehod svetlobe čez. Pojdi pogledat na youtube, je model naredil ravno takšen test da je samo spral s šlaufom. Lahko če te zanima ti najdem link. Če bi bil rad izjemno natančen bi se lahko zajebaval z krtačo, potrebe pa ni.
Nisi pa odgovoril na bistveni del. Vi ste podpisali pogodbo da boste dali streho v najem v zameno za postavitev sončne elektrarne. KDO nosi strošek demontaže in odvoza na reciklažo ?
Ne, mi smo podpisali pogodbo o netmeteringu. Torej če porabimo manj kot pa proizvedemo nam ni treba nič plačati (razen 10 EUR na mesec obračunske moči). Strošek demontaže in reciklaže pa nosi verjetno lastnik elekrarne, vendar ni bistven v primerjavi z profiti v 40 letih delovanja. ;) Sončna elektrarna nam bo vsako leto proizvedla za 1680 EUR profita, krat 40 let zdej pa računaj. Ja porabo elektrike imamo okrog 150 EUR na mesec ker imamo še toplotno črpalko in vse stvari na štrom.
Zgodovina sprememb…
......Ne strojnik, ampak inženir strojništva! Bistvena razlika. Strojnik je nekdo z 3 ali 4 letno šolo, inženir ima pa narejeno fakulteto. In ne, inženirji strojništva ne delajo pri motaži, ampak delajo v pisarnah/laboratorijih/raziskovalnih oddelkih..........
Inženir je danes vsak ki zaključi 2 letno višjo. Tako nizko je padel ta naziv.
Če si šel na fakulteto potem si DIPLOMIRANI inženir strojništva
VS ali UN odvisno od programa. Ampak to ni relevantno za debato. Prva stvar ki te jo pri takem odnosu vprašajo v večjem sistemu če naletiš na zaguljenega nadrejenega "Kaj si ?"
Ker ne glede na šolo si v firmi vreden toliko kolikor si visoko po OBS drevesu. Kje pa si kot Junior inženir ti pa raje ne povem ker ti bom zabavo spoilal.
Inženir je danes vsak ki zaključi 2 letno višjo. Tako nizko je padel ta naziv.
Drži, se strinjam. Ampak on ni diplomirani inženir strojništva in je nižje stopnje. Res pa je da te 2 letni prdci degradijo ugled inženirskega poklica, to se pa strinjam s tabo. 2 letna šola je še lažja kot srednja šola. Proper faks je 100x težji.
Zgodovina sprememb…
m0LN4r ::
Ni res, to kar je na Global solar atlas so podatki iz prakse, kar ti kaže tudi tole:
Ti se samo drzi struznice al varilnega stroja, ampak ekonomija, gospodarstvo, davki ipd. ti delajo tezave.
To kak ti fantaziras ima stika z realnostjo tolko, kolko je EV fanatikov na unem drugem forumu.
https://ref.trade.re/38mvdvxm
Trade Republic 38MVDVXM
Trade Republic 38MVDVXM
Ti se samo drzi struznice al varilnega stroja, ampak ekonomija, gospodarstvo, davki ipd. ti delajo tezave.
Diplomiran inženir strojništva dela v razvoju/v pisarni/v raziskovalnih oddelkih, ne pa na stružnici in varilnem stroju. Še en ki ne loči strojnikov in diplomiranih inženirjev strojništva! NE, ekonomija, gospodarstvo in davki mi ne delajo težav, niti najmanj. Seveda imam stik z realnostjo, ti ga pa nimaš. Zgornji sestavek nisem napisal jaz, našel sem ga na netu.
Global solar atlas in gasa! Ali pa vprašajte koga koliko ima proizvodnje če ima hišo na jug in brez senc/dreves. ;) ps MOlnar: če te mede mogoče samo še podatek: ta slika zgoraj velja za Slovenijo, Nemčija kjer kot praviš stanuješ ti ima MANJŠO produkcijo na 1 kW od Slovenije kar se tiče sončnih elektrarn. Nemčija ima ranga dobrih 1000 kWh na 1 kW sončne elekrarne. Slovenija dobrih 1200 kWh. Poglej Global solar atlas in malo klikaj po zemljevidu in se igraj pa boš videl.
https://globalsolaratlas.info/
Zgodovina sprememb…
Lonsarg ::
Kaj bo pa z profitabilnoatjo soncnih ko bo poleti cena elektrike 30EUR/mWh, pozimi pa 500EUR/mWh?
V kolikor se bo pretiravalo z gradnjo soncnih se bo namrec tocno to zgodilo.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Lonsarg ()
m0LN4r ::
Mja sej, ampak ti ne delas tam. Glede iskanja informacij na netu pa imate premalo predmetov, da bi znal najti uporabne informacije.
Tudi spremljati tok govora in bonton debatiranja ne poznas, si pac samo strojnik ki rise sraufe v autocadu za struznico.
Tudi spremljati tok govora in bonton debatiranja ne poznas, si pac samo strojnik ki rise sraufe v autocadu za struznico.
googlat in napacne zakljucke delat zna enako kot ti, tudi ena cistilka al 12 letni mulc.
Diplomiran inženir strojništva dela v razvoju/v pisarni/v raziskovalnih oddelkih, ne pa na stružnici in varilnem stroju. Še en ki ne loči strojnikov in diplomiranih inženirjev strojništva! NE, ekonomija, gospodarstvo in davki mi ne delajo težav, niti najmanj. Seveda imam stik z realnostjo, ti ga pa nimaš. Zgornji sestavek nisem napisal jaz, našel sem ga na netu.
Global solar atlas in gasa! Ali pa vprašajte koga koliko ima proizvodnje če ima hišo na jug in brez senc/dreves. ;) ps MOlnar: če te mede mogoče samo še podatek: ta slika zgoraj velja za Slovenijo, Nemčija kjer kot praviš stanuješ ti ima MANJŠO produkcijo na 1 kW od Slovenije kar se tiče sončnih elektrarn. Nemčija ima ranga dobrih 1000 kWh na 1 kW sončne elekrarne. Slovenija dobrih 1200 kWh. Poglej Global solar atlas in malo klikaj po zemljevidu in se igraj pa boš videl.
https://globalsolaratlas.info/
https://ref.trade.re/38mvdvxm
Trade Republic 38MVDVXM
Trade Republic 38MVDVXM
Zgodovina sprememb…
- spremenil: m0LN4r ()
Kaj bo pa z profitabilnoatjo soncnih ko bo poleti cena elektrike 30EUR/mWh, pozimi pa 500EUR/mWh?
Sej to je super. Klime bomo lahk pr odprtem oknu laufal. Pozim se pa ložiš na drva :)
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Raptor F16 ()
Mene tudi zanima, ampak za generator na biomaso. Iz klasicne hlodovine 70-80e kubik lahko proizvajas strom 24/7 po 40-50e mwh, iz odpadnega materijala pa se pol cenejse. Baje za kurjenje lesne mase ni CO2 kuponov.
samo za strom se pomojem ne splaca, kuri se za kogeneracijo, se pravi, da s toploto potem tud kaj narediš...
na tej borzi malo za obcutek lahko vidis cene. od preprodajalcev pol seveda dobis nizjo ponudbe... z MHE prodam 80-90 MHh letno, za 2023 je cena nad 150e po MWh.
Sem ze lani delal neke kalkulacije, me kar srbi da bi sel v investicijo. 30-40% je koncni izkoristek, najbolj se splaca smreka ce kupis 2 ter 3 klasa hlodovino na tono dobis cist poceni. Delo je potem, seveda, ja. Z smreko prides na dobrih 40e mwh, bukev,gaber,hrast 60-70e mwh. Iz odpadnega lesa sekance zagovine lahko tudi na 10e za mwh. Bukev,gaber vsebuje 3mwh na kubik, smreka 2 mwh na kubil (4mwh+ ce kupis na tono, tono 2,3 klase lahk dobis za 30e, loh se manj)
Zgodovina sprememb…
Ja bojo super duper profitablne ker sončne elekrarne tudi pozimi proizvajajo štrom, sicer res da 3x do 3,5x manj kot poleti, vendar ga (povprečil sem poletne mesece in jih primerjal z povprečenimi zimskimi). Sicer pa to se ne bo zgodilo, ker bodo pač viške sonca shranjevali v vodik (ali sintetične ogljikovidike) za čez zimo.
Glede iskanja informacij na netu pa imate premalo predmetov, da bi znal najti uporabne informacije.
Ni res, v tej temi edini (oziroma eden izmed redkih ki je sploh pripel kakšnekoli podatke za svoje trditve).
Spremljam tok pogovora in nanj tudi lepo odgovorajam, povsem po bontonu. In še enkrat, nisem strojnik, ampak sem inženir strojništva. Ne rišem nobenih šraufou, šraufe se vse kupi standardne. Inženirji strojništva so zasnovali /preračunali in naredili načrte za vse izdelke kar jih vidiš, od avtomobila, do letala in pralnega stroja. Skratka celotno zahodno civilizacijo.
googlat in napacne zakljucke delat zna enako kot ti, tudi ena cistilka al 12 letni mulc.
Jaz za razliko o tebe znam googlat, zaključki ki sem jih povedal pa so pravilni. Če misliš da niso, dostavi vire in dokaze da niso, ne pa da se trmaš. Tako se namreč debatira. Dejstvo je da imformacije so pravilne, sem tudi dostavil kredibilne vire črno na belem za to.
Zgodovina sprememb…
Sem ze lani delal neke kalkulacije, me kar srbi da bi sel v investicijo. 30-40% je koncni izkoristek, najbolj se splaca smreka ce kupis 2 ter 3 klasa hlodovino na tono dobis cist poceni. Delo je potem, seveda, ja. Z smreko prides na dobrih 40e mwh, bukev,gaber,hrast 60-70e mwh. Iz odpadnega lesa sekance zagovine lahko tudi na 10e za mwh. Bukev,gaber vsebuje 3mwh na kubik, smreka 2 mwh na kubil (4mwh+ ce kupis na tono, tono 2,3 klase lahk dobis za 30e, loh se manj)
Do it! Jst te podpiram. Resno, brez heca. :) Še en zelen vir več. Če boš pa pri tem mastno zaslužil ti pa privoščim, saj boš naredil nekaj dobrega za družbo. Ne pozabi na ustrezne filtre za dim in zadevo postavi nekje na vasi kjer ni dosti ljudi okoli.
Zgodovina sprememb…
E tu je kec, jaz bi z generatorjem na les se najraje lovil izkljucno zimske price peake 500e mwh+, ce bi bilo mozno seveda. Zasluzek x10, par tisocakov na dan. Pr takih cenah je povsem dovolj da generator lavfa par mesecev letno pozimi, poleti na dopust.
Zgodovina sprememb…
Sem pa preprican da bodo cene stroma strmoglavile, ne glede na to kaj pravi stroka. Verjetno velik folka kalkulira podobno kot jaz, poj bo na koncu na vsakih 500 metrov po en biolesni generator.
E tu je kec, jaz bi z generatorjem na les se najraje lovil izkljucno zimske price peake 500e mwh+, ce bi bilo mozno seveda. Zasluzek x10, par tisocakov na dan. Pr takih cenah je povsem dovolj da generator lavfa par mesecev letno pozimi, poleti na dopust.
Pozimi nikoli ne bo take štroma, ne dalaj si utvar. Čez nekaj let prihaja shranjevanje v vodiku, zastonj viške sonce iz poletja bodo shranili za zimo in ga kurili v plinski elekrarni Brestanica. Sončne elektrarne močno zmanjšujejo cene štroma poleti, jeseni in spomladi, pozimi ga pa še vedno zmanjšujejo, samo malo manj (ker pač pozimi proizvajajo 3x manj). Svoj generator na lesni plin pa se ti splača laufati vedno ko je cena produkcije manjša kot pa cena po kateri štrom prodaš. Torej basically ga lahko laufaš čez celo leto. Kuri ga na lesne odpadke kot praviš za 10 EUR na MWh. Prodajal boš pa celo leto po več kot tolk.
Zgodovina sprememb…
Pozimi nikoli ne bo take štroma, ne dalaj si utvar. Čez nekaj let prihaja shranjevanje v vodiku, zastonj viške sonce iz poletja bodo shranili za zimo in ga kurili v plinski elekrarni Brestanica. Svoj generator na lesni plin pa se ti splača laufati vedno ko je cena produkcije manjša kot pa cena po kateri štrom prodaš. Torej basically ga lahko laufaš čez celo leto. Kuri ga na lesne odpadke kot praviš za 10 EUR na MWh. Prodajal boš pa celo leto po več kot tolk.
Zakaj bi vodik kuril v plinski elektrarni če pa mamo vodikove celice ?
Zakaj bi vodik kuril v plinski elektrarni če pa mamo vodikove celice ?
Ker plinsko elektrarno Brestanica že imamo in je to mnogo cenejša opcija kot pa nabava dragih vodikovih gorivnih celic? Izkoristek dobre plinske elektrarne je pa enak kot za gorivne celice: 60 %. Milsim lahko tudi gorivne celice, vendar jaz bi ga raje kuril v plinski: stranski produkt kurjenja samo vodna para .
Zgodovina sprememb…
Tole je zelo zanimivo za pogledati, predvsem kar govori miljarder Andrew Forrest, ki bo milijarde investiral v vodik:
Pa še en dober posnetek o tem sem gledal pred kakimi 3 meseci, pa ga zdele ne najdem žal. Če ga najdem ga bom prilepil.
Pa še en dober posnetek o tem sem gledal pred kakimi 3 meseci, pa ga zdele ne najdem žal. Če ga najdem ga bom prilepil.
Zgodovina sprememb…
Zato ker vodik je povezan z relativno visokimi izgubami in električni avto je povsem zadosten in ima vsaj 10x cenejšo ceno na kilometer. Kje vidiš prednost vodikovega avtomobila, se ti zdi da ta prednost prevaga slabosti? Odgovori si na ta vprašanja in odgovor boš našel kar sam. :)
V pomoč naj ti bo tole od Volkswagna:
Battery or fuel cell, that is the question
https://www.volkswagen-newsroom.com/en/...
Vodik VSEKAKOR ima svojo vlogo kot energijski medij za grid storage, za del velikih ladij in del letal. Za vse ostale so boljše baterije.
Gledam zdele še enkrat posnetek "Can renewable energy turn Australia into a global superpower? | 60 Minutes Australia" in ne morem verjet kako pametno govori miljarder Andrew Forrest. Pač res pametno. Dejansko.
V pomoč naj ti bo tole od Volkswagna:
Battery or fuel cell, that is the question
https://www.volkswagen-newsroom.com/en/...
Vodik VSEKAKOR ima svojo vlogo kot energijski medij za grid storage, za del velikih ladij in del letal. Za vse ostale so boljše baterije.
Gledam zdele še enkrat posnetek "Can renewable energy turn Australia into a global superpower? | 60 Minutes Australia" in ne morem verjet kako pametno govori miljarder Andrew Forrest. Pač res pametno. Dejansko.
Zgodovina sprememb…
WizzardOfOZ ::
2. Nimaš strehe na jug in imaš panele pod ne idealnim kotom
streha (nadstrešek) je cel dan na soncu, ker je obrnjen na jug. 77kvadratov solarnih panelov je pod tapravim kotom, ker so profiji postavljal zadeve, ampak ne da od sebe toliko.
realnost je, da je v ljubljani pozno pomlad megla, pozimi je megla in smo daleč od obljubljenih megawatnih ur obljubljenih v brošurah in neinteligentnih glavah, ki vse kar znajo je limat linke in govorit o idealnih pogojih. ampak teh linkov noben ne gleda, pa realnost je daleč stran od tvojih idealnih pogojev
Milčinski je napisal butalce kot prispodobo in ne kot priročnik!!!
Svuda u svijetu ima budala ali je izgleda kod nas centrala!!!
WizzardOfOZ ::
Sončna elektrarna nam bo vsako leto proizvedla za 1680 EUR profita, krat 40 let zdej pa računaj. Ja porabo elektrike imamo okrog 150 EUR na mesec ker imamo še toplotno črpalko in vse stvari na štrom.
samo 150€ v povprečju al samo ob mrzlih mesecih?
ker ti skoraj ne verjamem, razen če mate v bajti 19 stopinj ali manj.
nimam velike bajte, pa toplotno imam 8kw, pa je elektrike, če preračunam, tam okoli 240€ v res mrzlih mesecih, 150€ ob hladnih in 50€ ko toplotna samo vodo za umivanje segreva.
Milčinski je napisal butalce kot prispodobo in ne kot priročnik!!!
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Cena goriva na AC - izven AC (strani: 1 2 )Oddelek: Na cesti | 13814 (10390) | sbawe64 |
» | Cena bencina, trošarine itd.. (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 15151 (13328) | St235 |