» »

G.SKILL RAM RMA

G.SKILL RAM RMA

filips ::

V zadnjih mesecih sem na Windows 10 računalniku zelo pogosto dobival BSOD. Pred dvema tednoma pa se mi je po BSOD popolnoma sesul in se ni hotel več zagnati (Samodejno popravilo ni mogel popraviti vašega računalnika). V recovery command promptu sem poskusil zagnati "bootrec.exe," ki naj bi popravile sistem, vendar ne deluje. Podatki iz HDD (ki je ločen od sistemskega SSD) so se mi izbrisali, ampak po tem ko sem zagnal CHKDSK so se (večina) pojavili v "found.000/dir0000.chk."

SSD s sistemom je 500GB Samsung 860 EVO, HDD s podatki pa 2TB WD Gold WD2005FBYZ-01YCBB2. HDD med branjem/pisanjem stvari po disku pogosto spušča nek čuden zvok. To se sicer pojavlja že dolgo (mogoče celo od vedno), zato ne vem, če je povezano s problemom in je tudi disk uničen.

Oba diska sem preveril z smartctl. Oba naj bi bila še vedno v redu (log od smartctl je na spodnjem linku). HDD sem stestiral tudi z badblocks z bootom iz Linux USBja in WD Data Lifeguard Diagnostic iz drugega računalnika prek SATA to USB pretvornika, ki sta prav tako preverila, da je disk v redu. Zato je verjetno tisti čuden zvok normalen?

Preveril pa sem tudi RAM z Memtest86. RAM je G.SKILL F4-3000C15D-16GVGB. Memtest86 je več kot 38000 napak, kar pomeni da imam verjetno (zelo) uničen RAM in je to povzročilo sesutje in izbris podatkov. Vsi logi od sistema in testov ter posnetek zvoka diska so tukaj.

Računalnik sem poleti 2018 kupil v Mlacomu. Tam sem dobil "zagotovljeno zakonsko predpisano 12 mesečno garancijo," ki pa je že potekla. Še vedno pa bi moral imeti "limited lifetime warranty," ki jo ponuja neposredno G.SKILL.

Ker ima uničen RAM, bi uveljavil RMA zanj, saj je še v garanciji pri G.SKILL. Zanima me, kako to poteka. Glede na njihovo spletno stran moram izpolniti neko zahtevo za RMA, potem pa poslati RAM, oni pa pošljejo novega. Kakšen je bilo natančen postopek? Predvidevam da moram pošiljanje in poštnino do njih urediti sam? Ali moram urediti še kakšne posebne zadeve za pošiljanje (sledenje paketa, zavarovanje...) in kako? V kakšno škatlo moram zapakirati RAM? Približno koliko časa bo trajal postopek da dobim nov RAM od takrat ko izpolnim zahtevo za RMA ali pošljem svoj RAM? Ali je potrebno plačati še kakšno carino za pakete?

Ker je garancija pri Mlacomu že potekla, si tam verjetno ne morem več pomagati?

Hvala!

Vuli ::

https://gskill.rma-center.com/ za Evropo
pošleš in čakaš, da dobiš nazaj. Itak, da moraš sam krit poštnino.
zaviješ v mehurčke, če nimaš original embalaže, in daš vse skupi v eno škatlo primerne velikosti. Pošlješ priporočeno, oz kot paket in je itak sledenje že zraven.
Postopek naj bi trajal 7-10 bussines dni,jaz sem čakal ene 3 tedne..
|Gb x570 Pro|R9 5900x|64GB DDR4 RAM G.Skill V@ 3600 cl16|6800XT Merc319 Black|

Highlag ::

Če vrže napake še ne pomeni, da je ram zanič. Lahko nastavitve MB ne ustrezajo ramu, ali pa celo oksidirani spoji tudi delajo štalo.
Never trust a computer you can't throw out a window

filips ::

Ampak do marca je vse delalo normalno (sistem je delal ampak z Memtestom pa nisem testiral). Ali bi se lahko te nastavitve same spremenile?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: filips ()

d3m1g0d ::

Težko. Overclockal sklepam da nisi? Potem je to z MB nastavitvami neumnost. MB se prilagodi RAMU že od DDR1 časov dalje. Mogoče ga daj ven in očisti kontakte ter poskusi znova, ampak pomoje ne boš odkril ničesar novega. Naredi, kot svetuje @Vull.
Gott ist tot! Gott bleibt tot! Und wir haben ihn getötet!

MadMax ::

Če lahko, najprej probaj še z drugim napajalnikom.
Stvari so preproste, le ljudje smo neverjetni mojstri, da jih zakompliciramo.

filips ::

Nisem overclockal. Drugega napajalnika pa ne morem probat.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

AMD Ryzen 7 1700 vs 1700X

Oddelek: Kaj kupiti
275929 (5211) Ryker
»

Gamer PC za okrog 1100EUR

Oddelek: Pomoč in nasveti
282933 (2639) Brias
»

Nov računalnik [Gaming, Video editiranje] (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Kaj kupiti
18629355 (27557) lololmaker
»

Pokvarjeni RAM ali????

Oddelek: Strojna oprema
403390 (2102) Nesta
»

Blue Screen

Oddelek: Strojna oprema
212851 (2582) IvoJan

Več podobnih tem