» »

A1 Domači net statični IP in reverse DNS

A1 Domači net statični IP in reverse DNS

2g00d4u ::

Pozdravljeni,

doma imam lasten email strežnik in ker nimam druge možnost internetnega priklopa kot preko A1 LTE, sem zaprosil za statični IP, ki so mi ga tudi dodelili. Registritano imam lastno domeno, ki kaže na ta ip. Pojavi pa se težava ker me določeni prejemniki blokirajo ker reverse DNS ne kaže na mojo domeno ampak na domeno od ISP ponudnika.

Ko sem klical na tehnično podporo od A1, ljudje na podpori sploh ne vedo kaj je reverse DNS in mi trdijo, da moram to nastaviti pri sebi. Če je moje razumevanje pravilno mora to nastaviti ISP ponudnik v svojem DNS strežniku. Nakar mi X-tem klicu na podpori rečejo da to pa ni možno nastavit če imam internet preko LTE.

Mi lahko kdo pri tem pomaga. Torej a je res potrebno reverse DNS nastavit pri sebi in če ne a tega res ni mogoče nastaviti pri ponudniku?

Hvala

blackmumba ::

Prav imaš, to mora nastaviti ISP.

Ali A1 na LTE internetu res tega ne more nastaviti? Je kdo tu s tem problemom poznan?

joggi79 ::

To ali se na LTE da narediti ali ne nima veze. Tehnicno je ip enak ip-ju, kar velja tudi za reverse, tako da se tehnicno vsekakor da. Vprasanje je kaksna je politika tega in ali to delajo ali ne.
Drugace pa je stvar odvisna od implementacije. Lahko je server pri ponudniku lahko pa pri najemniku IP-ja (da si ne bo kdo domisljal, da je to >NJEGOV< ip. V vsakem primeru mora pa lastnik IP-ja to ustrezno skonfigurirati, tudi ce je dns pri koncni stranki, in brez ISP-je nastavitve ne mores sam nic.

SeMiNeSanja ::

joggi79 je izjavil:

To ali se na LTE da narediti ali ne nima veze. Tehnicno je ip enak ip-ju, kar velja tudi za reverse, tako da se tehnicno vsekakor da. Vprasanje je kaksna je politika tega in ali to delajo ali ne.
Drugace pa je stvar odvisna od implementacije. Lahko je server pri ponudniku lahko pa pri najemniku IP-ja (da si ne bo kdo domisljal, da je to >NJEGOV< ip. V vsakem primeru mora pa lastnik IP-ja to ustrezno skonfigurirati, tudi ce je dns pri koncni stranki, in brez ISP-je nastavitve ne mores sam nic.

Točno tako.

Prvo je treba najti kompetentno osebo, s katero se da kaj pogovoriti in DOgovoriti. Jaz bi poskusil na podpori priti do kontakta z DNS administratorjem.
Pri T-2 vem, da imajo tudi direktni naslov za komunikacijo z DNS adminom, s katerim se potem zmeniš vse ostalo.

Alternativno - ne vem kako imajo to pri A1 - nekateri ISP-ji imajo tzv. 'skrbnike' za poslovne stranke. Vendar si tu spet bolj na strani 'marketinga/prodaje' in manj na tehnični strani.

Reverse DNS drugače običajno ureja ISP za stranko, saj konfiguracija tega ni nujno trivialna. Za en sam IP naslov, se s tem ne splača zajebavat. Za ISP-ja pa je to enkratni vpis v njegovo tabelo... trivialno.
Če pa imaš sam čez reverse DNS, pa si lahko privoščiš tudi kakšen malo 'nestandardni' hec, da ti nslookup vrne ime "Please.Do.Not.Touch.Me!!!", kot imam to jaz na enem od mojih naslovov :P
Pričujoče sporočilo je (lahko) oglasno sporočilo
- četudi na prvi pogled ni prepoznavno kot tako.
(Zdaj me pa obtožite prikritega oglaševanja, če morete!)

c3p0 ::

Tudi ISP ni lastnik IP-ja. Osebno sem se s T2 in A1, Telemach, Telekom, vedno lahko dogovoril, poslovni naročniki.

Si pa lahko že preventivno na kakih blacklistah, ker so vsi sosednji IPji dinamični, tako da preveri in se delistaj.

ISP pa ti ne bo dal kontrole PTR za en IP, niti ne more, načeloma so to /24 zone. Lahko ti bi dal nek GUI, da bi lahko sam urejal, a tega noben naš ISP ne ponuja.

videc ::

Kje imaš registrirano domeno? v DNS se mora vpisati še PTR zapis.
Skomuniciraj s tvojim DNS registrarjem. Seveda kontaktiraj tudi ISP.

joggi79 ::

c3p0 je izjavil:

ISP pa ti ne bo dal kontrole PTR za en IP, niti ne more, načeloma so to /24 zone. Lahko ti bi dal nek GUI, da bi lahko sam urejal, a tega noben naš ISP ne ponuja.

Odvisno od tega koliko pomembna je stranka ;) Brez tezav se da narediti da kaze reverse samo za en dolocen ip na nek x server. Ja se pa strinjam da se v 90% primerih nihce noce ukvarjati s tem, ker je reverse le malce drugacen od tega, kar vecina ljudi zna odklikat pri instalaciji lastnega dns-ja. Pa ne mislim, da je full komplicirano, ampak ko vidis kaksne cvetke delajo "priznani registrarji in ponudniki dns hostinga", zacnes dvomiti ce bi bili sposobni tudi najbolj osnovne konfiguracije, ce ne bi prisla ravno out of box :)

videc je izjavil:

Kje imaš registrirano domeno? v DNS se mora vpisati še PTR zapis.
Skomuniciraj s tvojim DNS registrarjem. Seveda kontaktiraj tudi ISP.

Registrar domene nima veze z reverse dns-ji, tako da je povsem irelevantno, kje ima registrirano domeno oz. kje ali pri kom so dns zapisi za to domeno. PTR se vpisuje kjer ima lastnik ip-jev na RIPE doloceno da je avtoritativen dns za tisti segment ip-jev. In danes je to v 99% vse drugo kot pa nek xy registrar

Res je da nisem poslovni naročnik, ampak uporabljam internetno infrastrukturo tudi za poslovno rabo. Bom še enkrat poskušal dobiti človeka, ki se razume v te stvari in dogovoriti da mi vpišejo lastno domeno.

Hvala za hitre odgovore/pojasnila

gslo ::

ne vem, kakšne si imel izkušnje z domačim email strežnikom do zdej, ampak zna bit, da se bo kak od večjih ponudnikov preprosto usral na tvoje maile, katerih potem naslovniki pri teh ponudniki ne bodo prejemali normalno - od klasificiranja tvoje pošte kot spam naprej (im watching you, google). upam, da maš tehnično stvari poštimane v nulo (spf/dkim/dmarc).

mejbi pa ne boš mel nobenga problema, odvisno kolk in s kom si izmenjuješ sporočila. YMMV.

starfotr ::

Kaj pa, če bi se raje zmenil, da dobiš pri A1 maile s svojo domeno, namesto njihovih amis.net emailov? Se pravi, da pri njih gostuješ email. Po moje daleč najceneje in najbolj varno ter najbolj enostavno.

SeMiNeSanja ::

c3p0 je izjavil:

Danes ima le redko kdo še dodeljen /24 segment.
Jaz imam /18 in sem se dogovoril, da sam upravljam reverse DNS pri sebi, ker sem se hotel zadevo naučiti v praksi.
Toda zadeva niti pod razno ni tako trivialna, kakor pri /24 segmentu.
Zato se prav nič ne čudim, da je urejanje reverse zapisov pri stranki vse kaj drugega, kot 'default' opcija.
Za en sam naslov, pa se tega niti nebi lotil, pa verjetno se tudi dogovoriti nebi mogel, ne glede na to, koga 'poznaš'. Oz. bolje kot 'nekoga poznaš', bolj te bo prepričal, da se nikar ne zafrkavaj s tem.
Pričujoče sporočilo je (lahko) oglasno sporočilo
- četudi na prvi pogled ni prepoznavno kot tako.
(Zdaj me pa obtožite prikritega oglaševanja, če morete!)

c3p0 ::

Saj, za 1 ali par IP-jev niti ni smiselno.

NSA_Agent ::

Na T2 se je reverese DNS record dalo urediti brez večjih težav. Razen, da sem šele po tretji prevezavi dobil dekle, ki je vedelo kaj rDNS sploh je. Potem pa je bil potreben samo en dopis, da je imela zavedeno mojo željo ter kam naj rDNS kaže.
Z domačim email serverjem pa so bile samo težave, kot so ti že prej omenili. Predvsem za Gmail so bili vedno vsi emaili spam, ne glede na nastavitve. Tako da razmisli, če se ti res da igrati s tem.

Bakunin ::

rDNS ? resolver DNS ? :)

PTR ti mora vpisati "lastnik" IP naslova.
lahko sicer nastavi CNAME na neko tvojo domeno in potem lahko to sam urejas, ampak za en IP naslov se to "ne splaca".

napisi jim kateri ptr zapis hoces za tvoj ip naslov in ima da ga vpisejo.

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Pošta z mojega e-naslova v spam

Oddelek: Omrežja in internet
221977 (1592) francy
»

Domena kupljena, kako naprej?

Oddelek: Omrežja in internet
215021 (4121) Rokic
»