» »

Delodajalec in obvestilo o vrnitvi na delo

Delodajalec in obvestilo o vrnitvi na delo

BranD00 ::

Pozdravljeni,

V začetku epidemije COVID-19 je tašča po pošti prejela obvestilo o čakanju na delo—do včeraj, ko je bila po telefonu klicana nazaj na delo. Danes, prvi dan po vrnitvi na delo, ni prejela nobenega dokumenta, ki bi prekliceval dobo čakanja na delo.

Vprašanje:

Ali je delodajalec zaposlenega, ki je na čakanju, dolžan pisno obvestiti o datumu vračila na delo, ali je dovolj tudi telefonski klic? Mora zaposleni ob vračilu na delo prejeti kakšen dokument?

Osebno nisem preveč vešč, zato bi bil hvaležen vsakršnega nasveta. Sam sem našel zgolj sledeče:

Delavec se mora na zahtevo delodajalca vrniti na delo do sedem zaporednih dni v tekočem mesecu, denimo ob dodatnih naročilih, povečanju potreb, ipd. Delodajalec mora o tem predhodno obvestiti Zavod za zaposlovanje, čas, ko se delavec začasno vrne na delo, pa se ne upošteva v čas subvencioniranega čakanja na delo.
[...]
Delodajalec mora delavca pisno obvestiti, v obvestilu določiti čas začasnega čakanja na delo, možnosti in način poziva delavcu, da se predčasno vrne na delo, ter nadomestilo plače.
https://www.informiran.si/portal.aspx?c...

Namreč, zanima me ali je mogoče, da delodajalec (tekstilna industrija, s.p.) v tem primeru od države prejema finančno pomoč za delavce na čakanju (interventni zakon za COVID-19), zaradi česar dobe čakanja uradno ne prekine (pisno obvestilo), od zaposlenih pa vseeno zahteva vrnitev na delo? V primeru slednjega, kako postopati oz. kam se obrniti?

Hvala!
  • spremenilo: BranD00 ()

Alien123 ::

Zakaj bi prejela kakšen dokument? Ona še vedno lahko dela 40 zaporednih ur in gre nazaj na čakanje. Ker če dela več kot zaporednih 5 dni, potem firma ne dobi nič od države. Mi naprimer smo dobili sms od šefa, kdaj pa kolko se bo delalo, zaradi nujnega naročila.

destroyer2k ::

Alien123

Do 7 zaporednih dni je zakonsko pisano.

Šimpanz ::

Kolega mi je razlagu da jim je šel v manjši proizvodnji firmi reku da gredo vsi na čakanje, ampak v bistvu pa bojo delali. Tako bojo vsi profitirali.

MadMicka ::

Zadostuje, da delodajalec pokliče delavca nazaj na delo, ni potrebno pisno.

zk_eu ::

V obvestilu/odredbi o čakanju na delu doma, ki mora biti pisno, se določi kako boš pozvan nazaj na delo in čas v katerem se moraš odzvati. Zadostuje tudi telefonsko.
Non omne, quod licet, honestum est - Ni vse, kar je dovoljeno, tudi pošteno.

MadMicka ::

zk_eu, kaj pa če v obvestilu ni določeno, kako boš pozvan nazaj na delo?

Alien123 ::

Šimpanz je izjavil:

Kolega mi je razlagu da jim je šel v manjši proizvodnji firmi reku da gredo vsi na čakanje, ampak v bistvu pa bojo delali. Tako bojo vsi profitirali.

In kak delavci profitirajo? Delavci bodo dobili 80% plače s tem da bodo delali?.. Razen če bojo jim preostanek denarja na roko dali.. lopovščina

Vazelin ::

Alien123 je izjavil:

Šimpanz je izjavil:

In kak delavci profitirajo? Delavci bodo dobili 80% plače s tem da bodo delali?.. Razen če bojo jim preostanek denarja na roko dali.. lopovščina

Verjetno profitirajo na način, da sploh še imajo zaposlitev?
I got 99 problems but 4 usd XTZ ain't one...

Gagarin ::

Alien123 je izjavil:

Šimpanz je izjavil:

Predvsem kradejo davkoplačevalcem, ki bomo vse to plačali. Delavci profitirajo vsaj toliko, da še imajo delo.

vilicarist ::

Šimpanz je izjavil:

upam da jih je prijavil, glede na to da gre za prevaro
bmw = brings me women

BranD00 ::

MadMicka je izjavil:

zk_eu, kaj pa če v obvestilu ni določeno, kako boš pozvan nazaj na delo?

Enako zanima tudi mene, če se kdo spozna.

joze67 ::

Šimpanz je izjavil:

Vsi bodo sostorilci pri goljufiji. Slovenija je pač na Balkanu bolj, kot si misli.

Furbo ::

O jebemo a zdaj bi se pa že vsaka šivilja obešala na vsako črko v dopisu.

Če ji ni za delat, naj pač da odpoved, saj ne bo dosti manj sociale, kot je plače.
i5-13600K, Noctua NH-D15, STRIX Z790-F, 32GB DDR5, 2TB Samsung 990PRO,
Toughpower GF3 1000W, RTX3070, ALIENWARE AW3423DWF, Dell S2722QC

Argica ::

Zato imamo minimalca 700€ in manj....v Avstriji nihče nato ne pomisli.

KraitPay ::

vilicarist je izjavil:

Šimpanz je izjavil:

upam da jih je prijavil, glede na to da gre za prevaro

Upam da ne govoriva o isti firmi. Tudi sam poznam identičen primer. Direktor je povedal, sicer uradno, da je potrebno najprej izkoristiti stari dopust, nato se gre na čakanje. O "novem" dopustu seveda ni bilo nobenega govora.
Direktorji so očitno našli luknjo v sistemu in kličejo zaposlene; če lahko pridejo delati in koristijo "varstvo za otroka", tisti ki imajo seveda. Drugi primer je da kličejo zaposlene, ki so na čakanju, če lahko pridejo delat. Tretji primer; pa se dotakne tiste, ki delajo od doma, če lahko pridejo delat (brez dodatkov seveda).

Če je to res ne vem, če je, je grozno. Izkoriščanje na polno.

Utk ::

Grozno je samo, če je delavec tako neumen, da pride delat pa nima nič od tega. Če je plačan 80% za bit doma in še posebej vsaj 50% za tiste ure, ki jih naredi, ni tako grozno...

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Čakanje na delo in delovna doba

Oddelek: Loža
132690 (2214) polozweii
»

Čakanje na domu, 80% (strani: 1 2 )

8518373 (12211) mgermo
»

Neizplačilo, neodzivnost delodajalca. Kakšne so možnosti?

181954 (1177) MadMicka
»

Izredni dopust

264586 (3381) St235

Več podobnih tem