Forum » Elektrotehnika in elektronika » Kako povezati stikalo za luc
Kako povezati stikalo za luc
zabrdan ::
Rad bi zamenjal že na pol gnilo kopalnisko stikalo, vendar mi nekaj ne gre v racun. In sicer, gre za tisto staro kopalnisko stikalo s crnimi tipkami in lucko na vrhu. V mojem primeru deluje samo stikalo za luc, ostali dve nista povezani, saj jih je nekdo odklopil in zabasal kable v skatlico. Vezano pa je takole. Na spodnji strani stikala sta dva vijaka. Na enega je povezan moder kabel (ki je potem, ne vem zakaj, povezan se na ostali dve gluhi stikali) in rdec kabel (faza, preverjebo) v zgornji vijak pa se en rdec kabel, ki nima faze in pelje po moje v luc. Kako moram to priklopit? S taksnim stikalom nisem se imel opravka, pa sem zamenjal ze vse vticnice in stikala v hisi. Predvidevam da gre za prekinjeno fazo do luci in moram dati oba rdeca kabla v L in modrega v 1 ali modrega z rdecim brez toka v L? Imam pa stikalo ki ima L in 1 z lucko
Hvala za pomoc vnaprej
Hvala za pomoc vnaprej
facepalm ::
Modra je verjetno nula (zaradi lucke) in je zato speljana do vseh stikal.
Ena rdeca je faza, druga pa gre do luci. Testiras tako, da vidis ce je tok na tisti zici, ko gori luc.
Ker se gre za luc v kopalnici sklepam, da stikalo ni menjalno, torej potrebuje le 2 zici. Potemtakem je modra verjetno res nula zaradi lucke na tipki.
Kako vezat pa naj ti drugi svetujejo:) jaz bi dal za pivo nekomu, ki ve kaj dela.
Edit: cemu pa so sluzila ostala (izklopljena stikala? Bojler in pralni stroj? Sta sedaj vezana v dozi direkt, brez stikala?
Jaz bi tole dal preveriti. Just in case.
Ena rdeca je faza, druga pa gre do luci. Testiras tako, da vidis ce je tok na tisti zici, ko gori luc.
Ker se gre za luc v kopalnici sklepam, da stikalo ni menjalno, torej potrebuje le 2 zici. Potemtakem je modra verjetno res nula zaradi lucke na tipki.
Kako vezat pa naj ti drugi svetujejo:) jaz bi dal za pivo nekomu, ki ve kaj dela.
Edit: cemu pa so sluzila ostala (izklopljena stikala? Bojler in pralni stroj? Sta sedaj vezana v dozi direkt, brez stikala?
Jaz bi tole dal preveriti. Just in case.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: facepalm ()
mirator ::
Prej si imel kopalniški stikalni blok s tremi stikali:luč,bojler in IR grelo ali pralni stroj. Za indikacijo je bila potrebna nula. Tako je tvoja ugotovitev obstoječega stanja pravilna:modra nula, ki je brikana na vsa stikala, rdeča faza dovod in rdeča faza odvod na luč.
Novo stikalo nule ne potrebuje. Inikatorska lučka bo gorela, ko boš luč ugasnil, napajala pa se bo preko direktne faze in nule preko luči. Preveri, kako gre nula na luč. Običajno je bil dovod faze in nule v stikalni blok in dalje iz stikalnega bloka do luči in ostalih dveh porabnikov.
Novo stikalo nule ne potrebuje. Inikatorska lučka bo gorela, ko boš luč ugasnil, napajala pa se bo preko direktne faze in nule preko luči. Preveri, kako gre nula na luč. Običajno je bil dovod faze in nule v stikalni blok in dalje iz stikalnega bloka do luči in ostalih dveh porabnikov.
zabrdan ::
Facepalm, ja ostali dve stikali sta za bojler in grelec, ki pa jih v kopalnici ni, saj sra bili leta nazaj odstranjeni, tako da ni kak za delat s tisti
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | enopolno stikalo - luč (strani: 1 2 )Oddelek: Elektrotehnika in elektronika | 7796 (1245) | mirator |
» | Vezava menjalnega stikalaOddelek: Elektrotehnika in elektronika | 41844 (12100) | SonoR |
» | Vezava kopalniškega stikalaOddelek: Elektrotehnika in elektronika | 21329 (9652) | marjan_h |
» | Katera barva žice je ozemljitevOddelek: Elektrotehnika in elektronika | 46844 (38581) | St235 |
» | vezava stikala z dvojnimi tipkamiOddelek: Elektrotehnika in elektronika | 12969 (12775) | RejZoR |