» »

Pandemija COVID-19

Pandemija COVID-19

Temo vidijo: vsi
««
73 / 355
»»

Bwaze6 ::

Je kdo zasledil, kaj bo z letališči v severni Italiji, ki jih uporablja veliko Slovencev?

49106 ::

Kaj misliš s tem?

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: 49106 ()

Bwaze6 ::

Letališče Marco Polo v Benetkah je na primer zdaj v coni karantene. Predvidevam, da je imelo za čas trajanja karantene (vsaj do začetka aprila) na stotine Slovencev karte za lete iz ali na to letališče?

Spletna stran letališča ni ravno v pomoč.

Zemljevid regij v karanteni

Obvestilo na strani letališča Benetke, očitno obratuje:

Passengers are informed that at the moment the activities of the airport are continuing regularly; for updates on the operation of your flight, we reccomend contacting the airline

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Bwaze6 ()

dominuspro ::

Včeraj sem nekaj prevajal za discord kolege, pa privoščim še vam nekaj nedeljskega branja. Prevod je grob z googlom in hitrimi vsebinskimi popravki.

https://urbanpost.it/coronavirus-dottor...

Zdravnica, ki je identificirala bolnika 1. V teh urah je nujno slediti napovedim vlade, da bi zmanjšali nadaljnje okužbe. Kot vemo, se je italijanski izbruh začel iz Lombardije in ga je identificirala Annalisa Malara (38), anesteziologinja iz Cremone, ki je bila v bolnišnici Codogno, ko je prišel pacient 1.

Annalisa Malara je dala dolg intervju za La Repubblica. Anesteziologinja se je tako spomnila prihoda pacienta 1, oziroma 38 let starega Mattia(manager po poklicu), v bolnišnico Codogno: "Ko se pacient ne odzove na normalno zdravljenje, so me na univerzi naučili, da ne zanemarjam najslabše hipoteze. Mattia je prišel z blago pljučnico, vendar odporno na katero koli znano terapijo. Mislila sem, da moram tudi jaz, da mu pomagam, iskati nekaj nemogočega. Znašla sem se na pravem mestu ob pravem času ali morda na napačnem mestu ob nepravem času ». Nato je dodala: "Prvič so bila zdravila in zdravljenja neučinkovita pri navidezno trivialni pljučnici. Moja dolžnost je bila zdraviti to bolno osebo. Po izključitvi sem sklenila, da če običajna zdravila ne delujejo, ne ostane drugega kot vstopiti v neznano. Tu se je skrival koronavirus. "
Med dolgim ​​intervjujem za La Repubblica so jo vprašali: "Ali menite, da ste rešili življenje pacientu 1 in drugim okuženim v Italiji?" Zdravnica je odgovoril: "Nihče tega ne more reči. Pred seboj sem imela mladega in zdravega fanta. Medicinska slika je kazala na virusno, nebakterijsko pljučnico. Prvi postopki, v reanimaciji so enaki tistim, ki se jih izvaja pri Covid-19. Šele po premestitvi v San Matteo v Paviji so ga lahko podvrgli eksperimentalni terapiji. "Na koncu je Annalisa Malara o tem, ali ima v tej zgodbi posebno zaslugo ali ne, dejala:" Ne. Upam pa, da sem prispevala k temu, da smo pridobili čas kolegom in institucijam v Italiji in Evropi. Pridobili smo dragocene dni za boj proti epidemiji. Če jih bodo tudi državljani dobro izkoristili, ob upoštevanju indikacij in preventivnih ukrepov, se bodo mnogi lahko pozdravili ali izognili okužbi ».
--------------------------------------------------------------------------
Moj komentar: Kako srečo so imeli konec koncev, da so sploh ugotovili korono pri tem tipu. Lahko bi jo npr. 2 dni kasneje. Lahko ga sploh nebi bilo v bolnico....38let, športno aktiven... po statistiki bi moral preboleti z lažjimi simptomi

dominusYesterday at 8:04 PM
Še to paše zraven:
https://primabergamo.it/rubriche/topnew...

Če pa je maratonec, zakaj je 38-letnik iz Codogna, "pacient 1", še vedno v tako slabem stanju?
Paradoksalno je, da so športniki, ki se soočajo s hudimi napori, morda bolj ranljivi kot drugi.
5. marec 2020 ob ​​14.35

Vso državo skrbi stanje Mattie, 38-letnika iz Castiglione d'Adda, ki je bil najprej hospitaliziran na intenzivni negi v bolnišnici Codogno, preden so ga premestili v San Matteo v Paviji. Že nekaj dni se stanje "pacient 1" počasi izboljšuje. Toda zakaj je bil razmeroma mlad in zdrav človek - celo maratonec, "ironman", tako zelo prizadet zaradi bolezni?

Delovna skupina je na delu, da mu pomaga
Kljub rahlim izboljšavam v zadnjih dneh so razmere 38-letnika še vedno kritične. Toda Mattia je zdaj postal simbol koronavirusa in boja zdravnikov in zdravstvenega osebja za njegovo preprečevanje. Vsak dan mladenič iz Castiglione d'Adda, pod nadzorom delovne skupine zdravnikov in medicinskih sester, jemlje več zdravil, ki izhajajo iz kitajskih in južnokorejskih izkušenj proti tej tihi okužbi.

Mattia dobi koktajl zdravil, ki se uporabljajo za HIV, za hepatitis C in za ebolo, poskusi "in vitro" pa so dejansko pokazali, da ta mešanica zavira rast virusa poleg antibiotikov, ki jih morajo jemati vsi korona Bolniki na intenzivni terapiji, da se izognejo drugim okužbam.
Zakaj je zdrav 38-letnik v tako resnem stanju?
Dejstvo, da je "pacient 1", atletski in mlad, v tako resnem kliničnem stanju zaradi virusa, ki je - vsaj doslej - na kolena pripeljal samo starejše in / ali z obstoječimi patologijami, nas seveda bega. 2. in 9. februarja 2020 je Mattia pretekel dva polmaratona, dva dni pozneje, 11. februarja, pa je odigral nogometno tekmo(pravi nogomet 11 na 11), glede na njegovo zavidljivo fizično stanje, kako je mogoče, da je tako zbolel?

Attilio Parisi, rektor Univerze za šport v Rimu Foro Italico, je pojasnil, da lahko zelo intenziven trening povzroči znižanje imunske obrambe.

Parisi se nanaša na večje napore, ki telo pripeljejo do skrajne meje(kot dva polmaratona v nekaj dneh), ne pa običajno rekreacijo. Ker bi bil v času teh polmaratonov že okužen (tudi če ni imel simptomov), bi lahko 38-letnik spadal v to razlago.

Po nekaterih britanskih študijah, izvedenih na različnih profesionalnih športnikih takoj po zelo intenzivnih naporih, naj bi se telesni obrambni sistemi znižali, kar bi povzročilo začasno depresijo imunskega sistema in povzročilo nekoliko večje tveganje za okužbe zgornjih dihalnih predelov, točno tam, kamor napada koronavirus.

Stanje njegove noseče žene
Ko so diagnosticirali pozitivnost moža, je tudi žena, ki je v osmem mesecu nosečnosti, opravila teste in je pozitivna, brez simptomov. Trenutno se počuti dobro in nosečnost teče brez zapletov.
---------------------------------------------------------------------------------------------
Datum, kdaj je ta tip odigral tekmo je zgoraj napačen. Mattijev znanec pravi, da se je do 15.2. počutil ok. 15.2. pa je bil tisti nogomet, ki naj bi ga že odigral z vročino. V ponedeljek 17.2. gre prvič h zdravniku, od 20. ali 21.2. pa je v komi na intenzivnem.
18.2. je bil drugič pri zdravniku in ga pošljejo domov z antibiotiki. Ponoči iz 20. na 21. potrdijo korono.

Večji del informacij:
https://www.repubblica.it/cronaca/2020/...

Mogoče najbolj zanimiv del:
CODOGNO - Zdi se, da se je vse skupaj začelo na tisti večerji 25. januarja s kolegom, ki dela za Mae Fiorenzuola d'Arda v provinci Piacenze, ki se je s Kitajske vrnil 21. januarja. Vendar je moški negativen na test, kar lahko pomeni le dve stvari: ali ni prenašalec ali pa je imel virus in ga je prebolel.

Dejstvo je, da zdravniki smatrajo, da naj bi prišlo do okužbe na tisti večerji. Mattia, srečen ker pričakuje prvega otroka, je 21 dni nadaljeval svoje življenje med Codognom, kjer živi, Castiglione d'Adda, kjer se je rodil in pogosto obiskal prijatelje in starše, ter univerzo Casalpusterlengo, kjer dela.
------------------------------------------
Naši pa glave v luknje, kot noji... Če nima simptomov, je neumno testirati...
Pa ta zgodba ima rep in glavo, potrjuje jo ogromno število okuženih, na vseh dogodkih, ki se jih je udeležil v tem času. So lepo povezali primere ampak prepozno.
S tistim kolegom, ki se je vrnil iz kitajske se je sicer večkrat dobil. 25.jan je bilo prvič.
Se pravi prve simptome je fasal po cca 20dneh.


Pri nas pa bo sestajal svet za nac varnost v ponedeljek, ker se za vikend ne dela :clap: vsi, ki pridejo iz Italije, bi morali v karanteno in test po 14 dneh. S tem zelo zamujamo, to je hazardiranje.

tikitoki ::

Bwaze6 je izjavil:

Je kdo zasledil, kaj bo z letališči v severni Italiji, ki jih uporablja veliko Slovencev?


Vecina letov je/bo odpovedanih.

V vsakem primeru je nesmiselno racunati na nemoten transfer cez Italijo.

Zoprna situacija, ce za ljudi, ki so v tujini in imajo povratno karti do letalisc v Bergamu,....

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: tikitoki ()

HappyPills ::

Lakotnik in podobni patroni ki se sprašujete kdo bo kril stroške frizerka če bodo šole zaprte. Vsi mi, to. Je že tako dejstvo da bo država morala ukrepat tudi pri reševanju gospodarstva. Ta zajec je že davno iz luknje. Zapiranje šol in prireditev pa je pač posledica neodločenega ukrepanja v kritični začetni fazi. Ta vlak je zdaj odpeljal in treba je gledat naprej. Jezno cepetanje, ker se morajo sprejemati rigoroznih ukrepi nič ne bodo pomagali. Italija ima 16 mil karanteno in če se ji ne želimo pridružiti se v tem pogledu bodo naslednji ukrepi morali biti bolj odločno. Glede na to da očitno stvari lahko počakajo do ponedeljka pa trenutno slabo kaže. Ne se jezit na naš "panicarje" mi smo samo opozarjali in se vedno opozarjamo na resnost situacije. Cepetanje prihranite za odgovorne.

tikitoki ::

St235 je izjavil:

HappyPills je izjavil:

Ukrepi zaprtja šol ter vrtcev že laufajo drugod po svetu, ker gre lahko za izjemno pomemben ukrep sploh, če je sprožen pravočasno. Ponavadi gre za zaprtje nekaj tednov. Ljudje se bomo mogli malo tudi sami znajdt pač banke pošte masaže ter frizerji niso tako nujni teh par tednov. Trgovine se lahko določi tudi v omejenem delovnem času ter s tem omili izpad zaposlenih prav tako se lahko določene trgovine začasno zapro. Pač noben ne bo umrl, če bo zlatarna celje zaprla štacuno za 14 dni. Ja jebiga pač luksuza neki časa ne bo. Službe bodo probale urediti, da bodo sistemi delovali čimbolj optimalno. Ne boj pa se, da zato ker bodo mulci ostali doma za par tednov, da bomo kar elektrarne zaprl. Kupte si pač hrane za par tednov sej to že skoz govorimo, da je smiselno, ker nekateri pač vemo, kateri ukrepi se lahko sprejemajo in kje se omejitve lahko pojavijo.


Maserkam, frizerkam in prodajalkam zlatarne celje bos pa ti pokril izpad dohodka?

perci je izjavil:

Kot družba bi bilo prav, da se odločimo:

bomo sprejeli drastične ukrepe in omejili virus

ali

ga sprejeli kot nov del realnosti naših življenj.

Zaenkrat kaže, da gremo v drugo varianto.

Oboje je lahko čisto legitimna odločitev.

Ampak problem je, ker se nismo odlocili kakšna je ta odločitev in se potem gremo neke polovicarske ukrepe. Toliko, da zgleda, hkrati pa ni učinkovito.


Kakorkoli zadevo obracas je priortite preprecit preobremenitev zdravstva, vse ostalo je mesanje tople vode. Drasticni ukrepi ki bi teoreticno lahko omejili sirjenje virusa bi dolgorocno naredili bistveno vec skode (pa preden spet kdo dozovi orgazem, ne ni govora o cenah mobilnih aparatov ampak temu koliko ljudi bo ostalo na cesti ker ne bo moglo placat kredita).


Res je. Najboljse je problem ignorirati in nato v karanteno dati gospodarsko najbolj pomemben del drzave, kot so to storili Italjani. Kdo bo kril izgubo, ki ga bo sedaj utrpelo gospodarstvo? Zelo ocitno imamo v evropi slab sistem. Kako izgleda sistem, ki deluje, preveri pri Singapurju in Tajvanu.

NE vem zakaj sploh imajo in izvjajo nacrte za zajezitev sirjenja okuzbe, ce je jasno, da Lakotnik pravi, da je prvi korak nesmiselen, ga preskocimo in se ukvarjamo zgolj z upocasnevanjem prenosa okuzb.

mihaf ::

Tole z letališči v IT mi ni jasno. Milan Malpensa Airport obratuje. Kako imajo sedaj to, ni prepovedi?

HappyPills ::

Pomoje spuščaju tujce ven. Kaj pa potem naredijo države kamor potujejo pa je njihov problem.

DeeJay ::

Prepoved dogodkov večjih od 500 ljudi, je enako, kot bi dal na odprto rano, ki potrebuje šivanje, en majhen flajšter.
Če nočmo met scenarija Italije, bo to žal premalo.
Razumem, da ima vlada zdej težko delo, da ne zaduši gospodarstva, sam a nebi blo bolje zdej potegnt flajštra in hitro zajezit širjenje, kot pol uvajat ogromne karantene in sporočat vedno večje številke umrlih. Pravtako bo to na koncu za gospodarstvo še slabše.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: DeeJay ()

HappyPills ::

Po podatkih je zmeraj bolj očitno, da dokler zdrav sistem hendal stvari ni tako grozno, ko pa začne zadevat letet v ventilator pa iz malo umrlih hitro pridemo do groznih številk. Torej zajezitev bi morala bit top priority.

;-) ::

Ne razumem zdaj tega brisanja vec, pac me zanima kako potekaji karantene. V sosednji drzavi je 16mio prebivalstva v karanteni.

Kaj je narobe ce clovek vprasa kako zgleda zivljene potem.
-se hodi v sluzbo?
-se hodi v trgovino al je zdaj cas za zaloge?
-je mozno do starsev v drugi obcini?
Itd.itd.

Slej kot prej se bodo karantene pojavile pri nas in je fajn vedet kaj je za pricakovat. Ce pa se komu zdi neumno ker ve vse pa naj razlozi.

Vazelin ::

Karantena:
- zaprti fitnessi, telovadnice ipd.
- ni več javnih dogodkov
- trgovine zreducirane na najnujnejše oz. so odprte samo določeno število ur na dan
- nujna dela se še vedno opravlja
- za tiste, ki lahko se forsira delo od doma
- morda se uvede kak prisilni dopust, ki ga bo financirala država

Tako da ja. Dobro je nabaviti nekaj zadev za v usta. Jaz grem jutri še po eno gajbo krompirja, nekaj riža. Potem sem dejansko res lahko dva mesca brez obiskov trgovin z živili.

Je pa za starejše ta virus precej brutalen. Velika verjetnost zapletov, če ga dobiš.
I got 99 problems but 4 usd XTZ ain't one...

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Vazelin ()

Vazelin ::

Me pa nekaj zanima. Veliko se omenja, da ostanejo trajne poškodbe, če imaš zaplet in preživiš.
Kaj je to mišljeno?? Zmanjša se kapaciteta pljuč?

In še nekaj je hudo nevarno. Veliko ljudi bo lahko rabilo pomoč naprav za dihanje. Kaj če bo več tistih, ki rabijo to napravo kot samih naprav? Se bo delalo selekcijo po starosti, po splošnem zdravju ipd?
I got 99 problems but 4 usd XTZ ain't one...

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Vazelin ()

facepalm ::

Vazelin je izjavil:

Me pa nekaj zanima. Veliko se omenja, da ostanejo trajne poškodbe, če imaš zaplet in preživiš.
Kaj je to mišljeno?? Zmanjša se kapaciteta pljuč?

Verjetno je misljeno na pljucno funkcijo. Vsaka pljucnica pusti svoj "pecat".

Pac-Man ::

Stanje javnega zdravstva v ZDA. Do včeraj so naredili okrog 2000 testov, pri nas 800.

https://twitter.com/Mom101/status/12363...
The ideal subject of totalitarian rule is not the convinced Nazi or
the convinced Communist, but people for whom the distinction between fact and
fiction and the distinction between true and false no longer exist.

Dag ::

da morajo zdravstveni delavci v takšnih situacijah najprej poskrbeti sami zase in šele potem za ostale paciente. Haaallllooo....nekako me postaja strah, živeti v takšni družbi.

To je čisto razumno in pametno navodilo. Tudi na letalu ti povejo, da najprej namesti kisikovo masko sebi in šele potem otroku. Upam, da razumeš, zakaj je tako.

St235 ::

Dag je izjavil:

da morajo zdravstveni delavci v takšnih situacijah najprej poskrbeti sami zase in šele potem za ostale paciente. Haaallllooo....nekako me postaja strah, živeti v takšni družbi.

To je čisto razumno in pametno navodilo. Tudi na letalu ti povejo, da najprej namesti kisikovo masko sebi in šele potem otroku. Upam, da razumeš, zakaj je tako.


Predsvem pa je vzeto povsem iz konteksta, ker se tako bolj senzacionalistično sliši. Minister je primarno govoril o temu, da je potrebno zaščiti zdreavniško osebje, ker če zbolijo ne bodo mogli opralvjat svojega dela. Tako, da ja se strinjam z ugtovitvijo, da je strašno živvet v fdružbi, ki uživa v zavajanju, hujskanju in spodbujanju panike.

V it. kljub karanteni ni nikaršnih težav z oskrbo trgovin, razen občasnih manjkov posameznih dobrin, ki so posledica neracionalnega kopičenja.

Barakuda1 ::

Dag - Lakotnik :)

Kar se tiče izjave ministra ...lahko da je racionalna, je pa še zmeraj za zdravsvenega delavca neetična.
Glede ostalega pa še enkrat
Nobena panika me ne daje, opozarjam samo na to, da je pretirano kritičen odnos do tistih ki so prestrašeni, ravno tako škodljiv in nevaren (če ne še bolj) kot prestrašenost in lažje oblike panike.

Zgodovina sprememb…

HappyPills ::

Barakuda:
Ne ni treba nobene histerije se it. Manjšo zalogo hrane za nekaj tednov smo že tako svetovali nekaj časa nazaj. Medicinska oskbra ne bo kr crknila bo pa mogoče šlo samo bolj na nujne primere. Če bo potrebno se bo aktivirala CZ ter vojska, ki bo prevzela del bremena morda celo prostovoljci. Večina bo na nas, da se dosledno držimo navodil ter pustimo, da zdravstvo diha. Tudi kšna racija opreme se zna zgodi, če kak vojni dobičkar sedi na velikih zalogah. To je vse vidno v tujini.
Zdravniki MORAJO poskrbeti najprej zase. To je osnova kateregakoli reševanja ter tudi prve pomoči. Nikomur ne pomagaš, če za svojo varnost nisi poskrbel. Zatorej jaz imam doma hrano itd. moja družina je preskrbljena in sedaj lahko pomagam okolici. Toliko pa sem potegnil od časov, ko sem bil aktiven pri enoti reševalnih psov ne glede na to, da se me zaradi zaloge označuje za "paničarja".

Utk ::

Preveč "politično korektno" brisanje posameznih postov, se kaj lahko dolgoročno pokaže kot izrazito kontraproduktivno.
Morda se komu zdi, da nekateri zganjajo paniko in jih je potrebno zato brisati.

Dosti manj panike bi bilo, če se ne bi lagalo in prikrivalo. Ker stvari pridejo vseeno ven, in ljudje potem ne verjamejo več nič, in to upravičeno.

mahoni ::

Kaj sledi, ce tudi karantena ne zajezi siritve virusa? Kaksni rigorozni ukrepi bi potem sledili? Popolne blokade posameznih mest? Obvezno nosenje mask v javnosti?

Barakuda1 ::

jureflux

Mislim, da midva razmišljava zelo podbno.
To kar sem jaz pri ministru kritiziral, ni to da se skrb posveča zdravstvenim delavcen, pač pa netičnost izrečenega.
Zdravstveni delavci so namreč dolžni pomagati pacientom (tudi za ceno lastnega rizika)
Kako bodo to izvedli, da bodo najmanj ogrožali sebe, je pa drug problem.
V trenutku, ko obstoji grožnja ogrožanja zdravja večjih razsežnosti (epidemija) pa je izjava ministra (žal) povsem neprimerna.

Zgodovina sprememb…

HappyPills ::

Mahoni:
Virus bo okužil velik del prebivlastva s tem pa počasi precepil kritično mejo populacije. S časoma se bo najverjetneje tudi razvil v manj škodljivega, saj ponavadi tisti, ki pobijajo gostitelja ne preživijo prav dolgo. Najhuje kar se lahko zgodi, je da pač dobimo še eno "gripo", ki bo letno krožila in kosila ljudi. Seveda so potem tu še cepiva ter zdravila, ki se razvijajo, ki lahko tudi čisto izkoreninijo virus oz. ga naredijo precej manj nevarnega. A zato rabimo čas, ki pa si ga vbistvu zdaj kupujemo in to tudi na rigorozne načine.

Še dober članek na to temo.
https://www.vox.com/science-and-health/...

Zgodovina sprememb…

GupeM ::

Barakuda1 je izjavil:

jureflux

Mislim, da midva razmišljava zelo podbno.
To kar sem jaz pri ministru kritiziral, ni to da se skrb posveča zdravstvenim delavcen, pač pa netičnost izrečenega.
Zdravstveni delavci so namreč dolžni pomagati pacientom (tudi za ceno lastnega rizika)
Kako bodo to izvedli, da bodo najmanj ogrožali sebe, je pa drug problem.
V trenutku, ko obstoji grožnja ogrožanja zdravja večjih razsežnosti (epidemija) pa je izjava ministra (žal) povsem neprimerna.

Ni res. Vedno in povsod je treba najprej poskrbeti zase, nato za ostale.

Tudi pri gasilcih učijo: ko prideš na mesto požara/nesreče zavaruj okolico, da se še tebi kaj ne zgodi. Poškodovan/mrtev pač ne moreš pomagati.

Tudi to, kar vidiš v filmih ko varnostnik skoči med strelca in predsednika je larifari. Kako naj mrtev varnostnik varuje predsednika?

Izjava je daleč od ne etične. Ne etičen si ti.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: GupeM ()

Barakuda1 ::

GupeM

Ne tup, če ne poznaš zadev, resno

Zgolj 2 člena iz

Slovensko zdravniško društvo
in
Zdravniška zbornica Slovenije
KODEKS ZDRAVNIŠKE ETIKE

2. člen
V nujnih medicinskih primerih zdravnik vsakomur ponudi
pomoč.
8. člen
Pri zdravljenju samega sebe, družinskih članov ali tesnih
prijateljev se zdravnik zaveda, da njegova osebna vpletenost
lahko vpliva na racionalnost odločitve in izvedbe zdravniškega
ukrepa. Če je le mogoče, bo v primeru resnega zdravstvenega
stanja prosil za nasvet drugega zdravnika ali mu
predal pacienta v oskrbo.

A ti je sedaj jasno, da lastna varnost ni razlog (ali opravičilo), da bi pacient ostal brez oskrbe.

Vse kar je v nasprotju s tem, je neetično

Primerjati gasilce, gorske reševalce in podobno, z medicinskim osebjem, pa je podobno seštevanju jabolk in hrušk

Zgodovina sprememb…

zmaugy ::

Barakuda1 je izjavil:

GupeM

Ne tup, če ne poznaš zadev, resno

Zgolj 2 člena iz

Slovensko zdravniško društvo
in
Zdravniška zbornica Slovenije
KODEKS ZDRAVNIŠKE ETIKE

2. člen
V nujnih medicinskih primerih zdravnik vsakomur ponudi
pomoč.
8. člen
Pri zdravljenju samega sebe, družinskih članov ali tesnih
prijateljev se zdravnik zaveda, da njegova osebna vpletenost
lahko vpliva na racionalnost odločitve in izvedbe zdravniškega
ukrepa. Če je le mogoče, bo v primeru resnega zdravstvenega
stanja prosil za nasvet drugega zdravnika ali mu
predal pacienta v oskrbo.

A ti je sedaj jasno, da lastna varnost ni razlog (ali opravičilo), da bi pacient ostal brez oskrbe.

Vse kar je v nasprotju s tem, je neetično

Primerjati gasilce, gorske reševalce in podobno, z medicinskim osebjem, pa je podobno seštevanju jabolk in hrušk


Nihče ne more od nikogar pričakovati, da bo v okviru svoje službe očitno ogrožal svoje zdravje in življenje za to, da bo opravil službo.
Poleg tega pa, če se vse medicinsko osebje vrže z balkona, da reši par ljudi, ne bo nikogar, ki bi reševal preostale.
Biseri...
PS: MENSA klub ST, obvoz. ŠIC! Ne zanimajo me vaše neštetokrat reciklirane
neumnosti.

Mr.B ::

HappyPills je izjavil:

Lakotnik in podobni patroni ki se sprašujete kdo bo kril stroške frizerka če bodo šole zaprte. Vsi mi, to. Je že tako dejstvo da bo država morala ukrepat tudi pri reševanju gospodarstva. Ta zajec je že davno iz luknje. Zapiranje šol in prireditev pa je pač posledica neodločenega ukrepanja v kritični začetni fazi. Ta vlak je zdaj odpeljal in treba je gledat naprej. Jezno cepetanje, ker se morajo sprejemati rigoroznih ukrepi nič ne bodo pomagali. Italija ima 16 mil karanteno in če se ji ne želimo pridružiti se v tem pogledu bodo naslednji ukrepi morali biti bolj odločno. Glede na to da očitno stvari lahko počakajo do ponedeljka pa trenutno slabo kaže. Ne se jezit na naš "panicarje" mi smo samo opozarjali in se vedno opozarjamo na resnost situacije. Cepetanje prihranite za odgovorne.

Koliko ljudi je umrlo za posledicam plucnice v sloveniji in koliko v italiji. No samo to leto.
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold

Mr.B ::

zmaugy je izjavil:

Barakuda1 je izjavil:

GupeM

Ne tup, če ne poznaš zadev, resno

Zgolj 2 člena iz

Slovensko zdravniško društvo
in
Zdravniška zbornica Slovenije
KODEKS ZDRAVNIŠKE ETIKE

2. člen
V nujnih medicinskih primerih zdravnik vsakomur ponudi
pomoč.
8. člen
Pri zdravljenju samega sebe, družinskih članov ali tesnih
prijateljev se zdravnik zaveda, da njegova osebna vpletenost
lahko vpliva na racionalnost odločitve in izvedbe zdravniškega
ukrepa. Če je le mogoče, bo v primeru resnega zdravstvenega
stanja prosil za nasvet drugega zdravnika ali mu
predal pacienta v oskrbo.

A ti je sedaj jasno, da lastna varnost ni razlog (ali opravičilo), da bi pacient ostal brez oskrbe.

Vse kar je v nasprotju s tem, je neetično

Primerjati gasilce, gorske reševalce in podobno, z medicinskim osebjem, pa je podobno seštevanju jabolk in hrušk


Nihče ne more od nikogar pričakovati, da bo v okviru svoje službe očitno ogrožal svoje zdravje in življenje za to, da bo opravil službo.
Poleg tega pa, če se vse medicinsko osebje vrže z balkona, da reši par ljudi, ne bo nikogar, ki bi reševal preostale.

Si predstavljaš da bi bila kakšna filmska viroza. Zdravstveno osebje se navadilo, da vsakoletni koktail inekcij, pa ni potrebno skrbeti za osnovne preventivne ukrepe. Pa se šolali so se v teh zadevah.
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold

Dag ::

Primorske novice, ki so kredibilnejše kot Regionalobala, tudi pišejo o ženski iz Lucije, ki dela v Švici in je okužena prišla na obisk k domačim. https://www.primorske.si/primorska/istr...

Več na tiskovki ob 17h.

Pac-Man ::

Netanjahu misli uporabit mladino za dezinfekcijo javnih prostorov.

https://www.gov.il/en/departments/news/...

It must be understood that the pandemic is not afflicting children or young people, thank G-d; there has not been one instance that we know of. We must disinfect public installations. This virus is sensitive to bleach and we must act in an orderly way to disinfect railway stations, bus stations, etc. To this end, over the vacation period, which may be extended, I will mobilize young people, both in schools and in youth movements, in a very meticulous way, to help with the disinfection. I will also ask the IDF to take care of certain installations.
The ideal subject of totalitarian rule is not the convinced Nazi or
the convinced Communist, but people for whom the distinction between fact and
fiction and the distinction between true and false no longer exist.

Mr.B ::

ne skrbi letno povprecje smrti za virozo je za slovenijo malo vec kot 154. Ko bomo tam 150 mrtvih bomo paniko zganjali..
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold

Barakuda1 ::

Mr.B :)

Se bojim, da jo bomo pričeli prej, kar je po svoje razumljivo.

Zadeva je "nova", zdravila ni (in ga v doglednem času nipričakovati, zato bo do panike prišlo že ob zaznavi močnega povečanja sauma na okuženost.

Upam sicer, da se motim, a se bojim, da se ne

TheKekec ::

Ne vem zakaj recimo ne zapremo fakultet, na katerih je vsak po tisoče študentov iz cele države, ki so pa dovolj stari, da ne rabijo varstva.

2 tedna prisilnih pocitnic ne bi podrla pedagoškega procesa na nobeni, se tako pomembni fakulteti.

HappyPills ::

Mr.B je izjavil:

HappyPills je izjavil:

Lakotnik in podobni patroni ki se sprašujete kdo bo kril stroške frizerka če bodo šole zaprte. Vsi mi, to. Je že tako dejstvo da bo država morala ukrepat tudi pri reševanju gospodarstva. Ta zajec je že davno iz luknje. Zapiranje šol in prireditev pa je pač posledica neodločenega ukrepanja v kritični začetni fazi. Ta vlak je zdaj odpeljal in treba je gledat naprej. Jezno cepetanje, ker se morajo sprejemati rigoroznih ukrepi nič ne bodo pomagali. Italija ima 16 mil karanteno in če se ji ne želimo pridružiti se v tem pogledu bodo naslednji ukrepi morali biti bolj odločno. Glede na to da očitno stvari lahko počakajo do ponedeljka pa trenutno slabo kaže. Ne se jezit na naš "panicarje" mi smo samo opozarjali in se vedno opozarjamo na resnost situacije. Cepetanje prihranite za odgovorne.

Koliko ljudi je umrlo za posledicam plucnice v sloveniji in koliko v italiji. No samo to leto.


Nevem, povej prosim in daj vir. Me zanima v resnici.

genesiss ::

https://www.thetimes.co.uk/edition/news...

It sounds tempting: a payment of GBP3,500 to spend two weeks relaxing in front of the television, playing video games or catching up on some reading. There is a catch, however -- you will be infected with a coronavirus and banned from physical contact with the outside world.

Mr.B ::

Barakuda1 je izjavil:

Mr.B :)

Se bojim, da jo bomo pričeli prej, kar je po svoje razumljivo.

Zadeva je "nova", zdravila ni (in ga v doglednem času nipričakovati, zato bo do panike prišlo že ob zaznavi močnega povečanja sauma na okuženost.

Upam sicer, da se motim, a se bojim, da se ne

Koliko krat si se pa cepil " proti" gripi?
...ker cepiti se, ko gripo imas ali ko jo prebolis ravno ni smiselno.....

HappyPills je izjavil:

Mr.B je izjavil:

HappyPills je izjavil:

Lakotnik in podobni patroni ki se sprašujete kdo bo kril stroške frizerka če bodo šole zaprte. Vsi mi, to. Je že tako dejstvo da bo država morala ukrepat tudi pri reševanju gospodarstva. Ta zajec je že davno iz luknje. Zapiranje šol in prireditev pa je pač posledica neodločenega ukrepanja v kritični začetni fazi. Ta vlak je zdaj odpeljal in treba je gledat naprej. Jezno cepetanje, ker se morajo sprejemati rigoroznih ukrepi nič ne bodo pomagali. Italija ima 16 mil karanteno in če se ji ne želimo pridružiti se v tem pogledu bodo naslednji ukrepi morali biti bolj odločno. Glede na to da očitno stvari lahko počakajo do ponedeljka pa trenutno slabo kaže. Ne se jezit na naš "panicarje" mi smo samo opozarjali in se vedno opozarjamo na resnost situacije. Cepetanje prihranite za odgovorne.

Koliko ljudi je umrlo za posledicam plucnice v sloveniji in koliko v italiji. No samo to leto.


Nevem, povej prosim in daj vir. Me zanima v resnici.

za posledicami pljucnoce v sloveniji umre povprecno med 10- 20 % obolelih . najbolj prizadete skupine so tu notri tudi mladi, poleg starejsih in kronicnih bolnikov... po svetu pa umre za pljucnico 800.000 otrok. PANIKA.
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Mr.B ()

yayo ::

evo, zdaj sem se vrnil iz sprehoda po koprski promenadi s svojim 84letnim starim. Srečal pol Slovenije in pol Trsta. Italijanom oblast odsvetuje, oziroma ponekod prepoveduje, pohajanje naokoli, zato prihajajo k nam kjer je kao "zdravo". ;)

bajsibajsi ::

Nihce vec ne pripopa, bom pa jaz. Izgleda, da ko je enkrat stevilka visja, ni vec zanimivo (vredno) obvescati o posameznih primerih. :/

4 nove zaznane okuzbe (od tega 2 SMS iz Metlike): https://www.24ur.com/novice/slovenija/k...

yayo ::

alo, še malček dviganja pritiska, da malo razbijemo bitke med egoti v tejle temi :))Obolela Lucijčanka za PN: "Prepričana sem bila, da me bodo prej testirali"

Vazelin ::

Koliko je sploh kapacitete na inf. kliniki?
I got 99 problems but 4 usd XTZ ain't one...

Zgodovina sprememb…

  • odbrisal: BigWhale ()

Pika na i ::

Mr.B je izjavil:


za posledicami pljucnoce v sloveniji umre povprecno med 10- 20 % obolelih . najbolj prizadete skupine so tu notri tudi mladi, poleg starejsih in kronicnih bolnikov... po svetu pa umre za pljucnico 800.000 otrok. PANIKA.

ČE CITIRAŠ, CITIRAJ PRAV!

"Potek pljučnice pri starejših s pridruženimi boleznimi je težji, zdravljenje počasnejše in ga večkrat spremljajo zapleti. Umrljivost zaradi pljučnice je razmeroma visoka (od 10 do 20 % bolnikov, ki so zdravljeni zaradi težje pljučnice v bolnišnicah). Če je pnevmokokna pljučnica zelo težka in nastane septični šok, neodziven na terapijo, lahko umrejo tudi mladi bolniki, vendar je to kljub vsemu redko. Neprimerno večja je smrtnost med starejšimi bolniki, ki zbolijo za pljučnico. Starejši so toliko bolj ogroženi predvsem zaradi dveh dejavnikov: oslabelega imunskega sistema in pridruženih bolezni."

Vir



Cepljenje proti pnevmokoku je mogoče opraviti skupaj s cepljenjem proti gripi.

Miki N ::

Meni se zdi, da imamo mogoče malo prevelika pričakovanja glede ukrepov. Ukrepi so nujni ampak pandemijo, ki jo širijo ljudje brez simptomov je zelo težko omejiti - če bi to znali, bi do zdaj lahko preprečili tudi marsikaj drugega. Pa ne zagovarjam pomankanja "akcije" samo realistično... so meje učinkovitosti vseh teh ukrepov in nekateri so mišljeni tudi bolj v smislu pomirjanja javnosti (kar ni slabo in je koristno) neke bistvene razlike pa ne bo. To ni črnogledo, ker končno se vsi strinjamo, da v glavnem bomo ok. Kdo od nas pa tudi ne.

Telbanc ::

https://www.dnevnik.si/1042915224

"35.000 Slovencev smuča v Dolomitih"

Precej slovencev smuča vsako leto v Italiji.
Hvala bogu, nisem cepljen za covid-19.

Zgodovina sprememb…

  • predlagalo izbris: mahoni ()

perci ::

Se komu sanja, kako je z dostop do Marco Polo letališča. Rad bi dvignil avto na parkirišču, preden preide situacija v izredno stanje.

bigbada ::

Haha dobrodelni Bill Gates je obljubil da bo cepivo na voljo v roku 60 dni. Zdaj se pa bodo mastni denarci pretakali, zgleda se jih za gripo cepi premalo.

dominuspro ::

Današnja konferenca - Direktorica NIJZ-ja Nina Pirnat: "Dokler so ljudje zdravi, niso kužni. Prenos virusa poteka, ko zbolijo."

Kako je to možno? Evidentiranih primerov okužb, brez simptomov, je že malo morje. Ona trdi nasprotno. Je to namerno zavajanje ali je naša stroka tako "dobra"?

NMH ::

dominuspro je izjavil:

Današnja konferenca - Direktorica NIJZ-ja Nina Pirnat: "Dokler so ljudje zdravi, niso kužni. Prenos virusa poteka, ko zbolijo."

Kako je to možno? Evidentiranih primerov okužb, brez simptomov, je že malo morje. Ona trdi nasprotno. Je to namerno zavajanje ali je naša stroka tako "dobra"?


Nič ne zavaja, tako je. Takšna oseba nima virusa v sluznici in je možnost prenosa izrazito nizka. Dejansko se lahko okužiš, če stopiš v stik s krvjo takšne osebe.

perci ::

Je pa v zimskih časih težko rečt, kdaj je nekdo zdrav. Smrkanje, robčki, občasno kihanje v normalnih okoliscinah se ne pomeni, da si bolan.

Barakuda1 ::

NMH
:: ravnokar
izjavil

Nič ne zavaja, tako je. Takšna oseba nima virusa v sluznici in je možnost prenosa izrazito nizka. Dejansko se lahko okužiš, če stopiš v stik s krvjo takšne osebe.

??

Aha....ja, pol pa un dohtar iz Metlike vseen ni bil tolk neodgovorn, kot ga poskušajo zdaj nekateri prikazat

Zgodovina sprememb…

««
73 / 355
»»