» »

Reciklaza ali metanje peska v oci?

Reciklaza ali metanje peska v oci?

tikitoki ::

Spodnji clanek ponazarja precej pogosta opozorila na nepravilnostih pri odstranjevanju smeti v bogatih drzavah.

Tu se na veliko trepljamo po rami in hvalimo s z visjo razvitostjo, vecjem čutu do okolja, boljsem sistemu za reciklazo odpadkov,...

In vendarle po ducatu clankov s podobno vsebino, dobivam obcutek, da je veliko podatkov o reciklazi navadno zavajanje in lep del domnevno recikliranih smeti konca v drzavah v razvoju in potem se poslusamo ljudi, ki s prstom kazejo na tiste grde, umazane proizvajalce smeti. Medtem pa veselo posiljamo svoje smeti po celem svetu.

https://www.bloomberg.com/news/features...

Lepo zapuscino pripravljamo za zanamce.

Miki N ::

Hja reciklaža.. tukaj bo treba malo soočenja z resničnostjo.

Meni je zanimiv pogled nazaj cca 40 let ko je svet na veliko uvajal PET kot zamenjavo za PVC ipd. Da ne bo nesporazuma: PET je bil vsekakor velik korak naprej, mogoče eneden največjih ampak poleg bolj ekološke proizvodnje je bila takrat pomembna točka tudi da "če ne drugega, ga lahko saj varno skuriš". Kar hočem povedati je, da takrat nihče ni skrival dejstva, da je predvsem embalažo izredno težko reciklirati. Preveč sestavljenih materialov in premajhna kvaliteta ekstrahiranih surovin oziroma dobiš nek nišen proizvod. Z izjemo kovin verjetno.

Nakar je nekje v devetdesetih prišla kampanja "recikliranje: ni problem - vse se da" hkrati s popolnoma nerealističnimi ocenami stopnje recikliranja. Malo sortiranja v ločene zabojnike in smo! Vse se da čudežno porabiti. V resnici bo treba javnosti natočiti čistega vina in se sprijazniti da bo treba odpadke zmanjšati IN/ALI uničevati na karnajbolj učinkovit način. Ja tukaj bo malo dodatnega CO2, samo .. kompromisi.

To je tudi lep primer kako aktivizem z nekakšnimi utopičnimi "optimalnimi" rešitvami preusmerja razvoj od pravih, čeprav seveda nepopolnih (kot vedno) rešitev.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Miki N ()

mihec87 ::

Ne dolgo nazaj sem na yt pogledal z to tematiko sicer je za Avstralijo.. Pa saj tudi pri nas se nabirajo kupi...

alkor ::

resitev je v plasma sežigalnikih. Mislim, da je eden tudi v blizini Dunaja. Bojda je tudi v našem T6 vse ready.

https://www.explainthatstuff.com/plasma...
LP, a

jype ::

ZDA so glede teh reči še v srednjem veku in jih nima smisla primerjati z razvitim svetom.

Nikonja ::

100% se reciklira samo steklo in aluminij (pločevnike) in to neskončno, papir je na približno 70%, plastika (ampak samo prozorna) je na 30% in to samo enkrat. Skoraj cel zahodni svet (ZDA in EU) večji del plastike izvaža v Azijo in zato se lahko basamo kako smo zeleni, problem je ker večji del te plastike za Azijo konča nekjer na sred oceana.
Edina rešitev je kolektivni pritisk na zmanjševanje uporabe plastike in iskanje njene alternative, tisto mal kaj ostane naj gre v sažigalnike.

Phantomeye ::

Reciklaža ni rešitev za količino odpadkov. Rešitev so alternativne oblike kanistrov in pa zmanjševanje porabe. "reciklaža" je samo zdravljenje simptoma - relativno neuspešno.

starfotr ::

Aluminij se ne more neskončno reciklirat. Že za navadne tube se uporablja izključno deviški aluminij, ko delajo rondelice. Tako, da ne bo držalo, kar si napisal.

The Player ::

predvsem je treba delati na ozaveščanju ljudi. Pa ne samo to, da se ne sme smetiti kjerkoli se ti zapaše, ampak, da smotrno ravnaš z resursi, ki so na razpolago in tako ne proizvajaš nepotrebnih odpadkov.

- Namesto, da kupiš vrečo v trgovini, vzemi vrečo od doma (po možnosti iz blaga).
- Če nimaš namena hrane vzeti za sabo (to-go), zavrni vrečko, ki ti jo ponavadi ponudijo in tako prišparaš en odpadek.
- Namesto novega izdelka, raje kupi rabljenega, ali pa prodaj izdelke, ki jih nimaš več namen uporabljati doma, namesto, da ga vržeš v smeti. Na bolhi se da prodat marsikaj, tudi stvari, ki jih ne pričakuješ, da bodo šle. Če jih ne moreš prodati ali pa imajo minimalno vrednost jih lahko podariš. Ljudje niso zahtevni, če jim nekaj podariš.
- Za kratke razdalje uporabi alternativno prevozno sredstvo (skiro, kolo, rolerji, javni prevoz).
- namesto plastenk, kupuj pijačo v steklenicah ali pij vodo iz pipe.

Problem nastane, ker je današnje gospodarstvo tako naravnano, da se čedalje več troši in s tem proizvaja nepotrebne odpadke. Npr. moj pametni telefon po 10 letih še zmeraj deluje, a za kakršnokoli naprednejšo uporabo je neuporaben, saj nima več podpore za aplikacije, saj ti google play ne dovoli namestiti zaradi zastarele prog. opreme. Lahko bi kupil nov telefon (ali rabljen), ampak nisem nor, da bi celo plačo zagonil, hkrati pa naredil še dodaten odpadek :O

Zgodovina sprememb…

Miki N ::

Kolikor vem se da "neskončno" reciklirati bolj težke kovine. Klasičen primer je svinec v akumulatorjih... samo mogoče niti to ne. Zato oklepaji.

Steklo je zanimivo: po eni strani rabiš določen del recikliranega stekla za izdelavo novega po drugi strani pa je starega stekla preveč (ni ekonomske logike za reciklažo).

Papir.. nekje vmes.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Miki N ()

nsa_ag3nt ::

tikitoki
Medtem pa veselo posiljamo svoje smeti po celem svetu.

Kanadčani so jih dobili nazaj.
https://globalnews.ca/news/5361296/phil...


Kitajci jih tudi več nočejo sprejemati.
https://gizmodo.com/c/goodbye-big-five

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: nsa_ag3nt ()

dexterboy ::

The Player je izjavil:

predvsem je treba delati na ozaveščanju ljudi. Pa ne samo to, da se ne sme smetiti kjerkoli se ti zapaše, ampak, da smotrno ravnaš z resursi, ki so na razpolago in tako ne proizvajaš nepotrebnih odpadkov.... :O

Zelo lepo napisano, ampak poglej število postov v tej temi, ki je RESNIČNO problem ali pa hecanje v temi o prepihu ;)
Ljudje je težko ozaveščati, ker jim razmišljanje dela ogromne težave (jih boli glava in podobni izgovori...), zato jih je lažje usmerjati skozi zakonodajo. In če trgovski lobij doseže prodajanje 100 - 200 gramskih pakiranj salame v Lidl / Hofer verigah, se alhko temu upreš samo tako, da sprejmeš drugačno zakonodajo... ali pa smeti vrneš ljudem pred njihov lastni prag.
Žal :(
Ko ne gre več, ko se ustavi, RESET Vas spet v ritem spravi.

poweroff ::

Ukrajinci problem rešujejo takole:


Tole je sicer napol zafrkancija, ampak postopek dejansko deluje. Kolikor vem, se en podoben reaktor postavlja tudi v Sloveniji...
sudo poweroff

Gagarin ::

dexterboy je izjavil:

The Player je izjavil:

predvsem je treba delati na ozaveščanju ljudi. Pa ne samo to, da se ne sme smetiti kjerkoli se ti zapaše, ampak, da smotrno ravnaš z resursi, ki so na razpolago in tako ne proizvajaš nepotrebnih odpadkov.... :O

Zelo lepo napisano, ampak poglej število postov v tej temi, ki je RESNIČNO problem ali pa hecanje v temi o prepihu ;)


Privabi @Hipatijo v thread s kakšnim antifeminističnim postom, pa boš takoj imel maljon postov threadu...

Semafor ::

The Player je izjavil:

predvsem je treba delati na ozaveščanju ljudi.


Če ozavestiš ljudi ki živijo okoli teh rek, boš problem plastike v oceanu skoraj v celoti rešil:

Top 10 most plastic polluted rivers in the world (2019)

The top 10 most polluted rivers in the world have one thing in common – they are located alongside large human populations with poor waste management systems. Together, they deliver almost all the plastics in the entirety of our oceans.

10th – The Mekong River
9th – The Niger River
8th – The Amur River
7th – The Pearl River
6th – The Ganges River
5th – The Hai River
4th – The Yellow River
3rd – The Indus River
2nd – Yangtze River
The Most Polluted River in the World – The Citarum River

jype ::

Plastike ne proizvajajo ljudje, na katere jo stresete neodgovorni bogataši.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Domače branje: Peter Hugo: Permanent Error (2011)

Oddelek: Novice / Domače branje
4614083 (12021) Manu
»

Anketa - ločevanje odpadkov

Oddelek: Loža
424179 (3295) Mesar
»

kje je fora, da moram ločevat smeti? (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Loža
17733808 (30309) mikic007

Več podobnih tem