Prijavi se z GoogleID

» »

Inženir=Tehnolog

Inženir=Tehnolog

Quantum ::

JO,

zanima me sledeče: ali se poklica inženir in tehnolog enačita? Oz. ali je tehnolog ekvivalent inženirju?

tnx. :)

fikus_ ::

Lahko da se zahteva izobrazba tehnik (V stopnja) ali inženir (VI stopnja) izobrazba za delo tehnologa. Za kaj več odgovoriti je premalo podatkov!

cebelar123 ::

Tehnolog je nekdo, ki vnaša recepte v stroje/linije in podobno. Primer kakšne recepture za kakšno zmes "gumarska industrija" ali pa pri stružnicah kakšen program za obdelavo nekega xy predmeta je potreben.

Inženir pa ponavadi te stroje sprojektira "po domače povedano skupaj naredi"

To sem zelo posplošil in samo dve panogi omenil.

Zgodovina sprememb…

mzakelj ::

Velikokrat nista oba vredne vode katera prihaja s ženskega splovila. Naj pa bi bil tehnolog malo bolj izobražen kot inženir.

Zgodovina sprememb…

  • predlagala izbris: aerie ()

Barbarpapa2 ::

Pozdrav

V grobem (vsaj nekoč je bilo tako) je inženir - tehnolog študiral na smeri, ki se ji je reklo "Proizvodno strojništvo", inženir - konstrukter pa na smeri, imenovani "Konstrukcija in gradnja strojev" (ali nekako podobno). Tudi po končani srednji tehnični šoli si lahko šel delat v obe smeri. Grobo povedano konstrukter načrtuje, kaj se bo delalo (proizvod), tehnolog pa kako se bo ta reč izdelala (proces izdelave)...

...malo na hitro in na grobo...

Lp

Jože

Zgodovina sprememb…

SaXsIm ::

Tehnolog je ponavadi tehnik (strojne ali elektro stroke). Inženir tehnologije pa je inženir tehnologije (ponavadi strojne smeri). Kar pa se tvojih zaposlitvenih objav tiče, bolje kot spraševati po forumu bo it na kakšen razgovor ter se na kakšnem delovnem mestu preizkusiti.
SaXsIm

WizzardOfOZ ::

Pri nas v firmi je tehnolog vmesni člen med uporabnikom (stranka) in programerjem(inženir).
Uporabnik pove kaj bi rad in odda zahtevo za to, tehnolog pa analizira in pripravi papirologijo, ki jo programer razume, da bo lahko izdelal programe.

TheKekec ::

V strojniskem smislu je tehnolog ponavadi skrbi procese v tovarni. Lahko skrbi za trenutne ali vpeljuje nove. Tukaj se tudi pojavi razlika glede izobrazbe, za nekatera dela je lahko tehnolog s srednjo šolo, za druga pa z inženir z magisterijem.
Konec koncev sta oba posredno ali neposredno vdelezena v proces oz. tehnologijo.